Споразумение между правителството на Република България и правителството на Република Хърватия за сътрудничество в областта на здравеопазването и медицината

Министерство на здравеопазването

Държавен вестник брой: 79

Година: 2007

Орган на издаване: Министерство на здравеопазването

Дата на обнародване: 08.10.2007

Правителството на Република България и правителството на Република Хърватия (наричани по-нататък "договарящи страни"), с намерение да развиват приятелството и да насърчават и задълбочават сътрудничеството в областта на здравеопазването и медицината между своите страни, се договарят за следното:

Член 1
Договарящите страни способстват за развитие на сътрудничеството в областта на здравеопазването и медицината и насърчават директното сътрудничество между техните здравни и лечебни заведения на основата на реципрочност, взаимен интерес и в рамките на юридическите си правомощия главно в следните области:
1. подобряване на системата на здравеопазването;
2. здравни потребности на населението и мониториране на здраве;
3. промоция на здраве и профилактика на болестите;
4. здравен контрол на храните и на стоките;
5. противоепидемичен контрол на заразните и паразитните болести;
6. лекарства и медицински изделия;
7. здравно законодателство;
8. медицинска наука.
Сътрудничеството в изброените области не изключва други области на сътрудничество от взаимен интерес.

Член 2
Договарящите страни насърчават сътрудничеството, като използват следните форми:
1. обмен на информация за законите и наредбите в областта на здравеопазването;
2. реципрочен обмен на експерти и работни групи;
3. участие в международни прояви, които се провеждат в другата договаряща страна;
4. директни контакти между здравни и лечебни заведения в двете договарящи страни;
5. двустранни проекти по теми от взаимен интерес;
6. други форми на сътрудничество, договорени между двете договарящи страни.

Член 3
С цел изучаване на определени проблеми или обмен на опит договарящите страни разменят експерти за срок до 30 дни годишно.

Член 4
За изпълнение на това споразумение договарящите страни сключват периодично планове за сътрудничество между техните министерства на здравеопазването, в които те конкретизират сътрудничеството за съответния период и определят финансовите условия за изпълнението им.

Член 5
Обменът на експерти, както и всички други форми на сътрудничество, които произлизат от това споразумение, се изпълняват в съответствие със законите и наредбите на всяка от договарящите страни.

Член 6
Договарящите страни насърчават координацията на своята дейност в рамките на Световната здравна организация и други международни организации, осъществяващи сътрудничество в областта на здравеопазването.

Член 7
Това споразумение влиза в сила в деня на получаване писмено по дипломатически път на последната нота, с която договарящите страни се информират взаимно, че са изпълнени изискванията на националните им законодателства за влизане на това споразумение в сила.
Това споразумение остава в сила за период 5 години и продължава автоматически за бъдещи периоди 5 години, ако нито една от договарящите страни не уведоми писмено по дипломатически път другата договаряща страна за намерението си да го денонсира най-малко 6 месеца преди изтичане на срока на действие на споразумението.

Член 8
С влизането в сила на това споразумение се прекратява между Република България и Република Хърватия действието на Споразумението между правителството на Народна република България и правителството на Федеративна Народна република Югославия за сътрудничество в областта на здравеопазването, социалните грижи и плановото изграждане на населените места, подписано в София на 16 януари 1963 г.
Съставено в София на 7 май 2003 г. в два оригинала на български, хърватски и английски език, като всички текстове са еднакво достоверни. В случаи на противоречия в тълкуването меродавен е текстът на английски език.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив