СОЛВИТ (SOLVIT)

по статията работи:

СОЛВИТ е безплатна услуга, предназначена да помага на гражданите и фирмите в ЕС да намират прагматични решения на своите проблеми, възникнали в резултат от неправилното прилагане на законодателството на ЕС в областта на вътрешния пазар от администрациите на държавите-членки. Като механизъм за решаване на презгранични спорове СОЛВИТ се занимава с разглеждане на въпроси, свързани с отношенията гражданин - държавна администрация или фирма - държавна администрация, което изключва решаването на проблеми в частната сфера. СОЛВИТ разглежда само  проблеми с трансгранично измерение, породени от неправилно прилагане на европейското право от публичните власти на страните от ЕС.

Днес във всяка държава-членка на Съюза, а също и в Норвегия, Исландия и Лихтенщайн, има изграден и функциониращ по един СОЛВИТ център. В България СОЛВИТ центърът е създаден в рамките на дирекция "Координация по въпросите на Европейския съюз" в администрацията на Министерския съвет.

Всички СОЛВИТ центрове си сътрудничат посредством специално създадена от Европейската комисия единна база данни, за да решават проблемите, възникнали пред гражданите и компаниите в рамките на 10 седмици, като в някои случаи този срок може да бъде удължен с още 4 седмици.

Обикновено два СОЛВИТ центъра си сътрудничат за успешното разрешаване на даден проблем. В практиката те се наричат местен и водещ координационен център.

Начин на работа на мрежата СОЛВИТ

 

  • Местният координационен център проверява дали възникналият проблем може да бъде разрешен в рамките на мрежата или е възможно той да бъде разрешен посредством други средства. Ако центърът прецени, че предоставеният случай е от компетенциите на СОЛВИТ, той го вписва в електронната база данни на мрежата и случаят автоматично се прехвърля към СОЛВИТ центъра в държавата-членка, в която е възникнал проблемът.
  • Водещият координационен център в рамките на една едмица трябва да потвърди (или отхвърли) приемането на случая. След потвърждаване приемането на даден случай водещият координационен център се свързва с администрацията в неговата държава-членка и в сътрудничество с нея се стреми към намиране на приемливо за всички страни решение.

Двата СОЛВИТ центъра работят заедно за решението на поставения проблем, а местният СОЛВИТ център информира жалбоподателя за постигнатите резултати. Ако жалбоподателят не е доволен от предложеното решение, той не е длъжен да се съобрази с него.

СОЛВИТ няма правомощия когато са в ход съдебни процедури, или когато е възникнал проблем в частната сфера (потребител-фирма или фирма-фирма). Важно е също така да се знае, че поставянето на проблема пред СОЛВИТ не влияе върху сроковете, които трябва да бъдат спазени, съгласно националното законодателство, за да бъдат защитени правата на гражданите и компаниите.

Достигането или не на каквото и да било решение в рамките на мрежата СОЛВИТ не ограничава по никакъв начин правото на гражданите и фирмите да предприемат правни мерки или да подадат официално оплакване в Европейската комисия.

 

Мрежата СОЛВИТ се занимава с разглеждане на въпроси, свързани с отношенията гражданин-държавна администрация или фирма - държавна администрация, което изключва разглеждането на въпроси в частната сфера. Няколко са областите в рамките на вътрешния, в които най-често СОЛВИТ работи:

 

  • признаване на професионални квалификации;
  • разрешение за пребиваване;
  • достъп до образование;
  • право на установяване;
  • права в областта на заетостта;
  • права в областта на социалната сигурност;
  • свидетелство за управление на моторно превозно средство;
  • регистриране на моторно превозно средство;
  • данъчно облагане;
  • свободно движение на капитали и плащания;
  • пазарен достъп за продукти;
  • установяване като самостоятелно заето лице;
  • граничен контрол;
  • предоставяне на услуги;
  • други.
  • За да бъде квалифициран един проблем като „СОЛВИТ случай" и разгледан от експертите на СОЛВИТ като такъв, той трябва да отговаря едновременно на следните условия:

     

    • Проблемът да бъде от презграничен характер, т.е. той да е възникнал пред гражданите или фирмите в една държава-членка и да включва прилагането на правилата на вътрешния пазар на ЕС от държавните органи в друга държава-членка. Например: Проблемът е свързан с разрешително за пребиваване на лице, което е български гражданин и пребивава за определен период от време на територията на друга държава-членка на ЕС.
    • Проблемът да е възникнал в резултат на неправилното прилагане на Общностното законодателство като в тези случаи става въпрос за неправилно прилагане/тълкуване на правото на Европейската общност. Например: В областта на вътрешния пазар проблемите могат да възникнат от неспазване на установените срокове, неоснователни откази за издаване на съответните документи и др.
    • В проблема да участва като страна държавен орган на национално, регионално или местно равнище, т. е. една от страните винаги е държавен орган, а другата - физическо лице или фирма. С оглед на презграничния елемент, е необходимо засегнатите страни (гражданин или фирма) да са от една държава-членка, а националните власти - от друга държава-членка. Например: Извън компетентността на СОЛВИТ са случаи, по които страни са потребител - бизнес или бизнес - бизнес.
    • За решаването на дадения случай да не са били предприети съдебни процедури. Мрежата „СОЛВИТ" е неформален и извънсъдебен механизъм за решаване на презгранични проблеми в областта на вътрешния пазар на ЕС. Жалбоподателят не е длъжен да приеме предложеното решение и ако прецени, че то не го задоволява, той може да заведе дело в съда, да подаде официално оплакване до Европейската комисия и/или до друг компетентен орган.

    На практика, по-голямата част от СОЛВИТ проблемите, възникнали пред гражданите, се отнасят до следните области: признаване на професионални квалификации, социална сигурност, данъци, разрешения за пребиваване, регистрация на моторни превозни средства и т. н. От своя страна, фирмите срещат трудности, свързани с достъп до пазара на съответната държава-членка за предлагани продукти, предоставяне на услуги и движение на капитал.

    Когато пред гражданин или фирма възникне проблем, свързан с дейността на вътрешния пазар на Европейския съюз, той може да се обърне съм мрежата СОЛВИТ за съдействие посредством:

    • попълване и изпращане на единния СОЛВИТ формуляр, който може да бъде намерен на официалната Интернет страница на мрежата СОЛВИТ на адрес http://ec.europa.eu/solvit
      Към формуляра могат да бъдат прикачени и документи, свързани с даден случай.
    • изпращане на съобщение по електронен път на електронната поща на съответния национален СОЛВИТ център, които за българският СОЛВИТ център е solvit@government.bg
    Оцени статията:
    0/0
    Коментирай
    Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
    Предложи
    корпоративна публикация
    Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
    ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
    Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
    Резултати | Архив
    • Най-старата коневъдна ферма в света
    • Най-старата коневъдна ферма в света
    • Женевски конвенции
    • Най-старата коневъдна ферма в света
    • Най-старата коневъдна ферма в света
    Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
    На този ден 18.04   1506 г. – Започва строителство на базиликата Свети Петър в съвременния и вид. 1599 г. – Испанският крал Филип III Испански се жени за австрийска ерцхерцогиня...