Обръщение на 40-то Народно събрание към гражданите на Република България по повод 100 години от провъзгласяването на Независимостта на българската държава

Народно събрание

Държавен вестник брой: 84

Година: 2008

Орган на издаване: Народно събрание

Дата на обнародване: 29.09.2008

Сънародници,
На 22 септември отбелязваме 100-годишнината от провъзгласяването на Независимостта на българската държава. Безспорно това е върховен исторически акт, осъществил възрожденския идеал за свободна и независима България и издигнал достойнството на българската нация.
Тридесет години след Освобождението България продължава да бъде васална държава. След решенията на Берлинския конгрес, разпокъсал българските земи и въпреки успеха на Съединението от 1885 година свободата на българите не е желаната от тях и те не се чувстват пълноправен господар на съдбините си.
Независимо от политическите превратности и ограничения, през този период българската нация преживява завиден стопански и културен възход и се превръща във водеща сила на европейския югоизток. На Европа се демонстрира изключителният потенциал на българската нация, жизнеността на един хилядолетен народ, който едва през 1879 година утвърждава в своята демократична Конституция основните европейски политически и духовни ценности.
Провъзгласяването на Независимостта през 1908 година е недвусмислен израз на новото самочувствие и себеуважение на българската нация и на вярата, че може да осъществи едно величаво дело в неблагоприятна за националните ни интереси външнополитическа среда.
Към условията за успеха на справедливия исторически акт се прибавят и проличалите много ясно забележителни умения на младата българска дипломация - да осигури международната подкрепа за Независимостта ни в сложни условия.
Днес, 100 години по-късно, България е парламентарна република с демократична конституция, гарантираща разделението на властите и техните отговорности. Нашата държава възстанови своята европейска идентичност и днес е пълноправен член на Европейския съюз.
Пред нас е предизвикателството да служим на националните приоритети със същата политическа отговорност и държавническа мъдрост, с която предците ни защитиха националните интереси на България, провъзгласявайки Независимостта.
Честването на 100-годишнината от обявяването на Независимостта на България е импулс за развитие на пълноценен и отговорен политически живот за една демократична, справедлива и богата държава.
Сънародници,
През изминалите 130 години България успешно извоюва осъществяването на няколко значими национални каузи - Освобождението, Съединението, Независимостта и присъединяването към Европейския съюз. Това са безспорните предпоставки за прогреса на българската нация.
Нека черпим сили и вдъхновение от строителите на Независимостта на съвременна България!
-------------------------
Обръщението е прието от 40-то Народно събрание на 19 септември 2008 г. и е подпечатано с официалния печат на Народното събрание.

Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив