Борсовите индекси в САЩ се понижиха значително

08.08.2011 | 18:08
по статията работи:
ЕЦБ стартира програма за успокоение на пазарите и ще изкупува облигации на проблемни страни. Страните от Г-7 се ангажираха да работят за ликвидност на пазарите и финансова стабилност
Борсовите индекси в САЩ се понижиха значително

Свалянето на кредитния рейтинг на САЩ в края на миналата седмица се отрази в посока надолу на американските борси, предаде агенция Bloomberg.

Спадът при индексите е средно около 2%, докато акциите на някои популярни американски компании се сринаха двойно и тройно повече.

При S&P 500 понижението е от 2,1% до 1 174.66 пункта, след като през цялата минала седмица индексът загуби 7,2%. Индустриалният Dow Jones се свлече с 1,7% до 11 246.99 пункта.

Същевременно спадът при акциите на Bank of America и Citigroup е още по-забележим. Понижението е от 5,4%. Енергийните гиганти Exxon Mobil и Chevron също отчетоха лош ден - спад от 2,7%.

Спад беше регистриран и на борсите в Русия и Бразилия. Руският индекс РТС се срина с над 5% под 1700 пункта за първи път от декември 2010 година.

Българският индекс Sofix, в съзвучие със световните тенденции, се понижи с 2,3%.

Според изчисленията на JPMorgan свалянето на американския кредитен рейтинг означава, че разходите по взимане на заем на САЩ ще се увеличат със 100 млрд. долара годишно.

По-рано стана ясно, че заради лошите новини от САЩ Европейската централна банка (ЕЦБ) ще стартира програма за успокоение на пазарите (Securities Markets Programme) и ще започне да изкупува държавни ценни книжа на Италия и Испания.

Групата на седемте най-развити страни Г-7 пък се ангажира да предприеме съгласувани мерки за гарантиране на ликвидността на пазарите, финансовата стабилност и глобалния икономически ръст.

 

 

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 10.05   1525 г. – По силата на договор от Чамаси, Аграфа (днешен южен Пинд) се сдобива с автономен статут. 1553 г. – От Лондон потегля морска експедиция на бъдещата...