Национален одиторски стандарт № 16 – Изпълнение на ангажимент за първа година

ИДЕС

Държавен вестник брой: 60

Година: 1998

Орган на издаване: ИДЕС

Дата на обнародване: 06.10.2005

Националният одиторски стандарт № 16 се прилага, когато дипломираният експерт-счетоводител одитира за първа година счетоводния отчет или същият е бил заверен предходната година от друг одитор. Целта на този стандарт е да се дадат насоки за основните одиторски процедури, които следва да се извършат по отношение на началните салда в баланса, както и за изготвянето на одиторския доклад при наличието на някои особени ситуации.
Този стандарт не се отнася до действията, свързани с представените в отчета сравнителни цифри за предходния период.
1. При ангажимент за първа година одиторът не разполага със събирани от него доказателства относно правилното представяне на началните салда в баланса. Тези пера са били крайни за предходния период и отразяват в себе си както характера на прилагана през периода счетоводна политика, така и резултатите от сделките, предшестващи отчетната година.
2. Независимо от това, че одиторът не носи отговорност за представянето на данните в счетоводния отчет през предходната година, той трябва да се сдобие с определени одиторски доказателства относно началните салда. Той трябва да придобие достатъчно увереност, че:
крайните салда от предходния период правилно са били пренесени като начални салда за текущия период;
салдата, за които това е необходимо, са били правилно преобразувани и представени като начални;
като цяло в началните салда не се съдържат съществени грешки, които да бъдат пренесени и да повлияят върху резултатите от текущия период;
счетоводната политика за предходния период е била добросъвестно оповестена и ако е имало промени, те са обяснени и ефектът от тях е правилно установен.
3. Още в планиращата фаза одиторът трябва да планира процедурите, които ще извърши, за да се сдобие с доказателства относно началните салда. При това той трябва да се ръководи от следните обстоятелства:
извършен ли е одит на счетоводния отчет за предходната година и какъв одиторски доклад е представен;
съществеността на началните салда по отношение на текущия период;
оповестени ли са съществени промени в счетоводната политика през предходната година.
4. Ако отчетът за предходната година е бил заверен от друг одитор, новоназначеният одитор би могъл да се обърне към него, за да се сдобие с увереност по отношение на началните салда. Необходимо е да се имат предвид независимостта и компетентността на предишния одитор. При условие, че възникнат съмнения в това, новоназначеният одитор следва да има предвид конкретните правила за поведение, заложени в Професионално-етичния кодекс.
5. При наличие на доклад с резерви от предходната година одиторът трябва да прецени доколко те могат да влияят и по отношение на неговото мнение. В този случай той трябва да поиска разяснения от работните документи на одитора, издал мнението, които подкрепят формулираните резерви.
6. Възможно е одиторът да не успее да се сдобие с доказателства по отношение на началните салда от работните документи на предишния одитор или годишният счетоводен отчет да не е бил одитиран. В тези случаи одиторът трябва да изпълни определени минимални процедури по отношение на началните салда, за да има съответната убеденост в тяхното представяне.
7. Характерът на извършваните процедури по отношение на началните салда се обуславя от съществеността им по отношение на резултатите от текущия период. Едно примерно и неизчерпателно изброяване на възможните процедури е представено по-долу:
7.1. за дълготрайните активи, за съучастията, за капитала, за дългосрочните вземания и дългосрочните задължения, както и за разходите и приходите за бъдещи периоди одиторът поначало извършва процедури за установяване на правилността на първоначалните им записвания в баланса;
7.2. за текущите вземания и задължения, както и за наличните парични средства и движими ценности одиторът доказва салдата в края на годината чрез потвърждаването им от трети лица или чрез преглед на последващи плащания след балансовата дата. Ако към края на годината останат неуредени салда с произход от предходния период, одиторът следва да извърши допълнителни процедури по доказване на валидността и оценката им;
7.3. за потвърждаване на салдото на материалните запаси одиторът следва да присъства на инвентаризацията им и да извърши анализ на отчетените различия;
7.4. одиторът трябва да се убеди, че резултатът от предходната година е пренесен правилно и че печалбата е разпределена или загубата покрита съгласно решенията на акционерите (собствениците).
8. След като извърши процедурите по отношение на началните салда, одиторът трябва да обобщи резултатите, така че да може да формулира своето заключение. То следва да бъде документирано в резюмето за изпълнение на одита.
9. Ако счетоводният отчет за предходната година не е бил одитиран и дипломираният експерт-счетоводител е записал в своето заключение, че не е удовлетворен по отношение на верността на началните салда, той следва да включи съответния текст в своя доклад. Неговото място е в края на първия параграф от одиторския доклад, а съдържанието му се определя от степента на същественост на заключенията на одитора. Примерното съдържание на този текст може да бъде следното: "..........Годишният отчет на дружеството за предходната година не е бил заверен от дипломиран експерт-счетоводител по законоустановения начин, поради което ние не разполагаме с независимо мнение относно верността на началните салда, представени в баланса към 31 декември 199... г."
10. При условие, че след извършените процедури по отношение на началните салда на одитиран отчет дипломираният експерт-счетоводител установи, че в тях има допуснати грешки, които могат да повлияят съществено на отчета за текущия период, той трябва да уведоми за това предишния одитор и ръководството на дружеството. Това трябва да бъде направено и в случай, че през текущия период се прилага непоследователна счетоводна политика по отношение на началните салда и че ефектът от това не е оповестен добросъвестно.
11. В посочения случай одиторът трябва да квалифицира своя доклад (или да откаже да изрази мнение, ако ефектът е съществен до такава степен), като включи това в параграфа за изказване на одиторско мнение. Това може да се постигне по следния начин: ".........В началното салдо на сметката за отчитане на задълженията към доставчиците са включени и такива на стойност за 25 000 хил. лв., за които ние не получихме достатъчно доказателства от независим източник, че сумите са реално дължими някому. Същите суми са представени като задължения към доставчици и в баланса на дружеството към края на предходната година.
Като се изключи ефектът от възможните промени .................."
12. Възможно е предишният одитор да е заверил счетоводния отчет с резерви. Ако при прегледа на началните салда новият одитор установи, че тези резерви оказват влияние и върху отчета за текущата година, той следва да включи подобна резерва и в своя доклад. Един пример в това отношение може да бъде следният: ".....Посочените в началния и в крайния баланс суми по перото "Вземания по записани дялови вноски" в размер 15 000 хил. лв. не могат да бъдат потвърдени от представените ни първични и други документи. Поради естеството на счетоводните записвания в дружеството ние не можахме да получим достатъчно убедителни доказателства за валидността им и от външни независими източници.
Като се изключи ефектът от възможните промени, които......."

Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив