Инструкция № РД-259 от 14 юли 2008 г. за определяне на реда за ползване на отпуските от държавните служители в Държавна агенция "Национална сигурност"

Държавна агенция "Национална сигурност"

Държавен вестник брой: 67

Година: 2008

Орган на издаване: Държавна агенция "Национална сигурност"

Дата на обнародване: 29.07.2008

Глава първа
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. С тази инструкция се определя редът за ползване на отпуските от държавните служители в Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), наричани по-нататък "служителите".

Чл. 2. Служителите ползват платения си годишен отпуск до края на календарната година, за която се полага.

Чл. 3. Платеният годишен отпуск на служителите се разрешава наведнъж или на части.

Глава втора
РЕД ЗА ПОЛЗВАНЕ НА ОТПУСКИТЕ
 
Чл. 4.
(1) Платеният годишен отпуск по чл. 83, ал. 1, т. 1 - 4 от Закона за Държавна агенция "Национална сигурност" (ЗДАНС) се ползва след писмено разрешение от длъжностни лица, както следва:
1. за главния секретар, главните директори на главни дирекции, директорите на самостоятелни дирекции и служителите от структурните звена "Кабинет", "Звено за вътрешен одит" и "Финансови контрольори" - от председателя на ДАНС, а в негово отсъствие - от заместник-председателя на ДАНС, оправомощен да го замества;
2. за директорите на териториални дирекции - от заместник-председателите на ДАНС;
3. за директорите на дирекциите в главните дирекции - от главния директор на съответната главна дирекция, а в негово отсъствие - от лицето, оправомощено да го замества;
4. за служителите от главните дирекции - от директора на съответната дирекция в главната дирекция, а в негово отсъствие - от лицето, оправомощено да го замества;
5. за служителите от самостоятелните и териториалните дирекции - от директора на съответната дирекция, а в негово отсъствие - от лицето, оправомощено да го замества;
6. отпуските по чл. 84 ЗДАНС - от председателя на ДАНС или оправомощен от него заместник-председател.
(2) За ползване на отпуските по ал. 1 служителят подава заявление (приложения № 1, 2, 3, 4 или 5), което след утвърждаването му от съответното длъжностно лице се регистрира по установения ред и се изпраща в дирекция "Човешки ресурси" (ДЧР).
(3) Длъжностното лице по ал. 1 може при необходимост да се консултира с дирекция "Правно-нормативна дейност" (ДПНД) по отношение правното основание на искания отпуск или с ДЧР по отношение на неговия размер, преди да разреши ползването.
(4) Дирекция "Човешки ресурси" удостоверява в справката от заявлението размера на неизползвания платен годишен отпуск за съответния период, законовото основание за ползването на отпуска и правото по чл. 75 ЗДАНС.
(5) При констатиране на неточности в заявлението по ал. 2 то се връща на прекия ръководител на служителя с указания за корекции.
(6) Заявленията се съхраняват в ДЧР, като копие се изпраща в дирекция "Финансово-стопанска и управление на собствеността" (ДФСУС).
(7) Председателят или оправомощен от него заместник-председател въз основа на заявление от правоимащото лице издава заповед за ползване на отпуск за бременност, раждане или осиновяване, за отглеждане на дете до 2-годишна възраст и за прекъсване на отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст. Заповедите се съхраняват по реда на ал. 6.

Чл. 5.
(1) Председателят или оправомощен от него заместник-председател издава заповед за заместване на служители, заемащи длъжност директор на дирекция (териториална дирекция) или по-висока.
(2) Извън случаите по ал. 1 заявлението за отпуск, съдържащо разрешение на длъжностно лице по чл. 4, ал. 1, регистрирано по установения ред, се счита за заповед за отпуск и създава правомощия за заместване.
(3) Заповедите по ал. 1 се съхраняват по реда на чл. 4, ал. 7.

Чл. 6. При определяне на размера на допълнителния платен годишен отпуск по чл. 83, ал. 1, т. 2 ЗДАНС не се взема предвид времето на наборна военна служба, както и времето на обучение във военни училища, зачетено за наборна военна служба.

Чл. 7. Времето на ползване на платения годишен отпуск на служители, работещи на смени, се изчислява по общия ред - без да се броят съботните, неделните и празничните дни между началната и последната дата на отпуска, независимо от дните, в които трябва да са на работа.

Чл. 8. Размерът на допълнителния платен годишен отпуск по чл. 83, ал. 1, т. 3 ЗДАНС се определя със заповед на председателя на ДАНС.

Чл. 9.
(1) При ползване на отпуск за изпълнение на обществени и граждански задължения се прилага уведомителен режим.
(2) Служителят, ползващ отпуск по ал. 1, своевременно изготвя уведомление до съответното длъжностно лице по чл. 4, ал. 1, в което посочва вида и размера на отпуска, както и времето на ползване.
(3) Към уведомлението по ал. 2 се прилагат копия на удостоверителни документи (удостоверение за граждански брак; препис-извлечение от смъртен акт или служебна бележка от общински съвет или кметство; служебна бележка от център по кръводаряване; призовка).

Чл. 10. При ползване на неплатен отпуск и при прекъсване на отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст копие от заявлението или заповедта се изпраща в дирекция "Финансово-стопанска и управление на собствеността" на ДАНС.

Чл. 11.
(1) Отпуските за временна неработоспособност се разрешават от здравните органи при условията и по реда на действащото законодателство.
(2) Служителят на ДАНС е длъжен да представи болничния лист или да уведоми непосредствения си началник до два работни дни от издаването му.
(3) В извънредни случаи, когато е налице обективна невъзможност, уведомяването може да стане от член на семейството на съответния служител.
(4) Болничният лист се представя на съответното длъжностно лице по чл. 4, ал. 1 и след подписването му от същото се регистрира в деловодството на ДАНС в отделен дневник по реда на Наредбата за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване, приета с ПМС № 364 от 2006 г. (ДВ, бр. 1 от 2007 г.). След това болничният лист се изпраща на ДЧР за сведение и на ДФСУС за уреждане изчисляването и изплащането на паричните обезщетения.

Чл. 12.
(1) Неплатените отпуски по чл. 83, ал. 1, т. 5 - 7 ЗДАНС или по друг закон се ползват с писмено разрешение от председателя на ДАНС въз основа на подадено от служителя заявление за ползване на конкретен вид неплатен отпуск.
(2) За отпуските по ал. 1 се издава заповед на председателя на ДАНС или оправомощен от него заместник-председател за разрешаването на конкретния вид неплатен отпуск и неговия размер.
(3) Заповедите по ал. 2 се съхраняват по реда на чл. 4, ал. 7.

Глава трета
ПРЕКЪСВАНЕ НА ПОЛЗВАНЕТО НА ОТПУСКИТЕ
 
Чл. 13. Когато нуждите на службата налагат, платеният годишен отпуск по чл. 83, ал. 1, т. 1 - 3 ЗДАНС се прекъсва със заповед на органа, който е разрешил ползването, или с негова резолюция, положена върху заявлението за отпуск.

Чл. 14.
(1) Когато на служителя бъде разрешен друг вид платен или неплатен отпуск, ползването на платения годишен отпуск по чл. 83, ал. 1, т. 1 - 3 ЗДАНС се прекъсва по искане на служителя.
(2) Извън случаите по ал. 1 и по чл. 13 отпускът на служителя може да бъде прекъсван по взаимно съгласие на страните, изразено писмено.

Глава четвърта
ОТЛАГАНЕ НА ПОЛЗВАНЕТО

Чл. 15.
(1) Ползването на платения годишен отпуск може да се отложи за следващата календарна година:
1. от съответния орган по чл. 4, ал. 1 - когато нуждите на службата налагат;
2. от държавния служител, когато ползва друг вид отпуск или по негово искане, със съгласието на съответния орган по чл. 4, ал. 1.
(2) Когато отпускът е отложен, органът по чл. 4, ал. 1 е длъжен да осигури ползването му до края на следващата календарна година.
(3) В случай че органът по чл. 4, ал. 1 не осигури ползването на отложения отпуск до края на следващата календарна година, държавният служител има право сам да определи времето на ползването му, като писмено го уведоми за това в 7-дневен срок преди ползването на отпуска.
(4) Неизползваният платен годишен отпуск може да се ползва от държавния служител до прекратяване на служебното му правоотношение.

Глава пета
КОМПЕНСИРАНЕ

Чл. 16. За изплащане на паричното обезщетение по чл. 83, ал. 4 ЗДАНС се изготвя писмена справка от ДЧР за размера на неизползвания отпуск.

Чл. 17. При прекратяване на служебното правоотношение размерът на паричното обезщетение за компенсиране на неизползваните дни платен годишен отпуск се определя на базата на брутното месечно възнаграждение, определено към датата на прекратяване на служебното правоотношение, което включва основното месечно възнаграждение и допълнителните месечни възнаграждения за прослужено време, за специфични условия на труд и за научна степен.

Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на инструкцията "самостоятелни дирекции" са дирекциите по чл. 12, ал. 2 и чл. 13, ал. 4 ЗДАНС и дирекция "Сигурност на ДАНС".

Заключителни разпоредби

§ 2. Инструкцията се издава на основание чл. 83, ал. 5 ЗДАНС.
 
Приложение № 1-Приложение № 5
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив