Корабен устав на Военноморските сили на Република България / Част -2/

Министерство на отбраната

Държавен вестник брой: 88

Година: 2008

Орган на издаване: Министерство на отбраната

Дата на обнародване: 10.10.2008



Глава девета

ВСЕКИДНЕВЕН ЖИВОТ

Раздел I
Настаняване на личния състав на кораба

Чл. 455.
(1) Жилищните помещения на кораба се делят на каюти и помещения за командата (кубрици).
(2) На корабите, където целият личен състав не може да бъде настанен в специални кубрици, за жилищни помещения се приспособяват палуби, ограждения и други; в такъв случай всичко казано по-долу за жилищните помещения се отнася и за тях.
(3) Използваните за живеене корабни помещения, които имат друго предназначение, се обзавеждат с основните предмети на бита така, както и жилищните помещения.
(4) На надводните кораби не се разрешава използването за живеене на машинните и котелните отделения, работилниците, ходовите, хидроакустичните, бойните и радиолокационните рубки, оръдията, помещенията на рулевите машини, дизелгенераторите, пералните (камбузите), хлебопекарните, складовете и други подобни помещения.
(5) Личният състав на подводниците и катерите при стоенето им в базата на кея се настанява в брегова база.

Чл. 456.
(1) Завеждащият помещението или лицето, което живее в каютата (а ако в каютата живеят няколко души - старшият), е длъжен да приеме инвентара на жилищното помещение от службата за снабдяване на кораба.
(2) При смяна на завеждащия помещението или при освобождаване на каютата от живеещия в нея (старшия) инвентарът се предава на службата за снабдяване.

Чл. 457. Личният състав, който живее в помещенията, е длъжен да поддържа в тях чистота и ред.

Раздел II
Жилищни помещения за командата и ред, който се поддържа в тях

Чл. 458.
(1) На кораба старшините и матросите се разпределят по жилищни помещения съгласно разписанието за настаняване по каюти и кубрици за живеене.
(2) Разписанието по ал. 1 предвижда настаняването на старшините и матросите в помещения, разположени най-близко до бойните постове, на които те са разписани по бойна тревога.

Чл. 459.
(1) Жилищните помещения на командата се приспособени за живеене и се обзавеждат със стационарни койки и шкафчета за вещите, закачалки, пейки, маси и съдове за вода за всички живеещи в тях.
(2) Освен вещите по ал. 1 във всяко помещение се поставят шкафове за пазене на съдовете за храна, прибори за чистене на обувки и дрехи, пазене на конци, копчета, материали за почистване.
(3) В жилищните помещения се осигурява осветление, отговарящо на хигиенните норми и изисквания, дежурно осветление, вентилация, средства за сигнализация и високоговорител от корабната радиотранслация.

Чл. 460. За поддържане на реда в помещенията и за спазване на необходимите хигиенни условия се установяват задължителни за всички старшини и матроси правила за пазене на предметите от облеклото, на личните и колективните вещи и за оправянето на койките, утвърдени от командира на кораба.

Чл. 461. На всяко жилищно помещение се назначава отговорник - офицер или старшина. Освен това най-старшият от живеещите в помещението се назначава за старши на помещението. Той е длъжен да следи всички живеещи в помещението да изпълняват изискванията на корабния устав.

Чл. 462.
(1) В жилищните помещения не се разрешават стоенето с шапки и горни дрехи, лежането и спането в неустановено за това време без разрешение на командира на бойната част или началника на службата. За получено разрешение се уведомява дежурният по бойна част (служба).
(2) През времето от вдигането на военноморския флаг до завършването на вечерната проверка личният състав, който се намира в жилищните помещения, е облечен в обявената за деня форма на облеклото.

Чл. 463. През време на корабните работи, тревоги, учения и занятия в жилищните помещения може да се намират само тези старшини и матроси, които са задължени да бъдат там по съответното разписание.

Чл. 464. Във всяко помещение се окачват описи на инвентарното и аварийно-спасителното имущество и необходимите инструкции.

Раздел III
Каюти, тяхното разпределение и ред за използване

Чл. 465.
(1) Всички офицери се разпределят по каюти, а старшините по каюти и кубрици по реда на старшинството в зависимост от длъжността, а при равни длъжности - в зависимост от войнските звания.
(2) Един от живеещите в каютата се назначава за старши. За военнослужещите жени се определят отделни каюти.
(3) При временно пребиваване на кораба на голям брой офицери и при недостиг на каюти се разрешава разполагането им в общи помещения (кубрици).

Чл. 466.
(1) Схемата за разпределяне на каютите се съставя от помощник-командира и се утвърждава от командира на кораба.
(2) На корабите, където е настанен щабът на дивизиона, схемата за разпределяне на каютите се утвърждава от началника на щаба на дивизиона.
(3) В каютите, които имат специално техническо оборудване, не се настаняват офицери, които не са от състава на корабния екипаж.

Чл. 467. Помещенията, които се заемат от офицери и старшини, се почистват съгласно разписанието за приборките.

Чл. 468.
(1) Военнослужещ, който живее в каюта, излизайки дори за кратко време, е длъжен да изключи осветлението и електронагревателните уреди.
(2) Забранява се заключването на каютата, ако не са задраени илюминаторите в нея.
(3) Преди слизането от кораба военнослужещият е длъжен да задрае всички илюминатори в каютата и да изключи високоговорителя на корабната радиотранслация. Ако в каютата живеят двама или повече военнослужещи, отговорност за задрайването на илюминаторите носи този от тях, който последен напуска кораба.

Чл. 469.
(1) При тревога и прегледи каютите не се заключват.
(2) Право да влизат в каютите имат тези лица, които изпълняват своите задължения по разписанията, а така също лицата, които извършват прегледа на кораба.

Раздел IV
Ред за хранене на матросите

Чл. 470.
(1) Матросите се хранят в столовата за личния състав.
(2) На корабите, които нямат специално помещение за хранене (столова), храненето става в жилищните помещения.
(3) Ако обстановката позволява, се разрешава храненето на горна палуба на преносими маси.

Чл. 471.
(1) Матросите се разпределят за хранене по маси, като на всяка маса се назначава старши.
(2) Старшият на масата е длъжен:
1. преди храна да провери, че масата е приготвена и всички необходими съдове и прибори са подредени;
2. да следи за реда през време на храненето;
3. след храна да провери дали съдовете и приборите са измити и са поставени на мястото им, а масата е почистена и прибрана.
(3) Старшият на масата назначава бакари за прибиране и почистване на масата, миене на съдовете и получаване на храната от камбуза.

Чл. 472.
(1) Храната се приготвя до часа, определен от разписанието за деня.
(2) До началото на раздаването на храната лекарят (санитарният инструктор) заедно с дежурния по кораб е длъжен да провери качеството на храната и състояние на столовата, съдовете и инвентара.
(3) Всеки ден храната се пробва от командира на кораба или по негово указание от един от заместниците му.
(4) Резултатите от пробата на храната се записват в книгата за контрол на качеството на приготвената храна.
(5) В установеното време, с разрешението на командира на кораба, дежурният по кораб (на ход - вахтеният офицер) разрешава раздаването на храната.
(6) За неявилите се в определените за обяд и вечеря часове храна не се оставя, с изключение на лицата, които са в разход. Лицата, които са били в разход, получават храна в указаните за това места след смяната си от служба или след завръщане от работа.
(7) Оставената за разхода храна се пази на хладно място не повече от 2 часа и преди нейното раздаване се подлага на цялостна топлинна обработка (завиране, препичане).
(8) На назначените на работа извън кораба храната се доставя на работните места. Ако е невъзможно да се достави приготвената храна, преди заминаването на работа на командата се дава суха храна.
(9) При необходимост лицата от застъпващата смяна на корабния наряд получават храна до раздаването на целия личен състав.

Раздел V
За каюткомпанията

Чл. 473.
(1) Каюткомпанията на кораба е помещение за колективен отдих, занятия, съвещания и за общ стол на офицерите.
(2) Каюткомпанията служи за общуване на офицерите и като културен център, който способства за възпитанието им.

Чл. 474.
(1) Водеща роля в каюткомпанията има старши помощник-командирът на кораба, а в негово отсъствие - старшият от присъстващите в нея.
(2) В случаите, когато в каюткомпанията се намират командирът на кораба или негови началници, водещата роля принадлежи на тях.

Чл. 475.
(1) Офицерите могат да имат общ стол в каюткомпанията. За завеждащ стола те избират един от офицерите на кораба.
(2) Помощниците на командира на кораба и по-старшите от тях не могат да бъдат избирани за завеждащи стола.
(3) След изтичане на три месеца завеждащият стола има право да се откаже от своите задължения.
(4) В случай на недоволство на офицерите от завеждащия стола той може да бъде сменен по всяко време.

Чл. 476. Завеждащият стола в работата си се ръководи от указанията на старши помощник-командира на кораба. Той отговаря за състоянието на инвентара в каюткомпанията и ръководи работата на вестовите.

Чл. 477.
(1) За приготвянето на храна за офицерите на кораба се използва корабният камбуз.
(2) Храната в стола се поднася от матроси (вестови), назначени от старши помощник-командира на кораба.

Чл. 478.
(1) Часовете за хранене в каюткомпанията се определят от командира на кораба.
(2) Като правило времето за хранене се определя по следния начин:
1. закуската да завърши 10 минути преди вдигането на флага;
2. обядът и вечерята да съвпадат с времето за хранене на екипажа.

Чл. 479.
(1) Местата на офицерите около масите в каюткомпанията се определят от старши помощник-командира на кораба.
(2) В каюткомпанията офицерите са длъжни да спазват установената форма на облеклото.

Чл. 480. Приборките в каюткомпанията се извършват съгласно корабното разписание на приборките.

Чл. 481. За каюткомпания на старшините на кораба се определя отделно помещение. Старши в старшинската каюткомпания е главният боцман.

Чл. 482. За старшинската каюткомпания се прилагат разпоредбите за офицерската каюткомпания.

Раздел VI
Ред за допускане на кораба

Чл. 483.
(1) Вахтеният офицер (дежурният по кораб) допуска на кораба без проверка на документите за самоличност, ако ги познава лично, военнослужещите от екипажа на кораба, преките началници на командира на кораба и офицерите от щаба на дивизиона.
(2) Личното познанство означава вахтеният офицер да познава военнослужещия по лице и знае неговата дллъжност и фамилия.

Чл. 484.
(1) Вахтеният офицер (дежурният по кораб) допуска на кораба военнослужещи от Въоръжените сили на Република България, които не са от екипажа на кораба, след изясняване на целта на тяхното посещение.
(2) При идване на военнослужещ по ал. 1 вахтеният офицер (дежурният по кораб) се представя на пристигналия (ако той е по-старши от него), например: "Господин капитан II ранг, дежурен по кораб старшина II степен Иванов." (3) След проверка на документите за самоличност на пристигналия и след изясняване на целта на неговото идване вахтеният офицер (дежурният по кораб) решава дали да го допусне на кораба. При необходимост вахтеният офицер изпраща разсилния да съпроводи пристигналия до посоченото от него лице и го записва във вахтения дневник.
 
Чл. 485.
(1) На подводницата, когато личният състав отсъства, през деня и нощта се допускат: дежурният по дивизион и неговият помощник, командирът на подводницата и неговите преки началници, старши помощник- командирът на подводницата, дивизионният механик и неговият помощник по въпросите на живучестта, помощник-командирът на подводницата, командирът на електромеханичната бойна част.
(2) За пристигането и заминаването на лицата, които не са от състава на вахтената служба на подводницата, се записва в дневника на вахтения в централния пост.

Чл. 486.
(1) Никой, освен дежурния по дивизион, неговия помощник по живучестта, преките началници на командира на подводницата, дивизионния механик и неговия помощник по живучестта, няма право без разрешение на командира на подводницата да оглежда подводницата и да проверява нейното състояние.
(2) Ремонт или преглед на оръжието и техническите средства на подводницата във всички случаи се извършват в присъствието на завеждащите на оръжието или на техническите средства.

Чл. 487.
(1) Представителите на ремонтните предприятия (фирми) се допускат да извършват ремонт на кораба (подводницата) с разрешение на командира на кораба по утвърден от оторизираните органи списък в съответствие с действащите актове по опазване на държавната и служебната тайна.
(2) Дежурният по кораб ги допуска на борда след проверка на пропуските (със снимка), удостоверяващи, че са представители на предприятието (фирмата), извършващо ремонта, записва фамилиите им, характера и срока на работата им във вахтения дневник и докладва за тях на дежурния по дивизион.
(3) Във вахтения дневник се записват ремонтираните или заменените от тях механизми.

Чл. 488. Допускането на граждански лица на кораба (подводницата), в това число и членове на семействата на военнослужещи от екипажа, независимо от целта на тяхното посещение става само с разрешение, в съответствие с действащите актове по опазване на държавната и служебната тайна, пропуски или списъци, издадени от оторизираните органи и след проверка на документите им за самоличност.

Чл. 489.
(1) За всички пристигнали на кораба странични лица както военнослужещи, така и граждански лица вахтеният офицер (дежурният по кораб) докладва на старши помощник-командира на кораба.
(2) Посетителите се приемат само в жилищните помещения, каюткомпаниите, каютите и клубовете.
(3) Командирът на кораба определя със заповед списъка на помещенията, разрешени за приемане на посетители.
(4) След напускане на кораба от всички посетители вахтеният офицер (дежурният по кораб) докладва за това на старши помощник-командира (помощник-командира) на кораба.

Раздел VII
Съхранение, поддържане, опазване, отчитане и раздаване на стрелковото оръжието и боеприпасите на кораба

Чл. 490.
(1) На всеки кораб от ВМС се съхраняват стрелково оръжие и боеприпаси, предвидени в щата, съгласно Устава за войсковата служба на Въоръжените сили на Република България в раздела за съхраняване и носене на оръжието и боеприпасите.
(2) Местата за съхранение на стрелковото оръжие и боеприпасите се определят от конструктивните особености на проекта на кораба.
(3) Стрелковото оръжие се съхранява в арсенал (на корабите, на които по проект такъв няма - в пирамида или каса).
(4) Съхранението, поддържането и опазването на стрелковото оръжие (индивидуално и колективно) и боеприпасите е основно задължение на командира на кораба и на военнослужещите, на които оръжието е зачислено.
(5) Командирите на кораби и бойни части или сектори и секции са длъжни да следят подчинените им офицери, старшини и матроси да ползват винаги само зачисленото им по щат оръжие.
(6) За правилната организация на съхранение на стрелковото оръжие на кораба отговаря командирът на БЧ-2 (или неговият заместник).
(7) На корабите II и III ранг стрелковото оръжие се зачислява на арсеналчик - добре подготвен старшина или матрос. Арсеналчикът отговаря за съхранението, състоянието, раздаването и опазването на стрелковото оръжие и боеприпасите за него.
(8) За личния състав на кораба, на когото по щат не се полага стрелково оръжие, командирът на кораба в заповед определя заводските номера на автоматите (пистолетите) за застъпване в наряд, количеството боеприпаси и реда за тяхното съхранение и раздаване.
(9) За осигуряването на оръжие за лицата от денонощния наряд по решение на командира на дивизиона се допуска съхранение на оръжие и боеприпаси в дежурните рубки (дежурните стаи по дивизион). За целта там се оборудва каса.

Чл. 491.
(1) Пирамидите, погребите и арсеналите се оборудват с аварийно осветление, интегрирана алармена система и противопожарна инсталация. Те се заключват със секретен ключ и се запечатват с пластилин с печата на арсеналчика (дежурния по кораб, дежурния по БЧ-2).
(2) За всеки арсенал (пирамида, каса) се съхраняват два комплекта ключове. Първият се съхранява при дежурния по кораб, а вторият - на главната корабна дъска.
(3) Ключовете от пирамидите, погребите и арсеналите се съхраняват в запечатана кутия в главната корабна дъска и при дежурния по кораб и се получават и връщат срещу подпис на арсеналчика (дежурния по кораб, БЧ-2) от дежурния по кораб.
(4) При завършване работата в арсенала (пирамидата, касата) арсеналчикът предава ключовете от арсенала на дежурния по кораб (дивизион). Абсолютно се забранява предаването им на други лица.
(5) Наличността на оръжието се проверява ежедневно от арсеналчика и дежурните по кораб при смяна на дежурно-вахтената служба.
(6) При дежурния по кораб (БЧ-2) се съхранява слепка върху червен восък от печата, с който е запечатан арсеналът (пирамидата, касата). По слепката на печата се приема съответното помещение под охрана.

Глава десета
КОРАБНИ ПРАВИЛА

Раздел I
Правила за поведението на личния състав на кораба

Чл. 492.
(1) Целият личен състав на кораба е длъжен да изпълнява установените правила за поведение на кораба.
(2) Новоназначените военнослужещи след пристигането им на кораба се инструктират за корабните правила и за мерките за предпазване от нещастни случаи и се отдават в заповед.
(3) Лицата, временно намиращи се на кораба, се запознават с корабните правила.

Чл. 493. На личния състав на кораба се забранява:
1. да се качва на кораба или да слиза от него не по определените за целта трапове (сходни);
2. да се намира на горната палуба и надстройките в забранените места;
3. да се спира на траповете, сходни или в тесните проходи;
4. да влиза в разговор с лица, които изпълняват служебните задължения (на вахта, в дежурство, на работа и т.н.) и да им отвлича вниманието;
5. да включва и да изключва вентилацията и други механизми, прибори, устройства, ако това не влиза в задълженията му;
6. да ляга на койките с горни дрехи и с обувки;
7. да сяда и да се обляга на предмети, които не са предназначени за това (вентилационни гъби, кожуси, леерни ограждения, планшири, кнехтове);
8. да се къпе зад борда на кораба без разрешение;
9. да почиства дрехите и обувките си в жилищните помещения;
10. да пере бельо не в определените за това места и не в предвиденото от разписанието време, да го изплаква от бордовете, траповете и лодките;
11. да простира за сушене предмети (бельо) не в определените за това места (разрешава се сушенето на бельо само на специални леери или в сушилня);
12. да играе каквито и да е игри със залози от пари или предмети;
13. да внася на кораба, да разпространява и употребява упойващи, наркотични, психоактивни вещества и спиртни напитки;
14. да изхвърля битови и хранителни отпадъци зад борда.

Чл. 494. На личния състав на кораба без предварително разрешение се забранява:
1. да ходи по външните трапове и да сяда в каквито и да е лодки;
2. да се качва по мачтите или да се спуска зад борда на кораба;
3. да разговаря с хора, които се намират на брега, на лодките, минаващи край кораба, на застанали на котва (швартови) или преминаващи край кораба други кораби;
4. да отваря илюминаторите по време на плаване или през нощта;
5. да лови риба от борда на кораба или от лодка, която стои до борда на кораба или до кея;
6. да дава собствени продукти в камбуза за приготвяне на храна.

Чл. 495.
(1) За избягване на насрещно движение по време на тревоги личният състав се движи към носа на кораба - по десния борд, към кърмата - по левия борд.
(2) В студено време личният състав на откритите бойни постове, когато заема местата си по тревога, носи със себе си необходимото облекло.

Чл. 496.
(1) Тютюнопушенето на кораба се разрешава само в местата, определени със заповед по кораба.
(2) Тютюнопушенето в закрито помещение на кораба може да бъде разрешено само ако то отговаря на следните условия:
1. да е самостоятелно, пожарообезопасено, снабдено с пепелници и трайна маркировка на вратата "Място за пушене";
2. да има механична вентилация, която осигурява десетократен въздухообмен на час в помещението и тя да работи през цялото време, когато в него се пуши, както и половин час след това.
(3) По изключение при техническа невъзможност за изграждане на механична вентилация помещението да е с естествена вентилация.
(4) Със заповедта по кораба, с която се разрешава тютюнопушенето в помещението, се назначава лице, което осигурява ефективното функциониране и поддържане на механичната вентилация.
(5) Тютюнопушенето се забранява:
1. по време на прегледи, тревоги, учения, занятия и аврални работи, а така също на постовете от службата на корабните наряди;
2. на и около катерите и лодките, стоящи на борда на кораба;
3. на катерите, чиито двигатели работят с леки горива;
4. на корабите, предназначени за превоз на горивосмазочни материали.
(6) На определените на палубата места за пушене се поставят пепелници или съдове с вода.
(7) На ходовия мостик пушенето се разрешава от най-старшия по длъжност от офицерите.

Чл. 497.
(1) За избягване на аварии и нещастни случаи във всички помещения на кораба се забранява държането на каквито и да било инструменти, материали, предмети от облеклото и личния тоалет в непосредствена близост до механизми, приводи, паропроводи, вентилационни системи.
(2) Забранява се да се закрепват каквито и да било предмети по електрическите кабели и тръбопроводите на кораба.

Чл. 498. Огнестрелното оръжие и боеприпасите към него се сдават за пазене в корабния арсенал.

Чл. 499.
(1) Личният състав може да държи животни на кораба само с разрешение на командира на кораба.
(2) Животните трябва да се придружават с ветеринарен имунизационен паспорт, а посочените в паспорта изисквания да се изпълняват.
(3) Животните се отстраняват незабавно от кораба, ако проявяват признаци на заболяване.

Чл. 500.
(1) Вещите, които матросите и старшините внасят или изнасят от кораба, се преглеждат от дежурния по кораб (вахтения офицер).
(2) Колети може да бъдат внасяни на кораба, след като бъдат отворени от получателите им на брега.
(3) Старшините на команди съобщават на дежурната служба фамилиите на старшините и матросите от подразделенията, които слизат на брега и на които е разрешено да изнасят собствени вещи.

Чл. 501. Всеки, който намери на кораба пари или каквито и да са вещи, е длъжен да ги предаде на дежурния по кораб (помощник-дежурния по кораб), а последният е длъжен да запише за това във вахтения дневник.

Чл. 502.
(1) Без разрешение на командира на кораба не може да се съхранява и използва собствена записваща апаратура. Лицата, които притежават такава апаратура, са длъжни да я регистрират при помощник-командира на кораба.
(2) За съхранение на апаратурата по ал. 1 и за извършването на фотографски работи на кораба се определя специално място и се назначава отговорник.

Чл. 503.
(1) Спортни мероприятия (стрелба, плуване, гребане, ветроходство, водни игри и т.н.) се провеждат с разрешението на командира на кораба или старши помощник-командира на кораба.
(2) Контролът за безопасното провеждане на мероприятията по ал. 1 се осъществява от вахтения офицер, а там където няма такъв - от дежурния по кораб или от специално назначено лице.

Раздел II
Правила за използване на корабните катери и лодки

Чл. 504. На всеки катер или лодка на кораба се назначава отговорник - офицер. В негова помощ се назначава старшина на катер (лодка).

Чл. 505. Офицерът, назначен за отговорник на катер (лодка), е длъжен да следи за неговата изправност, пълната му комплектуваност и поддържането му в ред.

Чл. 506.
(1) За старшини на катери (лодки) се назначават старшини или матроси, преминали специална подготовка и допуснати до управление на катер (лодка).
(2) Допускането до управление на катера (лодката) се обявява със заповед по кораба.

Чл. 507.
(1) Старшината отговаря за поддържането на поверения му катер (лодка) в изправност и чистота, за пазенето на въоръжението и имуществото му.
(2) За всички неизправности и за необходимостта от ремонт или боядисване старшината докладва на офицера, който отговаря за катера (лодката).

Чл. 508.
(1) При изпращане на лодка от кораба на нея се назначава старшина и пълно число гребци.
(2) Когато се очаква плаване на лодка в сложни условия, за командир на лодката може да се назначи офицер.
(3) Ако назначеният старшина на лодка не е отговорникът на тази лодка, той приема от последния нейното въоръжение и имущество, а при завръщането на кораба сдава лодката по същия ред на отговорника.

Чл. 509.
(1) Всички, които са назначени за гребци в лодката, се подчиняват на командира на лодката.
(2) През време на престоя до кея (на брега) командирът и гребците могат да се отлъчват от лодката само с разрешение на лицето, в чието разпореждане е предоставена лодката. В този случай в лодката се оставя вахтен, който е длъжен да знае къде се намират командирът и гребците на лодката.

Чл. 510. Катерите (лодките) се изпращат от кораба само по заповед на командира на кораба или неговите помощници и вахтения офицер (дежурния по кораб).

Чл. 511.
(1) Катерите (лодките) никога не се претоварват. За всяко едно от тези средства се определят товароподемността и броят на хората, които могат да пренасят в тихо и щормово време.
(2) Данните по ал. 1 се записват с боя (на катерите - на рубката, на лодките - от вътрешната страна на транцевата дъска) и вахтеният офицер (дежурният по кораб) е длъжен да ги знае.
(3) За спазване на нормите за товароподемността отговаря старшият от присъстващите на катера (лодката) лица от корабния състав, а при отблъскване от кораба - вахтеният офицер (дежурният по кораб).
(4) При буксировка или ветроходство личният състав на лодката се разполага на дъното (на скарите) с облечени спасителни жилетки.

Чл. 512.
(1) Катерът (лодката) при отблъскване от кораба се снабдява с цялото полагащо се по таблицата имущество.
(2) При всяко отблъскване на катер или лодка вахтеният офицер (дежурният по кораб) е длъжен да провери:
1. при отблъскване на лодката - че числото на гребците е попълнено и че има средства за сигнализация, фенер и спасителни средства;
2. при изпращане на катер - освен проверката по т. 1, че е снабден с достатъчно гориво, вода, противопожарни средства и изправни ходови светлини.
(3) При изпращане на катер (лодка) извън пределите на гавана (рейда) вахтеният офицер (дежурният по кораб) проверява дали поставената задача е напълно ясна на старшината на катера (лодката), че има компас, карта или схема на района, котва с въже, комплект сигнални ракети и че корпусът и механизмите са изправни. В екипажа на катера се включват сигналчик и радист с радиостанция.

Чл. 513.
(1) Старшината на катера (лодката), на борда на който се намират офицери, отблъсква по заповед на старшия от тях. Офицерите, освен помощниците (заместниците) на командира на кораба, командирите на други кораби от всички рангове и висшестоящите началници, преди да отдадат заповед за отблъскване, уведомяват вахтения офицер (дежурния по кораб).
(2) Ако отблъскващите се изпращат от висшестоящ началник, разрешение се иска от него.
(3) При слизането на старшини и матроси от кораба старшината на катера (лодката) отблъсква от борда по заповед или с разрешение на вахтения офицер (дежурния по кораб).

Чл. 514. При качване в катера (лодката) или при слизане от него на офицери, адмирали и генерали старшината на катера (лодката) командва "Мирно!" и отдава чест. Присъстващите в лодката продължават да седят и да пазят тишина.

Чл. 515.
(1) Катерът (лодката) както на ход, така и при стоене на катера (лодката) до борда на кораба или до кея отдава чест съгласно чл. 641 и 642 от този устав.
(2) Чест се отдава по командата на старшия от присъстващите в катера (лодката) "Мирно, равнение надясно (наляво)!". По тази команда всички обръщат главите към страната на началника; адмиралите, генералите, офицерите и старшините освен това отдават военна чест.
(3) При отдаване на чест лицата, намиращи се в малки катери (на всички лодки), не стават от местата си. На лодките, които се движат под гребла, гребците по команда за отдаване на чест изпълняват "гребла на валяк".
(4) При буксировка, при гонки на гребно-ветроходни състезания, при голямо вълнение и в други подобни случаи чест не се отдава.
(5) Старшините на катери при управляване на катерите не отдават чест.

Чл. 516. След отхождането на катера (лодката) от трапа (кея, пристана) и през цялото плаване старшината на катера (лодката) наблюдава за външното състояние на катера (лодката), за положението на флага, да няма зад борда въжета, кранци и т.н.

Чл. 517.
(1) При движението на катера (лодката) старшината е длъжен да изпълнява: Правилата за предпазване на корабите от сблъскване на море (МППСМ-72), указанията на Лодъчната сигнална книга (ЛСК-80), Правилата за рейдовата служба, местните пристанищни правила и указанията на вахтения офицер (дежурния по кораб), получени преди отблъскването.
(2) Старшината на катера (лодката) е длъжен да спазва всички мерки за безопасност, установени от морската практика, да следи за измененията на метеорологичната обстановка и своевременно да взема необходимите мерки за осигуряване на безопасността при промяна на времето.
(3) При авария с катера (лодката) старшината ръководи борбата за неговата живучест и взема всички мерки за спасяване на личния състав.
(4) През тъмната част на денонощието всички катери (лодки) са длъжни да носят установените от МППСМ-72 светлини.
(5) Старшината на катера (лодката) е длъжен да оказва възможното съдействие на търпящите бедствие катери (лодки) и да оказва помощ на личния състав в тях.

Чл. 518. При обхождане на стоящ на котва кораб катерът (лодката), който обикаля кораба срещу часовниковата стрелка, трябва да разполага своите курсове на такова разстояние от кораба, че насрещните катери (лодки), обикалящи кораба по часовниковата стрелка, да могат свободно да преминават между него и кораба, т. е. катерите (лодките) да се разминават винаги с левите си бордове.

Чл. 519.
(1) За безопасно плаване на катера (лодката) отговаря старшият от намиращите се на него офицери от кораба, а при отсъствие на такива - старшината (командирът) на катера (лодката).
(2) Офицер от корабния състав, който се намира на катера (лодката) като пътник, ако забележи неправилни действия от страна на по-младшия по звание и длъжност командир на катера (лодката), е длъжен да даде необходимите указания.

Чл. 520.
(1) Старшината на катера (лодката), след като получи заповед да подходи към трапа или борда на кораба, покрай който преминава катерът (лодката), е длъжен да изпълни тази заповед, освен ако е получил друго разпореждане от старшия от присъстващите началници.
(2) Ако има да изпълнява срочна задача, старшината на катера (лодката) при подхождането е длъжен да докладва за това на вахтения на кораба, от който е бил извикан, и да действа по-нататък по неговите указания.
(3) За случаите на забавяне по пътя и за причините, ако са му известни, старшината на катера (лодката) докладва на вахтения офицер (дежурния по кораб) на своя кораб веднага след завръщането си.

Чл. 521.
(1) Всички катери (лодки) от Военноморските сили и военноморските учебни заведения, комплектувани с екипажи от военнослужещи, носят военноморски флаг.
(2) Корабните катери (лодки) по време на движение носят присвоения на техния кораб флаг.
(3) Плаващите средства на части и поделения за материално-техническо осигуряване носят флагове на спомагателни кораби.
(4) Флагът на катера (лодката) се вдига преди отблъскване от борда на кораба или кея и се спуска (независимо от времето на денонощието) при пристигане на катера (лодката) на местоназначението.

Чл. 522.
(1) Катерите и движещите се под гребла лодки вдигат флага на кърмовия флагщок.
(2) При буксировка на лодки флаг носи само последната лодка. На лодките, които се движат под ветрила, флагът се закрепва към задната шкаторина на задния нокбензелов ъгъл (на двумачтовите лодки - на грота, на едномачтовите - на фока).
(3) Корабната лодка не носи флаг само в случаи, когато е изпратена да спасява паднал зад борда човек. Флагът се вдига след прибирането на човек в лодката.

Чл. 523.
(1) На всеки катер или лодка се присвояват специални позивни флагове, които се нанасят с боя: на катерите - в рубката, на лодките - от вътрешната страна на транцевата дъска.
(2) На външната страна на транцевата дъска и в носовата част върху двата борда на корабните катери и лодки се изобразяват корабните опознавателни знаци, чиито форма, размери и разцветки са определени от Щаба на Военноморските сили.

Чл. 524. Катерите (лодките) без необходимост не стоят до траповете. Те се швартоват за вистрела, застават на бакщов или ако не е получена специална заповед, се държат зад траверса на кораба. Лодката застава на бакщов при наличието в нея най-малко на двама гребци.

Чл. 525.
(1) При стоянка на открит рейд нощем, а така също при влошаване на времето катерите (лодките) се вдигат на кораба или се изпращат в гавана (в закритата част на стоянката).
(2) При стоянка в закрити бухти и гавани през нощта може да се оставя на вода само необходимият брой лодки, като вахтеният офицер е длъжен да провери швартоването им и да организира постоянно наблюдение за тях.

Глава единадесета
САНИТАРНО-ХИГИЕННО И ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНО ОСИГУРЯВАНЕ НА КОРАБА И ОПАЗВАНЕ ЗДРАВЕТО НА ВОЕННОСЛУЖЕЩИТЕ

Раздел I
Общи положения
 
Чл. 526.
(1) Спазването на разпоредбите по осигуряване на санитарно-хигиенното състояние на кораба и опазване здравето на военнослужещите е задължение на всеки член от екипажа на кораба.
(2) Всички началници са длъжни да дават пример в спазването на тези разпоредби и да взискват от подчинените си за тяхното точно изпълнение.

Чл. 527.
(1) Старши помощник-командирът на кораба отговаря за общото наблюдение на чистотата и температурата на въздуха в корабните помещения и организацията на храненето.
(2) За състоянието на помещенията, прогонването и изправността на облеклото и обувките, спазването на правилата за личната хигиена от подчинените отговорност носят техните непосредствени началници.

Чл. 528.
(1) Началникът на медицинската служба на дивизиона (кораба) ръководи медицинските мероприятия по опазване здравето на личния състав, следи за изпълнението на санитарно-хигиенните изисквания и осигурява санитарно-епидемичното състояние на кораба.
(2) Началникът на медицинската служба на дивизиона (кораба) организира и провежда периодично медицинско наблюдение за състоянието на здравето и физическото развитие на личния състав, организира медицинските прегледи и изследвания на личния състав, амбулаторното и стационарното лечение на заболелите, оказва незабавна медицинска помощ при остри заболявания и нещастни случаи.
(3) Началникът на медицинската служба следи за условията на настаняването, службата и бита на личния състав, неговото банно-перално обслужване от гледна точка на влиянието на тези условия на здравето на екипажа на кораба и на санитарно-хигиенното състояние на кораба, организира медицинския контрол за храненето на личния състав и снабдяването на кораба с вода.
(4) Указанията на началника на медицинската служба по опазване здравето на личния състав и поддържане санитарно-хигиенното благополучие на кораба са задължителни за целия личен състав на кораба.

Чл. 529. На корабите, на които не е предвидена длъжността началник на медицинската служба, за общите задължения по опазване здравето на личния състав и поддържане на необходимото санитарно-хигиенно състояние на кораба в съответствие с разпоредбите на чл. 526 до 539 отговаря помощник-командирът, а за изпълнението на специалните медицински задължения в съответствие с разпоредбите на чл. 552 до 562 отговарят длъжностните лица от медицинската служба на дивизиона или бреговата база.

Чл. 530. Наблюдението за състоянието на санитарното оборудване и системите за снабдяване на кораба с вода е задължение на началниците, които отговарят за това оборудване.

Раздел II
Опазване здравето на военнослужещите

Чл. 531.
(1) Всеки военнослужещ е длъжен непрекъснато да се грижи за личната си хигиена, опрятност и изправност на облеклото.
(2) Никой няма право да скрива заболяването си. За всяко заболяване незабавно се докладва на непосредствения началник и се търси помощта на лекаря.

Чл. 532.
(1) За поддържане на личната хигиена съгласно разпределение на времето на кораба се пуска прясна вода.
(2) На кораба на море след проверка от началника на медицинската служба се разрешава използването на задбордна вода за измиване на личния състав и за миене на столовата.
(3) При стоянка в базите, пристанищата и гаваните използването на задбордната вода за целите по ал. 2 се забранява.

Чл. 533. При продължителни плавания и рейдове на корабите бельото се изпира в места и време, определени от командира на кораба.

Чл. 534. При продължително плаване за екипажа се организира пране и гладене на постелъчното и долното бельо и на облеклото. Тези работи се изпълняват от специално назначени за това лица.

Чл. 535.
(1) През лятото на незамърсени рейдове и при температура на водата не по-ниска от 18 °С на личния състав се разрешава да провежда обучение по плуване.
(2) В непригодни за обучение рейдове и на ход обучението може да се замени с душ от незамърсена задбордна или прясна вода.
(3) Заключение за санитарното състояние на рейда дава началникът на медицинската служба на дивизиона (кораба).
(4) За удобство на обучаващите се на горната палуба се приготвят спасителни средства и въжета за подаване при оказване на помощ.
(5) От страна на борда, откъм който ще се проведе обучението, се изпращат лодки с пълно число гребци, снабдени със спасителни ризи, спасителни кръгове и назначен спасител във всяка от лодките.

Чл. 536.
(1) Дежурният по кораб ръководи обучението по плуване на личния състав.
(2) Вахтеният офицер и санитарният инструктор (лекарят) през време на обучението се намират на горната палуба и наблюдават обучаващите се. Наблюдение както от кораба, така и от спуснатите лодки се води и от специално назначени старшини (матроси), които умеят отлично да плуват и са обучени да оказват помощ на обучаваните при нужда.
(3) За да се провери дали всички са излезли от водата след завършване на обучението, всеки обучаван е длъжен, преди да влезе във водата, да остави на горната палуба предмети от облеклото си (обувки, кепе).
(4) На всеки кораб се издава инструкция за организацията на обучението по плуване.

Чл. 537. Всички военнослужещи са длъжни да носят прилична прическа.

Чл. 538. Личният състав на кораба е длъжен да поддържа чисти облеклото и постелъчните принадлежности. Дрехите и постелъчните принадлежности се проветряват.
 
Чл. 539.
(1) Формата на облеклото на екипажа на кораба се определя в зависимост от климата, времето и характера на дейността на личния състав.
(2) Личният състав, който носи службата си на открити постове, в студено и дъждовно време се осигурява със специални дрехи. Гребците и назначеният за работа на лодките личен състав в зависимост от времето носят със себе си топли или противодъждовни горни дрехи.
(3) При изпълнение на работи, съпроводени със замърсяване на дрехите, се облича работно или специално облекло, обувки и ръкавици.

Чл. 540. През горещите дни командирът на кораба може да разреши на личния състав да се съблече до кръста или да бъде с къси панталони както на палубата, така и вътре в кораба.

Чл. 541.
(1) На корабите се води постоянно наблюдение за състоянието на въздуха в помещенията и те се вентилират съгласно разписанието.
(2) Разписанието за работа на вентилаторите се съставя от командира на електромеханичната бойна част съвместно с началника на медицинската служба с оглед на климатичните условия на района на плаването и се утвърждава от командира на кораба.

Чл. 542. Отоплението се регулира по показанията на термометрите, каквито са поставени във всички жилищни и служебни помещения на кораба. През зимата в жилищните помещения се поддържа температура не по-ниска от +18 °С (в медицинските - не по-ниска от +20 °С), а в останалите помещения - съгласно установените технически норми.

Раздел III
Вода за пиене и за приготвяне на храна

Чл. 543.
(1) За качеството на водата за пиене се води медицински контрол съгласно специални правила.
(2) При доставянето на водата на кораба, напълването на цистерните с вода за пиене и при пазенето на водата се вземат всички мерки за недопускане на замърсяването й.
(3) Вода за пиене се приема на кораба с разрешение на лекаря или санитарния инструктор само при наличие на анализи, които потвърждават, че е доброкачествена.

Чл. 544.
(1) Цистерните за вода за пиене периодично се преглеждат, почистват, боядисват или циментират, а при необходимост се дезинфекцират. Отварянето на цистерните за вода за пиене се извършва в присъствието на лекаря или санитарния инструктор на кораба. Водата за пиене на корабите се разрешава да се употребява след предварителното й обеззаразяване.
(2) Военнослужещите, които са определени за почистване или циментиране на цистерните за вода за пиене, са длъжни, преди да започнат работа, да се измият, да минат през медицински преглед, да се преоблекат в чисто работно облекло и да обуят гумени ботуши, специално подготвени за работата по ал. 1.

Чл. 545.
(1) Помпите и шланговете, предназначени за подаване на вода за пиене, се поддържат чисти и не се използват за други нужди.
(2) Краищата на шланговете се боядисват с отличителни цветове и имат пояснителни надписи "За пиене" (бял цвят), "За миене" (син цвят) и "Задбордна" (зелен цвят).
(3) Клапаните за съединяване на тръбопроводите за вода за пиене с тези за миене и задбордна вода се заключват, пломбират се и се отварят при необходимост само с разпореждане на командира на електромеханичната бойна част и със знанието на началника на медицинската служба на кораба.

Чл. 546.
(1) Всички хранителни продукти, които се доставят на кораба, подлежат на задължителна медицинска проверка за определяне на тяхната доброкачественост и съответствието им на установените изисквания.
(2) При приготвяне на храна се следи в казана да се слага пълна норма продукти, да се спазват санитарните правила при кулинарната им обработка, приготвяната храна да бъде вкусна и разнообразна.
(3) Качеството на продуктите се проверява от помощник-командира на кораба (началника на службата за снабдяване) заедно с началника на медицинската служба.

Чл. 547. Камбузът и съдовете в него се поддържат чисти.

Чл. 548. Разкладката на продуктите за храна на личния състав се съставя от началника на службата за снабдяване (на корабите III ранг - от помощник-командира на кораба) съвместно с началника на медицинската служба на дивизиона (кораба) обикновено за седем дни, а при изравняване на разкладката - за три дни, и се утвърждава от командира на кораба, след което се окачва на определените места.

Чл. 549. Помощник-командирът на кораба отговаря за доставянето и пазенето на продуктите на кораба, приготвянето на храната, нейното раздаване, за запазването на готовата храна, измиването и дезинфекцията на съдовете от камбуза и столовата и спазването на всички санитарни правила в камбуза и в складовете.

Чл. 550.
(1) От готовата храна се заделят проби в количество и за време според изискванията на действащите нормативни разпоредби в БА.
(2) Пробите от готовата храна се заделят от готвача на кораба или от неговия заместник в присъствието на дежурния по кораб.
(3) Контролът по дейностите от ал. 1 и 2 се възлага на помощник-командира на кораба.

Чл. 551. На подводниците отговорност за получаването, пазенето и раздаването на текущия, неприкосновения и аварийния запас от продоволствие на личния състав носи старши помощник-командирът на подводницата.

Раздел IV
Медицински изследвания и прегледи. Медицинска помощ
 
Чл. 552.
(1) За наблюдение на здравословното състояние и на физическото развитие на личния състав на кораба и за своевременното откриване на лицата, които се нуждаят от укрепване на здравето и от лечение, се извършват медицински прегледи.
(2) Прегледът се извършва от началника на медицинската служба на съединението (бреговата база) или под негово ръководство от лекаря на кораба.
(3) Офицерите, старшините и матросите преминават през медицински прегледи (диспансеризация) не по-малко от един път в годината (есента). При нужда офицерите и старшините се консултират във военните или гражданските лечебни заведения.
(4) Медицинските прегледи и изследвания се провеждат в часовете, определени от командира на кораба. Забранява се провеждането на изследвания и имунизации в почивните дни.
(5) Резултатите от медицинските изследвания на личния състав и предложенията за провеждане на необходимите оздравителни мероприятия началникът на медицинската служба докладва на командира на кораба и обявява в негова заповед.
(6) Лицата, които постоянно работят в камбуза, в хлебопекарните, в продоволствените складове, в столовите, на обектите за водоснабдяване, в баните, в пералните, а така също и санитарите преминават през медицински преглед един път седмично и бактериологическо изследване всяко шестмесечие (без санитарите), а при наличие на епидемични показания - по решение на лекаря (лекаря епидемиолог). Лекарят (санитарният инструктор) нанася резултатите от изследванията и прегледите в личните медицински книжки.

Чл. 553. Идващото на кораба попълнение и лицата, които се завръщат от домашен отпуск, командировка и от болница, са длъжни да преминат през медицински преглед и само тогава с разрешение на лекаря може да бъдат настанени по кубрици.

Чл. 554.
(1) Преди плаване в неблагоприятни в епидемично отношение райони екипажът се ваксинира съобразно конкретния епидемичен риск по заповед на министъра на отбраната.
(2) По решение на лекаря на кораба от ваксинацията се освобождават военнослужещите с противопоказания след представяне на лекарско заключение.
(3) Бележките за извършените ваксинации и резултатите от тях се нанасят в личната здравна книжка на военнослужещия.
(4) На всички новопристигнали военнослужещи се правят необходимите ваксинации, ако това не е отбелязано в документите им.

Чл. 555.
(1) Матросите и старшините, които се нуждаят от медицинска помощ, докладват за това на своите непосредствени началници и с тяхно разрешение се отправят за амбулаторен преглед.
(2) След оказване на помощ лекарят записва своето заключение в медицинската книжка на военнослужещия и в амбулаторната книга.

Чл. 556.
(1) Болните в зависимост от характера на заболяването се подлагат на амбулаторно лечение на кораба, на лечение в корабния лазарет или в брегови лечебни заведения.
(2) В задгранични пристанища в брегови лечебни заведения се изпращат само тези болни, които се нуждаят от незабавна изолация или заболяването е от такъв характер, че не могат да останат на кораба без опасност за живота им.

Чл. 557. Началникът на медицинската служба докладва на командира на кораба за болните, настанени в корабния лазарет, за нуждаещите се от болнично лечение и подлежащите на освобождаване от работа и занятия.

Чл. 558. На стационарно лечение извън кораба военнослужещите се изпращат по заключение на началника на медицинската служба на дивизиона (кораба).

Чл. 559. За да бъде запознат с характера и протичането на заболяването на военнослужещите, които се намират на лечение вън от кораба, началникът на медицинската служба е длъжен да ги посещава и да получава необходимите сведения от лекуващите ги лекари.

Чл. 560. Преди излизане на кораба в продължително плаване началникът на медицинската служба е длъжен да изясни кои от болните, намиращи се на лечение, могат да се върнат на кораба.

Чл. 561. Преди излизане на корабите в продължително плаване и след завръщането им се извършва медицински преглед на личния състав.
 
Чл. 562. Медицинската служба е длъжна да бъде винаги готова за своевременно оказване на спешна медицинска помощ. Медицинската помощ, ако позволява обстановката, се оказва също така и в случаите, когато постъпи молба от брега или от друг кораб.

Чл. 563. Личният състав на корабите, определени за участие в операции в съюзен (коалиционен) формат, подлежи на медицински прегледи и освидетелстване съгласно действащите нормативни актове.

Глава дванадесета
ПУСКАНЕ НА ЛИЧНИЯ СЪСТАВ В ОТПУСК НА БРЕГА

Раздел I
Общи положения

Чл. 564.
(1) Пускането на личния състав от кораба на брега се разрешава от старшия на рейда или от командира на дивизиона (в отделно плаване - от командира на кораба).
(2) При необходимост лицата по ал. 1 могат да забранят на личния състав от кораба връзката с брега.

Чл. 565. В корабната канцелария или при дежурния по кораб се намира книга с адресите на военнослужещите.

Чл. 566. За осигуряване на заповяданата готовност на кораба винаги се намира необходим брой подготвени и отдадени в заповед длъжностни лица.

Раздел II
Слизане на офицерите, старшините и матросите на брега

Чл. 567.
(1) Нормите за слизане на офицерите, старшините и матросите на брега се определят със заповед на командващия на Военноморските сили, а в отделно плаване със заповед на командира на дивизиона (кораба).
(2) При определянето на нормите за слизане на брега във всички случаи трябва да се изхожда от условията на плаването и от обстановката, особеностите на подготовката, стоянката на открит рейд и др.

Чл. 568.
(1) При стоянка на котва в служебно време и с цел постоянно и пълноценно осигуряване на готовността на кораба и ръководството на борбата за неговата живучест офицерите, които заместват слезлите на брега командир на кораба и командир на електромеханичната бойна част, се подготвят и допускат до изпълнение на техните задължения със заповед на командира на дивизиона.
(2) Командирът на кораба, когато слиза на брега, е длъжен да остави за свой заместник старши помощник-командира на кораба или подготвен и отдаден в заповед на командира на дивизиона кораби офицер (старшина) и да проконтролира оставането на кораба на командира на електромеханичната бойна част или негов заместник, който да отговаря на изискванията, посочени в ал. 1.

Чл. 569.
(1) Офицерите, старшините и матросите, получили разрешение да слязат на брега, могат да напуснат кораба след завършване на занятията, ученията и работите в съответствие с утвърдения от командира на кораба график.
(2) Слизащият на брега получава разрешение от своя непосредствен началник и съобщава за това на дежурния по кораб (вахтения офицер, дежурния по команда).

Чл. 570. Слезлите на брега офицери, старшини и матроси са длъжни да се явят на кораба до вдигане на военноморския флаг. При завръщането от брега те са длъжни да съобщят на дежурния по кораб за пристигането си.

Чл. 571.
(1) Командирът на кораба слиза на брега с разрешение на своя непосредствен началник.
(2) Командирът на дивизиона при слизане на брега оставя за свой заместник началника на щаба или един от командирите на кораби.

Чл. 572. Редът за слизане на офицерите от плаващия щаб се определя от началника на щаба на съединението.

Глава тринадесета
РЕМОНТ НА КОРАБА

Чл. 573.
(1) През време на ремонт на кораба главна задача на личния състав е своевременното и качествено изпълнение на ремонтните работи за привеждането на оръжието и техническите средства в пълна готовност за използване.
(2) Вътрешният корабен ред през време на ремонта се организира така, че да осигурява максимално използване на целия личен състав за изпълнение на ремонтните работи и поддържане на необходимата организация на службата.

Чл. 574.
(1) Подготовката на личния състав през време на ремонта не се прекратява. Тя е насочена към поддържане на необходимата организация на службата, изучаване устройството на кораба, ремонтиращото се и ново въоръжение и технически средства, осигуряване своевременното и качествено провеждане на изпитанията (на швартови и на ход).
(2) През време на ремонта личният състав използва разглобяването и сглобяването на оръжието и техническите средства за тяхното по-задълбочено усвояване и изучаване.
(3) Командирите на подразделения и завеждащите оръжието, механизмите, установките, устройствата, приборите са длъжни да знаят в какво състояние се намира тяхното завеждане.

Чл. 575.
(1) Плановите ремонти на кораба са: всекидневен, месечен планово-предупредителен ремонт (преглед), предпоходен и следпоходен преглед, доков, навигационен, текущ, среден и основен.
(2) Всекидневният преглед се извършва с цел проверка готовността на материалната част за действие и отстраняване на нетърпящи отлагане неизправности. Извършва се от личния състав.
(3) Месечният планово-предупредителен ремонт (ППР) и преглед (ППП) имат за цел своевременно откриване на неизправностите по оръжието и техническите средства, извършване на профилактични работи, предвидени от експлоатационните инструкции, и събиране на данни за определяне обема на плановите ремонти в заводски условия. Извършва се от личния състав на кораба с участието на ремонтните работилници на съединенията по установения ред.
(4) Предпоходният и следпоходният преглед на кораба се извършват с цел да се възстанови боеготовността на кораба, да се отстранят откритите неизправности и да се извършат планово-предупредителен ремонт и регламентни работи. Изпълняват се от личния състав на кораба и работилниците на съединенията.
(5) Доковият ремонт се извършва със силите и средствата на търговски дружества и работилници с привличане на личен състав от кораба. Извършват се работи, които не могат да бъдат изпълнявани на вода.
(6) Навигационният ремонт има за цел своевременното извършване на регламентните прегледи и работи, ремонт или смяна на износените или отработили ресурса си детайли и възли на оръжието и техническите средства за поддържане на кораба и материалната част в изправност и в постоянна бойна готовност. Извършва се от личния състав на кораба и работилниците на съединенията с привличане на кораборемонтни дружества и фирми.
(7) Текущият и средният ремонт имат за цел възстановяване техническия ресурс на корабното оборудване и отстраняване дефектите по въоръжението и техническите средства, открити в процеса на тяхната експлоатация. Извършват се от работилниците на съединенията или търговски дружества.
(8) Основният ремонт има за цел да възстанови корпуса на кораба, неговите механизми, системи, устройства и въоръжение. Възлага се на един изпълнител.
(9) Освен посочените ремонти могат да се извършват основно и частично преоборудване или модернизация на кораба.

Чл. 576.
(1) Основание за влизане на кораба в ремонт са изразходването на техническия ресурс на основните механизми, изтичането на междуремонтния календарен срок, установен за всеки тип кораб, и неговото действително техническо състояние. Отклоненията от техническите условия се утвърждават от командващия на Военноморските сили.
(2) Времето за провеждане на планово-предупредителните прегледи и ремонти се определя от командира съвместно с техническите органи, а сроковете за провеждането им - съгласно действащите заповеди.

Чл. 577. За съкращаване срока на ремонт същият може да се извършва по агрегатния способ - чрез замяна на механизмите (оборудването) с нови или отремонтирани.

Чл. 578. Преди началото на доковия, текущия, средния или основния ремонт на кораба (в зависимост от типа) се осигурява време за изпълнение на предремонтни мероприятия.

Чл. 579. Подготвеният за ремонт кораб се приема за ремонт с акт.

Чл. 580.
(1) През време на ремонта командирите на кораби и командирите на бойни части или сектори и секции (началниците на служби) отговарят за:
1. срочното и качествено изпълнение на ремонтните работи;
2. спазването на техническите условия на ремонта, качеството на използваните материали и комплектността на изделията;
3. спазването на изискванията на правилата и инструкциите по съхранението, разглобяването и сглобяването на оръжието и техническите средства;
4. изпълнението на корабните правила и спазването на мерките за безопасност от работниците;
5. правилното натоварване на кораба, спазването на мерките за осигуряване живучестта, непотопимостта и противопожарната безопасност на кораба и на мерките за предпазване от нещастни случаи;
6. поддържането на чистота на кораба, почистването на работните места и състоянието на техническите средства, ремонтът на които е завършил или не се извършва такъв;
7. икономичното и целесъобразно изразходване на материалните средства, отпуснати за ремонт на кораба.
(2) Командирите на бойни части или сектори и секции (началниците на служби) предварително приемат отремонтираното оръжие и техническите средства с временен акт.
(3) Окончателното приемане на отремонтираното оръжие и техническите средства на кораба след текущ и среден ремонт се извършва на швартови и ходови изпитания от специално назначена комисия.

Чл. 581. Получените в процеса на изпитанията след ремонта тактико-технически данни на оръжието и техническите средства, а така също и данните за извършената модернизация на кораба се записват от изпълнителя на ремонта в тактическия формуляр на кораба и във формулярите на корпуса, механизмите, системите и устройствата.

Чл. 582.
(1) Командирът на кораба няма право да отдава разпореждане за каквито и да е преустройства или нови установки, без те да са утвърдени от съответните висшестоящи органи, и да допуска каквито и да било изменения в утвърдените чертежи и образци.
(2) Командирът на кораба е длъжен да докладва по команден ред за желаните изменения на една или друга конструкция, които биха повишили тактическата ценност на кораба и ефективността от използването на оръжието и техническите средства.

Чл. 583.
(1) Командирите на съединения, техните заместници по материално-техническо и медицинско осигуряване, флагманските специалисти и техническите органи от щабовете на съединенията и Щаба на Военноморските сили отговарят за своевременната подготовка и влизането на корабите в ремонт, за организацията на ремонта, за своевременното и качествено извършване на работите, изпълнявани от кораборемонтните дружества и от личния състав.
(2) След завършване на ремонта и ходовите изпитвания лицата по ал. 1 са длъжни да направят заключение за пълнотата и качеството на ремонта на всички видове въоръжение и техника и за допускане на материалната част до експлоатация.

Чл. 584. Началниците на направления в Щаба на Военноморските сили уточняват необходимия обем за ремонт на въоръжението и техниката и осъществяват текущ контрол за качеството.

Чл. 585. За извършването на ремонтните работи, изпълнявани от ремонтните бази (работилници) на съединенията, отговарят командирите на съединения, техните заместници по материално-техническо и медицинско осигуряване, флагманските специалисти и техническите органи на съединенията.

Чл. 586. Корабите, предислоцирани за времето на ремонта в други военноморски бази (съединения), постъпват във временно подчинение на тези военноморски бази (съединения), където ще се извършва ремонтът.

Чл. 587. Докуването (доковият ремонт) на корабите се планира и се организира от техническите органи на Военноморските сили (съединението). То може да се съчетава с един от видовете ремонти или да се провежда независимо от тях в срокове, предвидени в действащите заповеди и положения.

Чл. 588.
(1) Аварийният ремонт на корабите е извънпланов и има за цел да отстрани повреди, възникнали в хода на експлоатация на оръжието и техническите средства, които го извеждат извън строя или намаляват тактико-техническите му характеристики.
(2) Всяка авария или повреда на оръжие или техническо средство на кораба се разследва от назначена комисия съгласно действащата във Военноморските сили инструкция.

Чл. 589. След завършване на строежа (ремонта) на кораба при наличието на незавършени или некачествено изпълнени работи на командира на кораба се забранява да подписва приемателния акт и да приема кораба от производственото предприятие.

Чл. 590. След завършване на текущия или средния ремонт преди ходовите изпитания на командира на кораба се предоставя необходимото време (в зависимост от типа на кораба и нивото на подготовка на личния състав) за привеждане на материалната част и кораба в ред и за отработване организацията на службата и действията на личния състав по корабните разписания за осигуряване на безаварийно плаване по време на изпитанията.

Чл. 591. Изпитанията на кея и ходовите изпитания, предаването на отремонтираната техника и оръжие се извършват от завода при участието на личния състав, който обслужва сдаваните механизми, устройства, въоръжение и апаратура.

Чл. 592. За своевременното и пълно снабдяване на корабите с материали, инструменти и запасни части за изпълнение на ремонтните работи, извършвани със силите на личния състав, отговарят снабдителните органи от Щаба на Военноморските сили и съединенията.

Глава четиринадесета
БАЗИРАНЕ НА КОРАБИТЕ И ТЯХНОТО МАТЕРИАЛНО-ТЕХНИЧЕСКО И МЕДИЦИНСКО ОСИГУРЯВАНЕ

Раздел I
Общи положения

Чл. 593. Материално-техническото и медицинското осигуряване на корабите от съединението се осъществяват от органите за материално-техническо и медицинско осигуряване под ръководството на заместник-командира по материално-техническо и медицинско осигуряване на корабното съединение.

Чл. 594. Органите за материално-техническо и медицинско осигуряване на корабното съединение са длъжни да осигуряват оборудването на местата за стоянка на базиращите се кораби и да организират:
1. снабдяването с всички материални средства, боеприпаси, запасни инструменти и прибори, специално морско имущество, гориво, продоволствие, електроенергия, пара, вода, въздух високо налягане и т.н.;
2. извършването на плановите и аварийните ремонти на корабите, въоръжението и техниката със силите на ремонтните органи на ВМС и търговските дружества по заявки до Щаба на ВМС или по сключени договори;
3. осигуряването на учебно-материалната база за провеждането на подготовката с личния състав на корабите;
4. условията за отдих на личния състав на корабите.

Раздел II
Настаняване на личния състав от корабите в базовите помещения

Чл. 595. При настаняване на брега за личния състав на всеки кораб (група кораби) се определят помещения в съответствие с разпоредбите на Устава за войсковата служба на Въоръжените сили на Република България.

Чл. 596. Командирът на базиращия се кораб (дивизион, група кораби) отговаря за състоянието на всички помещения, заемани от неговия личен състав, за реда в тях, за опазването на инвентара и за носенето на дежурната служба.

Чл. 597.
(1) При излизане на кораба (дивизиона) на плаване всички помещения се сдават на служебно лице, определено от заместник-командира по материално-техническото осигуряване, почистени и подредени, заключени и запечатани с печата на дежурния по кораб (по дивизион). Ключовете от помещенията се предават за пазене на оперативния дежурен на военноморската база.
(2) При заминаване на кораба за продължително време облеклото и личните вещи на екипажа се сдават в базовия склад.

Чл. 598. Когато целият дивизион е принуден внезапно да напусне базата за продължително време и поради това личният състав не е могъл да подготви помещенията за сдаване, заместник-командирът по материално-техническото осигуряване (командирът на бреговата база) веднага след заминаване на кораба е длъжен да изпрати определено с негова заповед служебно лице за привеждане на помещенията в ред, за тяхното запечатване и организиране на охраната.

Раздел III
Попълване на корабните запаси

Чл. 599. Командирът на кораба преди завръщането в пункта за базиране е длъжен да даде своевременно заявка до снабдителните органи на корабното съединение за необходимите му материални средства и ремонт. При завръщане на дивизиона кораби заявката се дава от началника на щаба на дивизиона.

Чл. 600. В случаите, когато снабдителният орган е принуден да осигурява голям брой кораби едновременно, щабът на съединението е длъжен да укаже последователността на тяхното снабдяване.

Чл. 601. Снабдителните органи на Военноморските сили (корабното съединение) са длъжни своевременно да осигуряват корабите (съединенията) с всички видове материални средства по заявките на командирите в съответствие с установените лимити, норми и таблици, а така също с необходимите транспортни, плаващи средства, кранове, докове и други.

Чл. 602. Всички видове материални средства, необходими на кораба, се доставят до борда на кораба с транспортни средства на органите за материално-техническо и медицинско осигуряване.

Чл. 603. Командирите на кораби са длъжни да следят приемането на материалните средства на кораба да се извършва в най-кратки срокове и транспортните средства да престояват минимално време до борда на кораба.

Чл. 604. Заместник-командирът на съединението по материално-техническо и медицинско осигуряване е длъжен да организира посрещането на завръщащия се от море кораб, да си изясни нуждите на пристигналия кораб и да даде указания по настаняването, обслужването и снабдяването на неговия личен състав.

Чл. 605. Личният състав на базиращите се подводници и катери се зачислява на котлово доволствие в корабното съединение, което го осигурява. При различие в нормите на продоволствените дажби на базиращия се личен състав храненето се организира отделно.

Чл. 606.
(1) Корабите, предислоцирани от други военноморски бази, се базират временно на основание на разпореждане на началника на Щаба на Военноморските сили.
(2) Временно базиращите се кораби се осигуряват с всички видове доволствия наравно с постоянно базиращите се кораби.

Част четвърта
ФЛАГОВЕ, ОТДАВАНЕ НА ВОЕННА ЧЕСТ И ТЪРЖЕСТВА

Глава петнадесета
ВДИГАНЕ НА ФЛАГОВЕТЕ НА КОРАБИТЕ

Раздел I
Национално знаме и военноморски флаг на Република България

Чл. 607. Националното знаме на Република България е национален символ, който изразява независимостта и суверенитета на българската държава.
 
Чл. 608.
(1) Националното знаме на Република България се вдига на корабите от Военноморските сили в официални и тържествени случаи на специално предназначено място. Националното знаме на Република България се вдига при следните случаи:
1. при официално посещение на кораба от президента на Република България, председателя на Народното събрание, председателя на Министерския съвет на Република България на фокстенгата на ход и на котва със съгласието на указаните лица;
2. на националния празник;
3. при връчване на правителствени награди на корабите (корабните съединения) и при обявяване на присвоени почетни звания (наименования);
4. в празнични дни и дни на тържествени събития, които не са посочени в т. 2 и 3, по заповед на министъра на отбраната на Република България.
(2) Националното знаме на Република България в случаите на ал. 1, т. 2, 3 и 4 се вдига само при стоянка на кораба на котва (бочка, швартови). На подводниците се вдига на едно от повдигащите се устройства.

Чл. 609.
(1) На бойните кораби и на корабите със специално назначение се присвоява военноморски флаг на Република България. Военноморски флаг се присвоява и на други плавателни средства от състава на Въоръжените сили.
(2) Присвояването на военноморския флаг се извършва със заповед на командващия на Военноморските сили.

Чл. 610.
(1) Военноморският флаг на Република България, вдигнат на кораб от Военноморските сили, е бойно знаме на кораба. Той символизира държавната принадлежност и неприкосновеността на кораба и готовността му да защитава държавните интереси на Република България.
(2) Военноморският флаг е символ на воинската чест, доблест и слава. Той напомня на всеки военнослужещ от кораба за неговия свещен дълг предано да служи на Родината, да я брани мъжествено и умело да защитава неприкосновеността и териториалната й цялост.

Чл. 611.
(1) Охраната на националното знаме и военноморския флаг е почетно задължение на целия екипаж на кораба.
(2) Целият личен състав на кораба е длъжен самоотвержено и мъжествено да защитава националното знаме и военноморския флаг и да не допусне завладяването им.
(3) Непосредственото наблюдение за състоянието на националното знаме и военноморския флаг и охраната му се възлага на специално назначени за това лица съгласно разписанието за бойна тревога.

Чл. 612.
 (1) На спомагателните кораби, плаващите средства и съоръжения от Военноморските сили се присвоява флаг на спомагателен кораб от Военноморските сили на Република България.
(2) Флагът на спомагателен кораб на Военноморските сили на Република България се вдига и спуска в съответствие с правилата за вдигане и спускане на военноморския флаг, изложени в тази глава.

Чл. 613.
(1) Флагът на кораба престава да се вдига при извеждане на кораба от състава на Военноморските сили на Република България.
(2) На корабите (спомагателните кораби), намиращи се в консервация, на които не живеят екипажи, военноморският флаг (флагът на спомагателните кораби) не се вдига.
(3) Забранява се вдигането на военноморския флаг на спортни съдове, спортни бази и на сгради.

Чл. 614.
(1) Гюйсът, вдигнат на кораба, означава, че корабът е от бойния състав на ВМС.
(2) Гюйсът се вдига на гюйсщока, когато корабът е на котва (бочка, швартови).
(3) Гюйсът се вдига и се спуска едновременно с вдигането и спускането на военноморския флаг на Република България.
(4) Гюйсът се вдига също на мачтите на бреговите салютни пунктове при даването на салюти.

Чл. 615.
(1) Вимпелът означава, че корабът се намира в кампания и се вдига на гротстенгата (на фокстенгата при една мачта) на кораби, на които са присвоени военноморски флагове.
(2) Вимпелът се вдига и спуска по заповед на командващия на Военноморските сили.
(3) Вимпелът се носи през цялото денонощие, във всякакви атмосферни условия, на ход и на котва (бочка, швартови). Той се спуска само в случаи, когато на стенгата на една от мачтите на кораба е вдигнат флагът или брейдвимпелът на длъжностно лице, намиращо се на кораба.

Чл. 616.
(1) Флаговете на висшите длъжностни лица от Въоръжените сили на Република България, включително флагът на командващия на ВМС, се вдигат на гротстенгата (при една мачта на фокстенгата).
(2) Брейдвимпелът на старшия на рейда се вдига под флага на длъжностното лице или под вимпела.

Чл. 617.
(1) Флаговете на длъжностните лица се вдигат с разрешение на командирите (началниците), на които те са присвоени, на корабите, на които тези лица официално пребивават, или в пунктовете за базиране на специално определени места.
(2) С вдигането на флага на длъжностното лице на кораба флагът на този командир (началник), ако е бил вдигнат на друг кораб, се спуска.
(3) Командирите на корабните съединения (дивизиони) вдигат присвоените им флагове и брейдвимпели само на корабите на своето съединение или на придадените им кораби.

Чл. 618.
(1) Флаговете и брейдвимпелите на длъжностните лица остават вдигнати денем и нощем, а така също и при кратковременно отсъствие на тези лица.
(2) Нощем на котва или на ход освен флага на длъжностното лице флагманският кораб включва на мачтата си флагманска светлина.

Чл. 619. При официални случаи, когато длъжностните лица плават на катери (лодки), присвоените им длъжностни флагове (брейдвимпели) се вдигат на носовия флагщок или на мачта с тяхно разрешение.

Чл. 620. В тържествени случаи се извършва разцветяване на корабите с флагове между клотиците на мачтите и от тях към щевните на кораба. На корабите, които по технически причини не могат да извършват разцветяването по такъв начин, се разрешава разцветяване само от клотика на фокмачтата до форщевена.

Чл. 621.
(1) Флаговете за разцветяване се вдигат на корабите едновременно с вдигането на военноморския флаг на Република България и се спускат заедно с него, ако в зависимост от обстановката по заповед на старшия командир (началник) на рейда не са били спуснати по-рано. При снемането от котва (бочка, швартови) флаговете за разцветяване се спускат 30 минути преди времето, определено за снемане от котва (бочка, швартови).
(2) При заставане на котва (бочка, швартови) флаговете за разцветяване се вдигат заедно с вдигането на гюйса (пренасянето на флага).
(3) На ход разцветяване на корабите с флагове не се извършва. В лошо време, когато корабът се намира на котва (бочка, швартови), в тържествени случаи се вдигат само стенговите флагове.

Раздел II
Вдигане и спускане на военноморския флаг на Република България

Чл. 622. Военноморският флаг се вдига на корабите:
1. на ход - на гафела;
2. при стоянка на котва (бочка, швартови) - на кърмовия флагщок.

Чл. 623.
(1) Военноморският флаг на корабите, стоящи на котва (бочка, швартови), както през лятото, така и през зимата се вдига в делнични дни в 08,00 ч., а в почивни и празнични дни - в 09,00 ч.
(2) Флагът се спуска с астрономическия залез на слънцето.

Чл. 624.
(1) Корабите на ход носят военноморския флаг денонощно, без да го спускат.
(2) При излизане на море след залеза на слънцето и до 08,00 (09,00 в празнични и почивни дни) часа военноморският флаг се вдига на корабите в момента на преминаване от положение на котва (бочка, швартови) в положение на ход. В тези случаи при вдигането и спускането на флага команда "Мирно!" не се подава.
(3) Когато корабът сменя мястото си на рейда и в гавана през нощта и след разсъмване до 08,00 (09,00) ч., флагът не се вдига.

Чл. 625. Когато на рейда се намират няколко кораба, флагът се вдига и се спуска по команда на командира на съединението (дивизиона) или старшия командир (началник) на рейда.

Чл. 626.
(1) Вдигането и спускането на военноморския флаг на Република България се извършва тържествено и обикновено.
(2) Тържествено вдигане на флага се извършва:
1. в дните, посочени в чл. 608, ал. 1, т. 2 и 3;
2. в Деня на Военноморските сили на Република България; при връчване на кораба на военноморския флаг на Република България и неговото първо вдигане на кораба; в дните на годишния празник на кораба (съединението) и при връчване награди от министъра на отбраната на Република България за мъжество и войнска доблест;
3. в празнични дни и при тържествени събития, които не са посочени в предишните точки, по заповед на командващия на Военноморските сили.
(3) При извеждане на кораба от състава на Военноморските сили на Република България се извършва тържествено спускане на флага. В този случай флагът се спуска лично от командира на кораба в присъствието на командира на съединението.
(4) Обикновено вдигане на флага се извършва в останалите дни на годината.

Чл. 627.
(1) При тържествено вдигане на военноморския флаг се вдигат и стенговите флагове и флаговете за разцветяване.
(2) Националното знаме на Република България се вдига като стенгови флаг в случаите, указани в чл. 608.
(3) Стенговите флагове се вдигат на стенгите на всички мачти, при това вдигнатите на тях флагове на длъжностните лица се разполагат по-ниско от стенговите флагове.

Чл. 628.
(1) При подготовка за тържествено вдигане (спускане) на флага се извършва следното:
1. петнадесет минути преди вдигането (спускането) на флага на корабите се свири сигналът "Повестка";
2. пет минути преди вдигането (спускането) на флага на кораба на командира на съединението или на старшия на рейда по команда на вахтения офицер (дежурния по кораб) "Изпълнителен до половина!" се вдига до половината сигнал, състоящ се от два флага "Изпълнителен";
3. на корабите на другите командири на съединения сигналът по т. 2 се повтаря, а на останалите кораби се вдига до половината сигнал, състоящ се от два флага "Ясно виждам";
4. пет минути преди вдигането (спускането) на флага по сигнал "Голям сбор":
а) целият личен състав се строява в предварително обявената форма на облеклото съгласно схемата за построяване;
б) изпращат се сигналчици на фалите на онези флагове, които ще се вдигат (спускат);
в) вахтеният офицер, като използва средствата за свръзка, докладва на командира на кораба и на командира на съединението: "Пет минути до тържествено вдигане (спускане) на флага".
(2) При излизане на командира на кораба (съединението, дивизиона) на горната палуба се командва "Мирно!". След като приеме рапорта на старши помощник-командира на кораба, командирът на кораба (съединението, дивизиона) поздравява личния състав по случай празника. След това се подава команда "Свободно!".
(3) Една минута преди вдигането (спускането) на флага на кораба на командира на съединението (дивизиона) или на старшия командир (началник) на рейда се вдига до място сигналът "Изпълнителен".
(4) Всички кораби, като следват действията на старшия на рейда, вдигат указаните по-горе флагове или сигнала "Ясно виждам", а вахтеният офицер командва: "За флага, гюйса, стенговите флагове и флаговете за разцветяване, Мирно!". По тази команда личният състав заема положение "Мирно", а ако флагът се спуска, тръбачите свирят сигнала "Заря".
(5) Точно в момента, определен за вдигане (спускане) на флага, вахтеният офицер (дежурният по кораб), след като е докладвал на командира на съединението (дивизиона) или на старшия командир (началник) на рейда "Времето изтече", командва: "Флага, гюйса, стенговите флагове и флаговете за разцветяване, Вдигни (Спусни)!". Флагът и гюйсът в разгърнат вид, стенговите флагове и флаговете за разцветяване бавно се вдигат (спускат), а сигналите "Изпълнителен" или "Ясно виждам" бързо се спускат. При това:
1. тръбачите свирят сигнала "Вдигане (спускане) на флага";
2. личният състав обръща глава към флага, а офицерите и старшините отдават военна чест;
3. оркестърът изпълнява "Срещен марш".
(6) След вдигането (спускането) на флаговете оркестърът изпълнява химна на Република България.
(7) След изсвирване на сигнала от тръбачите, вдигането на флаговете до място и края на химна на Република България вахтеният офицер с разрешението на командира на кораба командва "Свободно! Тръбачи долу!".

Чл. 629.
(1) При подготовка за обикновено вдигане (спускане) на флага се извършва следното:
1. петнадесет минути преди вдигане (спускане) на флага на корабите се свири сигнал "Повестка";
2. пет минути преди вдигането (спускането) на флага на кораба на командира на съединението или на старшия на рейда по команда на вахтения офицер (дежурния по кораб) "Изпълнителен до половина!" се вдига до половината флагът "Изпълнителен";
3. на корабите на другите командири на съединения сигналът по т. 2 се повтаря, на останалите кораби се вдига до половината сигнал "Ясно виждам".
(2) На корабите се извършват следните действия:
1. по сигнал "Голям сбор" екипажът на кораба в предварително обявената форма на облеклото се строява съгласно схемата за построяване;
2. извикват се тръбачите;
3. изпращат се сигналчиците на фалите на флага и гюйса;
4. вахтеният офицер, като използва средствата за свръзка, докладва на командира на кораба и на командира на съединението: "Пет минути до вдигане (спускане) на флага".
(3) При излизане на командира на кораба на горната палуба се подава команда "Мирно!". Командирът на кораба приема доклада на старши помощник-командира на кораба и поздравява личния състав. След това се подава команда "Свободно!".
(4) Една минута преди вдигането (спускането) на флага на кораба на командира на съединението (дивизиона) или на старшия на рейда се вдига до място сигналът "Изпълнителен". Всички кораби, като следват действията на старшия на рейда, вдигат до място сигнала "Изпълнителен" или "Ясно виждам", а вахтеният офицер командва: "За флага и гюйса, Мирно!". По тази команда личният състав заема положение "Мирно", а ако флагът се спуска, тръбачите свирят сигнала "Заря".
(5) Точно в момента, определен за вдигане (спускане) на флага, вахтеният офицер (дежурният по кораб), след като е докладвал на командира на кораба "Времето изтече", командва: "Флага и гюйса, Вдигни (Спусни)!". Флагът и гюйсът в разгънат вид бавно се вдигат (спускат), а сигналът "Изпълнителен" или "Ясно виждам" бързо се спуска. При това:
1. тръбачите свирят сигнала "Вдигане (спускане) на флага";
2. личният състав обръща глава към флага, а офицерите и старшините отдават военна чест.
(6) След изсвирване на сигнала от тръбачите вахтеният офицер с разрешението на командира на кораба командва: "Свободно. Тръбачи, долу!".
(7) При подготовка на кораба за бой и поход, при бойна готовност, когато се извършват голяма приборка и аврални работи, и при обикновено спускане на флага екипажът на кораба не се строява. В тези случаи 1 минута преди вдигането (спускането) на флага вахтеният офицер командва: "Застани по бордовете!". По тази команда личният състав, намиращ се на палубата, застава с лице към диаметралната плоскост на кораба. След това се извършват същите действия, както при вдигане (спускане) на флага със строяване на екипажа.

Чл. 630. При вдигането (спускането) на флага матросите и старшините, които се намират близо до корабите, прекратяват работата и занятията и заемат положение "Мирно" с лице към кораба, а офицерите и старшините в момента на вдигане (спускане) на флага отдават военна чест.

Чл. 631. На лодките, които в момента на вдигане (спускане) се намират близо до корабите, ако позволява обстановката, по команда на старшината на лодката гребците изпълняват команда "Гребла на валяк!". Старшината на лодката и намиращите се в нея офицери и старшини отдават военна чест, без да стават от седалките.

Глава шестнадесета
ОТДАВАНЕ НА ВОЕННА ЧЕСТ

Раздел I
Отдаване на чест при среща на корабите

Чл. 632.
 (1) Отдаване на чест при среща на корабите на море, стоящи на рейд или в пункта за базиране, се извършва през светлата част на денонощието.
(2) При среща на военни кораби, които плават под националното знаме на Република България, военноморския флаг на Република България, гранично-полицейския флаг на кораби от Морска гранична полиция и флага на спомагателен кораб, на корабите се свирят сигналите "Захождане" и "Изпълнителен".
(3) Сигналът "Захождане" се свири в момента, когато щевните на корабите се изравнят, при това сигналът "Захождане" първо се свири на кораба с по-нисък ранг или плаващ под флага (брейдвимпела) на младшия (подчинен) командир. При този сигнал всички, които не са заети служебно и се намират на горната палуба, се обръщат с лице към преминаващия кораб и заемат положение "мирно", а офицерите отдават военна чест.
(4) Сигналът "Изпълнителен" се свири първо на кораба, плаващ под флага (брейдвимпела) на старшия командир (началник).
(5) При среща на военни кораби с еднакви рангове или плаващи под флаговете или брейдвимпелите на равни длъжностни лица сигналите "Захождане" и "Изпълнителен" се свирят едновременно на двата кораба.
(6) При среща на бойни кораби със спомагателни кораби първи свирят сигнала "Захождане" спомагателните кораби.
(7) На корабите, които нямат тръбачи, сигналът "Захождане" се заменя с едно изсвирване със средна продължителност, а сигналът "Изпълнителен" - с две къси изсвирвания (с устна свирка).

Чл. 633. Старшинството на командирите на военноморски бази се обявява със заповед на командващия на Военноморските сили, а старшинството на командирите на дивизиони и командирите на кораби - със заповеди на командирите на съединения.

Чл. 634. Отдаването на чест на длъжностните лица при среща с тях на море се изпълнява, ако те се намират на кораба (катера) под присвоения им флаг (брейдвимпел) и ако разстоянието на кораба (катера) не превишава 2 кабелта.

Чл. 635. При среща на кораб от Военноморските сили на Република България с търговски кораби на Република България и невоенни кораби на други държави, ако те отдават чест на военния кораб с приспускане на кърмовия флаг, т. е. салютират с флага, по команда на вахтения офицер им се отговаря с еднократно приспускане на военноморския флаг на Република България на една трета от дължината на флагщока (фала). При салютирането флагът бавно се приспуска и също така бавно се вдига.

Раздел II
Посрещане на пристигащи на кораба длъжностни лица
 
Чл. 636.
(1) Посрещането и отдаването на военни почести при пристигане на кораба на президента на Република България, председателя на Народното събрание, министър-председателя, министъра на отбраната, началника на Генералния щаб на Българската армия, чуждестранни представители и военни делегации се извършва с почетен караул, съгласно Устава за войсковата служба на Въоръжените сили на Република България.
(2) Командирът на кораба (флагманският кораб) или командирът на дивизиона посреща гореуказаните лица и им се представя (по-нататък той съпровожда посрещаното лице на кораба).
 
Чл. 637.
(1) Когато на кораба идват командващият на Военноморските сили, генерали, адмирали и други преки началници, командирът на кораба ги посреща и им рапортува.
(2) Командирът на флагманския кораб посреща командира на дивизиона при неговото първо идване на кораба за деня.

Чл. 638. Идващите на кораба старши началници, непосочени в чл. 637, се посрещат от дежурния по кораб (вахтения офицер), който е длъжен да се представи на пристигналото на кораба лице.

Чл. 639.
(1) При посрещането на лицата, посочени в чл. 636 и 637, когато те идват на кораба с катер (кораб), се свири сигнал "Захождане". Сигналът се изпълнява при приближаването на катера (кораба) на 2 кабелта от кораба. Командата "Мирно!" се подава при стъпване на посрещаното лице на долната площадка на трапа, а се рапортува при стъпването му на палубата.
(2) При посрещането на лицата по ал. 1, когато те се качват от брега на кораб, стоящ на швартови, сигналът "Захождане" не се свири.

Чл. 640. При посрещането на лица, посочени в чл. 636 и 637, на корабите I ранг (имащи оркестър) след сигнала "Захождане" оркестърът изпълнява "Срещен марш".
 
Чл. 641.
(1) Слизащите от кораба лица, посочени в чл. 636 и 637, се изпращат от командира на кораба.
(2) Командата "Мирно!" се подава при стъпване на изпращаното лице на горната площадка на трапа, а сигналът "Захождане" се свири в момента на отблъскване на катера от трапа.
(3) При слизане на лицата по ал. 1 от кораба на брега сигнал "Захождане" не се свири.
 
Чл. 642.
(1) Пристигащият на кораба командир се посреща от дежурния по кораб (вахтения офицер). Посрещащият подава команда "Мирно!" и рапортува на командира. Сигналът "Захождане" се свири в съответствие с чл. 639.
(2) При всяко качване на кораба (слизане от кораба) на командира на кораба се подава команда "Мирно!".

Чл. 643. Пристигащите на кораба помощници (заместници) на командира на кораба се посрещат до трапа от дежурния по кораб (вахтения офицер), който им се представя.

Чл. 644. В случаите, когато екипажът на кораба е построен по сигнал "Голям сбор", на корабите I ранг (имащи оркестър) при отдаване на чест на командира на кораба и на неговите преки началници оркестърът изпълнява "Срещен марш".

Чл. 645. На всички лица, които пристигат на кораба, се предоставя правото да ограничават реда за посрещането си, за което те предварително съобщават.

Чл. 646. При посрещане (изпращане) сигнал "Захождане" не се свири и команда "Мирно!" не се подава, ако близо до трапа се намират преки началници на пристигащото (заминаващото) лице.

Чл. 647. Екипажът на кораба и оркестърът не се строяват за посрещане на идващите на кораба лица, а сигнал "Захождане" не се изпълнява в следните случаи: при температура на въздуха, по-ниска от минус 10 °С; във времето от спускането до вдигането на флага; през време на аврални работи, бойни учения, упражнения, бойни готовности, по време на хранене.

Раздел III
Отдаване на чест от военнослужещите

Чл. 648.
(1) През времето от вдигането до спускането на флага всички военнослужещи при качване на кораба (слизане от кораба) отдават чест на военноморския флаг на Република България.
(2) Редът за отдаване на чест на флага е следният: при качването на сходнята на кораба или на горната площадка на трапа военнослужещият обръща главата си към флага и отдава чест.
(3) При слизане от кораба отдаването на чест на военноморския флаг на Република България става както при качване на кораба.

Чл. 649. При среща с началник на горната палуба, в жилищни и други помещения на кораба всички членове на екипажа са длъжни да се обърнат с лице към него и да заемат положение "Мирно!", без да отдават чест.

Чл. 650.
(1) При обхождане на кораба от командира (началника) военнослужещите отдават чест по команда "Мирно!" на старшия от присъстващите или на първия забелязал идващия командир (началник).
(2) По тази команда всички присъстващи се обръщат към пристигналия началник и заемат положение "Мирно!", а ако са с шапки отдават чест и остават в това положение до команда "Свободно!".
(3) Старшият от присъстващите подхожда към пристигналия началник с рапорт.
(4) Команда "Мирно!" се подава при всяко идване на командира (началника) в помещението, а му се рапортува само при първото идване за деня.

Чл. 651.
(1) Команда за отдаване на чест не се подава:
1. през време на тревоги и учения;
2. през време на приборка, аврални работи и работи, свързани с експлоатацията на оръжието и техническите средства;
3. при хранене, след сигнала "Отбой" до сигнала "Ставане" и през време на следобедната почивка;
4. в помещенията за болни, в хигиенните и санитарните възли.
(2) В случаите по ал. 1 началникът или старшият само рапортуват на пристигналия командир (началник).
(3) На общи събирания на личния състав за отдаване на чест се подава команда "Мирно!" и се рапортува на командира (началника).
(4) При непосредствено обръщане на началника или на старшия към военнослужещите те с изключение на болните и обслужващите действащи механизми заемат положение "мирно" и назовават своята длъжност, военно звание и фамилия.
(5) Ако началникът отдава заповед, военнослужещият отговаря "Слушам" и изпълнява получената заповед.

Чл. 652.
(1) При отдаване на чест на началници в рапорта се посочва името на кораба (бойната част, службата, подразделението) и с какво е зает личният състав, например: "Господин адмирал, екипажът на фрегата "Дръзки" е строен за преглед. Командир на кораба - капитан II ранг Петров" или "Господин капитан II ранг, личният състав на електромеханичната бойна част е на занятия по специална подготовка. Командир на бойна част - капитан-лейтенант Иванов".
(2) При посрещане на командира на кораба, когато той се завръща на кораба, в рапорта се посочват важните събития, станали през времето на неговото отсъствие, например "Господин капитан II ранг, през време на дежурството ми инциденти не е имало (имаше), дежурен по кораб - старши лейтенант Петров".
(3) Когато идващият на кораба командир (началник) се посреща от командира на кораба, дежурният по кораб (вахтеният офицер) само се представя, например: "Господин адмирал, дежурен по кораб - старши лейтенант Петров".

Глава седемнадесета
САЛЮТИ, ПАРАДИ И ТЪРЖЕСТВА

Раздел I
Салюти

Чл. 653. Салютите представляват тържествена форма на приветствие или отдаване на почести в особени случаи. Военните кораби извършват салютиране чрез флагове или изстрели.

Чл. 654. Салютите чрез изстрели се провеждат само в официални случаи и по предварителна договореност между страните.

Чл. 655. Корабите на Военноморските сили изпълняват следните салюти чрез изстрели:
1. тържествени артилерийски салюти - в дните на официални държавни и военни празници и по време на паради; могат да се изпълняват от кораби или салютни батареи;
2. салюти на нациите - произвеждат се 21 изстрела или залпа при влизане на кораба в чужди пристанища или при преминаването покрай крепости или батареи, обявени като салютиращи; на салюта на нациите се отговаря задължително със същото число изстрели;
3. лични салюти - в чест на длъжностни лица, при посещението им на кораба;
4. траурни салюти - при провеждане на траурни церемонии.

Чл. 656.
(1) Тържествените салюти се дават от корабите на Военноморските сили по заповед на министъра на отбраната на Република България.
(2) При тържествени салюти оркестърът изпълнява химна на Република България.

Чл. 657. В териториалното море корабите дават лични салюти на български длъжностни лица по заповед на командващия на Военноморските сили.

Чл. 658.
(1) Командващият на Военноморските сили или командирите на военноморските бази назначават кораби за изпълнение на салюти и определят броя и вида на салютиращите оръдия.
(2) Интервалите между изстрелите са: при тържествени салюти през 15 - 20 секунди, при други салюти през 7 - 10 секунди.

Чл. 659.
(1) Салютите на нацията и тържествените салюти се произвеждат при строен по "Голям сбор" личен състав на кораба.
(2) Когато салютиращият кораб е на ход, на горната палуба се строява командата, свободна от носенето на ходова вахта и незаета с изпълнението на задълженията по бойната готовност.
(3) Строеният личен състав се обръща с лице към кораба, в чиято чест се дава салютът, и заема положение "Мирно", а офицерите и старшините отдават военна чест до завършването на салюта.

Чл. 660.
(1) При личните салюти на фокстенгата се вдига флагът на длъжностното лице, в чиято чест се дава салютът, и се спуска след завършване на салюта. Салютът започва с вдигането на този флаг до мястото. При това вдигнатият на фокстенгата флаг на длъжностното лице, намиращо се на кораба, не се спуска.
(2) Всички лица, на които се полага салют, имат право да го отменят.

Чл. 661. В случаите на посещението на чуждестранен военен кораб, който салютира с изстрели, могат да се дават ответни салюти от специално предназначени салютни батареи.

Раздел II
Паради на корабите

Чл. 662. Паради на корабите се провеждат по специални указания.

Чл. 663.
(1) Времето, мястото, съставът на корабите, тяхната диспозиция и редът на провеждането на парада предварително се обявяват със заповед на командващия на Военноморските сили (командира на съединението).
(2) За командване на парада се назначава командващ парада.

Чл. 664.
(1) В определения за парада ден на корабите се извършва тържествено вдигане на флага.
(2) Илюминацията на корабите се извършва по специална заповед. След настъпването на тъмнината, повтаряйки действията на флагманския кораб (старшия на рейда), на корабите се включва илюминацията. Илюминацията се изключва на разсъмване или в друго време по същия ред.

Чл. 665. Екипажите на корабите, които участват в парада, се строяват на горната палуба, но не по-късно от 15 минути преди определеното време за началото на парада.

Чл. 666.
(1) Екипажите се строяват по бордовете в общ строй по височина: на фланговете се строяват офицерите и старшините. От строяването по сигнала "Голям сбор" се освобождават лицата, които в дадения момент носят вахта или дежурство.
(2) Офицерите и старшините от щаба на съединението, а така също лицата, които не са от състава на бойните части и служби или сектори и секции на кораба, се строяват отделно от екипажа на кораба.
(3) Оркестърът се строява на борда за посрещане на катера (кораба) с приемащия парада.
(4) При строяването на личния състав до флагщока и до гюйсщока се поставят по един матрос (старшина) с боцмански дудки, на ходовите мостици на надводните кораби се поставят по двама сигналчици, а вахтеният офицер и тръбачът застават на мостика на ходовата рубка на подводниците.

Чл. 667.
(1) Командващият парада посреща катера (кораба) с приемащия парада на предварително определено място, като правило не по-близко от три кабелта от най-близката линия кораби. При това командващият парада преминава на катера (кораба) на приемащия парада, ако обстановката позволява, или го следва в килватер до спирането или заставането на кораба на котва, след което преминава на катера (кораба) на приемащия парада.
(2) Почетните гости и поканените лица се движат с друг катер - след катера (кораба) с приемащия парада.

Чл. 668. При посрещането на приемащия парада командващият парада докладва, например: "Господин адмирал (за гражданските лица - наименованието на длъжността), корабите на Военноморските сили в състав от 15 вимпела са строени за парад в чест на Деня на Военноморските сили. Командващ парада - капитан I ранг Иванов." По-нататък командващият парада съпровожда приемащия парада при обхождането на корабите.

Чл. 669. Когато катерът с приемащия парада се приближи на 1 кабелт до всеки кораб, на кораба с тръби се свири "Захождане". Личният състав по заповед на командирите на кораби се обръща с лице към катера с приемащия парада. Оркестърът свири "Срещен марш".

Чл. 670.
(1) При подхождане на катера към кораба оркестърът прекратява свиренето. Приемащият парада поздравява личния състав. След отговора от екипажа на кораба оркестърът продължава да свири "Срещен марш".
(2) На поздрава на приемащия парада "Здравейте, господа (офицери, старшини и матроси)" екипажът на кораба отговаря: "Здраве желаем, господин... (военно звание)", а за гражданските лица - наименованието на длъжността.
(3) Когато командирът (началникът) поздрави екипажа по случай празника, екипажът отговаря с продължително "Ура".
(4) Екипажът вика "Ура" при всяко минаване на катера с приемащия парада край кораба.

Чл. 671.
(1) В съответствие с плана за провеждането на парада приемащият парада може от един от корабите да прочете заповед или да произнесе реч, която да се предава на всички кораби.
(2) След завършване на речта оркестърът изпълнява химна на Република България, след което се дава артилерийски салют, ако той е предвиден.
(3) С началото на салюта личният състав на корабите без команда заема положение "Мирно" и вика продължително "Ура". След завършване на химна, ако не е имало специални указания, личният състав се освобождава по сигнал от кораба на старшия на рейда.

Раздел III
Провеждане на тържества на кораба

Чл. 672.
(1) При встъпване на кораба в състава на Военноморските сили на Република България се извършва тържествено вдигане на военноморския флаг на Република България.
(2) Военноморският флаг на Република България се връчва на кораба от командващия на Военноморските сили или от назначен от него адмирал (офицер) от Щаба на Военноморските сили.
(3) Лицето, пристигнало за връчване на военноморския флаг на Република България, прочита заповедта за влизането на кораба в строя и връчва на командира на кораба флага и заповедта.

Чл. 673.
(1) Командирът на кораба преминава с военноморския флаг в ръце пред строя на екипажа, след което го закрепва за вдигане на кърмовия флагщок.
(2) Командирът на корабното съединение, след като получи заповед от лицето, пристигнало на кораба, за провеждане на тържеството, командва: "Военноморския флаг, гюйса, стенговите флагове и флаговете за разцветяване, Вдигни!".
(3) Военноморският флаг на Република България се вдига по реда на чл. 628 от командира на кораба.
(4) През време на вдигането на флага екипажът на кораба приветства военноморския флаг на Република България с продължително "Ура", което се прекратява, когато флагът се вдигне до място.

Чл. 674.
(1) Обявяването на почетно име се извършва от командващия на Военноморските сили или назначен от него адмирал (офицер) пред строя на личния състав на кораба (дивизиона) в съответствие съгласно Устава за войсковата служба на Въоръжените сили на Република България.
(2) В този ден на кораба (дивизиона) се извършва тържествено вдигане на флага.

Чл. 675.
(1) При извеждането на кораба от състава на Военноморските сили и при разформиране на съединението се прилага Уставът за войсковата служба на Въоръжените сили на Република България по отношение предаване на бойните знамена, ордените и почетните наименования при разформироване на поделенията.
(2) След снемането на кораба от щата на организационната единица и получаване на нареждането за движение на активи командващият на Военноморските сили отдава заповед за тържествено спускане на флага на кораба и извеждането му от състава на силите.
(3) Почетните имена на корабите, които подлежат на извеждане от състава на Военноморските сили поради техническо състояние, може да се предават на нововъвеждани в строя кораби, при условие че част от личния състав на излезлите кораби се предава за комплектуване на екипажите на новите кораби.
(4) В случаите по ал. 3 фактическото предаване на почетното име и военноморския флаг на новия кораб се извършва след извеждане от състава на Военноморските сили на кораба, на който те са принадлежали.
(5) Предаване на почетното име и военноморския флаг на предстоящия за приемане на въоръжение кораб е от компетентността на Генералния щаб на Българската армия, едновременно с формирането на организационната му структура и се отдава в заповед. Предаването (сдаването) става в тържествена обстановка.
(6) С оглед да се съхранят бойните традиции на корабите почетните имена може да се предават на други кораби при наличие на пряка приемственост.
(7) В случаите на ал. 6 предаването на почетното име и военноморския флаг се извършва със заповед на министъра на отбраната на Република България по предложение на командващия на Военноморските сили.

Раздел IV
Годишни празници на корабите и дивизионите

Чл. 676.
(1) Годишните празници на корабите (дивизионите) се определят с цел личният състав да се възпитава в дух на преданост към Родината и на традициите на кораба (дивизионите) за ознаменуване на един от историческите дни в живота на кораба (дивизиона). Такива исторически дни могат да бъдат:
1. денят на встъпването на кораба в строя (денят на вдигането на военноморския флаг на Република България);
2. денят на сформирането на дивизиона;
3. денят на награждаването на кораба (дивизиона) с орден на Република България;
4. денят на присвояването на почетно име на кораба.
(2) Годишни празници се определят за корабите I, II и III ранг и дивизионните кораби IV ранг.

Чл. 677.
(1) Дните на празниците на съединенията и дивизионите се определят със заповед на командващия на Военноморските сили, а на корабите - със заповед на командирите на съединения.
(2) В деня на годишния празник на корабите и корабните съединения се извършва тържествено вдигане на флага.

Чл. 678. На честването на годишния празник може да се поканят представители на други корабни части, ветерани, граждански лица и близки на командния състав.

Раздел V
Исторически предмети

Чл. 679.
(1) Бойните подвизи, историческите традиции на кораба или подвизите на отделните военнослужещи от екипажа напомнят на следващите поколения и служат за пример на военна доблест, мъжество, героизъм и преданост към нашата родина Република България.
(2) На корабите се пазят всички исторически предмети, които характеризират заслугите на кораба и на неговия личен състав за нагледно потвърждаване на най-славните и знаменити събития от историята на кораба и за постоянно напомняне на личния състав за тях.
 
Чл. 680. Към историческите предмети на кораба спадат:
1. военноморският флаг, вдигнат за първи път на кораба, флагът и вимпелът, под който корабът е участвал в боеве, извършил е забележително плаване или е постигнал особено високи резултати в подготовката;
2. всички отличия на кораба, включително ордени, знамена, награди от министъра на отбраната на Република България за мъжество и войнска доблест, грамоти, адреси, заповеди и подаръци, получени от държавни органи и обществени организации;
3. портрети на загинали военнослужещи, зачислени завинаги в списъците на кораба, и членовете на екипажа, извършили забележителни подвизи;
4. картини, снимки и филми, отразяващи различни моменти от забележителните събития от историята на кораба;
5. бойните трофеи.

Чл. 681.
(1) Предметите се определят за исторически със заповед по кораба (дивизиона). В категорията на историческите предмети не може да се зачислят секретните и официалните дела, заповедите по кораба, вахтените дневници и др. документи, които се сдават за съхранение в архива.
(2) В изключителни случаи с разрешение на командващия на Военноморските сили корабите могат да запазват оригинални документи, като непременно оставят в делата, сдавани в архива, техни точни копия или снимки.
(3) Могат да се запазват като исторически отделни предмети от въоръжението на кораба, свързани непосредствено с извършените от личния състав подвизи или други забележителни събития от историята на кораба.

Чл. 682. В историческия дневник на всеки кораб подробно се записва за посочените в чл. 680 предмети: кога, от кого и по какви обстоятелства е постъпил предметът на кораба, описание на външния му вид, на съдържанието му.

Чл. 683.
(1) Отговорност за опазването на историческите предмети носи командирът на кораба. Непосредственото им завеждане се възлага на един от офицерите на кораба.
(2) Историческите предмети се държат на места, които осигуряват тяхното трайно и безопасно пазене; предметите, които са лесно чупливи, се държат в калъфи, но да бъдат достъпни за гледане. В случаите, когато пазенето на историческите предмети на кораба е затруднено, по решение на командира на съединението те могат да бъдат съхранявани на брега в музей на поделението или предадени на Военноморския музей.

Чл. 684. При излизане на кораба от състава на Военноморските сили историческите предмети се сдават във Военноморския музей или по приемственост се предават на кораба със същото име.

Раздел VI
Отдаване на военни почести

Чл. 685.
(1) Корабите от Военноморските сили на Република България отдават военни почести в местата на славни победи и героична гибел на кораби от Българския флот. Местата за отдаване на военни почести се обявяват със заповед на командващия на Военноморските сили.
(2) При приближаване на кораба на 5 кабелта от мястото за отдаване на военни почести се свири сигналът "Голям сбор". Личният състав, свободен от вахта, с изключение на команди на подводниците, се строява на горната палуба в установените места.
(3) На разстояние 1 кабелт до мястото се свири "Захождане" и се приспуска военноморският флаг на Република България "до половина".
(4) След отдалечаване на кораба на 2 кабелта от мястото за отдаване на почести се свири сигналът "Изпълнителен", военноморският флаг на Република България се вдига "до място" и личният състав се освобождава.
(5) Личният състав се строява по сигнал "Голям сбор" само през светлата част от денонощието при благоприятно време.

Чл. 686. Организацията на погребението на военнослужещи, починали или загинали на кораба, се възлага на командира на кораба или на комисия, назначена със заповед на командира на съединението или командващия на Военноморските сили.

Чл. 687.
(1) Телата на починалите или загиналите на кораба се погребват на брега. При невъзможност телата се спускат в морето. В този случай тялото се зашива в плат, а към краката се прикрепва тежест. При погребение в морето координатите на мястото се записват в корабния дневник.
(2) В мирно време погребение в морето на починали (загинали) военнослужещи се извършва с разрешение от командващия на Военноморските сили.

Чл. 688.
(1) На кораба, на който се намира тялото на починалия, военноморският флаг на Република България се приспуска до половина и се вдига до мястото, когато тялото бъде спуснато в морето или когато катерът (лодката), който отнася тялото на брега, се отдалечи от борда на повече от 2 кабелта.
(2) При погребение на командира на съединението на флагманския кораб освен действията по ал. 1 се приспуска "до половина" и неговият флаг.

Чл. 689. Всички кораби, покрай които преминава катерът (корабът) с тялото на починалия, при приближаването му на 2 кабелта приспускат до половина своите кърмови флагове и ги вдигат до място отново при отдалечаването на катера (кораба) на 2 кабелта.

Чл. 690.
(1) Ковчегът с починалия военнослужещ (или тялото на военнослужещия) се поставя на юта и се покрива с военноморския флаг на Република България, върху който се поставя фуражката на починалия, а на ковчега на починал офицер се поставя и кортик, поставен с ножната кръстообразно под остър ъгъл.
(2) Ордените и медалите на починалия, прикрепени към възглавнички, се разполагат на поставка до ковчега. До ковчега се поставя почетен караул.

Чл. 691.
(1) Преди спускането на тялото в морето или при отблъскването на катера (лодката) с ковчега на борда личният състав на кораба се строява на горната палуба по сигнал "Голям сбор". Провежда се траурен митинг. Оркестърът свири траурен марш.
(2) При спускането на тялото в морето или при отблъскването на катера с тялото на починалия от борда на кораба се дава траурен салют от три пушечни залпа с халосни патрони. По специално указание може да се даде артилерийски салют. С първия залп на салюта оркестърът изпълнява химна на Република България.

Чл. 692.
(1) Редът за погребението и траурните церемонии се съгласува със старшия морски началник (командира на военноморската база), а в случай че той отсъства - с началника на гарнизона.
(2) За погребването на военнослужещите в море се създава специална комисия, която съставя и акт за погребението в море.
(3) Съставът на комисията се определя поименно от командира на кораба, а на корабите IV ранг комисията се назначава от командира на дивизиона.

Чл. 693.
(1) При раждане, сключване на граждански брак или смърт, настъпили на военен кораб, намиращ се в открито море, командирът е длъжен лично да направи вписване във вахтения дневник и да състави съответния акт за гражданско състояние по реда на Закона за гражданската регистрация въз основа на наличните данни.
(2) Компетентното медицинско лице, издаващо документ, потвърждаващ смъртта на военнослужещия, починал или загинал на море, е началникът на медицинската служба на кораба. Той лично съставя медицинско свидетелство за смъртта на военнослужещ, починал или загинал на море.
(3) Актове за раждане или смърт се съставят в срок 24 часа от настъпването на съответното събитие.
(4) Командирът на кораба е длъжен да предаде преписи от съответните актове за гражданско състояние в службата за гражданското състояние при общината в първото българско пристанище, в което е влязъл корабът, или на българското дипломатическо или консулско представителство в страната, в чието пристанище влезе корабът. Ако в страната няма българско представителство, командирът на кораба е длъжен да изпрати преписите на българския дипломатически или консулски представител в най-близката страна, където има българско дипломатическо или консулско представителство.
(5) Медицинското свидетелство за смъртта на военнослужещия и актът за неговото погребение се съставят в 2 екземпляра и се подпечатват с гербов печат. Първите екземпляри от медицинското свидетелство за смъртта и акта за погребението се предават по реда на ал. 4 и 5 заедно с преписите от съставените актове за гражданско състояние
(6) След завръщане на кораба в базата комисия от двама военнослужещи, поне единият от които е бил пряк командир на починалия, връчва на семейството на починалия военнослужещ препис от акта за смърт.
(7) Вторите екземпляри на медицинското свидетелство за смъртта на военнослужещия и акта за неговото погребение се изпращат в Щаба на Военноморските сили за отчет.

Чл. 694.
(1) Актовете за гражданско състояние на военнослужещи, които се намират извън територията на Република България или са на територията на страната, но поради военни действия са лишени от възможността да съобщят на гражданските власти, се съставят от командира на кораба. Командирът на кораба съставя актове за гражданско състояние и на граждански лица, които са на кораба. Актовете се водят в общ регистър, като се попълват на ръка.
(2) При съставяне на актове за гражданско състояние в случаите по ал. 1 се спазват разпоредбите на Закона за гражданската регистрация със следните изключения:
1. раждането може да се обяви и след изтичането на 7 дни от раждането;
2. на кораба се води общ регистър за вписване на всички актове за гражданско състояние; актовете по този регистър се съставят на ръка въз основа на наличните данни.
(3) Командирът на кораба изпраща чрез Министерството на отбраната препис от съставените актове, както следва:
1. от актовете за раждане - в общината по постоянния адрес на майката;
2. от актовете за сключен брак - в общината по постоянния адрес на съпруга;
3. от актовете за смърт - в общината по постоянния адрес на умрялото лице.

Чл. 695.
(1) Отдаването на военни почести при погребение на военнослужещи на брега се извършва в съответствие с Устава за войсковата служба на Въоръжените сили на Република България.
(2) Ако при отблъскването на катера с тялото на починалия от борда на кораба е бил даден траурен салют, при погребението му на брега повторно салют не се дава.

Част пета
СЛУЖБА НА КОРАБНИТЕ НАРЯДИ

Глава осемнадесета
ОРГАНИЗАЦИЯ НА СЛУЖБАТА НА КОРАБНИТЕ НАРЯДИ

Раздел I
Общи положения

Чл. 696. Корабните наряди са предназначени:
1. да поддържат на кораба заповяданата бойна готовност и готовността за поход;
2. да поддържат корабния ред;
3. да осигуряват външната и вътрешната безопасност на кораба;
4. да изпълняват всички мероприятия, осигуряващи живучестта на кораба;
5. да поддържат външната и вътрешната свръзка;
6. да обслужват средствата, необходими за нуждите на кораба според обстановката;
7. да осигуряват изпълнението на различни корабни работи.

Чл. 697.
(1) Корабните наряди се разпределят:
1. по своето предназначение - на общо корабни и специални (в бойните части и служби или сектори и секции);
2. по вид - на дежурство и вахта.
(2) През време на носенето на службата от корабните наряди (освен специалните) лицата от денонощния наряд излизат от подчинение на своите непосредствени началници и се подчиняват на лицата, които са посочени в този раздел.
(3) Длъжностните лица се назначават по старшинство. Не се допуска дежурните да са по-младши от подчинените си.
(4) В особени случаи по заповед на командира на дивизиона (командира на кораба) на кораба може да бъде назначен караул. Караулната служба се организира в съответствие с Устава за войсковата служба на Въоръжените сили на Република България.

Чл. 698. Таблиците за дежурните и вахтените постове на кораба, включително и на специалните, се разработват от командира на кораба (за еднотипните кораби - от щаба на дивизиона) и се утвърждават от командира на дивизиона.

Чл. 699.
(1) Организацията на службата на корабните наряди и нейното ръководство се възлага на помощник-командира на кораба.
(2) Ръководството на службата на корабните наряди на корабите IV ранг при съвместната им стоянка в базата със заповед на командира на дивизиона се възлага на един от офицерите от щаба на дивизиона.

Чл. 700. Офицерите, старшините и матросите след преминаване на необходимата подготовка и съответната проверка със заповед се допускат до носене на службата на корабните или специалните наряди. В зависимост от техните задължения в службата те са длъжни в касаещия ги обем да знаят: устройството на кораба, отсека (помещението), бойния пост; разположението и предназначението на постовете от дежурната и вахтената служба на кораба (бойната част, службата), средствата за борба за живучест на кораба, отсека (помещението), бойния пост, правилата за отваряне и затваряне на непроницаемите врати, люковете, гърловините и илюминаторите, правилата за боравене със стрелковото оръжие, с което са въоръжени; задълженията по инструкциите.

Чл. 701.
(1) Командирът на подразделението, от което се назначава корабният наряд, отговаря за подготовката на лицата, които са назначени в наряд, за техния инструктаж и за своевременното им явяване на развод.
(2) На личния състав до застъпването му в наряд се предоставя не по-малко от три часа за подготовка, проверка на знанията, на задълженията и почивка (сън).

Чл. 702.
(1) На всички кораби на ход, на котва и по заповед на командира на кораба вахтената и дежурната служба се ръководят от вахтения офицер.
(2) При стоянка на кораба на швартови (бочка) вахтената и дежурната служба се ръководят от дежурния по кораб.
(3) На надводните кораби I ранг при стоянка на котва (бочка, швартови) горната вахта се ръководи от вахтения офицер.
(4) При стоянка на подводниците и надводните кораби II и III ранг на котва (бочка) се назначават и вахтени офицери. Дежурен по кораб в този случай може да не се назначава.

Чл. 703. Моментът на преподчинение на вахтената и дежурната служба на вахтения офицер се определя от командата "Вахтената и дежурната служба по походно застъпи!", която се подава 15 минути преди снемането от котва (бочка, швартови). Преподчинението на вахтената и дежурната служба на дежурния по кораб се определя от командата "Вахтената и дежурната служба по котвено застъпи!", която се подава след заставане на котва (бочка, швартови).

Раздел II
Ред за назначаване на корабните наряди

Чл. 704.
(1) За носене на службата на корабните наряди се привлича целият личен състав на кораба, отдаден в заповед.
(2) Графикът за наряда "Дежурен по корабен дивизион" се води от началника на щаба на дивизиона или от назначен офицер от щаба на дивизиона. Графикът за назначаването на корабен наряд на офицерите и старшините на команди се води от помощник-командира на кораба.

Чл. 705. Помощник-командирът на кораба е длъжен да определя смените на вахтата на офицерите така, че един и същи офицер да не стои на вахта в едни и същи часове на денонощието.

Чл. 706.
(1) На корабна вахта и дежурство се назначават всички офицери от кораба с изключение на офицерите от електромеханичната бойна част на надводните кораби и медицинската служба, които носят специални наряди.
(2) До самостоятелно носене на ходова вахта офицерите се допускат след полагане на съответните изпити. Списъкът на офицерите, допуснати до самостоятелно носене на ходова вахта, се обявява със заповед на командира на кораба (дивизиона).
(3) Командирите на щурмански бойни части (секции) и групи в навечерието на деня за излизане в море и на поход не се назначават в корабна вахта, дежурство и работа.

Чл. 707. За помощник-дежурни на надводните кораби се назначават старшини или добре подготвени матроси. На корабите I ранг на ход за помощник-дежурни се назначават офицери.
 
Чл. 708.
(1) Графиците за назначаване в денонощен наряд (корабен и специален) и разписанията за корабната вахта (приложение № 7) се съставят от помощник-командира на кораба съгласно Устава за войсковата служба на Въоръжените сили на Република България и се съхраняват в продължение на една година в регистратурата.
(2) Корабният и специалният наряд за предстоящото денонощие се обявяват на личния състав при извършване на бойния разчет.
(3) На корабите IV ранг графиците за носене на корабното дежурство и разписанията за корабната вахта се подписват от началника на щаба на дивизиона.

Раздел III
Общи задължения на лицата от корабните наряди

Чл. 709. (1) Личният състав от кораба, който е назначен в денонощен наряд, носи службата в строго съответствие с изискванията на този устав.
(2) За лицата от вахтената и дежурната служба се разработват инструкции за конкретизиране на разпоредбите от устава при отчитане на особеностите на службата на проекта кораб.
(3) Инструкциите се разработват под ръководството на помощник-командира на кораба и се утвърждават от командира на кораба.

Чл. 710. Личният състав, назначен в наряд, е облечен в установената форма на облеклото и има обозначителни табелки.

Чл. 711.
(1) Лицата от дежурната и вахтената служба са въоръжени, както следва:
1. дежурният по кораб (с изключение на дежурния по подводница) и помощник-дежурният по кораб с пистолет с два пълни пълнителя, а матросите - с нож за АК;
2. вахтеният офицер на котва (на стоянка) - с пистолет с два пълни пълнителя;
3. въоръжените вахтени за охрана на кейовете, пристаните и районите на корабните стоянки в пристанището - с автомат с два пълни пълнителя.
(2) Когато корабът е на ход, вахтеният офицер и помощник-дежурният по кораб застъпват без оръжие.
 
Чл. 712.
(1) Лицата от дежурната и вахтената служба при застъпване в дежурство (вахта) са длъжни:
1. да приемат от освобождаващите се от наряд получените през дежурството (вахтата) заповеди;
2. да проверят състоянието на материалната част на поста и наличността на имуществото по описа;
3. да докладват на началника (дежурния, вахтения), в чието подчинение са постъпили, за приемането на дежурството (вахтата).
(2) След като получат разрешение от началника, лицата от дежурната и вахтената служба пристъпват към изпълнение на своите задължения.

Чл. 713.
(1) Без разрешение на дежурния по кораб (дежурния по бойна част или служба) лицата от корабните наряди нямат право да напускат поста си или да предават на когото и да е изпълнението на своите задължения.
(2) При обявяване на тревога на кораба лицата от дежурната и вахтената служба действат в съответствие с указанията на инструкциите си.

Чл. 714.
(1) Дежурният по кораб (вахтеният офицер) подава по радиотранслацията заповеди, отнасящи се до целия личен състав на кораба или до подразделенията; при това не се подават команди, които могат да разкрият организацията и дейността на кораба.
(2) Радиотранслацията може да се използва от командира на кораба, неговите помощници и дежурния по кораб (на подводниците и от командира на електромеханичната бойна част).
(3) Други лица могат да използват корабната радиотранслация само при аварии или с разрешение на командира на кораба.

Чл. 715. Дежурният по кораб и неговият помощник, когато обхождат кораба, са длъжни да оставят на телефона на своя пост матрос (разсилен), запознат със схемата за свръзка, и да го уведомяват за своето местонахождение. Местонахождението на дежурния по кораб или на неговия помощник трябва да е винаги известно.

Чл. 716. Всички лица от денонощния наряд имат право да почиват легнали (да спят) не повече от 4 часа през нощта и 2 часа през деня, без да се събличат и без да снемат своето снаряжение. В зависимост от задължения си те са длъжни периодично през нощта да обхождат и да проверяват състоянието на подчинените им постове.

Чл. 717. На личния състав, назначен в наряд, не се възлагат работа и други задачи, които му пречат да изпълнява своите задължения.

Раздел IV
Развод на денонощния наряд

Чл. 718.
(1) Разводът на денонощния наряд от корабното и специалното дежурство се извършва в определеното за това време.
(2) Половин час преди развода се подава командата "Назначените в дежурство, приготви се за развод! Форма на облеклото номер (...)!".
(3) Двадесет минути преди развода се подава команда "Новоназначените дежурни, строй се за развод !".

Чл. 719. Мястото и редът за построяване за развод на денонощния наряд се определят от командира на дивизиона (кораба).

Чл. 720.
(1) При стоянка на кораба на котва (бочка, швартови) застъпващият помощник-дежурен по кораб проверява наличността на назначените в корабно дежурство, застъпващият вахтен офицер проверява наличността на назначените за всички смени вахтени, а застъпващите дежурни по бойни части (служби, сектори и секции) проверяват назначените в специален наряд от своите бойни части (служби, сектори и секции). Едновременно с това те проверяват знанията на подчинените им по своите задължения и формата на облеклото им.
(2) След като завърши проверката, помощник-дежурният по кораб докладва на застъпващия дежурен по кораб за готовността на корабния наряд.

Чл. 721.
(1) При посрещането на новия дежурен по кораб помощник-дежурният командва: "Мирно, равнение надясно (наляво, на средата)!". Помощник-дежурният по кораб подхожда към дежурния по кораб и рапортува: "Господин капитан-лейтенант, денонощният наряд е построен за развод. Помощник-дежурен по кораб мичман Димитров."
(2) Ако помощник-дежурният по кораб е старшина, а в състава на наряда има офицер, строяването на денонощния наряд и докладването става от офицера.
(3) Командата "Мирно!" определя момента, от който целият наряд преминава в подчинение на новия дежурен по кораб.

Чл. 722.
(1) Дежурният по кораб поздравява личния състав и след като подаде командата "Свободно!", заедно с помощник-дежурния по кораб обхожда денонощния наряд, проверява формата на облеклото, знанието на задълженията от лицата на дежурната и вахтената служба и дава указания по носенето на службата. След това дежурният по кораб командва: "Мирно. Надясно. По местата си, ходом марш!". Застъпващите смени отиват по своите постове, а свободните отиват в жилищните помещения.
(2) При развод на денонощния наряд в дивизиона подводници действията на помощник-дежурния по кораб и на дежурния по кораб се изпълняват съответно от дежурния по брегова база и от дежурния по дивизион. За смяната на стария дежурен по дивизион и застъпването на новия се докладва от командира на дивизиона.

Чл. 723. Дежурният по кораб, помощник-дежурният по кораб и дежурните по бойни части (служби, сектори и секции), след като проверят застъпващата смяна на своите постове, докладват на новия дежурен по кораб за застъпването на новия наряд. След това новият и старият дежурен по кораб докладват на командира на кораба за смяната, а дежурните по подводници - на дежурния по дивизион.

Чл. 724.
(1) Когато корабът е на ход, застъпващият вахтен офицер, вахтен механик и помощник-дежурен по кораб извършват развод на поредната походна вахта от бойни части (служби, сектори и секции), на дневалните по помещения в места, които са определени със заповед на командира на кораба.
(2) На подводниците разводът на вахтата се извършва от застъпващия вахтен офицер и от вахтен механик в отсек, който е определен със заповед на командира на дивизиона.
(3) Смяната на личния състав, който носи вахта на бойните постове, се извършва по сигнал от вахтения офицер.

Глава деветнадесета
ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА ДЛЪЖНОСТНИТЕ ЛИЦА ОТ КОРАБНИТЕ НАРЯДИ

Раздел I
Права и задължения на лицата, носещи дежурство на корабите (подводниците)

Чл. 725.
(1) В дивизиона надводни кораби в зависимост от ранга и типа в състава на дежурната служба влизат:
1. дежурен по дивизион;
2. помощник-дежурен по дивизион по живучест;
3. дежурен по кораб;
4. помощник-дежурен по кораб;
5. помощник-дежурен по кораб, той и дежурен по палубни съоръжения.
(2) Видовете дежурства, тяхната продължителност и графикът за смяна в зависимост от ранга и типа на кораба се определят със заповед на командира на дивизиона. Командирите на дивизиони с малък личен състав, непозволяващ назначаването на всички длъжностни лица, имат право да възлагат на един военнослужещ изпълнението на функциите на няколко длъжностни лица.

Чл. 726. В дивизиона подводници в пункта за базиране се назначават:
1. дежурен по дивизион (по група подводници);
2. помощник-дежурен по дивизион по живучест;
3. дежурен по подводница.
Дежурен по корабен дивизион
(по група отделно стоящи кораби)

Чл. 727.
(1) За дежурен по дивизион се назначава офицер от състава на дивизиона.
(2) Дежурният по дивизион отговаря за: безопасността на корабната стоянка; пожарната безопасност на кейовете и територията на бреговата база; изпълнението в дивизиона на разпределението на времето за деня; поддържането на вътрешния ред в дивизиона; носенето на службата от денонощния наряд; опазването на оръжието и документите, които се намират в помещението на дежурния, оповестяване на командира и личния състав на дивизиона при подаване на сигнал "Тревога".
(3) Дежурният по дивизион се подчинява на командира на дивизиона и на оперативния дежурен на съединението. На дежурния по дивизион се подчинява целият денонощен наряд на дивизиона. По отношение на вътрешния караул на дивизиона той се ръководи от Устава за войсковата служба на Въоръжените сили на Република България.
(4) Преди застъпването (преди развода, ако разводът се провежда в рамките на дивизиона) новият дежурен в определеното време се явява при началника на щаба на дивизиона за инструктаж.
(5) На развода новият дежурен по дивизион проверява числения състав на наряда, неговото въоръжение, следи всички лица от денонощния наряд да бъдат облечени по обявената форма, проверява техните знания по задълженията и дава указания за отстраняване на забелязаните недостатъци.
(6) След развода новият дежурен приема от стария дежурен:
1. документите, оръжието и боеприпасите, които се намират в помещението на дежурния (оръжието се приема по бройки, по номера и комплектност);
2. проверява изправността на техническите средства за сигнализация;
3. сведенията за състоянието и степента на бойна готовност и готовност за поход на корабите, дислокацията и техническото състояние на корабите от съединението и провежданите на тях работи;
4. всички заповеди на командира на дивизиона за денонощието, реда за действие на корабите и частите от дивизиона при случаи на обявяване в дивизиона на тревога и повишаване на готовността;
5. разположението и предназначението на всички постове от дежурната и вахтената служба в дивизиона, състоянието на средствата за свръзка в дивизиона;
6. сигналите на всички видове оповестявания за текущото и следващото денонощие.
(7) След сдаването и приемането на дежурството и докладите на началниците на караулите за смяната на караулите старият и новият дежурен се явяват при командира на дивизиона и рапортуват за сдаването и приемането на дежурството, например: "Господин капитан I ранг, капитан-лейтенант Добрев, дежурството по дивизион приех."
(8) След рапорта новият дежурен по дивизион докладва за всички недостатъци, открити при приемането на дежурството, които не са отстранени от стария наряд.

Чл. 728. Дежурният по дивизион е длъжен:
1. да приема доклади от помощник-дежурния по дивизион по живучест, дежурните по кораби за застъпване на дежурната и вахтената служба след развода и за забележките през нощта;
2. да осигурява чрез дежурната и вахтената служба изпълнението от корабите и частите на разпределението на времето за деня и спазването в дивизиона на установената форма на облеклото;
3. да осигурява чрез дежурната и вахтената служба чистотата и реда на акваторията, територията на дивизиона, жилищните и служебните помещения;
4. да проверява лично не по-малко от два пъти през нощта носенето на службата от денонощния наряд на корабите и частите;
5. да докладва незабавно на командира на дивизиона за всички инциденти в дивизиона и за самоволно отлъчилите се или неявилите се към установеното време от брега военнослужещи;
6. да има сведения за разхода на личния състав на дивизиона, а така също за разхода на специалните и транспортните автомобили; чрез дежурния по брегова база да контролира завръщането на плавателните средства и автомобилите, да докладва на командира на дивизиона в случаите на тяхното закъсняване и да предприема мерки за търсенето и връщането на плавателните средства и автомобилите в частта;
7. да проверява назначаваните от дивизиона дежурни подразделения (команди) и караули, своевременно да ги изпраща и да докладва за това на началника на щаба на дивизиона;
8. да поддържа свръзка с оперативния дежурен по съединение и да го осведомява по въпросите, отнасящи се към дейността на оперативната служба;
9. да се намира в помещението на дежурния по дивизион; при отлъчване по служебни работи да оставя в помещението помощник-дежурния по дивизион и да му съобщава къде и за колко време отива;
10. да взема незабавно мерки при пожар в района на дивизиона, в близост до него и при стихийно бедствие за спасяването на хората, въоръжението, секретните документи, техниката, боеприпасите и имуществото; при пожар да извиква пожарната команда и до нейното пристигане да организира гасенето на пожара;
11. да предава незабавно сигнала за тревога или сбор на личния състав по корабите и частите на дивизиона; да докладва на командира на дивизиона, началника на щаба и другите длъжностни лица от дивизиона;
12. да доложи незабавно при получаване на сигнал за мобилизация на командира на дивизиона и да действа съгласно инструкциите и неговите указания;
13. да раздава щатното оръжие и боеприпасите на офицерите и старшините от щаба на дивизиона в съответствие с реда, установен от командира на дивизиона, като записва за това в книгата за раздаване на оръжието и боеприпасите, и да контролира за своевременното им връщане;
14. да проверява съвместно с лекаря (санитарния инструктор) преди раздаването на храната нейното качество, да извършва съответните записи в книгата за контрола на качеството на приготвяната храна и да дава разрешение за нейното раздаване; в случаи на съмнение в качеството на храната незабавно да докладва за това на командира на дивизиона; лично да присъства в столовата по време на раздаването и приемането на храната;
15. чрез помощник-дежурния по дивизион по живучест и дежурните по подводници да осъществява контрол за процентното съдържание на водород в акумулаторните ями и във всички отсеци на подводниците;
16. при пристигането на командира на дивизиона да го посреща, като подаде команда "Мирно!" и рапортува, например: "Господин капитан I ранг, по време на дежурството ми инциденти не е имало (или имаше). Дежурен по дивизион - капитан-лейтенант Геров."

Чл. 729. Дежурният по дивизион след отиването на корабните екипажи в бреговата база е длъжен:
1. да осигурява вътрешната и външната безопасност на корабите, да проверява как лицата от дежурната и вахтената служба на корабите изпълняват своите задължения;
2. да докладва на командира на дивизиона за възникналите аварии или пожари по корабите, на територията на базата, кейовете или акваторията;
3. да ръководи оказването на помощ на аварирали кораби с аварийно-спасителните групи на корабите и бреговата база и ако е необходимо, обявява тревога и извиква пожарната команда или аварийно-спасителните кораби на военноморската база;
4. да ръководи прешвартоването на корабите до пристигането на командването на дивизиона.

Чл. 730. Дежурен по група на отделно стоящи подводници (надводни кораби IV ранг) се назначава само при отделно базиране на групата. Неговата подчиненост, правата и задълженията му са както на дежурния по дивизион.
Помощник-дежурен по дивизион по живучест

Чл. 731.
(1) За помощник-дежурен по дивизион по живучест се назначава офицер или добре подготвен старшина от състава на дивизиона, който се подчинява на дежурния по дивизион.
(2) Помощник-дежурният по дивизион по живучест отговаря за правилното носене на службата от денонощния наряд на подводниците (корабите) и за поддържането на ред, който осигурява тяхната непотопимост, взриво- и пожаробезопасност.
(3) На помощник-дежурния по дивизион по живучест е подчинен целият личен състав от дежурната и вахтената служба на корабите (подводниците).
(4) След развода новият помощник-дежурен по дивизион по живучест приема от стария помощник-дежурен по дивизион по живучест документите (по специален опис) и сведението за бойната готовност на корабите и с действията на кои технически средства се поддържа, за техническото състояние на корабите, работите, които се провеждат на тях и кой ги ръководи, за наличието на запасите на корабите.
(5) Съвместно със стария помощник-дежурен по дивизион по живучест обхожда корабите, като проверява правилното приемане на дежурството от дежурните по подводници (кораби) и приема от тях доклади.
(6) След обхождането се явяват при дежурния по дивизион и рапортуват, например: "Господин капитан III ранг, старши-лейтенант Колев, дежурството по живучест сдадох (приех)."
(7) След рапорта новият помощник-дежурен по дивизион по живучест докладва за всички недостатъци, открити при приемане на дежурството, които не са могли да бъдат отстранени от сменящия се денонощен наряд.

Чл. 732. Помощник-дежурният по дивизион по живучест е длъжен:
1. лично да проверява не по-малко от два пъти през нощта изпълнението на задълженията от лицата на дежурната и вахтената служба на корабите и готовността на средствата, които осигуряват живучестта на корабите, а в празнични и почивни дни такава проверка да извършва не по-малко от един път и през деня;
2. при възникване на пожар или авария да ръководи действията на дежурната и вахтената служба на авариралия кораб (подводница) до идването на командира на кораба (подводницата), старши помощник-командира или командира на електромеханичната бойна част;
3. да осигурява външната и вътрешната безопасност, реда и чистотата на корабите, кейовете и акваториите;
4. да контролира състоянието на електротаблата, крановете за подаване на въздух под високо налягане, пара, вода и гориво на кейовете;
5. да осъществява чрез дежурните по подводници контрол за процентното съдържание на водород в акумулаторните ями и във всички отсеци на подводниците и да докладва резултатите на дежурния по дивизион.

Дежурен по кораб

Чл. 733.
(1) За дежурен по кораб (подводница) се назначават:
1. на надводните кораби - командирите на бойни части, секции и служби, главният боцман и по изключение добре подготвени и опитни старшини;
2. на подводниците - командирите на бойни части, секции и служби и по изключение добре подготвени и опитни старшини от състава на БЧ-5.
(2) Дежурен по надводен кораб се назначава при стоянка на кораба на швартови (бочка, котва), а на корабите I и II ранг - и на ход. Той отговаря за: безопасността на кораба на стоянката; поддържането на установената готовност; вътрешния ред на кораба; носенето на службата от корабните наряди; съхранението на оръжието и боеприпасите в помещението на дежурния по кораб; положението на непроницаемите врати, люкове, гърловини, вентилационни гъби и илюминатори, които са задраени или отдраени съгласно разписанието и получените разпореждания (заповеди по кораба).
(3) Дежурният по кораб се подчинява на командира на кораба. По въпросите на организацията на службата и всекидневния ред той изпълнява указанията на старши помощник-командира на кораба и на помощник-командира на кораба. Старши помощник-командирът на кораба непосредствено ръководи действията на дежурния по кораб. Помощник-командирът на кораба има право да дава указания на дежурния по кораб по въпросите на носенето на службата от корабните наряди, по поддържането на външния вид на кораба и използването на плаващите средства.

Чл. 734.
(1) Преди развода новият дежурен по кораб се явява при старши помощник-командира на кораба в определеното за инструктаж време.
(2) След инструктажа той приема от стария дежурен по кораб сведения, отнасящи се до:
1. състоянието и степента на бойна готовност на кораба;
2. готовността му за поход и състоянието на средствата за противоминна защита;
3. отдадената котва, дължината на котвената верига и готовността на втората котва за отдаване;
4. подадените швартови;
5. мястото на кораба (по брегови ориентири и по карта);
6. дълбочината, грунта, течението и прогнозата за времето;
7. запасите от гориво, храна и вода;
8. разпределението на времето за деня;
9. извършващите се или заповяданите за извършване работи, занятия;
10. местонахождението на командира на кораба, старши помощник-командира на кораба, командира на дивизиона;
11. заповедите на командира и помощниците на командира на кораба, които са останали неизпълнени или имат отношение към текущото денонощие;
12. действащите механизми, състоянието на непроницаемите врати, люковете, гърловините;
13. състоянието на корабните катери и лодки;
14. обявената форма на облеклото;
15. отсъстващите лица от екипажа на кораба и присъствието на странични лица на кораба.
(3) На развода новият дежурен по кораб проверява числения състав на наряда, следи всички лица от денонощния наряд да бъдат облечени по установената форма, проверява знанията по задълженията им и дава указания за отстраняване на забелязаните нередности.
(4) След развода новият дежурен приема от стария дежурен документите (по специален опис), оръжието и боеприпасите, които се намират в помещението на дежурния по кораб (оръжието се приема по бройки, по номера и по комплектуваност). След това съвместно със стария дежурен по кораб проверява изправността на техническите средства за сигнализация.

Чл. 735.
(1) След сдаването и приемането на дежурството и докладите на дежурните по бойни части и служби или сектори и секции за смяната старият и новият дежурен по кораб се явяват при командира на кораба, а в негово отсъствие - при старши помощник-командира на кораба, с рапорт за сдаване и приемане на дежурството, например: "Господин капитан III ранг, капитан-лейтенант Гергов, дежурството по кораб сдадох." "Господин капитан III ранг, капитан-лейтенант Добрев, дежурството по кораб приех."
(2) След рапорта новият дежурен по кораб докладва за всички открити при приемането на дежурството нередности, които не са могли да бъдат отстранени от сменящия се денонощен наряд. От този момент се счита, че новият дежурен е встъпил в изпълнение на своите задължения.

Чл. 736.
(1) След като встъпи в изпълнение на служебните си задължения, дежурният по кораб получава от старши помощник-командира на кораба разпореждания за следващото денонощие по разпределението на времето за деня, предстоящите учения, занятия и работи, а така също за допълнителните наряди на кораба и вън от кораба.
(2) Всички заповеди, отнасящи се до службата на корабните наряди, се отдават чрез дежурния по кораб. Дежурният по кораб е длъжен да контролира за своевременното и надеждно изпълнение на отдадените разпореждания.

Чл. 737. След като получи задачите, дежурният по кораб отдава всички необходими разпореждания, обхожда кораба и проверява бойните постове. Забелязаните при обхождането нередности той отстранява на място. При необходимост да се проведат мероприятия, които излизат от рамките на неговите права, той докладва по команден ред и съобщава на командирите на съответните бойни части или сектори и секции (началници на служби).

Чл. 738. За постоянно място на дежурния по кораб се определя специално помещение (пост), обзаведено с необходимите средства за свръзка и сигнализация. На корабите, където не е възможно да се обзаведе специално помещение, мястото на дежурния по кораб се определя със заповед по дивизиона (кораба).

Чл. 739. При дежурния по кораб се съхранява чертеж на кораба (разрез по диаметралната плоскост, на който да са показани палубите, непроницаемите отсеци, помещения, цистерни и др.) и други документи, определени в специални описи.
 
Чл. 740. Дежурният по кораб е длъжен:
1. да знае устройството на кораба и да умее да ръководи борбата за неговата живучест;
2. да поддържа заповяданата бойна готовност на кораба и готовността му за поход;
3. да следи за външната безопасност на кораба и да взема мерки за предпазване от аварии; да контролира вахтените, поставени на местата, където се работи с открит огън, и в съседните на тях помещения; в местата, най-опасни в пожарно отношение, при приемане (разтоварване) на гориво на кораба; до боеприпасите, които се намират на горната палуба;
4. да следи за спазване на мерките за опазване на околната среда от замърсяване, за чистотата на водната повърхност около борда на кораба, да не допуска изхвърлянето зад борд на смет, нефтосъдържащи и други замърсяващи течности;
5. да ръководи всекидневния живот на кораба съгласно разпределението на времето за деня и плана за подготовката;
6. да ръководи дейността на денонощния наряд, като лично проверява не по-малко от един път през деня и не по-малко от два пъти през нощта носенето на службата от денонощния наряд и спазването на вътрешния ред на кораба; да контролира своевременното биене на склянките;
7. да следи за изправността на техническите средства, обслужващи всекидневните нужди на кораба;
8. да се намира в помещението на дежурния по кораб, като при отлъчване по служебни работи да оставя в помещението помощник-дежурния по кораб, съобщавайки му къде и за колко време отива;
9. да знае за всички пристигащи и напускащи кораба офицери, команди и външни лица;
10. да оглежда външния вид на личния състав, който се пуска в отпуск на брега; да организира изпращането и посрещането му при пускане в отпуск на брега;
11. да има сведение за разхода на личния състав на кораба, а така също за местонахождението на плавателните средства; да контролира завръщането на плавателните средства на борда, да докладва на командира на кораба за тяхното закъснение на рейда, да взема мерки за търсенето и завръщането им на борда на кораба;
12. да проверява съвместно с лекаря (санитарния инструктор) на кораба качеството на приготвената храна и да записва своето заключение в книгата за контролиране качеството на приготвяната храна; в случай на съмнение в качеството на храната незабавно да докладва за това на командира на кораба; 15 минути преди раздаването на храната да докладва на командира на кораба, че храната е готова и да иска разрешение за нейното раздаване на личния състав; лично да присъства в столовата по време на раздаването и приемането на храната, а където няма обща столова - да присъства на раздаването на храната в камбуза, а след това да обходи помещенията и местата, където се храни личният състав;
13. да обявява незабавно при пожар или нахлуване на вода на кораба аварийна тревога, да докладва за това на командира на кораба и да взема мерки за ликвидиране на аварията;
14. да обходи кораба след ставане от сън на личния състав и след вечерна проверка; да контролира сутрешните физически упражнения (когато се провеждат на кораба), приборките, вечерната проверка, обучението по плуване и всички общи сборове на личния състав;
15. да наблюдава за реда в помещенията и да взисква за привеждането им в съответствие с изискванията;
16. да докладва на старши помощник-командира, а при необходимост - непосредствено на командира на кораба, за всички важни обстоятелства, влияещи на безопасността на кораба;
17. да предаде сигнала за тревога незабавно по кораба, да доложи на командира и старши помощник-командира на кораба, да сдаде помещението и оръжието на помощник-дежурния по кораб и без да се сменя, да заеме своето място съгласно разписанието;
18. да посреща командира на кораба, като подава команда "Мирно!" и му рапортува, например: "Господин капитан III ранг, по време на дежурството ми инциденти не е имало (имаше). Дежурен по кораб - капитан-лейтенант Добрев."; на помощниците на командира на кораба само се представя;
19. да води вахтения дневник, да попълва денонощната ведомост (приложение № 4) и да следи за своевременното водене на записите в другите дневници, отнасящи се към дежурството.

Дежурен по подводница

Чл. 741.
(1) За дежурен по подводница при стоянка на швартови се назначава един от офицерите или старшините, които са подготвени за изпълнението на тези задължения.
(2) Той отговаря за: непотопимостта и пожарната безопасност на подводницата; изпълнението на задълженията от личния състав на вахтата; изправното състояние и своевременното обслужване на механизмите, системите и устройствата на подводницата; спазването на установения режим за допускане в подводницата.
(3) Дежурният по подводница е подчинен на командира на подводницата, на дежурния по дивизион и неговия помощник по живучест.
(4) По въпросите за осигуряване живучестта, организацията на службата и поддържането на всекидневния ред дежурният по подводница изпълнява указанията на старши помощник (помощник) командира на подводницата и командира на електромеханичната бойна част.
(5) На дежурния по подводница се подчинява целият личен състав от вахтата.

Чл. 742. (1) След развода новият дежурен приема от стария дежурен следните данни:
1. състоянието и натоварването на подводницата (крен, диферент, газене);
2. състоянието на главната енергетична установка, херметичността на здравия и лекия корпус, на отсечните прегради;
3. наличието на гориво, масло, течност за хидравличните системи, прясна вода, състояние на акумулаторната батерия и състоянието на изолацията на електрическата мрежа;
4. изправността на вода отливните средства и трюмнобаластната система, запаса от въздух високо налягане, включването му към въздушната магистрала и нейната изправност;
5. наличността и готовността за използване на средствата за борба с пожар и нахлуваща вода в подводницата, изправността на резервните средства за движение, чистотата и подсушаването на трюмовете и гърловинните отверстия;
6. общата чистота и реда на подводницата, надеждността на швартовите;
7. всички заповеди, предадени по службата;
8. местонахождението на командира на подводницата и на дежурния по дивизион.
(2) Дежурният по подводница лично проверява затварянето на клапаните за вентилация на цистерните за главен баласт, кингстоните (на цистерните за главен и спомагателен баласт), на приемните кингстони на вода отливните средства и на охлаждането на дизелите, на клапаните за осушаване на трюмовете и на гърловинните отверстия, аварийния инструмент, ключовете, оръжието, имуществото и документацията, отнасяща се към дежурството, херметичността на подводницата чрез създаване на вакуум с всмукателен вентилатор.
 
Чл. 743. Дежурният по подводница е длъжен:
1. да приема доклади от вахтените по тяхната специалност;
2. да доложи на командира на подводницата и на дежурния по дивизион за приемането на подводницата, за забележките по нейното състояние и за застъпването в дежурство;
3. да проверява периодично състоянието на подводницата, изпълнението на задълженията от вахтените, да провежда с тях тренировки и не по-малко от едно учение по една от аварийните задачи;
4. да контролира своевременното вентилиране на акумулаторната батерия, отсеците на подводницата и извършването на необходимите измервания;
5. да осигурява непотопимостта, противопожарната и външната безопасност на подводницата; в случай на получаване на пробойни или на възникване на пожар да обявява аварийна тревога; да донася за аварията на дежурния по дивизион, да включи ходовите светлини и до идването на личния състав да взема мерки за ликвидиране на аварията със силите на вахтата; при авария на съседна подводница да осигури безопасността на своята подводница и да окаже помощ на авариралата;
6. да наблюдава лично за крена, диферента, газенето и швартовите;
7. да проверява преди заминаването на екипажа от подводницата и да приема от старши помощник-командира или командира на електромеханичната бойна част състоянието на подводницата и готовността на средствата за осигуряване на нейната непотопимост и пожарна безопасност (за което се прави запис във вахтения дневник), след което строява екипажа за заминаване в базата;
8. да допуска в подводницата лица в съответствие с изискванията на този устав и указанията на командването;
9. да ръководи вдигането и спускането на военноморския флаг, включването и изключването на котвените светлини;
10. да следи за изпълнението на разпределението на времето за деня и за спазването от личния състав на установената форма на облеклото;
11. да организира храненето на вахтата на подводницата, когато храната се доставя от бреговата кухня;
12. да следи за парното отопление и икономичното изразходване на парата;
13. да посреща и да съпровожда по подводницата дежурния по дивизион и неговия помощник по живучест, командира на подводницата, преките началници на командира на подводницата и лицата, които имат право да проверяват службата;
14. да докладва до 5,30 часа на дежурния по дивизион за състоянието на подводницата и инциденти през нощта;
15. да докладва до 8,00 часа на старши помощник-командира на подводницата (командира на БЧ-5) при пристигането му на пирса или по телефона за състоянието на подводницата и инциденти през нощта;
16. да извършва смяна на вахтата, а при напускане на централния пост да оставя в него помощник-дежурния по подводница (вахтения в централния пост);
17. да води вахтения дневник, да попълва денонощната ведомост (приложение № 5) и да следи за своевременното водене на записите в другите дневници, отнасящи се към дежурството.
Помощник-дежурен по кораб

Чл. 744.
(1) За помощник-дежурен по кораб се назначава офицер, старшина или матрос. Той отговаря за поддържането на вътрешния ред и носенето на службата от денонощния наряд; за изпълнението от личния състав на мероприятията по предотвратяване на наводняването на помещенията и на противопожарните правила във вътрешните помещения на кораба.
(2) Помощник-дежурният по кораб се подчинява на дежурния по кораб, а на ход - на вахтения офицер.
(3) На помощник-дежурния по кораб се подчиняват всички лица от корабното дежурство, които носят служба във вътрешните помещения на кораба.
(4) Личният състав, който носи специална дежурно-вахтена служба, е длъжен да изпълнява указания на помощник-дежурния по кораб, отнасящи се до провеждането на мероприятия по осигуряване живучестта на кораба и изпълнението на правилата за вътрешния ред.

Чл. 745.
(1) След развода новият помощник-дежурен приема от стария помощник-дежурен следните данни:
1. назначените състояние и степен на бойна готовност на кораба и неговата готовност за поход;
2. състоянието на водонепроницаемите врати, люкове и гърловини;
3. указанията за провежданите занятия, работи и мероприятия в допълнение към разпределението на времето за деня;
4. заповедите, отдадени по дежурството;
5. разпорежданията за обявената форма на облеклото;
6. сведения за присъствието на странични лица на кораба, кой и докога е разрешил пребиваването им на кораба.
(2) След обхождането на жилищните помещения на кораба и помещенията за общо ползване помощник-дежурният се явява при дежурния по кораб и докладва за приемане на дежурството и за всички открити при приемането на дежурството нередности, които не са могли да бъдат отстранени от сменящия се денонощен наряд.

Чл. 746. Помощник-дежурният по кораб е длъжен:
1. да следи за изпълнението на разпределението на времето за деня и за спазването от личния състав на корабните правила във вътрешните помещения;
2. да ръководи личния състав, носещ службата на корабните наряди във вътрешните помещения, в това число и дозорните по живучест;
3. да знае устройството на кораба и разположението на вътрешните помещения, а така също правилата за отваряне и затваряне на водонепроницаемите врати, люкове, гърловини, илюминатори и системно да проверява тяхното състояние;
4. да знае реда и правилата за използване на аварийните средства (в това число и на противопожарните системи);
5. да организира храненето на личния състав от денонощния наряд в установеното от командира на кораба време и събирането на заявките за разхода от дежурните по бойни части и служби или сектори и секции;
6. да докладва незабавно на дежурния по кораб за инцидентите и за всички нарушения на корабните правила;
7. да проверява лично не по-малко от един път през деня и два пъти през нощта носенето на службата от лицата на корабното дежурство; изпълнението на правилата за отваряне и затваряне на водонепроницаемите врати, люкове, гърловини и илюминатори и тяхното състояние; състоянието на помещенията на кораба - служебни, жилищни, културно-просветни, домакински, битови и за общо ползване;
8. да контролира за своевременните действия на личния състав по подаваните сигнали и команди.

Чл. 747. При завършване на корабните работи помощник-дежурният по кораб обхожда помещенията и проверява дали са приведени в състояние, което осигурява безопасността на кораба в противопожарно и в друго отношение; контролира помещенията, където се провеждат работи в извънслужебно време.

Чл. 748. На ход помощник-дежурният по кораб освен това е длъжен:
1. да получава от старши помощник-командира на кораба разпорежданията за предстоящото денонощие, за набелязаното разпределение на времето за деня, планираните учения, занятия и работи, а така също за допълнителните наряди по кораба;
2. да ръководи всекидневния живот в помещенията на кораба съгласно разпределението на времето за деня и плана за подготовката;
3. да докладва незабавно на вахтения офицер за всички важни обстоятелства, които влияят на безопасността на кораба, и да взема необходимите мерки.

Чл. 749. При тревога помощник-дежурният по кораб, след като приеме оръжието от дежурния по кораб и вахтените, затваря помещението на дежурния по кораб, запечатва го и без да се сменя, заема мястото си съгласно разписанието.

Помощник-дежурен по кораб, той и дежурен по палубни съоръжения

Чл. 750.
(1) За помощник-дежурен по кораб, той и дежурен по палубни съоръжения се назначава старшина от оперативния или логистичния сектор на кораба, получил допуск до носене на дежурството.
(2) Помощник-дежурният по кораб, той и дежурен по палубни съоръжения е непосредствено подчинен на дежурния по кораб и негов помощник по всички въпроси, засягащи:
1. цялостната организация на дежурната служба;
2. дисциплината на борда;
3. чистотата на кораба и наличността на личния състав.

Чл. 751.
(1) Помощник-дежурният по кораб, той и дежурен по палубни съоръжения отговаря за: изпълнението на правилата на морската практика и спазването на мерките за безопасност при провеждане на работи на горна палуба; правилното поддържане на швартовите, котвените вериги и техните крепители; вдигането и спускането в указаното време на военноморския гюйс. Съгласно организацията за борба с пожари той е старши на групата за гасене с вода. За времето на дежурството той е длъжен да спазва обявената за денонощието форма, носи антифлаш и портативна радиостанция.
(2) Помощник-дежурният по кораб, той и дежурен по палубни съоръжения е длъжен:
1. да следи за спазването от старшините и матросите на реда, чистотата и корабните правила на горна палуба;
2. да ръководи действията на вахтените при подхождане и отхождане от кораба на съдове и плавателни средства; да има подготвени хвъргала, кранци, щормтрапове и др.;
3. да оглежда подхождащите към кораба плаващи средства и да ги спира, ако представляват опасност за кораба в пожарно и друго отношение;
4. да докладва незабавно на дежурния по кораб за всички инциденти, за забелязаните неизправности и нарушения на корабните правила на горна палуба;
5. да познава плана за швартоване на кораба;
6. да разпределя наряда съгласно организацията за борба с пожари и нахлуваща вода;
7. да извършва обходи съгласно графика за обходите;
8. да проверява след залез слънце задрайването на помещенията на горна палуба и да долага за това на дежурния по кораб.

Помощник-дежурен по подводница
(когато подводницата се намира извън пункта за постоянно базиране)

Чл. 752.
(1) За помощник-дежурен по подводница се назначава един от старшините на команди от електромеханичната бойна част и от най-подготвените старшини на команди от другите бойни части. Той се подчинява на дежурния по подводница. По въпросите на осигуряване живучестта помощник-дежурният по подводница изпълнява указанията на командира на електромеханичната бойна част.
(2) На помощник-дежурния по подводница се подчинява целият личен състав от вахтата (освен офицерите). Когато замества дежурния по подводница, помощник-дежурният изпълнява неговите задължения.

Раздел II
Права и задължения на лицата, носещи специално дежурство на корабите (подводниците)

Чл. 753. Лицата, носещи специално дежурство, са:
1. дежурен по бойна част и служба;
2. дежурен по свръзки;
3. дежурен по електромеханична част;
4. дежурен по въоръжение;
5. дежурен механик;
6. дежурен електротехник;
7. дежурен боцман;
8. старшина на дежурния катер (лодка);
9. дежурен по камбуз (столова);
10. дозорен по погреби;
11. дозорен по живучест;
12. дежурен моторист;
13. дежурен трюмен;
14. дневален по жилищни помещения.

Чл. 754.
(1) На корабите личният състав от специалните наряди е подчинен на дежурните по бойни части и служби, а последните - на командирите на бойни части и началниците на служби.
(2) На подводниците специалните наряди (дежурства и вахта) се подчиняват на дежурния по подводница (вахтения офицер).
(3) Дежурният по кораб и помощник-дежурният по кораб могат да отдават на лицата, носещи службата на специални наряди, заповеди, отнасящи се до спазването на корабния ред, чистотата на помещенията, изискванията по предпазване на отсеците от наводняване и възникване на пожари и аварийни ситуации с оръжието.
(4) Всички лица от специалните наряди при изпълнение на своите задължения се ръководят от инструкциите, съставени от щабните специалисти и утвърдени от командира на дивизиона. Обхождането на помещенията и бойните постове от тях се извършва съгласно схеми на маршрутите, разработени в дивизиона.
(5) Всички лица от специалните наряди, обслужващи действащите механизми, устройства и системи, по тревога напускат своите постове и заемат местата си съгласно разписанието само след смяната им от лицата, предвидени от разписанието по бойна тревога; дозорните по погреби с боеприпаси и други служебни помещения напускат своите постове след отварянето на тези помещения и идването в тях на лицата по съответното разписание. Останалите, без да се сменят, заемат своите места съгласно разписанията.
(6) Редът за смяната по тревоги се определя в инструкцията на всеки пост.

Чл. 755.
(1) Дежурният по бойна част (служба) докладва за застъпването си в дежурство на командира на бойната част (началника на службата) и на дежурния по кораб.
(2) В доклада си той посочва:
1. състоянието на бойната част (службата), готовността на оръжието и техническите средства;
2. параметрите на микроклимата в погребите, шахтите и контейнерите;
3. действащите механизми;
4. извършващите се в бойната част (службата) работи и планирания срок за тяхното завършване.
 
Чл. 756. Дежурният по бойна част (служба) е длъжен:
1. да поддържа установената готовност за поход;
2. да осигурява установената готовност на оръжието и техническите средства на бойната част (службата);
3. да ръководи носенето на службата от специалните наряди на бойната част (службата);
4. да ръководи изпращането от кораба на команди, назначени от бойната част (службата), по служебни работи;
5. да осъществява контрол за изпълнението на разпределението на времето за деня от личния състав на бойната част (службата).
 
Чл. 757. Дежурният по електромеханична бойна част освен задълженията по чл. 756 е длъжен:
1. да осигурява всекидневния живот на кораба с всички видове енергия и снабдяване (гориво, вода, пара и др.);
2. да осигури изправната работа на всички действащи механизми, системи и устройства;
3. да поддържа постоянна готовност на средствата за борба за живучест на кораба.

Чл. 758. Отговорност за правилната експлоатация на техническите средства от личния състав, носещ специалните наряди, носят командирите на бойни части и началниците на служби.

Чл. 759.
(1) Дежурните по бойни части (служби) и дежурните специалисти отговарят за:
1. поддържането и използването на техническите средства и оръжието в съответствие с инструкциите и установените на кораба правила и разписания;
2. провеждането на системни прегледи и проверки за състоянието на поверените им помещения и устройства съгласно специалните инструкции;
3. чистотата и реда в поверените им помещения;
4. точното и своевременно водене на дневниците.
(2) За произшествията и нарушенията на реда на службата в подразделенията дежурният докладва на командира на бойната част (началника на службата) и на дежурния по кораб.

Дежурен по въоръжение

Чл. 760. За дежурен по въоръжение се назначава старшина или матрос от кораба, получил допуск за самостоятелно носене на дежурството. Дежурният по въоръжение е подчинен на дежурния по кораб по въпросите на корабния ред, чистотата на помещенията и противопожарните изисквания. Дежурният по въоръжение се намира неотлъчно на кораба. Дежурният по въоръжение почива с разрешение на дежурния по кораб, от отбой до ставане на личния състав.

Чл. 761.
(1) Дежурният по въоръжение отговаря за:
1. проверката на изправността и целостта на вратите, люковете и гърловините на помещенията за съхраняване на боеприпаси;
2. проверката на системите, обезпечаващи пожаробезопасността на помещенията за съхраняване на боеприпаси;
3. отсъствието в помещенията за съхраняване на боеприпаси на странични предмети, прах и запалими материали.
(2) Дежурният по въоръжение е длъжен:
1. да доложи за приемане (сдаване) на дежурството на дежурния по кораб;
2. да обхожда кораба и помещенията за съхраняване на боеприпаси на всеки шест часа в съответствие с утвърдената схема на обхода;
3. да проверява при застъпване в дежурство налягането на въздуха в бутилките на дихателните апарати по кораба и да предоставя писмен отчет на дежурния по живучест;
4. да води дневниците за отчитане на температурата и влажността в помещенията за съхраняване на боеприпаси, като прави записи в тях ежедневно в 0,00 часа и в 12,00 часа;
5. да докладва незабавно на дежурния по кораб за отклонения от нормите на температурата и влажността в помещенията за съхраняване на боеприпаси;
6. да контролира изправността на системите за отчитане на температурата и състоянието на системите, осигуряващи пожаробезопасността на помещенията за съхраняване на боеприпаси;
7. да осигурява и контролира спазването на мерките за безопасност при работа в помещенията за съхраняване на боеприпаси;
8. да контролира влизането на личен състав в помещенията за съхраняване на боеприпаси съгласно установения ред;
9. да води документацията на дежурния по въоръжение.
(3) Запускането на системата за оросяване и наводняване на помещенията за съхраняване на боеприпаси се извършва по заповед на командира на кораба, а в извънслужебно време - по заповед на дежурния по кораб.
(4) При обхождане на помещенията за съхраняване на боеприпаси се проверява:
1. изправността и целостта на вратите и люковете, затварянето и запечатването им;
2. отсъствие на странични предмети;
3. състоянието и подреждането на боеприпасите;
4. положението на крановете за оросяване и наводняване и заключването им.
(5) Забележките по проверката се долагат незабавно на командира на секция "ПВО, РЕБ и използване на оръжието", а в извънслужебно време - на дежурния по кораб. В случай че е невъзможно забележките да се отстранят веднага, командирът на секция "ПВО, РЕБ и използване на оръжието" е длъжен да назначи срок за отстраняването им в допълнително време.
(6) Ключовете за помещенията за съхраняване на боеприпаси се намират в дежурния по въоръжение.

Дежурен механик

Чл. 762. За дежурен механик се назначава старшина или матрос от електромеханичната секция. Дежурният механик е подчинен на дежурния по кораб и носи дежурството в Поста за енергетика и живучест (ПЕЖ)/ Централния пост за управление (ЦПУ, Command and Control System - CCS) по график. Дежурният механик изпълнява задълженията на дежурен по електромеханична бойна част съгласно чл. 756 и 757.

Чл. 763.
(1) Дежурният механик отговаря за постоянната готовност и изправното действие на техническите средства, осигуряващи живучестта и всекидневните нужди на кораба. При излизане от строя на технически средства дежурният механик долага на дежурния по кораб, а в работно време - и на командира на електромеханичната секция, превключва на резервни средства и предприема необходимите действия за възстановяване и/или ограничаване на последствията.
(2) Дежурният механик е длъжен:
1. да познава маркировката на вратите, люковете, крановете и тръбопроводите;
2. да намира всички помещения по кораба по наименование и номер и да се ориентира на тъмно в моторните отделения;
3. винаги при напускане на ПЕЖ (ЦПУ/ CCS) да информира дозорния за това къде отива, с какво ще се занимава и какви средства за свръзка могат да бъдат използвани за неговото оповестяване;
4. да извършва обходи по кораба по график, определен от дежурния по кораб, но не по-малко от веднъж за светлата и тъмната част от денонощието;
5. да знае предназначението и устройството, както и да умее да стартира, обслужва по време на работа и спира необходимите системи и механизми.
(3) Задължения на дежурния механик в случай на пожар или нахлуване на вода:
1. дежурният механик е длъжен до две минути след подаването на сигнала за авария да се яви в ПЕЖ (ЦПУ/CCS);
2. след явяването си в ПЕЖ (ЦПУ/CCS) дежурният механик приема функциите на офицер по борба за живучест (Damage Control officer - DC officer) и посредством средствата за свръзка на кораба ръководи борбата за живучест, води планшета за живучест и подпомага дежурния по кораб;
3. при всяка авария дежурният механик определя зоната за събиране на аварийната партия, пътя за атака, канала за свръзка с радиостанция, границите за ограничаване на дима (водата), приоритетите при охлаждане на преградите, като се ръководи от специфичните за кораба документи по борба за живучест.

Дежурен електротехник

Чл. 764. За дежурен електротехник се назначава старшина или матрос от електромеханичната или инженерната секция. Дежурният електротехник е подчинен на дежурния по кораб и носи дежурството на кораба и в ПЕЖ (ЦПУ/CCS) по график. Дежурният електротехник изпълнява задълженията на дежурен по електромеханична бойна част съгласно чл. 756 и 757.

Чл. 765.
(1) Дежурният електротехник отговаря за постоянната готовност и изправното действие на техническите средства, осигуряващи живучестта и всекидневните нужди на кораба. При излизане от строя на технически средства дежурният електротехник долага на дежурния по кораб, а в работно време - и на командира на електромеханичната секция, превключва на резервни средства и предприема необходимите действия за възстановяване и/или ограничаване на последствията.
(2) Дежурният електротехник е длъжен:
1. да познава маркировката на вратите, люковете, крановете и тръбопроводите;
2. да намира всички помещения на кораба по наименование и номер и да се ориентира на тъмно в моторните отделения;
3. да информира при напускане на ПЕЖ (ЦПУ/ CCS) дозорния за това къде отива, с какво ще се занимава и какви средства за свръзка могат да бъдат използвани за неговото оповестяване;
4. да извършва обходи по кораба по график, определен от дежурния по кораб, но не по-малко от веднъж за светлата и тъмната част от денонощието;
5. да знае предназначението на различните видове захранвания;
6. да умее да запуска и синхронизира генераторите и да подава захранване към корабната електрическа мрежа;
7. да умее да подава основно или алтернативно захранване на главните консуматори на кораба;
8. да умее да възстановява различните видове захранвания на кораба след аварийно спиране на захранването;
9. да включва и изключва всички видове осветления и сигнализации.
(3) Задължения на дежурния електротехник в случай на пожар или нахлуване на вода:
1. дежурният електротехник е длъжен до две минути след подаването на сигнала за авария да се яви в ПЕЖ (ЦПУ/CCS);
2. след явяването си в ПЕЖ (ЦПУ/CCS) дежурният електротехник се консултира с дежурния механик и започва изпълнението на процедури за изключване на захранванията към авариралото помещение;
3. след изпълнението на процедурите дежурният електротехник се явява в ПЕЖ (ЦПУ/ CCS), докладва за изпълнението и подпомага дежурния механик в борбата за живучест.

Дежурен боцман

Чл. 766. На надводните кораби I и II ранг за дежурен боцман се назначава един от старшините или най-подготвените матроси от боцманската команда. Той отговаря за изпълнение на правилата на морската практика и спазването на мерките за безопасност при провеждане на работи на горната палуба, правилното поддържане на швартовите, котвените вериги и техните крепители. Дежурният боцман е подчинен на вахтения офицер, а там, където няма такъв - на дежурния по кораб.

Чл. 767. Дежурният боцман е длъжен:
1. да следи за спазването от старшините и матросите на реда, чистотата и корабните правила на горната палуба;
2. да ръководи товаренето и разтоварването на товари на и от кораба с помощта на товароподемните средства (корабни и брегови);
3. да ръководи поставянето на белевите леери и правилното простиране на тях на бельото и чохлите в определеното за това време;
4. да ръководи спускането и вдигането на катерите и лодките;
5. да ръководи действията на вахтените на швартови при подхождане на кораба и отхождане от него на съдове и плавателни средства; да има подготвени хвъргала, кранци, щормтрапове и др.;
6. да оглежда подхождащите към кораба плаващи средства и да ги спира, ако представляват опасност за кораба в пожарно и в друго отношение;
7. да докладва незабавно на вахтения офицер (дежурния по кораб) за всички инциденти, за забелязаните неизправности и нарушенията на корабните правила на горната палуба.

Чл. 768. Когато корабът е на ход, дежурният боцман проверява закрепването на предметите по походно и следи вътрешните помещения на кораба да не се заливат с вода през вратите и люковете, разположени на горната палуба.

Чл. 769. При стоянка на кораба в лед дежурният боцман наблюдава за реда и чистотата на леда около кораба и за ограждането на пукнатините. При стоянка на кораба на док следи за изправността на леерното ограждение на кораба, надстройките, палубите, сходните от дока към кораба и работните скелета.

Старшина на дежурния катер (лодка)

Чл. 770. На надводните кораби I и II ранг при необходимост за денонощието се назначават дежурни катери (лодки) от числото на щатните плаващи средства с обслужващ ги личен състав, като за лодката се назначава команда.

Чл. 771. Старшината на дежурния катер (лодка) е длъжен:
1. да знае разписанието на рейсовете на дежурните катери (лодки) и към назначеното време да бъде готов за подхождане към трапа;
2. да отхожда от трапа или от кея точно в установеното по разписанието време, като иска за това разрешение от старшия от присъстващите, например: "Господин капитан-лейтенант, времето изтече."; отговорността за задържането на катера (лодката) след доклада е на лицето, което е задържало катера (лодката);
3. да доложи при претоварване на катера (лодката) с товари или пасажери на старшия от присъстващите на катера (лодката) лица от корабния състав, а при отблъскване от кораба - на вахтения офицер;
4. да контролира за наличието на щатното имущество на катера (лодката);
5. да подава команда "Мирно!" и да отдава чест при качването на катера (лодката) и слизането от него на офицери, адмирали и генерали.

Чл. 772. Личният състав на дежурния катер (лодка) по тревога заема своите места съгласно разписанието само с разрешение на вахтения офицер (дежурния по кораб).

Дежурен по камбуз (столова)

Чл. 773.
 (1) За дежурен по камбуз се назначава старшина, който се подчинява на дежурния по кораб (на ход - на помощник-дежурния по кораб).
(2) Дежурният по камбуз отговаря за правилното получаване на продуктите от складовете за продукти, пълното им поставяне в казана, своевременното раздаване на храната по установените норми, за поддържането на ред в камбуза и столовата. На него се подчинява целият денонощен наряд, назначен на работа в камбуза, в столовата, хлебопекарната, в миячната на съдове, и коковете.

Чл. 774. Дежурният по камбуз изпълнява указанията на началниците на службата за снабдяване и на медицинската служба, които се отнасят до приготвяне на храната, поддържането на чистотата и реда в камбуза и столовата.

Чл. 775.
(1) Преди застъпване в денонощен наряд дежурният по камбуз проверява състава на наряда и в определеното време го представя за медицински преглед.
(2) За сдаване и приемане на дежурството старият и новият дежурен по камбуз докладват на помощник-командира на кораба (помощник-командира на кораба по снабдяване) и на дежурния по кораб.

Чл. 776. Дежурният по камбуз е длъжен:
1. да знае броя на хората, които са на доволствие;
2. да присъства при получаването на продуктите от складовете, да следи всички продукти да се дават точно по тегло и да са доброкачествени (при необходимост да извиква лекаря);
3. да следи за обработката на продуктите, а така също месото и рибата да се обработват само от коковете;
4. да присъства при слагането на продуктите в казана и да наблюдава всичко, което се полага по разкладка, да бъде сложено в казана точно по тегло;
5. да присъства при разпределянето на месото и рибата на порции, да проверява тяхното тегло, да контролира правилните записвания на кока инструктор (старши кок) в книгата за контрола на качеството на приготвяната храна;
6. да не допуска до работа в камбуза и в столовата матроси, които не са преминали през медицински преглед, и да следи по време на работа да се спазват санитарно-хигиенните изисквания;
7. да разпределя работата между матросите, назначени за работа в столовата;
8. да поддържа реда в столовата по време на храненето; да не допуска в столовата матроси и старшини неопрятни, мръсни, с шапки, шинели, шуби и специално облекло;
9. да следи за своевременното сервиране и почистване на масите, за поддържането на чистота и ред в столовата, в камбуза и миячната през целия ден;
10. да следи за своевременното и правилно раздаване на храната и за точното спазване на реда при раздаване на храната на подразделенията (баките);
11. да организира своевременното почистване на отпадъците след обработката на продуктите, изнасянето на отпадъците на установеното място, а така също за качественото измиване на съдовете (изваряването им); да не разрешава да се изнасят храна и съдове от столовата и камбуза;
12. да не допуска странични лица в столовата и в камбуза;
13. да осигури спазването на правилата за експлоатация на електрооборудването в камбуза и правилата за пожарната безопасност;
14. да докладва за всички нередности на дежурния по кораб или неговия помощник;
15. при посещение на камбуза или на столовата от преки началници от помощник-командира на кораба по снабдяването и по-старши, а така също на дежурния по кораб и неговия помощник да им се представя, например: "Господин капитан II ранг, дежурен по камбуз главен старшина Янков."

Чл. 777. При дежурния по камбуз (столова) се съхранява следната документация:
1. инструкции за дежурния по камбуз (столова), старшия кок, лицето, което реже хляба, работниците по столова, по измиване на съдовете и по хлебопекарна;
2. инструкции в случаи на тревога и по мерките за пожарна безопасност;
3. разпределението на времето за деня, график за реда на храненето на подразделенията, денонощния наряд и разхода;
4. книга за приемане и сдаване на дежурството;
5. опис на имуществото и облеклото, които се намират в камбуза и столовата;
6. норми за приготвяната храна и за отпадъците при обработка на продуктите;
7. таблица за продължителността на варенето на продуктите;
8. норми за даването на хляб, масло и захар;
9. книга за контрола на качеството на приготвената храна;
10. книга за промените в менюто;
11. меню-разкладка;
12. списък на лицата, имащи право да посещават камбуза.

Чл. 778. Дежурният по камбуз (столова) по тревога заема своето място съгласно разписанието само след смяната му от назначено лице.

Дозорен по погреби

Чл. 779. За дозорни по погреби с боеприпаси се назначават най-опитните и дисциплинирани старшини и матроси от ракетно-артилерийската (артилерийската), минно-торпедната бойна част, положили изпит и допуснати до изпълнение на задълженията на дозорните. Дозорните по погреби се подчиняват на дежурния по кораб. През време на дежурството те се намират в определеното за тях помещение.

Чл. 780.
(1) Дозорните по погреби отговарят за:
1. изправността и здравината на вратите, люковете, гърловините и затварящите устройства на командните пунктове на своите бойни части, оръдия, погреби и складове с боеприпаси и оръжие; те са длъжни на не повече от два часа да обхождат указаните помещения;
2. отсъствието в погребите и в другите водещи им се помещения на странични предмети, особено пакли и други лесно запалими материали;
3. своевременното вентилиране на погребите и помещенията с боеприпаси съгласно разписанието; пускането на вентилацията на погребите във време, непредвидено от разписанието, се извършва със знанието на дежурния по електромеханичната бойна част и дежурния по кораб.
(2) Дозорните по погреби са длъжни постоянно да контролират изправността на температурно-алармената сигнализация, температурата и влажността в погребите, да водят дневника за измерването на температурата и влажността в погребите. Те са длъжни незабавно да доложат на дежурния по бойна част за отклоненията на температурата и влажността от нормите.

Дозорен по живучест

Чл. 781. За дозорни по живучест се назначават старшини и матроси не по-малко от двама души за денонощие в зависимост от ранга и особеностите на кораба. Дозорният по живучест осъществява контрол по спазването на мерките за пожарната безопасност и осигурява непроницаемостта на корпуса на кораба. Той е подчинен на помощник-дежурния по кораб. На корабите III и IV ранг и на подводниците задълженията на дозорните се изпълняват от длъжностните лица от специалното дежурство и вахта.

Чл. 782.
(1) Дозорният по живучест е длъжен:
1. да знае в необходимия обем устройството на кораба, мерките за поддържане непроницаемостта на корпуса на кораба и мерките за пожарна безопасност, разположението на средствата за гасене на пожар и правилата за използването им; местата, опасни от възникване на пожар и нахлуване на задбордна вода във вътрешните помещения; реда за работа при използване на открит огън; организацията на дежурната служба на кораба; средствата за вътрешнокорабна свръзка и реда за тяхното ползване;
2. да обхожда кораба от 21,00 до 7,00 часа не по-рядко от един път на всеки два часа, а в останалото време - на всеки четири часа, по маршрути, утвърдени от командира на кораба;
3. да проверява положението на вратите, люковете, гърловините на външните вентилационни закрития и илюминаторите съгласно тяхната маркировка и заповедите на дежурния по кораб;
4. да проверява готовността на отдраените люкове, гърловини, външни вентилационни закрития и илюминатори за незабавно задрайване;
5. да следи изпълнението от личния състав на мероприятията за предотвратяване наводняването на отсеците (помещенията) и мерките за пожарна безопасност;
6. да проверява състоянието на отсеците, помещенията, трюмовете и преградите;
7. да записва в специален дневник всички забележки по дежурството.
(2) Дозорният по живучест при тревога, без да се сменя, заема своето място съгласно разписанието.

Чл. 783.
(1) При откриване на нарушения на мерките за предотвратяване на наводняване на отсеците (помещенията) и пожарната безопасност дозорният изисква от завеждащия на отсека (помещението) да отстрани недостатъците и докладва за това на помощник-дежурния (дежурния) по кораб.
(2) При нахлуване на вода в отсеците (помещенията) на кораба или при възникване на пожар, появявяне на дим, миризма на изгоряло дозорният незабавно лично или чрез най-близките до мястото лица от дежурната служба по кораб докладва на помощник-дежурния по кораб (на дежурния по кораб) и оставайки на мястото, взема мерки за ликвидиране на аварията или пожара.

Чл. 784. При провеждане на кораба на работи, свързани с нарушаване непроницаемостта на корпуса или с използване на открит огън, дозорният проверява изпълнението от личния състав на мерките за запазване живучестта в даденото и в съседното помещение, наличието на мястото за работа на вахтени, аварийно имущество, инструменти и средства за гасене на пожар. След завършването на тези работи дозорният оглежда помещенията и в продължение на следващите 12 часа води за тях специално наблюдение.

Дежурен тръбач
 
Чл. 785. Дежурният тръбач се подчинява на вахтения офицер (дежурния по кораб). Той е длъжен да се намира в помещението или на горната палуба близо до помещението на дежурния по кораб и да подава сигнали по заповед на вахтения офицер (дежурния по кораб). При посрещане и изпращане на началници дежурният тръбач заема място съгласно приложение № 6.

Дневален по помещения (кубрик)

Чл. 786. Дневален по помещение се назначава от матросите, живеещи в даденото помещение (кубрик). Той отговаря за изправното състояние на електрооборудването, на системите, които се намират в помещението, за опазването на имуществото и личните вещи на матросите и старшините. Дневалният носи отговорност за спазване на правилата за безопасност на кораба (казармата) в района за носене на службата. Дневалният по помещение се подчинява на помощник-дежурния по кораб (дежурния по команда).

Чл. 787. В зависимост от условията на службата дневалните се назначават за едно денонощие в две или три смени.

Чл. 788.
(1) Дневалният по помещение е длъжен:
1. да изпълнява всички указания на старшия по помещение, отнасящи се до носенето на службата и реда в помещението (кубрика);
2. да не се отлъчва от помещението без разрешение на помощник-дежурния по кораб (дежурния по команда);
3. да следи за чистотата и реда в помещенията и да изисква тяхното спазване от личния състав;
4. да следи за спазването от матросите на обявената форма на облеклото и изпълнението от тях на корабните правила;
5. да забранява изхвърлянето на каквото и да е през илюминаторите;
6. да не позволява на военнослужещите да се намират в помещението в работно време; да спят или да лежат лица, които нямат за това разрешение;
7. да докладва незабавно на помощник-дежурния по кораб за всички инциденти, забелязани неизправности и нарушения на правилата за пожарна безопасност;
8. да повтаря всички команди, предавани от дежурно-вахтената служба, да изисква своевременно изпълнение на командите;
9. да спазва правилата за използване на дежурното осветление;
10. да подава команда "Мирно!" и да се представя при идването в помещението на преки началници от командира на бойната част и по-старши и дежурния по кораб;
11. да не разрешава да се изнасят от помещенията имущество и вещи без разрешение на старшия по помещение;
12. да следи за своевременното (по сигнали или заповеди) задрайване на непроницаемите врати, люкове, гърловини, вентилационни гъби и илюминатори с техните затъмнители.
(2) При необходимост да се отлъчи от помещението дневалният с разрешение на помощник-дежурния по кораб (дежурния по команда) се сменят с един от подвахтената смяна. По тревога след излизането на целия личен състав от помещението дневалният, без да се сменя, заема своето място съгласно разписанието.

Глава двадесета
ВАХТА

Раздел I
Общи положения

Чл. 789. Вахтата е особен вид дежурство на корабите от Военноморските сили. Тя се назначава, когато се изискват непрекъсната бдителност и неотлъчно пребиваване на поста.

Чл. 790. В състава на корабната вахта влизат:
1. вахтен офицер (старшина);
2. вахтен механик;
3. вахтен рулеви и щурмански електротехници;
4. вахтени на дежурните огневи и технически средства, средствата за наблюдение и свръзка и всички други действащи механизми;
5. долната вахта на подводницата включва трюмен машинист, електротехник, моторист, вахтените в отсеците и бойните постове на подводницата;
6. въоръжен вахтен на трапа (сходнята);
7. разсилен.

Чл. 791.
(1) Непосредственото ръководство на корабната вахта се възлага на вахтения офицер.
(2) Специалните вахти в бойните части и службите или секторите и секциите се носят под ръководството на командирите на бойни части или сектори и секции и началниците на служби, с изключение на вахти, указани в чл. 802, ал. 3, т. 1, ръководството на които се осъществява от вахтения офицер.

Чл. 792.
(1) На море личният състав се назначава на вахта за денонощие и я носи в две или три смени.
(2) Когато корабът се намира в незабавна готовност за поход, вахтената и дежурната служба се носят по походно.
(3) Сменилият се личен състав е подвахтен; в случай на необходимост той се привлича за временно усилване на вахтата или за временна смяна на отделни вахтени.

Чл. 793.
(1) Нормалната продължителност на вахтата е 4 часа.
(2) В зависимост от обстановката със заповед на командира на кораба продължителността на вахтата на отделни постове може да бъде променена.

Чл. 794. Вахтените при действащите механизми, системи и на специалните постове отговарят за:
1. правилната им експлоатация и използване;
2. точното спазване на установените на кораба разписания за работа на поверените им средства;
3. състоянието на служебните помещения, в които са разположени обслужваните от тях механизми.

Чл. 795.
(1) За охраната на корабите и имуществото се поставят въоръжени вахтени.
(2) Постовете на въоръжените вахтени обикновено се поставят до траповете (сходните), на кея (пирса), на батопорта (при стоянка в док) и на леда до кораба (през зимата).
(3) Броят на постовете и техните особени задължения се определят от командира на кораба.

Чл. 796. На корабите в разпореждане на дежурния по кораб и вахтения офицер се назначават разсилни. На флагманските кораби могат да се назначават разсилни и в разпореждане на командира на дивизиона, на началника на щаба или на техните заместници.

Раздел II
Смяна на вахтата

Чл. 797. Когато корабът е на ход, 15 минути преди застъпването на поредната смяна на вахта, вахтеният офицер, а при стоянка на котва (швартови, бочка) дежурният по кораб, ако не е назначен вахтен офицер, подава командата "Поредната смяна, приготви се за вахта. Форма на облеклото ........, за горната вахта .........!".

Чл. 798.
(1) На дневалния по помещение (вахтения на отсека) трябва да бъде известно местонахождението на матросите и старшините от застъпващата смяна, за да ги събужда нощно време без шум.
(2) В тези случаи, когато личният състав спи на горната палуба, застъпващият на вахта матрос (старшина) е длъжен да оповести командира на вахтния пост за своето местонахождение и за времето за застъпване на вахта.

Чл. 799. Вахтеният офицер (дежурният по кораб) 10 минути преди смяната на вахтата подава команда "Поредната смяна, строй се за развод!". По тази команда застъпващите на вахта се строяват на установените места за развод. Застъпващият вахтен офицер 5 минути преди смяната на вахтата командва "Мирно, започни развод!" и започва развода на корабната вахта. Едновременно вахтеният механик (дежурният по електромеханична бойна част) извършва развод на специалната вахта на електромеханичната бойна част.

Чл. 800.
(1) Редът за развода на смените на вахтата при стоянка и на ход на кораба е следният: проверява се наличието на личния състав, застъпващ на вахта, и знае ли той своите задължения; след получаване на доклад от вахтения механик (дежурния по електромеханична бойна част) за резултатите от проверката вахтеният офицер (дежурният по кораб) подава командата "По местата си!". По тази команда личният състав заема своите места на постовете за смяна и приема задълженията си съгласно чл. 712.
(2) След получаване на доклади от командирите на вахтените постове и вахтения механик (дежурния по електромеханичната бойна част) за застъпването на поредната смяна вахтеният офицер подава командата: "Подвахтените, свободни от места!". По тази команда сменилият се личен състав напуска своите постове и новата вахта влиза в изпълнение на своите задължения.

Раздел III
Права и задължения на лицата от вахтената служба

Вахтен офицер

Чл. 801. Вахтеният офицер ръководи корабната вахтена служба. Личният състав на кораба, освен лицата, на които е подчинен, е длъжен да изпълнява всички разпореждания на вахтения офицер.
 
Чл. 802. (1) Вахтеният офицер се назначава от офицерите, които със заповед на командира на кораба са допуснати до самостоятелно носене на ходова (котвена) вахта. Вахтеният офицер отговаря за поддържане на заповяданата готовност на кораба, за външната безопасност на кораба и за правилното носене на корабната вахтена служба от личния състав.
(2) Вахтеният офицер на ход на кораба се подчинява на командира на кораба или на старши помощник-командира, когато той замества командира на кораба и се намира на ГКП. При стоянка на кораба на котва (бочка, швартови) вахтеният офицер се подчинява на старши помощник-командира на кораба.
(3) Никой освен лицата по ал. 2 и техните преки началници няма право да се намесва в разпорежданията на вахтения офицер.
(4) На вахтения офицер са подчинени:
1. личният състав на командните пунктове и бойните постове, които се намират в бойна готовност - по въпросите на управлението на кораба, наблюдението и използването на оръжието;
2. нарядът на корабната вахта и нарядът на корабното дежурство.

Чл. 803. Вахтеният офицер е длъжен:
1. да се ръководи при изпълнение на своите служебни задължения от корабните разписания и другите документи, определящи бойната и всекидневната дейност на кораба;
2. да поддържа заповяданото състояние и степен на бойна готовност и готовност на кораба за поход;
3. да обръща особено внимание на бдителността при носене на службата от вахтените постове за зрително и техническо наблюдение;
4. да знае района за плаване и да умее да използва техническите средства за корабоводене за определяне на мястото на кораба (подводницата) и изчисляване на изминатия път;
5. да следи за външната безопасност на кораба и да взема мерки за предотвратяване на аварии, а на подводницата да следи за процентното съдържание на водород в акумулаторните ями и във всички отсеци;
6. да знае състоянието на техническите и зрителните средства за свръзка и наблюдение на кораба, да умее да ги използва, правилно да използва опознавателните сигнали;
7. да обявява тревоги по заповед на командира на кораба или на лицата, които го заместват, а в тяхно отсъствие и в случаи, нетърпящи отлагане - самостоятелно;
8. да умее да използва оръжието за самоотбрана на кораба при внезапно нападение;
9. да следи за изправното действие на механизмите и устройствата, които се намират на горната палуба;
10. да знае наличните запаси на кораба;
11. да знае мерките, които се вземат при влошаване на времето, плаване в мъгла, теснини и сложни метеорологични условия;
12. да следи за постоянната готовност на дежурните спасителни средства;
13. да подава команди и сигнали в съответствие с разпределението на времето за деня и да контролира тяхното изпълнение;
14. да приветства пристигащите на кораба длъжностни лица, а така също срещнатите и преминаващите кораби;
15. да води вахтения дневник през време на вахтата, а при сдаване на вахтата да подписва направените от него записи.

Чл. 804. Вахтеният офицер е длъжен да организира борбата за живучест на кораба. В случаи на взрив, пожар, наводняване на отсек (помещение), голямо нахлуване на пара, скъсване на тръбопроводи за въздух високо налягане или от хидравликата, заклинване на хоризонталните рули, поява на опасна концентрация на газове или вредни вещества незабавно да обявява аварийна тревога и да ръководи борбата за живучест на кораба до пристигането на главния команден пункт на командира на кораба или на лицата, които го заместват.

Чл. 805. При всеки неочакван случай или обстоятелство, когато у вахтения офицер възникват съмнения или има нужда от помощ или от присъствието на командира на кораба (помощник-командира на кораба), той е длъжен както през деня, така и през нощта незабавно да го извика. Формата на обръщението е следната: "Моля, командирът да се яви ...........!". В крайни, нетърпящи отлагане случаи вахтеният офицер е длъжен да действа самостоятелно, като уведоми за това колкото се може по-скоро командира на кораба и другите лица в зависимост от обстановката.

Чл. 806. На вахтения офицер се забранява да отвлича вниманието си с каквито и да е странични занимания, които нямат отношение към неговите задължения.

Чл. 807. Вахтеният офицер е длъжен да има бинокъл, секундомер, свирка, мегафон, бележник, молив и химикал.

Чл. 808. При тревога вахтеният офицер предава своите задължения на старши помощник-командира на кораба или на специално назначено лице и заема мястото си съгласно разписанието.
 
Чл. 809.
(1) Вахтеният офицер при застъпването на вахта е длъжен да приеме сведения, отнасящи се до:
1. заповяданата готовност на кораба за поход, готовността на дежурните технически средства и оръжието;
2. мястото на кораба (по брегови ориентири и по картата);
3. фактическата и очакваната хидрометеорологична обстановка;
4. опознавателните сигнали и времето на тяхната смяна, действащите режими за използване на радиотехническите средства;
5. действащите механизми;
6. състоянието и режима на работата на техническите средства за наблюдение;
7. местонахождението на командира на кораба, на старши помощник-командира на кораба, на командира на дивизиона и на началника на щаба на дивизиона;
8. заповедите и разпорежданията, отдадени през време на предишната вахтата от командира на кораба или командира на дивизиона;
9. занятията, ученията и работите, провеждани на кораба;
10. състоянието и режима на работа на главната енергетична установка, батерийната и корабната вентилация и времето на последното вентилиране на акумулаторната батерия;
11. отсъстващите лица от екипажа и наличието на странични лица на кораба;
12. отсъстващите и намиращите се до борда катери и лодки;
13. диспозициите на корабите, стоящи на рейда, и местонахождението на старшия началник.
(2) Вахтеният офицер на подводницата при застъпването на вахта е длъжен освен посочените сведения в ал. 1 да приеме сведения, отнасящи се до:
1. диферентовката на подводницата и готовността й за потапяне;
2. дължината на котвената верига на клюза (подадените към бочката или към кея швартови);
3. готовността на втората котва за отдаване;
4. дълбочината, характера на грунта и течението.

Чл. 810. Вахтеният офицер е непосредствен помощник на командира на кораба по въпросите на маневрирането, използването на оръжието, отклонението от атаки.

Чл. 811. На ход вахтеният офицер е длъжен:
1. да следи за точното удържане на заповядания курс, скоростта и мястото на кораба в ордера, дълбочината, режима и хода на движението на подводницата;
2. да следи за воденето на прокладката на кораба и периодично да определя неговото място;
3. да ръководи работата на БИП по осигуряване безопасността на плаването;
4. да следи за изменението на пеленга при среща с кораби и да предлага на командира начин на маневриране за разминаване на безопасно разстояние;
5. да следи за изправността на ходовите светлини, а при плаване без светлини - за пълното затъмнение на кораба;
6. да взема мерки за прекратяване на дименето и искренето през димоотводните тръби;
7. да следи за положението на подемно-спускателните устройства и възможността за тяхното използване в зависимост от дълбочината на района, вълнението и скоростта на хода на кораба;
8. да ръководи вдигането, спускането и подаването на сигналите при изменение на курса, скоростта, при маневриране на кораба, а така също при влошаване на видимостта;
9. да докладва на командира на кораба (старши помощник-командира) за всичко открито, което може да повлияе на безопасността на плаването или на изпълнението на поставената задача, както и за изменението на обстановката и условията на плаването;
10. да информира щурмана (БИП, СКП) за началото и края на поворота за лягане на нов курс, измененията на режима за управление на рулите, скоростта, началото и края на изменение на дълбочината на потапяне на подводницата, получените заповеди, свързани с изменението на маршрута, мястото в строя (ордера), появяването и закриването на бреговите ориентири и средствата за навигационно оборудване, резките изменения на хидрометеорологичната обстановка, вдигането и спускането на задбордните устройства и за други действия;
11. да получава от щурмана справочни данни, необходими за изпълнението на задълженията си; доклади за времето на лягане на новия курс, 5 минути, 1 минута и в разчетния момент за началото за поворот на нов курс; продължителност на лежането на новия курс;
12. да контролира изправната работа и превключването на размагнитващото устройство;
13. да предупреждава командира на електромеханичната бойна част половин час преди пристигането на кораба в определеното място (плаваща база, котвена стоянка, теснина и т.н.), а така също и в други случаи, когато той намери за необходимо.

Чл. 812.
(1) Командирът на кораба заповядва курса и скоростта на кораба, а на подводницата и дълбочината на плаването - чрез вахтения офицер.
(2) Вахтеният офицер има право без разрешение от командира на кораба да измени курса и скоростта на кораба (на подводницата и на дълбочина) само в случаите, когато корабът е застрашен, включително за избягване на сблъскване с друг кораб, при внезапно откриване на навигационна опасност, за отклонение от внезапна атака на противника, а така също за спасяване на паднал зад борда човек.
(3) В случаите по ал. 2 вахтеният офицер е длъжен незабавно да доложи на командира на кораба за взетите мерки.

Чл. 813. На подводницата при движение в подводно положение вахтеният офицер е длъжен:
1. да води кръгово наблюдение с перископа за морето и въздуха при движение на подводницата на перископна дълбочина;
2. да следи за диферента, плавучестта и дълбочината на потапяне на подводницата и при необходимост да я поддиферентова периодично с разрешение на командира на подводницата, да измерва с ехолота дълбочината под кила, като я сверява с дълбочината на картата;
3. да следи за режима на работата на главната енергетична установка, плътността на електролита и напрежението на акумулаторната батерия, процентното съдържание на водорода в акумулаторните ями и във всички отсеци на подводницата, за което да докладва на командира на подводницата;
4. да следи за изменението на хидрологичните условия в района на плаването;
5. да следи за използването на средствата за регенерация, състава на газо-въздушната среда и своевременното разместване на въздуха;
6. да осъществява контрол за вдигането и спускането на подвижните устройства и за състоянието на задбордната арматура в зависимост от дълбочината на потапяне;
7. да регулира преминаването на личния състав от отсек в отсек и да следи за реда и тишината в тях.

Чл. 814.
(1) На ход вахтеният офицер е длъжен неотлъчно да се намира на ходовия мостик (в централния пост).
(2) Смяната на вахтените офицери, в това число смяната им за кратко време, става само с разрешение на командира на кораба (старши помощник-командира).

Чл. 815.
(1) Освен сведенията по чл. 809 на ход вахтеният офицер е длъжен при застъпване на вахта да приеме сведения, отнасящи се до:
1. мястото на кораба (последното обсервовано и счислимо), курса (по основните и резервните средства за показване на курса), назначения ход, времето на неговото предстоящо изменение, характера на строя или номера на ордера и мястото на кораба в строя, елементите на дрейфа и сноса от течението, отчитаните поправки на курсоуказателите и измерителите на скоростта;
2. обстановката в района на плаването (средства за навигационно оборудване, дълбочини и навигационни опасности, кораби (съдове), намиращи се във видимост, и условията за разминаване с тях и данни от бреговото техническо наблюдение);
3. машините и устройствата, с които се осъществяват движението на кораба и управлението му;
4. готовността на оръжието, дежурните сили и средства.
(2) Вахтеният офицер при застъпване на вахта е длъжен лично да определи мястото на кораба, да провери курса, скоростта и мястото му в ордера, да измери дълбочината с ехолота, да изучи обстановката по маршрута на плаването за времето на предстоящата вахта.
(3) На подводниците вахтеният офицер при застъпване на вахта освен задълженията по ал. 2 е длъжен да събере сведения, отнасящи се за дълбочината на потапянето, режима на движение, как се управлява подводницата с хоризонталните рули, далечината на видимост с перископа, хидрологичните данни и времето на последното им определяне, газовия състав на въздуха, състоянието на специалните прибори и средствата за регенерация на въздуха, положението на подводницата, състоянието на цистерните за бързо потапяне, състоянието на батерийната и корабната вентилация и реда за допускане на личния състав на мостика.
 
Чл. 816. На стоянка (швартови) вахтеният офицер е длъжен:
1. да докладва на командира на кораба (старши помощник-командира) и на дежурния по кораб за всички влизащи в рейда и излизащи от рейда кораби и съдове, за всичко открито, което може да повлияе на безопасността на кораба;
2. да следи за правилното използване на корабните катери и лодки, да ръководи изпращането и посрещането им, да ръководи натоварването на хората в тях и да не допуска претоварването им;
3. да проверява изпълнението на рейдовите и пристанищните правила от личния състав на кораба и от минаващите катери и лодки;
4. да взема мерки за осигуряване безопасността на стоянката и движението на катерите и лодките около борда на кораба;
5. да взема мерки за оказване помощ на лодките, търпящи бедствие, а така също за спасяване на хората, паднали зад борда;
6. да изисква от личния състав да спазва корабните правила, установената форма на облеклото, реда и чистотата на горната палуба и около бордовете на кораба;
7. да ръководи вдигането и спускането на военноморския флаг, включването и изключването на котвените светлини, вдигането и подаването на сигнали съгласно МППСМ-72;
8. да изпраща на старши помощник-командира на кораба половин час преди вдигането на флага сутрешния доклад (по форма, определена в приложение № 8);
9. да контролира за своевременното биене на склянките.

Чл. 817.
(1) Вахтеният офицер води наблюдение за котвената верига и за отдадената част от нея, която винаги трябва да съответства на условията на стоянката и състоянието на времето, за швартовите и за готовността на втората котва за отдаване.
(2) При усилване на вятъра вахтеният офицер води графика за силата на вятъра и изисква да му се докладват замерите на вятъра на всеки час или на 30 минути, като се съобразява с обстановката. Взема мерки за вдигане на катерите и лодките или ги изпраща на защитено място и докладва за това на командира на кораба или на неговия старши помощник.
(3) Вахтеният офицер е длъжен с особено внимание да следи за дрейфа на кораба, като използва за това личните определения на мястото на кораба, контролните пеленги, дистанциите до бреговите ориентири и спуснатата зад борда тежест. При откриване дрейф на кораба незабавно докладва на командира на кораба.

Чл. 818. Вахтеният офицер отговаря за своевременната подготовка на кораба за приемане на борда на спомагателни снабдителни кораби, включително за обирането на траповете, лодките, завалянето на лодбалките, крановете, за бързото поемане на швартовите и за организиране приемането на запасите при минимален престой до борда на кораба.

Чл. 819. Преди даване на пробни обороти на машините вахтеният офицер взема необходимите мерки за предпазване на лодките (катерите) и въжетата зад кърмата, установява наблюдение за швартовите и котвената верига. Със знанието на старши помощник-командира на кораба, като се убеди в готовността на машинния телеграф, той дава разрешение за пробни обороти на машините.

Чл. 820. При лошо време, при стоянка на кораба, когато главните машини поддържат готовност за незабавно даване на ход, по време на превъртането на главните машини и в други случаи, когато е необходимо да осъществява лично наблюдение за околната обстановка (на подводниците), вахтеният офицер е длъжен да се намира на ходовия мостик.

Чл. 821. Вахтеният офицер контролира слизането от кораба и завръщането на личния състав, снемането и товаренето на всякакви предмети на кораба.

Чл. 822. При посрещане на катери (лодки) със старшини и матроси вахтеният офицер остава на горната площадка на трапа до слизането от катера (лодката) на последния дошъл с него човек.

Чл. 823.
(1) При изпращане на личен състав от кораба вахтеният офицер не допуска натрупването на хора до траповете (сходните). Заминаващите на брега старшини и матроси се строяват до началото на качването.
(2) С подхождането на катера (лодката) към трапа вахтеният офицер организира качването най-напред на матросите и старшините, а след това на офицерите, като не допуска пренатоварване на катера.
(3) При качването на личния състав на катера (лодката) и до отблъскването му от борда (трапа) вахтеният офицер на кораба се намира на горната площадка на трапа, а на подводницата - на мостика. В този случай той извиква на трапа подсменния рулеви сигналчик (боцмана).

Чл. 824.
(1) На корабите I ранг може да се назначава помощник на вахтения офицер.
(2) Помощникът на вахтения офицер е длъжен да знае всичко, което се отнася към задълженията на вахтения офицер, и да бъде готов да го замести в случай на необходимост.

Вахтен в централния пост на подводницата

Чл. 825. Вахтата в централния пост на подводниците се носи от вахтените на долната вахта посменно. Редът за носенето на вахтата се определя от дежурния по подводница. Застъпването на пост и смяната от поста се извършват в присъствието на дежурния по подводница или на неговия помощник.

Чл. 826. Преди застъпването на пост поредният вахтен обхожда подводницата и проверява:
1. за отсъствието на крен, диферент и налягане в цистерните за главен и спомагателен баласт;
2. има ли в отсеците миризма на изгоряло;
3. има ли в отсеците открити задбордни отверстия и нахлуване на вода в отсеците;
4. затворени ли са електрическите прибори, разпределителните щитове и кутии;
5. сухи и осветени ли са акумулаторните ями, трюмовете и вътрешните ограждания;
6. наличието на налягане на въздушната, пожарната магистрала и хидравличната система;
7. правилната подготовка на системите за вентилация на акумулаторната батерия в назначения режим, отварянето на клинкетите, водещи от тази система към акумулаторната батерия и капаците на приточните тръби на акумулаторните ями;
8. нормалното действие на парното отопление през зимата, целостта на катинарите, пломбите и печатите на сдадените за охрана помещения и механизми.

Чл. 827. След приемането на вахтата вахтеният в централния пост (носовите и кърмовите отсеци) е длъжен:
1. на всеки половин час да обхожда подводницата (групата отсеци) и да проверява нейното състояние;
2. при нахлуване на вода в подводницата или при възникване на пожар да обяви (да подаде сигнал) аварийна тревога, да включи ходовите светлини, да доложи за случилото се на дежурния по подводница, да пристъпи към ликвидирането на аварията;
3. при появяване на крен, диферент или увеличаване на газенето на подводницата да доложи за това на дежурния по подводница;
4. своевременно да вентилира акумулаторната батерия на подводницата;
5. незабавно да докладва на дежурния по подводница за всички нарушения на личния състав на правилата за пожарната безопасност и за осигуряването на непотопимостта на подводницата;
6. да следи за нормалната работа на парното отопление;
7. да забранява стоенето на хора без работа в централния пост и воденето на шумен разговор;
8. да предава по вътрешнокорабните средства за свръзка (проговорните тръби) всички заповеди и команди, отнасящи се до действията на личния състав;
9. да поддържа постоянна свръзка с въоръжения вахтен;
10. да води дневника на вахтения в централния пост, като отбелязва в него всички действия на личния състав, пристигането и заминаването на лицата, които не са от екипажа, времето на пускане и спиране на основните механизми, внасянето и изнасянето на различни вещи, резултатите от прегледите на отсеците и т.н.;
11. след слизането на личния състав от подводницата да не допуска в нея никого без разрешение на дежурния по подводница, освен лицата от дежурната служба и лицата, посочени в чл. 485.

Чл. 828. Всички открити от вахтения недостатъци, които не изискват вземането на екстрени мерки, се отстраняват с разрешение на дежурния по подводница (помощник-дежурния по живучест) след изясняването на причините, които са ги предизвикали.

Чл. 829. Вахтеният в продължение на цялата вахта се намира на своята подводница и излиза от нея по служебна работа само с разрешение на дежурния по подводница.

Чл. 830. На вахтения в централния пост през времето, когато той изпълнява своите задължения, се забранява да влиза в разговори и да се занимава с работи, които не се отнасят към служебните му задължения.

Въоръжен вахтен

Чл. 831. Въоръжени вахтени се поставят по особено указание на командира на дивизиона, а в отделно плаване по особено указание на командира на кораба за охрана и отбрана на кораба, на отделни помещения и постове.

Чл. 832. В инструкцията на въоръжения вахтен се определя редът на действията в случай на нападение на охранявания обект, при пожар и обявяване на тревога, указва се в какви случаи се разрешава да използва оръжие; посочва се редът за допускане на лицата за отваряне на охраняваните помещения, задълженията, свързани с особеностите на помещенията, поста.

Чл. 833. За въоръжен вахтен се назначава матрос. Той отговаря за външната безопасност на кораба, подводницата (помещението, поста). Въоръженият вахтен се подчинява на дежурния по подводница, на неговия помощник, а на надводните кораби - на вахтения офицер (дежурния по кораб, помощник-дежурния по кораб).

Чл. 834. Застъпвайки на пост, въоръженият вахтен в присъствието на дежурния по кораб приема поста от сдаващия вахтен в съответствие с инструкцията.
 
Чл. 835. Въоръженият вахтен е длъжен:
1. бдително да охранява и упорито да отбранява своя пост;
2. по време на носенето на службата оръжието му да бъде заредено и винаги готово за стрелба съгласно Устава за войсковата служба на Въоръжените сили на Република България;
3. с нищо да не отвлича своето внимание, да не изпуска от ръцете си оръжието и на никого да не го дава, включително и на лицата, на които е подчинен;
4. да не напуска поста си, докато не бъде сменен или снет, дори ако животът му е в опасност;
5. да отдава чест на дежурния по кораб, офицерите, адмиралите и генералите, като заема положение "Мирно" и обръща глава към началника, без да изменя положението на оръжието си;
6. да не разрешава да се пуши на места, където не е разрешено да се пали огън на кея (пирса), без да се вземат мерки за пожарна безопасност (при това той трябва да умее да използва намиращите се на поста средства за гасене на пожар);
7. да извиква дежурния по кораб при откриване на пожари, стихийни бедствия, аварии на съседни кораби, а така също на безредие в близост до кораба (поста);
8. да знае особените задължения при носене на службата на поста и точно да ги изпълнява.

Чл. 836. На подводниците въоръженият вахтен освен задълженията по чл. 835 е длъжен:
1. да следи за газенето, крена, диферента на подводницата и да докладва на дежурния по кораб за техните изменения, а така също за усилване на вятъра, отслабване на швартовите, отхождане и подхождане на подводници, обявяваните тревоги на съседните кораби;
2. да забранява на кораби, съдове, катери и други плавателни средства да подхождат към подводницата без разрешение на дежурния по подводница;
3. да не допуска на подводницата странични лица без разрешение на дежурния по подводница или на неговия помощник;
4. да поддържа постоянна свръзка с вахтения в централния пост;
5. в случаи на включване на ходовите светлини на подводницата да изясни характера на аварията от вахтения в централния пост и да доложи на дежурния по дивизион и неговия помощник по живучест и да оповести съседните кораби за аварията.

Чл. 837.
(1) Въоръженият вахтен спира с вик "Стой, кой идва?" всички лица, които се приближават към кораба в условията на ограничена видимост.
(2) Ако не последва отговор, въоръженият вахтен предупреждава "Стой, ще стрелям!", задържа нарушителя и съобщава за това на дежурния по кораб.
(3) Оръжието се използва само съгласно реда, определен в Устава за войсковата служба на Въоръжените сили на Република България.

Чл. 838. Смяната на въоръжените вахтени се извършва едновременно със смяната на вахтата на кораба. При сложни метеорологични и други условия продължителността на носенето на службата от въоръжените вахтени може да бъде съкратена до един час.

Чл. 839. При тревога въоръженият вахтен, ако не са дадени други указания, действа в съответствие с инструкцията си, сдава оръжието си и заема своето място съгласно разписанието.

Чл. 840. Въоръженият вахтен в определени случаи се назначава за вахтен на въжетата на надводните кораби. В този случай той е длъжен:
1. да поддържа въжетата, подредени и готови за подаване;
2. да подава въжетата на катерите (лодките), като внимателно следи да не попаднат под винтовете на катерите;
3. да закрепва съгласно правилата подадените въжета;
4. да спуска зад борда кранци, когато от това има нужда;
5. да следи зад борда да не висят свободни въжета и други предмети;
6. да поддържа чистотата в определения му район;
7. при падане на човек зад борда да му подава въжета, спасителни кръгове и буйоци.

Разсилен

Чл. 841. Разсилен се назначава в разпореждане на дежурния по дивизион, дежурния по кораб и вахтения офицер и се използва от тях в случаите, когато заповедта, докладът или съобщението не могат да се предават по вътрешнокорабните средства за свръзка.

Чл. 842. На ходовия мостик разсилният заема място по указание на вахтения офицер.

Чл. 843.
(1) Разсилният изпълнява всички разпореждания бегом. Ако разсилният не намери лицето, до което е изпратен с поръчение, той е длъжен незабавно да се обърне за указания към лицата от дежурната или вахтената служба.
(2) След изпълнението на поставената задача разсилният докладва на изпратилия го началник: "Господин капитан III ранг, заповедта ви е изпълнена." Когато заповедта не е изпълнена, докладва за причините, които са попречили за изпълнението.

Чл. 844. Разсилният, назначен в разпореждане на някакъв началник, след освобождаване от задълженията се явява при вахтения офицер (дежурния по кораб).

Допълнителни разпоредби

Параграф единствен. По смисъла на този устав:
1. "Боен кораб" е подводница и надводен кораб (катер, лодка).
2. "Сложни условия" са различните видове противодействие, плаване на кораба при ограничена видимост, щорм, ледови условия, в теснини, в райони с интензивно корабоплаване, при излизане от строя на корабна техника.
3. "Корабно съединение" е военноморска база - тактическо съединение със смесен състав, състоящо се от корабни дивизиони, брегови подразделения и части.
4. "Бойни части" са и служби, сектори и секции.
5. "Командир на дивизион" е и командир на корабна или тактическа група.
6. "Аврал" е екстремна работа на кораба, в която се включва целият екипаж.
 
Приложение № 1 - Приложение № 9



Корабен устав на Военноморските сили на Република България / Част - 1 /
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив