Тарифа за таксите, които се събират от Комисията за регулиране на съобщенията по Закона за електронните съобщения

Министерски съвет

Държавен вестник брой: 106

Година: 2007

Орган на издаване: Министерски съвет

Дата на обнародване: 20.12.2007


Чл. 1. Размерът на еднократната административна такса за издаване на разрешение за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс и на годишната такса за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс се диференцира по зони, както следва:
1. според териториалния обхват, отразен в разрешението:

Зона
За дейностите по чл. 2, ал. 1, т. 2 и чл. 6, ал. 1, т. 2 според териториалния обхват
1
2
I Зоната на обслужване е част от територията на страната, която не включва изцяло или частично нито един от градовете в зони II и III
II Зоната на обслужване включва изцяло или частично Варна, Бургас или Русе
III Зоната на обслужване включва изцяло или частично София или Пловдив
IV С национален обхват
    
2. според броя на регистрираните жители:
 
Зона За дейностите по чл. 2, ал. 3 и чл. 6 според броя на жителите
I до 6000
II до 30 000
III до 100 000
IV до 500 000
V до 2 000 000
VI над 2 000 000 или с национален обхват
    
Чл. 2.
(1) За издаване на разрешения за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс - радиочестотен спектър, за осъществяване на електронни съобщения чрез електронна съобщителна мрежа се събира еднократна административна такса, както следва:   таблица
(2) Таксите по ал. 1 се събират, както следва:
1. за радио- и телевизионни станции по ал. 1, т. 1, разположени в рамките на 20-километровата погранична зона, включително тези по Черноморското крайбрежие - с намаление 20 на сто;
2. за радиостанции и радиомрежи по ал. 1, т. 2 за нуждите на лечебните заведения по смисъла на чл. 2, ал. 1 от Закона за лечебните заведения - с намаление 90 на сто, но не по-малко от 100 лв.;
3. за радиостанции и радиомрежи по ал. 1, т. 2 за нуждите на държавните предприятия, на които със закон е възложено управление на системите за контрол и безопасност на движението, финансирани от държавния бюджет, когато радиостанциите и радиомрежите са предназначени за осигуряване на сигурност и безопасност на движението с цел съхраняване на живота и здравето на хората - с намаление 50 на сто, но не по-малко от 100 лв.
(3) Таксата по ал. 1, т. 2 е определена за ширина на честотната лента на симплексните канали 12,5 kHz. За ширина на канала 25 kHz таксата се увеличава два пъти. За ширина на канала под 12,5 kHz таксата по ал. 1 се намалява с 30 на сто.
(4) Таксата по ал. 1, т. 10 е определена за ширина на честотната лента на симплексните канали 25 kHz. За ширина на канала 12,5 kHz таксата се намалява два пъти.
(5) Условието по ал. 1, т. 2.4 за надморска височина над 1000 м не се прилага за населени места, разположени на надморска височина над 1000 м.
(6) За издаване на разрешения за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс - радиочестотен спектър, за осъществяване на електронни съобщения чрез електронна съобщителна мрежа се събира еднократна административна такса във връзка с чл. 1, т. 2, както следва:  таблица
(7) За издаване на разрешение за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс - радиочестотен спектър, за осъществяване на електронни съобщения чрез обществени мобилни наземни мрежи с национален обхват по стандарт: NMT 450 и/или CDMA - PAMR, GSM 900 и/или GSM 1800 или UMTS, както и по стандарт TETRA и GSM - R се събира еднократна административна такса в размер, определен по формулата:

където:
Р е размерът на еднократна административна такса;
П - продължителността на разрешението в години;
ЧЛ - предоставената с разрешението радиочестотна лента в Hz/kHz;
ЕЦ - единичната цена на 1 Hz/kHz по чл. 4;
с - броят на използваните честотни обхвати по чл. 4.
Забележка. За мобилна наземна мрежа по стандарт GSM - R за собствени нужди продължителността на разрешението в години не участва във формулата.
(8) За издаване на разрешения за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс - номера, за осъществяване на електронни съобщения чрез обществена електронна съобщителна мрежа се събира еднократна административна такса, както следва:

№ по ред
Вид мрежа/ услуга Такса (в лв.)
1.
Мрежи за предоставяне на общест-
вена телефонна услуга
18 000
2.
Мрежи, достъпът до които се
осъществява чрез номера от Нацио-
налния номерационен план (ННП)

2.1.
мрежи, предоставящи услугата
избор на оператор
8000
2.2.
мрежи, предоставящи услугата
достъп до интернет
2000

(9) За издаване на временни разрешения еднократната административна такса е в размер 700 лв.
(10) Когато разрешението се издава за повече от една мрежа, за всяка мрежа се събира еднократна административна такса.
 
Чл. 3.
(1) При провеждане на търг за издаване на разрешение за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс окончателната тръжна цена включва еднократната такса за издаване на разрешение. В този случай еднократната административна такса по чл. 2 не се заплаща.
(2) Началната тръжна цена се определя от Комисията за регулиране на съобщенията, като не може да бъде в размер, по-малък от еднократната такса за издаване на разрешение за ползване на съответния индивидуално определен ограничен ресурс.
 
Чл. 4.
(1) При предоставяне на допълнителен радиочестотен спектър на предприятия с издадени разрешения за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс - радиочестотен спектър, за осъществяване на електронни съобщения чрез обществени мобилни наземни мрежи се събира допълнителна еднократна административна такса за дейностите по чл. 2, ал. 7 в зависимост от времето, през което ще се използва предоставеният допълнителен ограничен ресурс - радиочестотен спектър - до изтичане срока на разрешението:
таблица
Забележка. За мобилна наземна мрежа по стандарт GSM - R за собствени нужди еднократната административна такса не зависи от продължителността на разрешението в години.
(2) При предоставяне на допълнителен честотен ресурс за електронни съобщителни мрежи по чл. 2, ал. 1 и 6 (с изключение на мрежи/услуги по ал. 1, т. 5 - 9) се събира еднократна административна такса за предоставяне на допълнителен ресурс в размера, посочен в чл. 2, ал. 1 и 6.
(3) При изменение и/или допълнение на разрешение за ползване на ограничен ресурс - номера, за осъществяване на електронни съобщения чрез електронна съобщителна мрежа в случаите, когато се освобождават и/или предоставят номера и кодове, се събира такса в размер 100 лв. В този случай таксата по чл. 2, ал. 8 не се събира.
 
Чл. 5.
(1) За осигуряване на дейностите по регулиране от предприятията се събира административна годишна такса за контрол, определена като процент от годишните брутни приходи от предоставянето на електронни съобщителни мрежи и/или услуги без включен данък върху добавената стойност след приспадане на трансферните плащания към други предприятия за взаимно свързване на мрежи и достъп, транзит, роуминг, услуги с добавена стойност, както и разходи за уреждане на авторски и сродни права за радио- и телевизионни програми.
(2) За предприятия по ал. 1 с годишни брутни приходи над 100 000 лв. годишната такса по ал. 1 за 2008 г. е в размер 0,2 на сто.
(3) За предприятия по ал. 1 с годишни брутни приходи под 100 000 лв. годишната такса по ал. 1 за 2008 г. е в размер 0 на сто.
 
Чл. 6.
(1) За ползване на индивидуално определен ограничен ресурс - радиочестотен спектър, за осъществяване на електронни съобщения чрез електронни съобщителни мрежи се събира годишна такса, както следва: таблица
(2) За ползване на индивидуално определен ограничен ресурс - радиочестотен спектър, за осъществяване на електронни съобщения чрез електронни съобщителни мрежи в ДВ, СВ и КВ обхвати в зависимост от разрешената мощност на изхода на предавателя се събира годишна такса, както следва: таблица
(3) Таксите по ал. 1 и 2 се събират с намаление, както следва:
1. за национални мрежи за пренос и/или разпространение на радиопрограми в зависимост от покритието по население:
а) покритие над 65 на сто - с 20 на сто;
б) покритие над 75 на сто - с 30 на сто;
в) покритие над 85 на сто - с 40 на сто;
г) покритие над 90 на сто - с 50 на сто;
2. за радио- и телевизионни станции по ал. 1, т. 1, разположени в 20-километровата погранична зона, включително тези по Черноморското крайбрежие - с 20 на сто;
3. за радиостанции и радиомрежи по ал. 1, т. 2 за нуждите на лечебните заведения по смисъла на чл. 2, ал. 1 от Закона за лечебните заведения - с 90 на сто, но не по-малко от 100 лв.;
4. за радиостанции и радиомрежи по ал. 1, т. 2 за нуждите на държавните предприятия, на които със закон е възложено управление на системите за контрол и безопасност на движението, финансирани от държавния бюджет, когато радиостанциите и радиомрежите са предназначени за осигуряване на сигурност и безопасност на движението с цел съхраняване на живота и здравето на хората - с намаление 50 на сто, но не по-малко от 100 лв.;
5. за радиопредаватели, работещи в обхватите на дълги, средни и къси вълни по ал. 2 и използвани за собствени нужди, в зависимост от разрешената мощност на изхода на предавателя - с 50 на сто.
(4) Намаленията по ал. 3, т. 1 и 2 се ползват едновременно.
(5) Таксата по ал. 1, т. 2 е за ширина на радиочестотната лента на симплексните канали 12,5 kHz. За ширина на канала 25 kHz таксата се увеличава 2,5 пъти. За ширина на канала под 12,5 kHz таксата по ал. 1, т. 2 се намалява с 30 на сто.
(6) Таксата по ал. 1, т. 9 е за ширина на радиоканала 25 kHz. За ширина на канала 12,5 kHz таксата се намалява два пъти.
(7) За мрежите по ал. 1, т. 2 за обхват 160 MHz, за зони II, III и IV съгласно чл. 1, т. 1 таксата се увеличава с 35 на сто. За обхват 80 MHz таксите за всички зони се намаляват с 25 на сто.
(8) Условието за надморска височина над 1000 м за мрежите по ал. 1, т. 2.4 не се прилага за населени места, разположени на надморска височина над 1000 м.
(9) Таксата за временно ползване на индивидуално определения ограничен ресурс е пропорционална на времето, за което се издава разрешението, и е в размер 0,50 лв. за 1 MHz на ден.

Чл. 7.
(1) За ползване на индивидуално определен ограничен ресурс - радиочестотен спектър, за осъществяване на електронни съобщения чрез електронни съобщителни мрежи се събира годишна такса според заеманата честотна лента, както следва: таблица (PDF)
(2) Размерът на таксата по ал. 1, т. 1 при лента, различна от 1 МHz, се определя пропорционално на разрешената честотна лента, но не по-малко от 20 на сто от таксата по ал. 1, т. 1.
(3) За осъществяване на електронни съобщения чрез мрежи от неподвижната радиослужба, използвани за пренос на радио- и телевизионни програми, таксата по ал. 1, т. 3 се намалява с 20 на сто, но не може да бъде по-малка от 100 лв.
(4) Размерът на таксата по ал. 1, т. 3 за участък с дължина до 10 км е не по-малък от размера на таксата за участък с дължина 10 км, когато честотата е до 10 GHz. При честоти между 10 GHz и 35 GHz размерът на таксата за участък с дължина до 5 км е не по-малък от размера на таксата за участък с дължина 5 км. При честоти над 35 GHz размерът на таксата за участък с дължина до 1 км е не по-малък от размера на таксата за участък с дължина 1 км.
(5) Таксата за временно ползване на индивидуално определения ограничен ресурс е пропорционална на времето, за което се издава разрешението, и е в размер 0,50 лв. за 1 MHz на ден.
 
Чл. 8.
(1) За ползване на индивидуално определен ограничен ресурс - номера и адреси, за осъществяване на електронни съобщения се събира годишна такса, както следва: таблица (PDF)
(2) За аналогови фиксирани телефонни мрежи, при които не е достигната максималната дължина на национално значимия номер, таксата по ал. 1, т. 1 се намалява с 60 на сто.
(3) При ползване на номера от една или от две от милионните групи от блока таксата по ал. 1, т. 2 се намалява с 60 на сто.
(4) При ползване на номера от три, от четири или от пет от милионните групи от блока таксата по ал. 1, т. 2 се намалява с 30 на сто.
(5) При първоначално предоставяне на номера и адреси таксата за предоставените номера и адреси се намалява с 50 на сто за първите 6 месеца считано от датата на издаване на разрешението.
(6) За резервирани номера таксата по чл. 8, ал. 1, т. 1 се намалява с 80 на сто за периода, за който се резервират.
(7) За националните номера за достъп до услуги за осъществяване на "спешни повиквания", за единния европейски телефонен номер за спешни повиквания "112" и за европейските хармонизирани номера от обхват "116" за услуги от обществено значение не се събира такса.
(8) За предоставяне на код за избор на оператор по избор на заявителя или за промяна на предоставен код за избор на оператор по избор на оператора, в случай че поисканият код е свободен, се събира еднократна такса в размер 7500 лв.
 
Чл. 9.
(1) За извършване на административни услуги от Комисията за регулиране на съобщенията се събира еднократна такса за административни услуги, както следва: таблица (PDF)
(2) Лицата с увреждания и инвалидите са освободени от заплащане на такси по ал. 1, т. 1 - 4.
 
Чл. 10. (1) При изменение на разрешение за ползване на ограничен ресурс - радиочестотен спектър, по искане на предприятието се събира еднократна такса според вида електронна съобщителна мрежа и/или услуга, както следва:
 
№ по ред
Вид дейност (в лв.)
Такса
1
2
3
1.
За изменение на идентификационни данни:
1.1.
за едно разрешение за даден вид мрежа и/или услуга 100
1.2.
за всяко следващо разрешение 20
2.
За промяна на срока на действие на разрешението 100
3.
За прехвърляне на разрешение 500
          
(2) За изменение на технически характеристики на мрежи:
1. без ново честотно планиране таксата е 100 лв.;
2. с ново честотно планиране (изменение на честота, точка на излъчване, мощност, антенна система) таксата за изменение се равнява на еднократната административна такса съгласно чл. 2, ал. 1 и 6; за електронни съобщителни мрежи от неподвижна спътникова радиослужба или от подвижна спътникова радиослужба, когато се изменя честотният ресурс от същия спътник, за който дадена станция има издадено разрешение, таксата е в размер 20 на сто от таксата по чл. 2, ал. 1, т. 3.
(3) При изменение и/или допълнение на разрешение по искане на предприятие за дейностите по чл. 2, ал. 7, с изключение на случаите по чл. 4, се събира такса в размер 360 лв.
(4) При изменение на разрешение за дейностите по чл. 2, ал. 8 в случаите, когато предприятието започва ползването на абонатни номера от нова милионна група от предоставения му блок от национално значими номера и това е свързано с промяна на таксата по чл. 8, се събира такса в размер 100 лв.

Чл. 11.
(1) При изменение и допълнение на разрешение по реда на чл. 115, ал. 1 от Закона за електронните съобщения такса не се събира.
(2) Таксите по чл. 2, 3 и 10 се дължат от издаване на съответния акт или документ.
(3) Таксите по чл. 9 се заплащат при предявяване на искането.

Чл. 12.
(1) Таксата по чл. 5 се заплаща на тримесечни вноски до 15-о число на месеца, следващ тримесечието, за което се дължат.
(2) Вноската за четвъртото тримесечие е изравнителна и се заплаща до 15 дни след срока, определен в Закона за счетоводството за изготвяне на годишния финансов отчет. Внесените през годината вноски се изравняват въз основа на предоставено от предприятието копие от годишния финансов отчет заедно с приложенията към него.
(3) Предприятията, които осъществяват и друга търговска дейност, водят самостоятелна аналитична отчетност за приходите си от дейността по предоставяне на електронни съобщителни мрежи и/или услуги и ги записват отделно в отчета за приходите и разходите.

Чл. 13.
(1) Таксата по чл. 6 - 8 се заплаща на 4 равни вноски до края на месеца, предхождащ тримесечието.
(2) По искане на предприятието таксата по ал. 1 може да бъде заплатена до края на първото тримесечие на текущата година. В този случай таксата се заплаща с отстъпка 5 на сто.
(3) Таксите за ограничен ресурс при издаване на временно разрешение по чл. 6 - 8 се заплащат еднократно в 14-дневен срок от получаване на уведомлението за издаденото временно разрешение.

Чл. 14.
(1) Дължимите такси се превеждат по банков път по сметка на Комисията за регулиране на съобщенията.
(2) Направените банкови плащания се удостоверяват със заверен екземпляр от платежното нареждане.

Чл. 15. Недължимо платени такси се връщат по искане на заинтересуваната страна.

Заключителни разпоредби

Параграф единствен. Тарифата се приема на основание чл. 147, ал. 1 от Закона за електронните съобщения.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив