Инструкция № Iз-1707 от 07.11.2007 г. за взаимодействие между Министерството на вътрешните работи и Държавната агенция по горите при опазването на горите, дивеча и рибата в обектите за любителски риболов на територията на Република България

Министерство на вътрешните работи, Държавна агенция по горите

Държавен вестник брой: 97

Година: 2007

Орган на издаване: Министерство на вътрешните работи, Държавна агенция по горите

Дата на обнародване: 24.11.2007

Глава първа
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. С тази инструкция се определя редът за взаимодействие между Министерството на вътрешните работи (МВР) и Държавната агенция по горите (ДАГ) и техните структури при опазването на горите, дивеча и рибата в обектите за любителски риболов на територията на Република България.

Чл. 2. Взаимодействието между МВР и ДАГ и техните структури се осъществява при спазване на принципа на самостоятелност и в изпълнение на определените им от съответните закони задачи и дейности.

Чл. 3. Взаимодействието и опазването на горите, дивеча и рибата в обектите за любителски риболов на територията на Република България се осъществяват както между националните, така и между териториалните структури на двете ведомства.

Глава втора
РЕД ЗА ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ

Чл. 4. Координацията на взаимодействието между структурите на МВР и на ДАГ се извършва от съответните им ръководства.

Чл. 5. Оперативното ръководство на взаимодействието между структурите на МВР и на ДАГ се осъществява от:
1. директорите на националните служби в МВР и председателя на ДАГ;
2. директорите на главните дирекции в Национална служба "Полиция" и председателя на ДАГ;
3. директорите на столичната и областните дирекции "Полиция", "Пожарна безопасност и защита на населението", началниците на зоналните жандармерийски подразделения и началниците на регионалните управления на горите и директорите на държавните лесничейства и дивечовъдните станции;
4. началниците на районните полицейски управления, началниците на районните служби "Пожарна безопасност и защита на населението", началниците на зоналните жандармерийски подразделения и директорите на държавните лесничейства и държавните дивечовъдни станции.

Чл. 6.
(1) Взаимодействието между структурите на МВР и на ДАГ се осъществява чрез:
1. съвместно провеждане на предварително съгласувани мероприятия;
2. извършване на дейности от структурите на едното ведомство в изпълнение на писмено искане от структурите на другото ведомство;
3. оказване на помощ с налични сили и средства при възникнала внезапна необходимост за осъществяване на задачите от структурите на едно от ведомствата.
(2) В случаите по ал. 1, т. 1 и 2 съответните длъжностни лица от структурите на всяко ведомство издават заповед за конкретния случай.

Чл. 7. В случаите на внезапно възникнали обстоятелства, при които е необходимо оказване на взаимна помощ между структурите на двете ведомства, се действа съгласно законовите правомощия.

Чл. 8. Разходите, свързани с осъществяването на взаимодействието, са за сметка на всяка от участващите структури.

Чл. 9. Структурите на МВР по установения ред с тази инструкция действат във взаимодействие със структурите на ДАГ за предотвратяване и разкриване на нарушенията, свързани с възпроизводството, ползването и експлоатацията на горите, както и опазването на дивеча и рибното богатство.

Чл. 10. Структурите на двете ведомства съвместно вземат необходимите мерки за запазване на местопроизшествието и чрез специализираните органи съдействат за събиране на годен доказателствен материал при констатиране на правонарушения в горския фонд.

Чл. 11. Полицейските органи оказват съдействие на структурите на ДАГ при извършване на проверки, установяване и задържане на транспортни средства, с които се извозва дървесина или с които се придвижват нарушители на правилата за сеч, лов или риболов, както и във всички други случаи на използване на транспортни средства за извършване на нарушения.

Чл. 12. Полицейските органи и структурите на ДАГ си оказват взаимодействие в случаите на задържане на лица, издирвани от МВР и укриващи се на територията на горския фонд.

Чл. 13. Структурите на ДАГ задължително съгласуват с ГД "Гранична полиция" ползването, пашата и всички други провеждани мероприятия в територията на горския фонд, контролирана от гранична полицая.

Чл. 14. В случаите на необходимост за възстановяване на обществения ред, предизвикани от групово нарушение на правилата за ползване от горския фонд, масови палежи, неподчинение на законови разпореждания и увреждане на горския фонд, структурите на ДАГ действат съвместно с органите на Главна дирекция "Жандармерия".

Чл. 15.
(1) При провеждане на полицейски операции на територията на горския фонд се известяват съответните ръководители от ДАГ с цел осигуряване на безопасност и ефективност от изпълнението.
(2) При извършване на дейности, касаещи структурите на МВР, структурите на ДАГ уведомяват съответния ръководител в МВР.

Глава трета
ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ НА ОРГАНИТЕ ОТ НАЦИОНАЛНА СЛУЖБА "ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО" СЪС СТРУКТУРИТЕ НА ДАГ

Чл. 16. Структурите на ДАГ са длъжни да спазват разпорежданията на органите на Национална служба "Пожарна безопасност и защита на населението" и им оказват съдействие при изпълнение на правомощията им по защита на горския фонд от пожари.

Чл. 17. Организирането и провеждането на противопожарните мероприятия в горите и гасенето на горските пожари се извършват съвместно от държавните лесничейства, държавните дивечовъдни станции и структурите на НС "ПБЗН".

Чл. 18. Органите от Национална служба "Пожарна и аварийна безопасност" съгласуват плановете за пожарогасене, изготвени от държавните лесничейства (дивечовъдните станции).

Глава четвърта
ОБМЕН НА ИНФОРМАЦИЯ

Чл. 19. За повишаване на ефективността от взаимодействието структурите на МВР и структурите на ДАГ:
1. обменят и поддържат актуална информация за обстановката в горския фонд, начините за ползване от горите и извършването на лов и риболов, както и за инфраструктурата, комуникациите и водоизточниците;
2. структурите на ДАГ представят образци от документи за извършване на отделните видове дейности в горския фонд;
3. обменят информация за конкретни лица или открити следи от извършени престъпления, за начините на извършването им и прикриването им;
4. поддържат актуална информация за наличните технически възможности за свръзка и предаване на съобщения до оперативните дежурни.

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 1. Тази инструкция се издава на основание чл. 21, т. 11 от Закона за Министерството на вътрешните работи и чл. 70, ал. 1 от Закона за горите и отменя Инструкция № Iз-847 от 14 май 2007 г. за взаимодействие между Министерството на вътрешните работи и Министерството на земеделието и горите по опазването на горския фонд на Република България (ДВ, бр. 53 от 2007 г.).

§ 2. Изпълнението на инструкцията се възлага на директорите на националните служби в МВР и на председателя на ДАГ.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив