Споразумение за икономическо сътрудничество между правителството на Република България и правителството на Република Индия

Министерство на икономиката и енергетиката

Държавен вестник брой: 47

Година: 2008

Орган на издаване: Министерство на икономиката и енергетиката

Дата на обнародване: 23.05.2008

Правителството на Република България и правителството на Република Индия, наричани по-долу "договарящи страни",
вдъхновени от традиционните и сърдечни отношения на приятелство, които съществуват между Република България и Република Индия,
основавайки се на принципите на свободна пазарна икономика,
изпълнени с желание да развият и задълбочат икономическото, промишленото, техническото и технологичното си сътрудничество на основата на реципрочност и взаимна изгода,
осъзнаващи необходимостта от подходяща правна рамка за отношенията между България и Индия в съответствие с приложимото законодателство на двете страни,
отчитайки международните споразумения, сключени от договарящите страни в областта на икономическото сътрудничество, както и присъединяването на Република България към Европейския съюз,
се договориха за следното:

Цели

Член I
Договарящите страни се споразумяха, че целите на това споразумение в съответствие с действащото законодателство във всяка от страните са:
(i) Насърчаване на дейности, които имат за цел да развият двустранното икономическо, техническо и технологично сътрудничество.
(ii) Подкрепа и разширяване на контактите между деловите среди.
(iii) Улесняване на инвестиционната дейност между двете страни и набелязване на икономически и инвестиционни възможности в съответните страни.
(iv) Укрепване на сътрудничеството с цел задълбочаване на икономическите отношения между двете страни.

Дейности по сътрудничеството

Член II
Договарящите страни насърчават и улесняват по-широко сътрудничество между физическите и юридическите си лица, включително бизнес сдружения, институции и агенции, в съответствие със законодателството във всяка страна. За тази цел страните се договарят:
(i) Да обменят информация за икономическото развитие и двустранната търговия, икономически планове, прогнози и стратегии.
(ii) Да се информират взаимно за съществуващи възможности по отношение на търговски панаири, изложения, мисии на предприемачи и други насърчителни дейности.
(iii) Да улесняват обмена на експерти, техници, инвеститори и делови представители от държавния и частния сектор.
(iv) Да проучват и насърчават съвместни делови възможности в трети страни, произтичащи от партньорството между български и индийски дружества.

Институции

Член III
1. Смесената комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество между правителството на Република България и правителството на Република Индия, основана чрез обмен на писма през 1973 г., наричана оттук нататък "Смесена комисия", насърчава, наблюдава и координира сътрудничеството между двете страни съгласно това споразумение.
2. Задачите на Смесената комисия включват:
• обсъждане на развитието на двустранните икономически отношения;
• набелязване на нови възможности за допълнително разширяване на икономическото сътрудничество;
• изготвяне на предложения за подобряване условията за икономическо сътрудничество между предприятия на двете страни; и
• изготвяне на препоръки за изпълнението на това споразумение.
3. Смесената комисия се състои от експерти на двете договарящи страни и представители на съответните организации и институции от българска и от индийска страна.
4. Всяка договаряща страна определя председател от своя страна на министерско равнище, който се нарича "съпредседател". Всеки съпредседател определя служител от съответното правителство, който координира работата на Смесената комисия.
5. По споразумение между договарящите страни в рамките на Смесената комисия могат да бъдат създавани смесени работни групи.
6. Сесиите на Смесената комисия се свикват веднъж на всеки две години или по-често, ако се налага, последователно в България и в Индия, като датата и мястото на сесиите се договорят по взаимно съгласие от представители на договарящите страни.
7. След приключването на всяка сесия се изготвя протокол, който се подписва от съпредседателите.
8. Работният език на Смесената комисия е английският език.
9. В периода между сесиите съпредседателите могат да възложат на служителите от съответното правителство, които координират работата на Смесената комисия, да обсъждат въпроси, свързани с работата на Смесената комисия.

Заключителни разпоредби

Член IV
1. Това споразумение няма да се тълкува по такъв начин, че да засегне задълженията, произтичащи от други споразумения или договорености, които са сключени или ще бъдат сключени между ЕО или ЕО и нейните страни членки, от една страна, и Индия, от друга страна.
2. Споразумението влиза в сила на датата на получаване на последната дипломатическа нота, с която договарящите страни взаимно се уведомяват за изпълнението на техните национални законови изисквания за влизането в сила на това споразумение. От датата на влизане в сила на това споразумение се прекратява действието на споразумението между правителството на Република България и правителството на Република Индия за търговия и икономическо сътрудничество, подписано в Ню Делхи на 4 декември 1996 г.
3. Това споразумение е в сила, освен ако едната договаряща страна не уведоми другата договаряща страна за намерението си да прекрати споразумението с шестмесечно писмено предизвестие от датата на неговото получаване. В случай на прекратяване на споразумението неговите разпоредби продължават да бъдат в сила по отношение на неизпълнени задължения по търговски договори и договори за сътрудничество, сключени по време на срока на действие на споразумението, както и онези, които произтичат от договори, сключени съгласно Споразумението за търговия и икономическо сътрудничество, подписано на 4 декември 1996 г.
4. Това споразумение може да бъде изменяно по всяко време с писмено съгласие на договарящите страни. Влизането в сила на измененията става съгласно условията за влизане в сила на споразумението.
В уверение на горното, следните представители, надлежно упълномощени от своите правителства, подписаха това споразумение.

Подписано в Ню Делхи на 12 септември 2007 г. в два оригинални екземпляра на български, хинди и английски език, като всички текстове имат еднаква сила. В случай на различия при тълкуването меродавен е текстът на английски език.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив