Определяне на нова пенсия

 

Лицата, на които е отпусната пенсия за осигурителен стаж и възраст или инвалидност могат да поискат отпускане на нова пенсия за придобит осигурителен стаж след пенсионирането.  

Необходими документи:

  • Молба-заявление по образец – УП-1 до териториалното поделение на НОИ;
  • Документи за осигурителен (трудов) стаж – трудова книжка и/или осигурителна книжка;
  • Документи за брутното трудово възнаграждение или доход, върху който са внесени осигурителни вноски за последните три последователни години от последните 15 години осигурителен стаж по избор на пенсионера преди 01.01.1997 и за брутното трудово възнаграждение или доход, върху който са внесени осигурителни вноски за осигурителния стаж след тази дата до датата на пенсионирането – УП-2. За времето от 01.01.2000 се вписва годишното брутно трудово възнаграждение или доходът, върху който са внесени осигурителни вноски.
  • За пенсиите за инвалидност поради общо заболяване се прилага експертно решение на ТЕЛК или НЕЛК;

В двумесечен срок пенсионера получава препис от пенсионно разпореждане за отпусната нова пенсия, където се посочва видът и основанието за отпускане на новата пенсия и началната дата, то която започва изплащането й. Осъвременяването на пенсията се извършва автоматично от НОИ;

Разпорежданията могат да се обжалват по административен ред съгласно КСО в тримесечен срок от получаването им пред ръководителя на териториалното поделение на НОИ.

 

Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив