Програма между правителството на Република България и правителството на Монголия за сътрудничество в областта на културата, образованието и науката през периода 2007 - 2011 г.

Министерство на външните работи

Държавен вестник брой: 78

Година: 2007

Орган на издаване: Министерство на външните работи

Дата на обнародване: 08.10.2007

Правителството на Република България и правителството на Монголия, наричани по-долу "двете страни",
в съответствие със Спогодбата за сътрудничество в областта на културата между правителството на България и правителството на Монголия, подписана на 22 юли 1976 г. в София,
ръководени от желанието да допринасят за по-нататъшно разширяване и развитие на сътрудничеството в областта на културата, образованието и науката между двете страни,
убедени, че това сътрудничество спомага за по-доброто разбирателство и опознаване между народите на двете страни,
се договориха за следното:

I. Култура и изкуство

Член 1
Двете страни насърчават по-нататъшното развитие на сътрудничеството в областта на културата и изкуството.

Член 2
За взаимното популяризиране на културата и изкуството двете страни подпомагат следните форми на сътрудничество:
а) контактите между заинтересуваните институции в областта на културата и изкуството и размяна на посещения на дейци в тези области, включително и на любители;
б) организирането на художествени изложби и музикални фестивали, размяна на художествени ансамбли и театрални представления, превод и публикуване на творби на писатели от другата страна;
в) сътрудничеството между библиотеки, музеи и други културни институции, както и размяна на аудио- и видеозаписи, филми, книги и печатни материали;
г) съвместното организиране на културни прояви по предварително съгласувани теми;
д) директните контакти между институциите, организациите и съюзите на продуценти, режисьори, композитори и художници от двете страни;
е) основаването на културен център или институция на реципрочна основа.

Член 3
Двете страни подпомагат сътрудничеството между институциите, занимаващи се с реставриране на исторически паметници и произведения на изкуството.

II. Образование

Член 4
Двете страни насърчават по-нататъшното развитие на сътрудничеството и обмена на опит в областта на образованието чрез:
а) обмен на преподаватели и научни сътрудници за провеждане на научни изследвания;
б) осъществяване на директни контакти между различни образователните институции;
в) обмен на информация и документация за структурата и съдържанието на образованието;
г) обмен на ученици, студенти и преподаватели за участие в мероприятията, организирани в двете страни;
д) подпомагане на изучаването и популяризирането на езика и литературата на двете страни.
 
Член 5
Двете страни ежегодно предоставят стипендии за пълен срок на обучение на един студент и един докторант (без специалностите в областта на медицината, стоматологията и изкуствата).
 
Член 6
Лицата, завършили висшето си образование в Република България и Монголия, могат на реципрочна основа по предварително сключен договор между висшите училища от двете страни да участват в краткосрочни курсове за повишаване на професионалната квалификация в страната, която са завършили.
 
Член 7
Ежегодно и на реципрочна основа двете страни предоставят обща квота от 12 месеца за следдипломно обучение, обмяна на опит и четене на лекции.

Член 8
Децата на служителите от дипломатическите представителства се обучават без заплащане на такси в държавните и общинските средни училища и държавните висши училища на другата страна (без висшите училища по медицина и изкуства) до изтичане на мандата на родителите им. Студентите могат да се обучават за придобиване на образователно-квалификационна степен "бакалавър" или "магистър". Приемащата страна не изплаща стипендия и не осигурява настаняване в общежитие.

Член 9
Двете страни ще обменят информация за процедурите и националното законодателство в областта на признаването на висше образование, придобито в чуждестранни висши училища.

III. Наука и технологии

Член 10
Двете страни насърчават директните контакти между Българската академия на науките и Монголската академия на науките и другите научни и изследователски институти, осъществявани на основата на съответните преки споразумения.

IV. Младеж и спорт

Член 11
Двете страни съдействат за осъществяването на контакти между младежки и спортни организации, поощряват обмена и участието на свои представители в спортни и младежки прояви в двете страни.

Член 12
Двете страни насърчават двустранното сътрудничество между държавните администрации, отговарящи за младежта и спорта. Финансовите условия, при които ще се осъществяват младежките и спортните обмени, ще бъдат договорени с отделна спогодба.

V. Други области

Член 13
Двете страни подпомагат развитието на сътрудничеството в областта на културата, образованието и науката в рамките на ЮНЕСКО и на други международни организации.

Член 14
Двете страни поощряват директното сътрудничество между дружествата за приятелство между България и Монголия, както и приятелството и директното сътрудничество между асоциациите на театрални дейци, скулптори, художници, композитори, филмови дейци, писатели и журналисти от двете страни.

Член 15
Двете страни подпомагат професионалното сътрудничество между националните информационни агенции за обмен на журналисти, репортери и технически експерти.

VI. Финансови разпоредби

Член 16
а) Приемащата страна освобождава учащите се по тази програма от такси за обучение и им осигурява настаняване в общежитие и ползване на студентски стол срещу заплащане в съответствие с действащите в страната нормативни актове. Ако е необходимо, двете страни осигуряват едногодишен подготвителен езиков курс за учащите се;
б) гражданите на всяка една от страните, когато пътуват на основание чл. 5, 6, 7 в изпълнение на тази програма, се освобождават от заплащането на такса за обработка на молби за визи, такси за визи за дългосрочно пребиваване и разрешения за дългосрочно пребиваване на реципрочна основа и за продължаване на тяхното пребиваване;
в) изпращащата страна или кандидатът поемат транспортните разходи до мястото на обучение или специализацията на приемащата страна и обратно;
г) поемането на другите разходи по пребиваването на делегации по тази програма се осъществява съгласно специфичните договорености между заинтересуваните организации в двете страни. Тези специфични договорености подлежат на одобрение от съответните централни правителствени органи; организациите (лицата), постигнали договорености извън одобрените, поемат сами разходите по тяхното изпълнение;
д) приемащата страна осигурява стипендии в съответствие със своето национално законодателство;
е) кандидатите за обучение и специализация се подбират от изпращащата страна съвместно с дипломатическото представителство на приемащата страна. Документите на утвърдените кандидати се предоставят на приемащата страна до 30 април.

Член 17
Приемащата страна осигурява медицинско обслужване в случай на спешна нужда от медицинска помощ на гостуващите по тази програма представители на другата страна съгласно своето национално законодателство с изключение на лечение на хронични и стоматологични заболявания.

Член 18
Промени и допълнения на тази програма през периода на прилагането й се извършват по дипломатически път.
Тази програма влиза в сила от датата на подписването й и действието й се прекратява на 31 декември 2011 г.
Подписана на 29 август 2007 г. в Улан Батор в два оригинални екземпляра, всеки от които на български, монголски и английски език, като и трите текста имат еднаква сила. В случай на различия в тълкуването, определящ ще бъде английският текст.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив