Национален одиторски стандарт № 19 - Одиторски ангажимент за ограничен преглед на счетоводен отчет

ИДЕС

Държавен вестник брой: 60

Година: 1998

Орган на издаване: ИДЕС

Дата на обнародване: 06.10.2005

Националният одиторски стандарт № 19 има за цел да определи професионалните задължения на одитора при изпълнение на ангажимент по ограничен преглед на счетоводен отчет, както и да стандартизира формата и съдържанието на доклада, който се издава в подобни случаи.

1.При изпълнението на ограничен преглед на счетоводния отчет одиторът извършва процедури, които не осигуряват всички доказателства, необходими за един одит, но му дават достатъчна възможност да изрази своето мнение, дали нещо е привлякло вниманието му, което да го кара да не вярва, че счетоводният отчет е изготвен във всички съществени аспекти в съответствие с националното счетоводно законодателство. В подобни ангажименти одиторът изразява така наречената "отрицателна убеденост", т. е. той търси доказателства, за да се убеди, че няма причини счетоводният отчет да не бъде достоверен.

2.Необходимостта от изпълнението на ангажимент за ограничен преглед на счетоводен отчет зависи от конкретните желания на предприятието-клиент. Обикновено към подобен преглед се пристъпва след изготвяне на шест- или деветмесечните счетоводни отчети, за които не е необходимо да се прави пълен одит. В тези случаи целта е ръководството на предприятието-клиент да получи от одитора неговото независимо становище относно това има ли вероятност счетоводният отчет да не съответства във всички съществени аспекти на нормативните изисквания за достоверно представяне. Предимството в случая се изразява в това, че без да е извършен одит, предприятието-клиент разполага с приемлива сигурност по отношение на достоверността на счетоводната информация. По принцип към подобен ангажимент може да се прибягва и в редица други случаи - по искане на банка кредитор или на потенциален инвеститор, при периодично докладване на междинните резултати пред акционери или регулативни органи, при публично представяне на дружеството и т. н. Извършването на един ограничен преглед обикновено изисква значително по-малко време от изпълнението на един одит.

3. Изпълнението на ограничен преглед не представлява одит по смисъла на законовите и професионалните определения на това понятие. Въпреки това одиторът следва да изрази своето становище, доколкото от него се очаква да даде заключение има ли той основателни съмнения да счита, че счетоводният отчет не е изготвен във всички съществени аспекти в съответствие с изискванията на националното счетоводно законодателство. Затова докладът на одитора, изготвен в резултат на един ограничен преглед, дава умерена сигурност по отношение на достоверността на счетоводния отчет и възможността в него да не се съдържат грешки.

4.Преди да поеме изпълнението на подобен ангажимент, дипломираният експерт-счетоводител трябва да бъде убеден, че не съществуват законови и професионално-етични пречки за неговото участие. Независимо че ангажиментът за изпълнение на ограничен преглед не представлява одит, в сила са принципите на одита, които са формулирани в Национален одиторски стандарт N 1 Същност, цели и принципи на одита. Освен това дипломираният експерт-счетоводител трябва да има предвид и всички ограничения, които биха могли да възникнат от съблюдаване правилата на Професионално-етичния кодекс.

5. За да поеме изпълнението на подобен ангажимент, дипломираният експерт-счетоводител трябва да бъде сигурен, че съществува пълно разбиране от страна на предприятието-клиент за естеството и условията на ангажимента. Необходимо е одиторът да изиска от предприятието-клиент да му бъде изпратена писмена покана с ясната формулировка, че се касае точно за извършването на ограничен преглед на счетоводен отчет.

6. Споразумението между предприятието-клиент и дипломирания експерт-счетоводител следва да бъде оформено в писмо за приемане на ангажимент, въз основа на което следва да се подпише и договор между тях. В интерес и на двете страни е в писмото за приемане на ангажимент да се уточнят целите, обхватът, естеството, ограниченията и условията по-такъв начин, че впоследствие между тях да не възникват недоразумения. По принцип изготвянето на това писмо се подчинява на общите изисквания, изложени в Национален одиторски стандарт N 2 Приемане на одиторски ангажимент, като се отчитат конкретните особености на ангажимента.

7. Обикновено в писмото за приемане на ангажимент се включват следните въпроси:
- целта на изпълнението на ангажимента;
- същността на извършваната от одитора работа;
- обхватът на ограничения преглед;
- изричен текст, че този ангажимент не представлява одит и няма да се изказва одиторско мнение;
- отговорността на ръководството по отношение изготвянето на счетоводния отчет;
- възможността за неограничен достъп до цялата налична счетоводна и друга свързана с прегледа информация;
- примерен текст на доклада, който се очаква в резултат на прегледа;
- фактът, че разкриването на злоупотреби и измами не влиза в задължението на одитора при изпълнението на ангажимента;
- приблизителното времетраене на ангажимента;
- начинът, по който е формирана цената му.
В приложение N 1 към този стандарт е представено едно примерно писмо за поемане на ангажимент, което може да бъде адаптирано към всеки конкретен случай.

8. Одиторът трябва да планира, организира, управлява и приключи изпълнението на своя ангажимент в съответствие с приложимите Национални одиторски стандарти. Той трябва да оформи своята документация по начин, даващ възможност тя да бъде в подкрепа на изразеното в неговия доклад становище.

9. При определяне на съществеността одиторът трябва да изхожда от принципите, които би приложил, ако трябва да извърши одит на счетоводния отчет. Независимо че при ограничения преглед рискът от неразкриване на грешки е по-голям, отколкото при един одит, съображенията за същественост се определят от аспект на информацията, която подлежи на ограничен преглед, а не от нивото на гаранция, която одитът и прегледът дават.

10. Изпълнението на един ограничен преглед по принцип включва процедури, които са характерни за одита. Обикновено разликата се състои в това, че в по-голяма степен се прилагат аналитични процедури и събиране на данни от разговори със съответните специалисти, а не детайлни тестове. Най-често се прилагат следните процедури:
- разбиране на дейността на клиента, особеностите в развитието, проявяващи се тенденции;
- преглед на счетоводния отчет, запознаване с мнението на други одитори, ако такива е имало;
- преценка за адекватността на прилаганата счетоводна политика;
- установяване и анализ на причините за евентуалните промени в счетоводната политика;
- преценка на достатъчността на оповестяванията в счетоводния отчет;
- преглед на изпълнението на решенията на колективните органи за управление за периода на прегледа;
- аналитични процедури за изследване на по-необичайни резултати и връзки;
- разговори с хората, отговорни за счетоводното отчитане и изготвянето на счетоводния отчет, по въпроси, които изискват допълнително изясняване;
- установяване на рисковете от сбъдването на условни и потенциални задължения;
- анализ на последващите събития, които могат да имат значение за правилното разбиране на счетоводния отчет.

11. В случай, че одиторът има основания да счита, че се очаква разкриването на съществени грешки в представения за преглед счетоводен отчет, той трябва да продължи да прилага процедури, докато получи достатъчно доказателства за изразяване на мнение в своя доклад.

12. Одиторът трябва да прецени резултатите от своята работа и да изготви доклад за ограничен преглед на счетоводен отчет. В случай, че одиторът е получил умерена сигурност, че няма причини счетоводният отчет да не дава достоверна представа във всички съществени аспекти в съответствие с националното счетоводно законодателство, той следва да подпише своя доклад с мнение за отрицателна убеденост. В приложение N 2.1 е представена препоръчваната форма на подобен доклад.

13. За да се постигне необходимата стандартизация на доклада, необходимо е той да включва следните елементи в представената последователност:
- заглавие - за да се различи от останалите доклади, използва се наименованието Доклад за ограничен преглед на счетоводен отчет;
- наименование на адресата - обикновено това е този, който е поръчал прегледа;
- встъпителен параграф - в него се посочва обхватът на прегледа (върху счетоводния отчет или само върху някои от елементите му), както и разграничаването на отговорностите на ръководството и на дипломирания експерт-счетоводител;
- параграф, който включва декларацията на одитора, че прегледът е извършен в съответствие с изискванията на Националните одиторски стандарти и в частност с приложимия за случая стандарт, както и изявление за вида на приложените процедури и обяснение на факта, че не е извършен одит и не се изразява одиторско мнение;
- параграф, в който одиторът формулира своите резерви или ограничения (такъв параграф се поставя само в случай, че одиторът има подобни резерви или ограничения);
- параграф, в който дипломираният експерт-счетоводител изразява ясно своето мнение за отрицателна убеденост в резултат на прегледа (този параграф се модифицира в случай, че одиторът има резерви по отношение на своето мнение или отказва да изрази мнение);
- дата на доклада - поставя се датата, на която одиторът е приключил с изпълнението на процедурите по ограничения преглед, като тази дата не може за бъде по-ранна от датата, на която счетоводният отчет е подписан от ръководството;
- подпис и печат на дипломирания експерт-счетоводител или на одиторската фирма.

14. Преди да подпише окончателно своя доклад, одиторът следва да представи проекта на ръководството на предприятието-клиент и да обсъди с него своите резерви или причините за отказ от изразяване на мнение, в случай че се касае до това. Окончателният доклад следва да се придружава от счетоводния отчет или от отделните му елементи, върху които той е изпълнен. Не се препоръчва самостоятелното съществуване на доклада или размножаването му извън броя на екземплярите на счетоводния отчет.

15. Дипломираният експерт-счетоводител следва да подпише своя доклад без резерви (отрицателна убеденост) в случай, че по време на прегледа и въз основа на събраните доказателства и направените изводи и заключения нищо не е привлякло неговото внимание, което да му даде основание да вярва, че счетоводният отчет не дава достоверна представа (вярна и честна) в съответствие с изискванията на националното счетоводно законодателство.

16. Ако одиторът прецени, че нещо е привлякло неговото внимание и е попречило в съществена степен по отношение на достоверното представяне, той трябва да опише това обстоятелство и да го формулира като свои резерви. Това става чрез прибавянето на нов параграф в доклада, чието място е преди параграфа за изразяване на мнението. Основания за резерви съществуват в случай, че:
- обстоятелството, което е привлякло вниманието на одитора, е съществено до степен, че без неговото коригиране (отстраняване) одиторът не може да изрази отрицателна убеденост;
- в случай, че ограниченията, на които се натъква одиторът, са съществени по отношение изразяването на отрицателна убеденост.
След като опише конкретните обстоятелства, дипломираният експерт-счетоводител следва да модифицира параграфа за изразяване на мнение, като прибави текст, от който да се вижда, че отрицателната убеденост може да се изрази само в случай, че се вземат предвид и възможните ефекти от обстоятелствата, привлекли вниманието му и посочени в предходния параграф. В приложение N 2.2 е представен образец на подобен доклад.

17. Дипломираният експерт-счетоводител има основания да откаже да изрази своето мнение за отрицателна убеденост, в случай че:
- ефектът от това, което е привлякло вниманието му, е толкова съществен и се отразява така на счетоводния отчет, че ако той го представи само като свои резерви, това ще доведе до заблуждение;
- ограниченията, на които той се е натъкнал, са толкова съществени, че той не може да изрази никаква убеденост.
Одиторът следва да опише ясно характера на обстоятелствата или на ограниченията, поради които той отказва да даде мнение за отрицателна убеденост. Съответно той трябва да модифицира последния параграф на своя доклад. В приложение N 2.3 е представен образец за подобен доклад.

Приложение N 1

ДО
Съвета на директорите
(управляващ орган или лице)
на . . . . . . . . . . . .
(наименование на търговското
дружество) дата . . . . . .

Писмо за поемане на ангажимент за ограничен преглед на счетоводен отчет

Уважаеми господа,
В отговор на вашето писмо от 15 юли 199. г. за извършване на ограничен преглед на счетоводния отчет на (наименование на дружеството) към 30 юни 199. г. ви уведомяваме, че с удоволствие бихме приели изпълнението на такъв ангажимент. С това писмо излагаме нашето разбиране за условията и предмета на ангажимента, както и естеството и ограниченията на услугите, които ще ви предоставим.
Ние ще извършим преглед на счетоводния отчет на дружеството към 30 юни 199. г. в съответствие с Националния одиторски стандарт, приложим за прегледи на отчети. За да изпълним този ангажимент, ние ще очакваме да получим изготвените и одобрени от вас счетоводен баланс към 30 юни 199. г., отчет за приходите и разходите, както и отчет за паричния поток за шестте месеца, завършващи на тази дата. Целта на нашия преглед ще бъде на базата на ограничените процедури, извършени от нас, ние да се уверим, че няма основания да се приеме, че счетоводният отчет на дружеството към 30 юни 199. г. не представя достоверно във всички съществени аспекти имущественото и финансовото състояние на дружеството в съответствие с националното счетоводно законодателство. Подчертаваме, че ние няма да извършим одит на счетоводния отчет на дружеството и респективно няма да изразим одиторско мнение върху него. В резултат на извършения от нас ограничен преглед ние ще ви представим нашия доклад в следната примерна форма: (вж. приложение N 2.1).
Поради тестовия характер и други ограничения на един преглед заедно с присъщите за всяка система на вътрешен контрол ограничения съществува неизбежен риск, че някои несъответствия могат да останат неразкрити. Това в особена сила се отнася до злоупотребите и други наказуеми деяния, чието разкриване не е задача на нашия преглед. Независимо от това ние ще ви уведомим незабавно за всички по-съществени слабости или пропуски, ако установим такива по време на нашия преглед.
Позволяваме си да отбележим, че отговорността за изготвянето на счетоводния отчет, включващ и подходящото оповестяване, принадлежи на ръководството на дружеството. Това включва адекватно водене на текущото счетоводство и ефективен вътрешен контрол, подбор и приложение на подходяща счетоводна политика и опазване на активите на дружеството. Като част от прегледа ние ще помолим ръководството да ни даде писмено потвърждение във връзка с изисканата от нас и предоставената ни информация по време на прегледа.
По време на нашата съвместна работа ние се надяваме на пълно сътрудничество от страна на вашите служители и вярваме, че те ще ни предоставят всички счетоводни данни, документация и друга информация, които ще изискваме във връзка с прегледа.
Нашето възнаграждение, което ще фактурираме в хода на работата, е определено на база необходимото ни работно време и нашите часови ставки, които варират от сложността на работата и квалификацията на всеки член на нашия екип. За конкретния ангажимент ние ви предлагаме цена в размер . . . . . лв., която не включва ДДС. Всички разходи, които биха възникнали като необходими и присъщи при изпълнението на ангажимента, са за ваша сметка.
Срокът, за който ще ви представим проекта на нашия доклад за прегледа на счетоводния отчет, е до . . . . . . . . . . . работни дни след започване на работата по ангажимента. Посочената цена, както и посоченият срок са валидни в случай, че ние получим от вас счетоводния отчет на дружеството към 30 юни 199. г., както и всички необходими ни за прегледа справки.
Надяваме се, че посочените по-горе условия отговарят на вашите разбирания за изпълнението на нашия ангажимент за преглед на счетоводния отчет на дружеството. Ще се радваме ако подпишете и върнете обратно приложеното копие на това писмо като доказателство, че приемате нашето предложение.

Дипломиран експерт-счетоводител: . . . . . . .
(подпис)
(одиторска фирма)
Прието от името на (наименование на търговското дружество) . . .
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .. . .
(име и длъжност) (дата)

Приложение N 2.1

Доклад за ограничен преглед на счетоводен отчет

Ние извършихме преглед на счетоводния отчет на . . . . . . . . . (наименование на дружеството) към 30 септември 199. г. Отговорността за изготвянето на този счетоводен отчет се носи от ръководството на дружеството. Нашата отговорност се свежда до изготвяне на доклад, основаващ се единствено на извършения от нас ограничен преглед.
Нашият ограничен преглед бе проведен в съответствие с професионалните изисквания на Националния одиторски стандарт, приложим за такива ангажименти. Този стандарт налага прегледът да бъде планиран и проведен така, че ние да се убедим в умерена степен, доколко счетоводният отчет не съдържа съществени грешки и пропуски. Прегледът е ограничен предварително във възможността за събиране на информация от персонала на дружеството и в обема на извършваните процедури по проверка на счетоводната информация, поради което дава по-малка надеждност в сравнение с един одит. Ние не сме извършили одит на счетоводния отчет и съответно не изразяваме одиторско мнение върху него.
При извършения от нас преглед ние не се натъкнахме на нищо, което да ни дава основание да вярваме, че счетоводният отчет не представя достоверно във всички съществени аспекти имущественото и финансовото състояние на дружеството към 30 септември 199. г. в съответствие с националното счетоводно законодателство.

Дипломиран експерт-счетоводител: . . . . . . .
(подпис и печат)
(одиторска фирма)
. . . . . .
(дата)

Приложение N 2.3

Доклад за ограничен преглед на счетоводен отчет

Ние извършихме преглед на счетоводния баланс на . . . . . . . . (наименование на дружеството) към 30 септември 199. г. Отговорността за изготвянето на този счетоводен баланс се носи от ръководството на дружеството. Нашата отговорност се свежда до изготвяне на доклад, основаващ се единствено на извършения от нас ограничен преглед.
Нашият ограничен преглед бе проведен в съответствие с професионалните изисквания на Националния одиторски стандарт, приложим за такива ангажименти. Този стандарт налага прегледът да бъде планиран и проведен така, че ние да се убедим в умерена степен, доколко счетоводният баланс не съдържа съществени грешки и пропуски. Прегледът е ограничен предварително във възможността за събиране на информация от персонала на дружеството и в обема на извършваните процедури по проверка на счетоводната информация, поради което дава по-малка надеждност в сравнение с един одит. Ние не сме извършили одит на счетоводния баланс и съответно не изразяваме одиторско мнение върху него.
От разговорите с ръководството на дружеството ние научихме, че към 30 юни 199. г. чрез покупка са придобити всички разграничими активи и пасиви на едно търговско дружество, което е продължило да съществува. В счетоводния отчет към датата на покупката тази стопанска комбинация е записана като съучастие. В същото време националното счетоводно законодателство изисква да се установи справедливата стойност на придобитите активи и пасиви, както и евентуално възникващата при сделката търговска репутация, които стойности следва да се запишат в счетоводния баланс на дружеството.
Поради съществеността на ефекта от неправилното оценяване и представяне на посочените по-горе елементи по отношение на счетоводния баланс считаме че той не представя достоверно във всички съществени аспекти имущественото и финансовото състояние на дружеството към 30 септември 199. г. в съответствие с националното счетоводно законодателство.

Дипломиран експерт-счетоводител: . . . . . . .
(подпис и печат)
(одиторска фирма)
. . . . . .
(дата)

Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив