Корабен устав на Военноморските сили на Република България / Част - 1 /

Министерство на отбраната

Държавен вестник брой: 88

Година: 2008

Орган на издаване: Министерство на отбраната

Дата на обнародване: 10.10.2008


Чл. 1.
(1) Този устав урежда службата на военнослужещите от корабния състав на Военноморските сили на Република България.
(2) В корабния състав на Военноморските сили влизат бойните кораби, корабите за бойно осигуряване, корабите със специално предназначение, спомагателните кораби, катерите, лодките и плаващите средства и съоръжения.
(3) Бойните кораби и корабите за бойно осигуряване осигуряват бойния потенциал.
(4) Спомагателните кораби и плаващите средства и съоръжения са предназначени да изпълняват задачи по: доставяне и подаване на материални средства на море и в пунктовете за базиране; евакуиране на ранени и болни и по техническо, аварийно-спасително и други специфични осигурявания.
(5) Въвеждането и извеждането на кораби във и от корабния състав на Военноморските сили се извършва със заповед на командващия на Военноморските сили.

Чл. 2. Корабите и плаващите средства и съоръжения от Военноморските сили на Република България, техните катери и лодки са държавна собственост. В пределите на териториалното море и извън него те се подчиняват на законите на Република България, международното право и международните договори, по които Република България е страна.

Чл. 3. Командирите и целият личен състав на военните кораби в своите взаимоотношения с чуждестранни военни кораби и власти при всякакви обстоятелства са длъжни да действат в съответствие с достойнството и интересите на Република България.

Чл. 4.
(1) В зависимост от въоръжението и предназначението им корабният състав на Военноморските сили се класифицира на класове, а в състава на един и същи клас в зависимост от далечината на плаване, водоизместването или специализацията им - на подкласове, типове и проекти.
(2) В зависимост от тактико-техническите характеристики и предназначението им, а също и за определяне старшинството на командирите, бойните и за бойно осигуряване кораби се класифицират на рангове.
(3) Във Военноморските сили са установени четири ранга кораби. Първи ранг е висш ранг.
(4) Командващият на Военноморските сили на Република България със своя заповед класифицира корабния състав по класове и рангове.

Чл. 5.
(1) Всеки кораб от Военноморските сили решава свойствените си задачи самостоятелно или във взаимодействие с други кораби, авиацията, бреговите ракетно-артилерийски части, както и с части от видовете въоръжени сили на Република България.
(2) За подготовка и изпълнение на съвместни задачи корабите се организират в тактически групи, дивизиони и съединения (еднородни или разнородни) кораби.
(3) Корабните съединения могат да бъдат постоянни и временни.
(4) Постоянните съединения са самостоятелни или в състава на други поделения (военноморски бази).
(5) Временните съединения се създават за изпълнение на определена задача и могат да бъдат национални (от състава на Военноморските сили) и многонационални.

Чл. 6.
(1) Този устав се отнася за всички кораби, катери, лодки, плаващи средства и съоръжения, които носят военноморския флаг на Република България и са комплектувани с военнослужещи на служба във Военноморските сили.
(2) Изискванията на Корабния устав са задължителни за всички екипажи на кораби, включително и за настанените на брега, както и за всички лица, които временно се намират на кораба, в касаещия ги обем.
(3) Организацията на службата на плаващите средства и съоръжения, които са комплектувани с граждански лица на служба във Военноморските сили, се определя от този устав и от допълнителни заповеди, инструкции и разпореждания на Щаба на Военноморските сили.
(4) Изискванията на настоящия устав са задължителни за екипажите на търговските кораби, на които е възложено да изпълняват войскови превози, и за всички лица, временно пребиваващи на борда им, в касаещия ги обем.

Чл. 7.
(1) Военнослужещите от Военноморските сили при изпълнение на задълженията си при носенето на службата на брега и във взаимоотношенията си с останалите военнослужещи от Въоръжените сили на Република България са длъжни да се ръководят и да спазват Устава за войсковата служба на Въоръжените сили на Република България.
(2) Командирите на поделения от Военноморските сили, имащи в състава си кораби, корабни дивизиони и брегови подразделения, при организиране носенето на службата на брега се ръководят от Устава за войсковата служба на Въоръжените сили на Република България, а при организиране на службата на корабите - от Корабния устав на Военноморските сили.
(3) Командирите на съединения, корабни дивизиони и кораби на основата на разпоредбите на Корабния устав могат да издават организационни заповеди, които да детайлизират корабната служба в съответствие с особеностите на кораба и местните условия.

Част втора
ОРГАНИЗАЦИЯ И ПОДГОТОВКА НА КОРАБА

Глава първа
ОСНОВИ НА КОРАБНАТА ОРГАНИЗАЦИЯ

Раздел I
Общи положения

Чл. 8.
(1) Български военен кораб е всеки плавателен съд, който принадлежи на Въоръжените сили на Република България, има външни знаци за различаване на неговата национална принадлежност, намира се под командването на офицер на кадрова военна служба, името на когото е вписано в списъчния състав от Военноморските сили на Република България, и има екипаж, подчинен на военната дисциплина.
(2) За командири на спомагателните кораби и плаващите средства и съоръжения могат да се назначават старшини или граждански лица.
(3) На военните кораби със заповед на командващия на Военноморските сили се присвояват бордови номера.

Чл. 9.
(1) Организацията на кораба се създава в съответствие с неговото предназначение.
(2) Екипажът на кораба се оглавява от командир, който е пряк началник на целия личен състав на кораба.
(3) В помощ на командира на кораба в съответствие с щата (ранга на кораба) се назначават старши помощник и/или помощник, който е първи заместник на командира на кораба.
(4) Щатният личен състав на кораба представлява неговия екипаж.

Чл. 10.
(1) За успешното и надеждно използване на оръжието и техническите средства на корабите се обособяват структурни подразделения - бойни части (БЧ) и служби (Сл) или сектори и секции, съгласно проекта на кораба.
(2) Бойните части са:
1. щурманска - БЧ-1;
2. ракетна (ракетно-артилерийска, артилерийска) - БЧ-2;
3. минно-торпедна (минна, минно-трална, противоподводна) - БЧ-3;
4.свързочна - БЧ-4;
5. електромеханична - БЧ-5.
(3) Службите са:
1. радиотехническа - Сл-Р;
2. авиационна - Сл-А;
3. химическа - Сл-Х;
4. медицинска - Сл-М;
5. снабдителна - Сл-С;
6. боцманска - Сл-Б;
7. водолазна - Сл-В.
(4) Секторите са:
1. оперативен;
2. технически;
3. логистичен;
4. други в зависимост от типа и предназначението на кораба.
(5) Секциите са:
1. противокорабна отбрана - ПКО;
2. противоподводна отбрана - ППО;
3. противовъздушна отбрана - ПВО;
4. радиоелектронна борба - РЕБ;
5. комуникационна - КИС;
6. щурманска;
7. електромеханична;
8. инженерна;
9. административна;
10. други, в зависимост от типа и предназначението на кораба.

Чл. 11.
(1) Бойните части и служби или сектори и секции, в зависимост от ранга на кораба се подразделят на групи, батареи, оръдия и команди (отделения), в съответствие с щата на кораба.
(2) Бойните части, секторите и секциите (групите, батареите, оръдията, командите, отделенията) се командват от командири, а службите - от началници.

Чл. 12. На корабите III и IV ранг на един офицер може да се възложи командването на две и повече бойни части и/или служби, сектори и секции.

Чл. 13.
(1) Най-малките организационни подразделения на корабите са отделенията. Те се оглавяват от старшини или матроси.
(2) Отделенията може да се свеждат в команди (групи), които се оглавяват от старшини на команди (групи).

Чл. 14.
(1) За осигуряване всекидневната дейност на надводните кораби I, II и III ранг се създават боцмански команди, а на корабите I ранг освен това може да има административна команда и оркестър. Тези команди не влизат в състава на бойните части (службите, секторите и секциите) и са подчинени на помощник-командира на кораба.
(2) На подводниците функциите на боцманската команда се изпълняват от командата рулеви-сигналчици.

Чл. 15.
(1) За изпълнение на своите задачи личният състав на кораба се разпределя по командни пунктове и бойни постове.
(2) Личният състав, който не е включен в разписанието по бойна тревога на бойните постове на своите бойни части (служби, сектори и секции), се включва в разписанията на бойните постове на други бойни части (служби, сектори и секции).
(3) При обявяването на тревога (учебна тревога) личният състав преминава в подчинение на командирите на командни пунктове и бойни постове, съгласно разписанието за тревога (учебна тревога), а след отбой на тревогата отново се връща в подчинение на командирите, под ръководството на които изпълнява всекидневната си служба.

Раздел II
Командни пунктове и бойни постове

Чл. 16.
(1) Команден пункт се нарича мястото (помещението), оборудвано с необходимите средства, осигуряващи възможността на командира да управлява действията на подчинените му бойни части и служби или сектори и секции, използването на оръжието и техническите средства и борбата за живучест.
(2) Командният пункт на командира на кораба е главен команден пункт на кораба и се обозначава с ГКП.
(3) Командният пункт на командира на бойната част (началника на служба) се обозначава с КП.
(4) На корабите IV ранг, където има само един команден пункт, той се обозначава с КП.
(5) За случаите, когато главният команден пункт излезе от строя, на корабите I, II и III ранг се създават запасни командни пунктове (ЗКП), които се снабдяват с дублиращи средства за управление на кораба и за свръзка, с цел осигуряване непрекъснатост и устойчивост на управлението. Запасните командни пунктове се оглавяват от първия заместник на командира на кораба или назначен офицер.
(6) На определени проекти кораби с цел събиране, обработване и анализиране на данните за обстановката и своевременното им докладване на командира се създава боен информационен пост (БИП).
(7) На определени проекти кораби с цел събиране, обработване, анализ и докладване на данни за обстановката, вземане на решения и използване на оръжието се създава боен информационен център (БИЦ, Combat Information Center - CIC).

Чл. 17.
(1) Боен пост (БП) се нарича място на кораба с намиращите се на него оръжия и технически средства, които имат определено бойно предназначение, от където личният състав ги използва и обслужва.
(2) Бойният пост се командва от командир на бойния пост.
 
Чл. 18.
(1) Всички командни пунктове и бойни постове на корабите имат наименования и обозначения с поредни номера, съгласно приложение № 1.
(2) На подводниците командните пунктове се номерират във всяка бойна част (служба) по реда на номерата от носа към кърмата. Номерата на бойните постове на подводниците се състоят от два или три знака (цифра или буква). Първите цифри (една или две) показват номера на отсека, а последният знак (втората или третата цифра или буква) - принадлежността на бойния пост към съответната бойна част (служба).
(3) На надводните кораби командните пунктове и бойните постове се номерират във всяка бойна част (служба, сектор, секция) по реда на номерата от носа на кораба към кърмата и от- горе надолу по надстройки, палуби и платформи.
(4) На надводните кораби IV ранг бойните постове се номерират по команди (отделения) по общия ред на номерата на кораба.

Раздел III
Боен номер
 
Чл. 19.
(1) В съответствие с бойната организация на корабите на старшините и матросите се определят бойни номера, които се изписват в таблицата за номерацията на личния състав в "Книга за корабните разписания".
(2) Бойният номер се състои от три части:
1. първата част (цифра или буква) показва от коя бойна част (служба) са старшината или матросът, съгласно разписанието за тревога;
2. втората част (една, две или три цифри) показва номера на бойния пост;
3. третата част (две цифри) показва принадлежността на старшината или матроса към бойната смяна: първата цифра определя номера на бойната смяна, втората цифра - поредния номер на старшината или матроса в смяната.
(3) На бойните смени се дават следните цифри:
1. първа бойна смяна - 1, 5, 7;
2. втора бойна смяна - 2, 4, 8;
3. трета бойна смяна - 3, 6, 9.
(4) Когато на бойния пост има до 9 души, за обозначаване на бойните смени се използват цифрите 1, 2, 3; когато на бойния пост има повече от 9 души - 4, 5, 6; а когато има повече от 18 души - цифрите 7, 8, 9.
(5) На корабите, организирани в сектори и секции, бойният номер се състои от четири части:
1. първата част (буква) показва от кой сектор е военнослужещият:
а) С - командване;
б) О - оперативен;
в) Т - технически;
г) L - логистичен;
д) друга буква, в зависимост от типа и предназначението на кораба;
2. втората част (буква) показва от коя секция (команда, група) е военнослужещият:
а) U - ППО;
б) S - ПКО;
в) E - РЕБ;
г) W - използване на оръжието;
д) C - КИС;
е) N - щурманска;
ж) D - палубна команда;
з) M - механична;
и) E - електрическа;
к) N - за БЖК и ЯХБЗ;
л) C - домакинска;
м) S - снабдителна;
н) A - административна;
о) друга буква, в зависимост от типа и предназначението на кораба;
3. третата част (три цифри) показва поредния номер на военнослужещия в екипажа.
4. четвърта част (буква) показва бойната смяна;
а) S - бойна смяна десен борд;
б) P - бойна смяна ляв борд;
в) A - на разположение по всяко време.

Чл. 20. Бойните номера на курсантите, старшините и матросите и на дубльорите (ако са предвидени в щата), които са на стаж на корабите, се отличават от бойните номера на щатния личен състав на кораба с цифрата 0 (нула), поставена пред първата цифра (буква) на бойния номер.

Чл. 21.
(1) Старшините и матросите получават книжки, в които се указват тяхното място и задължения по всички корабни разписания, номерът на числящото им се щатно оръжие, номерът на противогаза и др.
(2) Книжките се водят на отчет към некласифицираната (явната) документация на кораба.

Раздел IV
Корабни разписания

Чл. 22.
(1) Корабните разписания се съставят с цел личният състав да се разпредели по командни пунктове и бойни постове за използване на оръжието и техническите средства на кораба и за изпълнение на други системно повтарящи се корабни мероприятия и работи. Всички разписания се вписват в "Книга за корабните разписания", онагледени със съответните схеми.
(2) Корабните разписания се делят на бойни и всекидневни.

Чл. 23. Основно разписание, което определя организацията на кораба в боя, е разписанието за тревога. Това разписание е основа на всички други корабни разписания.

Чл. 24. Личният състав на кораба се разпределя по командните пунктове и бойните постове въз основа на специалността, степента на подготовка и физическите качества с цел да се осигури най-пълно и ефективно използване на всички оръжия и технически средства на кораба и взаимозаменяемост на личния състав.

Чл. 25.
(1) Всеки офицер от кораба има двама заместници. Това положение в еднаква степен се отнася и за старшините, изпълняващи особено отговорни задължения. Останалите старшини и матроси имат по един заместник.
(2) Редът и условията за заместването на командира на кораба и на офицерския състав се определя от степента на подготовка на офицерите и се обявява със заповед на командира на кораба.
(3) Заместниците се указват в разписанието за тревога.

Чл. 26.
(1) Проектът на първоначалното разписание за тревога на първия кораб от всяка серия се разработва от Щаба на Военноморските сили по предложение на корабния дивизион (съединението).
(2) В периода на построяването (модернизацията) на кораба след назначаването на личния състав, командирите на бойни части или сектори и секции и началниците на служби под ръководството на старши помощник- (помощник-) командира на кораба и с участието на флагманските (дивизионните) специалисти доразработват разписанието за тревога. При това те вземат под внимание станалите изменения във въоръжението и техническите средства и в системата на разполагането им на кораба.
(3) Разписанието за тревога се утвърждава от командира на съединението.
(4) На основата на разработеното разписание за тревога на кораба се разработват предвидени в чл. 28 и 29 разписания.

Чл. 27. Командирът на военноморска база в процеса на отработването на организацията на корабите и на основата на натрупания опит, както и при извършване на конструктивни и щатни изменения, съгласувано с Щаба на Военноморските сили е длъжен да прави необходимите изменения (корекции) в разписанието за тревога и в другите разписания.
 
Чл. 28.
(1) Към бойните разписания спадат:
1. разписание за тревога (бойна готовност № 1) със схеми на техническото и зрителното наблюдение за подводната, надводната и въздушната обстановка, с таблици за командните пунктове и бойните постове и номерацията на личния състав на кораба;
2. разписание за бойна готовност № 2 със схеми на техническото и зрителното наблюдение за подводната, надводната и въздушната обстановка;
3. разписание за подготовка на кораба за бой и поход;
4. разписание за борба за живучест на кораба;
5. разписание за приемане и сдаване на боеприпаси;
6. разписание за корабната подривна команда;
7. разписание за напускане на кораба;
8. разписание за подготовка на кораба за ядрена, химическа и биологическа защита (ЯХБЗ);
9. разписание за специална обработка на кораба със схеми за разположението на участъците за специална обработка и за движението на личния състав, в което се определят задълженията на личния състав по дезактивация, дегазация, дезинфекция на кораба, дозиметрически и химически контрол и санитарна обработка на екипажа, а така също въвеждане на карантина (наблюдение) на кораба;
10. разписание за стоварване (приемане) на разузнавателни диверсионни групи;
11. разписание за борба с подводните диверсионни сили и средства (ПДСС).
(2) Освен посочените разписания се разработват още:
1. на подводниците:
а) разписание за ползване на системата за работа на дизелите под вода (РДП);
б) разписание за вахтите, когато подводницата легне на грунт или застане на котва в подводно положение;
2. на надводните кораби:
а) разписание за оказване на помощ на кораб или летателен апарат, който търпи бедствие;
б) разписание за прехвърляне от кораба на аварийно-спасителни групи;
в) разписание за проверка и задържане на кораб;
г) разписание за спускане и вдигане на задбордни хидроакустически устройства;
д) разписание за поставяне и обиране на траловете и охранителите;
е) разписание за подготвяне и поставяне на мини;
ж) разписание за постановка на шнуров заряд и спускане на подводни бомби;
з) разписание за товарене и стоварване на десант със схема за разполагане на личния състав и техниката на кораба и за стоварване на десантното подразделение;
и) разписание за приемане, подготовка и постановка на радио-хидроакустически устройства;
к) разписание за салютиране и построяване на личния състав и др.
(3) На подводниците се разработват две разписания за тревога - отделно за подводно и надводно положение, и две разписания за бойна готовност № 2 също за подводно и надводно положение (разписанията за подводно положение са основни).
 
Чл. 29.
(1) Към всекидневните разписания спадат:
1. разписание за завеждане;
2. разписание за преглед и превъртане на оръжието и техническите средства;
3. разписание за товарене (разтоварване ) на акумулаторна батерия;
4. разписание за заставане на котва (бочка, швартови) и снемане от котва (бочка, швартови);
5. разписание за буксиране със схеми за буксиране;
6. разписание за приемане и предаване на твърди, течни и взривоопасни товари на ход;
7. разписание за приемане и предаване на твърди, течни и взривоопасни товари на котва (бочка, швартови);
8. разписание за настаняване по каюти и кубрици за живеене;
9. разписание за приборки;
10. разписание за влизане (излизането) в док;
11. разписание за плаване в ограничена видимост и в теснини.
(2) Освен посочените разписания се разработват още:
1. на подводниците:
а) разписание по подготовка, запуск и спиране на електросиловата установка;
б) разписание за зареждане на акумулаторните батерии;
в) разписание за работа на личния състав на горната палуба (надстройка, зад борда) и др.;
2. на надводните кораби:
а) разписание за затъмняване на кораба;
б) разписание за спускане и вдигане на плаващите средства;
в) разписание по осигуряване спускането и вдигането на водолаз;
г) разписание по спускане и вдигане на навигационни средства за ограждане и др.

Чл. 30.
(1) В разписанията се указват мястото (команден пункт, боен пост, отсек, помещение, част от кораба), задълженията на личния състав, длъжностите на офицерите, длъжностите и бойните номера на старшините и матросите.
(2) Фамилните имена на личния състав се вписват с молив само в разписанието за тревога и в таблицата за номерацията на личния състав на кораба.
(3) Действията на личния състав от бойните постове по херметизирането на корпуса на кораба по сигнала "Химическа тревога" и за оказване помощ на ранени се указват в разписанието за тревога във вид на допълнение към основните задължения на военнослужещите.

Чл. 31.
(1) Всички разписания се вписват в "Книга за корабните разписания".
(2) Освен бойните и всекидневните разписания в книгата за корабните разписания се прилагат:
1. корабна бойна схема;
2. схема на бойната организация на кораба;
3. схема на всекидневната организация на кораба;
4. сборник от бойни инструкции на личния състав от кораба;
5. схема за разположението и номерацията на противопожарните кранове, пожарогасителите, клапаните на системите за противопожарна и водна защита;
6. маркировката на водо- и газонепроницаемите врати, люкове, гърловини и вентилационни гъби;
7. схема за разположението на газонепроницаемите помещения на кораба;
8. схема за разположението, номерацията и разпределението на личния състав по спасителни средства;
9. схема за построяване на личния състав от командите при салютиране;
10. схема за движение (маршрут) и разрешени места за посещение от външни лица.

Чл. 32.
(1) Корабната бойна схема представлява схема на надлъжен разрез на кораба, на която се показват разположението на командните пунктове, бойните постове, отсеците и другите помещения на кораба, както и разположението на линиите на вътрешната свръзка.
(2) На схемата на бойната организация на кораба се показват само командните пунктове и бойните постове с указване на тяхната подчиненост при тревога.
(3) В бойните инструкции подробно се определят задълженията на отделните старшини и матроси по тревога, по използване на оръжието и техническите средства в боя и в борбата за тяхната живучест, по срочно потапяне на подводницата, а така също допълнителните им задължения по херметизиране на корпуса на кораба, по привеждане в действие на системата за работа на дизелите под вода (РДП), по химическа тревога, по специална обработка на кораба и на личния състав, по оказване на медицинска помощ на ранени и поразени.

Чл. 33.
(1) За еднотипните, серийно построени кораби Щабът на Военноморските сили разработва и организира издаването на основните корабни разписания, указани в чл. 28 и 29 и на бойните инструкции, като типови.
(2) Книгите за корабните разписания за отделните проекти кораби се утвърждават от командващия на Военноморските сили.

Раздел V
Обявяване на тревоги на кораба
 
Чл. 34.
(1) На кораба се установяват следните видове тревоги и условия за тяхното обявяване:
1. тревога:
а) за водене на бой;
б) за повишаване на бойната готовност;
2. учебна тревога:
а) за отработване действията на екипажа на кораба по тревога;
б) за провеждане на корабни бойни упражнения и практическо използване на оръжието;
в) за провеждане на корабни бойни учения и тренировки на бойните постове, включително и по борба за живучест с участието на целия личен състав на кораба;
г) за товарене и разтоварване на боеприпаси;
д) за излизане (влизане) на кораба от базата (в пристанище), при преминаване през теснини и при плаване в сложни условия.
е) във всички останали случаи - по решение на командира на кораба.
(2) Едновременно с обявяването на тревога (учебна тревога) по корабната транслация се обявява нейната цел.
(3) Аварийна тревога - при нахлуване на вода в кораба, възникване на пожар, избухване на взрив, опасни концентрации на газове (вредни вещества) и други аварийни ситуации.
(4) Химическа тревога - при заплаха от използване ядрено, химическо или бактериологично оръжие или при откриване на радиационно, химическо или бактериално заразяване.
(5) Звуковите сигнали, с които се обявяват тревогите, са посочени в приложение № 2.

Глава втора
БОЙНА ПОДГОТОВКА

Раздел I
Общи положения

Чл. 35. Подготовката се провежда с цел да се подготвят екипажите на корабите за изпълнение на бойни и други задачи и да се поддържат корабите в заповяданата готовност. Подготовката се провежда през цялата година.

Чл. 36. Подготовката се провежда в условия максимално близки до обстановката, съответстваща на изпълняваните задачи, като личният състав системно се обучава да борави с оръжието и техническите средства и едновременно да води борба за живучест и защита от въздействието на ядрено, химическо и биологическо оръжие (ЯХБО). Особено внимание се отделя на подготовката на личния състав за действия в сложни условия.

Чл. 37. Подготовката се провежда както на ход, котва (бочка, швартови), така и в базови условия. Всяко излизане в море за изпълнение на задачи се предшества от щателна планова предпоходна подготовка на кораба с максимално използване на учебно-материалната база и тренажори.

Чл. 38.
(1) Подготовката на кораба включва тактическа, специална и обща подготовка.
(2) Тактическата подготовка е главният вид бойна подготовка и включва подготовка на кораба за водене на морски бой (бойни действия).
(3) Специалната подготовка обхваща изучаването и усвояването от личния състав на оръжието и техническите средства и тяхното използване.
(4) Общата подготовка включва изучаването на устройството на кораба, подготовката по ядрена, химическа и биологическа защита и екология (ЯХБЗ и Е), борбата за живучест на кораба, морската, военномедицинската, строевата, физическата и огневата подготовка със стрелково оръжие.

Чл. 39. Подготовката се организира и провежда в съответствие с курсовете, правилата, методиките и програмите, разработени от Щаба на Военноморските сили.

Чл. 40. Основните форми за подготовка на всички категории от личния състав на корабите са занятията, самостоятелната подготовка, тренировките и бойните учения, а за офицерския състав - и груповите упражнения и тактическите летучки. Подготовката се провежда в кабинети, тренажори, учебни центрове и на кораба.

Чл. 41. Занятията се провеждат с цел личният състав да изучи и практически да усвои материалната част, оръжието и техническите средства от своето завеждане.

Чл. 42. Тренировките изграждат в личния състав практически навици за изпълнение на неговите задължения по обслужването и използването на оръжието и техническите средства и за водене борба за живучест.

Чл. 43.
(1) Бойните учения са форми за подготовка на бойните постове, подразделенията, бойните части и службите или секторите и секциите, на командните пунктове и на кораба като цяло по използване и обслужване на оръжието и техническите средства, а така също по борба за запазване тяхната боеспособност.
(2) Бойните учения осигуряват:
1. сглобяване на бойните постове, подразделенията, бойните части и службите или секторите и секциите, на командните пунктове и на кораба като цяло за съвместна работа в условия, максимално близки до бойните и за отработване на тяхното взаимодействие;
2. отработване на организацията за използване на оръжието и техническите средства;
3. отработване на организацията за всички видове отбрани и защити на кораба, ликвидирането на последствията от нападение на противника и възстановяването на боеспособността;
4. изработване на навици в офицерите и старшините за командване на подчинения им личен състав при използването на оръжието и техническите средства и за ръководство на борбата за запазване живучестта и боеспособността на командните пунктове, бойните постове и отсеците на кораба;
5. проверка нивото на подготовката на личния състав.

Чл. 44.
(1) Бойните учения се подразделят на единични, частични, отсечни, общи и корабни.
(2) Единичните бойни учения се провеждат на отделни бойни постове и командни пунктове.
(3) Частични бойни учения се провеждат в групите (батареите, оръдията).
(4) Отсечните бойни учения се провеждат в отсеците на подводниците.
(5) Общите бойни учения се провеждат в бойните части и службите или секторите и секциите.
(6) Корабните бойни учения се провеждат с участието на целия личен състав на кораба.

Чл. 45.
(1) В зависимост от целите на провеждането, бойните учения могат да бъдат подготвителни, тренировъчни, зачотни (сертификационни), контролни и показни.
(2) Подготвителните бойни учения имат за цел обучаемите да придобият точни и правилни действия и навици, като предварително им се разясняват и се показват последователността и правилността на действията и похватите.
(3) Тренировъчните бойни учения се провеждат с цел личният състав да придобие практическите навици до степен на автоматизъм и поддържането им на необходимото ниво. Тренировъчните бойни учения са най-характерни за единичните, частичните и отсечните бойни учения, като на тях се определят нормативите, които следва да се постигнат.
(4) Зачотните (сертификационните) бойни учения се организират за проверка на знанията и нивото на отработеност на практическите навици на личния състав. Зачотните (сертификационните) бойни учения завършват етап от курса за бойна подготовка, подготовката за сертификация или нейното потвърждаване. При получаване на положителна оценка се издава сертификат за готовността на кораба да изпълнява свойствените си (поставените за мисията) задачи.
(5) Контролните бойни учения служат за проверка на подготовката на личния състав от старшите командири/началници. Те могат да бъдат внезапни или с предупреждение.
(6) Показните бойни учения имат за цел да се покаже на офицерите и старшините методиката за провеждане на учения.
(7) Общите и подготвителните бойни учения се провеждат с цел целият екипаж да тренира правилните действия по взаимодействието в бойните части (службите, секторите и секциите) и между тях и да усвои отделните елементи от тактическите задачи.

Чл. 46. Бойните учения се провеждат в различни условия на обстановката, денем и нощем, на ход и на стоянка, в условия на изправен, условно повреден и заразен кораб или част от неговите технически средства и оръжие, със смяна на излезлия от строя личен състав за отработване на взаимозаменяемостта.

Чл. 47.
(1) За приближаване на условията за провеждане на ученията към тези в боя е необходимо да се използват различни видове имитации.
(2) Имитациите в ученията се използват само след като личният състав е усвоил завежданията си и практическите действия по борбата за живучест.
(3) При използването на средствата за имитация (на пожари, взривове, повреди, пробойни и пр.) се вземат мерки, които да изключват възможностите за фактически аварии, повреди и нещастни случаи.
(4) Забранява се в отсеците на подводниците да се използват имитации на взривове, пожари със запалване на огън и пробойни с нахлуване на задбордна вода.
(5) Подготовката на екипажите на подводниците по гасене на фактически пожари и по запушване на пробойни с фактическо нахлуване на задбордна вода се провежда само на полигоните и учебно-тренировъчните кораби и комплекси.

Чл. 48.
(1) По време на бойни учения с цел да се отличат фактическите случаи от условните, разпорежданията, донесенията и известията се предхождат от думата "фактически".
(2) Ако по време на учението се създаде обстановка, при която се налага работата на един или друг условно изведен от действие боен пост или свързочно средство да се въведе в действие, при отдаване на разпореждане за въвеждането му в строя се добавя думата "фактически", която задължава незабавно да се въведе в действие условно изведеният боен пост или средство за свръзка.

Чл. 49.
(1) Корабното бойно упражнение е висша форма на корабното бойно учение и се провежда с фактическо използване на оръжие в комплекс с подготовка по ядрена, химическа и биологическа защита (ЯХБЗ) и борба за живучест при решаване на конкретна тактическа задача.
(2) В зависимост от целта на провеждането, бойните упражнения биват:
1. подготвителни - провеждат се под ръководството на командира на кораба с цел отработване и сглобяване на бойните части, службите, или секторите и секциите и екипажа като цяло за изпълнение на зачотните бойни упражнения;
2. зачотни (сертификационни) - провеждат се от назначена комисия с цел да се оцени подготовката на кораба за решаване на свойствените му задачи;
3. контролни - организират се по заповед на висшестоящите командири (началници) или от инспектиращите (проверяващите) лица с цел да се проверят бойната готовност на кораба и съответствието на нивото на неговата подготовка на изискванията на курса за бойна подготовка;
4. състезателни - организират се с цел да се определят най-добре подготвените кораби и да се стимулират към повишаване качеството на бойната подготовка.

Чл. 50. За проверка на нови образци оръжие, техника и тактически похвати и тяхното използване на корабите освен бойни учения се провеждат опитни и специални учения.

Чл. 51.
(1) Занятията, тренировките, бойните, опитните и специалните учения се провеждат по планове, разработени от съответния ръководител и утвърдени от неговия непосредствен командир (началник).
(2) Плановете за корабните бойни учения и подготвителните бойни упражнения се разработват от старшия помощник- (помощник-) командир на кораба, който за целта привлича командирите на бойни части или сектори и секции и началниците на служби.
(3) Всяка тренировка, бойно учение и бойно упражнение завършва с разбор.

Чл. 52.
(1) Занятията и тренировките по специалности започват във време, определено от разпределение на времето за деня (седмичното разписание за занятия) по сигнал от дежурно-вахтената служба.
(2) По сигнал от дежурно-вахтената служба личният състав, определен да участва в занятията и тренировките, се събира на определените места в определената за деня форма на облеклото.
(3) Тренировките на бойните постове, единичните, частичните, отсечните и общите бойни учения в бойните части (секции) започват по сигнал от дежурно-вахтената служба, например: "Личният състав на БЧ-2 (секция ПКО) заеми бойните постове. Започни тренировки по борба за живучест (Започни единичните бойни учения)".
(4) За корабните бойни учения се подава сигнал "УЧЕБНА ТРЕВОГА".

Чл. 53.
(1) На занятията и тренировките присъства целият личен състав от подразделението. Освобождават се само лицата, носещи служба на корабните наряди и болните по заключение на лекаря и с разрешението на командира на подразделението.
(2) Командирите (началниците) от всички степени са длъжни постоянно да упражняват контрол по качеството на провеждане на занятията и тренировките и тяхната посещаемост.
(3) Ръководителите на всички видове обучения са длъжни строго да контролират личния състав за изпълнението на правилата и инструкциите по експлоатацията на материалната част, оръжието, техническите средства и мерките за безопасност.

Чл. 54.
(1) Основни форми за тактическа подготовка на офицерския състав са:
1. групови упражнения - създава се обстановка, която изисква от обучаемите да вземат решение или да изпълняват определени действия, изхождайки от обстановката и практическо прилагане на техните знания и навици;
2. тактически летучки - отработват се действия в конкретна тактическа обстановка, като всички обучаеми самостоятелно вземат решения или подготвят предложения по своята щатна длъжност.
(2) Формите на подготовка по ал. 1 се провеждат в учебни центрове с тренажори и симулационни системи, когато има възможност за това.

Чл. 55.
(1) На новоназначените старшини и матроси се дава срок не по-голям от два месеца за изучаване на организацията на службата, устройството на кораба, средствата за борба за живучест и своето завеждане.
(2) Срокът за офицерите се определя от командира на кораба (съединението).
(3) След изтичането на определения срок се проверяват знанията и практическите навици на военнослужещите за допускането им до самостоятелно изпълнение на своите задължения.
(4) Офицерите се проверяват от командира на кораба с участието на флагманските специалисти; старшините - от командирите на бойни части или сектори и секции (началниците на служби); матросите - от командирите на групи (батареи), а където няма такива - от командирите на бойни части или сектори и секции (началниците на служби).
(5) Допускането до самостоятелно изпълнение на своите задължения (управление на бойната част, групата, бойния пост и т.н.) се обявява със заповед на командира на кораба или съединението за кораби III и IV ранг.
(6) Знанията на целия личен състав по организацията на службата, устройството на кораба и средствата за борба за живучест се проверяват периодично.

Чл. 56.
(1) Командирите (началниците) от всички степени са длъжни да анализират и отчитат резултатите от бойната подготовка.
(2) Отчитането на резултатите се провежда под ръководството на непосредствените началници в сроковете, определени съгласно Ръководството за планиране и отчитане на бойната подготовка във въоръжените сили и заповедта на командващия на Военноморските сили.
(3) Резултатите от изпълнението на отделните задачи се отчитат по време на техния разбор.

Чл. 57.
(1) Званията и трите имена на офицерите, старшините и матросите, отличили се при изпълнение на воинския си дълг, се вписват в Почетната книга на кораба.
(2) Почетната книга се води на корабите I, II и III ранг и в щабовете на дивизионите кораби IV ранг и се поставя на място, определено от командира на кораба (дивизиона), което позволява целият личен състав да се запознава с нея.

Раздел II
Подготовка на офицерите

Чл. 58.
(1) Подготовката на офицерите се провежда с цел постоянното усъвършенстване на знанията им по специалността и обучението им в точно изпълнение на задълженията на заеманата длъжност.
(2) Самостоятелната работа е основният метод за повишаване подготовката на офицерите.

Чл. 59. Тактическата подготовка е насочена към:
1. изработване на навици за оценка на обстановката, за извършване на тактически разчети по бойното управление и за използването на оръжието и техническите средства на кораба в различни условия на обстановката;
2. изработване на командни навици, инициатива и самостоятелност за вземане на решение по използването на оръжието и техническите средства;
3. подготовка за съвместни действия в състава на корабни групи и за взаимодействие с разнородни сили;
4. изучаване на оръжието и техническите средства на съседните държави и тактическите похвати за тяхното използване;
5. изучаване театъра на военните действия с цел най-ефективно използване на оръжието и техническите средства.

Чл. 60.
(1) Тактическата подготовка на офицерския състав се провежда в строго съответствие с поставените на кораба задачи и конкретно се обвързва с всяко предстоящо тактическо учение.
(2) Тактическата подготовка на командирите на кораби се провежда под ръководството на командира на дивизиона (съединението), а на офицерите от корабите - под ръководството на командирите на кораби.

Чл. 61.
(1) Подготовката на офицерите по използване на оръжието се планира по такъв начин в предпоходната подготовка, че да изпреварва отработването на тактическите похвати за използване на оръжието на море.
(2) Преди да излезе на море за решаване на тактически задачи, командирът на кораба (дивизиона кораби, съединението) е длъжен да обучи подчинените си офицери по изготвяне на необходимите разчети за използване на оръжието и техническите средства, по изпълнение на тактическите похвати за водене на боя и да провери нивото на знанията на офицерите на тренажори и в кабинетите по тактическа и предпоходна подготовка.

Чл. 62.
(1) Специалната подготовка е насочена към:
1. изучаване и практическо усвояване на оръжията и техническите средства от своето завеждане;
2. усвояване на способите за използване на оръжието и техническите средства в боя и безаварийната им експлоатация във всекидневни условия;
3. усвояване на средствата и способите на борбата за живучест на завежданите оръжия и техническите средства и придобиване на навици за тяхното използване при частично излизане от строя на личен състав, при повреди и при снижаване на тактико-техническите им характеристики по различни причини.
(2) Специалната подготовка на офицерите винаги се съчетава с подробно анализиране на експлоатацията на оръжието и техническите средства.
(3) Специалната подготовка се провежда от специалистите на дивизиона кораби и от командирите на бойни части (служби, сектори и секции) в кабинети, тренажори и на кораба.

Чл. 63. За да придобият офицерите практически навици, с тях системно се провеждат тренировки по специалности и тренировки на командните пунктове на кораба по използване на оръжието, техническите средства и системите за управление на своето завеждане, по изпълнение на задълженията им в боя, по борба за живучест на оръжието и техническите средства в различни условия на обстановката.

Чл. 64. Командирът на групата (батареята, оръдието, отсека) е длъжен да познава завеждането на своите подчинени и устройството на кораба до такава степен, че всеки момент да може да изпълни действията на всеки един от тях.

Чл. 65.
(1) Общата подготовка на офицерите се провежда под ръководството на старшия помощник-командир (помощник-командира) на кораба през цялата учебна година.
(2) Информационното осигуряване на офицерите се провежда под ръководството на командира на кораба.

Раздел III
Подготовка на старшините и матросите

Чл. 66. Подготовката на старшините и матросите се провежда с цел:
1. получаване на трайни знания по използването на оръжието и техническите средства и създаване навици да ги управляват при различни условия на бойната обстановка и природната среда;
2. изработване на качествата: инициативност и решителност, при действия в бойна обстановка;
3. придобиване на необходимите навици по морска практика и физическа издръжливост при плаване на кораба;
4. придобиване на практически навици по борба за живучест на оръжието и техническите средства от своето завеждане, бойния пост и кораба като цяло;
5. получаване на знания за бойните свойства и поразяващите фактори на ядреното, химическото и биологическото оръжие, запалителните средства и крупните промишлени аварии и придобиване практически навици за защитата от тях;
6. придобиване на трайни навици по изпълнение на строевите хватки и използване на щатното оръжие в боя;
7. придобиване на умения и навици по оказване на първа медицинска помощ;
8. старшините да придобият трайни знания по методиката за обучение на подчинените си и да развият навици по нейното практическо прилагане;
9. формиране на мотивирано отношение към службата във Военноморските сили и изпълнението на учебните и бойните задачи.

Чл. 67. Подготовката на старшините и матросите се довежда до такова съвършенство, че всички действия в пълна тъмнина, при наличие на крен и диферент, при нахлуване на вода в помещението, пожари, повреди по оръжието и техническите средства, както и в условията на заразяване с радиоактивни и отровни вещества, да се изпълняват точно, бързо и умело в пълно съответствие с ръководствата, правилата и инструкциите.

Чл. 68. Подготовката предвижда провеждане на:
1. занятия по специалности;
2. тренировки по специалности и на бойните постове;
3. единични, частични и отсечни бойни учения;
4. занятия и тренировки по обща подготовка;
5. самостоятелна работа.

Чл. 69. Занятията по специалност са теоретически и практически, като последните са основна форма за подготовка.

Чл. 70.
(1) Тренировките по специалност се провеждат под ръководството на командирите на отделения и старшините на команди за усвояване действията на техните щатни длъжности, а тренировките на бойните постове (в отсеците) - под ръководството на командирите на бойни постове (отсеци) и командни пунктове за усвояване от матросите и старшините на действията им по задълженията съгласно разписанията.
(2) Тренировките на матросите и старшините се организират системно, като се спазва последователността в обучението - отначало за усвояване на правилните действия, след това за бързина за изпълнение на нормативите и накрая за издръжливост.

Чл. 71. Занятията и тренировките по обща подготовка с матросите и старшините в зависимост от съдържанието им се провеждат под ръководството на командирите на подразделения или на специалистите от дивизиона.

Чл. 72. Занятията по информационно осигуряване на матросите и старшините се провеждат под ръководството на командирите на подразделения (кораби).

Раздел IV
Подготовка на кораба

Чл. 73. Подготовката на кораба се провежда за сглобяване действията на целия екипаж и подготовката му за изпълнение на присъщите на кораба задачи.

Чл. 74.
(1) Основна форма за подготовка на кораба е корабното бойно учение.
(2) Всяко корабно бойно учение се провежда на фона на определена тактическа обстановка, която по своето съдържание съответства на задачата от курса за бойна подготовка, която се отработва.
(3) Огневите задачи се отработват и изпълняват комплексно със задачите по борба за живучест на оръжието и техническите средства на кораба като цяло, а така също в условия на използване от противника на ЯХБО.

Чл. 75. Особено внимание се обръща на подготовката на кораба за действия в сложна обстановка. При подготовката се спазва необходимата последователност при усложняването на условията за плаване и изпълнение на задачите.

Чл. 76.
(1) Темите на корабните бойни учения се определят, като се изхожда от курсовите задачи, които корабът отработва.
(2) Темите и сроковете на общите учения се определят в съответствие с темите на предстоящите корабни бойни учения, като те трябва да представляват подготвителни мероприятия за подготовката на кораба като цяло.

Чл. 77. При провеждането на корабни бойни учения по борба за живучест основно внимание се отделя на отработване действията на целия личен състав в сложни и внезапни аварийни ситуации при нахлуване на вода, при пожар и при излизане от строя на значителна част от техническите средства, а за офицерския състав - на отработване личното ръководство на борбата за живучест в съответствие със заеманата длъжност.

Чл. 78. Всеки кораб, на който командирът и 60 % от офицерския, старшинския и матроския състав са отработили и сдали в пълен обем единичните курсови задачи, провежда подготовка на непрекъснат цикъл от тактически учения.

Чл. 79. Тактическото учение на единичния кораб е най-висшата форма на подготовка на кораба като цяло и има за цел да поддържа постоянно високо ниво на подготвеност на екипажа за изпълнение на присъщите на кораба задачи във всякакви условия на обстановката и по всяко време на годината.

Чл. 80. Всяко самостоятелно плаване на кораба се планира, подготвя и провежда като тактическо учение за комплексно отработване и усъвършенстване на тактическите способи за водене на бойни действия на тактически фон, с организиране борбата за живучест на кораба, защитата от терористични действия, ЯХБЗ и контрол на корабоплаването.

Чл. 81.
(1) Командирът на кораба организира провеждането на предпоходна подготовка в базови условия с участието на целия личен състав, за да осигури успешното и ефективно изпълнение на задачите на кораба в предстоящото тактическо учение на море.
(2) В предпоходната подготовка се провеждат:
1. занятия на кораба и в кабинетите за предпоходна подготовка за проиграване на плаването с командирите на бойни части или сектори и секции и началниците на служби под формата на:
а) брифинги и групови упражнения;
б) инструктаж на личния състав на кораба и осигуряващите сили и средства;
в)изпити и задачи по навигационното и хидрографското осигуряване;
г)мерки за безопасност;
д)използване на оръжието;
е)анализират се грешки и характерни слабости от преминалите тактически учения;
2. тренировки на кораба, в кабинетите, полигоните и тактическите тренажори; на корабните бойни разчети по специалности; на основния боен разчет на ГКП и КП на бойни части и служби или сектори и секции; по корабоводене и тактическо маневриране по бойните и еволюционните сигнали; на аварийните партии (групи) и леководолазите;
3. учения - корабни, общи и специални учения; отработване на бойни и всекидневни разписания, водене на борба за живучест на кораба (БЖК) и ЯХБЗ; зарядка на кораба с гориво-смазочни материали (ГСМ) и продоволствия.
4. преглед, проверка и подготовка на корпуса, двигателите, трюмовете, системите, оръжието и техническите средства на кораба.
(3) Матроският и старшинският състав се изпитват по книжка боеви номер и бойните инструкции.

Чл. 82.
(1) Командирът на кораба (щаба на дивизиона) проверява готовността на кораба за провеждане на тактическото учение.
(2) Личният състав, който ще изпълнява бойни упражнения, се отдава в заповед.

Чл. 83. За всяко тактическо учение (плаване) на кораба под ръководството на командира на кораба от старши помощник (помощник-командира) на кораба и командирите на бойни части и служби или сектори и секции се разработват:
1. план за излизане в море по образец от Книга планове за излизане в море;
2. планове и задания за изпълнение на бойни упражнения и за осигуряващите сили и средства;
3. предварителна прокладка;
4. планове за тренировки по специалности на бойни постове и снемане на нормативи, таблици, сигнали, графици и разчети;
5. отчетни документи за бойните упражнения и групите записи.

Чл. 84. Предпоходната подготовка и тактическото учение на единичния кораб в море се планира и организира от командира на кораба съобразно с подготовката на екипажа и се утвърждават от командира на дивизиона.

Чл. 85. Основните епизоди на тактическото учение на единичния кораб за отработване и усъвършенстване подготовката на море включват: управление маневрите на кораба в различни условия на обстановката; използване на оръжието и техническите средства на кораба за самоотбрана; използване на ракетното, артилерийското, торпедното, бомбовото, минното, подривното и противоминното оръжие; използване на радиоелектронните средства за противодействие, борба и маскировка; борба с асиметрични заплахи; защита на кораба от ЯХБО и водене на БЖК; носене на дозорна служба; проверка и задържане на "кораб-нарушител"; отработване на рейдовата служба и др. конкретни задачи, специфични за кораба.

Чл. 86. Всеки епизод от тактическото учение на кораба се отработва цялостно с провеждане на: корабни и общи бойни учения; бойни упражнения с оръжието (ракетни, артилерийски, торпедни, бомбови, подводни, минни, противоминни) и с техническите средства (разузнавателни, маскировъчни, имитиращи); тренировки на: бойните постове; по специалности; на бойните разчети; с командирите и групите; отработване на бойните смени, бойните и всекидневните разписания с целия личен състав (екипаж) на кораба.

Чл. 87. След завършване на всяко тактическо учение на кораба неговият командир в тридневен срок извършва разбор с командирите на бойни части или сектори и секции, а те - с подчинения им личен състав. В разбора се указват положителните и отрицателните страни в отработването на епизодите и отделните елементи; в сдаването на бойните упражнения и носенето на ходовата вахта и бойните смени; в спазването на мерките за безопасност и достигнатото ниво на подготовка в бойни части и служби или сектори и секции на кораба.

Раздел V
Планиране и отчитане на бойната подготовка

Чл. 88.
(1) При планирането на подготовката се отчита фактическото ниво на подготовката на личния състав, техническото състояние на кораба, сроковете за отработване на курсовите задачи и реда на провеждане на тактическите учения, определени от командира на съединението (дивизиона кораби).
(2) Подготовката се планира, организира и отчита, съгласно вътрешноведомствените актове в Министерството на отбраната (МО), Българската армия (БА) и Военноморските сили (ВМС).
(3) Планирането и отчитането на подготовката на корабите се извършва в дневниците за бойна подготовка.
(4) Дневниците за бойна подготовка се водят от старши-помощник (помощник) командира на кораба, а на кораб IV ранг - от командира на кораба.
(5) В бойните части (службите, секторите и секциите) се водят работни бележници от командирите на бойни части (началниците на служби, или сектори и секции).

Чл. 89. Командирът на кораба е длъжен системно да контролира хода и състоянието на подготовката.

Раздел VI
Провеждане на учебна практика и стаж
 
Чл. 90.
(1) Учебната практика и стажът на курсантите и курсистите се организират по план на военноморските учебни заведения, който се съгласува с Щаба на ВМС при планиране на учебната година.
(2) Учебната практика на курсантите и курсистите се провежда на корабите, в бреговите поделения на ВМС и на военен учебен кораб.
(3) Стажът на випускниците се провежда на корабите и в бреговите поделения на ВМС.
(4) Учебната практика на курсантите и стажът на випускниците на корабите се организират в съответствие с приложение № 3.
(5) Стажът на випускниците се организира чрез индивидуално задание за стажа, което се връчва на всеки випускник от началника на водещата катедра във военноморското учебно заведение.
(6) Випускникът се назначава като дубльор на офицерската длъжност, чиито задължения усвоява в корабно или брегово поделение на ВМС. Той разработва план за провеждане на стажа, в който посочва темите, сроковете и ръководителите (изпитващите) по отделните теми.
(7) В края на стажа с випускника се провежда изпит пред назначена от командира на поделението комисия. Ведомостта с оценките от изпита и отзив на командира на поделението се представят във водещата катедра на военноморското учебно заведение.
(8) Учебната практика на военен кораб се организира от военноморското учебно заведение и се съгласува с командира на дивизиона, в чието подчинение се намира корабът.

Глава трета
ВРЪЗКИ С ОБЩЕСТВЕНОСТТА, МОТИВАЦИЯ И КАЧЕСТВО НА ЖИВОТ

Чл. 91. Дейността "Връзки с обществеността, мотивация и качество на живот" е основна управленска функция на командирите от всички степени за поддържане и издигане на обществения престиж на Военноморските сили, създаване на доверие, разбиране и морална подкрепа на гражданското население за изпълнение на задачите по отбраната, както и за повишаване на морално-психическата готовност и мотивация на военните моряци от всички категории и гражданските лица в изпълнение на дълга пред Родината, функционалните си задължения и поставените задачи.

Чл. 92. Дейността "Връзки с обществеността, мотивация и качество на живот" включва: информиране на обществото, информиране на личния състав, връзки с обществеността, мотивация и подобряване качеството на живот на личния състав за изпълнение на задачите на поделенията.

Чл. 93. Командирите от всички степени отговарят за цялостното състояние на връзките с обществеността, мотивацията и качеството на живот на подчинения им личен състав. Те са длъжни:
1. да ръководят и да контролират изпълнението на плановете, програмите, заповедите и указанията на министъра на отбраната, началника на Генералния щаб и командващия на Военноморските сили в подчинените им съединения, части, поделения и кораби;
2. да привличат подчинените им началници на служби "Връзки с обществеността, мотивация и качество на живот " при вземане на важни решения, изискващи информационна поддръжка и организиране на контакти с представители на обществеността и средствата за масова информация;
3. да съгласуват с непосредствените си началници участието си в публични изяви, включително пред средствата за масова информация;
4. да утвърждават изготвените от подчинените им звена за връзки с обществеността, мотивация и качество на живот планове, мероприятия и анализи за обществения престиж на Военноморските сили, духа и мотивацията на личния състав;
5. да възлагат при отсъствие на щатни офицери за връзки с обществеността, мотивация и качество на живот изпълнението на техните функции от други офицери (старшини, граждански лица), притежаващи добри комуникативни възможности;
6. да участват лично в мероприятията по връзките с обществеността, мотивацията и качеството на живот на личния състав в подчинените им щабове, съединения, части, поделения и кораби;
7. да организират и да провеждат програмните занятия по вътрешна информация и текущото информиране на непосредствените си подчинени.

Чл. 94. Началникът на служба "Връзки с обществеността, мотивация и качество на живот" е подчинен на командира на военноморската база и изпълнява функционални задължения съгласно Устава за войсковата служба на Въоръжените сили на Република България.

Глава четвърта
ОСНОВНИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА ДЛЪЖНОСТНИТЕ ЛИЦА

Раздел I
Командир на корабно съединение

Чл. 95.
(1) Командирът на корабното съединение е пряк началник на целия личен състав на съединението. Той носи лична отговорност за поддържането на бойната готовност и мобилизация на повереното му съединение.
(2) Командирът на съединението отговаря за:
1. подготовката, възпитанието, военната дисциплина и психическото състояние на личния състав;
2. състоянието на организацията на службата на корабите от съединението;
3. състоянието и поддържането на въоръжението, бойната и друга техника, боеприпасите, гориво-смазочните материали и други материални средства;
4. организацията по създаването, обработката и съхранението на класифицираната информация;
5. организиране на дейността на органите по здравословни и безопасни условия на труд;
6. материално, техническо, информационно, медицинско, битово, културно и финансово осигуряване на съединението и връзките с обществеността.
(3) Командирът на корабното съединение извършва проверките, които са предвидени от Устава за войсковата служба на Въоръжените сили на Република България.

Чл. 96. Командирът на корабното съединение е организатор и ръководител на обучението и възпитанието на подчинените и е длъжен постоянно да усъвършенства методите за управление на съединението, да работи за развитие на организаторските си способности и да усъвършенства методическите си навици, да изучава и да внедрява в практиката всичко ново и прогресивно, което да способства за повишаване ефективността на обучението и възпитанието на подчинените, да съчетава високата взискателност и принципност, непримиримост към недостатъците с доверие и уважение към хората, с постоянна грижа за тях, да не допуска грубост и да не унижава тяхното лично достойнство. Той дава личен пример на своите подчинени по строго спазване на моралните и етичните норми за поведение, безупречно изпълнение на изискванията на законите, военната клетва, уставите и своите служебни задължения.

Чл. 97. Командирът на съединението в границите на предоставената му власт действа самостоятелно, изисква от подчинените си да спазват нормативните актове, регламентиращи войсковата служба, и прилага системата от поощрения и наказания.

Чл. 98. Командирът на съединението е длъжен да развива и да поддържа в своите подчинени съзнанието за святост и нерушимост на военната клетва.

Чл. 99. Командирът на съединението е длъжен да обучава непосредствено подчинените му командири и да ръководи дейността на началника на щаба и на заместниците си. Той е длъжен да подготвя щаба в съответствие със задачите, поставени на съединението.

Чл. 100. Командирът на съединението е длъжен постоянно да усъвършенства военните си знания, да знае тактико-техническите характеристики, бойните възможности и другите качества на корабите от своето съединение, тяхното въоръжение и техника, реда за експлоатация и ремонт, да познава деловите, професионалните и моралните качества на своите заместници, на командирите на подчинените части и подразделения, бойната готовност на корабите, състоянието на техните корпуси, оръжието и техническите средства.

Чл. 101. Командирът на съединението е длъжен периодично да излиза на море с корабите от своето съединение.

Чл. 102. Командирът на съединението определя корабите, на които ще се намират той и специалистите от щаба на съединението.

Чл. 103. Командирът на съединението при сдаване на длъжността на новоназначен командир е длъжен да му съобщи поставените на съединението задачи и плана за тяхното изпълнение, сведенията за състоянието на бойната готовност на корабите (дивизионите) от съединението, за хода на подготовката, за комплектуваността на корабите с личен състав, неговото морално състояние, дисциплина и други сведения, които може да потрябват на новоназначения командир на съединението.

Чл. 104. Командирът на съединението при необходимост има право временно да забрани слизането на брега на личния състав от съединението, както и контактите между корабите от съединението.

Чл. 105. Преди излизане на море командирът на съединението е длъжен:
1. да определи: темата на тактическото учение, учебните цели, изходната обстановка; състава на силите и средствата; тактическия замисъл и бойните задачи на силите; района, срока и продължителността на учението и базовата предпоходна подготовка; разходите на материални и технически средства; сроковете за разработване на документите; посредниците и тяхната подготовка; да контролира хода на подготовката на корабите за учението;
2. да проведе базова предпоходна подготовка към предстоящото учение за осигуряване подготовката на командирите на тактически групи (дивизиони); тактическа летучка (групово упражнение) по въпросите (епизодите) на учението; да организира взаимодействието на силите в учението; да проведе проиграване на плаването, изпити, зачоти и инструктажи; тренировки на тактическите групи на тренажорите и в кабинетите и базови сигнални и радиоучения.

Чл. 106. Командирът на съединението е длъжен да следи за правилното изразходване на боеприпасите, гориво-смазочните материали, водата и ресурсите на техническите средства.

Чл. 107. По време на плаване командирът на съединението се грижи местонахождението на корабите от съединението във всяко време да бъде известно на старшия началник. Редът за донасянето се определя от старшия началник.

Чл. 108. За успешното изпълнение на поставената пред съединението задача командирът на съединението е длъжен да поддържа връзка с командването и взаимодействащите части и съединения, да информира подчинените командири на дивизиони (кораби) и части за изменения в обстановката.

Раздел II
Началник на щаба на корабно съединение

Чл. 109.
(1) Началникът на щаба на корабното съединение е подчинен на командира на съединението и е негов пръв заместник. Той е пряк началник на целия личен състав на съединението.
(2) Началникът на щаба отговаря за: организацията на управлението на корабното съединение, бойната готовност и мобилизацията на съединението, планирането на подготовката, организацията на разузнаването, всички видове отбрани и защити на съединението; за поддържане от корабите на заповяданата готовност за поход и готовността на оръжието и техническите средства за бойно използване; състоянието на комплектуването и отчетността на личния състав, оръжието, бойната и друга техника и боеприпасите на съединението.
(3) Началникът на щаба замества командира на съединението при неговото отсъствие въз основа на писмена заповед.

Чл. 110. Началникът на щаба организира работата на щаба по подготовката и воденето на бойните действия, планира мероприятията по бойното, специалното, материално-техническото осигуряване и осъществява контрол за изпълнение на заповедите и разпорежданията на командира на съединението.

Чл. 111.
(1) Началникът на щаба е длъжен:
1. да знае състоянието на корабите и хода на изпълнението на поставените им задачи;
2. да разработва всички необходими мероприятия за поддържане и повишаване боеспособността на съединението и да ги провежда в съответствие с указанията на командира на съединението;
3. по указание на командира на съединението да разработва плана за подготовката на съединението и да осъществява контрол за изпълнението му, постоянно да повишава оперативно-тактическата подготовка на офицерите от щаба, да обобщава положителния опит по подготовката на силите и да го разпространява на корабите от съединението;
4. да организира всички видове осигурявания за провеждане на подготовката;
5. при излизане на море за провеждане на тактически учения да организира и ръководи: базовата предпоходна подготовка; разработването на всички необходими документи; инструктажа на посредниците (контрольорите); работата на специалистите от щаба по подготовка на корабите, тактическите групи и осигуряващите сили и средства; подготовката на тактическите летучки (групови упражнения), изпити, зачоти, щабни тренировки, тренировки на БИП; използването на средствата за автоматизация, за радиоелектронно противодействие, разузнаване, свръзка и наблюдение; извършва проверка на корабите и тактическите групи за готовността им за плаване.
6. да осъществява контрол за състоянието на организацията на службата и военната дисциплина на корабите, в непосредствено подчинените му подразделения за изпълнението на изискванията на уставите и заповедите;
7. да инструктира дежурния по поделение преди застъпването му в дежурство да проверява подготовката на денонощния наряд и носенето на службата от дежурните длъжностни лица;
8. да се грижи за непрекъснатата работа на системите за управление, средствата за свръзка и техническо наблюдение на корабите, осигуряващи управлението на съединението;
9. да контролира правилното носене на видовете дежурства;
10. да провежда занятия с офицерите от щаба и да ръководи подготовката на щабните постове;
11. да разработва плана за бойна готовност и мобилизация на съединението и да ръководи работата на допуснатите до него лица.
(2) Началникът на щаба долага на командира на съединението за резултатите от подготовката на силите и подчинените щабове.

Чл. 112. При привеждане в изпълнение на решения и заповеди на командира на съединението и при необходимост началникът на щаба има право да отдава разпореждания от името на командира. За всички важни отдадени от него разпореждания началникът на щаба докладва на командира на съединението.

Чл. 113. На море началникът на щаба организира наблюдението за обстановката, контролира поддържането от корабите на походния ред и изпълнението на сигналите и разпорежданията на командира на съединението. За целта на флагманския команден пункт той организира оперативно дежурство на походния щаб.

Чл. 114. При стоянка на корабите на рейд или в гавана началникът на щаба контролира изпълнението от корабите на правилата за рейдова служба.

Чл. 115. Началникът на щаба осигурява командира на съединението със свръзка и техническо наблюдение на кораба, на който е вдигнат флагът на командира на съединението.

Чл. 116. В съединението при отсъствие на началника на щаба задълженията му се изпълняват от назначен със заповед на командира заместник.

Раздел III
Заместник-командир на корабно съединение по подготовка на силите

Чл. 117.
(1) Заместник-командирът на корабното съединение по подготовка на силите е подчинен на командира на съединението и е пряк началник на целия личен състав на съединението. Той отговаря за качеството на провежданата специална и обща подготовка, подготовката на офицерите за самостоятелно управление на кораба, за създаването и ефективното използване на материално-техническата база, нейното постоянно усъвършенстване и поддържане в изправност, за спортната работа, за поддържане на вътрешния ред и военна дисциплина.
(2) Когато командирът на съединението и началникът на щаба отсъстват, той изпълнява задълженията на командира въз основа на писмена заповед.

Чл. 118.
(1) Заместник-командирът на съединението по подготовка на силите е длъжен:
1. да участва при разработването на плана за бойна готовност и мобилизация и на плана за подготовката на съединението;
2. да проверява изпълнението на мероприятията за поддържане на корабите и въоръжението в заповяданата готовност, организацията и състоянието на подготовката на съединението, да взема действени мерки за отстраняване на недостатъците, да осъществява контрол и да оказва помощ в организирането и провеждането на подготовката;
3. да организира физическата подготовка и спортната дейност в съединението;
4. да проверява спазването на мерките за безопасност при провеждането на подготовката;
5. да следи за своевременното осигуряване на подготовката на корабите от съединението с материални средства, учебни и нагледни пособия и тяхното опазване;
6. да ръководи работите по оборудването и усъвършенстването на обектите от учебно-материалната база.
(2) Заместник-командирът да извършва проверките, които са предвидени от Устава за войсковата служба на Въоръжените сили на Република България.

Раздел IV
Заместник-командир на корабно съединение по материално-техническо и медицинско осигуряване

Чл. 119. Заместник-командирът на корабното съединение по материално-техническото и медицинското осигуряване е подчинен на командира на съединението и е началник на целия личен състав на съединението.

Чл. 120. Заместник-командирът по материално-техническото и медицинското осигуряване е пряк началник на личния състав от подчинените му служби и подразделения съгласно щата на съединението.

Чл. 121. Заместник-командирът по материално-техническото и медицинското осигуряване освен общите задължения на командирите (началниците) и задълженията на заместник-командир на поделение по логистиката, съгласно Устав за войсковата служба на Въоръжените сили на Република България, е длъжен:
1. да познава наличните проекти кораби с тяхното въоръжение, бойна и друг вид техника, инфраструктурата и оборудването на зоната на съединението, плаващите и бреговите спомагателни средства и съоръжения, както и реда за тяхното използване;
2. да ръководи работата по изграждане и оборудване на хидротехническите съоръжения и полигони със специално предназначение на територията и акваторията в отговорната зона на съединението;
3. да организира и контролира ремонта и експлоатацията на корабите, корабните енергетични установки и спомагателни механизми, въоръжението, бойната и друга техника, както и воденето на отчета и отчетността им;
4. да организира сдаването и приемането на кораби и военноморска техника и създаване (освобождаване) на (от) заповяданите запаси от тях;
5. да анализира причините за допуснатите инциденти с корабната техника, да организира евакуацията, ремонта и възстановяването й в заповядания срок и да провежда мероприятия за предотвратяването им;
6. да планира, организира и контролира снабдяването на корабите на море с всички видове материални средства, аварийно-спасителното им осигуряване и евакуация към пунктовете за базиране и ремонт;
7. да организира мероприятия по опазване на акваторията на пунктовете за базиране, рейдовете и морските пространства от замърсяване в ежедневието и по време на плаване и учения;
8. да организира и да ръководи осигуряването на корабните съединения (части) с влекачи, плаващи и автомобилни кранове и други товароподемни средства;
9. да организира, ръководи и контролира поддържането в изправност на кейовете, пристаните и тяхното оборудване - ел. захранване, водни и парни магистрали, кранове, бочки и други технически средства.

Раздел V
Флагмански специалисти на корабно съединение

Чл. 122.
(1) Флагманските специалисти на съединението ръководят подготовката на бойни части и служби или сектори и секции в съединението и са подчинени на началника на щаба на съединението.
(2) Флагманските специалисти на съединението дават указания по организацията на използването на оръжието и техническите средства и по специалната подготовка, които са задължителни за целия личен състав.
(3) Указания на флагманските специалисти от висшестоящите щабове по организацията на използването на оръжието и техническите средства и по специалната подготовка са задължителни за изпълнение от подчинените им съединения.

Чл. 123. Флагманските специалисти на съединението отговарят за специалната подготовка на офицерите, организацията на бойното използване на оръжието и техническите средства, тяхната правилна експлоатация и ремонт, изпълнението на мероприятията по поддържане на физическите полета на корабите в пределите на установените норми, бойната и мобилизационната готовност на бойните части, специалната подготовка, възпитанието, военната дисциплина и моралното състояние на личния състав.

Чл. 124. Флагманските специалисти в областта на своята специалност са длъжни:
1. да следят за състоянието на боеспособността на подразделенията на корабите от съединението;
2. да оказват помощ на дивизионните специалисти, командирите на бойни части (началниците на служби) при съставянето на плановете за подготовката и да контролират тяхното изпълнение;
3. да изучават и да обобщават опита от подготовката на силите;
4. да следят за изправното състояние на оръжието и техническите средства и за спазването на правилата и инструкциите за тяхната експлоатация;
5. да осъществяват контрола за състоянието на корпусите на корабите, херметичността на преградите, люковете и гърловините, комплектоваността и поддържането на аварийно-спасителното и противопожарното имущество в помещенията на бойните части от своята специалност;
6. да разработват документи по използването на оръжието и техническите средства и да поддържат тази документация на съвременно ниво;
7. да докладват на командира на съединението и на началника на щаба своите съображения за най-пълното и ефективно използване на оръжието и техническите средства;
8. да изучават личните качества на офицерите и старшините от своята специалност на корабите от съединението и да правят предложения за правилното им разместване по служба;
9. да следят за точното изпълнение на изискванията на уставите, заповедите и другите ръководни документи по съответните специалности от личния състав на корабите;
10. да ръководят подготовката на офицерите от корабите от своята специалност, а там, където няма офицери, командири на бойни части или сектори и секции - подготовката на старшините;
11. да обобщават конструктивните недостатъци на оръжието и техническите средства и да представят предложения за тяхното отстраняване;
12. периодично, не по-малко от два пъти годишно, да извършват прегледи на оръжието и техническите средства на бойните части на всеки кораб от съединението;
13. да ръководят работите по обзавеждането, усъвършенстването и използването на учебната база на съединението по своята специалност.

Чл. 125. Флагманските специалисти имат право да дават указания на дивизионните специалисти и командирите на бойни части (началниците на служби) по въпросите на:
1. подготовката на личния състав по своята специалност и поддържането на установената бойна готовност на оръжието и техническите средства;
2. организацията на службата в подразделенията;
3. експлоатацията на оръжието, техническите средства и корпусите;
4. планово-предупредителните прегледи и ремонти, извършвани от личния състав;
5. рационалното използване на предметите от специалното снабдяване, запасните части, инструментите и принадлежностите.

Чл. 126.
(1) При откриване на неправилни действия от личния състав по обслужването на корабната бойна техника или на неизправности по нея флагманският специалист е длъжен да спре работата на тази техника и да изисква от командира на бойната част (началника на службата) незабавно да отстрани недостатъците.
(2) Флагманският специалист е длъжен веднага да докладва на заместник-командира на съединението по подготовка на силите и да информира командира на кораба за всички свои забележки и указания.

Чл. 127. Флагманските специалисти ръководят подготовката на личния състав по специалността и по борбата за живучест, за да постигнат на всички кораби от съединението:
1. правилна и еднообразна методика на обучение на офицерите, старшините и матросите;
2. повишаване качеството на занятията, бойните учения и упражнения чрез усъвършенстване на нагледността и достъпността на обучението;
3. провеждане на подготовката в условия, най-близки до бойните, като прилагат различни видове имитации на бойни и аварийни повреди, принципа на внезапност при обучението и не допускат условности и шаблони в подготовката;
4. отлична натренираност на личния състав при изпълнението на техните задължения.

Чл. 128. Флагманските специалисти осъществяват системен контрол за състоянието на отчетността, наличността на запасите от различни видове имущества, ГСМ и боеприпаси.

Чл. 129. Флагманските специалисти участват при съставянето на плановете за ремонта на корабите и оръжието, контролират хода на ремонта, който се извършва от предприятията (фирмите) и оказват помощ за организирането на ремонта, който се изпълнява със силите и средствата на съединението.

Чл. 130. Специалните задължения на флагманските специалисти от щаба на съединението се определят от съответни директиви, заповеди и разпореждания на висшестоящите началници.

Раздел VI
Командир на корабен дивизион

Чл. 131. Командирът на корабния дивизион е пряк началник на целия личен състав от дивизиона. Той носи лична отговорност за бойната готовност и мобилизация на поверения му дивизион. Командирът на дивизиона отговаря за подготовката, възпитанието, военната дисциплина и психологическото състояние на личния състав; за състоянието на организацията на службата на корабите от дивизиона; за състоянието и поддържането на въоръжението, бойната и друга техника, боеприпасите, гориво-смазочните материали и други материални средства; за материалното, техническото, медицинското, битовото осигуряване и отчетността в дивизиона, за организиране на дейността на регистратурата за класифицирана информация и изпълнение на мероприятията по здравословни и безопасни условия на труд.

Чл. 132. Командирът на корабния дивизион е длъжен да организира и ръководи обучението и възпитанието на подчинените; постоянно да усъвършенства методите за управление, настойчиво да работи за развитието на организаторските си способности и усъвършенстване на методическите си навици; да изучава и да внедрява в практиката всичко ново и прогресивно, което ще способства за повишаване ефективността на обучението и възпитанието на подчинените; да съчетава висока взискателност и принципност, непримиримостта към недостатъците с доверие и уважение към хората, с постоянна грижа за тях, да не допуска грубост и да не унижава тяхното лично достойнство. Той трябва да дава личен пример на своите подчинени по строго спазване на моралните и етичните норми за поведение, безупречното изпълнение на изискванията на законите, военната клетва, военните устави и своите служебни задължения.

Чл. 133.
(1) Командирът на дивизиона в границите на предоставената му власт е длъжен да действа самостоятелно, да изисква от подчинените си да спазват нормативните актове, регламентиращи войсковата служба, умело да прилага системата от поощрения и наказания.
(2) Командирът на дивизиона извършва проверките, които са предвидени в раздела за задълженията на командир (началник) на поделение от Устава за войсковата служба на Въоръжените сили на Република България.

Чл. 134. Командирът на дивизиона е длъжен да развива и да поддържа в своите подчинени съзнанието за святост и нерушимост на военната клетва.

Чл. 135. Командирът на дивизиона е длъжен лично да обучава непосредствено подчинените му командири на кораби и да ръководи дейността на началника на щаба в съответствие със задачите, поставени на дивизиона.

Чл. 136.
(1) Командирът на дивизиона е длъжен постоянно да усъвършенства военните си знания, да знае тактико-техническите характеристики, бойните възможности и другите качества на корабите, тяхното въоръжение и техника, реда за експлоатация и ремонт.
(2) Командирът на дивизиона е длъжен да познава деловите и моралните качества на офицерите от щаба и на командирите на кораби, бойната готовност на корабите, състоянието на техните корпуси, оръжието и техническите средства.

Чл. 137.
(1) Командирът на дивизиона е длъжен периодично да излиза на море с всички кораби, да извършва проверка на всеки кораб не по-рядко от един път в годината, а така също при встъпване на кораб под негово командване и при отчисляване на кораб от състава на дивизиона.
(2) Командирът на дивизиона оценява действията на корабите от дивизиона, както по време на изпълнение на бойните задачи, така и по време на учения и при отработване на курсовите задачи.

Чл. 138.
(1) Командирът на дивизиона в периода на обучението на подчинените му командири на кораби по управление на маневрите на кораба носи отговорност за тяхната безопасност.
(2) Командирът на съединението издава заповед за допускане командира на кораба до самостоятелно управление на кораба. От момента на обявяването на заповедта командирът на кораба носи пълна отговорност за управлението му.

Чл. 139. Командирът на дивизиона определя корабите, на които ще се намира той и специалистите от щаба на дивизиона. Когато се намира на кораба, той не се намесва непосредствено в реда и протичането на живота и службата на кораба и всички свои разпореждания, както по отношение на кораба, така и за неговия личен състав, отдава на командира на кораба.

Чл. 140. Командирът на дивизиона при сдаване на длъжността на новоназначен командир е длъжен да му съобщи поставените на дивизиона задачи и плана за тяхното изпълнение, сведения за състоянието на бойната готовност на корабите, за хода на подготовката, за комплектуваността на корабите с личен състав, дисциплината и други сведения, които може да потрябват на новоназначения командир.

Чл. 141. Командирът на дивизиона при необходимост има право временно да забрани слизането на брега на личния състав от дивизиона, както и контактите между корабите от дивизиона.

Чл. 142. Преди излизане на море командирът на дивизиона е длъжен въз основа на взетото решение да постави на командирите на кораби задачи; да ги запознае с обстановката по маршрута на прехода; да окаже походния ордер, мястото на всеки кораб в него и техните тактически номера; мерките по организацията на всички видове отбрани и защити, по осигуряване скритостта на прехода, по използване на системите за управление, средствата за свръзка и наблюдение, а така също мероприятията при плаване в сложни условия.

Чл. 143.
(1) Командирът на дивизиона не се намесва в управлението на маневрите на кораба, ако командирът на кораба не действа правилно или допуска грешки, които не оказват влияние на безопасността на кораба, околните кораби и съоръжения. Той посочва тези грешки, след като бъде завършена предприетата от командира на кораба маневра.
(2) Ако командирът на дивизиона сметне за необходимо да поеме сам управлението на кораба или маневрите му (за избягване на опасност, при изпълняване на показно маневриране, при борба с аварии и в други случаи), от момента, когато това бъде обявено на командира на кораба или непосредствено с подаване на заповед на руля или към машините, командирът на дивизиона носи цялата отговорност за кораба.
(3) Командирът на дивизиона предава обратно управлението на кораба на командира му, след като завърши започнатата от него маневра или премине опасността за кораба, околните кораби и съоръжения.
(4) Поемането на управлението на кораба от командира на дивизиона и обратното предаване на управлението на кораба на неговия командир се записват във вахтения дневник.

Чл. 144. Командирът на дивизиона е длъжен да следи за правилното изразходване от корабите на боеприпасите, гориво-смазочните материали, водата и ресурсите на техническите средства. Той заповядва икономична скорост за прехода, ако обстановката позволява.

Чл. 145. По време на плаване командирът на дивизиона се грижи местонахождението на корабите по всяко време да бъде известно на старшия началник.

Чл. 146.
(1) За успешно изпълнение на поставената пред дивизиона задача командирът е длъжен да поддържа свръзка с командването и взаимодействащите части и съединения и да информира подчинените командири на кораби и части за измененията в обстановката.
(2) Когато от строя излязат командирът на дивизиона и неговите заместници, командирът на флагманския кораб под флага на командира на дивизиона управлява дивизиона, докато командването бъде поето от лицето, назначено със заповед на старшия началник.

Раздел VII
Началник на щаба на корабен дивизион

Чл. 147.
(1) Началникът на щаба на корабен дивизион е подчинен на командира на дивизиона и е негов пръв заместник. Той е пряк началник на целия личен състав.
(2) Началникът на щаба отговаря за:
1. организацията на управлението на дивизиона, бойната готовност и мобилизацията, планирането на подготовката, организацията на разузнаването, всички видове отбрани и защити;
2. поддържане от корабите на установена готовност за поход и готовност на оръжието и техническите средства за използване;
3. състоянието на отчетността на личния състав, оръжието, бойната техника и боеприпасите на дивизиона.
(3) Началникът на щаба замества командира на дивизиона при неговото отсъствие, въз основа на писмена заповед.

Чл. 148. Началникът на щаба организира работата на щаба по подготовката и воденето на бойните действия, планира мероприятия по бойното, специалното, материалното и техническото осигуряване и осъществява контрол за изпълнение на заповедите и разпорежданията на командира на дивизиона.

Чл. 149. Началникът на щаба е длъжен:
1. да знае състоянието на корабите и хода на изпълнението на поставените им задачи;
2. да разработва и да организира всички необходими мероприятия за поддържане и повишаване боеспособността на дивизиона и да ги привежда в съответствие с указанията на командира на дивизиона;
3. по указания на командира на дивизиона да разработва плана за подготовката и да осъществява контрол за изпълнението му, постоянно да повишава оперативно-тактическата подготовка на офицерите от щаба, да обобщава положителния опит от подготовката и да го разпространява на корабите;
4. да организира всички видове осигурявания за провеждане на подготовката;
5. да осъществява контрол за състоянието на организацията на службата и военната дисциплина на корабните подразделения и за изпълнението на изискванията и заповедите;
6. постоянно да се грижи за непрекъснатата работа на системите за управление, на средствата за свръзка и техническото наблюдение на кораба, осигуряващи управлението на дивизиона;
7. да контролира дейността на регистратурата за класифицирана информация;
8. да организира хода на учебната практика и стажа на курсантите, пристигащи в дивизиона от учебни заведения;
9. да знае деловите и моралните качества на командирите на кораби, старши помощник-командирите (помощник-командирите) на кораби, офицерите и старшините от щаба;
10. да провежда занятия с офицерите от щаба и да ръководи подготовката на флагманския команден пункт (ФКП);
11. да разработва плана за бойната готовност и мобилизация на дивизиона и да ръководи работата на допуснатите до него лица.

Чл. 150. Началникът на щаба контролира комплектуването на корабите от дивизиона с личен състав и взема мерки за поддържане екипажите на корабите в пълен комплект.

Чл. 151.
(1) Началникът на щаба следи за правилното използване на ресурсите на техническите средства и гориво-смазочните материали, за поддържането на корабите на полагащите се запаси от продоволствие, вода, гориво-смазочни материали, боеприпаси и други материали и чрез снабдителните органи взема мерки за своевременното им попълване до установените норми.
(2) Началникът на щаба на дивизиона извършва проверките, които са предвидени в раздела за задълженията на началник на щаба на поделение от Устава за войсковата служба на Въоръжените сили на Република България.

Чл. 152. При привеждане в изпълнение на решенията на командира на дивизиона и при необходимост началникът на щаба има право да отдава разпореждания до подчинените на командира на дивизиона лица от негово име. За всички най-важни, отдадени от него разпореждания, началникът на щаба докладва на командира на дивизиона.

Чл. 153. През време на поход началникът на щаба организира в дивизиона наблюдението за обстановката, контролира поддържането от корабите на походния ордер и следи за изпълнението на сигналите и разпорежданията на командира на дивизиона. За целта на флагманския команден пункт (ФКП) той организира оперативно дежурство на походния щаб.

Чл. 154. При стоянка на корабите на рейд или в гавана началникът на щаба контролира за изпълнението от корабите на Правилата за рейдова служба.

Чл. 155.
(1) Началникът на щаба осигурява командира на дивизиона със свръзка.
(2) Всички средства за външна свръзка и за техническо наблюдение на кораба, на който е вдигнат флагът на командира на дивизиона, освен част от средствата за свръзка, предоставени на командира на кораба, преминават в разпореждане на началника на щаба на дивизиона. Тяхната работа се ръководи от флагманските специалисти на дивизиона.

Чл. 156.
(1) В дивизионите, където не е предвидена длъжност началник на щаб, за първи заместник на командира на дивизиона се назначава един от командирите на кораби, а изпълнението на задълженията, предвидени за началник на щаба, които не изискват непосредствено ръководство от страна на командира на дивизиона, се възлагат на един от специалистите на дивизиона.
(2) Назначенията по ал. 1 се извършват със заповед на командира на съединението.

Раздел VIII
Дивизионни специалисти на корабен дивизион

Чл. 157.
(1) Дивизионните специалисти са подчинени на началника на щаба на дивизиона или на командира на дивизиона (където по щат няма началник на щаба).
(2) Дивизионните специалисти ръководят подготовката на бойните части и служби или сектори и секции в дивизиона.
(3) Указанията на дивизионните специалисти по организация на използването на оръжието и техническите средства, а така също по специалната подготовка, са задължителни за целия личен състав на дивизиона.

Чл. 158. Дивизионните специалисти отговарят за специалната подготовка на офицерите от дивизиона, организацията на бойното използване на оръжието и техническите средства, тяхната правилна експлоатация и ремонт, изпълнението на мероприятията по поддържане на физическите полета в пределите на установените норми, бойната и мобилизационната готовност на бойни части, специалната подготовка, възпитанието и военната дисциплина на личния състав на бойни части.

Чл. 159. Дивизионните специалисти в областта на своята специалност са длъжни:
1. да следят за състоянието на боеспособността на подразделенията на корабите от дивизиона;
2. да оказват помощ на командирите на бойни части или началниците на служби при съставянето на плановете за подготовката и да контролират тяхното изпълнение;
3. да изучават и да обобщават опита от подготовката;
4. да следят за изправното състояние на оръжието и техническите средства и за спазването на правилата и инструкциите за тяхната експлоатация;
5. да осъществяват контрол за състоянието на корпусите на корабите, херметичността на преградите, люковете, вратите и гърловините, комплектоваността и поддържането на аварийно-спасителното и противопожарното имущество в помещенията на бойните части от своята специалност;
6. да разработват документи по използването на оръжието и техническите средства и да поддържат тази документация на съвременно ниво;
7. да докладват на командира на дивизиона и на началника на щаба своите съображения за най-пълното и ефективно използване на оръжието и техническите средства;
8. да изучават личните качества на офицерите и старшините от своята специалност на корабите от дивизиона и да предлагат съображения за правилното им използване и разместване по служба;
9. да следят за точното изпълнение на изискванията на уставите, заповедите и други ръководни документи по съответните специалности от личния състав на корабите;
10. да ръководят подготовката на офицерите от корабите по своята специалност, а там, където няма офицери, командири на бойни части или сектори и секции - подготовката на старшините;
11. да организират рационализаторската и изобретателската работа, да обобщават конструктивните недостатъци на оръжието и техническите средства и да представят предложения за тяхното отстраняване;
12. да осъществяват системен контрол за състоянието на оръжието и техническите средства, отчетността, наличността на запасите от различните видове имущества и боеприпаси и не по-малко от един път на 3 месеца да извършват прегледи на оръжието и техническите средства на бойните части на всеки кораб от дивизиона;
13. да организират и да осъществяват системен контрол по носенето на службата на нарядите от бойните части на корабите от дивизиона;
14. да ръководят работите по обзавеждането, усъвършенстването и използването на учебната база на дивизиона по своята специалност.

Чл. 160. Дивизионните специалисти имат право да дават указания на командирите на бойните части или секторите и секциите (началниците на служби) по въпросите на:
1. подготовката на личния състав по своята специалност и поддържането на установената бойна готовност на оръжието и техническите средства;
2. организацията на службата в подразделенията;
3. експлоатацията на оръжието, техническите средства и корпусите;
4. планово-предупредителните прегледи и ремонти, извършвани от личния състав;
5. рационалното използване на предметите от специалното снабдяване, запасните части, инструменти и принадлежности.

Чл. 161.
(1) При откриване на неправилни действия от личния състав по обслужването на корабната бойна техника или на неизправности по нея, ако обстановката позволява, дивизионният специалист е длъжен да спре работата на тази техника и да изисква от командира на бойната част (началник на служба) незабавно да отстрани недостатъците.
(2) Дивизионният специалист е длъжен веднага да информира командира на кораба за всички свои забележки и указания.

Чл. 162. Дивизионните специалисти ръководят подготовката на личния състав по специалността и по борба за живучест, като се стремят на всички кораби от дивизиона да се постигне:
1. правилна и еднообразна методика на обучение на офицерите, старшините и матросите;
2. повишаване качеството на занятията, бойните учения и упражнения чрез усъвършенстване на нагледността и достъпността на обучението;
3. провеждане на подготовката в условия, най-близки до бойните, като прилагат различни видове имитации на бойни и аварийни повреди и принципа на внезапността при обучението и не допускат условности и шаблон в подготовката;
4. трайно познаване от офицерите, старшините и матросите на повереното им оръжие, технически средства и инструкции по тяхната експлоатация и обслужване;
5. отлична натренираност на личния състав при изпълнението на задълженията му.

Чл. 163. Дивизионните специалисти участват при съставянето на плановете за ремонта на корабите и оръжието, контролират хода на ремонта, който се извършва от предприятията (фирмите), и оказват помощ за организирането на ремонта, който се изпълнява със силите и средствата на корабите от дивизиона.

Чл. 164. Специалните задължения на дивизионните специалисти от щаба на дивизиона се определят със съответни заповеди, разпореждания и инструкции на висшестоящите началници.

Раздел IX
Командир на кораб

Общи задължения

Чл. 165. Командирът на кораба е пряк началник на целия личен състав на кораба. Той носи лична отговорност за бойната готовност на поверения му кораб. Командирът на кораба отговаря за:
1. изпълнението на поставените задачи, правилното използване на оръжието и техническите средства, отбраната и защитата на кораба;
2. безопасността на плаването и управлението на маневрите на кораба;
3. подготовката, възпитанието, военната дисциплина и психическото състояние на личния състав, състоянието на организацията на службата на кораба, комплектуваността на кораба с личен състав в рамките на своите правомощия;
4. състоянието, поддържането и опазването на корпуса на кораба, оръжието и техническите средства, боеприпасите, гориво-смазочните материали и другите материални средства;
5. подготовката на личния състав по борбата за живучест на кораба, изправността на всички средства за борба за живучест;
6. информационното и културното осигуряване на личния състав и връзките с обществеността;
7. санитарното състояние, финансовата и домакинската дейност на кораба.

Чл. 166. Присъствието на старши началници на борда на кораба не снема от командира на кораба отговорността за кораба и за изпълнението на неговите задължения.
 
Чл. 167.
(1) Командирът на кораба е длъжен:
1. да познава до съвършенство кораба, неговите тактико-технически данни, да умее да управлява кораба и правилно да използва неговите бойни и технически средства;
2. да поддържа кораба в заповяданата готовност за бойни действия;
3. постоянно да усъвършенства организацията на бойната и всекидневната служба на кораба и да утвърждава инструкциите за лицата от вахтената и дежурната служба;
4. да планира, организира и ръководи подготовката на кораба;
5. да насочва работата на командния състав към успешно изпълнение на задачите, поставени на кораба, към укрепване на военната дисциплина и морално-психическото състояние на личния състав;
6. да провежда лично подготовката на своите помощници, на командирите на бойни части или сектори и секции и началниците на служби, както и подготовката на офицерите за носене на ходовата вахта, да контролира самостоятелната подготовка на офицерите на кораба;
7. да провежда: предпоходната подготовка преди всяко плаване (тактическо учение) на кораба; занятия на кораба и в кабинета за предпоходна подготовка за проиграване на плаването, инструктажи, зачоти и изпити по навигационното и хидрографското осигуряване, по мерките за безопасност, тактическите способи за използване на оръжието и техническите средства, тренировките по корабоводене и тактическо маневриране с вахтените офицери;
8. да ръководи корабните бойни учения по използване на оръжието и техническите средства по борба за живучест на кораба и ЯХБЗ, тактически летучки и групови упражнения, като насочва основното внимание на личния състав към правилното отработване на взаимодействието между бойните части (службите, секторите и секциите);
9. да знае теоретическите основи и да умее практически да ръководи борбата за живучест на кораба и лично да обучава офицерите по борбата за живучест; своевременно да провежда мероприятия на кораба за поддържане нивото на физическите полета на корабите в границите на установените норми;
10. да организира и да ръководи информационното и културното осигуряване на личния състав;
11. да изучава целия личен състав на кораба, добре да знае личните качества на подчинените му офицери, да представя най-добрите в службата за повишаване в длъжност и военно звание, постоянно да общува с матросите, старшините и офицерите;
12. да познава нуждите на подчинените, да се грижи за материално-битовото им осигуряване и за запазване на здравето им;
13. да информира старши помощник-командира (помощник-командира) на кораба за заповедите и разпорежданията, получавани от висшестоящите началници, за своите служебни намерения и разпореждания, отдадени непосредствено до командирите на подразделения;
14. да извършва не по-рядко от един път на два месеца проверка на кораба, един път в месеца - преглед на оръжието, боеприпасите и техническите средства, и един път в денонощието да обхожда кораба;
15. да оглежда системно жилищните и служебните помещения; постоянно да следи за изправното състояние на корпуса на кораба, водонепроницаемите прегради, водните и горивните цистерни, средствата за борба за живучест и да изисква същото от офицерите на кораба;
16. да контролира съхранението на боеприпасите, взривните, химическите и лесно запалимите вещества, а така също съхранението и поддържането на щатното оръжие;
17. да поддържа, както на море, така и в базата неснижаемите запаси и табличната комплектуваност на имуществото на кораба в установените норми;
18. да следи за правилното и своевременното водене на бойната и всекидневната документация на кораба;
19. да ръководи финансовата и домакинската дейност на кораба, да извършва планови и внезапни проверки за състоянието и наличието на домакинските запаси и паричните суми;
20. да утвърждава разкладката на продуктите и да следи за качественото приготвяне на храната;
21. да пази корабния печат;
22. да приема ежедневно от старши помощник-командира (помощник- командира) на кораба денонощната ведомост за състоянието на кораба (приложение № 4 или приложение № 5), сутрешния доклад на вахтения офицер (приложение № 8), доклада за събитията, които са станали през нощта на кораба и на рейда;
23. да приема преди края на работния ден от старши помощник-командира (помощник- командира) на кораба доклад за изпълнението на плана за подготовката, за състоянието на кораба, оръжието и техническите средства, за събитията през деня, да проверява и да отдава разпореждания за следващото денонощие;
24. да приема от щурманската бойна част прогнозата за времето и доклад за измененията в навигационната обстановка;
25. да направи запис във вахтения дневник за обстоятелствата относно раждане, граждански брак или смърт, настъпили на кораба, намиращ се в открито море, и да състави съответния акт за гражданско състояние по реда на Закона за гражданската регистрация.
(2) В отношението си към личния състав от военноморските учебни заведения, военните команди и лицата, намиращи се на борда на кораба, се ръководи от Положението за командите и лицата, намиращи се временно на кораба (приложение №3).

Чл. 168. В случаите, които не са предвидени в уставите и заповедите, командирът на кораба, като се съобразява с обстоятелствата, постъпва по свое усмотрение, спазвайки интересите и достойнството на Република България.

Задължения при подготовка за плаване

Чл. 169.
(1) Командирът на кораба отговаря за поддържането на кораба в установената готовност за поход и за качествената му подготовка за плаване.
(2) Командирът на кораба отговаря за поддържането на кораба на всички видове запаси, не по-малко от установените норми, поддържането на оръжието и техническите средства в изправност и в състояние, съответстващо на установената готовност за поход.

Чл. 170.
(1) При получаване на разпореждане за подготовка на кораба за плаване командирът на кораба е длъжен:
1. да си изясни поставените задачи за похода и реда за тяхното изпълнение в предпоходната подготовка и на море;
2. да определи необходимите мероприятия по подготовката на кораба и личния състав за решаване на задачите;
3. да проведе подготовката с офицерите от кораба в съответствие с поставените задачи и нивото на цялостната подготовка, да организира с тях изучаването на района на плаване в оперативно, минно, навигационно, хидрографско и хидрометеорологично отношение, морското законодателство на страната, в която ще пребивава, специалните зони, забранените и опасните райони, международните правила за плаване и преминаване на проливите, а така също другите въпроси, необходими за изпълнението на поставената задача;
4. да утвърди предварителната прокладка, да провери разчетите за прехода, очакваната точност на плаване през различните участъци от маршрута, наличието на резервни способи за определяне мястото на кораба;
5. да организира оглед с водолази на подводната част на корпуса на кораба, задбордната арматура, рулите, винтовете, вълнорезите и обтекателите;
6. да организира провеждането на регламентираните прегледи на оръжието и техническите средства на кораба;
7. да доложи на командира на дивизиона (корабната група) за готовността на кораба за излизане в море;
8. да осигури време за почивка на личния състав в зависимост от условията на предстоящото плаване.
(2) Освен задълженията по ал. 1 командирът на подводница е длъжен да провери и да утвърди разчета за диферентовката след завършване приемането на всички запаси до установените норми.

Чл. 171. Преди излизането в море командирът на кораба е длъжен да уточни и да получи от щаба на дивизиона:
1. данните за обстановката при излизането, по маршрута на прехода и в района за изпълнение на поставените задачи;
2. указанията за използването на фарватерите, системите и средствата за навигационно-хидрографско осигуряване, за организацията и режима на използване на радиоелектронните средства и средствата за свръзка, за реда и сроковете на донесенията;
3. данните за фактическата и очакваната метеорологична обстановка, хидрологическата и ледовата обстановка, радиолокационната видимост, възможните места за заставане на котва и пунктове за укриване;
4. сведения за осигуряващите кораби и самолети и за пунктовете (районите) за попълване на запасите на море;
5. определеният ред, времето за снемане от котва (бочка, швартови) и излизане от базата, а ако излиза в състава на дивизиона (корабната група) - мястото на кораба в строя и определената скорост на различните участъци, отговорните сектори за наблюдение.

Чл. 172.
(1) Командирът на кораба в зависимост от обстановката, сроковете за изпълнение на поставените задачи и установената готовност за поход определя началото за подготовка на кораба за бой и поход с разчет тя да завърши 10 минути преди определеното време за снемане от котва (бочка, швартови).
(2) Подготовката на кораба за бой и поход трябва винаги да се извършва в пълен обем, независимо от продължителността на плаването (излизането на море), сложността на поставените задачи, фактическото състояние и прогнозата за времето.

Чл. 173.
(1) Командирът на кораба при подготовка на кораба за бой и поход е длъжен да приеме доклад от старши помощник-командира на кораба за готовността на кораба за бой и поход (на подводниците - и за потапяне), за наличността на личния състав, работещите механизми, запасите, поправките на курсоуказателните прибори, други необходими сведения и своевременно да поиска разрешение от оперативната служба за излизане на море.
(2) Командирът на кораба докладва на командира на дивизиона (корабната група) за готовността на кораба за бой и поход.
 
Чл. 174.
(1) Снемането от котва (бочка, швартови) се извършва по сигнал на командира на дивизиона или в заповяданото време.
(2) Излизането на кораба от пунктовете за базиране (местата за стоянка) става по учебна тревога със спазване на мерките на скритост.

Задължения при плаване

Чл. 175. Командирът на кораба изцяло отговаря за успешното изпълнение на задачите, поставени на кораба, за поддържането на заповяданата бойна готовност на кораба, за организацията на управлението на бойните части и служби или сектори и секции.

Чл. 176. При плаване в състава на дивизиона (корабната група) командирът на кораба е длъжен:
1. да знае замисъла на командира на дивизиона за маневрирането на дивизиона (корабната група);
2. да използва напълно бойните качества на кораба за изпълнение на задачите, поставени на дивизиона (корабната група);
3. да спазва определената позиция или място в ордера и да маневрира по сигналите на командира на дивизиона (корабната група) или в съответствие с неговия замисъл, като във всички случаи действа инициативно и решително;
4. да води кораба със същата точност както при самостоятелно плаване и да предупреждава, ако по неговите разчети курсът на дивизиона или на даден кораб води към опасност.

Чл. 177.
(1) Ако поради получени повреди или неизправности корабът излезе от строя, командирът на кораба е длъжен да вземе всички мерки излизането от строя да не предизвика нарушаване на бойния (походния) ордер на дивизиона.
(2) Командирът на кораба е длъжен незабавно да докладва на командира на дивизиона за неизправностите и да вземе всички мерки за тяхното отстраняване.

Чл. 178. Командирът на кораба е длъжен да взема мерки за своевременното информиране на командирите на бойни части или сектори и секции и началниците на служби с данните за обстановката, които са им нужни при изпълнение на техните задачи и за необходимото информиране на целия екипаж на кораба.

Чл. 179. Командирът на кораба няма право да отстъпи от изпълнението на задачата освен в случаите, когато поради измененията в обстановката поставената задача губи своето значение. При това, ако няма време за свръзка или няма свръзка с командира на дивизиона, командирът на кораба е длъжен, като изходи от общата цел на действията на дивизиона и от оценката на обстановката и като се съобразява с действията на другите кораби, по своя инициатива и на своя отговорност да вземе самостоятелно решение, което да води към постигане на общата цел.

Чл. 180.
(1) Ако командирът на дивизиона и началникът на щаба нямат възможност да изпълняват задълженията си, командирът на флагманския кораб управлява дивизиона под флага на командира на дивизиона до поемане на командването от лице, назначено със заповед на старшия началник.
(2) Командирът на флагманския кораб винаги трябва да бъде информиран за намеренията на командира на дивизиона.

Чл. 181.
(1) Командирът на кораба отговаря за безопасността на корабоводенето и маневрирането на кораба.
(2) Командирът на кораба е длъжен да управлява кораба смело, енергично, решително, без страх от отговорност за рискована маневра, наложена от обстановката.

Чл. 182.
(1) За осигуряване безопасността на плаването командирът на кораба е длъжен да се ръководи от своя опит и познаването на района на плаване, от данните от щурманската бойна част и техническите средства за наблюдение, както и системно лично да определя място на кораба.
(2) Командирът е длъжен да предпазва щурманската бойна част от възможни пропуски, които може да доведат до тежки последствия, като лично контролира работата на щурмана.

Чл. 183.
(1) При самостоятелно плаване командирът на кораба заповядва курса и скоростта на кораба, а на подводницата и дълбочината на потапяне.
(2) Във всички случаи, включително и при плаване в състава на дивизиона, командирът на кораба отговаря за точното изпълнение на правилата за предпазване на корабите от сблъскване на море и за навигационната безопасност на кораба.

Чл. 184.
(1) Командирът на кораба е длъжен да вземе всички мерки за осигуряване безопасността на плаването на кораба. В сложни условия командирът на кораба не напуска ходовия мостик (ГКП).
(2) Командирът на кораба може да напуска мостика (ГКП), когато обстановката позволява, като предава управлението на кораба само на подготвени и допуснати до самостоятелно управление на кораба военнослужещи, като това се записва във вахтения дневник.

Чл. 185. Командирът на кораба е длъжен непрекъснато да държи в течение командира на дивизиона (корабната група) за местонахождението на кораба, като по установения ред донася за своето място на море, а така също за пристигането във всяко пристанище и за излизането от него.

Чл. 186. Командирът на кораба се грижи за икономичното изразходване на горивото, а ако обстановката позволява, извършва прехода на икономичен ход.

Чл. 187. Командирът на кораба е длъжен строго да следи за всички изменения на метеорологичната обстановка и като се съобразява с наблюдението, получаваните прогнози за времето и предупрежденията за опасни хидрометеорологични явления, своевременно да взема всички необходими мерки за безопасност в случай на щорм и изменение на времето.

Чл. 188.
(1) При плаване в теснини, в условия на ограничена видимост, близко до брегове и навигационни опасности и при приближаване към тях, както и в случаите, когато мястото на кораба е съмнително, командирът на кораба е длъжен да спазва всички мерки за безопасност, установени от морската практика, и да изисква от щурманската бойна част да води изчислението на курса на кораба с максимална точност.
(2) Към мерките за безопасност в случаите по ал. 1 спадат:
1. повишаване на бойната готовност;
2. подготвяне на кораба за плаване в сложни условия;
3. уточняване мястото на кораба с всички възможни способи и средства и с периодичност, която осигурява необходимата точност на плаването, сверяване на курса, заповядан на рулевия с курса, начертан на картата;
4. забрана да се превключват източниците за електроенергия, които захранват средствата, свързани с управлението на кораба;
5. намаляване на скоростта до безопасна или спиране на двигателите;
6. установяване на пряка свръзка между ГКП и постовете за управление на двигателите;
7. измерване на дълбочините;
8. усилване на зрителното и техническото наблюдение за откриване на навигационни опасности;
9. приготвяне на котвите за отдаване; приспускане на котвата за откриване на опасни дълбочини;
10. постоянно присъствие на командира на кораба на ходовия мостик (ГКП);
11. забрана за смяна на вахтата в установеното време (смяна на вахтата в сложни условия се извършва само със специалното разрешение от командира на кораба).

Чл. 189.
(1) Командирът на кораба е длъжен да познава района на плаване до степен, която осигурява уверено и безаварийно плаване.
(2) В районите, където плаването без лоцман е забранено от местните правила, командирът на кораба може да вземе лоцман.
(3) Лоцманът се допуска на кораба само след проверка на документите, потвърждаващи неговото лоцманско звание. Работата на лоцмана се заплаща по установените тарифи и се вписва във вахтения дневник.

Чл. 190.
(1) Командирът на кораба е длъжен да взема всички необходими мерки за безопасността на плаването и след като е предоставил воденето на кораба на лоцмана.
(2) Командирът на кораба не отговаря за аварията на кораба, когато корабът се води от лоцман и аварията е станала в резултат на такива местни условия, които може да бъдат известни само на лоцмана.
(3) Командирът на кораба е длъжен да отстрани лоцмана от управлението на маневрите на кораба, ако забележи, че лоцманът води кораба към явна опасност.

Чл. 191.
(1) Командирът на кораба е длъжен да изисква от своите помощници, от офицерите от щурманската бойна част и всички офицери, които носят ходова вахта, да знаят районите за плаване и да използват всички възможности за тяхното практическо усвояване.
(2) Когато корабът се води от лоцман, командирът на кораба е длъжен да изисква от лицата по ал. 1 да изучат маршрута и фарватера така, че при следващото посещение на тези места да са способни да се справят самостоятелно.

Чл. 192.
(1) При плаване в ледови условия командирът на кораба е длъжен да вземе всички мерки за предпазване от повреждане на корпуса на кораба, винтовете и рулите.
(2) При водене на кораба зад ледоразбивач командирът на кораба е длъжен да се ръководи от правилата за превеждане на корабите в ледове.

Чл. 193. При буксиране на кораба в море командирът на кораба носи отговорност за неговата безопасност и се ръководи от правилата за буксировка.

Чл. 194. Командирът на кораба е длъжен с всички налични средства да окаже помощ на всеки военен или граждански кораб и на всеки летателен апарат, който търпи бедствие в море.

Чл. 195. Командирът на кораба съобщава на старшия морски началник или на началника на гарнизона, а ако няма такива - на местните власти, за всички военнослужещи от кораба, които по някаква причина са останали на брега.

Чл. 196.
(1) След изпълнение на задачите по подготовката на море и при завръщане в своята база или в друг пункт за базиране командирът на кораба е длъжен един час преди влизане в базата или пункта за базиране, да приведе кораба по сигнал "Учебна тревога", да заповяда да се провери личният състав, да се прегледат оръжието и техническите средства и по доклади до ГКП от командирите на бойни части (сектори и секции) и началниците на служби да получи сведения за: наличността на личния състав, състоянието на материалната част, изразходваните гориво-смазочни материали и боеприпаси, след което да даде "Отбой на учебната тревога" и командата "Разоръжи оръжието!".
(2) Лично или по доклад на старши помощник-командира на кораба, съответно помощник-командира на кораба, да се увери, че бойните снаряди и подводните бомби от артилерийските и бомбови установки са снети и прибрани в кранците за първи изстрел, че стволовете на артилерийските и бомбовите установки и патронниците за изхвърлящи гилзи на торпедните апарати са празни; да подаде команди: корабът да се подготви за влизане в базата; да се повиши вниманието на електромеханичната бойна част; екипажът на кораба да заеме местата си по разписанието за заставане на кораба на котва (бочка, швартови).
(3) След заставане на кораба в базата командирът на кораба докладва на своя непосредствен началник за резултатите от похода, за състоянието на екипажа, оръжието, техническите средства и за количеството на наличните запаси.
(4) Командирът на кораба извършва подробен разбор за проведения поход и постигнатите резултати при изпълнението на поставените задачи пред своите помощници, командирите на бойни части или сектори и секции и началниците на служби. Той посочва недостатъците в тактическите похвати и бойното използване на оръжието и техническите средства и грешките в действията на личния състав.
(5) Лицата по ал. 4 информират целия личен състав на кораба за резултатите и изводите от изпълнението на задачите.
(6) След пристигане в базата командирът на кораба организира попълването на изразходваните запаси до пълни норми и отстраняването на възникналите през време на плаването неизправности по материалната част.

Задължения в случай на аварии

Чл. 197. Командирът на кораба е длъжен подробно да изучи всички свойства на своя кораб, да добие навици по управлението на кораба при изменение на тактико-техническите му характеристики, вследствие на получени повреди или нахлуване на вода, и да бъде готов всеки момент да води борба с аварийните повреди.

Чл. 198.
(1) При авария командирът на кораба е длъжен да вземе всички мерки за спасяването на кораба, включително чрез засядане на най-близката плитчина.
(2) В обстановка, която заплашва кораба с гибел, командирът на кораба е длъжен:
1. да се погрижи за спасяването на вахтения и навигационния дневник;
2. да организира спасяването на документите с класифицирана информация и специалната апаратура; ако спасяването им е невъзможно, те се унищожават, като за целта се разработва разписание;
3. да организира напускането на кораба от личния състав.
(3) Първи от кораба се снемат болните, жените и децата, а след това военнослужещите, които не са заети в борбата с аварията.
(4) След като се убеди, че е невъзможно да се спаси корабът, командирът взема решение за напускане на кораба от останалия личен състав.
(5) Личният състав организирано напуска кораба, като използва корабните спасителни средства.
(6) Задълженията на личния състав по ал. 4 са записани в разписанието по напускане на кораба.
(7) Командирът напуска кораба последен.

Чл. 199. Ако аварията е станала близо до брега, командирът на кораба е длъжен след излизането на екипажа на брега да вземе мерки за спасяването и опазването на корабното имущество.

Чл. 200. Където и да бъде свален екипажът на кораба, командирът и останалите длъжностни лица на кораба запазват напълно всички свои права и задължения по отношение на подчинените си до разформироването на екипажа на кораба.

Чл. 201. Ако екипажът на кораба бъде спасен от чуждестранни кораби, командирът на кораба е длъжен да вземе мерки личният състав да спазва установения на тях ред, като не уронва достойнството и честта на гражданин на Република България.

Чл. 202. Спасеният екипаж на кораба, оказал се извън пределите на Република България, се ползва с правото на екстериториалност. Командирът на кораба е длъжен да търси и да използва всички възможности за най-бързо завръщане на екипажа в най-близкото пристанище или населен пункт на Република България.

Чл. 203.
(1) При гибел на кораба, засядането на кораба на плитчина, сблъскване или някакви други инциденти при първа възможност командирът на кораба докладва за инцидента, за предприетите мерки за избягване на инцидента, за спасяването на кораба и личния състав и за отстраняването на получените повреди.
(2) След пристигането в базата командирът на кораба представя писмено донесение.
(3) Към донесението командирът на кораба прилага:
1. спасените навигационен, вахтен и машинен дневник;
2. вахтените дневници на постовете за техническо и зрително наблюдение със записите, направени през последното денонощие, включително в момента на аварията;
3. карта с навигационната прокладка на кораба за денонощието преди и в момента на аварията;
4. схеми на маневрирането и курсограмите;
5. рапортите на командира на щурманската бойна част, на вахтения офицер и на други лица, съпричастни с аварията или наблюдавали предшествалите я обстоятелства.

Чл. 204.
(1) При сблъскване с друг кораб (съд) командирът на кораба е длъжен да изисква от командира на щурманската бойна част, от вахтения офицер, а при необходимост и от други лица подробни писмени рапорти за обстоятелствата на сблъскването и да ги представи заедно със своето донесение.
(2) В рапортите на командира на кораба и на лицата по ал. 1 се посочва:
1. времето и мястото на сблъскването, наименованието на кораба, с който е станало сблъскването, неговият флаг, фамилията на собственика и на командира (капитана);
2. посоката и силата на вятъра, атмосферното налягане, състоянието на морето по време на сблъскването, посоката и скоростта на течението, видимостта и други хидрометеорологични сведения;
3. пунктът на тръгването на собствения кораб, мястото за пристигането, курсът, скоростта, светлините, състоянието на средствата за наблюдение, положението на руля и други данни за своя кораб през времето, предшествало сблъскването;
4. времето, когато най-напред е бил открит другият кораб (съд) от средствата за наблюдение, взаимното положение, дистанцията, светлините;
5. курсът и скоростта на насрещния кораб (съд), определени от щурмана и БИП, сигналите и други данни за обстановката до сблъскването;
6. мерките, предприети от кораба, за предотвратяване на сблъскването (заповеди на машините, на руля, подаваните сигнали);
7. характерът на сблъскването на корабите, какви части са се сблъскали, под какъв ъгъл и положението след сблъскването;
8. мерките, предприети от корабите, след сблъскването;
9. повредите, получени от корабите - представят се чертежи или фотоснимки;
10. имало ли е на корабите лоцмани, старши началници, техните звания и фамилии;
11. кой е управлявал кораба в момента на аварията и местонахождението на командира на кораба.
(3) В рапортите си командирът на кораба и лицата по ал. 1 посочват само тези обстоятелства, които лично са наблюдавали.

Чл. 205.
(1) При сблъскване с кораб (съд) в море командирът на кораба няма право да се отдалечава от пострадалия кораб (съд), без да се убеди, че пострадалият кораб може безопасно да продължи плаването.
(2) Командирът на кораба използва всички възможности, за да състави с командира (капитана) на пострадалия кораб (съд) акт за нанесените повреди при сблъскването.
(3) При сблъскване с чуждестранен кораб (съд) командирът на кораба се ръководи от нормите на Международното морско право и ако обстановката позволява, използва всички възможности за съставяне на двустранен акт за морското произшествие.
(4) При невъзможност или отказ от другата страна да се състави акт командирът на кораба заявява и оформя морски протест в срок до 24 часа след пристигането на кораба в пристанището.

Чл. 206. При падане на човек зад борда командирът на кораба взема всички мерки за спасяване на падналия зад борда.

Задължения при строеж и ремонт на кораба

Чл. 207.
(1) Командирът на кораб, който се строи или се ремонтира, е длъжен да организира наблюдението за извършващите се работи, да контролира за тяхното изпълнение и качество и да съдейства за своевременното завършване на работите.
(2) Командирът на кораб е длъжен да организира изучаването от личния състав на устройството на кораба, оръжието и техническите средства с цел по-бързата му подготовка за провеждане на ходовите изпитания и за влизането му в строя.

Чл. 208. Командирът на кораба е длъжен незабавно да донася по команден ред и да излага своите съображения и изисквания към лицето, отговорно за строежа, съответно ремонта на кораба, когато установи:
1. неизправност или липса на средства за борба за живучест или несъответствието им на дадения тип кораб;
2. възможности за повреждане на оръжие и технически средства или за възникване на пожари от неизправности в електрооборудването и замърсяването на кораба с лесно запалими отпадъци;
3. нарушаване на херметичността на корпуса, което може да доведе до загуба на запаса от плавучест и до намаляване устойчивостта на кораба;
4. необходимост да се внесат изменения в разполагането на оръжието, техническите средства или корабните устройства, водещи към повишаване на бойната мощ на кораба, подобряване експлоатацията на техниката или на условията за настаняване и живот на екипажа;
5. липса или недостатъчно ефективна работа на техническите средства за почистване или събиране на нефтосъдържащи и други замърсители на водата.

Чл. 209. Когато екипажът е настанен на строящия се, съответно ремонтиращия се, кораб и възникне непосредствена опасност за кораба, командирът е длъжен да оглави борбата за живучест до пристигането на представителя на ремонтиращата организация, който носи отговорност за кораба.

Чл. 210.
(1) Когато екипажът не е настанен на строящия се, съответно ремонтиращия се, кораб охраната и организацията на борбата за живучест на кораба се осъществяват от ремонтиращата организация.
(2) В случаите по ал. 1 командирът на кораба е длъжен да следи за охраната на кораба и за осигуряването на борбата за неговата живучест.
(3) Когато командирът на кораба открие недостатъци по охраната или по осигуряването на борбата за живучест на кораба, той изисква тяхното отстраняване от лицата, отговорни за строежа, съответно ремонта на кораба.

Чл. 211.
(1) Ако външната и вътрешната охрана на строящия се, съответно ремонтиращия се, кораб се осъществява от личния състав на кораба, командирът отговаря за носенето на дежурната и вахтената служба в съответствие със специални инструкции.
(2) Инструкциите по ал. 1 се разработват от старши помощник-командира на кораба и представител на ремонтиращата организация и се утвърждават от командира на кораба и ръководителя на ремонтиращата организация.

Чл. 212.
(1) Корабът се въвежда в док и се поставя на килблоковете със средства на завода. Отговорността на командира на кораба за безопасното въвеждане в дока отпада от момента, когато форщевенът или ахтерщевенът на кораба пресече външната линия на батапорта (плаващия док).
(2) При излизане от дока отговорността на командира за плаването на кораба започва от момента, в който ахтерщевенът или форщевенът пресече външната линия на батапорта (плаващия док). Командирът на кораба е длъжен при влизане (излизане) от (в) док с личния състав на кораба да оказва съдействие на доковата администрация при извършването на работите.

Чл. 213. При влизане в състава на Военноморските сили на построения, съответно ремонтирания, кораб командирът на кораба е длъжен да определи тактико-техническите характеристики на кораба, които не са били определени в периода на изпитанията и да ги нанесе в тактическия формуляр на кораба.

Задължения при приемане и сдаване на кораба

Чл. 214. Приемането и сдаването на длъжността при смяна на командира на кораба се извършва в съответствие с Устава за войсковата служба на Въоръжените сили на Република България.

Чл. 215.
(1) При приемане на кораба командирът е длъжен да провери подготовката на личния състав, изправността на оръжието и техническите средства, състоянието на корпуса и помещенията на кораба, съответствието на записите в тактическия формуляр с фактическото състояние на кораба.
(2) При възможност до встъпването в длъжност приемащият командир се запознава на море с мореходните качества и маневрените свойства на кораба.

Чл. 216. Приемащият командир е длъжен да получи от сдаващия командир сведения, отнасящи се до непотопимостта на кораба, херметичност на корпуса, устойчивост при различни натоварвания, полагащата се документация, както и да провери наличността и състоянието на средствата за борба за живучест.

Чл. 217.
(1) Командирът, който приема кораба, встъпва в командване след подписването на акта за приемане и сдаване, без да чака неговото утвърждаване.
(2) Приемането и сдаването на кораба и встъпването в командване се обявява със заповед по кораба, записва се във вахтения дневник и се донася с рапорт до командира на съединението.
(3) Сдаващият командир напуска кораба, след като командирът на съединението утвърди акта. Встъпването в длъжност на новоназначения командир на кораба се обявява в заповед по частта.
(4) След отдаването на заповедта по частта командирът на дивизиона (поделението) при тържествена обстановка представя на екипажа новоназначения командир на кораба.

Чл. 218. В случаите, когато се наложи да се извърши бърза смяна, новият командир встъпва в командване на кораба незабавно, а след това, ако е необходимо, се назначава приемане на кораба.

Раздел X
Старши помощник-командир на кораб

Чл. 219.
(1) Старши помощник-командирът на кораба е подчинен на командира на кораба. Той е пръв заместник на командира и пряк началник на целия личен състав на кораба.
(2) Старши помощник-командирът на кораба ръководи подготовката на личния състав, всекидневната дейност на бойните части, службите или секторите и секциите и командите на кораба и изпълнява задълженията на началник на химическата и медицинската служба там, където тази длъжност не е предвидена по щата.

Чл. 220. Старши помощник-командирът на кораба отговаря за:
1. бойната готовност, отбраната и защитата на кораба;
2. подготовката, възпитанието и военната дисциплина на личния състав на кораба, организацията на взаимодействието между бойните части (службите, секторите и секциите) на кораба;
3. организацията на службата и реда на кораба, правилното разработване на корабните разписания и инструкциите и своевременното им коригиране, състоянието на отчета на личния състав, отчета на боеприпасите, личното оръжие и другите материални средства;
4. подготовката на кораба за бой и поход;
5. подготовката на личния състав по борба за живучест на кораба и ЯХБЗ.

Чл. 221.
(1) Старши помощник-командирът на кораба е длъжен:
1. да знае състоянието на кораба, оръжието и техническите средства, всички видове запаси и да взема мерки за поддържането им в съответствие с установените норми;
2. да съставя с участието на командирите на бойни части или сектори и секции и началниците на служби плановете за подготовката на кораба, да ги представя за утвърждаване от командира на кораба и да контролира тяхното изпълнение;
3. да ръководи подготовката на личния състав и всекидневната дейност на бойните части и службите (секторите и секциите) и командите на кораба;
4. да ръководи дейността на главния команден пункт (ГКП) на кораба;
5. да знае теоретическите основи и да умее практически да ръководи борбата за живучест на кораба;
6. да организира своевременното и правилно предаване на заповедите и разпорежданията на командира на кораба и старшите началници до всички бойни части и служби (сектори и секции) и да проверява за тяхното изпълнение, да отработва взаимодействието между бойните части и службите (секторите и секциите);
7. да обобщава опита от използването на оръжието и техническите средства в бойната подготовка и да прави предложения по тяхното усъвършенстване;
8. да знае деловите и моралните качества на офицерите и старшините на кораба;
9. да провежда подготовката на офицерите за носене на корабните дежурства и вахта на котва;
10. да обхожда кораба ежедневно, да контролира спазването на уставния ред, хигиенното състояние, поддържането на корпуса, помещенията, оръжието, боеприпасите и техническите средства на кораба;
11. да следи за воденето на вахтения и другите корабни дневници;
12. да изисква от помощник-командира и от командирите на бойни части и служби (сектори и секции) на кораба точно да се спазват мерките за безопасност и правилата за товарене и разтоварване на боеприпасите (ракети, снаряди, торпеда, мини и др.);
13. да взема мерки за осигуряване на кораба с устави, правила, ръководства, инструкции;
14. да контролира за своевременното и пълно осигуряване на кораба с полагащите се материални средства;
15. да извършва не по-рядко от един път на 2 месеца проверка на кораба, един път в месеца - преглед на оръжието, боеприпасите и техническите средства, и един път в денонощието да обхожда кораба.
(2) Старши помощник-командирът на кораба извършва проверките, които са предвидени в раздела за задълженията на началник на щаба на батальон от Устава за войсковата служба на Въоръжените сили на Република България.

Чл. 222.
(1) Старши помощник-командирът на кораба трябва да бъде готов всеки момент да смени командира на кораба, за което е длъжен:
1. до съвършенство да познава кораба, неговите тактико-технически данни, да умее да управлява кораба и да използва оръжието и техническите средства; да положи изпити за допуск до самостоятелно управление на кораба в установените срокове;
2. да бъде осведомен постоянно за всички заповеди и инструкции, получавани от командира на кораба от висшестоящите началници.
(2) При стоене на кораба на рейд, на котва (бочка, бакщов на друг кораб) не се допуска напускането на кораба от старши помощник-командира на кораба заедно с командира на кораба.

Чл. 223.
(1) Преди поход старши помощник-командирът на кораба е длъжен да се убеди, че са включени размагнитващите и другите противоминни устройства, че са попълнени запасите на кораба, че всички офицери, старшини и матроси са на кораба, че няма странични лица и 10 мин. преди снемането от котва (бочка, швартови) да доложи на командира на кораба за готовността на кораба за бой и поход.
(2) През време на похода старши помощник-командирът на кораба се осведомява за всичко случило се през време на плаването.

Чл. 224. Старши помощник-командирът на кораба замества командира на кораба при неговото отсъствие въз основа на писмена заповед, като едновременно изпълнява и своите непосредствени задължения.

Чл. 225.
(1) Ежедневно в определеното от командира на кораба време старши помощник-командирът приема от командирите на бойни части или сектори и секции и началниците на служби доклади за изпълнение на плана по бойната подготовка на кораба, както и за събитията през изтеклото денонощие, след което изготвя обобщен доклад и го докладва пред командира на кораба, както и му представя за утвърждаване плана за бойната подготовка на кораба за следващото денонощие.
(2) След като получи указания от командира на кораба за предстоящото денонощие, старши помощник-командирът вписва своите разпореждания в книгата за разпореждания и я предава на дежурния по кораб.
(3) Старши помощник-командирът запознава помощник-командира, командирите на бойни части или сектори и секции и началниците на служби с утвърдения план за бойната подготовка на кораба за следващото денонощие.
 
Чл. 226. Ежедневно преди вдигането на флага старши помощник-командирът представя на командира на кораба денонощната ведомост за състоянието на кораба, сутрешния доклад на вахтения офицер (приложение № 4 или приложение № 5, приложение № 8) и докладва за събитията, станали през нощта на рейда и на кораба.

Чл. 227. Старши помощник-командирът организира обявяването на необходимите заповеди и плана за бойната подготовка за следващото денонощие на личния състав от кораба пред строя, а така също прочита отделни точки от уставите.

Чл. 228.
(1) През време на авария, ако командирът на кораба счете за нужно да свали личния състав от кораба, старши помощник-командирът ръководи необходимите за тази цел мероприятия и се грижи за спазването на реда при товаренето на хората на спасителните средства.
(2) Старши помощник-командирът напуска кораба заедно с командира на кораба, освен ако не получи от него друга заповед.

Раздел XI
Помощник-командир на кораб

Чл. 229.
(1) Помощник-командирът на кораба е подчинен на командира на кораба и на старши помощник-командира на кораба. На подводниците той е втори заместник на командира на кораба. Помощник-командирът е пряк началник на целия личен състав на кораба.
(2) Помощник-командирът на кораба ръководи:
1. снабдителната служба на корабите, на които няма по щат началник на снабдителната служба;
2. службата на корабните наряди;
3. морската, строевата, физическата и огневата подготовка с щатното оръжие на личния състав;
4. слизането на личния състав на брега и пускането му в отпуск;
5. мероприятията по поддържането чистотата и реда на кораба и в кубриците на личния състав на кораба и в бреговата база.
(3) Ръководството на снабдителната служба се осъществява чрез офицера по снабдяването, съответно старшината на снабдителната команда.

Чл. 230. Помощник-командирът на кораба отговаря за:
1. поддържане от личния състав на установения вътрешен ред на кораба и в казармата (на плаващата база);
2. подготовката, възпитанието и военната дисциплина на подчинения му личен състав;
3. състоянието на службата на корабните наряди;
4. поддържането чистота на бордовете, горната палуба, надстройките, рангоута, жилищните помещения за общо ползване на кораба (бреговата или плаващата база);
5. безопасността при провеждането на корабни работи, свързани с вдигането на тежести и работа на личен състав зад борда и на височина;
6. състоянието и използването на катерите, лодките, котвените, буксирните и подемните устройства, за приготвянето им за поход и закрепването им по щормово, за изправността и готовността на щормовите леери и укрепления;
7. обучението по плуване на личния състав на кораба;
8. наличността, комплектуването, състоянието и готовността за действие на спасителните средства - спасителни ризи, кръгове и плотове.

Чл. 231.
(1) Помощник-командирът на кораба е длъжен:
1. да ръководи лично сложните работи по морската част, авралните работи и приборките на кораба;
2. да назначава съгласувано с командирите на бойни части или сектори и секции и началниците на служби личния състав на работа извън кораба и да контролира за изпълнението на тези работи;
3. да знае деловите, професионалните и моралните качества на непосредствено подчинения му личен състав;
4. да настанява личния състав на кораба и лицата, които временно се намират на кораба;
5. да се убеди преди поход, че на кораба няма странични лица, които нямат разрешение за участие в похода;
6. да извършва не по-рядко от един път на два месеца проверка на кораба, един път в месеца - преглед на оръжието, боеприпасите и техническите средства, и един път в денонощието да обхожда кораба.
(2) Помощник-командирът на кораба извършва проверките, които са предвидени в раздела за задълженията на началник на щаба на батальон от Устава за войсковата служба на Въоръжените сили на Република България.

Чл. 232.
(1) При авария помощник-командирът на надводния кораб ръководи работите на горната палуба, надстройките и по бордовете на кораба или действа по указание на командира на кораба.
(2) При необходимост чрез главния команден пункт помощник-командирът на надводния кораб иска разрешение да използва в свое подчинение аварийните партии и личен състав от бойните постове.

Чл. 233. През време на заводски ремонтни работи помощник-командирът следи за изпълнението на корабните правила от работниците и за разпределението на времето за деня и докладва на командира на кораба за необходимостта от усилване на вахтената и дежурната служба, ако обстановката налага това.

Чл. 234.
(1) Помощник-командирът на кораба изпълнява задълженията и се ползва с правата на старши помощник-командир на кораб по този устав, ако длъжността на последния не е предвидена в щата на кораба.
(2) В случаите по ал. 1 помощник-командирът на кораба изпълнява задълженията и по този раздел.

Раздел XII
Командир на сектор, секция, бойна част на кораб (началник на служба)

Чл. 235. Командирът на сектор, секция, бойна част на кораб (началникът на служба) е подчинен на командира и на старши помощник-командира на кораба и е пряк началник на целия личен състав на подчиненото му подразделение.

Чл. 236. Командирът на сектор, секция, бойна част на кораб (началникът на служба) отговаря за:
1. бойната готовност на подчиненото му подразделение и изпълнението на поставените задачи;
2. правилното поддържане и използване на оръжието, техническите средства, средствата за борба за живучест и имуществото на подчинената му бойна част (служба);
3. изпълнението на мероприятията по поддържане нивото на физическите полета в пределите на установените норми;
4. подготовката, възпитанието, военната дисциплина и психическото състояние на личния състав;
5. отработване на действията на военнослужещите от други бойни части и служби или сектори и секции, разписани в бойните разписания, за изпълнение на задълженията си на бойните постове на поверената му бойна част;
6. подготовката на личния състав по борба за живучест на кораба, оръжието и техническите средства;
7. своевременното снабдяване на бойната част (службата) със съответните видове доволствие;
8. организацията на специалната вахтена и дежурна служба в своето подразделение;
9. организацията и качественото преминаване на практиката на курсантите и стажантите от учебните заведения, разписани в бойната част.

Чл. 237. Командирът на сектор, секция, бойна част на кораб (началникът на служба) е длъжен:
1. да познава безупречно повереното му оръжие и технически средства и правилата за тяхното използване, умело да управлява бойната част при изпълнение на бойни задачи, да повишава своите знания по специалността;
2. да организира правилно експлоатацията и поддържането в изправност и боеспособност на оръжието, боеприпасите, техническите средства и имуществото на своята част, лично да проверява не по-рядко от един път в месеца тяхното състояние и отчетност;
3. да ръководи подготовката и провеждането на ученията и занятията с подчинените му офицери и старшини;
4. да организира подготовката на ръководителите на занятия и бойни учения и да знае степента на подготовката на офицерите, старшините и матросите, да готви подчинените си за носене на корабната и специалната вахтена и дежурна служба;
5. да ръководи приемането и да следи за наличността, пазенето на запасите и тяхното изразходване съгласно установените норми;
6. да знае деловите, професионалните и моралните качества на подчинените офицери, старшини и матроси;
7. да се грижи за материално-битовото осигуряване и за запазване здравето на личния състав от подразделението;
8. да поддържа строг вътрешен ред в бойната част или сектора, секцията, да следи за реда в завежданите от него жилищни и служебни помещения;
9. да следи за разпределението на личния състав от подразделението по корабните разписания и да докладва на старшия помощник-командир за необходимите изменения;
10. да следи за изпълнението от личния състав на мерките за безопасност при провеждане на практически занятия, учения и работи с оръжието и техническите средства;
11. да контролира провеждането на ремонтните работи със средствата на предприятията (фирмите) и да ръководи ремонта, извършван със силите на подчинения му личен състав;
12. своевременно да прави необходимите записвания в дневниците, формулярите и други документи, които се водят в бойната част или сектора, секцията;
13. ежедневно да обхожда служебните, жилищните и други помещения и в определеното от командира на кораба време да докладва на старши помощник-командира на кораба за изпълнението на плана за занятията и работите, за инцидентите през деня и за необходимите мероприятия в бойната част или сектора, секцията през следващото денонощие.

Чл. 238. Командирът на сектор, секция, бойна част на кораб (началникът на служба) е длъжен в случай на неизправна работа на оръжието и техническите средства незабавно да докладва на командира на кораба и да вземе всички зависещи от него мерки за най-бързото им възстановяване.

Чл. 239. Командирът на сектор, секция, бойна част на кораб (началникът на служба) е длъжен след изпълнение на задачите по подготовката на море и при завръщане в своята база или друг пункт за базиране, по сигнал "Учебна тревога", да провери личния състав, да прегледа оръжието и техническите средства и се убеди, че стволовете на артилерийските и бомбовите установки и патронниците за изхвърлящи гилзи на торпедните апарати са празни и да докладва на ГКП за: наличието на личния състав; състоянието на материалната част; изразходваните гориво-смазочни материали и боеприпаси; снемането и прибирането в кранците за първи изстрел (погребите) на бойните снаряди и подводните бомби от артилерийските и бомбовите установки.

Чл. 240.
(1) При авария на кораба командирът на сектор, секция, бойна част на кораб (началникът на служба) ръководи работите по борбата за живучест на кораба в своето подразделение.
(2) В случай на напускане на кораба от личния състав и в изпълнение на указанията на командира на кораба командирът на сектор, секция, бойна част на кораб (началникът на служба) определя реда за прекратяване на работата и напускането на бойните постове от личния състав.

Чл. 241. По време на ремонта на кораба командирът на сектор, секция, бойна част на кораб (началникът на служба) е длъжен да изучи и да организира изучаването от подчинените му на оръжието и техническите средства на бойната част или сектора, секцията. Своите бележки и предложения той докладва на старши помощник-командира на кораба или на командира на кораба.

Чл. 242. Командирът на сектор, секция, бойна част на кораб (началникът на служба) е длъжен да изпълнява указанията на флагманския специалист от своето и висшестоящото съединение, отнасящи се до подготовка на личния състав, организацията на службата, бойното използване, поддържането и ремонта на оръжието и техническите средства, използването на запасните части, инструментите и принадлежностите. За получените указания той е длъжен да доложи на командира на кораба.

Чл. 243. Командирът на сектор, секция, бойна част на кораб (началникът на служба), който по съвместителство изпълнява задълженията на флагманския специалист на съединението, не се освобождава от носенето на службата на кораба и от носенето на нарядите.

Чл. 244. Специалните задължения на командирите (началниците) и другите длъжностни лица от бойните части (службите, секторите и секциите) са определени в "Книга за корабните разписания".

Раздел XIII
Командир на група (оръдие, батарея)

Чл. 245. Командирът на групата е подчинен на командира на сектор, секция, бойна част на кораб (началника на служба) и е пряк началник на целия личен състав на подразделението.

Чл. 246.
(1) Командирът на групата отговаря за бойната готовност на подразделението, за успешното изпълнение на поставените задачи, за подготовката, възпитанието, психическото състояние и военната дисциплина на личния състав, за изправното състояние и правилното използване на повереното му оръжие и технически средства.
(2) Командирът на групата отговаря за отработване действията на военнослужещите и от други бойни части и служби или сектори и секции, разписани в бойното разписание, и за изпълнение на задълженията на бойните постове от дадената група.

Чл. 247.
(1) Командирът на групата е длъжен:
1. да знае до съвършенство устройството и правилата за използване на оръжието и техническите средства на подразделението и своевременно да докладва на командира на бойната част за всички забелязани неизправности;
2. да ръководи подготовката на групата и лично да провежда занятия със старшините и матросите;
3. да следи за правилното обучение на матросите от старшините на команди и командирите на отделения и да знае практическата подготвеност на личния състав от подразделението за изпълнение на задълженията им на бойните постове;
4. да осигури непрекъсната работа на поверената материална част, борбата за живучест на оръжието и техническите средства, борбата с вода и пожари в района на бойните постове на групата и херметизацията на помещенията на групата;
5. да изисква и да контролира мерките за безопасност при практически занятия, учения и при работа с оръжието и техническите средства; да носи лична отговорност за изпълнението на разпоредбите на чл. 174 от настоящия устав в касаещия го обем;
6. да готви подчинените си за носенето на службата на корабните наряди и да контролира носенето на службата от тях, да проверява правилното водене на графика за наряда по служба;
7. да проверява най-малко два пъти в седмицата състоянието на оръжието и техническите средства на подчиненото подразделение, а така също правилното поддържане и пазене на боеприпасите, щатното оръжие и имуществото на групата;
8. да знае деловите, професионалните и моралните качества на личния състав, името, фамилията и годината на раждане, професията до военната служба, успехите и недостатъците по бойната подготовка на военнослужещите;
9. да следи за своевременното предоставяне на подчинените с всички полагащи им се доволствия;
10. да изисква от подчинените си да спазват формата на облеклото, да следи за външния им вид и строевите навици, за правилното стъкмяване и пазене на облеклото и да проверява наличността му;
11. да се грижи за запазване здравето на своите подчинени, да следи за провеждането на профилактичните мероприятия, да следи за спазването на правилата на личната хигиена, редовното ходене на баня, за смяната на бельото и постелните принадлежности;
12. да наблюдава за чистотата и реда в зачислените му помещения и не по-малко от един път в денонощието да го преглежда;
13. да докладва на командира на бойната част или сектора, секцията (на началника на службата) своите предложения за изменение на разписанията в зависимост от разместването на личния състав на групата.
(2) Командирът на групата отговаря за подготовката на личния състав от своята група по борба за живучест. При авария на кораба той ръководи борбата за живучест в повереното му подразделение.

Раздел XIV
Командир на отсек на подводница

Чл. 248.
(1) За командири на отсеци се назначават офицери или старшини, включени в разписанието за бойна тревога по отсеци.
(2) Командирът на отсека е подчинен на старши помощник-командира по въпросите на организацията на службата и реда в отсека.
(3) Командирът на отсека изпълнява указанията на командира на електромеханичната бойна част по въпросите на техническото поддържане на готовността на отсека за потапяне, при потапяне и изплаване, при експлоатацията на главните и спомагателните механизми, при борбата с пожари и с нахлуване на вода в подводницата.

Чл. 249.
(1) Командирът на отсека ръководи действията на личния състав при преглед и превъртане на оръжието и техническите средства, при приготвяне на отсека за потапяне, при потапяне и изплаване, при водене на борба за живучест на отсека, по време на тревоги, използване на средствата за регенерация, почистване и газов контрол на въздуха.
(2) Командирът на отсека е длъжен:
1. да знае устройството на своя отсек;
2. да изучава постоянно и добре да познава морално-психическите и деловите качества на личния състав, разписан в отсека, нивото на подготовка и недостатъците на всеки военнослужещ;
3. да поддържа свръзка с централния пост;
4. да следи за постоянната херметичност на отсека;
5. да ръководи привеждането в действие на средствата за регенерация и газов контрол на въздуха;
6. да следи за наличността и поддържането в изправност на средствата за регенерация и газов контрол на въздуха, на аварийния запас от храна, питейна вода, аптечката, аварийните средства и имуществото, намиращи се в отсека;
7. да ръководи приборката в отсека и да следи за поддържането на отсека в изправно състояние.
(3) При стоянка в базата ежедневно в края на работния ден да сдава отсека на дежурния по подводница в състояние съгласно инструкция за състояние на подводницата в базата.

Чл. 250.
(1) При подготовката на подводницата за бой и поход и потапяне командирът на отсека лично проверява херметичността на отсека и изправността на средствата за регенерация на въздуха, стационарните и преносимите средства за осветление, аварийните фенери, наличността на аварийните спасителни апарати и аварийния инструмент, изправността на намиращите се в отсека прибори и закрепването на имуществото по походно, за което докладва на старши помощник-командира в присъствието на командира на електромеханичната бойна част (когато той проверява отсека).
(2) Със заповед на командира на подводницата в помощ на командира на отсека се назначава старшина на отсека.

Раздел XV
Флагмански старшина на военноморска база

Чл. 251.
(1) Флагманският старшина на военноморската база е подчинен на командира на базата.
(2) Флагманският старшина на военноморската база осъществява контрол на старшинския и матроския състав от военноморската база.
(3) Всички указания на флагманския старшина на военноморската база, отнасящи се до спазване на корабните правила и поддържането на образцов ред на корабите, колективните и индивидуалните спасителни средства, поддържането на образцов външен вид от старшините и матросите, са задължителни за изпълнение от старшинския и матроския състав на базата.
(4) Флагманският старшина е най-близък помощник на командира на военноморската база при:
1. работата със старшинския и матроския състав;
2. изучаване на потребностите на старшинския и матроския състав;
3. поддържането на чистотата на корабите;
4. организацията на корабните работи и контрола за тях;
5. обучението на старшините и матросите по морска практика;
6. поддържането и използването на катерите и лодките.
(5) Флагманският старшина е длъжен:
1. да подпомага командира на военноморската база в работата му със старшинския и матроския състав;
2. да знае типа кораби на въоръжение във военноморската база, техните основни тактико-технически данни, средствата, които осигуряват техните непотопимост и безопасност в пожарно отношение, средствата за защита от оръжията за масово поразяване и настаняването на личния състав;
3. да знае правилата за рейдовата служба и правилата за зрителната свръзка;
4. да умее да управлява катер и лодка;
5. да контролира планирането и провеждането на занятия и учения от флагманските старшини в дивизионите;
6. да осигурява провеждането на инструктажите и учебно-методическите занятия във военноморската база, като следи за изучаване на мерките за безопасност;
7. да осъществява контрол за изпълнението на мероприятията от разпределението на времето за деня;
8. да знае името, презимето, фамилията, годината на раждане, семейното положение и местоживеенето (адреса) на флагманските старшини на дивизионите и на старшините и сержантите от командването и обслужващите поделения на военноморската база;
9. да изучава личностните особености, професионалните качества и възможности на старшините от военноморската база, да изготвя предложения, свързани с развитието им, и след съгласуване с командирите на дивизиони и подразделения да предлага целесъобразни решения на командира на военноморската база;
10. да участва в разработването на плановете за бойна подготовка в обема, свързан със старшинския състав;
11. да подпомага командирите на подразделения при изготвянето на графика за годишен отпуск на старшините и сержантите от командването и обслужващите поделения на военноморската база и след утвърждаване да следи за неговото спазване;
12. да участва в разглеждането на предложенията от командирите относно назначаване на длъжност, освобождаване от кадрова военна служба, повишаване и понижаване във военно звание, награждаване и налагане на дисциплинарни наказания на старшините от военноморската база;
13. да познава и стриктно прилага във войсковия живот наставленията, ръководствата, методиките и пособията, определящи специфичните задачи за родовете сили във военноморската база;
14. да участва в изготвяне на плановете за разместване на старшините във военноморската база;
15. да подпомага командира на военноморската база при определянето на старшините и матросите за обучение в курсове за квалификация и в учебни заведения;
16. да следи за външния вид и носенето на военната униформа от старшините и матросите от дивизионите;
17. да контролира воденето на отчетността за дежурствата на старшинския състав в командването и обслужващите поделения на военноморската база;
18. да контролира и изисква правилното изпълнение на функционалните задължения от всички старшини във военноморската база, като им оказва методическа помощ при обучението и възпитанието на матроския състав;
19. да участва в процеса на анализ на кадровото развитие, преоценка на възможностите и актуализиране на варианта за кадрово развитие на старшините от военноморската база;
20. да подпомага командирите при атестирането на старшините и изготвя становища относно рапорти, молби и жалби по кадрови въпроси;
21. да участва при провеждането на беседи от командира на военноморската база със старшините и матросите при получаване на предложения, представления, рапорти, жалби и др.;
22. да работи за съхраняване положителните традиции във военноморската база;
23. да следи за прилаганата дисциплинарна практика от старшинския състав и оказва помощ за подобряване на педагогическите му умения при работа с личния състав;
24. да провежда лично инструкторско-методически занятия по теми и проблеми, утвърдени от командира на военноморската база;
25. да проверява най-малко един път в месеца състоянието на вътрешния ред и носенето на дежурно-вахтената служба от старшините и матросите и да докладва за резултатите на командира на военноморската база;
26. да работи за усъвършенстване на лидерските качества на старшините от дивизионите;
27. да съдейства и контролира за:
а) образцовото поддържане на палубите, надстройките и бордовете на корабите;
б) правилното използване на подемните устройства на корабите, тяхното своевременно проверяване и изпитване;
в) бояджийските работи на корабите;
г) състоянието на спасителните лодки;
28. да съдейства в корабните товарно-разтоварни работи и да докладва на командира на военноморската база всички сведения за състоянието на приспособленията, които се използват, и да следи да не се натоварват повече от допустимото.

Раздел XVI
Флагмански старшина на корабен дивизион

Чл. 252.
(1) Флагманският старшина на корабния дивизион е подчинен на командира на дивизиона.
(2) Флагманският старшина на корабния дивизион осъществява контрол на старшинския и матроския състав от дивизиона.
(3) Всички указания на флагманския старшина на корабния дивизион, отнасящи се до спазване на корабните правила и поддържането на образцов ред на корабите, използването на подемните устройства, включително стрели, кранове, лебедки, шпилове, брашпилове, колективните и индивидуалните спасителни средства, поддържането на образцов външен вид от старшините и матросите, са задължителни за изпълнение от старшинския и матроския състав на дивизиона.
(4) Флагманският старшина е най-близък помощник на командира на дивизиона при:
1. работата със старшинския и матроския състав;
2. изучаване на потребностите на старшинския и матроския състав;
3. поддържането на чистотата на корабите;
4. организацията на корабните работи и контрола за тях;
5. обучението на старшините и матросите по морска практика;
6. поддържането и използването на катерите и лодките.
(5) Флагманският старшина е длъжен:
1. да подпомага командира на дивизиона в работата му със старшинския и матроския състав;
2. да знае устройството на типа кораби от дивизиона, техните основни тактико-технически данни, средствата, които осигуряват техните непотопимост и безопасност в пожарно отношение, средствата за защита от оръжието за масово поразяване и настаняването на личния състав;
3. да знае правилата за рейдовата служба и правилата за зрителната свръзка;
4. да умее да управлява катер и лодка;
5. да знае името, презимето, фамилията, годината на раждане, семейното положение и местоживеенето (адреса) на старшините от дивизиона;
6. да изучава личностните особености, професионалните качества и възможности на старшините от дивизиона, да изготвя предложения, свързани с развитието им, и след съгласуване с командирите на подразделения да предлага целесъобразни решения на командира на дивизиона или неговия заместник;
7. да участва в разработването на плановете за бойна подготовка в обема, свързан със старшинския състав;
8. да подпомага командирите на кораби и командира на дивизиона при изготвянето на графика за годишен отпуск на старшините от дивизиона и след утвърждаване да следи за неговото спазване;
9. да участва в разглеждането на предложенията от командирите относно назначаване на длъжност, освобождаване от кадрова военна служба, повишаване и понижаване във военно звание, награждаване и налагане на дисциплинарни наказания на старшините от дивизиона;
10. да познава и стриктно прилага във войсковия живот наставленията, ръководствата, методиките и пособията, определящи специфичните задачи за рода сили;
11. да участва в изготвяне на плановете за разместване на старшините от дивизиона;
12. да подпомага командира на дивизиона при определянето на старшините и матросите от дивизиона за обучение в курсове за квалификация и в учебни заведения;
13. да следи за изпълнението на правилата за лична хигиена, външния вид и носенето на военната униформа от старшините и матросите от дивизиона;
14. да се грижи за бита на военнослужещите от дивизиона;
15. да изучава социалните потребности и интереси на старшинския и матроския състав от дивизиона и оказва помощ и съдействие за тяхното решаване;
16. да контролира воденето на отчетността за дежурствата на старшинския състав от дивизиона;
17. да контролира и изисква правилното изпълнение на функционалните задължения от всички старшини в дивизиона, като им оказва методическа помощ при обучението и възпитанието на матроския състав;
18. да участва при изготвянето на анализ на кадровото развитие, преоценка на възможностите и актуализиране на варианта за кадрово развитие на старшините от дивизиона;
19. да изготвя сведения, справки, информации по числения и качествения отчет за окомплектоването на дивизиона с личен състав, както и анализ на количественото и качественото окомплектоване със старшини и матроси в дивизиона;
20. да подпомага командирите при атестирането на старшините от дивизиона и изготвя становища относно рапорти, молби и жалби по кадрови въпроси;
21. да участва при провеждането на беседи от командира на дивизиона със старшините и матросите при получаване на предложения, представления, рапорти, жалби и др.;
22. да води щатно-длъжностната книга на дивизиона, като своевременно отразява промените в старшинския и матроския състав и води поименен ръчен отчет на всички кадрови военнослужещи от дивизиона;
23. да работи за съхраняване положителните традиции в дивизиона и за усъвършенстване стимулите, като води на отчет наложените наказания и приложените поощрения към старшинския състав;
24. да следи за прилаганата дисциплинарна практика от старшинския състав и му оказва помощ за подобряване на педагогическите умения при работа с личния състав;
25. да провежда лично инструкторско-методически занятия по теми и проблеми, утвърдени от командира на дивизиона;
26. да проверява най-малко два пъти в месеца състоянието на вътрешния ред и носенето на дежурно-вахтената служба от старшините и матросите и да докладва за резултатите на командира на дивизиона;
27. да работи за усъвършенстване на лидерски качества на старшините от дивизиона;
28. да контролира и съдейства за:
а) образцовото поддържане на палубите, надстройките и бордовете на корабите;
б) правилното използване на подемните устройства на корабите, тяхното своевременно проверяване и изпитване;
в) бояджийските работи на корабите;
г) състоянието на спасителните лодки и закрепването на всички предмети на палубите;
29. да съдейства в корабните товарно-разтоварни работи и да докладва на командира на дивизиона всички сведения за състоянието на приспособленията, които се използват, и да следи да не се натоварват повече от допустимото;
30. да осъществява контрол и да оказва помощ при работата с корабните котвени и вързални устройства и принадлежности.

Раздел XVII
Началник на административно отделение, той и комендант на кораб

Чл. 253.
(1) Началникът на административно отделение, той и комендант, е подчинен на старши помощник-командира на кораба и на командира на логистичния сектор.
(2) Заповедите на началника на административното отделение, той и комендант, отнасящи се до спазването на корабните правила и поддържането на вътрешния ред в жилищните и битовите помещения на кораба, са задължителни за всички старшини и матроси на кораба.
(3) Началникът на административно отделение, той и комендант на кораба, отговаря за:
1. военната дисциплина на личния състав на кораба;
2. вътрешния ред на кораба;
3. състоянието на отчета на личния състав;
4. уставното носене на корабните дежурства и вахтата;
5. работата на административното отделение на кораба.
(4) Началникът на административно отделение, той и комендант на кораба, е длъжен:
1. да познава до съвършенство устройството на кораба и във всеки момент да знае състоянието на вътрешния ред на кораба;
2. да знае деловите и моралните качества на старшините и матросите на кораба;
3. да провежда подготовката на старшините и матросите за носене на корабните дежурства и вахтата;
4. да обхожда кораба ежедневно, да контролира спазването на уставния ред, хигиенното състояние и поддържането на реда в помещенията на кораба;
5. да контролира качественото извършване на приборките по кораба;
6. да контролира носенето на корабните дежурства и вахта, за откритите недостатъци да докладва на старши помощник-командира на кораба и да прави предложения за подобряване на реда за носене на корабните дежурства и вахта;
7. да контролира спазването на разпределението на времето за деня, формата на облеклото и корабните правила;
8. да възпитава старшините и матросите в дух на организираност и висока дисциплина, акуратност и преданост към кораба и морската служба;
9. да преглежда ежедневно личния състав в строя - външния му вид и състоянието на облеклото;
10. да контролира назначаването на старшините и матросите за носене на корабните дежурства и вахта, като преди развода преглежда назначените в денонощен наряд; да ги инструктира, да проверява как знаят своите задължения и своевременно да изпраща на развод;
11. да ръководи дейността на административното отделение на кораба в съответствие с отдадените заповеди и разпореждания;
12. да изисква от всички военнослужещи, намиращи се на кораба, строго да спазват установените правила за поведение на кораба;
13. да организира настаняването и осигуряването на военни команди, пътници, личен състав от военни учебни заведения и други външни лица съгласно положението за командите и лицата, намиращи се временно на кораба.

Раздел XVIII
Главен боцман (боцман)

Чл. 254.
(1) Главният боцман е подчинен на помощник-командира на кораба и е пряк началник на личния състав от боцманската команда, а на подводницата - на командата рулеви сигналчици.
(2) Старшините и матросите на кораба са подчинени на главния боцман по отношение на вътрешната служба.
(3) Всички заповеди на главния боцман, отнасящи се до спазване на корабните правила и поддържането на образцов външен вид на кораба, използването на подемните устройства, включително стрели, кранове, лебедки, а на подводниците - и заповедите, отнасящи се до поддържането на жилищните и битовите помещения на кораба, на бреговата и плаващата база, са задължителни за изпълнение от старшинския и матроския състав на кораба.

Чл. 255.
(1) Главният боцман отговаря за образцовото поддържане на горната палуба, надстройките и бордовете, за правилното използване на подемните устройства на кораба, тяхното своевременно проверяване и изпитване, а така също за бояджийските работи на кораба.
(2) Главният боцман изпълнява разпоредбите на чл. 260 и 261, когато носи отговорност за подчинен личен състав.
(3) На корабите, където длъжността главен боцман не се предвижда, неговите задължения изпълнява старшият боцман (боцманът).

Чл. 256. Главният боцман е най-близък помощник на помощник-командира на кораба при:
1. поддържането на чистотата на кораба;
2. организацията на корабните работи и контрола за тях;
3. обучението на старшините и матросите по морска практика;
4. поддържането и използването на катерите и лодките.

Чл. 257. Главният боцман е длъжен да знае:
1. устройството на своя кораб, неговите основни тактико-технически данни, средствата, които осигуряват борбата за живучест, средствата за защита от оръжията за масово поразяване и настаняването на личния състав на кораба;
2. котвените, буксирните и рулевите устройства на кораба;
3. особеностите на намиращите се на кораба подемни устройства, техните въжета, блокове, тяхното качество, допустимото им натоварване и правилата за използването им в различни случаи;
4. правилата за рейдовата служба и правилата за зрителната свръзка.

Чл. 258. Главният боцман е длъжен:
1. да участва по заповед на помощник-командира на кораба в корабните товарно-разтоварни работи, да докладва на ръководителя на работите всички сведения за състоянието на приспособленията, които се използват, и да следи да не се натоварват повече от допустимото;
2. да присъства при извършването на всички дейности, свързани с неговото завеждане;
3. да заменя своевременно дошлите до негодност или изслужилите определените срокове въжета от такелажа с нови, да поддържа в изправност товарните устройства и техните принадлежности, включително кранове, вистрели, стрели, талии, шкентели, блокове, гакове и др.; да докладва на помощник-командира на кораба за всички забелязани неизправности и да взема мерки за тяхното отстраняване;
4. да поддържа в пълна изправност и готовност за действие котвите, котвените вериги и техните принадлежности, да наблюдава за подреждането на котвените вериги и за закрепването на жвакагалса;
5. да води лично формулярите на котвените вериги, да се грижи за периодичния преглед и освидетелстването им, своевременното им боядисване и маркировка, за изправността на вертлюгите и контрафорсите;
6. да проверява поддържането на реда и чистотата на корабните лодки и техните принадлежности; да следи греблата, рангоутът и ветрилата да са прогонени и цялото лодъчно имущество да се намира на своите места; за всички забелязани неизправности да докладва на помощник-командира на кораба и да взема мерки за незабавното им отстраняване;
7. да умее да управлява катер и лодка;
8. да контролира подготовката на спасителните лодки за спускане, закрепването на катерите, лодките и всички предмети на горната палуба;
9. да взема мерки за предпазване на вътрешните помещения на кораба от заливане с вода през люковете, вратите и вентилационните устройства, да следи спасителните устройства и щормовите леери да се намират на определените им места и да са в пълна изправност, да ръководи закрепването по щормово на предметите на горната палуба, да проверява дали хвъргалата се намират на определените им места на горната палуба;
10. да ръководи бояджийските работи;
11. да следи за привеждането в ред и щателното почистване на всички корабни жилищни помещения, умивални, галюни, изходи към горната палуба и надстройките;
12. да взема мерки за отстраняване на забелязаните пропуски от страна на матросите и старшините по чистотата и реда на горната палуба и в жилищните помещения, в случай на нужда да докладва за това на дежурния по кораб и на помощник-командира;
13. да се намира на бака при заставане/снемане на кораба на/от котва/бочка/швартови и по указание на помощник-командира на кораба да ръководи всички действия, свързани със заставането на кораба на котва/бочка/швартови, или снемането му от котва/бочка/швартови; при заставане на кораба с кърмата към пирса след отдаването на котвата да преминава към кърмата в разпореждане на офицера, който ръководи работите на кърмата;
14. да обикаля кораба с лодка при стоянка на рейд ежедневно след завършване на приборката и при откриване на замърсявания на бордовете или други недостатъци да взема мерки за отстраняването им, да следи задбордните трапове, вистрелите и швартовите да са в необходимия ред;
15. да организира и да ръководи действията на командата в съответствие с подаваните сигнали и разпорежданията на помощник-командира на кораба.

Раздел XIX
Старшина на бойна част

Чл. 259. Старшината на бойната част е подчинен на командира на групата или на командира на бойната част (службата). Той е пряк началник на всички старшини и матроси от бойната част и отговаря за:
1. обучението, възпитанието, военната дисциплина на личния състав на бойната част;
2. правилното използване и изправното състояние на оръжието и техническите средства и успешното изпълнение на поставените задачи на бойната част;
3. правилното носене на службата на корабните наряди от подчинените му старшини и матроси и вътрешния ред в подразделението;
4. общата подготовка на личния състав на бойната част;
5. запазването и изправното състояние на облеклото на личния състав и инвентарното имущество на бойната част.
 
Чл. 260. Старшината на бойната част е длъжен:
1. да познава до съвършенство материалната част от своето завеждане и да следи за нейното правилно използване и подреждане; умело да ръководи бойната част при изпълнение на бойни задачи;
2. да обучава подчинените си да умеят да използват своето оръжие и технически средства във всякакви условия и да водят борба за живучест на бойния пост, да следи за правилното обучение на матросите от командирите на отделения; лично да провежда с личния състав от бойната част занятия и тренировки по указания на командира на бойната част;
3. да докладва на командира на бойната част за състоянието на оръжието и техническите средства, които той завежда, а така също за всички молби на подчинените, за поощрения и наказания;
4. да познава всеки подчинен - неговото име, фамилия, година на раждане, лични качества, професия до военна служба, семейно положение, успехи и недостатъци в бойната подготовка;
5. да изисква от подчинените строго да спазват разпределението на времето за деня, формата на облеклото и корабните правила, да ги възпитава в дух на организираност и висока дисциплина, акуратност, преданост към кораба и морската служба;
6. да знае къде се намират и какво правят подчинените му, незабавно да докладва на командира на бойната част за всички инциденти;
7. да поддържа чистота и ред в завежданите от него помещения;
8. да проверява един път в седмицата изправността на средствата за защита, които се намират в подчинените му, и уменията им да ги използват;
9. да преглежда ежедневно личния състав в строя - външния му вид и състоянието на облеклото;
10. да се грижи за подчинените и да вниква в техните нужди, да следи за своевременното получаване от личния състав на полагащото се облекло и други видове доволствие, за правилното им пазене и използване;
11. да контролира назначаването на матросите и командирите на отделения на служба за носене на корабните и специалните наряди.

Раздел XX
Старшина на команда (група)
 
Чл. 261. Старшината на командата (групата) е подчинен на командира на групата или на командира на бойната част (началника на службата). Той е пряк началник на всички старшини и матроси от командата и отговаря за:
1. обучението, възпитанието, военната дисциплина и моралното състояние на личния състав на командата;
2. правилното използване и изправното състояние на оръжието и техническите средства и успешното изпълнение на поставените задачи;
3. правилното носене на службата на корабните наряди от подчинените и вътрешния ред в подразделението;
4. общата подготовка на личния състав на командата;
5. запазването и изправното състояние на облеклото на личния състав и имущество на командата.

Чл. 262. Старшината на командата е длъжен:
1. да познава до съвършенство материалната част от своето завеждане и да следи за нейното правилно използване и поддържане; умело да ръководи командата при изпълнението на бойните задачи;
2. да обучава подчинените си да умеят да използват своето оръжие и технически средства във всякакви условия и по борбата за живучест на бойния пост, да следи за правилното обучение на матросите от командирите на отделения, лично да провежда с личния състав от командата занятия и тренировки по указание на командира на групата (бойната част);
3. да докладва на командира на подразделението за състоянието на оръжието и техническите средства, които той завежда, а така също за всички молби на подчинените, за поощренията и наказанията, наложени на неговите подчинени;
4. да наблюдава за извършения от предприятията ремонт на оръжието и техническите средства, които той завежда, и да ръководи ремонта, който се изпълнява от личния състав;
5. да познава всеки подчинен - неговото име, фамилия, година на раждане, лични качества, професия до военната служба, семейно положение, успехи и недостатъци в подготовката;
6. да изисква от подчинените строго да спазват разпределението на времето за деня, формата на облеклото, корабните правила, да ги възпитава в дух на организираност и висока дисциплина, акуратност, примерност, честност, стремеж да овладяват техниката, любов към кораба и морската служба;
7. да знае къде се намират и какво правят подчинените му, незабавно да докладва на командира на подразделението за всички инциденти в командата;
8. да поддържа чистота и ред в завежданите от него помещения;
9. да проверява един път в седмицата изправността на средствата за защита, които се намират в подчинените му, и умението им да ги използват;
10. да преглежда ежедневно личния състав в строя - външния му вид и състоянието на облеклото;
11. да се грижи за подчинените и да вниква в техните нужди, да следи за своевременното получаване от личния състав на полагащото се облекло и други видове доволствие, за правилното им пазене и използване;
12. да назначава старшините от своята команда и да контролира назначаването на матросите от командирите на отделения по службата на корабните и специалните наряди.

Раздел XXI
Командир на отделение

Чл. 263. Командирът на отделението е подчинен на старшината на командата (групата) и е непосредствен началник на целия личен състав на отделението.

Чл. 264. Командирът на отделението отговаря за успешното изпълнение от отделението на поставените задачи, обучението, възпитанието, военната дисциплина и моралното състояние на личния състав от отделението, строевите навици и външния вид на подчинените, правилното използване и пазене на оръжието, техническите средства, средствата за защита, снаряжението, облеклото, обувките и за поддържането им в ред и изправност.

Чл. 265. Командирът на отделението е длъжен:
1. да командва умело отделението при изпълнението на задачите, да обучава и да възпитава матросите от своето отделение, да знае методиката за провеждане на занятия, тренировки и учения на бойния пост;
2. да възпитава матросите в любов към кораба, военноморската служба, своето оръжие и техническите средства и да ги учи да ги пазят;
3. да създава у матросите строеви навици, физическа издръжливост, да ги учи на плуване и морска практика;
4. да познава всеки подчинен - неговото име и фамилия, година на раждането, личните качества, професията преди военната служба, семейното положение, успехите и недостатъците в бойната му подготовка;
5. да знае своето завеждане, да го поддържа в пълна изправност и чистота, да спазва изискванията на техническите инструкции по грижите за него, а така също задълженията на подчинените му по корабните разписания и тревога;
6. да преглежда ежедневно завеждането и средствата за защита на подчинените и да докладва на старшината на командата за всички забелязани неизправности;
7. да умее да управлява лодка с гребла и ветрила;
8. да изисква от подчинените строго да спазват военната дисциплина, разпределението на времето за деня, формата на облеклото, корабните правила и организираността в учебния процес, работата и бита;
9. да следи за чистотата, опрятността, изправността на облеклото на подчинените и спазване от тях на лична хигиена;
10. да проверява не по-рядко от един път в месеца наличието на облеклото на подчинените и съответствието му със записаното в раздавателната ведомост;
11. да се грижи за чистотата на служебните и жилищните помещения, завеждани от него;
12. да докладва своевременно на старшината на командата за заболявания на подчинените, за извършените от тях нарушения и взети от него дисциплинарни мерки за въздействие, а така също при загубване или повреждане на облеклото и корабното имущество;
13. да се грижи за удовлетворяването на законните искания, жалби и заявления на подчинените;
14. да знае къде се намират и какво правят подчинените му;
15. да контролира подготовката на матросите от подчиненото му отделение за носене на корабните и специалните наряди.
 
Чл. 266.
(1) Командирът на отделението в съответствие с разписанието за тревога може да бъде назначен за командир на боен пост.
(2) В случаите по ал. 1 командирът на отделението е длъжен:
1. да осигурява правилната и непрекъсната работа на оръжието и техническите средства на бойния пост;
2. бързо да отстранява повредите на оръжието и техническите средства;
3. да води борба с пожарите и нахлуването на вода на бойния пост;
4. своевременно и организирано да преминава на запасни средства или способи за управление;
5. да организира оказването на първа помощ на ранените и поразените, частичната им санитарна обработка и замяната на излезлите от строя старшини и матроси;
6. да проявява разумна инициатива при изпълнение на поставената задача;
7. да поддържа твърдостта и бойния дух на подчинените и ги информира за изпълнението на задачите в съответствие с известията, получавани от командния пункт;
8. да е в състояние да замести всеки свой подчинен от разчета (бойния пост).

Раздел II
Матрос

Чл. 267. Матросът отговаря за своевременното изпълнение на поставените му задачи и задължения, за състоянието на своето оръжие и поверената му бойна и друга техника. Той е подчинен на командира на отделението.

Чл. 268. Матросът е длъжен:
1. да изпълнява изискванията на законите и военната клетва, да бъде бдителен, честен и предан на делото и на интересите на Република България;
2. да изучава военноморското дело и своята специалност, да изпълнява своите служебни задължения, да знае и добросъвестно да изпълнява изискванията на военните устави;
3. да изпълнява безпрекословно, точно и бързо заповедите и командите на своите командири (началници);
4. да бъде храбър и дисциплиниран, да не допуска недостойни постъпки и да предпазва другарите си от такива;
5. да пази държавната и служебната тайна;
6. да уважава командирите (началниците) си и по-старшите, строго да спазва правилата на военната вежливост, поведение и отдаване на чест;
7. да знае устройството, назначението и правилата за използване на зачислената му материална част и средствата за борба за живучест на бойния пост, правилата за използване на индивидуалните спасителни и защитни средства и задълженията по книжка "Боен номер";
8. да знае общото устройство на кораба, корабната лодка и точно да изпълнява корабните правила;
9. да поддържа в изправно състояние оръжието и техническите средства от своето завеждане, да умее правилно и бързо да ги приготвя за бойно използване, да отстранява неизправностите и повредите;
10. да знае и умело да изпълнява задълженията при носене службата на корабните наряди и други видове дежурства и вахта;
11. да знае длъжностите, военните звания и фамилиите на своите преки началници до командира на съединението включително;
12. да пази и поддържа държавното имущество;
13. да спазва правилата на личната и обществената хигиена;
14. да изпълнява мерките за безопасност при боравене с оръжието и техническите средства, да спазва изискванията на пожаро-, електро- и взривобезопасност при извършване на корабни работи;
15. да бъде формен и акуратно облечен;
16. да се държи с достойнство и чест, когато се намира извън кораба, да не допуска нарушаване на обществения ред и недостойни постъпки.

Чл. 269. На бойния пост матросът е длъжен:
1. да изпълнява точно и твърдо действията, предвидени в бойните разписания, инструкциите и заповедите на началниците;
2. да осигурява непрекъсната работа на обслужваните от него оръжие и технически средства;
3. незабавно да докладва на командира на бойния пост за излизането от строя на обслужваните средства, за нахлуването на вода, за пожар и за други обстоятелства, изискващи доклад;
4. да взема мерки за отстраняване на неизправностите, повредите, постъпването на вода, за гасенето на пожар и за ликвидирането на последствията от използване на ядрено, химическо и биологическо оръжие;
5. да привежда в действие и да обслужва средствата за газов контрол, регенерация и почистване на въздуха на подводницата, системата за пожарогасене и средствата за борба с нахлуваща вода.

Чл. 270. Ако матросът (старши матросът) в съответствие с разписанието за бойна тревога е назначен за командир на боен пост, той изпълнява задълженията съгласно чл. 266, ал. 2.

Част трета
ВСЕКИДНЕВНА СЛУЖБА НА КОРАБА

Глава пета
КОРАБЕН РЕД

Чл. 271. Корабният ред служи като основа за най-целесъобразно и еднотипно разпределение на времето на корабите в зависимост от обстановката, осигурява успешното провеждане на подготовката и другите видове дейности на кораба.

Чл. 272. Дневното разпределение на времето се съставя, като се изхожда от задачите, решавани от кораба и дивизиона, условията на базиране, особеностите на климата, условията на плаване, в съответствие с мероприятията, предписани от този устав.

Чл. 273. Командирът на кораба по време на плаване има право да изменя установеното разпределение на времето в зависимост от условията на плаване и изискванията на подготовката с цел успешното изпълнение на поставената задача.

Чл. 274.
(1) Никой, освен командирът на кораба или с негово разрешение старши помощник-командирът на кораба, няма право да заповядва на вахтения офицер (дежурния по кораб) да подава команда за подготовка на кораба за бой и поход, да обявява "Голям сбор" или да събира личния състав на кораба във време, непредвидено от разписанието за деня (плана).
(2) При отсъствие на командира на кораба правата по ал. 1 има лицето, което го замества.

Чл. 275. Всички действия на екипажа на кораба, предвидени от разпределението на времето за даден момент, се извършват точно в определеното време, без предварителен доклад на началника, освен ако от него не е дадено специално разпореждане.

Чл. 276. На корабите, които се намират в строеж (заводски ремонт), разпределението на времето се съгласува със заводското разпределение на времето.

Чл. 277.
(1) В разпределението на времето се предвиждат основните мероприятия по подготовката, време за преглед и превъртане, време за поддържане на техническите средства и оръжието, време за почистване на кораба, време за битови, културни и други нужди на личния състав.
(2) Разпределението на времето се прави за всеки ден от седмицата.

Чл. 278. По време на занятия и корабни работи почивки се дават:
1. при провеждане на занятия по специална и обща подготовка - по 10 минути на всеки 45 минути;
2. при провеждане на корабни работи - по една почивка от 15 минути преди и след обяд;

Чл. 279.
(1) През лятото в часовете, определени за физическа подготовка, а така също преди обяд и вечеря на личния състав се разрешава да провежда обучение по плуване и да вземе душ.
(2) Храненето в случаите по ал. 1 става след обучението по плуване.

Чл. 280. Преди вечерна проверка след проветряване и почистване на помещенията, предвидени от разписанието, люкове, гърловини и врати се задрайват.

Чл. 281.
 (1) Вечерната проверка се провежда от дежурния по кораб при участие на командирите на подразделения или техните заместници.
(2) В определеното време личният състав на кораба, който не е в денонощен наряд или в отпуск по команда "Малък сбор!", се строява по бойни части и служби или сектори и секции.
(3) Когато корабът е на ход или на стоянка (на рейд), вечерна проверка се провежда по ред, установен от командира на кораба.

Чл. 282.
(1) Проверката се извършва по заповед на дежурния по кораб от старшите на команди, дежурните по бойни части и служби или сектори и секции (групи, команди) или от назначени от командира лица след сигнала "Слушайте всички" и по командата "Започни проверка по подразделения!".
(2) По сигнала "Изпълнителен" старшините на команди (дежурните по бойни части и служби или сектори и секции) излизат пред строя и започват проверка на личния състав.
(3) Всеки, който чуе фамилията си, отговаря "Аз". За отсъстващите отговаря командирът на отделението, например: "На вахта", "В отпуск".

Чл. 283.
 (1) За резултатите от проверката старшините на команди докладват на дежурните по бойни части (служби, сектори и секции), а на подводниците - на дежурните по команди.
(2) Дежурните по бойни части, а на подводниците - дежурните по команди, докладват на дежурния по кораб за резултатите от проверката.
(3) След докладите се обявяват нарядът и планът за бойната подготовка за следващото денонощие.

Чл. 284.
(1) След завършване на проверката и приемане на докладите дежурният по кораб (дивизион) чете заповедите, които трябва да се знаят от всички военнослужещи, и обявява набелязаните мероприятия за следващия ден и нарядите, след което се подава сигналът "Слушайте всички" и команда "Свободни сте!".
(2) Личният състав се разотива по сигнал "Изпълнителен".
(3) За резултатите от вечерната проверка дежурният по кораб докладва на командира на кораба или на неговия заместник (ако са на кораба) и на дежурния по дивизион при базирането им на брегова база.

Глава шеста
ПОДДЪРЖАНЕ НА КОРАБА

Раздел I
Задължения по завеждане

Чл. 285.
(1) Помещенията и отделните части на кораба се разпределят за завеждане, за да се поддържат в ред и изправност оръжието, техническите средства, устройствата и средствата за борба за живучест, предметите от оборудването и снабдяването, индивидуалните средства за защита, техническата документация и запасните инструменти и прибори (ЗИП).
(2) Ако дадено оборудване се обслужва от група хора, за завеждащ се назначава най-старшият от групата.

Чл. 286. Завеждането на средствата на дадена бойна част или служба се възлага съответно на командира на бойната част или на началника на службата, а в подразделенията им - на командирите и старшините на тези подразделения.

Чл. 287. Обслужването на средствата от завеждането, тяхното използване, отваряне, ремонт и др. се извършва в съответствие с утвърдената техническа документация.

Чл. 288. Когато дадени технически средства се завеждат и се обслужват от една бойна част (служба, сектор или секция) на кораба, а се използват за нуждите на друга бойна част (служба, сектор или секция), командирите (началниците) на последната са длъжни да искат разрешение за използването им от този командир на бойна част (служба), в чието завеждане се намират, а не от лицата, които непосредствено ги обслужват.

Чл. 289.
(1) На всеки боен пост има определено място за разполагане на табелното имущество и са назначени отговорни лица за него.
(2) Табелното имущество, което се намира на бойните постове съгласно описа, трябва да се използва само по предназначение.

Чл. 290. На корабите се забранява да се съхранява и пази нещатно имущество, излишни предмети и материали.

Чл. 291.
(1) Корабното имущество се проверява не по-рядко от един път в годината от назначени вътрешнокорабни комисии.
(2) Намереното от комисията нещатно и излишно имущество след утвърждаване на акта от командира на кораба незабавно се снема от кораба или се зачислява.

Чл. 292.
(1) Офицерите, старшините и матросите отговарят за поддържането и опазването на своите завеждания.
(2) Офицерите, старшините и матросите са длъжни:
1. да знаят подробно устройството, правилата за използване на завежданите от тях оръжие и технически средства, да ги поддържат в изправност и готовност за действие;
2. да следят всички завеждани от тях средства да работят в съответствие с изискванията на инструкциите и незабавно да вземат мерки за отстраняване на откритите неизправности;
3. да проверят след отстраняване на неизправностите щателно всеки механизъм, устройство или детайл от въоръжението и да ги изпробват в действие, докато се уверят напълно в тяхната сигурна работа;
4. да съставят (да имат) схеми, чертежи, планове и всички основни данни за своето завеждане.

Чл. 293. Завеждащият установката, механизма или прибора е длъжен:
1. да се убеди преди пускане в действие на установката, механизма или прибора в тяхната пълна изправност и готовност за работа и да присъства при пускането им в действие;
2. да наблюдава за тяхната работа и да изисква от лицата, които обслужват механизмите, точно да спазват експлоатационните инструкции и незабавно да вземат мерки за прекратяване на неправилните действия;
3. да взема мерки незабавно при неизправност в работата им за предотвратяване на счупване или авария и да докладва на своя началник за случилото се;
4. да ги оглежда след прекратяване на работата им и привежда в ред и готовност за използване;
5. да получава от специално определеното лице от бойната част (службата) необходимите материали за обслужване на завеждането и да следи за тяхното изразходване.

Чл. 294. На корабните механизми и устройства, които се обслужват от няколко военнослужещи, се окачват или подреждат в сборници на бойния пост инструкции за експлоатацията им.

Чл. 295.
(1) Завеждащите корабни помещения (командирите на отсеци) отговарят за тяхното състояние, за изправността на вратите, люковете, гърловините, вентилационните клапани, илюминаторите и задрайките по тях за наличието на табелното имущество, за чистотата и реда в помещенията и своевременното им проветряване.
(2) Ежедневно след завършване на работата и занятията се извършва приборка на помещенията. Завеждащите помещения оглеждат трюмовете, преградите, люковете, гърловините, апаратурата на задбордните отвори, електроинсталацията, апаратурата на корабните системи и се убеждават, че са спазени всички изисквания за недопускане възникването на пожари и нахлуване на задбордна вода в помещенията, като особено внимание се обръща на помещенията, в които са работили външни лица.
(3) Завеждащите помещения докладват на своите непосредствени началници, а на подводниците - на дежурния по кораб, за резултатите от огледа.

Чл. 296. Завеждащите служебни помещения (командни пунктове, радиорубки, машинни отделения и др.) следят след завършване на работа и занятия в тях да няма никой освен лицата от дежурно-вахтената служба, които имат специално разрешение от командира на бойната част (началника на службата, помощник-командира на кораба).

Чл. 297. Офицерите, старшините и матросите, които отговарят за подвижни предмети от въоръжението и снабдяването на кораба (пожарно, аварийно-спасително имущество, инструменти, приспособления, ключове от клапаните), са длъжни да се грижат тези предмети да бъдат изправни, винаги да се намират в определените за тях места и да се използват по предназначение.

Чл. 298. Лицата, на които е възложено да отговарят за разходни предмети и материали, се грижат за тяхното правилно пазене, изразходване, отчет и своевременно попълване.

Чл. 299.
(1) Когато корабът се намира в кампания, завеждащите оръжието и техническите средства наблюдават за тяхната работа и водят отчет за забелязаните неизправности.
(2) Забележките по работата на оръжието и техническите средства, събрани по време на кампанията, се използват при съставянето на ремонтните ведомости преди влизане на кораба в ремонт.

Чл. 300.
(1) За поддържане на бойната готовност на кораба на необходимото ниво и своевременно откриване и отстраняване на неизправностите личният състав е длъжен да прави всекидневни и периодични прегледи, планово-предупредителни ремонти, преглед и превъртане на оръжието и техническите средства.
(2) Прегледът и превъртането на оръжието и техническите средства се извършват по сигнал "Оръжието и техническите средства прегледай и превърти" в часовете, определени в разпределение на времето, а така също при всяко завръщане на кораба от поход.
(3) Прегледът и превъртането на оръжието и техническите средства се ръководят от командирите на подразделения под общото ръководство на старши помощник-командира на кораба и под наблюдението на командира на кораба.

Чл. 301.
(1) При прегледа и превъртането на оръжието и техническите средства участват всички офицери, старшини и матроси от кораба съгласно разписанието за завеждане и преглед и превъртане на оръжието и техническите средства.
(2) Завежданията на лицата от дежурно-вахтената служба и намиращите се в отпуск, командировка, лечение се проверяват от техните заместници или от матроси, назначени от старшината на командата.
(3) Механизмите, които не може да бъдат проверени при ежедневното превъртане, се преглеждат (отварят) на периодичните прегледи.

Чл. 302.
(1) Прегледът и превъртането на механизмите и устройствата се извършва от личния състав, който е допуснат да ги обслужва самостоятелно.
(2) Личният състав, който няма допуск до самостоятелно управление на завеждането, извършва превъртането под непосредственото ръководство на своите началници.

Чл. 303.
(1) Прегледът и превъртането на оръжието и техническите средства се извършват в съответствие с експлоатационните и специалните инструкции и графиците за разпределение на електроенергията, разработени от щаба на съединението за всеки проект кораби.
(2) Специалните инструкции се съставят така, че всеки член от екипажа да превърта оръжието и техническите средства, които той завежда.

Чл. 304.
(1) За резултатите от прегледа и превъртането на оръжието и техническите средства се докладва по команден ред на старши помощник-командира на кораба; на подводниците - на командирите на отсеци, които освен това докладват и в централния пост.
(2) След получаване на доклади от командирите на бойни части и сектори и секции и началниците на служби старши помощник-командирът на кораба докладва на командира на кораба за състоянието на оръжието и техническите средства.
(3) След завършване на прегледа и превъртането оръжието и техническите средства се привеждат в изходно положение.

Чл. 305. Неизправностите по материалната част, открити при прегледа и превъртането на оръжието и техническите средства, се отстраняват незабавно. За отстраняване на неизправностите се определят време и необходимият за това личен състав.

Раздел II
Проверки на кораба

Чл. 306. Проверките се правят за установяване състоянието на бойната готовност, състоянието на кораба и неговия личен състав. Те се провеждат периодично от командира на кораба и от неговите преки началници.

Чл. 307.
(1) Проверките може да се планират предварително (планови) или да се извършват внезапно.
(2) При плановите проверки предварително се указват целта и времето за извършване на проверката, за да може личният състав да подготви кораба.
(3) Внезапните проверки се правят без предварително известяване, като целта и редът за провеждането им се обявяват непосредствено преди проверката.

Чл. 308.
(1) По решение на лицата, които ги провеждат, проверките може да започнат с обявяване на "Учебна тревога" или със строяване на целия личен състав на кораба по сигнал "Голям сбор".
(2) При посрещането на лицето, което извършва проверката, командирът на кораба му представя денонощната ведомост и го съпровожда по време на проверката.
(3) Началникът на групата за проверка е длъжен да запознае командира на кораба с въпросите, по които ще се извърши проверката.
(4) През време на проверката на кораба се проверяват бойната готовност, състоянието на оръжието, техническите средства, вътрешният ред и хигиенното състояние на кораба, прави се строеви преглед на личния състав с изпитване. По време на проверката корабът може да излиза на море за изпълнение на бойни упражнения.
(5) При констатиране на груби нарушения от военнослужещите и при спазване разпоредбите на Правилника за кадровата военна служба проверката може да прерасне в служебна проверка за търсене на дисциплинарна отговорност.

Чл. 309.
(1) За строеви преглед с изпитване военнослужещите се строяват в установените със заповед на командира на кораба места.
(2) Изпитването се извършва отделно на матросите, старшините и офицерите.
(3) Началникът, който провежда изпитването, определя кое длъжностно лице от кораба (съединението) да го съпровожда при изпитването на личния състав.

Чл. 310.
(1) Съдържанието на проверката се отразява в плана, предварително разработен от проверяващия.
(2) След проверката се прави разбор. Разборът с командирите на бойни части и служби или сектори и секции, подразделения и началниците на служби се провежда от ръководителя на проверката, а с редовия състав - от командирите на бойни части и сектори и секции, подразделения и началниците на служби.
(3) Основните забележки от проверката се записват в дневника за бойна подготовка на кораба и се обявяват със заповед по кораба (дивизиона). За открити недостатъци проверяващият определя срок за отстраняване.
(4) В случаите, когато проверката е направена от по-горен началник, командирът на кораба след изтичане на определените срокове докладва по команден ред на лицето, извършило проверката, за отстраняването на констатираните недостатъци.

Раздел III
Прегледи

Чл. 311.
(1) Командирът на кораба, командирите на бойни части и сектори и секции и началниците на служби провеждат прегледите, за да проверят състоянието на оръжието и техническите средства, корабните устройства и помещения, условията за живот и бит на личния състав.
(2) Командирът на кораба може да извършва преглед на целия кораб или отделно по бойни части и служби или сектори и секции.
(3) Прегледът на целия кораб започва след построяването на личния състав по сигнал "Голям сбор".

Чл. 312.
(1) За преглед на кораба, оръжието и техническите средства с разрешение на лицето, което провежда прегледа, вахтеният офицер (дежурният по кораб) подава команда "Кораба за преглед подготви!", която се предшества от сигнала "Слушайте всички".
(2) По сигнала "Изпълнителен" личният състав бегом заема местата си съгласно разписанието за завеждане. Помещенията на кораба се отварят и се включва осветлението. Снемат се калъфите от оръжието и техническите средства.
(3) Лицата, които нямат завеждания, се строяват на определените им места, командирите на бойни части, сектори и секции и началниците на служби и други подразделения - на местата съгласно разписанието за бойна тревога.
(4) За готовността за преглед се докладва на лицето, което провежда прегледа.

Чл. 313.
(1) При влизане на лицето, което провежда прегледа, в помещението командирът на подразделението (отсека, командния пункт, бойния пост и др.) подава команда "Мирно!" и докладва, например: "Господин капитан I ранг, боен пост № 12 е готов за преглед. Командир на бойния пост старшина II степен Димитров." Когато в помещението няма други военнослужещи, командата "Мирно!" не се подава.
(2) През време на прегледа на кораба не се допуска придвижване на личния състав освен при особена необходимост, наложена от изискванията на службата.
(3) Помещенията трябва да бъдат отворени през време на обхождането на кораба.

Чл. 314.
(1) След завършване на прегледа вахтеният офицер (дежурният по кораб) подава команда "Отбой!", която се предшества от сигнала "Слушайте всички".
(2) По сигнала "Изпълнителен" материалната част се привежда в изходно положение, изключва се осветлението и помещенията се затварят. Личният състав напуска своите завеждания по командата "Свободни от места!".

Чл. 315.
(1) Прегледът на отделна бойна част (служба) започва след построяване на личния състав на мястото, определено от провеждащия прегледа.
(2) Резултатите от прегледа се записват в работния бележник на командира на бойна част.

Раздел IV
Корабни работи

Чл. 316.
(1) Работите по поддържане в изправност на корпуса, помещенията, оръжието и техническите средства на кораба, в това число и авралните работи, се извършват от личния състав на кораба в дните и часовете, указани в разпределението на времето за деня.
(2) Срочните работи се извършват всеки ден по всяко време на денонощието с разрешение на старши помощник-командира на кораба.

Чл. 317.
(1) Разпределението на общокорабните работи между бойните части и службите или секторите и секциите и наблюдението за качественото изпълнение на тези работи е задължение на помощник-командира на кораба.
(2) Ръководството на работите във всяка бойна част или служба и отговорността за тях носи съответният командир на бойна част или началник на служба.
(3) В случаите, когато е необходимо да се извършат големи по обем и срочни работи в някоя бойна част (служба, сектор или секция), по заповед на старши помощник-командира на кораба може да се привлече личен състав от други бойни части (служби, сектори или секции).

Чл. 318.
(1) Всяка работа се възлага на определена група военнослужещи под непосредственото наблюдение на ръководител на работите (офицер или старшина).
(2) Ръководителите на работите отговарят за бързото им и точно изпълнение, за спазването на мерките за безопасност, за поддържането на ред и чистота на своите участъци.
(3) След завършване на работата ръководителят е длъжен лично да се убеди в нейното качествено изпълнение и да доложи за това на лицето, което е възложило работата.

Чл. 319.
(1) Завеждащите отделни механизми, предмети от въоръжението и снабдяването са длъжни да участват в работите, които се извършват в техните завеждания.
(2) Офицерите и старшините са длъжни лично да ръководят работите, извършвани в техните завеждания.

Чл. 320.
(1) Личният състав се назначава за работа на развод, на който присъства целият екипаж на кораба с изключение на лицата от денонощния наряд.
(2) Преди развода командирите на подразделения са длъжни да проверят наличността на матросите и старшините и формата на облеклото им.
(3) За развод за работа личният състав се строява по бойни части (и служби или сектори и секции) по команда от дежурно-вахтената служба "Малък сбор!".
(4) При необходимост с разрешение на командира на бойната част (началника на службата) на работа може да бъде назначена част от личния състав и без развод.

Чл. 321.
(1) Разводът на личния състав за работа се извършва от командирите на бойни части или сектори и секции и от началниците на служби по сигнал от дежурно-вахтената служба под общото ръководство на помощник-командира на кораба.
(2) Разводът на личния състав, назначен за работа извън своята бойна част (служба), се извършва от лицето, което е дало заявка за това.

Чл. 322. Разпределението на работите, изискващи участието на целия личен състав на кораба, включително авралните работи, се извършва на развод за работа пред личния състав, строен по бойни части и служби или сектори и секции, по команда от дежурно-вахтената служба "Голям сбор!"

Чл. 323.
(1) Всички аврални работи се извършват под общото ръководство на помощник-командира на кораба.
(2) В отделни случаи ръководството на авралните работи може да се поеме от старши помощник-командира на кораба.
(3) Личният състав на медицинската служба трябва да се намира на кораба при аврални работи.

Раздел V
Приборки

Чл. 324.
(1) За поддържане на чистотата и реда на кораба в съответствие със санитарно-хигиенните изисквания се извършват големи и малки приборки.
(2) Задълженията на личния състав на кораба при извършване на приборки се определят от разписанието за приборка. В разписанието за приборки се включват всички офицери, старшини и матроси.
(3) Лицата, които съгласно разписанието за приборки са назначени за ръководители на приборката, а при тяхното отсъствие - заместниците им, отговарят за своевременно и качествено извършване на приборките.
(4) В разписанието за приборки се предвижда почистване на всички помещения, палуби, надстройки и бордове на кораба в последователност, която да изключва замърсяването на вече почистените участъци или помещения.

Чл. 325. При голяма приборка се извършва:
1. измиване на всички корабни помещения, включително палуби, прегради, тавани;
2. измиване на горната палуба, бордовете, траповете, надстройките, димоходите, мачтите, лодките и катерите;
3. частично почистване на оръжието и техническите средства, почистване на трюмовете;
4. проветряване и подсушаване на жилищните и служебните помещения;
5. изнасяне от помещенията, преглеждане и проветряване на постелните принадлежности, облеклото и личните вещи;
6. профилактична дезинфекция на местата за общо ползване , включително галюни и умивални, а при необходимост - дезинфекция, дезинсекция и дератизация.

Чл. 326. Голяма приборка се извършва по план на командира на кораба.

Чл. 327.
(1) Малка приборка се извършва съгласно разпределението на времето за деня.
(2) При малка приборка може да се извършва:
1. почистване на водата или снега от горната палуба, праха и влагата от механизмите, приборите и устройствата;
2. вентилиране на помещенията;
3. измиване на замърсените места;
4. измитане на помещенията и палубите и изнасяне на сметта;
5. почистване и смазване на металните предмети от въоръжението на кораба;
6. други дейности в зависимост от конкретната обстановка.
(3) Обемът на работите се определя от ръководителя в зависимост от степента на замърсяване на помещенията, горната палуба, оръжието и техническите средства, кейовете, пристаните.

Чл. 328.
(1) При стоянка в пристанищата и гаваните на котва (бочка, швартови) сметта се изнася и се събира на кея в установените за това места, като се спазват мерките за противопожарна безопасност.
(2) В открито море сметта се събира и сдава в контейнери.

Чл. 329.
(1) Помощник-командирът на кораба ръководи приборките на кораба, определя качеството на работите и ги приема.
(2) За проверка на качеството на приборките помощник-командирът привлича началника на медицинска служба и главния боцман.

Чл. 330.
(1) След завършване на голямата приборка старши помощник-командирът на кораба, съпроводен от помощник-командира, началника на медицинска служба и главния боцман, обхожда кораба, проверява качеството на приборката и докладва на командира на кораба за резултатите.
(2) Ако на отделни обекти приборката е извършена некачествено, старши помощник-командирът на кораба определя допълнително време за завършване на приборката.
(3) Командирът на кораба, ако счете за необходимо, лично обхожда кораба, придружаван от лицата по ал. 1.

Чл. 331.
(1) Помещенията, в които през деня са се провеждали някакви работи или занятия, се почистват непосредствено след всяка работа (занятие).
(2) Поддържането на чистотата на подводниците и на малките надводни кораби, когато личният състав не е на тях, се възлага на лицата от дежурно-вахтената служба.

Чл. 332. Помещенията на кораба (междудънните пространства, специалните цистерни и др.), които не се нуждаят от всекидневно почистване, се почистват периодично според необходимостта от специално назначен личен състав под ръководството на завеждащите тези помещения.

Чл. 333. Помещенията, в които се пазят провизии, камбузите, баните, умивалните, пералните, галюните и сметопроводите се поддържат чисти и периодично се дезинфекцират.

Чл. 334.
(1) Основно почистване на всички корабни помещения се извършва при необходимост.
(2) В случаите по ал. 1 се извършват дезинфекция, дезинсекция и дератизация на помещенията, като се предпазва личният състав от отравяне.

Глава седма
ОПАЗВАНЕ НА ОКОЛНАТА СРЕДА, ПОДДЪРЖАНЕ НА КЕЙОВЕТЕ, ПРИСТАНИТЕ И АКВАТОРИИТЕ

Чл. 335.
(1) Военнослужещите са длъжни да опазват околната среда, природните ресурси, културното и историческото наследство.
(2) Военнослужещите, които умишлено замърсяват или увреждат околната среда, се привличат към отговорност в съответствие с националното законодателство по опазването и съхраняването на земята, акваторията и околната среда.

Чл. 336.
(1) На всеки кораб от ВМС на Република България се изготвя екологичен паспорт.
(2) Съдържанието на паспорта отговаря на действителното екологично състояние на кораба.
(3) При промяна на оборудването на кораба се изготвя нов екологичен паспорт.
(4) За опазване на околната среда командирът на дивизиона назначава постоянно действаща комисия.
(5) Комисията по ал. 4 разработва план и мероприятия за опазване на околната среда в ежедневната дейност. Планът за опазване и възстановяване на околната среда задължително се разяснява пред целия личен състав на поделението.

Чл. 337.
(1) Кейовете, пристаните и акваторията на базата се поддържат в ред и състояние, което осигурява противопожарната безопасност и опазване на околната среда, за което е необходимо:
1. редовно да се почистват от смет (особено леснозапалима), а акваторията и от нефтопродукти;
2. сметта се събира само в специално заделени контейнери, които се почистват редовно и се дезинфекцират; сметта се извозва до определените за това места;
3. пътищата към кейовете и към бреговите обекти на базата се поддържат свободни, а средствата за гасене на пожари - в изправност;
4. за пушене се определят специални места, снабдени със съдове с вода или пясък за угарките;
5. приемането и сдаването на течно гориво от или на кораба се извършва на специално определени и оборудвани кейове, а при липса на такива - на постоянните или други местостоянки, като при това се вземат мерки за недопускане изливането на гориво зад борд;
6. на корабите и на брега се поддържат в изправност техническите средства и оборудването, предназначени за почистване и събиране на нефтопродукти и други замърсявания на водата.
(2) Забранява се затрупването с товари на кейовете и пристаните, както и паленето на огън без спазване на необходимите противопожарни мерки за безопасност.

Чл. 338.
(1) Командирите (началниците) от всички степени са длъжни да вземат ефективни мерки за недопускане замърсяване на морето и акваторията на рейдовете и пристанищата с вредни за здравето на хората и живите организми на морето вещества, изхвърляни от корабите.
(2) Командирите на кораби носят лична отговорност за спазване на правилата за предпазване на морето от замърсяване.
(3) Забранява се изливането на мазут, дизелово гориво, масло и други горящи течности зад борд.
(4) Когато корабът се намира в пристанището (вътрешните морски води, териториалното море, прилежащата зона), се забранява замърсяването на акваторията с отпадъчни води, смет и вода, смесена с нефтопродукти. В този случай се използват специални системи и цистерни.
(5) Забранява се изхвърлянето в морето на всички видове пластмаси, синтетични въжета, пластмасови торби за отпадъци, всякакви други отпадъци, включително изделия от хартия, стъкло, метал, порцелан, сепарационни измиващи и опаковъчни материали.
(6) Изхвърлянето в морето на хранителни отпадъци се извършва колкото е възможно по-далеч от брега, но в никакъв случай не по-близо от 12 морски мили от най-близкия бряг.
(7) Личният състав на Военноморските сили трябва постоянно да се възпитава в дух на лична отговорност за чистотата на морето, настойчиво да овладява практическите похвати и способи за борба със замърсяване на морските води.

Чл. 339.
(1) На кейовете и пристаните се поставят табла с правила за поддържане на акваториите на гаваните и пристанищата.
(2) Командирът на бреговата база и заместник-командирът по материално-техническото и медицинското осигуряване на военноморската база осигуряват:
1. корабите с баржи (цистерни, контейнери) за изпомпване на замърсената с нефтопродукти вода;
2. събирането на сметта, почистването на контейнери и извозването на сметта извън границите на базата;
3. поддържането на подходните пътища, средствата за гасене на пожари и оборудването на местата за пушене.

Чл. 340. Почистването на кейовете и пристаните и почистването на акваторията от смет в непосредствена близост до кораба се извършва от личния състав на корабите.

Чл. 341. При провеждане на учения и бойни стрелби в организационните указания се включва приложение по опазване и възстановяване на околната среда и се извършва оценка на вероятното екологично въздействие на планираните мероприятия по подготовка на силите.

Чл. 342. При увреждане на околната среда, замърсяване на акваторията или нарушаване на допустимите норми на замърсяване по време на учения, бойни стрелби или друг вид военна дейност ръководителят има право временно да ги прекрати, като незабавно докладва по команден ред за вземане на окончателно решение.

Чл. 343.
(1) При участие на Военноморските сили в операции по поддържане на мира и многонационални учения, провеждани на чужда територия, задължително се спазват изискванията на законите за опазване на околната среда на страната домакин.
(2) Командирите на военноморски бази са пряко отговорни за екологичната обстановка в районите на ръководените от тях бази.
(3) Командирите на военноморски бази назначават еколог контрольор, който да контролира показателите на околната среда за всеки район.

Чл. 344. Методическото ръководство на изпълнение на мероприятията по опазване на околната среда се осъществява от началника на служба "Ядрена, химическа и биологическа защита и екология".

Чл. 345.
(1) При нарушаване на екологичната обстановка командирът докладва незабавно по команден ред.
(2) При необходимост началникът на служба "Ядрена, химическа и биологическа защита и екология" организира или извършва оценка на въздействието върху околната среда вследствие на военната дейност.

Глава осма
ОСИГУРЯВАНЕ ЖИВУЧЕСТТА НА КОРАБА

Раздел I
Организация на борбата за живучест

Чл. 346. Живучест на кораба е способността му да противостои на бойни и аварийни повреди, като при това възстановява и поддържа във възможната степен своята боеспособност.

Чл. 347.
(1) Точното спазване на изискванията на този устав и на Ръководството по борба за живучест на надводния кораб (подводница) е задължение на всеки военнослужещ, което следва неотклонно да се изпълнява при всички обстоятелства по време на плаване или стоянка на кораба.
(2) Командният състав е длъжен да дава пример по спазване на правилата за осигуряване на живучестта и да не оставя без въздействие нито един случай на нарушаване на тези правила от подчинените им.
(3) Целият личен състав на кораба е длъжен да следи за спазване на мерките, които осигуряват живучестта на кораба.

Чл. 348. На подводниците, независимо от това, дали са на море или в базата, здравият корпус и преградите на отсеците се поддържат херметични и винаги готови за херметизиране, арматурата - изправна и готова да осигури потапянето им на пределна дълбочина.

Чл. 349.
(1) Командирът на кораба отговаря за безопасността на кораба.
(2) При аварии и бойни повреди командирът на кораба ръководи борбата за живучест на кораба от ГКП.
(3) При пожари и наводняване на корабни помещения (отсеци) командирът на кораба, след като оцени създалата се обстановка, е длъжен да отдаде заповед за ограничаване и изолиране на повредените райони и да вземе мерки за предотвратяване на взривове и разпространяване на вода и пожари в съседни помещения (отсеци).

Чл. 350.
(1) Старши помощник-командирът на кораба отговаря за подготовката на личния състав по борба за живучест на кораба.
(2) Старши помощник-командирът на кораба лично:
1. ръководи подготовката на офицерите от кораба по борба за живучест;
2. ръководи отработването на взаимодействието между бойните части служби, сектори и секции (отсеците);
3. ръководи разработването на корабни бойни учения и тренировки по борба за живучест в съответствие със заданията и указанията на командира на кораба;
4. контролира комплектуваността и състоянието на аварийно-спасителното и противопожарното имущество.

Чл. 351.
(1) Командирът на електромеханичната бойна част или секция отговаря за:
1. поддържането в изправност на корпуса на кораба;
2. готовността за действие на техническите средства, осигуряващи борбата за живучест;
3. наличието в подводницата на индивидуалните спасителни средства, тяхната изправност и готовност за използване;
4. леководолазната подготовка на личния състав;
5. наличието на документацията по непотопимост;
6. комплектуваността на кораба с аварийно-спасително и противопожарно имущество.
(2) Командирът на електромеханичната бойна част или секция контролира подготовката на личния състав от бойните части и служби или сектори и секции по непотопимост, взриво- и пожаробезопасност на кораба и за всички недостатъци докладва на старши помощник-командира на кораба.
(3) Под ръководството на старши помощник-командира на кораба командирът на електромеханичната бойна част или секция разработва корабни учения (задачи) по борба с пожари и наводняване на отсеците.
(4) Указанията на командира на електромеханичната бойна част или секция по запазването на водогазонепроницаемостта на корпуса, пожарната безопасност и борба за живучест на кораба са задължителни за целия личен състав на бойните части, служби или сектори и секции и команди на кораба.

Чл. 352.
(1) Командирът на електромеханичната бойна част или секция непосредствено ръководи действията на целия личен състав на кораба по борба за непотопимост, с пожари и с опасни концентрации на газове (вредни вещества).
(2) При повреди, които не влияят на боеспособността на кораба, командирът на електромеханичната бойна част или секция действа самостоятелно, като докладва за взетите мерки на командира на кораба.
(3) При борба за живучест на кораба, с цел поддържане на неговата боеспособност, може да възникне необходимост временно да се понижат тактико-техническите данни на кораба.
(4) В случаите по ал. 3 командирът на електромеханичната бойна част или на техническия сектор докладва своите предложения за решение на командира на кораба, а в изключителни случаи, когато корабът е застрашен от гибел, той действа самостоятелно, като носи цялата отговорност за последствията.

Чл. 353. Командирът на електромеханичната бойна част или секция, а там, където няма такъв - старшината на електромеханичната бойна част, отговаря за поддържането в изправност на общокорабните системи, кингстоните и клапаните за наводняване на всички помещения.

Чл. 354.
(1) Командирите на бойни части, сектори и секции (групи, оръдия и батареи) и началниците на служби отговарят за състоянието на служебните помещения на своето подразделение, включително за изправността на преградите, преградните клинкети и салниковите уплътнения, вратите, люковете, гърловините, илюминаторите, кингстоните, клапаните за наводняване и техните приводи, а така също за изправността и готовността за действие на средствата за борба за живучест на кораба, намиращи се в тези помещения, за опазването на общокорабните системи, минаващи през тези помещения.
(2) Командирите на бойни части и служби или сектори и секции (групи, оръдия и батареи), в завежданията на които има погреби с боеприпаси и огнеопасни течности, отговарят за тяхната взриво- и пожаробезопасност.
(3) Завеждащите жилищни помещения, отсеци, помещения за общо използване, горната палуба и надстройките отговарят за състоянието и готовността за действие на средствата за борба за живучест, намиращи се в тях.
(4) Командирът на бойния пост отговаря за готовността на средствата за борба за живучест, намиращи се на бойния пост.

Чл. 355.
(1) Командирите на бойни части, сектори и секции (групи, оръдия и батареи), началниците на служби, командирите на отсеци и бойни постове са длъжни подробно да познават разположението и устройството на помещенията, в които се намират техните командни пунктове или бойни постове, и на съседните им помещения.
(2) Лицата по ал. 1 използват всички налични канали за свръзка, средствата за борба за живучест и периодично проверяват състоянието на преградите, преградните клинкети, врати, люкове, гърловини, илюминатори, вентилационни закрития и др., а така също и средствата за борба за живучест и аварийно-спасителното имущество, намиращи се на командния пункт (бойния пост).
(3) При откриване на каквито и да неизправности по корпуса, неговата арматура и средствата за борба за живучест командирите на отсеци и бойни постове са длъжни да вземат всички мерки за тяхното отстраняване и да докладват за това на командирите на своите подразделения, а те - на командира на електромеханичната бойна част или секция.

Чл. 356.
(1) Командирите (началниците) са длъжни да обучават своите подчинени по способите за борба за непотопимост, за борба с пожари и опасни концентрации на газове (вредни вещества), за живучест на оръжието и техническите средства и отговарят за подготовката на подчинените си. На подводниците тези задължения се изпълняват и от командирите на отсеци.
(2) Командирите и личният състав на бойните постове отстраняват повредите по оръжието и техническите средства, водят борба с пожарите и нахлуването на вода и опасните концентрации на газове (вредни вещества) в помещението на поста под ръководството на командирите на подразделения, а на подводниците и под ръководството на командирите на отсеци.
(3) В случаите по ал. 2, когато бойните постове не могат самостоятелно да се справят с пожара, нахлуването на вода или с опасните концентрации на газове (вредни вещества), командирите на подразделения или отсеци докладват за това на ГКП и на командира на електромеханичната бойна част или секция.

Чл. 357. Борбата за живучест на кораба в помещенията, в които няма командни пунктове и бойни постове, се осъществява от аварийни партии (групи).

Чл. 358.
(1) Първият, който забележи нахлуване на задбордна вода, възникване на пожар, поява на дим или пара, аварийно състояние на боеприпасите, повишена концентрация на взривоопасни и отровни газове или вредни вещества, е длъжен гласно да обяви "Аварийна тревога" в отсека (помещението), незабавно да доложи на ГКП (централния пост на подводницата) или на вахтения офицер (дежурния по кораб) за мястото и характера на аварията, а ако това е невъзможно - в съседния отсек (помещение), и да вземе мерки за ликвидиране на аварията.
(2) Следващите доклади за хода на борбата за живучест се правят без запитване и напомняне от страна на началниците.

Чл. 359.
(1) ГКП (централният пост) или вахтеният офицер (дежурният по кораб), след като получат доклад за аварията, едновременно с началото на подаването на сигнала аварийна тревога по звънчевата инсталация обявяват "Аварийна тревога" по транслацията, като указват мястото и характера на аварията.
(2) Личният състав освен лицата, които се намират в авариралия отсек (помещение), незабавно отива на бойните си постове по "Тревога" и без заповед води борба за живучест.
(3) Преминаването през авариралия отсек (помещение) се забранява.

Чл. 360.
(1) При невъзможност да достигне до своя боен пост личният състав остава в съседния на авариралия отсек (помещение) или в други отсеци по указание от ГКП (централен пост) и преминава в разпореждане на командирите на тези отсеци.
(2) Целият личен състав, който се намира в момента на аварията в авариралия отсек (помещение), преминава в разпореждане на командира на отсека (бойния пост) и пристъпва към ликвидиране на аварията.
(3) Никой няма право самостоятелно да напусне авариралия отсек (помещение).

Чл. 361.
(1) В случаи, когато размерите на аварията са такива, че личният състав на бойните постове (отсеците) не може да се справи със запушването на пробойните, херметизирането на преградите или с гасенето на пожара, по заповед на командира на кораба командирът на електромеханичната бойна част изпраща в този отсек аварийната партия.
(2) При необходимост по заповед на старши помощник-командира част от личния състав на кораба може да бъде снет от бойните постове и изпратен за отстраняване на повредите, представляващи най-голяма опасност.

Чл. 362.
(1) На надводните кораби и бреговите бази на съединенията се организират аварийно-спасителни групи за оказване помощ на повредени и аварирали кораби.
(2) Снабдяването на аварийно-спасителните групи със средства за борба за живучест, задълженията на личния състав от групата и организацията на действията се определят от съответните разписания.
(3) Командирът на аварийно-спасителната група, след като пристигне на авариралия кораб, преминава в разпореждане на командира на кораба.

Чл. 363.
(1) Всеки кораб се снабдява с пълен комплект изправно противопожарно и аварийно-спасително имущество, както и с необходимото количество индивидуални и колективни спасителни средства.
(2) Корабите се осигуряват с щатни спасителни средства по броя на личния състав на екипажа плюс резерв от 10 процента.
(3) Забранява се излизането на море с екипаж и пътници, чийто брой превишава осигурените места в спасителните средства.
(4) Аварийно-спасителното и противопожарното имущество се използват само по предназначение.
(5) Незабавно се попълва аварийно-спасително, противопожарно и водолазно имущество, което е изразходвано. Командирът на електромеханичната бойна част отговаря за осигуряване на кораба с това имущество.

Раздел II
Осигуряване непотопимостта на кораба

Чл. 364. (1) На всеки кораб се съхранява документация по непотопимост, разработена от конструкторско бюро при строеж, модернизация, преоборудване или ремонт на кораба.
(2) Документацията по непотопимост съдържа препоръки по борбата за непотопимост при различните, в това число и най-тежките случаи на повреди и съответства на фактическата устойчивост и натоварване на кораба.
(3) Органите, които ръководят ремонта (модернизацията, преоборудването) на кораба, отговарят за промяна на документацията на непотопимост при изменение на натоварването на кораба.

Чл. 365.
(1) Командирът на кораба, старши помощник-командирът на кораба и командирът на електромеханичната бойна част са длъжни до съвършенство да познават документацията по непотопимост, да умеят правилно да оценяват състоянието при тежки повреди и да вземат ефикасни мерки, които да осигурят непотопимостта на кораба, неговия ход, управляемост и използване на оръжието.
(2) Всички типови случаи на най-опасните повреди на кораба, свързани със значително намаляване на устойчивостта и запаса от плавучест, предварително се изучават от командира, старши помощник-командира на кораба и командния състав на електромеханичната бойна част, а отделни варианти от борбата с такива повреди се отработват в процеса на подготовката.

Чл. 366. Ако корабът се намира в такова състояние, че по-нататъшното приемане на вода може да го постави в опасно положение, командирът на електромеханичната бойна част е длъжен своевременно да доложи за това на командира на кораба.

Чл. 367.
(1) На всеки водонепроницаем отсек, помещение, на всяка цистерна се дава наименование и номер. На всички врати, люкове и гърловини на кораба има надписи, показващи наименованието на помещенията, например "Шпилево отделение".
(2) Отсеците, палубите и платформите, помещенията и цистерните с еднакво назначение се номерират по реда им, като нечетни номера се дават на отсеците (цистерните), намиращи се на десния борд, а четни - на левия борд.
 
Чл. 368.
(1) Със заповед на командира на кораба всички корабни гърловини се разделят на четири категории: "Б"; "З" ("X"); "П" ("Y") и "Т" ("Z"), по първите букви на думите "Боеприпаси", "Забранено", "По заповед", "Тревога" съгласно приложение № 9.
(2) В заповедта по ал. 1 се посочва кой и за състоянието на кои гърловини отговаря.
(3) Размерите, цветът на буквите и тяхната окантовка са посочени в приложение № 9.

Чл. 369.
(1) Гърловините, водещи в погребите с боеприпаси, в помещенията за пазене на леко гориво и в акумулаторните помещения, се обозначават с буквата "Б".
(2) Гърловини с буквата "Б" винаги се задрайват, а когато няма хора в тези помещения - се заключват и запечатват.
(3) Гърловините с букви "Б" може да бъдат отдраени за:
1. преминаване на личен състав при тревога, при смяна на вахтите, за работа и за проверка на помещенията от дежурната служба;
2. товарене и разтоварване на боеприпаси и за подаването им при тревога;
3. вентилиране и охлаждане на помещенията.
(4) Гърловините с буква "Б" се отварят от отговорниците на помещенията с разрешението на командирите на бойни части и служби или сектори и секции, а така също от дозорния по погреб с разрешението на командира на дозора.

Чл. 370.
(1) На подводниците с буква "З" ("X") се обозначават всички гърловини и люковете (освен на рубката и преградите, обозначени с буквата "П").
(2) На надводните кораби с буква "З" ("X") се обозначават гърловини, които водят в междудънни и бордови отсеци, кингстонни и ежекторни помещения, подбашнени и междудънни отсеци, горивни, маслени, водни, баластни, кренови и диферентни цистерни, форпика, ахтерпика и коридорите на електропроводите.

Чл. 371.
(1) Гърловините с буквата "З" ("X") винаги се задрайват, а гърловините за кингстонните отделения и подбашнените отсеци освен това винаги се заключват.
(2) Гърловините по ал. 1 се отдрайват с разрешението на командира на електромеханичната бойна част под ръководството на назначено за това лице.
(3) Лицето, получило заповед за отдрайване или задрайване на гърловините, докладва тази заповед на дежурния по кораб (вахтения офицер) и на дежурния по електромеханичната бойна част на кораба.
(4) За отварянето и затварянето на гърловините с буква "З" ("X") се записва в дневника на електромеханичната бойна част, а на подводниците - в дневника на вахтения в централния пост.

Чл. 372.
(1) При отворените гърловини, обозначени с буква "З" ("X") във всички случаи, а за гърловините, обозначени с буква "Б", през време на вентилирането на помещенията се поставят вахтени.
(2) Гърловината се задрайва незабавно, веднага след като премине нуждата да бъде отворена.

Чл. 373.
(1) Гърловините на надводните кораби, разположени на първата непрекъсната палуба, минаваща над водолинията, а така също всички гърловини, разположени под тази палуба и невлизащи в групата на гърловините с букви "Б" и "З" ("X"), се обозначават с буквата "П" ("Y").
(2) Гърловините по ал. 1 се задрайват в следните случаи:
1. всяка вечер по сигнал "Задрай водонепроницаемите прегради" в часовете, установени от разпределението на времето за деня, ако поради условията за плаването или стоянката не е бил подаден по-рано;
2. по командата "Кораба за бой и поход приготви!";
3. по сигналите за тревоги;
4. по време на съвместни упражнения с други кораби;
5. в теснините и райони, опасни за плаване;
6. при влизане (излизане) в пристанища, шлюзове и т.н.;
7. в местата, където има голям брой кораби;
8. при буксировка;
9. при плаване в мъгла и при щормово време.
(3) Преградните люкове и врати на подводниците, обозначени с буквата "П" ("Y"), са постоянно задраени,
(4) Преградните люкове и врати на подводниците, обозначени с буквата "П" ("Y"), по заповед на централния пост могат да бъдат отворени временно за преминаване на личен състав, за вентилиране на подводниците, за осигуряване на въздуха за работа на дизелите и др.

Чл. 374.
(1) За да се осигурят нормални условия за почивка на личния състав, ако обстановката позволява и по заповед на дежурния по кораб част от гърловините, означени с буквата "П" ("Y"), може да бъдат отворени. Дежурната служба на кораба е длъжна да следи всички останали гърловини с буквата "П" ("Y") да бъдат задраени.
(2) Списъкът на гърловините и илюминаторите, които дежурният по кораб може да разреши да се държат отворени, се обявява със заповед по кораба.

Чл. 375.
(1) Когато премине нуждата гърловините с буква "П" ("Y") да бъдат задраени, се подава команда "Отдрай водонепроницаемите прегради!".
(2) При нормални условия командата по ал. 1 се подава по заповед на дежурния по кораб сутрин, след ставане от сън на личния състав.

Чл. 376.
(1) Гърловините на надводните кораби, разположени над първата непрекъсната палуба, която минава над водолинията, и невлизащи в групата на гърловините, означени с буквите "Б" и "З" ("X"), се обозначават с буква "Т" ("Z"). Те се задрайват само при тревога.
(2) Гърловините, разположени над първа непрекъсната палуба и осигуряващи херметичността на кораба, се обозначават с буква "W". Те се задрайват при химическа тревога и по команда "Кораба за ЯХБЗ приготви".

Чл. 377.
(1) По време на тревоги и плаване при различни бойни готовности заповед за отдрайване на гърловини, означени с буквите "Б", "П", "Т" ("X"), ("Y"), ("Z"), за преминаване на личния състав и за други нужди може да се отдаде само от ГКП или от командния пункт на електромеханичната бойна част.
(2) При продължително плаване част от вратите и люковете, определени със заповед по кораба, може да бъдат отворени за преминаване на личен състав и проветряване на помещенията.

Чл. 378.
(1) Всички илюминатори на кораба по командата "Кораба за бой и поход приготви!", при тревоги и когато корабът е на ход, се задрайват.
(2) Когато корабът стои на котва (бочка, швартови), по сигнал "Задрай водонепроницаемите прегради" се задрайват и илюминаторите, разположени под горната палуба.
(3) Само с изрично разрешение на дежурния по кораб част от илюминатори по ал. 1 в жилищните помещения може да бъдат отдраени за осигуряване на нормални условия за почивка на личния състав.
(4) Ако помещението се заключва, всички илюминатори в него се задрайват.

Чл. 379. Дежурната служба на кораба е длъжна да води системно наблюдение за задрайването (отдрайването) на вратите, люковете, гърловините и илюминаторите.

Чл. 380. На всеки кораб по всяко време се осигурява достъп до всички заключени помещения, поради което за всяко помещение се съхраняват по два комплекта ключове.

Чл. 381.
(1) Първият комплект ключове от всички помещения и кингстони (на подводницата), освен ключовете от погребите с боеприпаси и корабните арсенали, се намират за ежедневно ползване в отговорниците на помещения и се пазят:
1. на подводниците - при дежурния по кораб, на специална дъска, която се заключва;
2. на надводните кораби - при отговорниците на помещения, а след завършване на работния ден в назначени със заповед лица от дежурната служба, на специална дъска, която се заключва.
(2) Раздаването и приемането на първия комплект ключове се записват в специален дневник.
(3) Вторият комплект ключове се пазят:
1. на подводниците - при дежурния по кораб, в специално сандъче;
2. на надводните кораби - на главната корабна дъска, която се намира в определено със заповед по кораба помещение.
(4) Главната корабна дъска (специалното сандъче) с ключовете се заключва, запечатва се с червен восък и се сдава при смяна на лицата от ДВС.
(5) Ключът за главната корабна дъска (специалното сандъче) се пази в поста за енергетика и живучест. За ключа отговаря дежурният по електромеханична бойна част (дежурният по подводница).
(6) Командирът на електромеханичната бойна част носи отговорност за даването и използването на ключовете от втория комплект.
(7) Вторият комплект ключове се дава в случай на необходимост при тревога на специално назначени лица.

Чл. 382.
(1) Първият комплект ключове от погребите с боеприпаси се съхраняват в запечатани торбички (кутии) и се пази в заключени и запечатани каси/сандъчета.
(2) На надводните кораби I ранг касите/сандъчетата по ал. 1 се намират в помещението на дежурната служба на ракетната (ракетно-артилерийската, артилерийската), минно-торпедната бойна част, а на корабите от другите рангове - в помещението на дежурния по кораб. Първият комплект ключове от арсенала се съхранява при дежурния по кораб.
(3) Ключовете от касите (сандъчетата) с ключове за погребите се пазят:
1. на кораб I ранг - при командира на дозора на погребите;
2. на корабите от другите рангове - при дежурния по кораб.
(4) Първият комплект ключове от погребите се раздава при тревога и за извършване на работи на старшините на погребите, а в часовете за обхождане на погребите на дозорните по погреби.
(5) Вторият комплект ключове от погребите с боеприпасите и корабния арсенал се пази в запечатани торбички (кутийки) от командира на кораба (командирите на съответните бойни части или сектори и секции) в заключена и запечатана каса (сандъче).
(6) Сандъците с детонатори на всички кораби се пазят в специални каси в арсеналите, а на корабите, където няма арсенали - в каютата на командира на кораба. Касите се запечатват с печата на командира на бойната част, а ключовете от касите се пазят при командира на кораба.

Чл. 383.
(1) На надводните кораби профилните ключове от клапаните за наводняване, оросяване и пускане на ежекторите за наводняване на погребите за боеприпаси се пазят на постовете за наводняване на погребите в специални гнезда на преградите.
(2) Ключовете по ал. 1 за разлика от другите профилни ключове се боядисват в червен цвят.
(3) На квадратите на щоковите издатъци на пусковите устройства за наводняване на погребите с боеприпаси се слагат стопори, които ги предпазват от случайно превъртане.
(4) Забранява се използването на ключовете по ал. 1 не по предназначение.

Чл. 384. За облекчаване използването на системите и магистралите на всички тръбопроводи и клапани се поставя установената за тях маркировка и цвят.

Чл. 385.
(1) Пробиването на каквито и да е отвори в обшивката, водонепроницаемите прегради, палубите и гърловините на кораба се забранява.
(2) В случаи на аварии или повреди разрешение за пробиване може да даде командирът на кораба, ако тази крайна мярка е небходима, за да се спасят хората.

Чл. 386.
(1) За успешното водене на борба за непотопимост на кораба неговият корпус, преградите, системите, трюмовете, цистерните, приводите на клапаните, кингстоните, клинкетите, клапаните от вентилацията, вратите, люковете, гърловините и задрайките се поддържат в изправност.
(2) Херметично затворените помещения периодично се вентилират, а задбордните отвори (клапани, клинкети, кингстони) се отварят само през време на работа.

Чл. 387.
(1) Всички работи, свързани със задбордните отвори, се извършват с разрешение на командира на електромеханичната бойна част или секция. В тези случаи:
1. до задбордния отвор се поставя авариен материал за запушването му в случай на нужда;
2. водоотливните средства се държат в готовност за незабавно пускане;
3. се предвижда херметизация на помещението, в случай че се наводни, а на подводниците се предвижда подаване в отсека на въздух с високо налягане;
4. където не са завършени работите, свързани със задбордните отвори, в извънслужебно време се извършва обход през два часа;
5. разглобените участъци от тръбопроводите задължително се запушват с пробки с еднаква здравина.
(2) Когато корабът е на док, се предвиждат всички мероприятия за предотвратяване нахлуването на вода вътре в корпуса при аварийно наводняване (потапяне) на дока.

Чл. 388.
(1) При провеждане на учения, свързани с нахлуването на вода във вътрешните помещения, е необходимо:
1. да се допуска нахлуване на вода в помещенията на кораба само при наличието на сигурни и бързо затварящи се устройства;
2. да се пуска вода в помещенията само когато са взети всички мерки за предпазване от заливане на материалната част (оръжието, техническите средства), която може да пострада от водата и от попадането на вода в съседните помещения;
3. да се определи нивото, до което помещението може да се запълва;
4. при пускане на вода в помещенията да се поставят наблюдатели, които са длъжни да докладват на ръководителя на учението или на проверяващия за приближаването на нивото на водата и ъгъла на крена до определените;
5. да не се допуска приемането на такова количество вода, което може да създаде опасен крен и да намали до установената граница устойчивостта или запаса от плавучест на кораба.
(2) На подводниците се забранява провеждането на учения, свързани с пускането на вода в отсеците.

Чл. 389.
(1) С цел да се контролира състоянието на корпуса на кораба и на средствата му за борба за живучест на корабите I, II и III ранг се назначава постоянна корпусна комисия в състав: председател - старши помощник-командира, и членове - помощник-командира на кораба, командирите на бойни части, началниците на служби, сектори и секции и главния боцман.
(2) На подводниците комисията по ал. 1 се назначава в състав: председател - старши помощник-командира на подводницата, и членове - командири на бойни части (секция), началник на радиотехническа служба, старши боцман и старшина на група трюмни машинисти.
(3) На корабите IV ранг съставът на комисията по ал. 1 се определя от командира на дивизиона. Когато е необходимо, за участие в работата й се привличат представители на техническите органи на военноморската база.

Чл. 390.
(1) По заповед на командира на кораба един път на три месеца, а при необходимост - преди и след докуване на кораба, постоянната корпусна комисия подробно проверява състоянието на корпуса на кораба, водонепроницаемите прегради, второто дъно, вратите, люковете, гърловините, системите, устройствата, средствата за борба за живучест и аварийно-спасителното имущество.
(2) Постоянната корпусна комисия проверява подводната част на външната обшивка на кораба при всяко вдигане на кораба на док.
(3) Резултатите от всички проверки се записват в дневника за проверка на корпуса, устройствата и системите на кораба.

Чл. 391. Когато неизправностите по корпуса и на техническите средства значително намаляват живучестта на кораба и тяхното отстраняване в дадения момент не е възможно, командващият на Военноморските сили може да забрани излизането на кораба в море или да наложи ограничения на плаването по отношение на състоянието на морето, скоростта, района за плаване, дълбочината на потапяне на подводницата и други.

Раздел III
Мероприятия за предпазване от взривове и пожари

Чл. 392.
(1) Използването на открит огън на кораба за извършване на различни работи може да става само с разрешение на командира на електромеханичната бойна част или секция.
(2) Забранява се близо до шахтите на корабната, специалната и батерийната вентилация (на подводниците) и вентилационните гъби (на надводните кораби) да се поставят прибори за електрозаварка и други източници на огън и да се определят места за пушене.
(3) До открития огън се поставя вахтен с противопожарни средства.
(4) Под открит огън се разбира действащи прибори за електро- и газово заваряване и рязане, свещи, факли, газени лампи, фенери и др.

Чл. 393. Забранява се използването на открит огън като средство за осветление във:
1. погребите, арсеналите и помещенията с боеприпаси;
2. отсеците, цистерните, шахтите и контейнерите на подводницата;
3. помещенията на акумулаторните батерии;
4. хранилищата за всички видове гориво;
5. бояджийските складове и складовете за шкиперски материали;
6. хранилищата за почистващи материали и продоволствие;
7. помещенията, на които е затруднено проветряването, и в прясно боядисаните помещения.

Чл. 394.
(1) Редовното наблюдение за температурата в погребите с боеприпаси е задължение на целия личен състав.
(2) При повишаване на температурата над + 30 °С се вземат всички мерки за охлаждане на въздуха в погребите и за изясняване на причините за нейното повишаване.

Чл. 395.
(1) В погребите с боеприпаси категорично се забранява:
1. да се влиза с огнестрелно оръжие, патрони, взривни вещества, запалки, кибрити и други прибори за запалване;
2. да се прокарват неполагащи се кабели;
3. да се използват преносими електрически лампи, електрически инструменти, електрически печки и електровентилатори.
(2) В отсеците на подводниците, където на открито се пазят торпеда, не се разрешава достъп на лица, носещи в себе си огнестрелно оръжие, патрони, взривни и самозапалващи се вещества, запалки, кибрит и други прибори за запалване, а така също прокарването на нещатни кабели и поставянето на средства за регенерация на неполагащи се места.

Чл. 396.
(1) При товарене и разтоварване на боеприпаси (от склада, кея, специални баржи) корабът се подготвя за даване на ход, като на руля, на шпила, на сходнята, при главните двигатели, при клапаните за наводняване (оросяване) и на швартовите (както от кораба, така и на кея) се носи вахта.
(2) В случаите по ал. 1 аварийните групи (партии) са в бойна готовност № 1, а останалите подразделения в готовност, определена от командира на кораба.
(3) Ако товаренето (разтоварването) се извършва от транспортни средства, в случаи на опасност от авария се осигурява възможност за незабавно отстраняване (отхождане) на транспортните средства от борда на кораба.

Чл. 397.
(1) При товарене (разтоварване) на боеприпаси в местата, които са най-опасни от пожари и взривове, се назначават вахтени по противопожарна безопасност от състава на старшините или матросите, които са обучени специално за борба с пожари и недопускане на взривове и добре познават правилата за работа с боеприпаси.
(2) Вахтените по противопожарна безопасност са длъжни:
1. да наблюдават за точното спазване от личния състав (както от кораба, така и от складовете) на правилата за товарене (разтоварване);
2. да не допускат задръстване на подстъпите към средствата за гасене на пожари и към определените места за изхвърляне на запалили се предмети зад борд (ако позволява обстановката);
3. в случай че са се запалили взривни вещества, незабавно да вземат мерки за предотвратяване на взрив.
(3) Вахтените са подчинени на ръководителя на работите и не участват в товаренето (разтоварването).

Чл. 398.
(1) При товарене и разтоварване на боеприпаси се вземат всички мерки за предпазването им от падане и от удряне в метални предмети.
(2) В случай на запалване на взривни вещества тяхното гасене се извършва в строго съответствие с правилата.
(3) На море, при ход на кораба горящата мина (бомба) се изхвърля зад борд по възможност от кърмата, като при това корабът увеличава хода си до пълен.
(4) При стоене на швартови (котва, бочка) горящата мина (бомба) се изхвърля зад борд от страната, която е свободна от близко стоящи кораби и съдове, в този случай корабът незабавно се отделя от кея, обира котвата и при възможност най-бързо дава ход.

Чл. 399. При възникване на аварийни ситуации с ракети, намиращи се на пусковите установки, в контейнерите или шахтите, създаващи опасност от взрив, по решение на командира на кораба се провежда авариен старт (изхвърляне) на ракетата в безопасно за другите кораби или обекти направление или се предприемат други мерки, предвидени в специални инструкции.

Чл. 400. При вдигане (влизане) на кораба на док боеприпасите и взривните вещества се сдават в бреговите складове, с изключение на тези, които се определят всеки път със специално указание на командира на съединението.

Чл. 401.
(1) Оросяването и наводняването на погребите с боеприпаси се извършват по заповед на командира на кораба.
(2) В случаи, които не търпят отлагане (пожар в погреб или съседно с погреба помещение), както и ако обстановката не позволява да се получи заповед от командира на кораба, заповед за оросяване и наводняване на погреба може да отдадат:
1. командирите на електромеханичната, ракетната (ракетно-артилерийската, артилерийската) и минно-торпедната бойна част;
2. командирът на електромеханична секция;
3. командирът на секция "противовъздушна отбрана";
4. командирът на секция "противоподводна отбрана";
5. командирът на секция "противокорабна отбрана";
6. командирът на оръдието (батареята), търпяща авария.
(3) В случаите по ал. 2 заповед за оросяване и наводняване на погреба може да отдадат командирът на погреба или командирът на трюмния пост, а когато няма свръзка и с тях, вахтеният по пожарната безопасност на погреба (трюмният машинист) самостоятелно пуска оросяването на погреба и ако това се окаже недостатъчно за ликвидирането на пожара и опасността от взрив не бъде ликвидирана, наводнява погреба.
(4) На подводниците оросяването и наводняването на шахтите, контейнерите, торпедните апарати и отсеците, в които оръжието се пази на открито, се извършват по заповед на командира на подводницата или лицето, което го замества. При стоене на швартови в случаи, които не търпят отлагане, заповед за това може да отдаде дежурният по подводница.
(5) Включване на системата за оросяване и наводняване на шахтите (контейнерите) за ракетния боезапас може да се извърши и по решение на командира на ракетната бойна част в съответствие с правилата и ръководствата на всеки вид боеприпаси.

Чл. 402. Лицето, взело решение за оросяване или наводняване на погреба, шахтата (контейнера) или друго хранилище за боеприпасите на кораба, е длъжно незабавно да предприеме действия за извеждане на хората от помещението и в най-кратък срок да доложи за наводняването или оросяването на погреба и причините за това на ГКП и командните пунктове на електромеханичната и съответните бойни части и служби или сектори и секции.

Чл. 403. След отбой на бойната готовност оръдията се изпразват и боеприпасите се прибират. При мините, разположени на горната палуба, независимо от състоянието им се поставят вахтени.

Чл. 404.
(1) Постоянно се води наблюдение за температурата на течните горива, която да бъде не по-висока от +50 °С за тежките (тъмните) горива и +25 °С за леките (светлите) горива.
(2) Постоянно се вентилират цистерните с течни горива, особено при повишаване на температурата в тях.
(3) Всички отвори (гърловини) и тръбопроводи за течно гориво винаги се затварят. При отваряне на горивни цистерни и при разглобяване на тръбопроводи се забранява да се държи открит огън близо до тях.

Чл. 405.
(1) На надводните кораби бензин, газ и други леснозапалими вещества се пазят в специално оборудвани цистерни или в щатни съдове на горната палуба на определени със заповед по кораба места, които са отдалечени от каквито и да било източници на огън и са добре проветрявани.
(2) Правилата за предпазване от възникване на пожари в местата по ал. 1 са същите, както и за погребите с боеприпаси.
(3) В случай на разливане на бензин или газ същият незабавно се почиства с пакли или парцали, а помещението се вентилира.
(4) Забранява се използването на газ, бензин, спирт и други огнеопасни материали за почистване на палубите, преградите и мебелите.
(5) На подводниците се забранява съхраняването на бензин и газ, а така също извършването на каквито и да било работи в отсеците с използването на бензин. Не се допуска така също пазене на леснозапалими разтвори и бои.

Чл. 406. В трюмовете не се допуска събирането на вода и горивни материали. Течното гориво и маслото, попаднали в трюмовете, незабавно се отстраняват.

Чл. 407.
(1) При извършване на заварки по кораба и при работа с открит огън се организира наблюдение в помещението на заварките и в съседните помещения. Работното място се огражда с азбестови листове или с други негорящи материали, до мястото на заварката се поставя вахтен и средствата за пожарогасене се подготвят за действие, а помещението се вентилира.
(2) След завършване на заварката и на работите с открит огън се извършва почистване и оглеждане на помещението, в което е правена заварката, и на съседните помещения. На мястото на извършената работа се установява наблюдение в продължение на не по-малко от 2 часа, за да не се допусне възникване на пожар.

Чл. 408. Електрическите кабели се пазят от влага, вода и гориво-смазочни материали. Особено внимателно се борави с кабелите на настолните и преносимите лампи и електрическите инструменти. Забранява се да се оставят без наблюдение включени електрически нагревателни прибори, да се правят допълнителни електроинсталации и да се поставят електрически лампи с мощност над установената за кораба.

Чл. 409.
(1) При отварянето на каквито и да е части от котлите или при снемането на тяхната арматура се забранява близо до тях да има открит огън, докато котелът не бъде охладен и добре вентилиран отвътре.
(2) Правилото по ал. 1 се спазва и при работа с машинни части, които са непосредствено свързани с котлите, например при отваряне на парните турбини, парните цилиндри, кондензаторите, изпарителите и помпите, бойлерите, филтрите, подгревателите, опреснителите, всички паропроводи, тръбите за захранване и продухване. (3) Правилото по ал. 1 се спазва и при отваряне на възли от двигателите с вътрешно горене и газови турбини.
 
Чл. 410.
(1) За да не се допуснат пожари, на кораба се забранява:
1. да се пазят и да се прожектират филми, изработени от запалителна лента;
2. да се включват електрически вериги, имащи съпротивление на изолацията по-малко от установените норми, и да се поставят нестандартни предпазители;
3. да се оставят при излизане от служебни и жилищни помещения (каюти) включени консуматори на електроенергия;
4. да се държат мокри или пропити с масло, бензин, газ, газьол и други леснозапалими вещества материали за почистване, както и гориво-смазочни материали в открити съдове и прясно боядисан брезент в сгънат вид и в лошо вентилирани помещения;
5. да се пазят на катерите материали за боядисване;
6. да се поставят комплектите за химическа регенерация на въздуха, регенеративни патрони, снаряженията на регенерационните установки и изолиращите противогази на разстояние, по-малко от 1 метър, от бутилки за кислород, кабелни трасета, горивни тръбопроводи и цистерни, бойни зарядни отделения и резервоари на торпеда, в места с повишена температура (над 50 °С) и възможни течове на гориво-смазочните материали, вода и пара;
7. да се държат използвани пластини от регенерация заедно със смет, напоени с масло парцали, пакли и др.;
8. да се боядисват комплектите за регенерация в отсеците на подводницата и да се използват не по предназначение;
9. да се оставят открити щепселни розетки, съединителни и разпределителни кутии, осветителни тела без капачки, плафони и защитни мрежи;
10. да се използват нещатни и неизправни електронагревателни уреди.
(2) В помещенията с висока температура се забранява да се съхраняват леснозапалими горивни материали (дърва, бои, масла), а в котелните отделения дървените подпорни греди може да се държат само за аварийни нужди.

Чл. 411.
(1) За недопускане на пожари на подводниците освен действията по чл. 410 се забранява:
1. да се повишава процентното съдържание на водорода и кислорода в отсеците на подводницата и в акумулаторните ями над установените норми;
2. да се използват запалки и кибрит;
3. да се пуши на мостика и надстройката, когато подводницата е на швартови, до пирса или на борда на плаваща база;
4. да се пуши в отсеците.
(2) Пушенето на подводницата се разрешава само в надводно положение на места, обявени със заповед на командира на подводницата.
(3) На море пушенето се разрешава от командира на подводницата или от вахтения офицер за всеки отделен случай, като се спазват всички предпазни мерки.

Чл. 412. За недопускане възникването на пожар в непосредствена близост до местостоянката се забранява изхвърлянето зад борда на кораба или на кея на омаслени парцали, смет и други запалителни материали. Те се изхвърлят на брега на специално определени за тази цел контейнери.

Раздел IV
Осигуряване живучестта на оръжието и техническите средства

Чл. 413. Борбата за живучест на оръжието и техническите средства се ръководи непосредствено от командирите на бойни части, сектори и секции и началниците на служби, командирите на отсеци (на подводниците) и командирите на подразделения от техните командни пунктове.

Чл. 414.
(1) Оръжието и техническите средства се използват в строго съответствие с действащите инструкции и правила.
(2) При откриване на повреди в оръжието и техническите средства командирите на подразделения и бойни постове са длъжни незабавно да вземат мерки за отстраняването им по възможност, без да се прекрати функционирането на бойните постове.

Чл. 415. Всички действащи технически средства както на стоянка, така и при излизане на море се използват в режими, които осигуряват най-голяма надеждност, икономичност и ефективност на действие.

Чл. 416. Всеки кораб се осигурява с документация за използване на техническите средства при различните бойни готовности и при характерни повреди.

Чл. 417. Всяка повреда или неизправност на оръжието и техническите средства на кораба се отстранява веднага след нейното установяване. Ако това е невъзможно, повредата се отстранява в такава степен, която да позволява корабът да изпълни поставената му задача.

Чл. 418.
(1) Използването на неизправна материална част във всекидневни условия се забранява.
(2) В бойна обстановка или в аварийни ситуации командирът на бойната част (началникът на служба) може да вземе решение за използването на неизправно оръжие или технически средства, като носи пълна отговорност за последствията.

Чл. 419.
(1) За отстраняване на неизправностите на оръжието и техническите средства и за замяната на станалите негодни части на всеки кораб се съхранява пълен комплект запасни части и принадлежности, които се поставят в специално определени за това места.
(2) Командирите на бойни части или сектори и секции (началниците на служби) и съответните органи от материално-техническото и медицинското осигуряване носят отговорност за комплектуването на кораба със запасните части и принадлежности.

Раздел V
Предпазване от нещастни случаи

Чл. 420. Командирите на бойни части или сектори и секции (началниците на служби) са длъжни да осигурят безопасност при използването, обслужването на въоръжението и техниката и извършването на ремонтните работи в техните подразделения. Контролът за спазване на мерките за безопасност и здравословните условия на труд от личния състав се възлага на старши помощник-командира на кораба.

Чл. 421.
(1) Преди започване на работа за недопускане на нещастни случаи командирите провеждат инструктаж на личния състав по мерките за безопасност, за което се прави запис във вахтения дневник.
(2) В местата на товароподемните работи се поставят вахтени за предпазване на личния състав, който не участва в работата.
(3) Отворените люкове и стърчащите части от механизмите по пътя за движение се ограждат с подвижни леери.

Чл. 422.
(1) Старши помощник-командирът на кораба носи отговорност за общото състояние на всички товароподемни устройства на кораба. Той е длъжен един път в годината да организира проверка на товароподемните устройства на кораба в съответствие с действащите норми и правила.
(2) На крановете, стрелите, лодбалките и талиите се нанася тяхната товароподемност и датата на последното им изпитание.
(3) Командирите на подразделения носят отговорност за техническото състояние на поверените им товароподемни устройства.
(4) Забранява се работата с неосвидетелствани товароподемни устройства.

Чл. 423.
(1) Забранява се:
1. стоенето под повдигнати тежести, в опасна близост до капаци на шахти, контейнери, оръдия и други устройства при тяхното използване;
2. стоенето на пътя на обиращите се или отдаващите се въжета и котвени вериги;
3. да се показва главата през илюминаторите и облягането на планшира и леерите.
(2) Опасните за личния състав места в близост до въртящи се механизми, оръдия, пускови установки, торпедни апарати и други се маркират върху палубата с контрастна оградна линия и надпис "Опасна зона".

Чл. 424.
(1) При необходимост да се вдигне човек за работа на определена височина ръководителят на работата проверява здравината и сигурността на средството за повдигане и иска разрешение от вахтения офицер (дежурния по кораб), а при работа в места, където са разположени антени, уведомява отговорниците на тези устройства.
(2)Употребяваните от работещия на височина инструменти, предмети и оборудване се завързват.

Чл. 425.
(1) Спускането на човек за работа зад борд може да стане с разрешение на вахтения офицер (дежурния по кораб), но задължително с беседка, със спасителна риза и вързан с въже.
(2) Спускането се извършва от специално назначен матрос (старшина), който е длъжен да се намира на мястото на спускането, докато работещият зад борда бъде вдигнат на горната палуба.
(3) Тралните разчети, лотовите и личният състав от постовете за хвърляне на мини през време на работа си поставят спасителни жилетки и се вързват със специални осигурителни въжета.

Чл. 426. При стоене на кораба на кея или на док особено внимание се обръща на изправността на бордовите леерни стойки и на надеждността на закрепване на сходните, траповете и доковите стълби. През нощта траповете и сходните се осветяват с разсеяна светлина.

Чл. 427.
(1) Преди излизане на море всички подвижни предмети се закрепват, постоянните и щормови леери се проверяват и обтягат, а техните стойки се закрепват.
(2) Личният състав, който се намира на горната палуба, при плаване в щормови условия и при обледеняване на палубата си поставят спасителни жилетки, а на малките кораби и катерите независимо от условията на плаване личният състав е с поставени спасителни жилетки непрекъснато още от излизането на море.
(3) Швартовите команди си поставят спасителни жилетки при изпълнение на задълженията си по корабните разписания независимо от условията на плаване.

Чл. 428.
(1) На море личният състав на подводниците може да излиза на мостика с разрешение на командира на подводницата и в брой, установен от него. Вахтеният офицер е длъжен да знае броя на лицата, които се намират на мостика.
(2) Лицата от швартовите команди и лицата, намиращи се на горната палуба извън огражденията на рубката, са длъжни да се завързват със специални пояси с карабинки или със специални въжета, закрепени към огражденията на рубката (палубата), така че в случай на необходимост лесно да може да се отдават.

Чл. 429.
(1) При плаване на подводницата в надводно положение на личния състав се забранява да слиза от мостика на горната палуба без разрешение. Вратите, водещи към палубата, винаги са затворени.
(2) При необходимост с разрешение на командира на подводницата отделни лица може да излизат на палубата.
(3) Преди лицата да излязат на палубата, подводницата ляга на курс и се дава ход, при които люлеенето и заливането на палубата с вода ще бъдат най-малки.
(4) Лицата, които излизат на палубата, слагат спасителни жилетки и се връзват с осигуряващи въжета. Излизане на палубата се осигурява от специално назначени за тази цел лица.

Чл. 430. На подводницата системно се води наблюдение за самочувствието на личния състав и за съдържанието във въздуха на водород, кислород, въглероден двуокис и вредни примеси, концентрациите на които се поддържат в границите на установените норми.

Чл. 431.
(1) При поява на дим в отсеците на подводницата или при откриване на опасни концентрации от газове (вредни вещества) отсекът напълно се херметизира.
(2) По заповед на командира на отсека личният състав поставя изолиращите средства за защита, а при наличие във въздуха на пари от агресивни течности се поставят и средствата за защита на кожата. Незабавно се вземат мерки за изясняване и за отстраняване на източниците на дима и замърсяването на въздуха.
(3) Ако взетите мерки не дават необходимия резултат и стоенето на личния състав в авариралия отсек е опасно, с разрешение на командира на подводницата личният състав се извежда от авариралия отсек и се вземат мерки за осигуряване на безопасността на личния състав от съседните отсеци.

Чл. 432.
(1) Гасенето на пожари в корабните помещения, работата в задимени помещения или в помещения с висока концентрация на вредни вещества във въздуха се извършват само с изолиращи дихателни апарати.
(2) Влизането в помещенията по ал. 1 или работата в тях става от не по-малко от двама души. За оказване своевременна помощ на работещите и за поддържане на свръзка с тях близо до входа на тези помещения се поставя специална вахта, снабдена с изолиращи дихателни апарати в положение "Готовност".
(3) При работа с изолиращите дихателни апарати се спазват мерките за безопасност, проверява се изправността на изолиращите апарати, организира се взаимно осигуряване на работещите, поддържа се устойчива свръзка с тях, контролира се продължителността на работа и се вземат всички предпазни мерки, продиктувани от условията за работа.
(4) При използване на системите за пожарогасене по обемния способ се отчита необходимостта от тяхното използване и се вземат мерки за предпазване на дихателните органи на личния състав в авариралото помещение.

Чл. 433.
(1) Личен състав, който е бил подложен на въздействие на вредни вещества, след завършване на работата по ликвидиране на аварията преминава през медицински преглед.
(2) До извършването на медицински преглед на този личен състав не се разрешава да застъпва в дежурство и вахта или да му се възлага каквато и да е работа.

Чл. 434.
(1) Преди влизането на хора в междудънни помещения, горивни и маслени цистерни за главен баласт, ракетни шахти и други изолирани и необитаеми помещения те задължително се вентилират.
(2) В аварийни случаи и когато има съмнение за безвредността на въздуха в помещенията по ал. 1, в тях се влиза и се работи с изолиращи дихателни апарати. Забранява се влизането в помещенията поединично и работа на военнослужещи, без да се поддържа непрекъсната свръзка с осигуряващото лице.
(3) Работещите в помещенията по ал. 1 се връзват с осигуряващо въже, краят на което се държи от специално назначен вахтен, за срочното им изтегляне в случай на нужда.

Чл. 435.
(1) При провеждане на водолазни работи се спазват мерките за безопасност, предвидени в Правилника за водолазна служба.
(2) При работа на водолази до борда на кораба се забранява извършването на взривни работи, запускане и работа на хидроакустичните станции, продухване на цистерни за главен баласт, превъртане на валовете, на рулевите и други устройства, намиращи се в подводната част на кораба, освен в случаите, когато това е свързано с работата на водолаза, при това трябва да се предвидят всички мерки за безопасност.

Чл. 436.
(1) По време на работа на механизмите се забранява да се отварят огражденията, предпазните леери и други предпазни приспособления и да се минава зад или над тях.
(2) Всички предпазни устройства (предпазни клапани, регулатори и др.) се поддържат в постоянна изправност и им се извършват периодични проверки в съответствие с инструкциите.
(3) Командирите на подразделения носят отговорност за състояние на предпазните устройства, които са им заведени.
(4) В случай на несработване на предпазните устройства се забранява да се създава налягане, превишаващо нормалното. В тези случаи предпазните устройства се регулират и пломбират отново.

Чл. 437. Забранява се влизането (излизането) в (от) корабни помещения, ако в тях има повишено или понижено налягане. В този случай е необходимо предварително да се изравни налягането.

Чл. 438. Преди отваряне на механизми, тръбопроводи, арматура и цистерни личният състав предварително установява, че в тях няма налягане на пара, газове или течности.

Чл. 439.
(1) При ремонт на котли, тръбопроводи, системи, арматура и други такива се следи клапаните, които разединяват тези механизми или системи от участъците, намиращи се под налягане, да бъдат затворени и снабдени с табелки с надпис "НЕ ПИПАЙ! ОПАСНО ЗА ЖИВОТА!".
(2) Отворените краища на тръбопроводите се запушват.

Чл. 440. При изпитване под въздушно налягане на цистерни, отсеци, шахти и други на вратите, люковете, гърловините и отвърстията се поставят вахтени и се закачат табелки с надпис "НЕ ПИПАЙ! ОПАСНО ЗА ЖИВОТА!".

Чл. 441. Без разрешение на отговорника за извършване на работите, а в негово отсъствие - на дежурния по бойна част (кораб), се забранява стоенето в помещения, където се намират отворени механизми и арматури на парни системи или за въздух с високо налягане.

Чл. 442.
(1) В случай, когато помещението се запълва с пара, се използва системата за оросяване, като при възможност се пуска изсмуквателната вентилация.
(2) Излизането от помещенията по ал. 1 се извършва през специални изходи или през съседно помещение, входът към което се намира ниско.

Чл. 443. Повредите на термоизолацията на паропроводите и газопроводите се отстраняват при първа възможност. Особено важно е спазването на това изискване в жилищни помещения, местата за общо използване и в местата за работа на личния състав.

Чл. 444.
(1) На корабите се разрешава използването на преносими лампи с предпазни мрежи и електрически инструменти с напрежение до 27 V.
(2) На корабите, където няма електроинсталации с напрежение до 27 V, вместо преносими лампи се използват акумулаторни фенерчета.
(3) Работещите във влажни помещения се снабдяват с гумени ръкавици и галоши (гумени ботуши).

Чл. 445.
(1) Местата, намиращи се под напрежение, опасно за живота и където е възможен допир на хората до механизмите и устройствата, се ограждат и снабдяват с надпис "НЕ ПИПАЙ! ОПАСНО ЗА ЖИВОТА!".
(2) При разпределителните табла се поставят ключове за отварянето им, както и гумени пътеки и ръкавици.

Чл. 446.
(1) Преди работа с електромеханизмите и устройствата (разпределителни табла, мрежи) работещите проверяват дали не са под напрежение.
(2) Извършването на работи по електромеханизми и устройства, които се намират под напрежение, се забранява.
(3) Във всекидневни условия преди включване на мощни радиолокационни станции личният състав се отстранява от опасните от облъчване участъци на горната палуба и надстройките.
(4) Личният състав се инструктира, че допирането и стоенето в близост до антенните устройства е опасно и недопустимо.
(5) При изключителни случаи в бойна или аварийна обстановка с разрешение на командира на кораба се допуска извършване на работи по електромеханизми под напрежение, като се вземат всички предпазни мерки за недопускане на нещастен случай.

Чл. 447.
(1) При работа с акумулатори личният състав се снабдява със специално облекло.
(2) Забранява се използването в акумулаторните ями на неизолирани инструменти. Преносимите лампи се оборудват с предпазни изолационни мрежи.
(3) За неутрализиране действието на електролита, попаднал върху тялото, дрехите и обувките, в акумулаторните ями или отсеците се съхранява достатъчен запас от неутрализиращи вещества.

Чл. 448.
(1) При получаване и съхранение на кораба на бутилки с въздух високо налягане, кислород, ацетилен, фреон и други газове се спазват следните изисквания:
1. бутилките се приемат само при наличност на паспорт и клеймо за тяхното изпитание, предпазителни пръстени и капаци, предпазващи главите на бутилките от удари; бутилките се съхраняват на специално обзаведени стилажи (клетки) и здраво се закрепват;
2. помещенията, в които се пазят бутилките, периодично се вентилират, а бутилките редовно се преглеждат за наличие на пропускане на газове;
3. вземат се мерки за недопускане падането на бутилките или удари по тях.
(2) Забранява се:
1. да се държат в едно помещение бутилки с кислород и запалителни газове и бутилки с газове, които при съединението си образуват взривни или запалителни смеси;
2. да се държат бутилки в едно помещение с взривни и леснозапалими материали;
3. да се използват бутилки със сгъстен кислород за превъртане на механизми;
4. да се поставят бутилки близо до нагревателни прибори;
5. да се изменя установеното боядисване на бутилките;
6. да се съхраняват течности и газове в съдове (бутилки, туби и др.) без съответния етикет (литировка), указващ съдържанието.

Чл. 449.
(1) Офицерите и старшините, на които са поверени взривни, огнеопасни и отровни вещества, носят отговорност за тяхното пазене и използване.
(2) Забранява се да се съхраняват опасни за човешкото здраве течности, вещества и материали в битови и нещатни бутилки и други вместимости.
(3) Опасните за здравето на личния състав вещества се съхраняват и пазят в определени за това места в изправни съдове, снабдени с предупредителни надписи.
(4) Помещенията, в които се съхраняват и пазят отровни технически течности, се заключват и се запечатват.

Чл. 450.
(1) Преди превъртане или пускане в действие на какъвто и да е механизъм (устройство) се предупреждават работещият с тях и намиращият се близо личен състав и се установява контрол за работата на механизма (устройството).
(2) На подводниците освен действията по ал. 1 вдигането и спускането на повдигащите се устройства, прибирането на хоризонталните рули, вдигането и спускането на контейнерите, отварянето и затварянето на щитовете и капаците на шахтите (контейнерите), превъртането на валовете се извършват с разрешение на вахтения офицер или на дежурния по подводница. Личният състав, намиращ се близо до тези устройства, се предупреждава предварително.

Чл. 451. Ако за осигуряване безопасността на личния състав, който извършва ремонт на дадени механизми (устройства), е необходимо тези свързани с тях механизми (устройства) да бъдат изключени (да им се снеме електрическото напрежение), след тяхното изключване на постовете за управлението им през цялото време на работа се закачат табелки с надпис "НЕ ПИПАЙ! ОПАСНО ЗА ЖИВОТА!".

Чл. 452. Забранява се да се извършва преглед на движещи се части, механизми и устройства през време на работата им, ако липсват достатъчно място и защитни приспособления (решетки, ограждения, кожуси и т.н.).

Чл. 453. Лицата, които се намират временно на кораба, включително и представителите на ремонтните предприятия (фирми), веднага с идването им на кораба се запознават с мерките за безопасност. Това е задължение на началниците, които са заинтересовани от присъствието на външните лица на кораба.

Чл. 454.
(1) Всеки кораб се комплектува съгласно установените норми с изолиращи дихателни апарати и защитни

облекла.
(2) Спасителните средства, устройствата и изолиращите дихателни апарати се поддържат в положение на готовност за действие, намират се на определените им места и се използват само по предназначение. Те се номерират и разписват за личния състав на кораба.

Корабен устав на Военноморските сили на Република България / Част -2/
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив