България и Русия подписаха 8 документа

18.01.2008 | 13:12
по статията работи: Лили Бончева
Първанов: Договорите дават възможност за позитивен качествен пробив в двустранните отношения. Путин: Това нямаше да е възможно, ако не бяхме сигурни партньори. Русия е готова да ни даде 3,8 млрд. евро кредит за АЕЦ "Белене"
България и Русия подписаха 8 документа

Осем двустранни документа бяха подписани между България и Русия в присъствието на президентите на двете страниГеорги Първанов и Владимир Путин, предаде Агенция “Фокус".

Четири от тях са в областта на енергийното сътрудничество - Основен договор за проектиране, доставка и изграждане на АЕЦ “Белене", Спогодба между правителството на България и правителството на Русия за сътрудничество по вноса в Руската федерация на отработено ядрено гориво от изследователски реактор, Споразумение между правителствата на България и Русия за създаване на газопровод за транзит на природен газ през територията на България (“Южен поток"); Договор между съдружниците на Международна проектна компания по проекта за нефтопровод "Бургас - Александруполис".

Два
от подписаните документи са в областта на културата, науката и образованието - Протокол за провеждане на фестивал на руската култура през 2008 г. в рамките на Годината на Русия в България и Програма за сътрудничество в областта на културата, образованието и науката между България и Русия за периода 2008-2010 г..

По един документ беше подписан в областта на транспорта и туризма - План за съвместни действия за периода 2008-2009 г. за сътрудничество в областта на туризма и Спогодба между министерствата на транспорта на България и Русия за организация на пряка международна железопътна фериботна връзка между пристанище Варна и пристанище Кавказ

Подписването на договора за “Южен поток" и тристранното споразумение на България, Русия и Гърция за изграждане на нефтопровода "Бургас – Александруполис" бяха съпроводени с най-много аплодисменти.

Припомняме ви, тази сутрин стана ясно, че все пак договорът за газопровода "Южен поток" ще бъде подписан, независимо, че преди няколко дни премиерът Станишев обяви, че има доста несъгласия и някои спорни моменти в него. Повече информация по тази тема ще откриете тук.

"Броят на реакторите на АЕЦ "Белене" в бъдеще може да бъде увеличен от два на четири". Това заяви по-рано днес генералният директор на "Росатом" Сергей Кириенко пред журналисти в София. "Ние разбираме, че в АЕЦ "Белене" е безсмислено строителството да се ограничава до два блока. Това ще е в началото, а успешната реализация на АЕЦ ще позволи да бъдат построени и трети, и четвърти блок", посочи Кириенко. Той припомни, че руският "Атомстройекспорт" спечели търга за изграждането на АЕЦ "Белене" по руския проект "АЕЦ-92" с два енергоблока.


Не помня да сме подписвали толкова много договори в рамките на една визита, заяви президентът Първанов по време на съвместната пресконференция с руския си колега, съобщи Дарик радио. По думите на българския държавен глава подписаните договори дават възможност за позитивен качествен пробив в нашите отношения.

Колкото до договорите в областта на енергетиката, Първанов каза, че сме успели да постигнем компромиси, които са защитили интересите и на Русия, и на България. Първанов подчерта многократно, че става въпрос за европейски проекти.

На съвместния брифинг с българския си колега руският президент Владимир Путин заяви, че резултатите от преговорите показват, че руско-българските отношения се развиват във възходяща линия по всички ключови насоки. Очевидно е, че такива проекти не биха били възможни, ако не бяхме сигурни партньори, подчерта Путин. Руският президент заяви още, че България има водеща позиция като търговски партньор на Русия, като сред най-важните задачи той открои разширяването на структурата на износа.

Путин съобщи, че в бюджета на Русия за нуждите за изграждането на АЕЦ "Белене" има 3,8 млрд. евро и ако те са нужни на България, Русия ще даде тези средства на кредит. Реализирането на всички тези проекти ще повиши енергийната стабилност и на Европа, и на Балканите, и на България, допълни руският президент Владимир Путин.


Снимкa: Sofia Photo Agency
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 10.05   1525 г. – По силата на договор от Чамаси, Аграфа (днешен южен Пинд) се сдобива с автономен статут. 1553 г. – От Лондон потегля морска експедиция на бъдещата...