Национален одиторски стандарт № 17 - Контрол върху качеството на одиторската работа

ИДЕС

Държавен вестник брой: 60

Година: 1998

Орган на издаване: ИДЕС

Дата на обнародване: 06.10.2005

Националният одиторски стандарт № 17 определя единни критерии и начини за оценка на качеството на извършваната одиторска работа.

1. Определения:
търговско дружество на дипломирани експерт-счетоводители (одиторско предприятие) - дружество, регистрирано по реда на Търговския закон и образувано от дипломирани експерт-счетоводители съгласно изискванията на Закона за счетоводството;
одиторски персонал - съдружниците и назначените по трудов договор лица в търговско дружество на дипломирани експерт-счетоводители. Одиторски персонал са и лицата, назначени по трудов договор от дипломиран експерт-счетоводител, регистриран като едноличен търговец;
помощници - лица, наемани от самостоятелно работещ дипломиран експерт-счетоводител по изпълнението на даден одит.
2. Одиторското предприятие трябва да установи система за контрол върху качеството на извършваната одиторска работа. Този контрол се отнася за дейността на целия персонал, в т.ч. съдружниците - дипломирани експерт-счетоводители. Целта на тази система за контрол е да се получи приемливо уверение, че одиторските ангажименти се изпълняват в съответствие със законовите, професионалните и етичните изисквания на професията.
3. Системата за контрол върху качеството се изгражда, като се имат предвид следните по-главни обстоятелства:
обемът на осъществяваната одиторска работа;
квалификацията на заетия одиторски персонал;
разделението на труда между персонала;
професионалните изисквания на Института на дипломираните експерт-счетоводители.
4. За цялостното прилагане на системата за контрол отговаря изпълнителното ръководство на одиторското предприятие. Всеки дипломиран експерт-счетоводител, който е избран или назначен за заверката на определен годишен отчет, е непосредствено отговорен за качеството на одиторската работа на неговия екип. Насърчава се разработването и следването на фирмени стандарти за качество на одиторската работа.
5. В случай, че дипломираният експерт-счетоводител работи самостоятелно, той е лично отговорен за качеството на одиторската работа, осъществявана от неговите помощници. При наемане на помощници дипломираният експерт-счетоводител следва да се ръководи от:
5.1. образователния ценз на лицата - недопустимо е назначаване на помощници без висше образование (бакалавър), минимален стаж и специални знания;
5.2. личните качества на помощниците - принципите, от които се ръководят дипломираните експерт-счетоводители, са приложими и към помощниците;
5.3. ограниченията, отнасящи се до свързаните лица, както и други ограничения от морален характер.
6. Системата за контрол обхваща всички етапи от извършването на одита - планиране, работна фаза, обобщаване на данните и заключение, изготвяне на одиторския доклад, както и поддържаните контакти с предприятието клиент.
7. Всеки дипломиран експерт-счетоводител или друго лице, което има функциите да контролира одиторската работа, следва да възлага задачите на персонала така, че да има уверение в правилното разбиране на същността є. В това отношение препоръчително е да се изготвят и да се предават писмени програми по отделни обекти и въпросници за тяхното изпълнение.
8. По време на целия одиторски ангажимент е необходимо да се установи постоянен контрол върху планираните процедури, като при необходимост се оказва конкретна помощ при изпълнението им.
9. Всяка завършена процедура следва да бъде прегледана и приета от дипломирания експерт-счетоводител или от друг член на екипа с по-висока квалификация. Прегледът се състои в проверка на оформените работни документи, одиторски изводи и доказателства, въпроси или заключения. Проверяващият следва да отбележи своето мнение за извършената работа. Степента на проверката се определя от лицето, което я извършва.
10. Дипломираният експерт-счетоводител трябва да обсъди проекта на своя одиторски доклад с друго лице от одиторския персонал с подходяща квалификация. Същото лице следва да извърши и цялостния контрол върху качеството на одиторската работа за съответния ангажимент. Основните резултати от контрола и заключението следва да бъдат документирани.
11. След завършването на всеки ангажимент може да бъде изготвена атестация за участието на отделните членове от одиторския екип. Тези атестации следва да се използват при периодичното оценяване на одиторския персонал
12. Извършването на текущ контрол върху качеството на одиторската работа не отменя възможността от последваща проверка.
13. Системата за контрол върху качеството на одиторската работа следва да бъде достояние на целия одиторски персонал. Резултатите могат да бъдат използвани като един от критериите за професионално израстване.

Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив