Методика за изчисляване на коефициент, измерващ изменението на приходите от медицински и други услуги на търговските дружества - лечебни заведения за извънболнична помощ с над 50 на сто държавно или общинско участие в капитала, през 2007 г.

Национален статистически институт

Държавен вестник брой: 89

Година: 2007

Орган на издаване: Национален статистически институт

Дата на обнародване: 07.11.2007

1. Коефициентът се изчислява, като приходите от медицински и други услуги на едно лице през отчетното тримесечие се разделят на приходите от медицински и други услуги на едно лице през предходното тримесечие. С този коефициент се коригират средствата за работна заплата по чл. 3 от инструкцията.
2. В случаите, когато през отчетното тримесечие има промени в сравнение с предходното тримесечие на заплащаните суми на един преглед от здравноосигурителната каса или на цените за преглед от свободния прием, обемът на приходите от медицински и немедицински услуги се преизчислява по "съпоставими цени".
Преизчисляването се извършва, като се спазват следните процедури:
2.1. общият брой на прегледаните пациенти през отчетното тримесечие се умножава по заплащането на един прегледан пациент от здравноосигурителната каса през предходното тримесечие;
2.2. общият брой на прегледаните пациенти през отчетното тримесечие от свободния прием се умножава по цените, които са действали през предходното тримесечие;
2.3. прави се сбор от сумите, получени от изчисленията по т. 2.1 и 2.2.
Ако няма промяна в заплащането за един прегледан пациент по т. 2.1, в сбора участват фактически получените през отчетното тримесечие суми от здравноосигурителната каса.
В случаите, когато има промяна само в заплащането от здравноосигурителната каса, а цените за прегледи от свободния прием са същите, както през предходното тримесечие, в сбора от т. 2.2 участват фактически получените през отчетното тримесечие суми от свободния прием.
2.4. Определя се коефициент, като сумата на фактически получените приходи от прегледаните през отчетното тримесечие пациенти се раздели на получения сбор по т. 2.3.
2.5. Общият размер на приходите от медицински и немедицински услуги, посочени на реда "Нетен размер на приходите от продажби" по отчета за приходите и разходите за отчетното тримесечие, се разделя на коефициента по т. 2.4 и се получава обемът на приходите от медицински и други услуги по "съпоставими цени" (с отстранено влияние от промените в заплащането на един преглед от здравноосигурителната каса и цените на един преглед от свободния прием).
2.6. Приходите от медицински и немедицински услуги през отчетното тримесечие по т. 2.5 се разделят на броя на работилите през това тримесечие и се получава обемът на приходите от медицински и други услуги на едно лице по "съпоставими цени".
2.7. Приходите от медицински и немедицински услуги на едно лице по т. 2.6 се разделят на приходите на едно лице през предходното тримесечие и се получава коефициентът по чл. 3, ал. 2 от инструкцията.
С този коефициент се коригират начислените средства за работна заплата през предходното тримесечие.

Заключителни разпоредби

Указания по прилагането на методиката дава председателят на Националния статистически институт.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив