Споразумение за икономическо сътрудничество между правителството на Република България и кабинета на министрите на Украйна

Министерство на икономиката и енергетиката

Държавен вестник брой: 99

Година: 2008

Орган на издаване: Министерство на икономиката и енергетиката

Дата на обнародване: 18.11.2008

Правителството на Република България и кабинетът на министрите на Украйна (наричани по-нататък "Договарящи страни"),
потвърждавайки своята воля да развиват позитивните страни на традиционните си икономически връзки,
изразявайки своята готовност да си взаимодействат в търсенето на средства и начини за укрепване и развитие на взаимноизгодното сътрудничество,
вземайки предвид правата и задълженията, които произтичат от членството на Република България в Европейския съюз от 1 януари 2007 г.,
изразявайки убеждението си, че присъединяването на Република България към Европейския съюз ще предостави нови възможности за разширяване на двустранното икономическо сътрудничество,
убедени, че това споразумение ще допринесе за развитието на икономическите връзки между тях в новите условия и в частност за активизацията на взаимноизгодното икономическо сътрудничество,
се договориха, както следва:

Член 1
Договарящите страни ще съдействат за развитието и разширяването на взаимноизгодно икономическо сътрудничество, основано на принципите на равноправие и взаимна изгода и в съответствие със законодателството на държавите на договарящите страни.

Член 2
Договарящите страни ще развиват, разширяват и интензифицират икономическото сътрудничество чрез:
а) засилване на икономическото сътрудничеството между правителствените институции, местните власти и предприемачеството, включително обмен на икономическа информация от взаимен интерес, както и взаимни посещения на представители на институциите и бизнеса от двете страни;
б) стимулиране създаването на нови и разширяването на съществуващите бизнес контакти, насърчаване на взаимните контакти и посещения на частни лица и предприемачи;
в) обмен на бизнес информация, участие в международни панаири и изложби, съдействие за организацията на мероприятия за представителите на бизнеса, семинари, конференции, симпозиуми;
г) съдействие за повишаване ролята на малкия и средния бизнес;
д) съдействие за развитие на връзки и сътрудничество между финансовите и банковите институции;
е) съдействие за развитието на двустранната инвестиционна дейност;
ж) съдействие за откриването на представителства и филиали на предприятия на двете страни;
з) насърчаване на международното сътрудничество;
и) разширяване на сътрудничеството на пазарите на трети страни;
й) обмен на информация за програми и проекти и насърчаване участието на предприемачите в тяхната реализация.

Член 3
С цел изпълнение на задачите, определени в това споразумение, договарящите страни се съгласиха да създадат Българо-украинска междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество (наричана по-нататък "Комисията").
Комисията се състои от представители на съответните правителствени органи.
Комисията може да покани представители на бизнес структурите да вземат участие в нейната работа.
Комисията провежда заседания, когато е необходимо, като правило веднъж годишно - последователно в Република България и в Украйна.
Комисията ще приеме свои процедурни правила.

Член 4
1. Това споразумение не накърнява правата и задълженията на договарящите страни, произтичащи от други международни договори, страни по които са Република България или Украйна, и от тяхното членство в международни организации.
2. Нито една от разпоредбите на това споразумение няма да бъде интерпретирана като такава, която накърнява правата и задълженията на Република България, произтичащи от нейното членство в Европейския съюз.
3. По отношение на въпросите, обхванати от споразумението и регулирани и от Споразумението за партньорство и сътрудничество между Европейските общности и техните страни членки и Украйна, подписано на 14 юни 1994 г., предимство имат разпоредбите на последното.

Член 5
Договарящите страни ще разрешават чрез консултации и преговори всички спорове, които могат да възникнат между тях по отношение на тълкуването и прилагането на това споразумение.

Член 6
По взаимно съгласие между договарящите страни в това споразумение могат да се внасят изменения и допълнения, които се оформят в отделни протоколи, представляващи неразделна част от него.

Член 7
От датата на влизане в сила на това споразумение се прекратява действието на Спогодбата между правителството на Република България и правителството на Украйна за създаване на Междуправителствена българо-украинска комисия за търговско-икономическо сътрудничество, подписана на 11 март 1993 г.

Член 8
1. Това споразумение влиза в сила в деня на получаването на второто от уведомленията, с които договарящите страни взаимно се уведомяват, че вътрешните правни процедури, необходими за влизане в сила на споразумението, са изпълнени.
2. Споразумението се сключва за неограничен срок.
3. Всяка договаряща страна може да прекрати действието на това споразумение чрез писмено уведомление до другата договаряща страна. Действието на споразумението се прекратява на първия ден от шестия месец, следващ датата на получаване на уведомлението от другата договаряща страна.
-------------------------
Изготвено в два оригинални екземпляра в София на 27 ноември 2007 г., всеки на български, украински и английски език, като всеки от тях има еднаква сила. При възникване на различия относно тълкуването на разпоредбите на това споразумение предимство има текстът на английски език.

Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив