ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 103 ОТ 29 МАЙ 2012 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА РЕГУЛИРАНЕ НА ЦЕНИТЕ НА ЕЛЕКТРИЧЕСКАТА ЕНЕРГИЯ, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 35 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2004 Г. (ДВ, БР. 17 ОТ 2004 Г.)

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 103 ОТ 29 МАЙ 2012 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА РЕГУЛИРАНЕ НА ЦЕНИТЕ НА ЕЛЕКТРИЧЕСКАТА ЕНЕРГИЯ, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 35 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2004 Г. (ДВ, БР. 17 ОТ 2004 Г.)

В сила от 05.06.2012 г.
Обн. ДВ. бр. от 5 Юни 2012г.
МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ
ПОСТАНОВИ:
§ 1. В се правят следните изменения и допълнения:
1. В ал. 3 думите "от възобновяеми енергийни източници и" се заличават.
2. Създава се нова ал. 4:
"(4) С наредбата се определят условията и редът за образуване на преференциални цени на електрическата енергия, произведена от възобновяеми източници, и на цените по чл. 31, ал. 8 от Закона за енергията от възобновяеми източници (ЗЕВИ) в случаите, когато инвестицията за изграждането на енергийния обект за производство на електрическа енергия от възобновяеми източници се подпомага със средства от национална или европейска схема за подпомагане, с изключение на енергията, произведена от водноелектрически централи с обща инсталирана мощност над 10 MW."
3. Досегашната ал. 4 става ал. 5.
§ 2. В се правят следните изменения:
1. В т. 1 думите "("разходи плюс")" се заличават.
2. Точка 2 се изменя така:
"2. регулиране чрез стимули с регулаторен период от 2 до 5 години:
а) "Горна граница на цени", при който комисията утвърждава цени на енергийното предприятие за първата година от регулаторния период и ги изменя в края на всяка година от регулаторния период с индекс на инфлация за предходен отчетен период съобразно нейното влияние върху утвърдените разходи и с коефициент за подобряване на ефективността "Х" за съответната година от регулаторния период;
б) "Горна граница на приходи", при който комисията утвърждава необходимите приходи на енергийното предприятие за първата година от регулаторния период и ги изменя в края на всяка година от регулаторния период с индекс на инфлация за предходен отчетен период съобразно нейното влияние върху утвърдените разходи с коефициент за подобряване на ефективността "Х" за съответната година от регулаторния период и с фактор Z; фактор Z представлява абсолютната стойност на разликата между прогнозни и отчетени разходи за предишен ценови период; в случаите, когато прогнозните разходи са по-високи от отчетените, необходимите приходи се намаляват за следващия ценови период, и обратно - когато отчетените разходи са по-високи от прогнозните, необходимите приходи се увеличават с тази сума за следващия ценови период; корекцията със Z се прави само за разлики в разходите за покупка и продажба на електрическа енергия, както и за разлика в разходи, предизвикани от промяна в броя на потребителите."
§ 3. В се отменя.
§ 4. се изменя така:
"Чл. 7. (1) Ползвателите на електрическа енергия от електрическите мрежи с предоставена електрическа мощност 100 кВт и повече, разпределителните предприятия и производителите на електрическа енергия, когато са в режим на потребление, заплащат надбавка върху стойността на активната електрическа енергия в зависимост от използваната реактивна електрическа енергия за всеки петнадесетминутен интервал, при който факторът на мощността е по-малък от 0,9.
(2) Факторът на мощността и надбавката по ал. 1 се определят за всяка точка на търговско измерване поотделно.
(3) Количеството използвана реактивна електрическа енергия, за което се заплаща надбавката по ал. 1, е положителната разлика между количеството използвана реактивна електрическа енергия и произведението на количеството използвана активна електрическа енергия и коефициент, съответстващ на фактор на мощността 0,9, съгласно формулата:
Ер пл = Ер изп - 0,49.Еа изп,
където:
Ер пл е количеството реактивна електрическа енергия, за което са заплаща санкцията, кВАрч;
Ер изп - количеството използвана реактивна електрическа енергия от ползвателя, определена за петнадесетминутни интервали от средството за търговско измерване, кВАрч;
0,49 - коефициентът, съответстващ на фактор на мощността - косинус "фи", равен на 0,9;
Еа изп - количеството използвана активна електрическа енергия от ползвателя, определена за петнадесетминутни интервали от средството за търговско измерване на активна електрическа енергия, кВтч.
(4) Ползвателите по ал. 1 заплащат надбавката за използваното количество реактивна електрическа енергия (Ер пл), определена по реда на ал. 3, по цена за 1 кВАрч, равна на 12 на сто от базисната цена за 1 кВтч активна електрическа енергия.
(5) Ползвателите по ал. 1 заплащат надбавка за отдаденото през съответния календарен месец количество реактивна електрическа енергия, определено по показанията на средствата за търговско измерване, на цена за 1 кВАрч, равна на базисната цена за 1 кВтч активна електрическа енергия.
(6) Потребителите и производителите на електрическа енергия по ал. 1 заплащат надбавката на съответното разпределително предприятие в случаите, когато са присъединени към електроразпределителната мрежа, съответно на електроенергийния системен оператор, когато са присъединени към преносната мрежа.
(7) Разпределителните предприятия на електрическа енергия заплащат надбавката по ал. 4 и 5 на електроенергийния системен оператор ежемесечно не по-късно от 10-о число на месеца, следващ отчетния месец.
(8) Когато ползвателите по ал. 1 произвеждат електрическа енергия от възобновяеми източници и могат да предоставят мрежови услуги, заплащането на отдаваната и използваната реактивна електрическа енергия се урежда съгласно сключен договор с мрежовия оператор.
(9) Измерването на количеството реактивна електрическа енергия се извършва по начините, определени в Правилата за измерване на количествата електрическа енергия по чл. 83, ал. 1, т. 6 от Закона за енергетиката (ДВ, бр. 38 от 2007 г.)."
§ 5. В се правят следните изменения и допълнения:
1. Досегашният текст става ал. 1 и се изменя така:
"(1) Утвърдените от комисията необходими годишни приходи за съответната дейност по лицензията, с изключение на дейностите по обществена доставка и крайно снабдяване с електрическа енергия, включват икономически обосновани разходи и възвръщаемост на капитала по следната формула:
НП = Р + (РБА . НВ),
където:
НП са необходимите годишни приходи;
Р - утвърдените годишни разходи за дейността по лицензията;
РБА - утвърдената регулаторна база на активите;
НВ - нормата на възвръщаемост на капитала за регулаторния период."
2. (В сила от 01.07.2013 г.) Създава се ал. 2:
"(2) Утвърдените от комисията необходими годишни приходи за дейностите по лицензията за обществена доставка и лицензията за крайно снабдяване с електрическа енергия включват надценка за дейността в размер до 5 на сто от средната покупна цена за енергия на дружеството съгласно указания на комисията."
§ 6. В се създава т. 6:
"6. надбавката, дължима по чл. 7."
§ 7. В се изменят така:
"(1) Комисията признава като невъзстановяеми разходите, за които е установила безспорно, че произтичат от извършени инвестиции или сключени сделки до влизането в сила на Закона за енергетиката и не могат да бъдат възстановени в резултат на създаване на конкурентен електроенергиен пазар. Тези разходи се компенсират чрез цените на всички потребители.
(2) Общият размер на признатите от комисията невъзстановяеми разходи се включва като добавка към необходимите годишни приходи на преносното предприятие в утвърдената цена за пренос на електрическа енергия през електропреносната мрежа."
§ 8. се изменя така:
"Чл. 14. Утвърдената от комисията регулаторна база на активите, придобити възмездно от енергийното предприятие и пряко свързани с лицензионната дейност, е признатата стойност на активите, върху която енергийното предприятие получава възвръщаемост от вложения капитал, и се изчислява по следната формула:
РБА = А - Ф - Ам + ОК + И,
където:
РБА е регулаторната база на активите;
А - признатата стойност на активите, които се използват и имат полезен живот, определена на базата на цената на придобиването им;
Ф - стойността на активите, които са придобити по безвъзмезден начин;
Ам - амортизацията, определена за регулаторни цели, за периода на използване на възмездно придобитите активи за извършване на лицензионната дейност;
ОК - необходимият оборотен капитал;
И - прогнозният среден размер на инвестициите, одобрени от комисията, които ще бъдат извършени през регулаторния период, в случаите на регулиране по чл. 4, ал. 1, т. 2."
§ 9. В думата "реална" се заличава.
§ 10. се изменя така:
"Чл. 19а. (1) Преференциалните цени на електрическата енергия, произведена от възобновяеми източници, с изключение на енергията, произведена от водноелектрически централи с инсталирана мощност над 10 MW, се определят, като се вземат предвид следните ценообразуващи фактори:
1. инвестиционните разходи;
2. нормата на възвръщаемост;
3. структурата на капитала и на инвестицията;
4. производителността на инсталацията според вида на технологията и използваните ресурси;
5. разходите, свързани с по-висока степен на опазване на околната среда;
6. разходите за суровини за производство на енергия;
7. разходите за горива за транспорта;
8. разходите за труд и работна заплата;
9. другите експлоатационни разходи.
(2) При определянето на преференциалните цени на електрическата енергия, произведена от възобновяеми източници, се използват стойности на посочените в ал. 1 ценообразуващи фактори, които комисията определя на основата на официални източници и на международния опит и коригирани в съответствие със специфичните за Република България обстоятелства.
(3) При определянето на преференциалните цени на електрическата енергия, произведена от възобновяеми източници по чл. 32, ал. 1 ЗЕВИ, с изключение на цените на електрическата енергия, произведена от биомаса, в размера на експлоатационните разходи се включва прогнозен процент инфлация за целия период на задължително изкупуване на електрическата енергия, определен съгласно официални източници.
(4) Преференциалните цени на електрическата енергия, произведена от възобновяеми източници, се определят така, че настоящата стойност на признатите от комисията приходи от продажба на електрическа енергия да бъде равна на настоящата стойност на определените от комисията необходими приходи за целия период на задължително изкупуване."
§ 11. Създава се нов :
"Чл. 19б. (1) Определянето на преференциалните цени на електрическата енергия, произведена от възобновяеми източници, се извършва по видове възобновяеми източници, като се отчитат характеристиките на съответните технологии.
(2) При определяне на преференциалните цени на електрическата енергия се прилагат следните критерии, валидни за всички възобновяеми източници:
1. видът на възобновяемия източник;
2. наличният ресурс на първичния енергиен източник;
3. видът на технологията;
4. големината на инсталираната мощност на обекта;
5. мястото и начинът на монтиране на съоръженията.
(3) При определяне на преференциални цени за изкупуване на електрическа енергия, произведена от биомаса, когато се използват технологии за термична газификация, цената не може да бъде по-ниска от 30 на сто над преференциалната цена, определена за електрическата енергия, произведена от биомаса от отпадна дървесина и от други източници чрез технологии за пряко изгаряне с комбиниран цикъл."
§ 12. Създава се и :
"Чл. 19в. (1) В случаите, когато инвестицията за изграждането на енергийния обект за производство на електрическа енергия от възобновяеми източници се подпомага със средства от национална или европейска схема за подпомагане, цената се определя, като преференциалната цена на електрическата енергия за съответната технология се коригира по начин, който да отразява влиянието на одобрените по съответната схема за подпомагане средства.
(2) Цените по ал. 1 се определят, като стойността на регулаторната база на активите на преференциалните цени се намаляват пропорционално със стойността на инвестициите, одобрени за финансиране със средства от национална или европейска схема за подпомагане.
(3) Липсата на заявление за подпомагане със средства от национална или европейска схема за подпомагане се удостоверява пред обществения доставчик или крайните снабдители с декларация с нотариално заверено съдържание към датата на сключване на договора за изкупуване на електрическа енергия от възобновяеми източници.
(4) Наличието на заявление за подпомагане със средства от национална или европейска схема за подпомагане се удостоверява пред обществения доставчик или крайните снабдители с декларация с нотариално заверено съдържание към датата на сключване на договора за изкупуване на електрическа енергия от възобновяеми източници. В случай че подаденото заявление за финансиране на проекта бъде одобрено, в 7-дневен срок от одобряването пред обществения доставчик или крайните снабдители се предоставят доказателства за степента на одобреното финансиране.
(5) В случай че към датата на сключване на договора за изкупуване на електрическа енергия от възобновяеми източници производителят е декларирал липса на заявление за подпомагане със средства от национална или европейска схема за подпомагане на инвестицията, а впоследствие получи финансиране, в 7-дневен срок от одобряването пред обществения доставчик или крайните снабдители се предоставят доказателства за степента на одобреното финансиране.
(6) Обстоятелствата, свързани с наличие на подпомагане със средства от национална или европейска схема за подпомагане на инвестицията, се удостоверяват пред обществения доставчик или крайните снабдители, като към датата на сключване на договора за изкупуване на електрическа енергия от възобновяеми източници се предоставят доказателства за степента на одобреното финансиране на проекта.
Чл. 19г. (1) Преференциалната цена на електрическата енергия от възобновяеми източници се определя за целия срок на договора за изкупуване по чл. 31, ал. 2 ЗЕВИ, като след изтичането на този срок преференции за цените не се предоставят.
(2) Комисията ежегодно до 30 юни актуализира преференциалната цена на електрическата енергия, произведена от биомаса, с коефициент, който отразява изменението на стойността на ценообразуващите елементи по чл. 19а, ал. 1, т. 6 - 8.
(3) Коефициентът, отразяващ изменението на стойността на ценообразуващите елементи по чл. 19а, ал. 1, т. 6 - 8, се определя като произведение от:
1. изменението на разходите за суровина за производство на електрическа енергия от биомаса, на разходите за горива за транспорта, необходими за доставка на суровината за производство на електрическа енергия, и на разходите за труд и работна заплата, необходими за добиването и обработката на суровината и за производството на електрическа енергия от възобновяеми източници, изразено в проценти, и
2. дела на съответния ценообразуващ елемент от общите разходи, изразен в проценти.
(4) Процентът на изменение на разходите за суровините за производство на електрическа енергия от биомаса се определя от комисията, като се вземат предвид определените и обявени от министъра на земеделието и храните годишни индекси за изменение на цените на тези суровини.
(5) Процентът на изменение на разходите за горива за транспорта се определя въз основа на средната пазарна цена на съответния ценообразуващ елемент за предходната отчетна година.
(6) Процентът на изменение на разходите за труд и работна заплата се определя въз основа на данните от Националния статистически институт за изменението на средната работна заплата за предходната календарна година."
§ 13. Досегашният чл. 19б става .
§ 14. Създава се :
"Чл. 31а. Преференциалните цени за изкупуване на електрическа енергия, произведена от възобновяеми източници, с изключение на енергията, произведена от водноелектрически централи с инсталирана мощност над 10 MW, се определят от комисията ежегодно до 30 юни."
§ 15. В се отменя.
§ 16. В от допълнителната разпоредба се правят следните изменения и допълнения:
1. Създава се т. 1а:
"1а. "Базисна цена" е цената, представляваща среднопретеглената прогнозна цена на енергията, произвеждана от кондензационни централи и ВЕЦ над 10 МВт за съответния ценови период."
2. Създава се т. 4а:
"4а. "Необходими годишни приходи за дейностите обществена доставка и крайно снабдяване" са икономически обоснованите приходи и възвръщаемост, необходими на енергийното предприятие за предоставяне на услугата по лицензията с определено качество."
3. Създава се т. 6а:
"6а. "Призната стойност на активите" е признатата от комисията стойност на всички активи на енергийното предприятие, които се използват и са свързани пряко с дейността по лицензията."
4. В т. 18 думите "календарна година" се заменят с "дванадесет месеца".
§ 17. Навсякъде в наредбата:
1. Думите "обществените снабдители" и "обществените/" се заличават с изключение на тези в § 3 от преходните и заключителните разпоредби.
2. Думите "възобновяеми енергийни източници" се заменят с "възобновяеми източници".
§ 18. Заварените при влизането в сила на постановлението незавършени производства по утвърждаване на цени се довършват по въведените нови правила, като комисията служебно съобразява подадените заявления с тях.
§ 19. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник" с изключение на относно , който влиза в сила от 1 юли 2013 г.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив