Отпускане на пенсия за осигурителен стаж и възраст

 

Право на пенсия за осигурителен стаж и възраст се придобива при навършване на 60 години и 6 месеца за мъжете и 55 години и 6 месеца за жените, при условие, че сборът от продължителността на осигурителния стаж и възрастта не е по-малък от 98 за мъжете и 88 за жените. От 31.12.2000 възрастта се увеличава от първия ден на всяка следваща календарна година с 6 месеца, и  за мъжете, и за жените, до достигане на 63 години за мъжете и 60 години за жените, а сборът от продължителността на осигурителния стаж и възраст се увеличава с единица до достигане на 100 за мъжете и 90 за жените. От 31.12.2004 сборът от продължителността на осигурителния стаж и възрастта за жените се увеличава от първия ден на всяка следваща календарна година с една до достигане на 94.

При преценяване правото и определяне размера на пенсията за осигурителен стаж и възраст осигурителният стаж се превръща в трета категория. Три години стаж от първа категория и четири години стаж от втора категория се зачитат за пет години стаж от трета категория.

Размерът на пенсията за осигурителен стаж и възраст се определя като доходът, от който се изчислява, се умножи със сумата образувана от: по един процент за всяка година осигурителен стаж и съответната пропорционална част от процента за месеците осигурителен стаж. Доходът, от който се изчислява пенсията, се определя като средномесечният осигурителен доход за страната за 12 календарни месеца преди месеца на отпускане на пенсията се умножи по индивидуалния коефициент на лицето. Индивидуалният коефициент се изчислява от дохода на лицето, върху който се внесени осигурителни вноски за период от три последователни години от последните 15 години осигурителен стаж до 01.01.1997 по избор на лицето и от дохода за периода след тази дата до пенсионирането на лицето.

Подава се молба-заявление по образец до териториалното поделение на Националния осигурителен институт;

Прилагат се документи за осигурителен (трудов) стаж – трудова книжка и/или осигурителна книжка и/или удостоверение за трудов стаж УП-3 или УП-30;

Прилагат се документи за брутното трудово възнаграждение или доход, върху който са внесени осигурителни вноски за последните три последователни години от последните 15 години осигурителен стаж по избор на пенсионера преди 01.01.1997 и за брутното трудово възнаграждение или доход, върху който са внесени осигурителни вноски за осигурителния стаж след тази дата до датата на пенсионирането – УП-2. За времето от 01.01.2000 се вписва годишното брутно трудово възнаграждение или доходът, върху който са внесени осигурителни вноски.

В двумесечен срок за пенсионера се изготвя препис от пенсионното разпореждане за отпуснатата пенсия за осигурителен стаж и възраст, където се посочват видът и основанието за отпускане на пенсията, както и началната дата, от която започва изплащането й.

Пенсията се получава в пощенските станции по местожителство или местопребиваване на пенсионера и от банкови клонове. Пощенските станции изплащат пенсиите по изплащателен картон в периода от 7-мо до 20-то число за месеца, за който се отнасят.

При загубена трудоспособност или навършена 70-годишна възраст, пенсията може да се изплаща в дома на пенсионера по постоянния или настоящия адрес, след като лицето подаде заявление до началника на пощенската станция.

Пенсията и добавките към нея до двукратния размер на социалната пенсия за старост може да се изплаща срещу подпис, без пълномощно, на съпруг/а, на пълнолетни деца или на родители на пенсионера, които следва да докажат това свое качество и да представят документите за самоличност на получателя и на пенсионера. Изплащането на пенсия за минало време, за част от месеца, спряна с корекционна ведомост или писмо за спиране на изплащането й и неполучена пенсия от починал пенсионер се извършва с пенсионен запис.

При промяна на местожителството или местопребиваването на пенсионера за повече от 6 месеца в района на друго териториално поделение на НОИ, той трябва да подаде заявление-молба до ТП на НОИ, въз основа на което пенсионната му преписка и пенсионният му картон се изпращат в района на новото му местоживеене.

За изплащане на неполучена пенсия от починал пенсионер, наследниците му подават заявление-молба до ТП на НОИ, към която прилагат удостоверение за наследници.

Разпореждането за пенсия може да се обжалва по административен ред в тримесечен срок от получаването му пред ръководителя на съответното териториално поделение на НОИ.

 

Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив