Указ за събиране на вземания от неизправни стипендианти и от неизпълнили поето задължение млади специалисти, завършили висши учебни заведения, полувисши институти, техникуми, професионални технически училища и училища по изкуствата у нас и в чужбина

Държавен вестник брой: 26

Година: 1988

Орган на издаване:

Дата на обнародване: 31.03.2004

Чл. 1. (Изм. - Изв., бр. 100 от 1962 г., ДВ, бр. 15 от 1981 г. и бр. 26 от 1988 г.) За вземанията си от неизправни стипендианти в учебните заведения и от неизпълнили задължението си да работят съгласно разпределението млади специалисти, завършили висши учебни заведения, полувисши институти, техникуми, професионални технически училища и училища по изкуствата у нас и в чужбина, държавата получава изпълнителен лист въз основа на документ за неизправност и по извлечение от специалните книги или картотеки за получените стипендии и за разходите по издръжката и обучението. Нормите за разходите по обучението се определят от министъра на икономиката и планирането и министъра на културата, науката и просветата. Искането за издаване на изпълнителен лист се прави от министерствата, ведомствата, организациите, директорите и ректорите на учебните заведения и изпълнителните комитети на общинските народни съвети, където младите специалисти са изпратени на работа по разпределение. За направеното искане за издаване на изпълнителен лист районният съд съобщава на младия специалист и му дава двуседмичен срок за възражения и за посочване на доказателства.

Чл. 2. (Нов - ДВ, бр. 15 от 1981 г.) Съдът издава изпълнителен лист, ако в срока по чл. 1, ал. 3 не се направят възражения. Когато постъпят възражения в срока по чл. 1, ал. 3 или в 7-дневен срок от получаване на призовката за доброволно изпълнение в случаите на предходните алинеи, делото се насочва за разглеждане от съда в открито заседание с призоваване на страните. За насрочването на делото съдът уведомява Министерството на икономиката и планирането, което може да участвува като страна наред с ведомството или организацията, поискали издаването на изпълнителен лист. Постановеното по делото решение подлежи на обжалване по общия ред. Ако отмени обжалваното решение, втората инстанция не връща делото за ново разглеждане, а го решава сама по съшество.

Чл. 3. (Нов - ДВ, бр. 15 от 1981 г.) Когато постъпят възражения в срока по чл. 1, ал. 3, подкрепени с писмени доказателства, съдът може да откаже да издаде изпълнителен лист. Отказът може да се обжалва с частна жалба в 7-дневен срок от съобщението. Когато втората инстанция отмени отказа по предходната алинея, делото се връща за разглеждане по реда на чл. 2, ал. 2, а когато го потвърди или отказът не е обжалван, вземането може да се търси по общия исков ред.

Чл. 4. (Нов - ДВ, бр. 15 от 1981 г.) Производството по чл. 2, ал. 1 е безплатно. По производството по чл. 2, ал. 2 се прилагат чл. 63, ал. 3 и чл. 64 от Гражданския процесуален кодекс.

Чл. 5. (Нов - ДВ, бр. 15 от 1981 г., изм. - ДВ, бр. 26 от 1988 г.) Вземанията по този указ се събират по реда, установен за събиране на държавните вземания.

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 3. (Нов - ДВ, бр. 15 от 1981 г.) Сроковете по издадени изпълнителни листове до влизането на този указ в сила се разглеждат по досегашния ред.

§ 4. (Нов - ДВ, бр. 15 от 1981 г.) Изпълнението на указа се възлага на министъра на икономиката и планирането и на министъра на правосъдието.

Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив