Технически изисквания за работа на електронни съобщителни мрежи от радиослужби неподвижна-спътникова, подвижна-спътникова и съоръженията, свързани с тях

Комисия за регулиране на съобщенията

Държавен вестник брой: 8

Година: 2008

Орган на издаване: Комисия за регулиране на съобщенията

Дата на обнародване: 28.01.2008

Раздел I
Общи положения
 
Чл. 1. Техническите изисквания определят параметрите и характеристиките на електронните съобщителни мрежи от неподвижна-спътникова и подвижна-спътникова радиослужба и съоръженията, свързани с тях, чрез които се осъществяват електронни съобщения.
 
Чл. 2. Предприятията осъществяват дейността си чрез електронни съобщителни мрежи от неподвижна-спътникова и подвижна-спътникова радиослужба в определени за тези радиослужби радиочестотни ленти в Националния план за разпределение на радиочестотния спектър. Радиочестотните ленти, определени за неподвижна-спътникова радиослужба, се използват и за фидерни линии за други спътникови радиослужби подвижна-спътникова и радиоразпръскване-спътниково, като това ползване е регламентирано със съответни забележки в Националния план за разпределение на радиочестотния спектър.
 
Чл. 3. Осъществяване на електронни съобщения чрез електронни съобщителни мрежи от неподвижна-спътникова и подвижна-спътникова радиослужба се извършва в радиочестотните ленти и при спазване на техническите изисквания и параметри, определени в приложение № 1.
 
Чл. 4. Правилата за осъществяване на електронни съобщения чрез електронни съобщителни мрежи от неподвижна-спътникова и подвижна-спътникова радиослужба се съдържат в приложение № 2.

Раздел II
Общи изисквания за предоставяне на индивидуално определен ограничен ресурс - радиочестотен спектър

Чл. 5. Електронните съобщителни мрежи от неподвижна-спътникова и/или подвижна-спътникова радиослужба могат да използват спътников капацитет само от спътникови системи, координирани и нотифицирани, в съответствие с процедурите на Радиорегламента (Radio Regulations) на Международния съюз по далекосъобщения (ITU), наричан по-нататък "Радиорегламента".

Чл. 6. За предоставяне на ограничен ресурс - радиочестотен спектър за осъществяване на електронни съобщения чрез електронни съобщителни мрежи от неподвижна-спътникова или подвижна-спътникова радиослужба е необходимо предприятието да има предварително споразумение с доставчик на спътников капацитет, отговарящо на изискванията по приложение № 1.

Раздел III
Технически параметри на електронните съобщителни мрежи от неподвижна-спътникова и подвижна-спътникова радиослужба и съоръженията, свързани с тях
 
Чл. 7. Електронни съобщения чрез мрежите по чл. 1 се осъществяват при спазване на стандартите, посочени в приложение № 3, и други стандарти, приети за приложими от Комисията за регулиране на съобщенията, наричана по-нататък "комисията".

Чл. 8. При изграждане на земните станции трябва да се осигури разположение на антената без закритие към спътника в близката и далечната зона в посоката на излъчване на антената.

Чл. 9.
(1) Електронните съобщения чрез мрежите по чл. 1 се осъществяват само чрез технически изправни радиосъоръжения с оценено и удостоверено съответствие и пуснати на пазара по реда на Закона за техническите изисквания към продуктите и Наредбата за съществените изисквания и оценяване съответствието на радиосъоръжения и крайни далекосъобщителни устройства.
(2) При осъществяване на електронни съобщения чрез мрежите по чл. 1 предприятията:
1. инсталират, поддържат и използват радиосъоръженията само по начин и предназначение, определени от производителя така, че както при нормална работа, така и в условията на неизправност да е гарантирана защитата на околната среда, живота и здравето на хората;
2. не изменят техническите характеристики на използваните радиосъоръжения, спрямо тези, определени от производителя;
3. не осъществяват електронни съобщения, които съдържат заблуждаващи знаци и/или сигнали за помощ, бедствие, авария, злополука или тревога.
(3) Нежеланите излъчвания, както и други радиосмущения не трябва да надвишават граничните стойности, определени в приложимите стандарти по приложение № 3.

Чл. 10.
(1) При осъществяване на електронни съобщения чрез мрежите по чл. 2 трябва да се спазват нормите и изискванията за защита на населението от вредното въздействие на електромагнитни полета в съответствие с Наредба № 9 от 1991 г. за пределно допустими нива на електромагнитни полета в населени територии и определяне на хигиенно-защитни зони около излъчващи обекти(обн., ДВ, бр. 35 от 1991 г.; попр., бр. 38 от 1991 г.; изм, бр. 8 от 2002 г.).
(2) Предприятията трябва да предприемат такива мерки, че да намалят до минимум риска за населението от вредните електромагнитни полета и излъчвания, като разполага електронните съобщителни устройства на такива места, където населението ще бъде най-малко изложено на вредни излъчвания.
(3) В случай, че електромагнитните излъчвания вследствие експлоатацията на електронните съобщителни устройства превишат определените в съответните стандарти граници, предприятията се задължават да ги приведат в съответствие възможно най-бързо или ако това е невъзможно, да спрат използването на съответните устройства.
(4) При възникване на проблем, свързан с електромагнитната съвместимост, предприятието трябва да направи за своя сметка съответните предписани от КРС промени в местоположението и параметрите на станциите.
(5) В случай че превишаването на граничните стойности на електромагнитните излъчвания е в резултат от работата на две или повече устройства, разположени в непосредствена близост едно до друго, и при работата само на едното от тях не се наблюдава превишаване на граничните стойности, то предприятието, инсталирало по-късно устройството, трябва да осигури такива условия, при които не се превишават граничните стойности на електромагнитните излъчвания, или да преустанови работата на устройството.

Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на приложение № 2:
1. "Електронна съобщителна мрежа от неподвижна-спътникова радиослужба" е част от наземната компонента на спътникова електронна съобщителна система от неподвижна-спътникова радиослужба, състояща се от земни станции на едно предприятие.
2. "Електронна съобщителна мрежа от подвижна-спътникова радиослужба" е част от наземната компонента на спътникова електронна съобщителна система от подвижна-спътникова радиослужба, състояща се от земни станции и/или спътникови терминали на едно предприятие.
3. "Земна станция" е станция от спътникова радиослужба, разположена на земната повърхност и предназначена за осъществяване на електронни съобщения с една или повече спътникови станции от една спътникова система.
4. "Спътников терминал" е малка земна станция от неподвижна-спътникова радиослужба или крайно електронно съобщително устройство от подвижна-спътникова радиослужба.
5. "Фидерна линия" - радиовръзка в обхватите на неподвижна спътникова радиослужба в посоките "Земя-космос" или "космос-Земя", която пренася сигнали за спътникова система от друга радиослужба - най-често подвижна-спътникова радиослужба или радиоразпръскване-спътниково.
6. "Охраняеми граници" са терените, обхванати от периметровата ограда на летище.
7. "Нотификация на спътникови системи от неподвижна-спътникова радиослужба" е процес на международна координация и регистрация на спътникова система, който се извършва по процедурните правила на чл. 11 и Приложение 30В на Радиорегламента и който е завършен, когато съответната спътникова система бъде вписана в Международния регистър на честотите (Master International Frequency Register - MIFR). С него спътниковата система получава право да използва точно определен честотен ресурс за конкретна позиция на геостационарната орбита при стриктно определени технически параметри на спътниковата и земната компонента на спътниковата система.
8. "Доставчик на спътников капацитет" е собственикът на нотифицирана спътникова система или оторизирано от него лице, който може да отдава възмездно част от капацитета на спътниковата система на оператори на земни станции.

Заключителни разпоредби

§ 2. Техническите изисквания се приемат на основание чл. 32, т. 2 ЗЕС.

§ 3. Техническите изисквания влизат в сила от деня на обнародването им в "Държавен вестник".
Техническите изисквания за работа на електронни съобщителни мрежи от радиослужби неподвижна-спътникова и подвижна-спътникова и съоръженията, свързани с тях, са приети с Решение № 1475 от 20 декември 2007 г. на Комисията за регулиране на съобщенията.
 
Приложение № 1
към чл. 3


Приложение № 2
към чл. 4

Правила за осъществяване на електронни съобщения чрез електронни съобщителни мрежи от неподвижна-спътникова и подвижна-спътникова радиослужба

1. Общи положения
1.1. Електронни съобщения чрез електронните съобщителни мрежи от неподвижна-спътникова и подвижна-спътникова радиослужба се осъществяват при спазване изискванията на Закона за електронните съобщения (ЗЕС) и актовете по прилагането му.
1.2. Електронните съобщителни мрежи от неподвижна-спътникова и подвижна-спътникова радиослужба използват радиочестотен спектър, който е необходимо да бъде индивидуално определен.
1.3. Някои класове спътникови терминали от неподвижна-спътникова радиослужба, изпълняващи определени условия, могат да работят, без да предизвикват смущения в работата на други електронни съобщителни мрежи, използващи същия честотен ресурс. В тези случаи те могат да ползват радиочестотен спектър, който не е необходимо да бъде индивидуално определен, и работят при спазване на Общите изисквания за осъществяване на обществени електронни съобщения, съгл. чл. 73, ал. 1 ЗЕС, когато се използват за предоставяне на услуги, и при спазване на Правилата за осъществяване на електронни съобщения по чл. 65, ал. 2 ЗЕС, когато се използват за собствени нужди.
1.4. Спътниковите терминали от подвижна-спътникова радиослужба използват спектър, който не е необходимо да бъде индивидуално определен. Те работят под контрола на спътников оператор при спазване на Общите изисквания за осъществяване на обществени електронни съобщения, съгл. чл. 73, ал. 1 от Закона за електронните съобщения (ЗЕС), когато се използват за предоставяне на услуги, и при спазване на Правилата за осъществяване на електронни съобщения по чл. 65, ал. 2 ЗЕС, когато се използват за собствени нужди.
2. Общи правила за предоставяне на индивидуално определен ограничен ресурс - радиочестотен спектър
2.1. Комисията предоставя без конкурс или търг индивидуално определен ограничен ресурс - радиочестотен спектър, при условията на глава пета, раздели III и IV на ЗЕС, посредством издаване на разрешение за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс - радиочестотен спектър от електронни съобщителни мрежи от неподвижна-спътникова радиослужба, наричано по-нататък "разрешение", след подаване на заявление.
2.2. Комисията издава временни разрешения за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс - радиочестотен спектър, със срок на действие не по-дълъг от 6 месеца при условията на глава пета, раздел VII ЗЕС.
2.3. Комисията изменя, допълва, прекратява, спира или прехвърля разрешения по реда на глава пета, раздел IХ от ЗЕС.
2.3.1. Срокът на действие на разрешение за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс - радиочестотен спектър, може да бъде удължен или намален с мотивирано искане на предприятието, на което е издадено разрешение, след подаване на заявление.
2.3.2. Издадено разрешение за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс - радиочестотен спектър, се изменя и допълва с мотивираното искане от предприятието след проучване на основателността на искането на предприятието, на което е издадено разрешение след подаване на заявление.
2.3.3. Действието на издадено разрешение за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс - радиочестотен спектър, се преустановява след прекратяване по мотивирано писмено искане на предприятието, на което е издадено разрешението след подаване на заявление.
2.3.4. Действието на издадено разрешение за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс - радиочестотен спектър, се преустановява след отнемане на съответното разрешение.
2.3.5. Действието на издадено разрешение за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс - радиочестотен спектър, може да бъде временно спряно по мотивирано искане на предприятието, на което е издадено разрешение след подаване на заявление. Спирането не може да бъде за срок по-дълъг от три месеца.
2.3.6. При временно спиране действието на издадено разрешение за ползване на индивидуално определен радиочестотен спектър по т. 2.3.5 предприятието дължи вноски за годишните такси за ползване на радиочестотен спектър за времето, през което е спряно действието на разрешението.
2.4. Предоставянето на индивидуално определен радиочестотен спектър за работа на електронните съобщителни мрежи от неподвижната-спътникова или подвижната-спътникова радиослужба се извършва след осъществяване на: изследване на електромагнитната съвместимост, национално координиране с всички заинтересовани държавни органи, ведомства и служби с цел осигуряване на безопасността на въздухоплаването и корабоплаването и защитата на националната сигурност и отбраната.
2.5. При предоставянето на индивидуално определен радиочестотен спектър за работа на електронните съобщителни мрежи от неподвижна-спътникова и подвижна-спътникова радиослужба се спазват съществуващите ограничения за споделено ползване с други радиослужби, предвидени в Националния план за разпределение на радиочестотния спектър.
2.6. При предоставяне на индивидуално определен радиочестотен спектър, за който е необходимо международно координиране, се прилага редът по чл. 86, ал. 2 - 6 ЗЕС.
2.7. Международна нотификация на честотни назначения, използвани от земните станции в електронните мрежи от неподвижна-спътникова радиослужба, се извършва по процедурните правила на Радиорегламента.
2.7.1. Международна нотификация се извършва в следните случаи:
2.7.1.1. при вероятност от създаване или приемане на трансгранични смущения;
2.7.1.2. когато е необходимо да се получи международно признаване за използването на радиочестотните ленти.
2.7.2. При необходимост от промяна в издадено разрешение на честоти или други параметри вследствие на отказ за международна регистрация последствията са за сметка на предприятието.
2.8. Изграждането на електронните мрежи от електронни съобщителни мрежи от неподвижна-спътникова и/или подвижна-спътникова радиослужба, съоръжения и свързаната с тях инфраструктура се извършват по реда на Закона за устройство на територията и глава седемнадесета от ЗЕС.
2.9. Пускането в действие на съоръженията по т. 2.7 се осъществява по реда на ЗЕС.
3. Такси
3.1. При осъществяване на електронни съобщения чрез електронни съобщителни мрежи от неподвижна-спътникова и подвижна-спътникова радиослужба се дължат административни такси и такси за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс - радиочестотен спектър, по реда на глава осма от ЗЕС и в съответствие с Тарифата за таксите, които се събират от Комисията за регулиране на съобщенията.
3.2. Административните такси по т. 3.1 са:
3.2.1. годишна такса за контрол (по отношение на лица, осъществяващи обществени електронни съобщения);
3.2.2. еднократна такса за издаване на разрешение за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс - радиочестотен спектър;
3.2.3. еднократна такса за изменение и допълнение на разрешението;
3.2.4. еднократна такса за административни услуги.
3.3. Таксите за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс - радиочестотен спектър, са:
3.3.1. годишна такса за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс - радиочестотен спектър;
3.3.2. такса за временно ползване на индивидуално определен ограничен ресурс - радиочестотен спектър.
4. Осигуряване на електронни съобщения при кризи, при обявяване на режим "военно положение", режим "положение на война" или режим за друго извънредно положение.
Предприятията, осъществяващи електронни съобщения чрез електронни съобщителни мрежи от неподвижна-спътникова и/или подвижна-спътникова радиослужба, осигуряват възможност за ползване на предоставения радиочестотен спектър при кризи по смисъла на Закона за управление при кризи и при обявяване на режим "военно положение", режим "положение на война" или режим "извънредно положение" по смисъла на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България и спазват изискванията и ограниченията, свързани с националната сигурност и отбраната в съответствие с глава осемнадесета от ЗЕС.
5. Контрол
Контролът върху осъществяването на електронни съобщения чрез електронни съобщителни мрежи от електронни съобщителни мрежи от неподвижна-спътникова и/или подвижна-спътникова радиослужба се извършва от оправомощени служители на комисията по реда на глава двадесета от ЗЕС.

Приложение № 3
към чл. 7

Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив