2024 г. ще е преходна за преминаването към новия механизъм за отчитане на такса смет

22.12.2023 | 10:20
по статията работи: econ.bg
Такса смет за Велко Търново и 37-е населени места в общината за догодина остава непроменена, въпреки недостига от 3 милиона лева като разлика между приходите и разходите за чистота
2024 г. ще е преходна за преминаването към новия механизъм за отчитане на такса смет
Снимка: под лиценза на creative commons

С пилотен проект за град Дебелец община Велико Търново подготвя изчисленията и въвеждането на новия механизъм за определяне на такса битови отпадъци за гражданите и бизнеса от 2025 година, когато се очаква местната такса да стане по-справедлива и да бъде въведен принципът "Замърсителят плаща".

Такса смет за Велко Търново и 37-е населени места в общината за догодина остава непроменена, въпреки недостига от 3 милиона лева като разлика между приходите и разходите за чистота, съобкава БНР.  

Много от общините в България от години дофинансират разходите за чистота с пари от другите местни данъци или собствени приходи. "Сегашният механизъм за определяне на такса битови отпадъци като промил върху данъчната оценка на имота води до редица пороци, но и въвеждането от 2025 година на новия принцип "Замърсителят плаща" също ще доведе до недоволство", коментира на последното за годината заседание на Великотърновския общински съвет юристът и заместник-председател на местния парламент Росен Иванов от ГЕРБ: 

"Бизнесът генерира една трета, а плаща две трети, а при гражданите е обратното. И точно този натиск, който ще бъде упражнен за увеличението на таксата за гражданите, е причината никой през този период, със смяната на всички управления до момента, да не пристъпи до по-радикална мярка. От години се опитва държавата, съответно пилотни общини и други структури да въведат разделно събиране, така че накратко казано разходите за такса битови отпадъци с въвеждането на друга основа за изчисляването на таксата ще доведе за някои данъчнозадължени субекти до намаляване на таксата повече от два пъти, а за други субекти, естествено, ще бъде обратното, т.е. ще има увеличение повече от два пъти. Това са обективните неща и хората трябва да бъдат подготвени за това. В момента, в който сменим основата, някои от хората ще бъдат сериозно изненадани  с новия размер на таксата. Други хора ще бъдат много щастливи, тъй като не генерират отпадъци и няма какво да плащат“.  

Още от 2018 година община Велико Търново се подготвя с различни изчисления и методики за нови начини за определяне на такса смет, поясни екологът на общината Зорница Кънчева-Миладинова пред общинските съветници, които критикуваха, че парите за чистота са увеличават, но не и качеството на услугата, и отказаха да актуализират план сметката за чистотата за догодина. Действително принципът "Замърсителят плаща" е справедлив, но и гражданите трябва да бъдат подготвени, коментира Зорница Кънчева и поясни за пилотния проект, който започва в тази насока в град Дебелец:  

„Ние продължаваме с подготовката за гражданите с пилотен проект, който стартира през октомври месец и засяга град Дебелец. През пролетния и летния сезон ще започнат реалните дейности по измерване на количества отпадъци и изчисляване на предполагаемата такса, която ще заплащат физически и юридически лица в Дебелец на база жител или количество образувани отпадъци. В резултат на този пилотен проект ще можем да направим анализ кой метод би бил по-подходящ за нас и това ще бъде един вид подготовка за гражданите какво точно ще очакват като суми, които ще трябва да заплатят. Той е гъвкав и не позволява да плащаш толкова и край, нямаш възможност да избягаш от тази сума. Преминаването към разделно събиране на гражданите ще им дава възможност да намаляват таксата, която ще плащат“. 

И сега гражданите, които събират разделно отпадъците си – хартия, стъкло, метал и пластмаса, и ги предават на площадката в кв. "Чолаковци" и на площадката в село Ресен и които постигнат 150 килограма предаден безплатно отпадък, си намаляват такса смет с 30%.  

През август тази година, когато беше открита площадката в Ресен, местните хора коментираха:  "На едно място ще може да се сортират нещата и после да се преработват. Тук идваш закарваш си го безплатно. Наблизо няма никъде такова регламентирано сметище за изхвърлян на отпадъци". 

"Строителните ми материали, които останаха при събарянето на част от сградата, вече близо две години ги държа на склад вкъщи в задния двор. Сега след откриване на тази площадка, ще мога да ги изхвърля, за да мога да си ползвам и задния двор, включително. Ще могат да ни приспадат и от данък смет, което е чудесно".  

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 15.04   1715 г. – В Южна Каролина индианците убиват 90 английски заселници, което става повод за започване на войната между англичаните и индианците. 1795 г. – Литва е...