Проверки за "двоен стандарт" на храните в ЕС ще тръгнат през май

13.02.2018 | 09:15
по статията работи: econ.bg
Очакванията са първите резултати от тестовете да бъдат готови в края на годината
Проверки за "двоен стандарт" на храните в ЕС ще тръгнат през май
Снимка: под лиценза на creative commons

Лансираната през есента на миналата година обща методология за тестване на хранителни продукти и напитки в ЕС, която да установи дали има "двоен стандарт", ще бъде готова през април, а през май държавите членки ще имат възможност да започнат съгласувани проверки. Това става ясно от изявление на комисаря по правосъдието и защитата на потребителите Вера Йоурова, направено през миналата седмица в Прага.

Очакванията са първите резултати от тестовете да бъдат готови в края на годината.

През есента на миналата година председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер съобщи в годишната си реч за състоянието на съюза, че "няма да приеме в някои части на Европа на хората да бъдат продавани храни с по-ниско качество, отколкото в други страни, независимо че опаковките и търговските марки са идентични". Впоследствие бе обявено, че ЕК ще предложи обща методология за сравними тестове на храните, както и че ще бъде отделен бюджет от 2 млн. евро за изготвяне на обща методология и сравнителни изследвания в държавите членки.

Сега комисарят Йоурова е съобщила в Прага, че през април се очаква общата методология, а от май държавите членки могат да започнат с проверките. Идеята е да бъде определена обща кошница от продукти, които се предлагат в повечето държави членки и чийто състав ще бъде подложен на химически тестове и тестове за вкусови показатели. Очакванията са да се включат 16 държави членки, което според комисаря Йоурова е "ясен знак, че това не е въпрос на разделение Изток-Запад", а че въпросът ще се разглежда заедно.

През април се очаква да бъде представена и реформата на политиката на ЕС в областта на защитата на потребителите, която според комисаря също ще "затрудни и направи по-скъпо" за компаниите да заблуждават потребителите.

Темата с двойния стандарт на храните се лансира в публичното пространство още от 2011 г., когато потребителска асоциация в Словакия съобщи, че е провела проучване, резултатите от което показват, че има разлика в продукти на мултинационални компании, продавани в западните и източноевропейските държави. От една страна, това разминаване е по линия на използване на по-евтини заместители на основни съставки, а от друга, става въпрос за разминаване в количествата им. През 2017 г. държавите от Вишеградската четворка представиха допълнителни резултати от изследвания, според които има разминаване в качеството.

Подобно проучване на 30 продукта през пролетта направи и Българската агенция за храните, като бяха установени минимални разлики в съдържанието на някои от тях.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 26.03   1812 г. – Земетресение разрушава Каракас, Венецуела. 1828 г. – Австрийският композитор Франц Шуберт изнася единствения си публичен концерт. 1841 г. –...