Национален одиторски стандарт № 2 - Приемане на одиторски ангажимент

ИДЕС

Държавен вестник брой: 60

Година: 1998

Орган на издаване: ИДЕС

Дата на обнародване: 06.10.2005

Националният одиторски стандарт № 2 определя минималните изисквания, които следва да бъдат изпълнени при приемане на един одиторски ангажимент.
1. Определения:
одиторски ангажимент - прието от дипломирания експерт-счетоводител задължение за извършване на одит;
одиторски доклад - изразеното от дипломирания експерт-счетоводител по определен формат писмено мнение относно достоверността на годишния счетоводен отчет;
писмо за приемане на одиторски ангажимент - изготвено и подписано от дипломирания експерт-счетоводител описание на условията за изпълнение на одиторския ангажимент.
2. Преди да приеме одиторския ангажимент, дипломираният експерт-счетоводител е длъжен:
2.1. да провери дали има право да осъществи одита според действащото национално законодателство, включително Закона за счетоводството;
2.2. да придобие най-обща представа за дейността на предприятието клиент.
3. При приемане на ангажимент за първа година дипломираният експерт-счетоводител може да се обърне към своя предшественик, като уведоми за това ръководството на предприятието. В условията на запазване на професионалната тайна той може да поиска ползване на определени работни документи от своя предшественик.
4. Дипломираният експерт-счетоводител представя писмено потвърждение на предприятието клиент за приемане на одиторския ангажимент.
5. Писмото за приемане на одиторския ангажимент няма стандартна форма и съдържание. То следва да бъде съобразено с характера на дейността на клиента, вида и характера на ангажимента и с други значими условия. Писмото за приемане на одиторския ангажимент съдържа следните минимални изисквания:
5.1. да има потвърждение на това, че дипломираният експерт-счетоводител приема одиторския ангажимент;
5.2. да се посочи, че целта на одита е да се даде независимо професионално мнение доколко годишният счетоводен отчет представя във всички значими аспекти достоверно имущественото и финансовото състояние на предприятието и резултатите от дейността му;
5.3. да се напомни, че предприятието клиент носи отговорност за изготвянето и представянето на годишния счетоводен отчет и че ръководството на предприятието трябва да подпише представително писмо за това, че всички сделки и събития са намерили отражение и са оповестени в годишния счетоводен отчет;
5.4. да се посочи, че при изпълнението на одиторския ангажимент не са допустими никакви ограничения. Това означава, че дипломираният експерт-счетоводител трябва да получава навременна и вярна информация от своя клиент и че той може да се свързва с неговите банки, контрагенти, адвокати и др., за да се сравнят и потвърдят данните и други въпроси, които са важни за изготвянето на годишния счетоводен отчет;
5.5. да се подчертае, че дипломираният експерт-счетоводител ще запази тайна по всички въпроси, освен когато според закона в доклада си трябва да посочи причините за отказ от заверка или заверка с резерви;
5.6. да се обясни, че ще бъдат проучени системите за счетоводство и вътрешен контрол и в случай на слабости, които могат да се отразят върху достоверността на данните или върху сигурността на активите на предприятието, те ще бъдат докладвани на предприятието клиент;
5.7. да се отбележи, че одитът не цели разкриването на злоупотреби и други нарушения от страна на ръководството и персонала и че дипломираният експерт-счетоводител не носи отговорност, ако такива съществуват и останат неразкрити;
5.8. да бъдат уточнени броят, видът и формата на докладите, които одиторът ще изготви и подпише, както и да бъдат посочени техните адресати;
5.9. да се определи приблизително срокът, в който одиторът ще завърши одита и ще представи своя одиторски доклад върху годишния отчет. Следва да се подчертае, че срокът на завършване на одита зависи от датата на представяне от страна на ръководството на предприятието клиент на окончателния счетоводен отчет, както и от обсъждането и приемането на предлаганите от одитора корекции;
5.10. да се посочат дължимото възнаграждение за изпълнение на одиторския ангажимент и начинът на плащането му.
6. От предприятието клиент следва да се изиска писмено потвърждение за приемане на съдържащите се в писмото условия. При съществена промяна в условията следва да се изготви ново писмо за приемане на одиторския ангажимент или тази промяна да бъде отразена в подписания договор.
7. При повторно или по-нататъшно приемане на одиторски ангажимент за един и същ клиент ново писмо може да не се представя, освен ако са налице:
7.1. сведения, че клиентът не разбира правилно целта и условията за изпълнението на одиторския ангажимент;
7.2. съществени промени в статута, управлението или дейността на клиента;
7.3. промяна в условията на одиторския ангажимент.
8. Писмото за приемане на одиторския ангажимент не отменя и не замества задълженията, които дипломираният експерт-счетоводител има по силата на Търговския закон, Закона за задълженията и договорите, както и на другите закони за уреждане на договорните отношения между страните.
Препоръчва се използването на следната общоприета форма на писмо за приемане на ангажимента, която би могла да се модифицира за конкретния случай:

До съвета на директорите
съответния управителен орган) на
…………………………………………………………………………………
(наименование на търговското дружество)
дата .......

Писмо за приемане на одиторски ангажимент

Уважаеми господа,
Вие ни помолихте да одитираме счетоводния отчет на …………………………………… (наименование на търговското дружество) към 31 декември 199.. г. С удоволствие потвърждаваме, че приемаме ангажимента и в това писмо излагаме нашето разбиране за него. Целта на нашия одит е да изразим мнение дали счетоводният отчет дава вярна и честна представа за имущественото и финансовото състояние на дружеството, както и за финансовия му резултат за годината в съответствие с националното счетоводно законодателство.
Нашият одит ще се извърши съгласно професионалните изисквания на Националните одиторски стандарти (цитира се и друга професионална база за извършване на одита, ако това е приложимо и допустимо). Тези стандарти изискват от нас да планираме и проведем одита така, че да получим разумно уверение, че в счетоводния отчет няма съществени неточности и несъответствия. Един одит включва проверка на базата на одиторски тестове и други процедури на доказателствата, които подкрепят сумите и оповестяванията в счетоводния отчет.
Одитът също така включва оценяване на прилаганите счетоводни принципи и на приблизителните оценки на ръководството, както и оценяване на цялостното представяне в счетоводния отчет.
Поради тестовия характер и други ограничения на един одит, заедно с присъщите за всяка система на вътрешен контрол ограничения, съществува неизбежен риск, че някои несъответствия могат да останат неразкрити. Това с особена сила се отнася до злоупотребите и други наказуеми деяния, разкриването на които не е задача на нашия одит.
В допълнение към доклада ни върху счетоводния отчет ние ще ви предоставим отделно писмо, което засяга всички съществени слабости на вътрешния контрол, които ние ще забележим.
Позволяваме си да отбележим, че отговорността за изготвянето на счетоводния отчет, включващ и подходящо оповестяване, принадлежи на ръководството на дружеството. Това включва адекватно водене на счетоводството и ефективен вътрешен контрол, подбор и прилагане на подходяща счетоводна политика и опазване на активите на дружеството. Като част от одита ние ще помолим ръководството да ни даде писмено потвърждение във връзка с предоставената ни информация по време на одита.
Ние се надяваме на пълно сътрудничество от страна на вашите служители и вярваме, че те ще ни предоставят всички счетоводни данни, документация и друга информация, които ще изискваме във връзка с одита.
Нашето възнаграждение, което ще фактурираме в хода на работата, е определено на база необходимото ни работно време и нашите часови ставки. Всички разходи, които възникват като необходими и присъщи по време на одита, са за ваша сметка.
Това писмо е валидно и за следващите години, освен ако бъде изрично прекратено, изменено или заменено.
Моля, подпишете и върнете обратно приложеното копие на това писмо като доказателство, че то съответства на вашите разбирания за изпълнение на нашия ангажимент като одитори на счетоводния отчет на дружеството.
Дипломиран експерт-счетоводител ........................... (подпис)
(Одиторска фирма)
Прието от името на (съответното дружество) ..............
……………………(дата) …………………………………………(име и длъжност)

Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив