ПРАВИЛНИК ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА ТЮТЮНА И ТЮТЮНЕВИТЕ ИЗДЕЛИЯ

ПРАВИЛНИК ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА ТЮТЮНА И ТЮТЮНЕВИТЕ ИЗДЕЛИЯ

Приет с ПМС № 39 от 21.02.1994 г.
Обн. ДВ. бр. от 1 Март 1994г.,
изм. ДВ. бр. от 2 Декември 1994г.,
изм. ДВ. бр. от 11 Октомври 1996г.,
изм. ДВ. бр. от 28 Февруари 1997г.,
изм. ДВ. бр. от 31 Октомври 1997г.,
изм. ДВ. бр. от 2 Юли 1999г.,
изм. ДВ. бр. от 30 Декември 1999г.,
изм. ДВ. бр. от 13 Юли 2001г.,
изм. ДВ. бр. от 11 Септември 2001г.,
изм. ДВ. бр. от 9 Ноември 2001г.,
изм. ДВ. бр. от 10 Януари 2003г.,
изм. ДВ. бр. от 6 Август 2004г.,
изм. ДВ. бр. от 13 Август 2004г.,
изм. ДВ. бр. от 30 Септември 2005г.,
изм. ДВ. бр. от 13 Декември 2005г.,
изм. ДВ. бр. от 13 Октомври 2006г.,
изм. ДВ. бр. от 31 Юли 2007г.,
изм. ДВ. бр. от 7 Март 2008г.,
изм. ДВ. бр. от 12 Август 2008г.,
изм. ДВ. бр. от 26 Май 2009г.,
изм. ДВ. бр. от 24 Ноември 2009г.,
изм. ДВ. бр. от 22 Юни 2012г.,
изм. ДВ. бр. от 2 Юни 2015г.

Глава първа.

ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Приложение № 1 към
(Ново - ДВ, бр. 62 от 2001 г.)
Array
Приложение № 2 към
(Ново - ДВ, бр. 62 от 2001 г.)
Минимални качествени изисквания за български суров тютюн производителски манипулиран
Раздел I
Качествени ограничения
Тютюнът, подлежащ на окачествяване, трябва да бъде с качество, отговарящо на типичните характеристики за произхода, като производителските опаковки не трябва да съдържат:
1. сурови листа и такива с недосушен главен нерв;
2. листа, силно засегнати от градушка;
3. листа, които не са зрели или с наситен грубо зелен цвят;
4. отрошъци - листа към главния нерв, на които е останала под 25 % от листната петура;
5. филизи;
6. силно прегорели и почернели листа;
7. листа, силно нападнати от листна въшка;
8. листа, нападнати от двете им страни от трипс;
9. листа, съдържащи остатъчни пестициди;
10. листа, повредени от слана;
11. листа, засегнати от мухъл или гниене;
12. листа, повредени от запарване;
13. листа, изцяло повредени от пепелница (оидиум);
14. листа с нехарактерна миризма;
15. листа, нападнати от болести и неприятели, с механични повреди или при сушенето в размер над 60 % от листната повърхност;
16. листа с влагосъдържание, превишаващо 2 % от определеното за съответния тип и произход тютюн в приложение № 3.
Раздел II
Качествена класификация
"" означава установяване на количеството на отделните класи, на примесите и съдържанието на влага на предложения за изкупуване тютюн.
Класата представлява група от изсушени тютюневи листа с еднакво или близко качество, отговарящо на типичността на съответния тип и произход.
А. Тютюн тип ориенталски
Array
Забележка. Дължината на листата за II класа се определя от дължината на листата за II майка съгласно характеристиката на сорта, формиращ съответния произход.
Array
1. Общи изисквания:
1.1. Окачествяването на тютюна се извършва от упълномощени представители на купувача и продавача на място и при условия, определени в договора за производство между продавача и купувача и осигуряващи обективност на окачествяването.
1.2. Преди започване на изкупуването във всеки предавателно-приемателен пункт купувачът и представители на производителите съвместно изработват и поставят на видно място еталони - мостри от тютюневи листа по класи, съобразно качествената характеристика на класите на съответния тип или произход тютюн, който ще се изкупува от дадения пункт.
1.3. Претеглянето на производителските опаковки се извършва с везни с максимален товар до 50 кг.
1.4. След окачествяването на тютюна от купувача на всяка производителска опаковка се поставя етикет по образец съгласно приложение № 6, на който се отбелязват данните от оценката. На етикета се отбелязват нето килограми на тютюна - I - III класа, и неплатими количества, съдържащи се във всяка опаковка. Те трябва да съответстват на данните, отбелязани в предавателно-приемателния протокол, по образец в от ЗТТИ.
2. Определения на термините:
1. Тип. Основно групиране на тютюна въз основа на биологичния му вид, мястото на производство, т. е. природо-географските условия, при които се отглежда, начина на сушене или начина на използване;
1.1. Ориенталски тютюни. Тютюни, отгледани в определени географски зони, характеризиращи се със специфични екологични условия, типизирани чрез подходящи сортове, изсушени при естествени условия на слънце, предназначени за производство на тютюневи изделия, както и за подобряване на вкусово-ароматичните качества на същите.
1.2. Тютюн "" (флю кюрд). Тютюн, сушен при изкуствени условия чрез регулиране на топлината и вентилацията, без да се допуска контакт на дима и парите от горивото с тютюна.
1.3. Тютюн "" (въздушно изсушен). Тютюн, сушен при естествени атмосферни условия на сянка с частично регулиране на влажността на въздуха.
2. . Групиране на тютюна в рамките на типа в зависимост от варирането на природо-географските условия и консумативните качества. За типа "български ориенталски тютюни" се определят 2 подтипа: басми и баши бали.
3. (технически район, екотип). Съвкупност от тютюн, произведен в географски обособена част от страната, в която климатичните условия, технологията на отглеждане, сортовете и други стопански условия формират тютюн с еднакви или сходни белези, консумативни качества и идентична типичност.
4. . Относително еднородна растителна съвкупност със специфични генетични заложби, създадена от човека за определени почвено-климатични условия, която при съответната технология на отглеждане и сушене осигурява постоянна в количествено и качествено отношение растителна продукция.
5. . Изразява проявлението на съвкупността от всички свойства на тютюна, които му придават определена характерност и обуславят неговата потребителска стойност:
5.1. - пазарната оценка за годността на пушателните и физическите свойства на тютюневите листа за производство на тютюневи изделия.
6. . Класата се формира въз основа на съвкупността от основните фактори, влияещи на качеството - зрелост, съдържателност, беритба и повреди:
6.1. (техническа). Фактор на качеството. Изразява степента на узряване на тютюневия лист. Техническата зрелост е най-благоприятното за качествеността съотношение на химически вещества в неизсушения тютюнев лист. Характеризира се с просветляване (избистряне) на цвета на зеления лист, уплътняване на тъканта на листа, нарастване на съдържанието на смолите по повърхността на листа.
Степени на проявление: недозрял, слабо недозрял, технически зрял, слабо презрял и презрял.
6.2. . Фактор на качеството. Изразява благоприятното съчетание на химичните съставки, имащи положителна корелация с качеството. Степени на проявление: съдържателен, средносъдържателен, слабосъдържателен.
6.3. . Фактор, формиращ съдържателността и респективно качеството.
Показва положението на листата по височината на стеблото на растението. Вследствие на биологичните особености на тютюневото растение по време на вегетацията различните беритби се развиват в различни метеорологични условия, имат различно време за достигане на техническа зрялост, време за бране и режим на сушене, вследствие на което се формира различна съдържателност и респективно качество.
Беритбите обхващат по 3 - 4 листа, както следва:
- подбер - пясъчни (диб) - листа от най-долната част на растението;
- надподбер - диббаши - листа от долната част на растението;
- първа майка - най-долните листа от средната част на растението;
- втора майка - средните листа от средната част на растението;
- трета майка - горните листа от средната част на растението;
- ковалама - долните листа от най-горната част на растението;
- подвръх (учалтъ) - листа от горната част на растението;
- връх (уч) - листа от най-горната част на растението.
В скобите са посочени популярните названия на беритбите в ориенталските тютюни.
- Беритбен пояс. Съвкупност от няколко последователни беритби, обединени въз основа на положението на листа върху стеблото на растението с близка качественост:
Формират се минимум три беритбени пояса:
- долен - включва подбер и надподбер;
- среден - включва майките;
- горен - включва ковалама, подвръх и връх.
6.4. Повреди. Фактор на качеството. Изразява всички повреди на тютюневия лист от всякакъв вид, които не водят до увреждане на консумативните качества на тютюна и не са достатъчно големи, за да бъде определен същият като негоден тютюн (описан в раздел II "Качествени ограничения" на ).
7. . Органолептични външни признаци на листа, изразяващи неговото качество - размер, цвят, еластичност, структура на листа:
7.1. . Изразител на качеството, основен показател за обособяване на класата. Определя се от сорта и условията на отглеждане в съответния технически район. Характеризира типа и произхода.
7.2. . Изразител на качеството, сборен изразител на съдържателността на тютюна и основен показател за обособяване на класата. Определя се въз основа на цветовия тон, оттенъците, интензивността, наситеността и яркостта на цвета, възприети по субективен път. За тютюна се определят следните цветове:
Основни цветове: жълт, оранжев, червен, кафяв.
Цветови комбинации: светложълт, жълто-оранжев, оранжево-червен, червено-оранжев, жълто-зелен, оранжево-зелен, медно- (бакърено-) червен, червено-кафяв, кафяво-червен, шоколадовокафяв.
Степени на наситеност на цветовия тон: светло, наситено, тъмно.
7.3. . Свойството на тютюневия лист да възстановява при свиване и натискане първоначалното си състояние, форма и размери.
7.4. . Клетъчният строеж на листа, определен от разположението на клетките, формата и размерите им след сушенето.
8. - не се класира и не се изкупува, описан в раздел I "Качествени ограничения" на .
9. . Чужди тела от нетютюнев произход (от естествен или изкуствен произход), които не се допускат в тютюна - слама, върви, хартия, сезал, камъни, метли, метални парчета и други.
Раздел III
Правила за окачествяване
Окачествяването се извършва поотделно за всяка производителска опаковка в следния ред:
1. Установява се точното тегло на производителската опаковка (бала, бохча, сандвич).
2. Оценителят оглежда всяка производителска опаковка по отношение на външен вид, опаковка, форма и размери.
3. Проверява производителската опаковка за еднаквост на материала от двете тесни и двете широки страни на балата.
4. Изважда най-малко 5 пастала от двете страни на балата и на базата на прегледа им дава оценка за съотношението на класите в проценти.
Допуска се оценката на тютюн "Виржиния" да се извършва и по време на освобождаване на сушилните камери, като при това следва да се прегледа тютюн най-малко от 10 на сто от палетите.
5. Данните от прегледа се записват на марката (етикета) на всяка опаковка.
Раздел IV
Правила за производителска заготовка на суровия тютюн
1. Изсушените тютюневи листа се изнизват, сортират и опаковат в производителски опаковки от производителите съгласно раздел II "Качествена класификация" в три класи.
2. Сортираните листа се подреждат в пастали (пачки - за едролистните тютюни), съдържащи от 40 до 60 листа с дръжките от едната страна.
3. Сортираният и пасталиран тютюн се опакова в производителски опаковки. Всяка опаковка се изгражда от еднороден тютюн по беритба, качество и произход. При недостиг на пастали от една и съща беритба и качество балите се допълват с пастали от тютюн, близки по беритба и качество, като се отделят от първите с хартия.
4. Производителските опаковки имат паралелепипедна форма и са изградени от два реда пастали (пачки), подредени в срещуположни редици със застъпване на върховете.
5. Размерите на производителските опаковки са:
а) за ориенталските тютюни - широчина 550 мм и височина от 600 до 700 мм;
б) за едролистните тютюни - широчина 550 мм и височина 750 мм.
Дебелината на опаковката е в зависимост от размера на листата.
6. Маса на производителските опаковки:
а) за ориенталските тютюни - от 14 до 26 кг., в зависимост от произхода, беритбата и качествата;
б) за едролистните тютюни - от 20 до 28 кг.
7. За тютюни "Виржиния" и "Бърлей" се допуска опаковането на тютюна освен в бали в бохчи или опаковки тип "сандвич" с тегло 20 - 25 кг.
8. Производителските опаковки се опаковат с конопено чулче, пристегнато с плетка от конопена или книжна връв. Не се приемат за изкупуване производителски опаковки, опаковани с изкуствени материали (полиетилен, сезал и др.). Допуска се използване на пластмасови или дървени скари за опаковка тип "сандвич" за едролистните тютюни.
9. Изграждането на производителските бали се извършва при нормална влажност на тютюневите листа съгласно .
10. Не се включват в производителските опаковки листа, описани в раздел I "Качествени ограничения".
А. Тютюн тип ориенталски
Array
    II класа: Средносъдържателни и
    съдържателни, зрели, леко недо-
    зрели, леко презрели листа от всич-
    ки беритбени пояси (без подбер) с
    повреди от болести, неприятели, ме-
    ханични или при сушенето до 20 %
    от листната повърхност.
    Листата са във всички цветове и
    оттенъци без зелен и кафяв цвят.
    Не се допускат листа с блед, мътен
    и изпран цвят. Допуска се зелени-
    кав оттенък. Листата са еластични
    в средна степен, с порьозна до реха-
    ва за първа майка структура на лист-
    ната тъкан, с лъскавина и охране-
    ност в средна степен и с отлична
    горяемост, интензивен аромат и ба-
    лансиран до сладък вкус.
2. БАШИБАЛИ I класа: Съдържателни, зрели
2.1. Вкусово- листа с дължина до 20 см от всички
  ароматични: беритбени пояси (без подбер и над-
  ДУПНИЦА, подбер), здрави без повреди от бо-
  МЕЛНИК, лести, неприятели, механични или
  СВИЛЕН- при сушенето.
  ГРАД, Листата са с жълт до жълто-оран-
  ХАРМАНЛИ, жев цвят за Мелник и Харманли
  СРЕДНОГОР- и до оранжев с червеникав оттенък
  СКА ЯКА за Дупница, Свиленград и Средно-
    горска яка.
    Листата са с еластична, лъскава,
    добре охранена петура с порьозна и
    нежна тъкан, с много добра горя-
    емост, приятен характерен аромат
    и много добър пълен, балансиран
    до сладък вкус.
    II класа: Средносъдържателни и
    съдържателни, зрели, леко недо-
    зрели и леко презрели листа от всич-
    ки беритбени пояси (без подбер) с
    повреди от болести, неприятели, ме-
    ханични повреди или повреди при
    сушенето до 20 % от листната по-
    върхност.
    Цвят на листата - всички цветове и
    оттенъци без зелен и кафяв цвят.
    Не се допускат листа с блед, мътен
    (изпран) цвят. Допуска се зелени-
    кав оттенък.
    Листата са еластични в средна сте-
    пен, с порьозна до рехава за първа
    майка структура, с фина листна тъ-
    кан, с лъскавина и охраненост в
    средна степен и отлична горяемост,
    с приятен аромат и вкус.
2.2. Ароматични: I класа: Съдържателни, зрели лис-
  УСТИНА та с дължина до 20 см от всички
    беритбени пояси (без подбер и над-
    подбер), здрави без повреди от бо-
    лести, неприятели, механични пов-
    реди или повреди при сушенето.
    Листата са със златистожълт, жъл-
    то-оранжев до оранжево-червен
    цвят, с еластична, лъскава, добре
    охранена и смолиста петура с неж-
    на тъкан, с добра горяемост, интен-
    зивен фин характерен аромат и
    приятен вкус.
    II класа: Средносъдържателни и
    съдържателни, зрели, леко недо-
    зрели и леко презрели листа от всич-
    ки беритбени пояси (без подбер) с
    повреди от болести, неприятели, ме-
    ханични повреди и повреди при
    сушенето до 20 % от листната по-
    върхност.
    Цвят на листата - всички цветове и
    оттенъци без зелен и кафяв цвят.
    Не се допускат листа с блед, мътен,
    изпран цвят. Допуска се зеленикав
    оттенък.
    Листата са еластични в средна сте-
    пен, с порьозна до рехава структура
    на листата за първа майка, с фина
    листна тъкан с лъскавина и охране-
    ност в средна степен, с много добра
    горяемост, изявен характерен аро-
    мат и приятен балансиран вкус.
2.3. Вкусови: I класа: Съдържателни зрели лис-
  СЕВЕРНА та с дължина до 22 см от всички бе-
  БЪЛГАРИЯ, ритбени пояси (без подбер и над-
  ТЕКНЕ подбер), здрави без повреди от бо-
    лести, неприятели, механични пов-
    реди или повреди при сушенето.
    Листата са с жълт, жълто-оранжев
    и оранжев цвят за Северна Бълга-
    рия и до медночервен за Текне, съ-
    държателни, еластична, добре ох-
    ранена петура, средно плътна и фина
    тъкан, с много добра горяемост. Не-
    утрален до приятен аромат и балан-
    сиран до приятен и пълен вкус.
    II класа: Средносъдържателни и
    съдържателни зрели, леко недо-
    зрели, леко презрели листа от всич-
    ки беритбени пояси (без подбер)
    с повреди от болести, неприятели,
    механични повреди или повреди
    при сушенето до 20 % от листната
    повърхност.
    Цвят на листата - всички цветове и
    оттенъци без зелен, тъмнозелен,
    тъмнокафяв цвят и листа с блед
    (изпран) цвят. Допуска се зелени-
    кав оттенък. Листата са средноелас-
    тични, с лъскавина и охраненост в
    средна степен, с порьозна до рехава
    структура на листната повърхност
    за първа майка и с отлична горяе-
    мост, обикновен до приятен тютю-
    нев аромат и с добър вкус.
  За всички III класа: Съдържателни, средно-
  качествени съдържателни и слабосъдържател-
  групи и про- ни листа от всички беритби и вся-
  изходи каква степен на зрялост, без огра-
    ничения в дължината, повредени от
    болести, неприятели, механични
    повреди или повреди при сушенето
    до 60 % от листната повърхност.
    Цвят на листата - всички цветове и
    оттенъци без почернелите листа,
    грубо зелени и грубо кафяви и без
    листа, упоменати в минималните
    качествени ограничения - раздел I
    на приложение № 2.
Забележка. Дължината на листата за II класа се определя от дължината на листата за II майка съгласно характеристиката на сорта, формиращ съответния произход.
Array
Array
1. Общи изисквания:
1.1. Окачествяването на тютюна се извършва от упълномощени представители на купувача и продавача на място и при условия, определени в договора за производство между продавача и купувача и осигуряващи обективност на окачествяването.
1.2. Преди започване на изкупуването във всеки предавателно-приемателен пункт купувачът и представители на производителите съвместно изработват и поставят на видно място еталони - мостри от тютюневи листа по класи, съобразно качествената характеристика на класите на съответния тип или произход тютюн, който ще се изкупува от дадения пункт.
1.3. Претеглянето на производителските опаковки се извършва с везни с максимален товар до 50 кг.
1.4. След окачествяването на тютюна от купувача на всяка производителска опаковка се поставя етикет по образец съгласно приложение № 6, на който се отбелязват данните от оценката. На етикета се отбелязват нето килограми на тютюна - I - III класа, и неплатими количества, съдържащи се във всяка опаковка. Те трябва да съответстват на данните, отбелязани в предавателно-приемателния протокол, по образец в от ЗТТИ.
2. Определения на термините:
1. Тип. Основно групиране на тютюна въз основа на биологичния му вид, мястото на производство, т. е. природо-географските условия, при които се отглежда, начина на сушене или начина на използване;
1.1. Ориенталски тютюни. Тютюни, отгледани в определени географски зони, характеризиращи се със специфични екологични условия, типизирани чрез подходящи сортове, изсушени при естествени условия на слънце, предназначени за производство на тютюневи изделия, както и за подобряване на вкусово-ароматичните качества на същите.
1.2. Тютюн "" (флю кюрд). Тютюн, сушен при изкуствени условия чрез регулиране на топлината и вентилацията, без да се допуска контакт на дима и парите от горивото с тютюна.
1.3. Тютюн "" (въздушно изсушен). Тютюн, сушен при естествени атмосферни условия на сянка с частично регулиране на влажността на въздуха.
2. . Групиране на тютюна в рамките на типа в зависимост от варирането на природо-географските условия и консумативните качества. За типа "български ориенталски тютюни" се определят 2 подтипа: басми и баши бали.
3. (технически район, екотип). Съвкупност от тютюн, произведен в географски обособена част от страната, в която климатичните условия, технологията на отглеждане, сортовете и други стопански условия формират тютюн с еднакви или сходни белези, консумативни качества и идентична типичност.
4. . Относително еднородна растителна съвкупност със специфични генетични заложби, създадена от човека за определени почвено-климатични условия, която при съответната технология на отглеждане и сушене осигурява постоянна в количествено и качествено отношение растителна продукция.
5. . Изразява проявлението на съвкупността от всички свойства на тютюна, които му придават определена характерност и обуславят неговата потребителска стойност:
5.1. - пазарната оценка за годността на пушателните и физическите свойства на тютюневите листа за производство на тютюневи изделия.
6. . Класата се формира въз основа на съвкупността от основните фактори, влияещи на качеството - зрелост, съдържателност, беритба и повреди:
6.1. (техническа). Фактор на качеството. Изразява степента на узряване на тютюневия лист. Техническата зрелост е най-благоприятното за качествеността съотношение на химически вещества в неизсушения тютюнев лист. Характеризира се с просветляване (избистряне) на цвета на зеления лист, уплътняване на тъканта на листа, нарастване на съдържанието на смолите по повърхността на листа.
Степени на проявление: недозрял, слабо недозрял, технически зрял, слабо презрял и презрял.
6.2. . Фактор на качеството. Изразява благоприятното съчетание на химичните съставки, имащи положителна корелация с качеството. Степени на проявление: съдържателен, средносъдържателен, слабосъдържателен.
6.3. . Фактор, формиращ съдържателността и респективно качеството.
Показва положението на листата по височината на стеблото на растението. Вследствие на биологичните особености на тютюневото растение по време на вегетацията различните беритби се развиват в различни метеорологични условия, имат различно време за достигане на техническа зрялост, време за бране и режим на сушене, вследствие на което се формира различна съдържателност и респективно качество.
Беритбите обхващат по 3 - 4 листа, както следва:
- подбер - пясъчни (диб) - листа от най-долната част на растението;
- надподбер - диббаши - листа от долната част на растението;
- първа майка - най-долните листа от средната част на растението;
- втора майка - средните листа от средната част на растението;
- трета майка - горните листа от средната част на растението;
- ковалама - долните листа от най-горната част на растението;
- подвръх (учалтъ) - листа от горната част на растението;
- връх (уч) - листа от най-горната част на растението.
В скобите са посочени популярните названия на беритбите в ориенталските тютюни.
- Беритбен пояс. Съвкупност от няколко последователни беритби, обединени въз основа на положението на листа върху стеблото на растението с близка качественост:
Формират се минимум три беритбени пояса:
- долен - включва подбер и надподбер;
- среден - включва майките;
- горен - включва ковалама, подвръх и връх.
6.4. Повреди. Фактор на качеството. Изразява всички повреди на тютюневия лист от всякакъв вид, които не водят до увреждане на консумативните качества на тютюна и не са достатъчно големи, за да бъде определен същият като негоден тютюн (описан в раздел II "Качествени ограничения" на ).
7. . Органолептични външни признаци на листа, изразяващи неговото качество - размер, цвят, еластичност, структура на листа:
7.1. . Изразител на качеството, основен показател за обособяване на класата. Определя се от сорта и условията на отглеждане в съответния технически район. Характеризира типа и произхода.
7.2. . Изразител на качеството, сборен изразител на съдържателността на тютюна и основен показател за обособяване на класата. Определя се въз основа на цветовия тон, оттенъците, интензивността, наситеността и яркостта на цвета, възприети по субективен път. За тютюна се определят следните цветове:
Основни цветове: жълт, оранжев, червен, кафяв.
Цветови комбинации: светложълт, жълто-оранжев, оранжево-червен, червено-оранжев, жълто-зелен, оранжево-зелен, медно- (бакърено-) червен, червено-кафяв, кафяво-червен, шоколадовокафяв.
Степени на наситеност на цветовия тон: светло, наситено, тъмно.
7.3. . Свойството на тютюневия лист да възстановява при свиване и натискане първоначалното си състояние, форма и размери.
7.4. . Клетъчният строеж на листа, определен от разположението на клетките, формата и размерите им след сушенето.
8. - не се класира и не се изкупува, описан в раздел I "Качествени ограничения" на .
9. . Чужди тела от нетютюнев произход (от естествен или изкуствен произход), които не се допускат в тютюна - слама, върви, хартия, сезал, камъни, метли, метални парчета и други.
Раздел III
Правила за окачествяване
Окачествяването се извършва поотделно за всяка производителска опаковка в следния ред:
1. Установява се точното тегло на производителската опаковка (бала, бохча, сандвич).
2. Оценителят оглежда всяка производителска опаковка по отношение на външен вид, опаковка, форма и размери.
3. Проверява производителската опаковка за еднаквост на материала от двете тесни и двете широки страни на балата.
4. Изважда най-малко 5 пастала от двете страни на балата и на базата на прегледа им дава оценка за съотношението на класите в проценти.
Допуска се оценката на тютюн "Виржиния" да се извършва и по време на освобождаване на сушилните камери, като при това следва да се прегледа тютюн най-малко от 10 на сто от палетите.
5. Данните от прегледа се записват на марката (етикета) на всяка опаковка.
Раздел IV
Правила за производителска заготовка на суровия тютюн
1. Изсушените тютюневи листа се изнизват, сортират и опаковат в производителски опаковки от производителите съгласно раздел II "Качествена класификация" в три класи.
2. Сортираните листа се подреждат в пастали (пачки - за едролистните тютюни), съдържащи от 40 до 60 листа с дръжките от едната страна.
3. Сортираният и пасталиран тютюн се опакова в производителски опаковки. Всяка опаковка се изгражда от еднороден тютюн по беритба, качество и произход. При недостиг на пастали от една и съща беритба и качество балите се допълват с пастали от тютюн, близки по беритба и качество, като се отделят от първите с хартия.
4. Производителските опаковки имат паралелепипедна форма и са изградени от два реда пастали (пачки), подредени в срещуположни редици със застъпване на върховете.
5. Размерите на производителските опаковки са:
а) за ориенталските тютюни - широчина 550 мм и височина от 600 до 700 мм;
б) за едролистните тютюни - широчина 550 мм и височина 750 мм.
Дебелината на опаковката е в зависимост от размера на листата.
6. Маса на производителските опаковки:
а) за ориенталските тютюни - от 14 до 26 кг., в зависимост от произхода, беритбата и качествата;
б) за едролистните тютюни - от 20 до 28 кг.
7. За тютюни "Виржиния" и "Бърлей" се допуска опаковането на тютюна освен в бали в бохчи или опаковки тип "сандвич" с тегло 20 - 25 кг.
8. Производителските опаковки се опаковат с конопено чулче, пристегнато с плетка от конопена или книжна връв. Не се приемат за изкупуване производителски опаковки, опаковани с изкуствени материали (полиетилен, сезал и др.). Допуска се използване на пластмасови или дървени скари за опаковка тип "сандвич" за едролистните тютюни.
9. Изграждането на производителските бали се извършва при нормална влажност на тютюневите листа съгласно .
10. Не се включват в производителските опаковки листа, описани в раздел I "Качествени ограничения".
Приложение № 3 към
(Ново - ДВ, бр. 62 от 2001 г.)
Array
Приложение № 4 към
(Ново - ДВ, бр. 62 от 2001 г.)
Методи за определяне на влагосъдържанието на суровия тютюн
I. Методи
А. Производствен тегловен метод
Две проби с маса около 5 г след подготовка се поставят в метални тавички с размери 150 x 80 x 10 мм и маса не повече от 50 г., изработени от неръждаема ламарина. Пробите заедно с тавичките се теглят на техническа везна с точност до втория знак, след което се изсушават на горната или средната поставка на сушилен шкаф при температура 103 ± 2°С за 30 минути, когато шкафът е снабден с вентилационно устройство, и за 1 час, когато е без такова устройство. След темпериране в ексикатор за 30 минути пробите се теглят отново и се отчита разликата в масата. Съдържанието на влага се изчислява по формулата
W = (m1 - m2)/(m1 - m3) x 100%,
където:
W е съдържанието на влага в проценти;
m1 - масата на изходната проба и тегловния съд в грамове;
m2 - масата на изсушената проба и тегловния съд в грамове;
m3 - масата на тегловния съд в грамове.
Разликата в съдържанието на влага в паралелните проби не трябва да бъде по голяма от 0,5 на сто, като действителната стойност на определената влага е средноаритметичният резултат от двете проби.
Б. Арбитражен тегловен метод
Две проби с маса от 1 до 3 г след подготовка се поставят в предварително изсушени и претеглени тегловни стъкла. Пробите заедно със стъклата се претеглят на аналитична везна с точност до четвъртия знак, след което се поставят на горната или средната поставка на предварително нагрят сушилен шкаф при температура 95°С за 3 часа. След изсушаване стъклата с пробите се темперират в ексикатор, зареден с калциев двухлорид, за 30 минути и се теглят отново с точност до четвъртия знак.
Съдържанието на влага в проценти се изчислява по формулата, посочена в буква А.
II. Честота на извършване на анализите за влагосъдържание на тютюна
Метод А - при началото на изкупуване и винаги когато купувачът се нуждае от проверка на влагосъдържанието на суровия тютюн.
Метод Б - при спор за размера на наднорменото влагосъдържание на окачествявания тютюн.
III. Изготвяне на средна представителна проба
III.1. Средна проба от суров тютюн за извършване на физически определения се взема от:
- пастали, чилета, пачки, гедок или манок - в производителски опаковки (бали, бохчи, опаковки тип "сандвич").
От всяка опаковка се вземат листа (пачки, пастали) пропорционално на теглото й, които да представляват тютюна в опаковката като цяло. Пробата трябва да обхваща еднакво количество листа от всички части на опаковката - центъра, капака и тесните страни на балата, като по диагоналите на опаковката се отделят двустранно не по-малко от пет пастала/пачки. Обемът на пробата, взета от всяка опаковка, следва да е не по-малък от 10 на сто от теглото й.
III.2. За определяне на влагосъдържанието в тютюна подготовката на пробата се извършва по следния начин:
Заделената проба се хомогенизира и съкращава чрез четвъртуване до 300 г в найлонов плик с оглед да се предпази промяната на влагосъдържанието.
От избраните пачки/пастали със сонда (замба) с диаметър на светлия отвор 15 - 20 мм и дълбочина на потъването около 30 мм се взема пробата за изпитване. Тютюневите кръгчета се поставят задължително в добре затварящи се стъклени банки или найлонови торбички.
Приложение № 5 към
(Ново - ДВ, бр. 62 от 2001 г.)
Методи за определяне съдържанието на пръст и пясък
Определянето се извършва на средна проба, избрана съгласно т. III.1 от и съкратена до около 100 г. Пробата на листа се претегля на техническа везна с точност до първия десетичен знак.
Отделянето на частиците пясък и пръст се извършва ръчно чрез изчеткване на всеки един лист двустранно с обла четка от четина. Манипулацията се извършва върху лист бяла гланцирана хартия.
Отделените минерални частици се пренасят количествено в тегловен съд и се претеглят на аналитична везна.
Съдържанието на пръст и пясък се изчислява по формулата:
Х = (m1/m2) x 100, където:
Х е съдържанието на пръст и пясък в проценти спрямо първоначалната маса;
m1 - масата на пясъка и пръстта в грамове;
m2 - масата на първоначалната проба.
Определянето се извършва при спор за съдържанието на пясък и пръст.

Глава втора.

ПРОИЗВОДСТВО НА ТЮТЮН

Глава трета.

ОКАЧЕСТВЯВАНЕ НА ТЮТЮНА ПРИ ИЗКУПУВАНЕ

Глава четвърта.

ИЗКУПУВАНЕ НА ТЮТЮНА

Глава пета.

ИЗКУПНИ ЦЕНИ

Глава шеста.

ПРЕМИРАНЕ НА ТЮТЮНОПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ (ЗАГЛ. ИЗМ. - ДВ, БР. 62 ОТ 2001 Г.)

Глава шеста.

ФОНД "ТЮТЮН"

Глава седма.

ИЗДАВАНЕ НА РАЗРЕШЕНИЯ (ЗАГЛ. ИЗМ. - ДВ, БР. 62, 2001 Г.)

Глава седма.

ИЗДАВАНЕ НА РАЗРЕШЕНИЯ (ЛИЦЕНЗИ)

Глава осма.

БАНДЕРОЛ

Глава девета.

ТЪРГОВИЯ С ОБРАБОТЕН ТЮТЮН И ТЮТЮНЕВИ ИЗДЕЛИЯ (ЗАГЛ. ИЗМ. - ДВ, БР. 62 ОТ 2001 Г.)

Глава девета.

ТЪРГОВИЯ С ПРОМИШЛЕНО ОБРАБОТЕН ТЮТЮН И ТЮТЮНЕВИ ИЗДЕЛИЯ

Допълнителни разпоредби

Преходни и Заключителни разпоредби

Заключителни разпоредби

КЪМ ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 206 ОТ 27 СЕПТЕМВРИ 2005 Г. ЗА ПРИЕМАНЕ НА УСТРОЙСТВЕН ПРАВИЛНИК НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ИКОНОМИКАТА И ЕНЕРГЕТИКАТА

Преходни и Заключителни разпоредби

КЪМ ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 263 ОТ 6 ДЕКЕМВРИ 2005 Г. ЗА ПРИЕМАНЕ НА НАРЕДБА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ ЦЕНИТЕ НА ЦИГАРИТЕ ОТ МЕСТНО ПРОИЗВОДСТВО И ОТ ВНОС НА ВЪТРЕШНИЯ ПАЗАР И ЗА ПРОДАЖБАТА ИМ

Преходни и Заключителни разпоредби

КЪМ ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 270 ОТ 3 ОКТОМВРИ 2006 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА РЕГИСТРИРАНЕ НА ЦЕНИТЕ НА ТЮТЮНЕВИТЕ ИЗДЕЛИЯ ОТ МЕСТНО ПРОИЗВОДСТВО И ОТ ВНОС, ТЪРГОВИЯТА С ТЮТЮНЕВИ ИЗДЕЛИЯ И КОНТРОЛА ВЪРХУ ТЪРГОВИЯТА

Преходни и Заключителни разпоредби

КЪМ ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 168 ОТ 23 ЮЛИ 2007 Г. ЗА ПРЕОБРАЗУВАНЕ НА НАЦИОНАЛНОТО УПРАВЛЕНИЕ ПО ГОРИТЕ В ДЪРЖАВНА АГЕНЦИЯ ПО ГОРИТЕ

Преходни и Заключителни разпоредби

КЪМ ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 36 ОТ 27 ФЕВРУАРИ 2008 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА ТЮТЮНА И ТЮТЮНЕВИТЕ ИЗДЕЛИЯ

Заключителни разпоредби

КЪМ ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 194 ОТ 5 АВГУСТ 2008 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ НА ТАРИФАТА ЗА ТАКСИТЕ, КОИТО СЕ СЪБИРАТ ОТ НАЦИОНАЛНАТА СЛУЖБА ПО ЗЪРНОТО И ФУРАЖИТЕ КЪМ МИНИСТЪРА НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ХРАНИТЕ

Преходни и Заключителни разпоредби

КЪМ ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 116 ОТ 15 МАЙ 2009 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ НА НОРМАТИВНИ АКТОВЕ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ

Заключителни разпоредби

КЪМ ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 268 ОТ 12 НОЕМВРИ 2009 Г. ЗА ПРИЕМАНЕ НА УСТРОЙСТВЕН ПРАВИЛНИК НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ИКОНОМИКАТА, ЕНЕРГЕТИКАТА И ТУРИЗМА

Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив