Наредба за дейността на Междуведомствения съвет за методическо ръководство на Единната информационна система за противодействие на престъпността и за реда и начина на взаимодействие на органите на...(отм. ДВ 29/2005)

МС

Държавен вестник брой: 29

Година: 2005

Орган на издаване: МС

Дата на обнародване: 05.05.2005

(Отм., ДВ, бр. 29 от 05.04.2005 г. - в сила от 05.05.2005 г.)

Наредба за дейността на Междуведомствения съвет за методическо ръководство на Единната информационна система за противодействие на престъпността и за реда и начина на взаимодействие на органите на съдебната власт, Народното събрание, Министерството на вътрешните работи, Министерството на отбраната, Министерството на правосъдието и Министерството на финансите за осигуряване функционирането на системата

Глава първа
ОБЩИ РАЗПОРЕДБИ

Чл. 1. С наредбата се уреждат:
1. дейността на Междуведомствения съвет за методическо ръководство на Единната информационна система за противодействие на престъпността (ЕИСПП) за осигуряване на функционирането й;
2. (изм., ДВ, бр. 111 от 2003 г.) редът и начинът на взаимодействие на органите на съдебната власт, Министерството на вътрешните работи, Министерството на отбраната, Министерството на правосъдието и Министерството на финансите по събирането, опазването и достъпа до информацията, както и за осигуряване функционирането на ЕИСПП.

Чл. 2.
(1) Органите по чл. 1, т. 2 създават и поддържат Единната информационна система за противодействие на престъпността в Република България.
(2) Внедряването, поддържането, експлоатацията и развитието на ЕИСПП се извършват от Министерството на правосъдието.
(3) (Нова, ДВ, бр. 111 от 2003 г.) Органите по чл. 1, т. 2 са длъжни да осигуряват информацията, необходима за функционирането на Единната информационна система за противодействие на престъпността, при спазване изискванията на Закона за защита на класифицираната информация, Закона за защита на личните данни и Закона за Министерството на вътрешните работи.
(4) (Предишна ал. 3, ДВ, бр. 111 от 2003 г.) При изграждане и поддържане на ведомствени информационни системи органите по чл. 1, т. 2 прилагат стандарти за информационно взаимодействие и обмен на данни между автоматизираните информационни системи на правозащитните и правораздавателните органи и осигуряват съвместимостта между тези системи. Стандартите се осигуряват от ЕИСПП.
(5) (Предишна ал. 4, ДВ, бр. 111 от 2003 г.) Органите по чл. 1, т. 2 осигуряват изпълнението на изискванията към ЕИСПП за:
1. регламентирано унифицирано ползване на информация, свързана с борбата с престъпността;
2. осигуряване на обобщена информация за протичането на наказателния процес и изпълнението на наказанията;
3. повишаване на разкриваемостта и подпомагане превенцията на престъпността чрез информационно обезпечаване на наказателния процес.
(6) (Предишна ал. 5, ДВ, бр. 111 от 2003 г.) Единната информационна система за противодействие на престъпността съвместно с ведомствените системи, които обработват информация за събития и информационни обекти от наказателния процес и изпълнението на наказанията и са свързани с ЕИСПП, осъществяват единно информационно осигуряване на дейността по противодействие на престъпността.
(7) (Предишна ал. 6, ДВ, бр. 111 от 2003 г.) Методическото ръководство на ЕИСПП и съгласуването на дейността на органите по чл. 1, т. 2 се осъществяват от Междуведомствения съвет по чл.35л, ал. 1 от Закона за съдебната власт, наричан по-нататък "Междуведомствения съвет".
(8) (Нова, ДВ, бр. 111 от 2003 г.) Средствата за внедряване, поддържане, експлоатация и развитие на Единната информационна система за противодействие на престъпността се осигуряват от бюджета на Министерството на правосъдието.

Чл. 3. Практическото взаимодействие на органите по чл. 1, т. 2 се осъществява чрез изпълнение на нормативно определените им задължения и прилагане на стандарти за информационно взаимодействие и обмен на данни, технологични регламенти и конкретни решения, приети от Междуведомствения съвет.

Чл. 4. Междуведомственият контрол по изграждането, внедряването, експлоатацията, развитието и защитата на ЕИСПП, както и по прилагането на нормативните изисквания за системата, се осъществява от Междуведомствения съвет на основата на планово и инцидентно разглеждане състоянието на ЕИСПП и прилагане решенията на съвета в съответните ведомства.

Глава втора
СЪСТАВ, ОРГАНИ И ДЕЙНОСТ НА МЕЖДУВЕДОМСТВЕНИЯ СЪВЕТ

Раздел I
Състав и органи на Междуведомствения съвет

Чл. 5. (Изм., ДВ, бр. 111 от 2003 г.) Членове на Междуведомствения съвет са представители на: председателя на Върховния касационен съд, председателя на Върховния административен съд, главния прокурор, директора на Националната следствена служба, министъра на вътрешните работи, министъра на отбраната, министъра на правосъдието, министъра на финансите и на председателя на Националния статистически институт.

Чл. 6. (Изм., ДВ, бр. 111 от 2003 г.) Председател на Междуведомствения съвет е министърът на правосъдието.

Чл. 7. (Отм., ДВ, бр. 111 от 2003 г.) .

Чл. 8.
(1) Членовете на Междуведомствения съвет определят свои представители в Междуведомствената експертна комисия, която подпомага дейността му. Съставът на комисията се утвърждава от председателя на Междуведомствения съвет, който определя и неин председател.
(2) Междуведомственият съвет може да определя експертни комисии и групи за изпълнение на конкретни задачи.

Раздел II
Дейност и организация на дейността на Междуведомствения съвет

Чл. 9. Междуведомственият съвет осъществява:
1. методическо ръководство на изграждането, внедряването, развитието, поддържането и ползването на ЕИСПП;
2. (изм., ДВ, бр. 111 от 2003 г.) съгласуване на дейността във връзка с ЕИСПП на органите на съдебната власт, Министерството на вътрешните работи, Министерството на отбраната, Министерството на правосъдието, Министерството на финансите и на Националния статистически институт.

Чл. 10.
(1) Междуведомственият съвет се свиква на заседания от председателя най-малко веднъж на 3 месеца с писмена покана до членовете на съвета.
(2) Заседание може да бъде свикано и въз основа на мотивирано предложение на член на Междуведомствения съвет.
(3) Заседанията се провеждат във време и на място, определени от председателя.

Чл. 11. (Изм., ДВ, бр. 111 от 2003 г.) Заседанията на Междуведомствения съвет се ръководят от председателя или от определен от него представител на Министерството на правосъдието.

Чл. 12. Членовете на Междуведомствения съвет се уведомяват най-малко 10 дни преди деня на провеждане на заседанието за времето и мястото на провеждане, като им се предоставят проект на дневен ред и съответните материали за разглеждане.

Чл. 13. (Изм., ДВ, бр. 111 от 2003 г.) Председателстващият предлага проект на дневен ред за заседание на Междуведомствения съвет, който се обсъжда и гласува от членовете му.

Чл. 14.
(1) Заседание на Междуведомствения съвет се провежда, ако присъстват най-малко две трети от членовете му или определени от тях представители.
(2) Заседание на Междуведомствения съвет може да бъде проведено и ако присъстват повече от половината от неговите членове или определени от тях представители, след като изтекат 30 минути от предварително определения час.
(3) Представителите на членовете на Междуведомствения съвет по ал. 1 участват в работата му само за подпомагане на дейността по подготовка на решения, както и за информиране на съответните членове на съвета за работата му.
(4) Заседание на Междуведомствения съвет по ал. 1 и 2 се провежда при липса на кворум за вземане на решение по чл. 15 с цел ускоряване подготовката и съгласуването на решения.

Чл. 15.
(1) (Изм., ДВ, бр. 111 от 2003 г.) Решения на Междуведомствения съвет се вземат при явно гласуване с мнозинство не по-малко от две трети от членовете на съвета.
(2) Решение, което се отнася за конкретен орган, се счита за прието, ако е прието и от представителя му в съвета.
(3) Представителите на членовете на Междуведомствения съвет по чл. 14, ал. 1 нямат право на глас при вземането на решения.

Чл. 16.
(1) За разгледаните на заседанието на Междуведомствения съвет въпроси и за взетите решения се изготвя протокол.
(2) (Изм., ДВ, бр. 111 от 2003 г.) Протоколът се подписва от председателстващия, след което копие от него се изпраща на всички членове на Междуведомствения съвет.

Чл. 17.
(1) Заседанията на Междуведомствения съвет са закрити.
(2) На заседанията на Междуведомствения съвет присъстват служители от администрацията на Министерството на правосъдието, определени за осигуряване на тяхното провеждане. На заседанията могат да присъстват и експерти, определени от членовете на съвета, за подпомагане на дейността им.
(3) На заседанията могат да присъстват и други лица, определени с решение на Междуведомствения съвет.

Чл. 18. (Отм., ДВ, бр. 111 от 2003 г.).

Глава трета
РЕД И НАЧИН НА ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ
(Загл. изм., ДВ, бр. 111 от 2003 г.)

Раздел I
Ред за взаимодействие
(Загл. изм., ДВ, бр. 111 от 2003 г.)

Чл. 19.
(1) Практическото взаимодействие на органите по чл. 1, т. 2 се осъществява чрез прилагане на приети с решение на Междуведомствения съвет:
1. междуведомствени стандарти;
2. технологични регламенти;
3. конкретни решения.
(2) Решенията по ал. 1 се вземат при:
1. планово разглеждане от страна на Междуведомствения съвет на състоянието по изграждане, внедряване, експлоатиране, развитие и защита на ЕИСПП;
2. (изм., ДВ, бр. 111 от 2003 г.) инцидентно разглеждане от страна на Междуведомствения съвет на въпроси, свързани с ЕИСПП, по предложение на председателя или друг член на Междуведомствения съвет по реда на чл. 10 - 17.

Чл. 20.
(1) Решенията на Междуведомствения съвет по чл. 19, ал. 1 се подготвят от член на съвета или от Междуведомствената експертна комисия, от експертни комисии и групи по чл. 8.
(2) Междуведомственият съвет приема годишни планове за дейността на Междуведомствената експертна комисия по чл. 8, ал. 1.

Чл. 21. Технологичното взаимодействие при експлоатирането на ЕИСПП се урежда от всеки орган на основата на решенията по чл. 19, ал. 1.

Раздел II
Начин на взаимодействие
(Загл. изм., ДВ, бр. 111 от 2003 г.)

Чл. 22. Взаимодействието на органите по чл. 1, т. 2 се осъществява при спазване на принципите за:
1. ведомствена независимост;
2. прилагане на общи стандарти;
3. съгласувана защита за ЕИСПП и за свързаните с нея ведомствени системи;
4. съгласувано централизирано и поведомствено ресурсно осигуряване;
5. прилагане на постояннодействащ механизъм за съгласуване (ръководно и технологично) на ведомствените интереси.

Чл. 23. Практическото взаимодействие на органите по чл. 1, т. 2 се осъществява чрез разпределяне и изпълнение на следните преки ведомствени задължения:
1. Министерството на правосъдието извършва внедряването, поддържането, експлоатацията и развитието на ЕИСПП;
2. Министерството на правосъдието разработва и поддържа система за създаване и актуализиране на стандартите на ЕИСПП, които се съгласуват по реда на наредбата;
3. Министерството на правосъдието съвместно с Националния статистически институт разработва и поддържа класификации, осигуряващи терминологична, обектова и номенклатурна съвместимост на ведомствените бази данни с ЕИСПП, както и методики за статистическа обработка на данните по наказателния процес;
4. Министерството на вътрешните работи съвместно с Министерството на отбраната и Министерството на правосъдието разработва и поддържа организационна, програмна и техническа схема за защита на ЕИСПП и на свързаните с нея системи;
5. Националният статистически институт извършва статистическата обработка на данните върху Националната база данни на ЕИСПП;
6. Министерството на правосъдието осигурява условия за работа на Междуведомствения съвет;
7. Министерството на финансите по предложение на Министерството на правосъдието планира средствата за изграждане, внедряване, поддържане, експлоатация и развитие на ЕИСПП в рамките на одобрените разходи по бюджета на Министерството на правосъдието за съответната година;
8. органите по чл. 1, т. 2 изграждат и поддържат ведомствени информационни системи съгласно изискванията на чл. 2, ал. 3 и 4; при проектиране, разработване и внедряване на автоматизирани информационни системи в правозащитните и правораздавателните ведомства се осигурява съвместимостта помежду им и със стандартите на ЕИСПП.

Чл. 24.
(1) Практическото взаимодействие на органите по чл. 1, т. 2 се осъществява и чрез поведомствено осигуряване на условията за функциониране на ЕИСПП.
(2) Членовете на Междуведомствения съвет осигуряват прилагането на стандартите и регламентите за ЕИСПП и на конкретните решения на съвета в представляваните от тях ведомства.
(3) Ведомствата, свързани с поддържането и ползването на ЕИСПП, осигуряват технологичната дейност по експлоатацията на системата и експлоатационното й единодействие с ведомствените информационни системи.
(4) Ведомствата, свързани с поддържането и ползването на ЕИСПП, осигуряват централизирано администриране на поддържаните от тях компоненти на ЕИСПП и на връзката на техните системи към нея чрез определени от тях организационни структури, които осигуряват и внедряването, поддържането и развитието на системата в съответното ведомство.

Чл. 25. (Изм., ДВ, бр. 111 от 2003 г.) Междуведомственият съвет и неговите органи осъществяват постояннодействащ механизъм за съгласуване на ведомствените интереси по реда на чл. 10 - 17.

ДОПЪЛНИТЕЛНА РАЗПОРЕДБА

§ 1. По смисъла на наредбата:
1."Междуведомствени стандарти" са: събития по наказателния процес и изпълнението на наказанията, информационни обекти с идентификатори и атрибути, класификации и номенклатури, изисквания към формален и логически контрол, междусистемни комуникационни единици и други, които са приети от Междуведомствения съвет за прилагане в информационните технологии и системи на органите по чл. 1, т. 2.
2. "Технологични регламенти" са редът и начинът за осигуряване експлоатирането на ЕИСПП относно въвеждането и коригирането на данни, справочна дейност, управление на достъпите, поддържане на работоспособността и сигурността на системата и други, които са приети от Междуведомствения съвет.
3. "Технологично взаимодействие" е междуведомственото взаимодействие по експлоатирането и поддържането на ЕИСПП и на връзката на ведомствените системи към нея.

ПРЕХОДНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§ 2. В срок 6 месеца от влизането в сила на наредбата Междуведомственият съвет да съгласува планове на органите по чл. 1, т. 2 за поетапно привеждане на информационните им технологии и системи в съответствие с изискванията на чл. 2, ал. 3.

§ 3. Наредбата се приема на основание чл.35л, ал. 3 от Закона за съдебната власт.

§ 4. Наредбата влиза в сила един месец след обнародването й в "Държавен вестник".

Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив