Споразумение за икономическо сътрудничество между правителството на Република България и правителството на Азербайджанската република

Министерство на икономиката и енергетиката

Държавен вестник брой: 48

Година: 2008

Орган на издаване: Министерство на икономиката и енергетиката

Дата на обнародване: 26.05.2008

Правителството на Република България и правителството на Азербайджанската република (наричани по-нататък "договарящите страни"),
съзнавайки, че пълноправното членство на Република България в Европейския съюз и произтичащите от това за Република България задължения изискват по-нататъшното подобряване и усъвършенстване на договорно-правната база на двустранните икономически взаимоотношения,
потвърждавайки твърдото си намерение да развиват позитивните страни на традиционните си икономически взаимоотношения,
изразявайки своята готовност за търсене на средства и начини за укрепването и развитието на взаимноизгодното сътрудничество,
имайки предвид правата и задълженията, произтичащи от Договора за присъединяване, подписан на 25 април 2005 г. между Европейските общности и техните страни членки, от една страна, и Република България, от друга страна,
изразявайки убеждението, че присъединяването на Република България към Европейския съюз ще предостави нови възможности за разширяването на двустранното икономическо сътрудничество,
уверени, че това споразумение ще допринесе за развитие на икономическите връзки между тях в новите условия и в частност за активизиране на взаимноизгодното търговско-икономическо, техническо и технологично сътрудничество,
се договориха, както следва:

Член 1
Договарящите страни ще съдействат за развитието и разширяването на взаимноизгодно икономическо сътрудничество.

Член 2
Договарящите страни ще полагат усилия за осъществяване на широко двустранно сътрудничество преди всичко в областите, посочени в приложение № 1 към това споразумение.

Член 3
Договарящите страни ще развиват и разширяват икономическо сътрудничество чрез прилагане на мерките, посочени в приложение № 2 към това споразумение.

Член 4
Договарящите страни от датата на влизане в сила на това споразумение създават Българо-азербайджанска междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество, чиито задачи и начин на функциониране са определени в приложение № 3 към това споразумение.

Член 5
Споразумението не накърнява правата и задълженията на договарящите страни, произтичащи от други международни договори/членството в ЕС, по които Република България и Азербайджанската република са страни, както и от членството им в различни международни организации.

Член 6
В случай на възникване на разногласия между договарящите страни във връзка с прилагането и тълкуването на това споразумение, те ще се разрешават чрез преговори между договарящите страни.

Член 7
По взаимно съгласие между договарящите страни в това споразумение могат да бъдат внесени изменения, които ще бъдат оформяни в отделни протоколи и които са неразделна част от споразумението и влизат в сила по реда на чл. 8 от това споразумение.

Член 8
1. Това споразумение влиза в сила в деня на получаването на последното писмено уведомление от договарящите страни, потвърждаващо, че вътрешните процедури, необходими за влизане в сила на споразумението, са изпълнени.
2. Споразумението се сключва за неограничен срок.
3. Всяка от договарящите страни може да прекрати това споразумение чрез писмено уведомление до другата договаряща страна. Действието на споразумението се прекратява от първия ден на четвъртия месец, следващ датата на получаване на уведомлението от другата договаряща страна.
В уверение на горното долуподписаните официални лица, надлежно упълномощени, подписаха това споразумение.
Изготвено в Баку на 12 ноември 2007 г. в два оригинални екземпляра на български, азербайджански и руски език, като всички текстове са с еднаква правна сила. В случай на възникване на разногласия по повод тълкуването на това споразумение договарящите страни ще се ръководят от текста на руски език.

Приложение № 1

Областите на икономическо сътрудничество включват:
1. Промишленост:
- машиностроене;
- металургия;
- преработвателна промишленост;
- електронна и електромашиностроителна промишленост;
- химическа и нефтопреработвателна промишленост;
- фармацевтично и козметично производство;
- лека промишленост;
- други отрасли на промишлеността, представляващи взаимен интерес.
2. Селско стопанство:
- растениевъдство и животновъдство;
- хранително-вкусова промишленост.
3. Енергетика.
4. Строителство.
5. Телекомуникации, изчислителна техника и информатика.
6. Транспорт и логистика.
7. Туризъм.
8. Насърчаване на инвестициите.
9. Сътрудничество между малки и средни предприятия.
10. Наука и технологии.

Приложение № 2

Мерки за разширяване и интензифициране на икономическото сътрудничество

1. Заздравяване на сътрудничеството в икономическата област между правителствените институции, професионалните организации и бизнес средите, камари и палати, регионалните и местните органи, включително обмен на икономическа информация от взаимен интерес, както и взаимни посещения на представители на институциите и бизнеса от двете страни.
2. Стимулиране създаването на нови и разширяване на съществуващите контакти между бизнес средите, насърчаване на взаимните контакти и посещения на частни лица и предприемачи.
3. Обмен на бизнес информация, участие в международни панаири и изложби, съдействие за организирането на мероприятия за представители на бизнеса (семинари, конференции, симпозиуми).
4. Съдействие за повишаване на ролята на малкия и средния бизнес в двустранните икономически отношения.
5. Сътрудничество в сферата на маркетинга, консултантските и експертните услуги в областите от взаимен интерес.
6. Развитие на по-тесни връзки и сътрудничество между финансовите институции и банковите структури.
7. Съдействие за развитието на двустранната инвестиционна дейност.
8. Съдействие за откриване на представителства и клонове на компании на двете страни.
9. Стимулиране на международното сътрудничество.
10. Разширяване на сътрудничеството на пазарите на трети страни.
11. Обмен на информация за програми и проекти, насърчаване участието на предприемачите в тяхната реализация.

Приложение № 3

Задачи, структура и правила за работа на Българо-азербайджанската междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество

1. Задачите на Българо-азербайджанската междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество (по-нататък "комисия") са:
- разглеждане на въпросите за развитието на двустранните икономически отношения;
- определяне на нови възможности за развитие на двустранните икономически отношения;
- разработване на предложения за подобряване на условията за икономическо сътрудничество между организациите на двете страни;
- представяне на предложения по прилагането на това споразумение.
2. Комисията е съставена от представители на българската страна и на азербайджанската страна.
Всяка страна определя председател на своята част, наричан "съпредседател". Съпредседателите определят секретар на своята част от комисията.
За обсъждане на отделни въпроси комисията може в рамките на своите компетенции да създава работни групи и да определя техните задачи и срокове за изпълнението им.
3. Заседания на комисията като правило се провеждат веднъж годишно последователно в Република България и Азербайджанската република.
Съпредседателите на комисията се договарят за свикването и дневния ред на заседанието на комисията не по-късно от 1 месец преди заседанието.
Със съгласие на съпредседателите на заседание на комисията могат да бъдат обсъждани и въпроси, които не са изрично включени в предварителния дневен ред.
По предложение на всеки от съпредседателите може да бъде свикано извънредно заседание на комисията или да бъде организирана среща на съпредседателите на комисията.
На заседанието на комисията могат да бъдат поканени съветници и експерти.
Работен език на заседанията на комисията е руският.
За всяко заседание и проведените обсъждания се съставя протокол на български, азербайджански и руски език.
Въпросите, свързани с дейността на комисията, в периода между заседанията се обсъждат в работен порядък между съпредседателите на комисията или по техни указания от секретарите на комисията.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив