Хората все по-често предпочитат евтината храна

13.08.2011 | 13:56
по статията работи:
В месопреработвателния бранш кризата се усеща най-сериозно. Там обемите на производство са спаднали с между 30 - 40 на сто
Хората все по-често предпочитат евтината храна

Летните месеци традиционно са най-силни за производителите на храни, но не и през тази година. Потребителите все повече ограничават бюджета си и купуват по-евтини продукти - храните с растителни мазнини и соя са хит за сметка на стоките по стандарт. Тази негативна тенденция се наблюдава от началото на годината и в последните месеци се задълбочава, коментират производителите.

В месопреработвателния бранш кризата се усеща най-сериозно. Там обемите на производство са спаднали с между 30 - 40 на сто заради намалелите поръчки.

За Владислава и нейното 4-членно семейство става все по-трудно да си купят най-доброто. Храните по стандарт отдавна не са задължителна част от менюто. Избира се по-евтиното, а любимата храна - рибата, рядко присъства на трапезата им. Едно зареждане на хладилника струва средно около 80 лв. на седмица. В тях обаче се побират трудно, а изненади и непредвидени разходи нe липсват. Това става ясно от репортажа на bTV.

По-свитото потребление на храни се усеща и от бизнеса. Най-чувствително са намалели продажбите при месните продукти. Обемът на производство също е намалял драстично - с между 30-40 на сто, обясни Крум Мушев, търговски директор на месопреработвателно предприятие.

Той добави: По-ниски са продажбите на сурово сушени и деликатесни продукти, за сметка на кренвирши, малотрайни колбаси и по-евтини продукти.

Заради намалелите поръчки бизнесът е принуден да свие не само производството, но и персонала. Това е начин за преодоляване на кризата и преживяване на настоящата ситуация.

Очевидно тенденцията е да се купуват все по-малко и все по-евтини продукти. По данни на НСИ обаче нещата не изглеждат толкова драматично. Разходите на домакинствата за храна и напитки през последните години се увеличават макар и с малко. През миналата година едно домакинство е изхарчило средно 3016 лв. или с 12 лева повече в сравнение с 2009 година.

Ако през първото тримесечие на 2010 година сме изхарчили средно по 682 лева за храна и напитки, то през 2011 година средната сума е 697 лв. Разликата в сумите обаче се стопява, а до колко сериозна е негативната тенденция за спад в потреблението ще стане ясно след обявяването на данните за второто тримесечие.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 17.04   1355 г. – Във Венеция за заговор против местната аристокрация е екзекутиран Марино Фалиеро. 1397 г. – За първи път Джефри Чосър разказва своите Кентърбърийски...