Прибираме ядрените си отпадъци от Русия

17.01.2008 | 14:47
по статията работи: Петър Чернев
В момента България няма хранилище за отработено ядрено гориво и радиоактивни елементи от оборудването на АЕЦ
Прибираме ядрените си отпадъци от Русия

Правителството одобри проект на протокол към Спогодбата за сътрудничество в атомната енергетиката между България и Руския, която е от 1995 г. Проектът ще бъде подписан при посещението на президента Владимир Путин в София, съобщи правителствената информационна служба, цитирана от в. "Дневник".

С утвърждаването на протокола ще бъде уреден въпросът с последващото връщане в България на високоостъклени активни отпадъци, които се получават от преработката на отработено ядрено гориво от АЕЦ "Козлодуй" в Русия. Предпоставка за това са приетите от руското правителство условия за внос в държавата на облъчени топлоотделящи касети от ядрени реактори.

В момента България няма хранилище за отработено ядрено гориво и радиоактивни елементи от оборудването на АЕЦ. Този въпрос не е окончателно уреден и в преговорите за строежа на АЕЦ "Белене". Изразходваното гориво се транспортира до руски предприятия за преработка и остава на временно съхранение в Русия. През последните години имаше протести и опити за блокади в Молдова и Украйна, през които обикновено минават жп конвоите с гориво. Всяко движение на ядрени материали се следи внимателно и от руско-американска комисия, която действа в контекста на борбата с разпространението на материали за оръжия за масово унищожение.

В съобщението на правителствената пресслужба в София се казва още: "С цел осигуряване на временно технологично съхранение с последващо преработване, вносът на тези касети ще се осъществява въз основа на договори или допълнения към тях, сключени преди това от АЕЦ "Козлодуй" и съответните търговски дружества в Руската федерация, които извършват дейности по съхранение и преработване на отработено ядрено гориво".

С подписването на протокола ще бъде премахната ограничителната клауза за производство на свежо ядрено гориво само от руска или от българска суровина, което е в съответствие с европейския принцип за диверсификация на ресурсите.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 20.05   325 г. – Римският император Константин I Велики свиква Първи Никейски събор, на който е прието "Веруюто". 525 г. – При земетресение в Близкия Изток...