Наредба № 24 от 17 май 2002 г. за условията и реда за определяне на зони за любителски и стопански риболов в държавните язовири и правилата за извършване на стопански, любителски риболов и рибовъдство в тях (Отм. ДВ. бр.100/2008г.)

МЗГ и МОСВ

Държавен вестник брой: 100

Година: 2008

Орган на издаване: МЗГ и МОСВ

Дата на обнародване: 24.11.2008

Наредба № 24 от 17 май 2002 г. за условията и реда за определяне на зони за любителски и стопански риболов в държавните язовири и правилата за извършване на стопански, любителски риболов и рибовъдство в тях

Раздел I
Общи положения

Чл. 1. С тази наредба се определят условията и редът за:
1. определяне на зони за стопански риболов, зони за любителски риболов, зони за естествени развъдници и зони за рибовъдство в големите язовири-държавна собственост;
2. извършване на стопански, любителски риболов, рибовъдство и аквакултури в язовирите-държавна собственост;
3. категоризация на язовирите-държавна собственост, в рибностопанско отношение.

Раздел II
Определяне на зони за риболов, рибовъдство и естествени развъдници в големите язовири - държавна собственост

Чл. 2.
(1) Във всеки голям язовир-държавна собственост, се определят:
1. зона за стопански риболов;
2. зона за любителски риболов;
3. зона(и) за естествени развъдници на риба и други водни организми, в които стопанският риболов е забранен целогодишно, а любителският риболов се извършва извън определените периоди на забрана за улов;
4. зона(и) за рибовъдство, където в специализирани участъци в мрежени клетки или други плаващи, подводни или потопяеми съоръжения се отглежда и развъжда риба и/или други водни организми.
(2) Параметрите на зоните по ал. 1 се определят в съответствие с действащата нормативна уредба, регламентираща условията и реда за осъществяване на техническата експлоатация на язовирните стени и съоръженията към тях и за експлоатацията на санитарно-охранителните зони около водоизточниците и съоръженията за питейно-битово водоснабдяване.

Чл. 3.
(1) Зоните за естествени развъдници на риба и други водни организми обхващат устията на вливащите се във водния обект реки в радиус 200 м независимо от моментното водно ниво в обекта и другите подходящи места за размножаване на рибата и другите водни организми в обекта.
(2) Общата площ на зоните по ал. 1 обхваща до 20 процента от общата площ на водоема.

Чл. 4. Зоната за стопански риболов обхваща до 50 процента от бреговата ивица на водния обект и прилежащата й акватория, като площта на зоната не може да надвишава 60 процента от общата площ на водоема. Зоната за стопански риболов се определя извън границите на зоните за естествени развъдници на риба и други водни организми.

Чл. 5. Зоната за любителски риболов обхваща бреговата ивица и площта на водоема извън границите на зоната за стопански риболов.

Чл. 6.
(1) Зоните за рибовъдство се определят в подходящи водни участъци извън границите на зоните за естествени развъдници на риба и други водни организми.
(2) Зоните по ал. 1 обхващат площта на техническите съоръжения за рибовъдство и аквакултури и 100 м от прилежащата водна площ около тях.

Чл. 7.
(1) Зоните по чл. 2 за всеки отделен воден обект се определят със заповед на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА).
(2) Със заповедта по ал. 1 се определят и параметрите на зоните по чл. 2, по предложение на ръководителя на териториалното звено (ТЗ) на ИАРА, на чиято територия се намира водният обект, и на лицето, стопанисващо обекта по смисъла на § 4, ал. 2 от Закона за водите.
(3) Предложението по ал. 2 се съгласува със съответната басейнова дирекция към Министерството на околната среда и водите (МОСВ). (4) Промяна в параметрите на зоните по чл. 2 се извършва по реда на ал. 1.

Чл. 8.
(1) Зоните по чл. 2 се нанасят върху картов материал от ръководителя на съответното териториално звено на ИАРА.
(2) Зоните по чл. 2 се обозначават по брега и във водите на обекта с трайни знаци от лицето, стопанисващо обекта, в присъствието на ръководителя на съответното териториално звено на ИАРА.

Раздел III
Условия и ред за извършване на стопански, любителски риболов и рибовъдство в язовирите - държавна собственост

Чл. 9.
(1) Стопански риболов в определените за това обекти или зони от тях се извършва, след издаване на разрешително за стопански риболов, от собственика на обекта или от лице, на което собственикът на обекта е предоставил права за ползване по силата на договор.
(2) Когато обектът по ал. 1 е публична държавна собственост, разрешителното за стопански риболов се издава на лицето, което е сключило договор за ползване на обекта или на зона от него със стопанина на обекта по смисъла на § 4, ал. 2 от Закона за водите и притежава разрешително за ползване на воден обект съгласно чл.46, ал. 1, т. 2 от Закона за водите.

Чл. 10.
(1) Любителски риболов в определените за това обекти или зони от тях се извършва от лица, притежаващи билет за любителски риболов или разрешително за любителски риболов за чужденци.
(2) Когато няма издадено или подновено разрешително за стопански риболов във водни обекти, категоризирани в рибностопанско отношение като обекти, предназначени за извършване на стопански риболов или за извършване на стопански и любителски риболов, в тях може да се извършва любителски риболов от лицата по ал. 1.

Чл. 11.
(1) Рибовъдство в специализирани участъци от определените за това обекти може да извършва собственикът или ползвателят на обекта или на зона от него след извършване на процедурите на оценка на въздействие върху околната среда по реда на Закона за опазване на околната среда и издаване на разрешително за ползване на воден обект съгласно чл.46, ал. 1, т. 2 от Закона за водите.
(2) Лицата, изпълнили изискванията на ал. 1, подават в съответното ТЗ на ИАРА заявление за определяне на мястото и параметрите на специализираните участъци. Към заявлението се прилага техническо описание на съоръженията за рибовъдство и аквакултури.
(3) Мястото и параметрите на специализираните участъци за рибовъдство по ал. 2 се определят със заповед на изпълнителния директор на ИАРА. (4) Лицата, развъждащи и отглеждащи риба и други водни организми в специализирани участъци от определените за това обекти, се регистрират в ИАРА съгласно чл.25 ЗРА.

Раздел IV
Категоризация на държавните язовири в рибностопанско отношение

Чл. 12.
(1) Язовирите-държавна собственост, се категоризират в рибностопанско отношение като обекти, предназначени за:
1. извършване на стопански риболов;
2. извършване на любителски риболов; 3. извършване на стопански и любителски риболов.
(2) В обектите по ал. 1 може да се извършва и рибовъдство в специализирани участъци.

Чл. 13. Големите язовири-държавна собственост, се категоризират в рибностопанско отношение като обекти, предназначени за извършване на стопански и любителски риболов.

Чл. 14. В държавните язовири с основно предназначение за питейно-битово водоснабдяване не се извършва рибовъдство.

Чл. 15. Язовирите-държавна собственост, които се ползват само за любителски или стопански риболов или само за рибовъдство, са посочени в приложението.

Допълнителна разпоредба

§ 1. По смисъла на тази наредба:
1. "Трайни знаци" са:
а) по брега на обекта-метални табели с надписи, монтирани на вертикални метални носачи, които в основата си са анкерирани в почвата посредством бетонови блокчета;
б) във водите на обекта-метални или пластмасови шамандури, закотвени за дъното посредством тежести.
2. "Големи язовири" са язовирите, посочени в приложение № 1 към Закона за водите, които са над 2000 дка, както и язовир "Овчарица".
3. "Други подходящи места за размножаване" са заливите, разливите, плитчините и местата, определени за създаване на изкуствени гнезда за размножаване, в които рибата и другите водни организми извършват естественото си възпрозводство в обекта.

Преходни и заключителни разпоредби

§ 2. Изпълнителният директор на ИАРА определя зоните по чл. 2, ал. 1, т. 1, 2 и 3 в големите язовири-държавна собственост, по реда на чл. 7 в срок до 31 декември 2002 г.

§ 3. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването й в "Държавен вестник".

§ 4. Изпълнението на наредбата се възлага на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури.

§ 5. Наредбата се издава на основание чл.15, ал. 1 от Закона за рибарството и аквакултурите.

Приложение
към чл. 15

Категоризация на държавните язовири в рибностопанско отношение


Язовир Залята площ (дка)
Рибностопанско предназначение

1. Александър Стамболийски 10860
Стопански и любителски риболов
2. Асеновец 1100
Любителски риболов
3. Ахелой 970
Стопански риболов
4. Батак 22080
Стопански и любителски риболов
5. Беглика 356
Любителски риболов
6. Бели Лом 3450
Стопански и любителски риболов
7. Белмекен 4531
Стопански и любителски риболов
8. Боровица 482
Любителски риболов
9. Въча 4970
Стопански и любителски риболов
10. Георги Трайков (Цонево) 17300
Стопански и любителски риболов
11. Голям Беглик 4126
Стопански и любителски риболов
12. Горни Дъбник 11800
Стопански и любителски риболов
13. Домлян 1680
Стопански риболов
14. Доспат 22000
Стопански и любителски риболов
15. Дяково 2000
Стопански риболов
16. Еница 4428
Стопански и любителски риболов
17. Жребчево 25000
Стопански и любителски риболов
18. Ивайловград 15000
Стопански и любителски риболов
19. Искър 30000
Любителски риболов
20. Йовковци 5745
Любителски риболов
21. Калин 350
Любителски риболов
22. Камчия 9601
Любителски риболов
23. Карагьол 90
Любителски риболов
24. Кокаляне 300
Любителски риболов
25. Копринка 11200
Стопански и любителски риболов
26. Кричим 790
Стопански риболов
27. Кула 1567
Стопански риболов
28. Кърджали 16070
Стопански и любителски риболов
29. Малко Шарково 3900
Стопански и любителски риболов
30. Огняново 1788
Любителски риболов
31. Огоста 23600
Стопански и любителски риболов
32. Панчарево 897
Любителски риболов
33. Порой 4450
Стопански и любителски риболов
34. Пчелина (Лобош) 5380
Стопански и любителски риболов
35. Пясъчник 9920
Стопански и любителски риболов
36. Рабиша 3246
Стопански и любителски риболов
37. Розов кладенец 3640
Стопански и любителски риболов
38. Сопот 5350
Стопански и любителски риболов
39. Среченска бара 840
Любителски риболов
40. Студен кладенец 25600
Стопански и любителски риболов
41. Студена 1416
Любителски риболов
42. Съединение 2510
Стопански и любителски риболов
43. Тича 18700
Стопански и любителски риболов
44. Тополница 5619
Стопански и любителски риболов
45. Тошков чарк 254
Любителски риболов
46. Тракиец 8250
Стопански и любителски риболов
47. Хр.Смирненски (Янтра) 1054
Любителски риболов
48. Чаира 200
Любителски риболов
49. Широка поляна (Кавал тепе) 4044
Любителски риболов
50. Ясна поляна 2317
Любителски риболов
51. Ястребино 4800
Стопански и любителски риболов
52. Барган 206
Стопански риболов
53. Крушево 1800
Стопански риболов
54. Детелина 135
Стопански риболов
55. Трояново 1102
Стопански риболов
56. Церковски 1180
Стопански риболов
57. Скала-1 805
Стопански риболов
58. Скала-2 180
Стопански риболов
59. Тръстиково 2250
Стопански риболов
60. Елешница 1184
Стопански риболов
61. Генерал Киселово 985
Стопански риболов
62. Снежина 268
Стопански риболов
63. Златия 340
Стопански риболов
64. Малка Смолница 262
Стопански риболов
65. Абрит-I 580
Стопански риболов
66. Абрит-II 110
Стопански риболов
67. Комарево-Храброво 440
Стопански риболов
68. Сердика 251
Стопански риболов
69. Крапец 1728
Любителски риболов
70. Ряховски ливади 351
Стопански риболов
71. Лопушница 193
Стопански риболов
72. Паисий 2 75
Стопански риболов
73. Овча могила 444
Стопански риболов
74. Юреня 75
Стопански риболов
75. Негованка 360
Стопански риболов
76. Стражица 412
Стопански риболов
77. Караисен 1670
Стопански риболов
78. Богатово 310
Стопански риболов
79. Крамолин 198
Стопански риболов
80. Полетковци 1648
Стопански риболов
81. Ошане 84
Стопански риболов
82. Дреновец 1070
Стопански риболов
83. Бяла Рада 140
Стопански риболов
84. Божурица 237
Стопански риболов
85. Върбешница 305
Стопански риболов
86. Шишманов вал 2060
Стопански риболов
87. Девец 700
Стопански риболов
88. Дъбника 1640
Любителски риболов
89. Кринец 18
Стопански риболов
90. Стойковци 1130
Любителски риболов
91. Клисурица 225
Стопански риболов
92. Смирненски 975
Стопански риболов
93. Липница 465
Стопански риболов
94. Ковачица 1120
Стопански риболов
95. Малка Мътница 168
Стопански риболов
96. Виноградец 95
Стопански риболов
97. Братаница 20
Стопански риболов
98. Извор 800
Стопански риболов
99. Долна Диканя 900
Стопански риболов
100. Темелково 165
Стопански риболов
101. Ярловци 1078
Стопански риболов
102. Бегуновци 280
Стопански риболов
103. Осломе 176
Стопански риболов
104. Дренов дол 640
Стопански риболов
105. Берсин 540
Стопански риболов
106. Багренци 288
Стопански риболов
107. Горна Гращица 59
Стопански риболов
108. Седлото 24
Стопански риболов
109. Телиш 2320
Стопански риболов
110. Александрово 1300
Стопански риболов
111. Каменец 1800
Стопански риболов
112. Малчика 2060
Стопански риболов
113. Крушовица 500
Стопански риболов
114. Долни Дъбник 480
Стопански риболов
115. Вълчовец 646
Стопански риболов
116. Кайлъка 220
Любителски риболов
117. Мъртва долина 1 212
Стопански риболов
118. Мъртва долина 2 140
Стопански риболов
119. Морун 295
Стопански риболов
120. Табакова чешма 189
Стопански риболов
121. Света 185
Стопански риболов
122. Пелик дере 134
Стопански риболов
123. Мишковец 220
Стопански риболов
124. Пустия 220
Стопански риболов
125. Долна Митрополия 158
Стопански риболов
126. Тотлебенов вал 80
Стопански риболов
127. Телиш-2 43
Стопански риболов
128. Марков дол 46
Стопански риболов
129. Синята река 528
Любителски риболов
130. Чернозем 788
Стопански риболов
131. Дуванли 390
Стопански риболов
132. Климент 315
Стопански риболов
133. Васил Левски 81
Стопански риболов
134. Изравнител Пясъчник 654
Стопански риболов
135. Правище 302
Стопански риболов
136. Дондуково 342
Стопански риболов
137. Брягово 963
Стопански риболов
138. Мечка 580
Стопански риболов
139. Леново 975
Стопански риболов
140. Сушица 459
Стопански риболов
141. 40-те извора 489
Любителски риболов
142. Пампорово 216
Любителски риболов
143. Бойка 740
Стопански риболов
144. Баниска 1410
Стопански риболов
145. Звънарци 134
Стопански риболов
146. Антимово 1037
Стопански риболов
147. Тетово 298
Стопански риболов
148. Валтата 78
Стопански риболов
149. Бели брег 96
Стопански риболов
150. Бебреш 736
Любителски риболов
151. Мали лаг 173
Стопански риболов
152. Правец 350
Стопански риболов
153. Етрополе 63
Стопански риболов
154. Острог 38
Стопански риболов
155. Бакър дере 1580
Стопански риболов
156. Алино 71
Стопански риболов
157. Филиповци 138
Стопански риболов
158. Пролеша 56
Стопански риболов
159. Белопопци 39
Стопански риболов
160. Долно Ново село 145
Стопански риболов
161. Добри дол 300
Стопански риболов
162. Чирпан 131
Стопански риболов
163. Найденово 127
Стопански риболов
164. Ломци 700
Стопански риболов
165. Красноселци 327
Стопански риболов
166. Овчарово 305
Стопански риболов
167. Черковна (Дъбрава) 570
Стопански риболов
168. Поляница 580
Стопански риболов
169. Желязковец 228
Стопански риболов
170. Камена чешма 237
Стопански риболов
171. Тръбач 131
Стопански риболов
172. Трапище 64
Стопански риболов
173. Книжовник 660
Стопански риболов
174. Криво поле 480
Стопански риболов
175. Изворов 410
Стопански риболов
176. Гледка 250
Стопански риболов
177. Сираково 340
Стопански риболов
178. Мандра 220
Стопански риболов
179. Сивата вода 206
Стопански риболов
180. Звиница 154
Стопански риболов
181. Бенковски 700
Стопански риболов
182. Езерово 832
Стопански риболов
183. Троян 600
Стопански риболов
184. Доситеево 975
Стопански риболов
185. Гарваново 2800
Стопански риболов
186. Клокотница 548
Стопански риболов
187. Нановица 2 107
Стопански риболов
188. Петелово 65
Стопански риболов
189. Карамфил 125
Стопански риболов
190. Даскалово 2 66
Стопански риболов
191. Нановица 1 35
Стопански риболов
192. Момина сълза 42
Стопански риболов
193. Пчеларово 2 25
Стопански риболов
194. Пчеларово 1 53
Стопански риболов
195. Токмакли 38
Стопански риболов
196. Даскалово 1 55
Стопански риболов
197. Изравнител Басамака 120
Стопански риболов
198. Изравнител Белица 120
Стопански риболов
199. Изравнител Чатма дере 200
Стопански риболов
200. Каламица 420
Стопански риболов
201. Фисека 1100
Стопански риболов
202. Енево 170
Стопански риболов
203. Кълново 275
Стопански риболов
204. Шумен 1050
Стопански риболов
205. Нови пазар 1 371
Стопански риболов
206. Нови пазар 2 344
Стопански риболов
207. Кирилово 1200
Стопански риболов
208. Двата чучура 370
Стопански риболов
209. Овчи кладенец 260
Стопански риболов
210. Изравнител Гергана 45
Стопански риболов
211. Дженевра 50
Любителски риболов
212. Караджа дере 67
Любителски риболов
213. Тешел 100
Любителски риболов
214. Скендер дере 150
Стопански риболов
215. Овчарица 6550
Стопански и любителски риболов
216. Бял кладенец 1186
Любителски риболов
217. Изравнител Белмекен 29
Стопански риболов
218. Ковачево 1410
Любителски риболов
219. Одринци 3400
Стопански риболов

 

Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив