Постигнато е формално съгласие за регистрирането на проектната компания за "Бургас-Александруполис"

18.12.2007 | 16:37
по статията работи: Петър Чернев
Международната проектна компания се регистрира в Холандия, решиха България, Русия и Гърция. Предварителната стойност на проекта е 1,2 млрд. долара.
Постигнато е формално съгласие за регистрирането на проектната компания за "Бургас-Александруполис"

 
България, Русия и Гърция подписаха протокол, с който декларират готовността си да основат Международната проектна компания за строителството на петролопровода Бургас-Александруполис, предаде ИТАР-ТАСС. Според информация от пресслужбата на руската компания "Транснефт", в централния офис на която беше подписано споразумението, бъдещата компания ще бъде регистрирана в Холандия, предава агенция Ройтерс.

Руският “Тръбопроводен консорциум “Бургас-Александруполис" ще притежава 51% в Международната проектна компания; гръцкият дял в проектната компания от 24,5% ще бъде разпределен между консорциума на компаниите Hellenic Petroleum и Thraki (23,5%) и правителството на Гърция (1%); дял от 24,5% в общия проект ще има българската проектна компания “Бургас-Александруполис БГ", в която участват “Техноекспортстрой" и “Булгаргаз".

Подписа си под документа сложиха гръцкият министър на развитието Димитрис Фоляс и генералният директор на гръцкия консорциум на компаниите Hellenic Petroleum и Thraki Христос Димас. От руска страна документът беше парафиран от генералния директор на "Тръбопроводен консорциум “Бургас-Александруполис" Дмитрий Евстратов, а от българска страна – от Стефан Гунчев, председател на борда на директорите на българската компания - участник в МПК.

Балканският петролопровод с дължина 285 километра и начална мощност до 35 милиона тона петрол годишно трябва да транспортира суровината, заобикаляйки претоварения и опасен за морските съдове Босфорски пролив. В бъдеще мощността на съоръжението може да се увеличи до 50 млн. тона нефт годишно. Петролопроводът ще тръгне от Бургас и ще стигне до гръцкото пристанище на Черно море Александруполис.

Съгласно междуправителственото споразумение, подписано от България, Русия и Гърция на 15 март 2007 г., собственик на нефтопровода Бургас-Александруполис ще бъде Международната проектна компания.

Предварителната стойност на проекта е 1,2 милиарда долара. Очаква се строителството да започне през 2008 г., а самият петролопровод да бъде пуснат в действие през 2009 година.

Подписаният днес в рамките на посещението на премиера на Гърция Костас Караманлис в Москва протокол за учредяването на Международна проектна компания Бургас-Александруполис е “реална, може да се каже, предпоследна стъпка по пътя към началото на практическата реализация на този много важен проект", смята президентът на Русия Владимир Путин. Експертите и министрите, които участват в преговорите, възнамеряват да завършат този процес много скоро, допълни руският президент.

Путин определи нефтопроводът "Бургас-Александруполис" и газопроводът “Южен поток" като най-големите проекти, чиято реализация “ще донесе не само значителни икономически дивиденти, но и сериозно повишаване на енергийната сигурност на европейския континент", съобщава агенция РБК, цитирана от БГНЕС.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 20.05   325 г. – Римският император Константин I Велики свиква Първи Никейски събор, на който е прието "Веруюто". 525 г. – При земетресение в Близкия Изток...