ЕК вписа „Странджанския манов мед“ в регистъра на Защитените наименования за произход

03.04.2019 | 12:40
по статията работи: econ.bg
Инициативата за регистрация е на групата производители „Странджански манов мед“, които подадоха заявлението в Министерство на земеделието, храните и горите през месец април 2016 г.
ЕК вписа „Странджанския манов мед“ в регистъра на Защитените наименования за произход
Снимка: Пресцентър на МЗХГ

Европейската комисия (ЕК) вписа „Странджанския манов мед“ в регистъра на Защитените наименования за произход (ЗНП). Утре, по време на церемония, организирана в Европейската комисия в Брюксел, комисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел и комисарят по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоган ще връчат сертификата на представител на българсите производители на ЗНП „Странджански манов мед“.

Регистрацията му се очаква да бъде двигател за съживяването на регион Странджа и да предостави нови перспективи за пчеларите в района. От нея могат да се възползват всички пчелари в географския район, които задължително трябва да са в системата на контрол от сертифицираща фирма за съответствие със спецификацията на продукта.

Инициативата за регистрация е на групата производители „Странджански манов мед“, които подадоха заявлението в Министерство на земеделието, храните и горите през месец април 2016 г. След като националната процедура премина без възражения,  през месец април 2017 г. заявлението бе изпратено за преглед в ЕК. Бележките и препоръките по документацията бяха отразени успешно, след което единният документ на ЗНП „Странджански манов мед“ беше публикуван за възражение от държавите-членки и трети страни в Официалния вестник на ЕС през месец декември 2018 г. В рамките на тази процедура не се получиха възражения. 

Продуктът със ЗНП „Странджански манов мед“ се произвежда в общините Созопол, Приморско, Царево, Малко Търново и Средец. Пчелният мед е произведен от медоносни пчели от секретите на живите части на растенията и от екскретите на смучещите насекоми по растенията. Отделянето на т.нар. „медена роса“ от някои насекоми, която се събира от пчелите, както и от сладката течност от жълъдите на дъба, формират продукта . Той има специфичен вкус, аромат на печени плодове и карамел и тъмно-кафяв до черен цвят със зеленикав оттенък. „Странджански манов мед“ е с много минерали, богат ензимен състав и висока електропроводимост. Притежава висока антиоксидантна активност. 

Пчелният мед е тясно свързан с района си на произход продукт. Той е получен в резултат от биоекологичната зависимост и баланс между популациите на листните въшки и хоботници - продуценти на маната, наличието на големи масиви дъб и бук и характерен мек климат.  Усвоява се лесно от организма и е много полезен за горните дихателни пътища, сърдечно-съдовата система, подобряване на храносмилането, за кожата, както и за възстановяване след боледуване.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 18.04   1506 г. – Започва строителство на базиликата Свети Петър в съвременния и вид. 1599 г. – Испанският крал Филип III Испански се жени за австрийска ерцхерцогиня...