Наредба за дейността на Междуведомствения съвет за методическо ръководство на Единната информационна система за противодействие на престъпността и за реда и начина на взаимодействие на органите на съдебната власт, Министерството на...( Отм. ДВ. бр.2/2008г

МС

Държавен вестник брой: 2

Година: 2008

Орган на издаване: МС

Дата на обнародване: 14.01.2008

Наредба за дейността на Междуведомствения съвет за методическо ръководство на Единната информационна система за противодействие на престъпността и за реда и начина на взаимодействие на органите на съдебната власт, Министерството на вътрешните работи, Министерството на отбраната, Министерството на правосъдието и Министерството на финансите по събирането, опазването и достъпа до информацията, както и за осигуряване функционирането на системата
(Обн., ДВ, бр. 29 от 05.04.2005 г. - в сила от 05.05.2005 г.,
отм. ДВ. бр.2/2008г.)

Глава първа
ОБЩИ РАЗПОРЕДБИ

Чл. 1. С наредбата се уреждат:
1. дейността на Междуведомствения съвет за методическо ръководство на Единната информационна система за противодействие на престъпността (ЕИСПП);
2. редът и начинът на взаимодействие на органите на съдебната власт, Министерството на вътрешните работи, Министерството на отбраната, Министерството на правосъдието и Министерството на финансите по събирането, обработването, съхраняването, анализирането, защитата, ползването и предоставянето на информацията;
3. осигуряване функционирането на ЕИСПП.

Чл. 2.
(1) Органите на съдебната власт, Министерството на вътрешните работи, Министерството на отбраната, Министерството на правосъдието и Министерството на финансите създават и поддържат ЕИСПП в Република България.
(2) Внедряването, поддържането, експлоатацията и развитието на ЕИСПП се извършват от Министерството на правосъдието.
(3) При изграждане и поддържане на ведомствени информационни системи органите по ал. 1 прилагат стандарти за информационно взаимодействие и обмен на данни между автоматизираните информационни системи на правозащитните и правораздавателните органи и осигуряват съвместимостта между тези системи. Стандартите се осигуряват от ЕИСПП.
(4) Органите по ал. 1 осигуряват изпълнението на изискванията към ЕИСПП за:
1. регламентирано унифицирано ползване на информация, свързана с борбата с престъпността;
2. осигуряване на обобщена информация за протичането на наказателния процес и изпълнението на наказанията;
3. повишаване на разкриваемостта и подпомагане превенцията на престъпността чрез информационно обезпечаване на наказателния процес.
(5) Органите по ал. 1 са длъжни да осигуряват информацията, необходима за функционирането на ЕИСПП, при спазване изискванията на Закона за защита на класифицираната информация, Закона за защита на личните данни и Закона за Министерството на вътрешните работи.

Чл. 3. Единната информационна система за противодействие на престъпността и свързаните с нея ведомствени системи, обработващи информация за събития и обекти от наказателния процес и изпълнението на наказанията, осъществяват единно информационно осигуряване на дейността по противодействие на престъпността.

Чл. 4.
(1) Методическото ръководство на ЕИСПП и съгласуването на дейността на органите по чл. 2, ал. 1 се осъществяват от Междуведомствения съвет по чл.35л, ал. 1 от Закона за съдебната власт, наричан по-нататък "Междуведомствения съвет".
(2) Практическото взаимодействие на органите по чл. 2, ал. 1 се осъществява чрез изпълнение на нормативно определените им задължения, както и чрез прилагане на стандарти за информационно взаимодействие и обмен на данни, технологични регламенти и конкретни решения, приети от Междуведомствения съвет.

Чл. 5. Междуведомственият съвет периодично разглежда състоянието на ЕИСПП и на свързаните с нея ведомствени информационни системи и приема решения, които се изпълняват от органите по чл. 2, ал. 1, като за това информира Министерския съвет и Висшия съдебен съвет.

Глава втора
СЪСТАВ, ОРГАНИ И ДЕЙНОСТ НА МЕЖДУВЕДОМСТВЕНИЯ СЪВЕТ

Раздел I
Състав и органи на Междуведомствения съвет

Чл. 6. Членове на Междуведомствения съвет са представители на: председателя на Върховния касационен съд, председателя на Върховния административен съд, главния прокурор, директора на Националната следствена служба, министъра на вътрешните работи, министъра на отбраната, министъра на правосъдието, министъра на финансите и на председателя на Националния статистически институт.

Чл. 7. Председател на Междуведомствения съвет е министърът на правосъдието.

Чл. 8.
(1) Членовете на Междуведомствения съвет определят свои представители в Междуведомствената експертна комисия, която подпомага дейността му. Съставът на комисията се утвърждава от председателя на Междуведомствения съвет, който определя и нейния председател.
(2) Междуведомственият съвет може да определя експертни комисии и групи за изпълнение на конкретни задачи.

Раздел II
Организация на дейността на Междуведомствения съвет

Чл. 9. Междуведомственият съвет осъществява:
1. методическо ръководство на изграждането, внедряването, развитието, поддържането и ползването на ЕИСПП;
2. съгласуване на дейността на органите на съдебната власт, Министерството на вътрешните работи, Министерството на отбраната, Министерството на правосъдието, Министерството на финансите и на Националния статистически институт във връзка с ЕИСПП.

Чл. 10.
(1) Междуведомственият съвет се свиква на заседания от председателя най-малко веднъж на 3 месеца с писмена покана до членовете на съвета.
(2) Заседание може да бъде свикано и въз основа на мотивирано предложение на член на Междуведомствения съвет.
(3) Заседанията се провеждат във време и на място, определени от председателя.

Чл. 11. Заседанията на Междуведомствения съвет се ръководят от председателя или от определен от него представител на Министерството на правосъдието.

Чл. 12. Членовете на Междуведомствения съвет се уведомяват най-малко 10 дни преди деня на провеждане на заседанието за времето и мястото на провеждане, като им се предоставят проект на дневен ред и съответните материали за разглеждане.

Чл. 13. Председателят предлага проект на дневен ред за заседание на Междуведомствения съвет, който се обсъжда и гласува от членовете му.

Чл. 14.
(1) Заседание на Междуведомствения съвет се провежда, ако присъстват най-малко две трети от членовете му.
(2) Заседание на Междуведомствения съвет може да бъде проведено и ако присъстват повече от половината от неговите членове, след като изтекат 30 минути от предварително определения час.
(3) Членовете на Междуведомствения съвет могат да определят свои представители за участие в конкретно заседание на съвета.

Чл. 15.
(1) Решения на Междуведомствения съвет се приемат с мнозинство не по-малко от две трети от общия брой на членовете на съвета.
(2) Решение, което се отнася за конкретен орган по чл. 2, ал. 1, се счита за прието, ако е прието и от члена на съвета, представляващ съответния орган.
(3) Решения се приемат с явно гласуване на заседание на съвета или чрез подписване на писмено предложение от член на съвета.

Чл. 16.
(1) За разгледаните на заседание на Междуведомствения съвет въпроси и за приетите решения се изготвя протокол.
(2) Протоколът се подписва от председателя, след което копие от него се изпраща на всички членове на Междуведомствения съвет.

Чл. 17.
(1) Заседанията на Междуведомствения съвет са закрити.
(2) На заседанията на Междуведомствения съвет присъстват служители от администрацията на Министерството на правосъдието, определени за осигуряване на тяхното провеждане. На заседанията могат да присъстват и експерти, определени от членовете на съвета, за подпомагане на дейността им.
(3) На заседанията могат да присъстват и други лица, определени с решение на Междуведомствения съвет.

Глава трета
РЕД И НАЧИН НА ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ

Раздел I
Общ ред и начин за взаимодействие

Чл. 18. Взаимодействието на органите по чл. 2, ал. 1 се осъществява при спазване на принципите за:
1. ведомствена независимост;
2. прилагане на общи стандарти и технологични регламенти;
3. съгласувана защита на ЕИСПП и свързаните с нея ведомствени системи;
4. съгласувано ресурсно осигуряване;
5. прилагане на постояннодействащ механизъм за съгласуване на ведомствените интереси.

Чл. 19. Взаимодействието на органите по чл. 2, ал. 1 се осъществява на основата на нормативно определените им задължения, двустранни или многостранни междуведомствени споразумения и чрез прилагане на приети от Междуведомствения съвет:
1. междуведомствени стандарти;
2. технологични регламенти;
3. конкретни решения.

Чл. 20. Технологичното взаимодействие при експлоатирането на ЕИСПП се осигурява от всеки орган на основата на регламентите, споразуменията и решенията по чл. 19.

Раздел II
Поддържане на стандартите на ЕИСПП

Чл. 21. Информационното взаимодействие с оглед противодействие на престъпността се осигурява на основата на междуведомствени технологични, комуникационни и информационни стандарти.

Чл. 22.
(1) Стандартите на ЕИСПП се поддържат по реда на наредбата и се разпространяват от Министерството на правосъдието.
(2) Стандартите на ЕИСПП се изменят с конкретни решения на Междуведомствения съвет, освен ако в наредбата е предвидено друго.

Чл. 23.
(1) Министерството на правосъдието поддържа технологичните и комуникационните стандарти.
(2) Министерството на правосъдието поддържа информационните стандарти, свързани с представяне и идентифициране на информационните обекти, с формализация на атрибутите им, както и с изисквания за формален и логически контрол за представяне на данните.
(3) Министерството на правосъдието изменя и разпространява стандартите за класификация на престъпленията и свързаните с Наказателния кодекс специфика на престъпления, субекти и пострадали без изрично решение на Междуведомствения съвет.
(4) Националният статистически институт осигурява или поддържа международните и националните (включително за електронното правителство) стандарти, свързани с експлоатирането на ЕИСПП. Тези стандарти се разпространяват от Министерството на правосъдието без изрично решение на Междуведомствения съвет.
(5) Междуведомственият съвет определя органите по чл. 2, ал. 1, отговарящи за поддържането на класификации и номенклатури, чиято поддръжка не се осигурява по реда на ал. 1 - 4, както и начина на поддържането им.

Раздел III
Свързване на ЕИСПП с ведомствени системи и работни места за справки

Чл. 24.
(1) Архитектурата на ЕИСПП и на свързаните с нея ведомствени системи обхваща:
1. централна компонента (ядро) на системата;
2. ведомствени информационни системи, свързани с ЕИСПП;
3. автоматизирани работни места (АРМ) за справки в ЕИСПП или в ЕИСПП и свързани с нея системи;
4. ведомствени комуникационни компоненти за връзка на ядрото на системата с ведомствени системи и АРМ за справки във и чрез ЕИСПП;
5. комуникационни канали между ядрото на системата и ведомствените комуникационни компоненти по т. 4;
6. компоненти на ЕИСПП, които се изнасят във ведомства при липса на адекватна на изискванията ведомствена система.
(2) Ведомствените информационни системи, ведомствените компоненти на ЕИСПП и АРМ за справки се свързват с ядрото на ЕИСПП чрез ведомствените комуникационни компоненти.

Чл. 25.
(1) Компонентите по чл. 24 се изграждат, осигуряват, развиват и поддържат, както следва:
1. ядрото на ЕИСПП се изгражда, развива, поддържа, администрира и осигурява по линия на сигурността от Министерството на правосъдието;
2. ведомствени комуникационни компоненти за връзка на ядрото на системата с ведомствени системи и АРМ за справки се изграждат, развиват и поддържат от Министерството на правосъдието, а администрирането и осигуряването им по линия на сигурността се осъществява от съответните органи, в които са инсталирани;
3. ведомствените информационни системи, които се свързват с ЕИСПП, се изграждат, развиват, поддържат, администрират и осигуряват по линия на сигурността от съответните органи;
4. компонентите на ЕИСПП, които се изнасят в съответния орган, се изграждат от Министерството на правосъдието и от съответния орган по споразумение, подписано между тях; развитието, поддържането, администрирането и осигуряването им по линия на сигурността се осъществяват от органите, в които са изнесени;
5. автоматизираните работни места за справки се изграждат, развиват, поддържат и администрират от органите, чиято дейност осигуряват;
6. комуникационните канали между ядрото на ЕИСПП и ведомствените комуникационни компоненти се осигуряват от Министерството на правосъдието чрез мрежата на държавната администрация;
7. комуникационните канали между ведомствените комуникационни компоненти и ведомствени системи, АРМ за справки и компоненти на ЕИСПП, изнесени извън ядрото на системата, се осигуряват от съответните органи.
(2) Съгласуване на изграждането, развитието и свързването на компонентите по чл. 24 се осъществява на основата на стандартите на ЕИСПП, решения на Междуведомствения съвет и междуведомствени споразумения.

Чл. 26.
(1) С ЕИСПП се свързват ведомствените информационни системи, които се изграждат и функционират в органите по чл. 2, ал. 1 и осигуряват информационния обхват на ЕИСПП за събития и обекти от наказателния процес и изпълнението на наказанията. За начало на наказателно производство в ЕИСПП се приема съответно образуването, започването, отказът от започване по чл.21, ал. 1 от Наказателно-процесуалния кодекс и отказът от образуване по чл.21, ал. 4 от Наказателно-процесуалния кодекс.
(2) За изпълнение на изискванията на чл.35к, ал. 2 от Закона за съдебната власт се свързват ведомствени информационни системи или се инсталират компоненти на ЕИСПП за осигуряване на информация за:
1. полицейското производство - от Министерството на вътрешните работи;
2. военнополицейското производство - от Министерството на отбраната;
3. митническото дознание - от Министерството на финансите;
4. предварителното производство - от следствените органи;
5. досъдебното и съдебното производство и производството по изпълнение на наказанията в обхвата на дейността на прокуратурата - от прокурорските органи;
6. съдебното производство по наказателни дела - от съдебните органи, чрез централизирана компонента на единна автоматизирана информационна система (АИС);
7. съдимостта - от съответния първоинстанционен съд или от Министерството на правосъдието, чрез централизирана компонента на единна АИС;
8. изпълнението на наказанията и следствените арести - от Министерството на правосъдието;
9. български документи за самоличност - от Министерството на вътрешните работи;
10. постоянен адрес на физическо лице - от Министерството на вътрешните работи;
11. регистрация в регистър БУЛСТАТ - от Националния статистически институт.
(3) Свързване на ЕИСПП с ведомствени системи извън обхвата по ал. 2 или със системи, осигуряващи информационния обхват на ЕИСПП и функциониращи в органи извън определените в чл. 2, ал. 1, се осъществява въз основа на решение на Междуведомствения съвет.

Чл. 27. Автоматизирани работни места за справки в ЕИСПП и свързани с нея системи се изнасят в органите по чл. 2, ал. 1 по решение на съответните органи след съгласуване с Министерството на правосъдието.

Чл. 28.
(1) Органите по чл. 2, ал. 1 осигуряват еднозначно привеждане на информацията от ведомствените си системи към информацията, изисквана за ЕИСПП.
(2) Информацията, изпращана от ведомствени системи към ЕИСПП, е с общност, определена от стандартите на ЕИСПП, при което се осигурява възможно най-голяма степен на конкретизация.
(3) Времевите параметри за въвеждане и актуализиране на данни, постъпващи в ядрото на ЕИСПП, се определят с решения на Междуведомствения съвет и в междуведомствени споразумения.

Раздел IV
Общи технологични регламенти

Чл. 29.
(1) Всяко наказателно производство се идентифицира еднозначно за целия наказателен процес с идентификатор, приет като стандарт по ЕИСПП.
(2) Делата по едно наказателно производство се съхраняват единно - в единно дело, което се идентифицира с единния идентификатор по ал. 1.
(3) Идентификаторът и единното дело по едно наказателно производство се създават от органа, регистрирал пръв производството.
(4) Идентификаторите на всяко наказателно производство се отразяват във ведомствените информационни системи, които се свързват с ЕИСПП, и в деловодните технологии на органите по чл. 2, ал. 1.
(5) Идентификацията на наказателното производство не променя и не налага ограничения върху идентификацията на делата, които то обхваща.

Чл. 30.
(1) Всеки информационен обект "престъпление" се представя и се идентифицира еднозначно за целия наказателен процес в рамките на изисквания, приети като стандарт по ЕИСПП.
(2) За всеки информационен обект "престъпление" в съответното единно дело по чл. 29 се съхранява бланка, в която се представя актуалното му описание.
(3) Бланките се изготвят и прилагат в делото от органа, извършил регистрацията или последната актуализация за съответния обект.
(4) Информационният обект "престъпление" (като конкретна реализация на системен клас "престъпление") се представя според стандартите на ЕИСПП за информационната дейност на органите, осъществяващи функции по противодействие на престъпността в Република България, съгласно приложението.

Глава четвърта
ОСИГУРЯВАНЕ ФУНКЦИОНИРАНЕТО НА ЕИСПП

Чл. 31. Практическото взаимодействие на органите по чл. 2, ал. 1 се осъществява чрез изпълнение на следните преки ведомствени задължения:
1. Министерството на правосъдието осигурява условия за работа на Междуведомствения съвет;
2. Министерството на финансите по предложение на Министерството на правосъдието планира средствата за изграждане, внедряване, поддържане, експлоатация и развитие на ЕИСПП в рамките на одобрените разходи по бюджета на Министерството на правосъдието за съответната година;
3. органите по чл. 2, ал. 1 изграждат и поддържат ведомствени информационни системи съгласно изискванията на чл. 2, ал. 3, 4 и 5; при проектиране, разработване и внедряване на автоматизирани информационни системи в правозащитните и правораздавателните органи се осигурява съвместимостта помежду им и със стандартите на ЕИСПП;
4. Министерството на правосъдието съвместно с Националния статистически институт разработва и поддържа методики за статистическа обработка на данните по наказателния процес.

Чл. 32.
(1) Практическото взаимодействие на органите по чл. 2, ал. 1 се осъществява и чрез осигуряване на условията за функциониране на ЕИСПП в отделните органи.
(2) Членовете на Междуведомствения съвет осигуряват прилагането на стандартите и регламентите за ЕИСПП и на конкретните решения на съвета в представляваните от тях органи.
(3) Министърът на правосъдието предоставя на Висшия съдебен съвет решенията на Междуведомствения съвет, които следва да бъдат осигурени в съдебната система.
(4) Органите, свързани с поддържането и ползването на ЕИСПП, осигуряват технологичната дейност по експлоатацията на системата и експлоатационното й единодействие с ведомствените информационни системи.
(5) Органите, свързани с поддържането и ползването на ЕИСПП, осигуряват централизирано администриране на поддържаните от тях компоненти на ЕИСПП и на връзката на техните системи към нея чрез определени от тях организационни структури, които осигуряват и внедряването, поддържането и развитието на системата в съответния орган.
(6) При обработка на класифицирана информация органите, свързани с поддържането и ползването на ЕИСПП, осигуряват централизирано администриране на сигурността в обхвата на споразумение, сключено съгласно изискванията на чл. 22 от Наредбата за задължителните общи условия за сигурност на автоматизираните информационни системи или мрежи, в които се създава, обработва, съхранява и пренася класифицирана информация, приета с Постановление № 99 на Министерския съвет от 2003 г. (ДВ, бр. 46 от 2003 г.).

ДОПЪЛНИТЕЛНА РАЗПОРЕДБА

§ 1. По смисъла на наредбата:
1. "Технологични регламенти" са редът и начинът за осигуряване експлоатирането на ЕИСПП относно въвеждането и коригирането на данни, справочна дейност, управление на достъпите, поддържане на работоспособността и сигурността на системата и други, които са приети от Междуведомствения съвет.
2. "Технологично взаимодействие" е междуведомственото взаимодействие по експлоатирането и поддържането на ЕИСПП и на връзката на ведомствените системи към нея.
3. "Технологични стандарти" са набор от събития по наказателния процес и изпълнението на наказанията с изисквания за информационен обхват при отразяване на всяко конкретно събитие.
4. "Информационни стандарти" са изисквания за представяне на информационни обекти с идентификатори и атрибути, класификации и номенклатури, изисквания за формален и логически контрол за представяне на данните.
5. "Комуникационни стандарти" са организация на междусистемни комуникационни единици.
6. "Поддържане на стандарти" е своевременно осигуряване на актуализацията им и съхраняване на актуалното им състояние с цел разпространяване.

ПРЕХОДНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§ 2. В срок 3 месеца от влизането в сила на наредбата министърът на вътрешните работи, министърът на отбраната, министърът на правосъдието и министърът на финансите представят в Министерския съвет отчети за мерките, които са предприели и изпълнили за осигуряване функционирането на ЕИСПП.

§ 3. Наредбата се приема на основание чл.35л, ал. 3 от Закона за съдебната власт.

§ 4. Наредбата отменя Наредбата за дейността на Междуведомствения съвет за методическо ръководство на Единната информационна система за противодействие на престъпността и за реда и начина на взаимодействие на органите на съдебната власт, Министерството на вътрешните работи, Министерството на отбраната, Министерството на правосъдието и Министерството на финансите по събирането, опазването и достъпа до информацията, както и за осигуряване функционирането на системата, приета с Постановление № 93 на Министерския съвет от 2003 г. (обн., ДВ, бр. 40 от 2003 г.; изм. и доп., бр. 111 от 2003 г.).

§ 5. Наредбата влиза в сила един месец след обнародването й в "Държавен вестник".

Приложение
към
чл. 30, ал. 4

Методика за определяне на информационните обекти "престъпление" според стандартите на ЕИСПП

Цели на методиката:
1. Всеки информационен обект "престъпление" да се определя еднозначно при единство или съвкупност на престъпления и при съучастие в престъпление.
2. Да се осигуряват еднозначни връзки на всеки конкретен информационен обект "престъпление" със съответните субекти.

Правила за определяне на обектите "престъпление":
I. При единството на деянието се поражда един информационен обект "престъпление". Единство на деянието има в случаите на:
1. единство на престъпния резултат;
2. продължавано престъпление.
II. При съвкупност на престъпления се пораждат множество информационни обекти "престъпление". Съвкупност на престъпления е налице, когато:
1. с едно деяние са осъществени признаците на няколко престъпни състава - "идеална съвкупност";
2. с няколко отделни деяния са осъществени признаците на две или повече отделни престъпления - "реална съвкупност".
III. При "ексцес при съучастие" в извършване на умишлено престъпление се пораждат няколко информационни обекта "престъпление", които се свързват със съответните субекти според степента на тяхното участие.
Ексцес на съучастието е налице, когато е надхвърлен общият умисъл на съучастниците.

Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив