Споразумение между правителството на Република България и правителството на Руската федерация за сътрудничество в областта на туризма

Министерство на външните работи

Държавен вестник брой: 33

Година: 2008

Орган на издаване: Министерство на външните работи

Дата на обнародване: 28.03.2008

Правителството на Република България и правителството на Руската федерация, наричани по-нататък "страните", споделяйки основните положения на Декларацията за световния туризъм от Манила, 1980 г., и Декларацията за туризма от Хага, 1989 г.,
съзнавайки необходимостта от развиване на сътрудничество в областта на туризма и вземайки предвид потенциала на двете държави в тази сфера,
като изразяват намерението си да съдействат за разширяването на приятелските връзки между народите на Република България и Руската федерация, а също така и за опознаването на историята и културното наследство на двете държави,
отчитайки факта, че туризмът е важно средство за укрепване на взаимното разбирателство, израз на добрата воля и средство за укрепване на отношенията между народите,
се споразумяха за следното:

Член 1
Двете страни да укрепват и развиват сътрудничеството в областта на туризма на основата на равнопоставеността и взаимната изгода в съответствие с това споразумение, законодателството на двете държави и подписаните от всяка от страните международни договори.

Член 2
В съответствие с националното законодателство всяка от страните ще се стреми към облекчаване на формалностите, свързани с обмена на туристи между двете държави.

Член 3
Чрез своите държавни органи за управление на туризма двете страни ще съдействат за развитието както на организирания групов, така и на индивидуалния туризъм, а също така ще съдействат и за обмена на специализирани туристически групи, в т.ч. с цел участие в симпозиуми и конгреси, провеждани по въпросите на туризма.

Член 4
Двете страни поддържат чрез държавните си органи за управление на туризма обмен на статистическа и друга информация в областта на туризма, в т.ч. информация за:
законодателните и други актове на двете
страни относно регулирането на туристическата дейност;
опита и добрите практики при управлението
на хотели и други средства за подслон и места за настаняване.

Член 5
Двете страни съдействат на своите граждани, пътуващи с цел туризъм на територията на другата страна, за осигуряване на информация относно законодателството, регламентиращо реда за влизане, пребиваване и отпътуване от страната на чуждестранни граждани.

Член 6
Двете страни поддържат обмен на експерти и журналисти, специализирани по проблемите на туризма.

Член 7
Двете страни съдействат за участието на български и руски туристически организации в международни туристически изложения, провеждани с подкрепата на държавните органи за управление на туризма.

Член 8
Двете страни координират сътрудничеството на своите държавни органи за управление на туризма в рамките на Световната туристическа организация и други международни организации, свързани с туризма.

Член 9
Двете страни ще оказват съдействие на държавните органи за управление на туризма при разкриването на представителства по въпросите на туризма на територията на всяка от страните.
Въпросите, свързани с разкриването и дейността на посочените представителства, се съгласуват с държавните органи за управление на туризма на всяка от страните и се регулират от законодателството на приемащата страна.

Член 10
Двете страни взаимно се информират по дипломатически път за държавните органи за управление на туризма, упълномощени за изпълнението на споразумението.

Член 11
Финансовите условия за осъществяване на визити и обмен на експерти и журналисти, специализирани по проблемите на туризма, се съгласуват за всеки конкретен случай между държавните органи за управление на туризма.

Член 12
Това споразумение влиза в сила един ден след датата на последното получено писмено уведомление по дипломатически път, потвърждаващо спазването от всяка от страните на вътрешнодържавните процедури, необходими за влизане в сила на международен договор.
Споразумението се подписва за срок 5 години и ще бъде подновявано автоматично за още 5 години, в случай че нито една от страните не уведоми другата страна по дипломатически път за своето намерение да прекрати неговото действие, но не по-късно от 6 месеца преди изтичане на всеки 5-годишен срок на действие на споразумението.
Прекратяването на действието на споразумението не засяга изпълнението на съгласуваните по време на неговото действие програми и проекти, ако двете страни не са се договорили за друго.
От датата на влизане в сила на това споразумение в отношенията между Република България и Руската федерация се прекратява действието на Споразумението между Република България и Руската федерация за сътрудничество в областта на туризма, подписано на 14 декември 1994 г. в София.
Подписано в Москва на 8 май 2007 г. в два еднообразни екземпляра, всеки на български и руски език, като и двата текста имат силата на оригинал.

Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив