ЕЦБ стартира програма за успокоение на пазарите

08.08.2011 | 09:54
по статията работи: Деляна Петкова
Институцията изказа подкрепата си за Италия и Испания
ЕЦБ стартира програма за успокоение на пазарите

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише изказа подкрепата си за новите мерки и реформи, които Италия и Испания предприеха за излизане от кризата. Неговото изявление беше публикувано на сайта на институцията.

Италия обяви преди няколко дни, че смята година по-рано да свали бюджетния си дефицит до нивата от 3 на сто. Това обаче не успя да успокои пазарите и лихвите по държавните ценни книжа на двете страни продължиха да растат. Това наложи и действия от страна на Европейската централна банка.

В неделя (7 август) гуверньорите на централни банки в еврозоната имаха спешно телефонно заседание. След него стана ясно, че банката ще стартира програмата си за успокоение на пазарите (Securities Markets Programme) и ще започне да изкупува държавни ценни книжа на Италия и Испания.

До този момент от ЕЦБ са предприемали операции за купуване на книжа от Гърция, Португалия и Ирландия. В края на миналата седмица от банката отказаха да коментират дали ще предприемат същото по отношение и на Италия и Испания. Задълбочаването на проблема обаче наложи и промяната на мнението.

Освен подкрепата си обаче Жан-Клод Трише припомни и ангажиментите, които лидерите на държави от ЕС приеха по време на срещата им на 21 юли. Тогава те обещаха стриктно да се придържат към плановете си за сваляне на бюджетния си дефицит. Това е от ключово значение за развитие на икономиката на региона, обясни той.

В опит за успокоение на пазарите Германия и Франция също направиха съвместно изявление по случая. В него те припомниха своята ангажираност към прилагането на мерките за решаването на гръцката кризата, както и подкрепата за Испания и Италия.

Междувременно стана ясно, че и Г-7 също ще предприеме действия за гарантиране на сигурността на пазарите. Очаква се през седмицата финансовите министри на групата да обсъдят и предприемат допълнителни конкретни мерки за решаване на кризата.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 20.05   325 г. – Римският император Константин I Велики свиква Първи Никейски събор, на който е прието "Веруюто". 525 г. – При земетресение в Близкия Изток...