Свиневъди очакват цената на свинското месо засега да се запази

08.01.2020 | 11:10
по статията работи: econ.bg
„Засега ще има задържане на цената на свинското месо. Надяваме се да няма повече покачване“. Това заяви пред БНР д-р Полина Хаджистоева – председател на Асоциацията на свиневъдите
Свиневъди очакват цената на свинското месо засега да се запази
Снимка: под лиценза на creative commons

„Засега ще има задържане на цената на свинското месо. Надяваме се да няма повече покачване“. Това заяви пред БНР д-р Полина Хаджистоева – председател на Асоциацията на свиневъдите. По думите ѝ обаче прогнозите не са оптимистични. Тя изрази надежда да се овладее африканската чума по свинете и да се възстановят свинекомплексите и производството в страната.  

„2018-а започна с цена от около 2,2-2,5 лв. за килограм живо месо. В момента се търгува на 4 лв. Съпоставката е около 1,5 лв. на едро, живо месо. При разфасовките след клането - от 8 до 10 лв. е стигала цената на дребно във веригите и в магазините“, посочи д-р Хаджистоева в интервю за предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“.

Тя подчерта, че са много малко държавите, които успяват да се справят с чумата. По думите ѝ включително България не може да се справи със заболяването.

„Производството от страните, които нямат чума към момента - Белгия, Германия, износът им е основно към Китай. В Европа остава по-малко свинско. Като цяло количеството на свинско месо на европейския пазар е намалено драстично. Потреблението е много голямо. Това налага и увеличаването на цената“, обясни д-р Хаджистоева.

Според нея преди проблема с чумата страната ни е задоволявала родния пазар с около 50% от свинското месо. Сега обаче вече сме на около 1/3, т.е. около 35% се произвежда у нас, добави тя.

Хаджистоева определи битката с чумата като боксов мач от висшата лига.

„В момента, в който се смъкне гардът, и болестта ти нанася нокаут“.

От една страна се закриват свинекомплекси след пораженията и ликвидирането на стопанства, каза тя и добави още, че липсата на суровина пък води до затваряне и на следващите по веригата – месопреработвателите. Тепърва предстои да се сблъскваме с това в следващите месеци и години, прогнозира още д-р Полина Хаджистоева.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 16.04   1071 г. – С превземането на Бари Италия се освобождава напълно от Византийска власт. 1346 г. – В Скопие Стефан Душан обявява създаването на Сръбско царство,...