Споразумение между Министерството на отбраната на Република България и Министерството на отбраната на Република Македония относно безвъзмездно предоставяне на право на ползване на софтуерен продукт “Национален кодификационен инструмент “БУЛКОД”

Министерство на отбраната

Държавен вестник брой: 102

Година: 2007

Орган на издаване: Министерство на отбраната

Дата на обнародване: 07.12.2007

Министерството на отбраната на Република България и Министерството на отбраната на Република Македония, наричани по-долу "страни";
като изхождат от общия стремеж за развитие на добросъседски отношения между двете държави;
като отчитат стремежа на Република Македония за интеграция в европейските и евроатлантическите структури и желанието на Република България да подпомогне този процес;
като спазват стриктно задълженията, произтичащи от международните договорености, решения и резолюции на международните организации за укрепване на сигурността и стабилността в региона;
убедени в необходимостта от укрепване на сигурността и мира, сътрудничеството и доверието в Югоизточна Европа;
и въз основа на Споразумението за сътрудничество между Министерството на отбраната на Република България и Министерството на отбраната на Република Македония, подписано на 12 март 1999 г. в София,
се споразумяха за следното:

Член 1
(1) Българската страна като притежател на интелектуалните права и собственост на софтуерен продукт "Национален кодификационен инструмент "БУЛКОД" (наричан по-долу "продукта") предоставя безвъзмездно на македонската страна за неограничен срок от време неизключително, непрехвърляемо и неограничено откъм брой на потребителите в рамките на Министерството на отбраната на Република Македония право на ползване на продукта и потребителската документация (съгласно приложение № 1) във връзка с използването му.
(2) Македонската страна приема безвъзмездно предоставеното право на ползване на продукта при условията на това споразумение.
(3) Правото по ал. 1 не включва каквито и да било други права, свързани с интелектуалната собственост върху продукта, документацията, както и за патенти, търговски марки и ноу-хау, вградени или използвани във връзка с тях.

Член 2
(1) Българската страна извършва за своя сметка услугите по инсталация и по поддръжка на продукта за период от един месец след инсталацията.
(2) При необходимост Министерството на отбраната на Република България осигурява безплатно обучение за работа с продукта на определени от Министерството на отбраната на Република Македония длъжностни лица.
(3) Разходите на българската страна по организацията на обучението по ал. 2 са за сметка на македонската страна.

Член 3
(1) Македонската страна се задължава да осигури подходяща хардуерна и софтуерна среда, необходима за нормалното функциониране на продукта, и при необходимост да осигурява достъп до него на определени от българската страна длъжностни лица за извършване на дейностите по инсталация, поддръжка и обучение.
(2) Македонската страна се задължава сама или чрез свои подразделения или други лица да не:
3.2.1. продава, дава под наем или предоставя чрез други способи право на ползване на продукта;
3.2.2. използва продукта за цели, различни от тези, за които е предоставен, както и да променя негови характеристики, да копира, разпространява, предава, показва, представя, размножава или създава собствени производни произведения (собствени информационни системи или на части от такива системи);
3.2.3. разрешава достъп до продукта на лица, чиито служебни задължения не изискват такъв достъп.
(3) Македонската страна се задължава да осигури лицензиран (легален) софтуер за операционните системи и системи за управление на бази от данни в съответствие с броя на потребителите, които ще използват продукта, съгласно изискванията на производителите на съответния софтуер.

Член 4
(1) Предаването на продукта се извършва с констативен протокол, подписан от упълномощени представители на Министерството на отбраната на Република България и Министерството на отбраната на Република Македония.
(2) Констативният протокол обвързва страните относно факта на предаване, получаване и инсталиране на продукта.

Член 5
Македонската страна поема задължение използването на продукта и неговата поддръжка да се извършват в съответствие с правилата, установени в Ръководството на НАТО по кодификация - AcodP-1, ACodP-2, ACodP-3 и CodSP и всички техни допълнителни изменения, публикувани от Агенцията на НАТО по поддръжка и снабдяване - НАМСА, под ръководството на Групата на националните директори по кодификация - AC/135.

Член 6
Ако в хода на използване на продукта се налага достъп до класифицирана информация на българската страна, то той се осъществява в съответствие с българското законодателство в областта на защитата на класифицираната информация и Споразумението между правителството на Република България и правителството на Република Македония за обмен и взаимна защита на класифицираната информация (в сила от 16 март 2006 г.).

Член 7
(1) Българската страна не носи отговорност за действия или бездействия на македонската страна, които биха били основание за претенции на трети страни във връзка с продукта. В тези случаи всички разходи, свързани с участието в досъдебни, съдебни или арбитражни производства, вкл. присъдени суми, се поемат от македонската страна.
(2) Всички спорове, свързани с тълкуването и изпълнението на това споразумение, се разрешават чрез двустранни преговори между страните. В случай че страните не постигнат съгласие за доброволно разрешаване на възникналите във връзка със споразумението спорни въпроси, въпросът се решава съгласно действащото българско законодателство, вкл. с подсъдност на българските съдилища.

Член 8
(1) Страните определят следните свои структури, които да отговарят за изпълнението на споразумението:
- от името на Министерството на отбраната на Република България: Дирекция "Военна стандартизация, качество и кодификация";
- от името на Министерството на отбраната на Република Македония: Интегриран проектен екип по въпросите на Кодификационната система на НАТО и сектор К4.
(2) При необходимост структурите по ал. 1 могат да реализират посещения и консултации, свързани с изпълнението на споразумението на реципрочна основа.

Член 9
(1) Това споразумение се сключва за неопределен срок.
(2) Това споразумение влиза в сила от датата на подписването му.
Подписано в Скопие на 23 ноември 2007 г. в два еднообразни екземпляра, всеки от които на официалните езици на двете страни - български език съгласно Конституцията на Република България и македонски език съгласно Конституцията на Република Македония, като двата текста имат еднаква сила.

Приложение № 1

По смисъла на чл. 1, ал. 1 от това споразумение софтуерен продукт "Национален кодификационен инструмент "БУЛКОД" представлява един брой инсталационно CD и съдържа:

1. Инсталационен пакет за БУЛКОД - клиентска част;
2. Инсталационен пакет за БУЛКОД - сървърна част;
3. Инсталационен пакет за БУЛКОД - WEB интерфейс;
4. Инсталационен пакет за БУЛКОД - схема на база данни;
5. Ръководство на потребителя на БУЛКОД;
6. Ръководство на администратора на БУЛКОД.

Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив