Споразумение между правителството на Република България и правителството на Република Кипър за сътрудничество в областта на здравеопазването и медицинската наука

Министерство на здравеопазването

Държавен вестник брой: 75

Година: 2008

Орган на издаване: Министерство на здравеопазването

Дата на обнародване: 28.08.2008

Правителството на Република България и правителството на Република Кипър, по-нататък наричани "договарящи страни",
ръководени от желанието да разширяват сътрудничеството между двете страни в областта на здравеопазването и медицинската наука,
убедени, че това сътрудничество допринася за подобряване здравето на народите на двете страни,
се споразумяха за следното:

Член 1
Договарящите страни развиват и насърчават сътрудничеството в областта на здравеопазването и медицинската наука на основата на равенство, реципрочност и взаимна изгода и в съответствие със законодателството във всяка от страните.

Член 2
Договарящите страни си сътрудничат главно в следните области:
1. медицинско обслужване на населението;
2. подготовка на кадри в областта на здравеопазването;
3. промоция на здраве и профилактика на болестите;
4. санитарен контрол на храните, на стоките и на факторите на околната среда и по-специално на техните здравни аспекти;
5. епидемиологичен контрол на заразните и паразитните болести;
6. здравно законодателство и нормативна база;
7. лекарствена политика;
8. медицинска наука;
9. здравна реформа - за разработка и реализация на здравната политика.
Изброените области на сътрудничество не изключват и други области след взаимно договаряне.

Член 3
Договарящите страни отдават предпочитание на следните форми на сътрудничество:
1. обмен на информация за здравето на населението и изискванията в тази област, на статистически данни в областта на здравеопазването, на здравното законодателство и др.;
2. обмен на специалисти с цел обучение и консултация;
3. обмен на опит и практически резултати по приоритетни за страните проблеми;
4. директни контакти между медицински институции, национални центрове, болници и здравни организации;
5. разработка на съвместни проекти;
6. участие в международни здравни форуми, организирани от страните.

Член 4
В случаи на злополука или спешно заболяване приемащата страна осигурява на лицата от другата страна, пребиваващи на нейната територия в съответствие с членове 3, 5 и 6 на това споразумение, безплатна медицинска помощ в свои лечебни заведения.

Член 5
Договарящите страни определят за компетентни органи за координация на дейностите, свързани с реализацията на това споразумение, Министерството на здравеопазването на Република България и Министерството на здравеопазването на Република Кипър.
За изпълнение на споразумението отговорните министерства на двете страни подписват планове за сътрудничество, всеки с тригодишна продължителност, в които ще се конкретизират областите на сътрудничество и финансовите условия.
От представители на Министерството на здравеопазването на Република България и Министерството на здравеопазването на Република Кипър да бъде създадена Съвместна комисия, членовете на която ще провеждат работни срещи за съгласуване плановете за сътрудничество и оценка на изпълнението им. Работните срещи ще се състоят поредно в Република България и Република Кипър.

Член 6
Договарящите страни обменят експерти и специалисти за изпълнение на договореностите, произтичащи от това споразумение. Всички разходи, свързани с обмена на специалисти (пътни, дневни и квартирни разходи), са за сметка на изпращащата страна.

Член 7
Договарящите страни координират своята дейност в рамките на Световната здравна организация и други международни организации, осъществяващи сътрудничество в областта на здравеопазването.

Член 8
Това споразумение се сключва за неопределен срок и влиза в сила от деня на получаване на втората от нотите, с които страните се уведомяват взаимно, че са изпълнили изискванията на вътрешното си законодателство за неговото влизане в сила.
Всяка от договарящите страни може да прекрати действието на споразумението, като по дипломатически път уведоми писмено другата страна за своето намерение да прекрати това споразумение поне 6 месеца преди предлагания срок за прекратяване на действието му.

Член 9
С влизането в сила на това споразумение се прекратява действието на Споразумението, подписано в Никозия на 29 юни 1984 г. между правителството на Народна Република България и правителството на Република Кипър за сътрудничество в областта на здравеопазването.
-------------------------
Изготвено в Никозия на 27 май 2004 г. в два оригинални екземпляра на български, гръцки и английски език, като всеки от текстовете има еднаква сила.
В случай на различия в тълкуването английският текст се счита за меродавен.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив