Спогодба между правителството на Република България и правителството на Република Гърция за откриване на нов граничен контролно-пропускателен пункт и пътна връзка между двете страни..

Министерство на външните работи

Държавен вестник брой: 99

Година: 2008

Орган на издаване: Министерство на външните работи

Дата на обнародване: 18.11.2008

Спогодба между правителството на Република България и правителството на Република Гърция за откриване на нов граничен контролно-пропускателен пункт и пътна връзка между двете страни, свързваща гр. Ивайловград, Република България, с гр. Кипринос, Република Гърция

Правителството на Република България и правителството на Република Гърция, наричани по-долу "договарящите се страни",
изхождайки от отношенията на приятелство, сътрудничество и добросъседство между двете държави,
отчитайки възможности за по-нататъшно укрепване и развитие на взаимноизгодното и равноправното регионално сътрудничество между двете страни, както и желанието си да създават максимално благоприятни условия за неговото развитие,
както и вземайки предвид и изразените желания на местните общности,
се договориха за следното:

Член 1
Договарящите се страни ще изградят и открият нов граничен контролно-пропускателен пункт с местен характер и пътна връзка, свързваща гр. Ивайловград на територията на Република България с гр. Кипринос на територията на Република Гърция.
Граничният контролно-пропускателен пункт ще бъде използван за преминаването на лица и превозни средства за лично ползване.

Член 2
Всяка от договарящите се страни ще изгради или модернизира на своята територия подходяща пътна връзка, свързваща гр. Ивайловград на територията на Република България с новия граничен контролно-пропускателен пункт, както и гр. Кипринос на територията на Република Гърция с новия граничен контролно-пропускателен пункт. Всяка от договарящите се страни също така ще изгради другата необходима инфраструктура за функционирането на граничния контролно-пропускателен пункт.
Точното място за пресичането на границата, точното разполагане на новия пътен граничен контролно-пропускателен пункт, както и техническите му параметри ще бъдат уточнени от Смесена експертна комисия, предвидена в чл. 3.

Член 3
Договарящите се страни ще създадат Смесена експертна комисия, която ще уточни основните технически характеристики на пътните връзки, местоположението на трасетата, пресечните им точки с границата, мястото на новия граничен контролно-пропускателен пункт, режима на функциониране, инфраструктурата, пристройките, както и всички въпроси от общ интерес, свързани с изпълнението на спогодбата. Смесената комисия ще бъде съставена от представители на договарящите се страни.
Договарящите се страни в рамките на Смесената експертна комисия допълнително ще проучат възможността за изграждането на общ граничен пункт и уреждането на законовите и нормативните въпроси, произтичащи от общото ползване на сградите.
Смесената експертна комисия ще работи и ще взема решения в съответствие с указанията на правителствата на двете страни.
Смесената експертна комисия ще проведе първата си сесия в рамките на два месеца след влизането в сила на спогодбата.

Член 4
Възникналите спорове между договарящите се страни по отношение на тълкуването или прилагането на тази спогодба между двете договарящи се страни ще бъдат внасяни за решаване в Смесената експертна комисия, предвидена в чл. 3. Ако Смесената експертна комисия не може да предложи в срок три месеца взаимно приемливо решение, различията ще бъдат решавани чрез преговори между двете правителства.

Член 5
Тази спогодба влиза в сила от датата на получаване на втората от нотите, с които договарящите се страни се уведомяват, че са изпълнили изискванията, предвидени в националното им законодателство, за влизането й в сила.
-------------------------
Спогодбата е подписана в София на 14 април 2006 г. в два оригинални екземпляра, всеки от които на български, гръцки и английски език, като всички текстове имат еднаква сила. При възникване на различия при тълкуването предимство ще има текстът на английски език.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив