Споразумение между правителството на Република България и правителството на Кралство Белгия за сътрудничество в областта на здравеопазването

Министерство на здравеопазването

Държавен вестник брой: 2

Година: 2008

Орган на издаване: Министерство на здравеопазването

Дата на обнародване: 14.01.2008

Правителството на Република България и правителството на Кралство Белгия, наричани по-нататък "договарящи страни", ръководени от желанието си за по-нататъшно развитие на сътрудничеството между двете страни и убедени, че това сътрудничество ще допринесе за засилване и развитие на отношенията в интерес на здравето на гражданите на двете страни,
се споразумяха за следното:
 
Член 1
Договарящите страни развиват и стимулират на базата на реципрочност сътрудничеството в областта на здравеопазването, включително и европейските въпроси, в съответствие с националните си законодателства.

Член 2
Договарящите страни насърчават:
1. Обмена на информация и официално публикувани документи, отнасящи се до законодателството в областта на здравеопазването на двете страни.
2. Сътрудничеството между експерти на двете министерства и обществените институции в областта на здравеопазването, по-специално в следните области:
а. реформа и преструктуриране на здравните грижи;
б. финансиране на здравните грижи;
в. болничен мениджмънт;
г. качество на болничната помощ;
д. европейски дневен ред на здравните проблеми.
3. Сътрудничеството в посочените области не изключва и други области на взаимен интерес.

Член 3
За обмяна на опит и знания по проблемите на здравеопазването договарящите страни обменят експерти, определени в програми за сътрудничество съгласно член 5, като резултатите са от особена важност за опазване на общественото здраве и медицинското обслужване на гражданите на двете страни.

Член 4
Договарящите страни създават смесена комисия за сътрудничество, в която участват по 4-ма представители от всяка страна. Комисията подготвя работни програми и се свиква веднъж на всеки две години поред във всяка от двете страни. Тя оценява изпълнението на работните програми.

Член 5
Финансовите средства за проявите, залегнали в това споразумение, разпределени по дейности, са предмет на посочените работни програми.
Изпращащата страна поема пътните разходи, включително таксата за багаж, а приемащата страна поема разходите по пребиваването на своята територия, както и настаняването, освен ако не е предвидено друго.
Финансовите условия за изпълнение на споразумението са съобразени със заложените средства в бюджетите на двете страни.

Член 6
Компетентни институции за изпълнение на това споразумение са Министерството на здравеопазването на Република България и Федералната служба за обществено здраве, безопасност на храните и околната среда и Националният осигурителен институт за болест и инвалидност на Кралство Белгия.

Член 7
Споразумението се сключва за период 5 години и подновява своето действие за всеки следващ период от 5 години, ако нито една от договарящите страни не уведоми другата страна писмено по дипломатически път за прекратяването му най-късно 6 месеца преди изтичането на съответния петгодишен период.
Това споразумение влиза в сила от датата на неговото подписване.
Съставено в София на 26 ноември 2007 г. в два оригинални екземпляра, всеки на български, френски и нидерландски език, като трите текста имат еднаква сила.

Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив