Предоставяне на право за преминаване през чужд поземлен имот

Настоящата процедура урежда правилата и предпоставките за създаване на правна и фактическа възможност за достъп до определен поземлен имот, чрез преминаването през чужд имот. Такава необходимост възниква, когато нуждаещият се от достъп имот не граничи с улица, път, алея, или за да се достигне до него е необходимо да се премине през чужд поземлен имот. С установяване правото на преминаване възниква сервитут в полза на собственика на имота, до който се осигурява достъп и тежест върху имота, през който се преминава. Правото на преминаване може да възникне или по силата на договор, с нотариална заверка на подписите, който се сключва между собствениците на обслужващия и обслужвания имот, или по силата на заповед на съответния административен орган. От своя страна заповед може да се издаде, когато няма съгласие и друго техническо решение е явно икономически нецелесъобразно, както и когато имотът през който ще се преминава е държавна или общинска собственост и друго техническо решение е явно икономически нецелесъобразно.

Договорите, съответно заповедите се вписват в имотния регистър по партидите на обслужващия (този, върху който е учредено правото на преминаване) и обслужвания имоти.

По принцип учредяването на правото на преминаване не следва да влошава условията на застрояване в чуждия имот, през който ще се преминава, да препятства установения начин на трайно ползване и да засяга разрешени строежи или съществуващи сгради, освен ако обратното не е уговорено в договора. Съгласно чл.192, ал.5 от ЗУТ, влошаване в условията за застрояване и ползване на държавни или общински поземлени имоти при учредяване право на преминаване към други имоти може да се допусне по изключение, поради липса на друга техническа възможност или когато друго техническо решение е явно икономически нецелесъобразно, с разрешение на министъра на регионалното развитие и благоустройството - за държавните поземлени имоти, съответно с решение на общинския съвет - за общинските поземлени имоти.

Както при сключване на договор, така и при издаването на заповед за предоставяне на право на преминаване, границите на прохода следва да са точно определени. Участващите страни в тази процедура са:

  • Собственикът на поземления имот, който ще се обслужва от учреденото право на преминаване - титуляр на сервитута.
  • Собственикът на поземления имот, върху който е учредено правото на преминаване.
  • Кметът на общината, в която се намират поземлените имоти - органът компетентен да издаде заповед, с която се учредява право на преминаване, когато не е постигнато съгласие между собствениците и друго техническо решение е явно икономически нецелесъобразно, или когато ще се преминава през общински имот и когато друго технически решение е явно икономически нецелесъобразно.
  • Областният управител на съответната област - органът компетентен да издаде заповед за преминаване през държавен имот, когато друго технически решение е явно икономически нецелесъобразно.
  • Общинският съвет на съответната община - компетентен да вземе решение, когато се допуска влошаване на условията на застрояване и ползване на общински поземлен имот, върху който се учредява право на преминаване
  • Министърът на регионалното развитие и благоустройството - компетентен да издаде разрешение, когато се допуска влошаване на условията за застрояване и ползване на държавен поземлен имот, върху който се учредява право на преминаване

Правото за преминаване през чужд поземлен имот може да възникне само при пълна липса на друга техническа възможност за преминаване до поземлен имот, или явна икономическа нецелесъобразност на такава техническа възможност. В случаите, когато правото на преминаване се учредява със заповед е необходима оценка, която да бъде направена по реда на чл.210 ЗУТ преди издаване на заповедта. В случаите, при които ще се влошат условията за застрояване или ползване на държавни или общински поземлени имоти е необходимо разрешение на министъра на регионалното развитие и благоустройството, съответно решение на общинския съвет.

Сключване на договор:

При наличие на воля у страните и при постигнато съгласие между тях, собствениците на обслужващия и обслужвания имоти сключват писмен договор за учредяване на сервитут, който следва да бъде с нотариална заверка на подписите. Този договор се вписва в имотния регистър към Агенция по вписванията по партидата на двата имота. Договорът следва да е придружен със скица, на която да са отразени точните граници на прохода.

Издаване на заповед за установяване право на преминаване:

Когато не е постигнато съгласие между собствениците на поземлените имоти и друго техническо решение е явно икономически нецелесъобразно, правото на преминаване се учредява със заповед на кмета.

Правото на преминаване през държавни или общински поземлени имоти се учредява, когато друго техническо решение е явно икономически нецелесъобразно, със заповед на областния управител, съответно със заповед на кмета на общината.

В горните случаи заповедта се издава въз основа на молба на собственика на обслужвания имот, към която следва да се приложат: документ за собственост, скица, предложение за начина на преминаването, други необходими за конкретния случай документи. Цената на учредяваното право на преминаване се определя по реда на чл.210 ЗУТ и се заплаща преди издаване на заповедта.

Заповедта за установяване на право на преминаване или отказът такава да бъде издадена могат да се обжалват по законосъобразност пред съответния окръжен съд. Жалбата се подава чрез административния орган в 14 - дневен срок от съобщението и спира действието на заповедта.

Заповедта се вписва в имотния регистър към Агенция по вписванията по партидите на двата имота, а когато се касае до държавни или общински имоти и в акта за държавна или общинска собственост.

С правото на преминаване не могат да се влошават условията на застрояване на поземлените имоти, да се препятства установеният начин на трайно ползване на поземлените имоти и да се засягат разрешени строежи или съществуващи сгради, освен ако това не е изрично уговорено между собствениците с договора за учредяване право на преминаване. Изключение от това правило касае държавните или общинските поземлени имоти, когато липсва друга техническа възможност или когато друго техническо решение е явно икономически нецелесъобразно. В този случай се изисква разрешение на министъра на регионалното развитие и благоустройството за държавните поземлени имоти или решение на общинския съвет за общинските поземлени имоти.

Чрез прилагане на описаните по-горе действия се осигурява законосъобразното преминаване през чужд поземлен имот на собствениците на поземлени имоти, до които те не са имали директен достъп.

 

Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив