Спогодба между правителството на Република България и правителството на Федерална република Германия за финансово сътрудничество (2002 г.)

МИ

Държавен вестник брой: 77

Година: 2007

Орган на издаване: МИ

Дата на обнародване: 15.10.2007

Правителството на Република България и правителството на Федерална република Германия в духа на съществуващите приятелски отношения между Република България и Федерална република Германия, желаейки да укрепят и да задълбочат тези приятелски отношения чрез финансово сътрудничество в духа на партньорството, съзнавайки, че поддържането на тези отношения е основа на тази спогодба, възнамерявайки да допринесат за социалното и икономическото развитие в Република България, се споразумяха за следното:

Член 1

(1) Правителството на Федерална република Германия предоставя на правителството на Република България и на други получатели, които да се изберат съвместно от двете правителства, възможността да получат от Кредитния институт за възстановяване (Кредитанщалт фюр видерауфбау), Франкфурт на Майн, следните суми:
1. (изм., ДВ, бр. 77 от 2007 г.) Заеми (условия: 30-годишен срок, 10 години без погасяване, лихвен процент 2 % годишно) в размер до 4.700.000 EUR (словом: четири милиона и седемстотин хиляди евро) общо за проекта "Насърчителна програма за малки и средни предприятия (четвърта фаза)", ако след проведена проверка бъде установена годността му за насърчаване.
2. Невъзвръщаеми средства за финансиране в размер до 300.000 EUR (словом: триста хиляди евро) общо за създаване на фонд за проучвания и експерти.
(2) Отделни мероприятия, които се насърчават в рамките на посочения в ал. 1, т. 1 заем, се избират по искане на и при взаимно съгласие с българското правителство.
(3) Посоченият в ал. 1 проект може при взаимно съгласие между правителството на Република България и правителството на Федерална република Германия да бъде заменен с други проекти.
(4) Ако правителството на Федерална република Германия по-късно предостави на правителството на Република България възможността да получи от Кредитния институт за възстановяване допълнителни заеми и средства за финансиране на посочения в ал. 1 проект, се прилага тази спогодба.

Член 2

Използването на посочените в чл.1 суми, условията за тяхното предоставяне, както и редът на възлагането на поръчките се определят с договорите, които трябва да се сключат между Кредитния институт за възстановяване и получателите на заемите и на средствата за финансиране и които подлежат на действащите във Федерална република Германия правни разпоредби. Съгласието за отпускане на посочените в чл.1, ал. 1 суми отпада, ако в срок 8 години след годината на даването на съгласие не са били сключени съответните договори за финансиране. За тези суми срокът приключва с изтичането на 2010 г.

Член 3

Правителството на Република България освобождава Кредитния институт за възстановяване от всички данъци и други държавни налози, които се събират в Република България, във връзка със сключването и провеждането на посочените в чл.2 договори.

Член 4

Във връзка с произтичащия от предоставянето на заемите и на средствата за финансиране транспорт на хора и стоки по море, суша и въздух правителството на Република България предоставя на пътниците и доставчиците свободен избор на транспортните предприятия, няма да взема мерки, които изключват или усложняват равноправното участие на транспортните предприятия със седалище във Федерална република Германия, и при необходимост издава необходимите за участието на тези транспортни предприятия разрешителни.

Член 5

Тази спогодба влиза в сила от деня, в който правителството на Република България уведоми правителството на Федерална република Германия, че са изпълнени предпоставките за влизането є в сила според националното законодателство. Меродавен e денят на получаването на уведомлението.

Съставена в София на 22 май 2003 г. в два оригинални екземпляра, всеки един от които на български и на немски език, като всеки текст има еднаква сила.

За правителството
на Република
България:
Николай Василев,
заместник министър-
председател и министър
на икономиката

За правителството на
Федерална република
Германия:
Винфрид Шлоте,
временно изпълняващ
длъжността посланик
на Федерална
република Германия
в България

Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив