Строителството на АЕЦ "Белене" ще започне през втората половина на 2008 г.

15.01.2008 | 15:19
по статията работи: Петър Чернев
Централата ще струва 3.997 млрд. евро. Броят на изискванията за безопасност, на които трябва да отговаря проекта, е 50 хил. Дефицитът на електроенергия в региона ще достигне до 50% и ще продължи да нараства
Строителството на АЕЦ "Белене" ще започне през втората половина на 2008 г.

Строителството на АЕЦ "Белене" се очаква да започне през втората половина на 2008 г. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров днес.

Договорът с "Атомстройекспорт" за проектиране, доставка и изграждане на двата блока на АЕЦ „Белене” ще бъде подписан на 18 януари по време на посещението у нас на президента на Русия Владимир Путин. Общата мощност на блоковете ще бъде 2000 мегаватчаса, а срокът за експлоатацията им ще бъде 60 години.

Обща стойност на проекта ще бъде 3.997 млрд. евро като българското участие в проекта е 30%. Тази сума няма да бъде увеличавана, тъй като „Атомстройекспорт” е спечелил конкурса за изграждане на електроцентралата с нея, заяви още Димитров.

В договора, който предстои да бъде подписан, е предвидена гаранция в размер до 20% от общата стойност на проекта. Размерът на тази гаранция зависи от две неща: спазването на графика от страна изпълнителя и спазването на изискванията за качество и безопасност.

Срокът за въвеждане в експлоатация на първи блок ще бъде 2013 г., а на втори - 2014 г. Прогнозната себестойност на електроенергията, която ще бъде произвеждана от АЕЦ Белене, е 3.6-3.7 евро цента/ киловатчас, както е залегнало в договора с „Атомстройекспорт”. Пазарната цена на електроенергията ще зависи от пазара на електричество. В момента цената на електроенергията на регионалния пазар на Балканите е два пъти по-висока от тази в България, заяви още Димитров.

Пазарът на електроенергия предлага добри перспективи за реализацията на продукцията на АЕЦ „Белене”. Предполага се, че дефицитът на електроенергия в региона ще достигне до 50% и ще продължи да расте в близките години, разкри още Димитров. България е заинтересована от това да има достатъчно ток в региона, защото липсата му създава социално напрежение и нестабилност, заяви още министърът.

Според него в становището на ЕК е записано, че тя признава инициативата за АЕЦ "Белене" като принос за дългосрочната доставка на електроенергия при ниски емисии на вредни вещества за ЕС.

Безопасността на бъдещата централа АЕЦ „Белене ще бъде на много високо ниво, заяви Йордан Георгиев, управител на предприятие „Белене”. Общият брой на изискванията, на които трябва да отговаря бъдещият проект, е близо 50 хил. Сред тях са изискванията за безопасност и системите за осигуряване на качеството на Международната агенция за осигуряване на безопасността на атомни централи, формулирани през 1999 г., изисквания на европейските експлоатиращи организации, изисквания към ядрената част и изисквания към конвенционалната част.

Защитата на централата ще се състои от две обвивки. Въздействието на вредните влияния на електроцентралата ще бъде ограничено единствено до площадката, на която ще бъде изградена централата.

Предстоят допълнителни преговори за фирма-изпълнител, която ще се занимава с извозването на отработеното ядрено гориво. Това заяви главният изпълнителен директор на Националната електрическа компания (НЕК) Любомир Велков. Забавяне на старта на строителството на АЕЦ „Белене” на този етап е невъзможно, тъй като държавната гаранция в размер на 600 млн. евро ще покрие разходите по строителството до края на следващата година.

Преговорите за отпускане на кредит от страна на Европейската инвестиционна банка и Европейската агенция за атомна енергия (Евроатом) ще стартират след подписването на договора с изпълнителя на проекта, заяви още Велков.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 20.05   325 г. – Римският император Константин I Велики свиква Първи Никейски събор, на който е прието "Веруюто". 525 г. – При земетресение в Близкия Изток...