Инструкция № Iз-1721 от 12.11.2007 г. за дейността на структурните звена на Националната служба “Пожарна безопасност и защита на населението” при регистриране на възникналите пожари, аварии, бедствия и катастрофи

Министерство на вътрешните работи

Държавен вестник брой: 37

Година: 2008

Орган на издаване: Министерство на вътрешните работи

Дата на обнародване: 15.04.2008

Раздел I
Общи положения

Чл. 1.
(1) С инструкцията се уреждат регистрирането на възникналите пожари, аварии, бедствия, катастрофи и инциденти, наричани "произшествия" и извършената дейност от структурните звена на Национална служба "Пожарна безопасност и защита на населението" (НСПБЗН).
(2) Инструкцията регламентира реда за регистриране на пожарите, за които е постъпила информация от физически и юридически лица.

Чл. 2. Регистрацията на произшествията се извършва с цел да се осигури пълна информация за МВР и други държавни органи, организации, физически и юридически лица.

Раздел II
Регистриране на произшествията
 
Чл. 3.
(1) На регистриране подлежат възникналите произшествия съгласно утвърдена номенклатура (приложение № 1), в ликвидирането на които или при отстраняване на последиците от които са взели участие структурните звена на НСПБЗН.
(2) На регистриране подлежат възникналите пожари и аварии, ликвидирани от търговците, осъществяващи пожарогасителна или аварийно-спасителна дейност.
(3) На регистриране подлежат пожарите, ликвидирани от физически или юридически лица, за които е постъпила информация.

Чл. 4. Не се регистрират произшествията в обектите на подземната минна промишленост и Министерството на отбраната (МО), в ликвидирането на които не са взели участие структурните звена на НСПБЗН.

Чл. 5. За регистриране на произшествията и дежурствата се попълват следните документи:
1. съобщение за произшествие;
2. дневник за регистрация на произшествията и дежурствата.
 
Чл. 6.
(1) Съобщението за произшествие (приложение № 2) се попълва от дежурните служители в диспечерските пунктове (ДП) на структурните звена на НСПБЗН - МВР, поддържащи оперативно дежурство с личен състав и техника.
(2) Кочанът със съобщенията за произшествия предварително се прономерова, прошнурова, подписва и подпечатва от директора на областна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (ОДПБЗН/СДПБЗН) или началника на районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" (РСПБЗН)/(звената по договор). Поредният номер на бланките за съобщенията за произшествия от кочана започват от № 1 и преминават последователно от един кочан в друг в рамките на годината. Съобщенията за произшествия се съхраняват в ДП.
(3) При получаване на съобщение за произшествие дежурният служител в ДП попълва в два екземпляра бланката за съобщение за произшествие. Първият екземпляр предава на ръководителя на дежурната смяна (ДС)/(командира на екип) (КЕ)/ при тръгване за произшествие, а вторият остава към кочана.
(4) При получаване на съобщение за произшествие на територията на друга ОДПБЗН в оперативния дежурен център (ОДЦ) на Генерална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН) и ОДПБЗН/СДПБЗН и ДП в РСПБЗН дежурният служител незабавно уведомява РСПБЗН, в чиито район на действие е произшествието.
(5) Оперативният дежурен в ГДПБЗН се уведомява незабавно от ОДЦ в ОДПБЗН/СДПБЗН, след като дежурният екип (ДЕ) пристигне на мястото на произшествие и се запознае с обстановката, при:
1. произшествия във:
а) сгради на държавните органи, БНТ, БНР и БТА;
б) обекти, съхраняващи и използващи източници на йонизиращи лъчения, токсични химически вещества и бактериални средства;
в) обектите, водени на отчет в ГДПБЗН;
г) големи транспортни възли, ГКПП, летища, гари, пристанища, тунели, Метрополитена; жп инфраструктурата, подвижния жп състав и магистрални пътища, когато е блокирано движението на МПС по тях;
д) детски и лечебни заведения (болници, санаториуми, профилакториуми, домове за възрастни хора и психично болни, интернати и др.);
е) обекти за масово събиране на хора (театри, кина, концертни и спортни съоръжения, хотели, почивни станции, търговски комплекси и др.);
ж) учебни заведения;
з) високи административни, обществени и жилищни сгради от II и III група;
и) горски масиви: над 300 дка за широколистни гори и над 100 дка - за иглолистни;
к) житни масиви със засята площ над 100 дка;
л) обекти на дипломатически представителства и чужди държави;
м) обекти с преобладаваща категория "А" и "Б" по пожарна опасност с площ над 1000 м2;
н) превозни средства, превозващи опасни товари;
о) многоетажни и подземни паркинги и гаражи за МПС с над 25 паркоместа;
п) складове за леснозапалими течности, горими течности и горими газове (ЛЗТ, ГТ и ГГ) от I и II категория;
2. произшествия със загинали или пострадали граждани;
3. промишлени аварии и бедствия;
4. при получена информация за заплаха от или за извършен терористичен акт.
 
Чл. 7.
(1) Дневникът за регистриране на повикванията и дежурствата с противопожарна и аварийно-спасителна техника (приложение № 3) се прономерова, прошнурова, подписва и подпечатва от началника на РСПБЗН (ръководителя на звено по договор), води се от упълномощен от него служител и се съхранява в ДП. В дневника се вписват и произшествията и дежурствата на Участъците за пожарна безопасност и защита на населението (УПБЗН).
(2) Регистрацията на възникналите произшествия или случаите на отстранени последствия от произшествията, ликвидирани от търговците, осъществяващи пожарогасителна или аварийно-спасителна дейност, се извършва от съответната РСПБЗН и се вписва в дневника от упълномощения служител след получаване на писмена справка (приложение № 4).
(3) Регистрацията на възникналите пожари, ликвидирани от физически и юридически лица, се извършва от съответната РСПБЗН и се вписва в дневника след изготвяне на писмена справка (приложения № 5 и 6).
(4) Данните по ал. 1 и 2 се въвеждат в автоматизираната информационна система - АИС "Произшествия - ПБЗН".
(5) Данните за произшествията и дежурствата в ОДПБЗН се разпечатват в края на календарния месец от АИС "Произшествия - ПБЗН" и в края на годината същите се оформят като Дневник по смисъла на ал. 1.

Раздел III
Ред и документи за отчитане на произшествията
 
Чл. 8.
 (1) За отчитане на произшествията и дежурствата от структурните звена на НСПБЗН се попълват следните документи:
1. телефонограма;
2. статистически лист;
3. доклад за произшествие;
4. протокол за разбор на действията на дежурната смяна, ликвидирала произшествието;
5. месечна справка за изменения в данните за произшествията.
(2) Районните служби "Пожарна безопасност и защита на населението" отчитат произшествията, ликвидирани от търговците, осъществяващи пожарогасителна или аварийно-спасителна дейност, след получена от тях справка (приложение № 4).
(3) Произшествията, ликвидирани от доброволните формирования, и пожарите, ликвидирани от физически лица, се отчитат със справка, изготвена от служител от НСПБЗН, посетил произшествието (приложения № 5 и 6).
 
Чл. 9.
(1) Телефонограма (приложение № 7) се изготвя за произшествията и дежурствата и се предава от РСПБЗН на ОДПБЗН/СДПБЗН незабавно след получаването й от УПБЗН или до един час след завръщането на ДС (ДЕ) в службата.
(2) При неуточнени данни за произшествието до момента на подаване на телефонограмата в нея се отразяват предполагаемите причина и собственост.
(3) Телефонограмата се изготвя от началника на ДС, ликвидирал или пристигнал на мястото на произшествието. При участие на две и повече РСПБЗН в ликвидирането му телефонограмата се изготвя от РСПБЗН, в чийто район на действие е обектът. Останалите служби изготвят телефонограмата с вид на произшествието "Оказване на помощ на други РСПБЗН".
(4) Когато произшествието е възникнало в обекти и подвижен железопътен състав, ОДПБЗН/СДПБЗН (РСПБЗН) изпраща телефонограмата и до съответния сектор ПБЗН в жп транспорта, в чийто район е обектът, за изготвяне на последващите отчетни документи.
(5) Когато произшествието е възникнало в обект на Министерството на отбраната, ОДПБЗН/СДПБЗН (РСПБЗН) изпраща телефонограмата и до дежурния на МО или дежурния по поделение, при поискване.
(6) Когато произшествието е възникнало в обект в района на действие на една РСПБЗН, но обслужван по линия на ДПК от друга, службата, ликвидирала произшествието, го въвежда в системата като "Оказване на помощ на други РСПБЗН" и изпраща телефонограмата до районната служба, упражняваща ДПК за неговото отчитане.
(7) Произшествия в МПС и подвижния жп състав се отчитат по местовъзникване. В телефонограмата данните за загиналите и пострадали при ПТП и ПТП с последвал пожар се вписват само в полето "Други данни".
 
Чл. 10.
(1) Статистически лист (приложение № 8) се изготвя за пожари, при които има нанесени преки материални загуби, в ликвидирането на които са взели участие сили и средства на НСПБЗН - МВР.
(2) Статистическият лист се изготвя в два екземпляра от упълномощен от началника на РСПБЗН служител до 5 работни дни от датата на възникване на пожара. Първият екземпляр остава в РСПБЗН, а вторият се изпраща в ОДПБЗН/СДПБЗН.
(3) При наличие на АИС - "Произшествия - ПБЗН" на ниво РСПБЗН данните от статистическия лист се въвеждат в системата и се изпращат до ОДПБЗН/СДПБЗН по електронен път.

Чл. 11.
(1) Информацията за произшествията и дежурствата на база данни от телефонограмите и статистическите листове се изпраща от ДП на ОДПБЗН/СДПБЗН в ГДПБЗН по електронен път за всяка календарна дата от 00.00 до 04.00 ч. на следващата дата.
(2) Оперативният дежурен в ГДПБЗН изготвя ежедневен бюлетин за възникналите произшествия през денонощието и го изпраща по електронен път до 06:00 часа в ДКИАД - МВР.
 
Чл. 12.
(1) Доклад за произшествие (приложение № 9) се изготвя при:
1. произшествия в сградите на държавните органи и БНТ, БНР и БТА;
2. произшествия в обектите, водени на отчет в ГДПБЗН;
3. пожари, в ликвидирането на които са взели участие сили и средства на НСПБЗН, при които има човешки жертви, без тези при ПТП;
4. поискване от ГДПБЗН или ОДПБЗН/СДПБЗН.
(2) Докладът се изготвя от началника на РСПБЗН (ръководителя на звено по договор), съгласува се с директора на ОДПБЗН/СДПБЗН и се изпраща чрез ОДПБЗН/СДПБЗН в ГДПБЗН в срок до 10 работни дни от ликвидиране на произшествието.
(3) Доклад за обектите по ал. 1, т. 1 и 2 не се изготвя при пожар, който е възникнал в електронна видео-, радио-, телевизионна и компютърна техника, електроуреди, електродвигатели и табла, трансформаторни постове и МПС, ограничили се в рамките на съоръжението, както и в комини и отпадъци, когато не е засегнато друго имущество.
(4) При поискване от ГДПБЗН и ОДПБЗН/СДПБЗН началникът на РСПБЗН или упълномощено от него лице изготвя справка за възникнало произшествие (приложение № 10). Справката се изпраща по електронен път или по факс чрез ОДПБЗН/СДПБЗН.
 
Чл. 13.
(1) Протокол за разбор на действията на силите на ПБЗН, участвали в ликвидирането на произшествия (приложение № 11), който е неразделна част от доклада, се изготвя за всички произшествия по чл. 12, при участие на два и повече екипа или по решение на началника на РСПБЗН.
(2) Разборът се провежда със състава, участвал в ликвидирането на произшествието, и се ръководи от най-старшия ръководител на оперативните действия. Протоколът се подписва от най-старшия началник, присъствал на разбора.
(3) За произшествия в обекти по чл. 9, ал. 4 и 6, в случаите по чл. 13, ал. 1 копие от протокола от разбора се изпраща при поискване до съответната РСПБЗН или звено по договор.
 
Чл. 14. Месечна справка за изменение в данните за произшествията се изготвя от началника на РСПБЗН или упълномощен от него служител и се изпраща в ОДПБЗН/СДПБЗН до 15-о число на всеки следващ месец. В нея се вписват починалите граждани вследствие на пожари до 30-ия ден от възникването им. Данните от справката се въвеждат в системата до 20-о число на месеца.

Чл. 15.
(1) Справките по чл. 8, ал. 2 и 3 се предават от РСПБЗН на ОДПБЗН/СДПБЗН след получаването (изготвянето) им.
(2) При наличие на АИС - "Произшествия - ПБЗН" на ниво РСПБЗН, данните от справките се въвеждат в системата и се изпращат до ОДПБЗН/СДПБЗН по електронен път.

Чл. 16. Документите за регистриране на произшествията се съхраняват в РСПБЗН, както следва:
1. съобщение за произшествие - една година;
2. дневник за регистрация на повикванията и дежурствата - безсрочно.

Чл. 17.
(1) Документи за отчитане на произшествията се съхраняват:
1. В РСПБЗН:
а) телефонограми;
б) доклади за произшествия;
в) протоколи за разбор на действията на дежурната смяна, ликвидирала произшествия;
г) месечни справки за изменения в данните за произшествията;
д) справки по чл. 7, ал. 2, 3 и 4;
2. в ОДПБЗН/СДПБЗН и секторите ПБЗН към жп транспорта:
а) телефонограми;
б) доклади за произшествия;
в) месечни справки за изменения в данните за произшествията;
3. в ГДПБЗН:
а) ежедневен бюлетин за възникналите произшествия;
б) доклади за произшествия.
(2) Документите по ал. 1 се съхраняват 5 години.
(3) Статистическите листове се съхраняват безсрочно, съвместно с дневника за регистрация на повикванията и дежурствата.
(4) След изтичане на срока за съхранение на документите директорът на НСПБЗН, директорите на ОДПБЗН/СДПБЗН и ръководителите на звена по договор назначават комисия, която да оцени кои документи следва да останат на съхранение.
(5) След изтичане на календарната година данните с произшествията в АИС "Произшествия - ПБЗН" се записват в неархивиран вид на CD и се съхраняват безсрочно в ОДПБЗН/СДПБЗН и ГДПБЗН.

Чл. 18.
(1) Информация на заинтересувани юридически и физически лица се предоставя по реда, определен от ЗМВР, ППЗМВР и другите нормативни актове.
(2) В случаите, при които не е образувано досъдебно производство, на юридически и физически лица се издават удостоверения, съдържащи основните данни за произшествието, а при образувано досъдебно производство - по реда на чл. 133, ал. 1 НПК.

Чл. 19. Корекции върху информацията в отчетните документи се извършват от началника на РСПБЗН или упълномощен от него служител, като се посочва основанието за промяната и се заверява с подпис и печат.

Чл. 20. Директорите на ОДПБЗН/СДПБЗН, началниците на РСПБЗН и ръководителите на звена по договор отговарят за своевременното, правилното и точното регистриране и отчитане на произшествията, в ликвидирането на които са участвали органите на НСПБЗН или са посетили местопроизшествието.

Раздел IV
Ред за установяване на причините за възникналите пожари

Чл. 21.
(1) Ръководителят на оперативните действия (РОД) в рамките на своята компетентност установява предполагаемите причини за възникналите пожари.
(2) За установяване на причините за възникналите произшествия и при образуване на досъдебно производство органите на НСПБЗН оказват съдействие на ведомствата и организациите, на които е възложена тази дейност.
(3) Началникът на смяна (КЕ) след завръщането в службата изготвя рапорт до началника на РСПБЗН за действията си по ал. 1. Рапортът включва: данни за мястото и обстановката преди и по време на пожара; обстоятелства и факти, позволяващи да се установи вероятната причина.
(4) В случаите по чл. 9, ал. 4 и 6 копие от рапорта се изпраща в съответната РСПБЗН и звено по договор.

Чл. 22.
(1) Упълномощено от началника на РСПБЗН (ОДПБЗН/СДПБЗН) лице въз основа на данните от телефонограмата, рапорта и допълнително направени проучвания до 5 работни дни от датата на събитието определя предполагаемата причина, собствеността и предпоставките, които се отразяват в статистическия лист.
(2) Събраните допълнително материали и рапортът са неразделна част от статистическия лист.

Чл. 23. Районното полицейско управление се уведомява в следните случаи:
1. човешки трупове със съмнения за насилствена смърт;
2. промишлени аварии и катастрофи с последвали значителни щети или смърт и трудови злополуки с последвала смърт;
3. пожари със съмнения за умисъл;
4. взривове с опасност за живота, със значителни вреди или опасност да последват такива.

Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на тази инструкция:
1. "Пожар" е огън, разпространяващ се без контрол във времето и пространството.
2. "Авария" е внезапна технологична повреда на машини, съоръжения и агрегати, съпроводена със спиране или сериозно нарушаване на технологичния процес с взривове, замърсяване на околната среда, разрушения, жертви или заплахи за живота и здравето на населението.
3. "Бедствие" е всяко природно явление, като земетресение, наводнение, свличане на земни пластове, бури, снежни виелици, лавини, продължителни суши, когато са причинени жертви и тежки щети на собствеността или са застрашени здравето и животът на населението.
4. "Катастрофа" е транспортно или друго произшествие, съпроводено с тежки последствия, жертви, наранявания, разрушения и повреди, които причиняват загуби.
5. "Инцидент" е случайно събитие, вследствие на което са нанесени вреди на хора, животни, имущество и на околната среда.

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 2. Директорът на НСПБЗН утвърждава номенклатурата на видовете произшествия по чл. 3, ал. 1 и организира издаването на необходимите образци за регистрация и отчет на възникналите произшествия.

§ 3. Тази инструкция се издава на основание чл. 21, т. 11 ЗМВР и отменя Инструкция № I-73 от 1999 г. за регистриране и отчитане на произшествията, в ликвидирането на които са участвали органите на НСПАБ - МВР.

§ 4. Изпълнението на инструкцията се възлага на директора на НСПБЗН и на директорите на ОДПБЗН/СДПБЗН, а контролът по изпълнението й - на главния секретар на МВР.

§ 5. Инструкцията влиза в сила от 01.01.2008 г.
 
Приложение № 1 към чл. 3, ал. 1 - Приложение № 11 към чл. 13, ал. 1

Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив