Инструкция № Iз-1261 от 22.08.2006 г. за организиране и осъществяване на дихателната защита в структурните звена на Национална служба “Пожарна безопасност и защита на населението” - МВР

Министерство на вътрешните работи

Държавен вестник брой: 32

Година: 2008

Орган на издаване: Министерство на вътрешните работи

Дата на обнародване: 25.03.2008

Глава първа
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. С тази инструкция се урежда редът за организиране и осъществяване на дихателната защита (ДЗ) в структурните звена на Национална служба "Пожарна безопасност и защита на населението" - МВР (НСПБЗН - МВР).

Чл. 2.
(1) Инструкцията определя общите и специфичните изисквания при експлоатацията на дихателни апарати (ДА), предназначени за защита на дихателните органи, и задълженията на длъжностните лица при работа с тях.
(2) При експлоатацията на ДА в НСПБЗН - МВР се спазват и всички специфични указания на производителите на ДА, изискванията за безопасност на труда, нормативните актове, регламентиращи безопасната експлоатация на съоръжения с повишена опасност, и контролът на средствата за измерване.

Чл. 3.
(1) За защита на дихателните органи на личния състав от НСПБЗН - МВР се използват автономни, изолиращ тип ДА със сгъстен въздух, предназначени да осигурят дишането на служителите за ограничено време в атмосферна среда, негодна за дишане.
(2) Използваните ДА от структурните звена на НСПБЗН - МВР са с отворена система (издишаният въздух постъпва в околната среда) и с работно налягане в бутилката (бутилките) на ДА не по-малко от 20 МРа (200 bar) и съответстват на изискванията на действащите в страната норми и стандарти.
(3) Дихателните апарати са с цяла лицева маска, снабдена с разговорно устройство.
(4) Използването от личния състав на НСПБЗН - МВР на други типове ДА се разрешава от директора на НСПБЗН - МВР. Цялостната експлоатация на такива ДА се извършва съгласно инструкциите на производителите и не се урежда с тази инструкция.

Чл. 4.
(1) Тази инструкция се прилага и в звената, създадени по чл. 107 ал. 3 от Закона за МВР (ЗМВР), Академията на МВР (АМВР) при обучението на кадри за нуждите на МВР и в други служби на МВР, използващи ДА при упражняване на дейността си.
(2) Инструкцията може да се прилага и от доброволните формирования, създадени по чл. 110 ЗМВР и от търговци по смисъла на чл. 108 ЗМВР, осъществяващи пожарогасителна и аварийно-спасителна дейност на територията на Република България.
(3) Инструкцията може да се използва като методическо пособие при разработване на нормативни актове на други ведомства, използващи ДА при упражняване на дейността си.

Глава втора
ОРГАНИЗАЦИЯ НА ДИХАТЕЛНАТА ЗАЩИТА
 
Чл. 5.
(1) За осигуряване безопасността на служителите от НСПБЗН - МВР при работа в негодна за дишане атмосферна среда в областните дирекции "Пожарна безопасност и защита на населението" (ОДПБЗН) се създават центрове за дихателна защита (ЦДЗ).
(2) Центърът за дихателна защита към ОДПБЗН се ръководи от служител - отговорник по дихателна защита, определен със заповед на директора на ОДПБЗН.
(3) Дейността на ЦДЗ се планира чрез:
1. годишен план за дейността на ЦДЗ;
2. графици за извършване на проверка № 2 на ДА (приложение № 1);
3. Графици за техническо освидетелстване на бутилките за ДА (приложение № 2).
(4) Дейността на ЦДЗ се анализира чрез годишен и тримесечен отчет-анализи, които се провеждат в едномесечен срок след изтичане на отчетния период.
(5) Документите по ал. 3, т. 1 и 3 и ал. 4 се утвърждават от директора на ОДПБЗН и се изпращат в Генерална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН) в 7-дневен срок.
 
Чл. 6.
(1) Устройването на ЦДЗ се извършва в самостоятелни, охранявани помещения и се състоят от:
1. склад за съхранение на ДА и резервни бутилки за тях;
2. експлоатационен пост за техническо обслужване и ремонт на ДА;
3. пълначен пункт за бутилките на ДА;
4. изпитвателен пункт за техническо освидетелстване бутилките на ДА.
(2) За зареждане, техническо обслужване и ремонт на ДА към ЦДЗ се обособяват пунктове за зареждане и проверка на ДА. Със заповед на директора на ОДПБЗН се определят служителите, които ще осъществяват дейностите по техническото обслужване и ремонт на ДА - техници по дихателна защита и служителите, имащи право да работят в ЦДЗ.
(3) В ЦДЗ се съхранява оперативен резерв от напълнени бутилки за ДА, технически изправни и готови за използване в количества не по-малко от 25 % от общия брой бутилки, числящи се на обслужваните от базата структурни звена на НСПБЗН - МВР.
(4) В помещенията на ЦДЗ се забранява:
1. съхранението на вещества, предмети и материали, нямащи отношение към експлоатацията на ДА и пълненето на бутилките за тях;
2. достъпът на външни лица и служители, нямащи отношение към дейността на центъра;
3. тютюнопушенето и използването на нестандартни, технически неизправни и необезопасени в противопожарно отношение отоплителни и нагревателни уреди.
(5) Съхраняването на леснозапалими и горими течности, свързани с работата на компресорите с двигатели с вътрешно горене, се извършва в отделно помещение при стриктно спазване на установените правила и норми за пожарна безопасност.
(6) Складовете за съхранение на резервните ДА и бутилките за тях се устройват в сухи, проветряеми и отопляеми помещения, с температура на въздуха от +5 до +35 °С.
(7) Резервните ДА и бутилки за тях се съхраняват на стелажи на разстояние не по-малко от един метър от отоплителни и нагревателни уреди и защитени от прякото въздействие на слънчевите лъчи.
(8) Консервираните ДА се съхраняват напълно сглобени, със затворени вентили на бутилките и с остътъчно налягане в бутилките не по-малко от 0,5 МРа (5 bar). На консервираните ДА се извършва външен оглед и проверка на налягането в бутилката веднъж в годината и други дейности - съгласно инструкциите на производителя на ДА.

Чл. 7.
(1) Пълначните пунктове за бутилките на ДА се устройват на места, отговарящи на санитарните норми и стандарти за чистота и влажност на въздуха за дишане от ДА.
(2) Експлоатацията на компресорните инсталации за сгъстен въздух се провежда при спазване на всички изисквания за безопасност на труда и инструкциите на производителите.
(3) Смукателните накрайници на компресорните инсталации се разполагат на открито извън помещението на компресорите и пълначните пунктове.
(4) Допуска се устройване на временни пълначни пунктове с мобилни компресори за пълнене бутилките на ДА при произшествия, ликвидирането на които изисква продължителна работа на личния състав в негодна за дишане среда, в труднодостъпни райони и при участие на екипи на НСПБЗН - МВР в международни и трансгранични операции.
(5) Временните пълначни пунктове по ал. 5 се устройват от надветрената страна на района на произшествието, на безопасно разстояние и при стриктно спазване на всички мерки по безопасност на труда, като дейността им непосредствено се ръководи от ръководителя на оперативните действия (РОД) или определено от него длъжностно лице от състава на сформирания щаб.
 
Чл. 8.
(1) В изпитвателните пунктове и експлотационните постове към ЦДЗ се извършва периодичното техническо освидетелстване на бутилките за ДА, техническо обслужване и ремонт на ДА.
(2) Изпитвателният пункт и експлотационният пост се устройват в съответствие с изискванията на действащите норми и стандарти, уреждащи безопасната експлоатация на съоръжения с повишена опасност, оборудват се с необходимите технически стендове и се сертифицират от Инспекция "Специализиран технически надзор" при дирекция "Материално-техническо осигуряване и социално обслужване" - МВР (ИСТН при ДМТОСО - МВР).
(3) Вътрешният оглед и хидравличното (хидростатичното) изпитване на бутилките за ДА се извършват в съответствие с изискванията на действащите норми и стандарти, уреждащи изпитанията на съдове, работещи под налягане. Резултатите от изпитанията се отразяват в протокол и дневник съгласно приложения № 3 и 4.

Чл. 9.
(1) За техници по ДЗ се определят служители от състава на ОДПБЗН, които са завършили курс за професионална подготовка в акредитирани учебни заведения и притежаващи правоспособност за работа със съдове, работещи под налягане.
(2) Програмите за първоначално професионално обучение, професионална специализация и актуализация на професионалната квалификация на техниците за ДЗ се изготвят от Академията на МВР и се съгласуват с директора на НСПБЗН - МВР и ИСТН при ДМТОСО - МВР.
(3) Инспекция "СТН" при ДМТОСО - МВР издава на всеки техник по ДЗ индивидуален сертификационен номер.
(4) Ремонт на ДА и бутилките за тях, техническите проверки и изпитания се извършва само от техници по ДЗ, притежаващи необходимата правоспособност.
(5) В ЦДЗ при ОДПБЗН се съхраняват документи, удостоверяващи правоспособността на техниците по дихателна защита по ал. 1, 3 и 4.

Чл. 10.
(1) Във всички районни служби за пожарна безопасност и защита на населението (РСПБЗН) и участъците за пожарна безопасност и защита на населението (УПБЗН) към тях се организират пунктове по дихателна защита (ПДЗ).
(2) В ПДЗ се извършва съхранение, проверка и почистване на ДА и съхранение на резервните бутилки за апаратите на службата при спазване изискванията по чл. 6, ал. 6 и 7.
(3) Дейността на ПДЗ се ръководи от Началника на съответната РСПБЗН (УПБЗН).

Чл. 11.
(1) На всички служители, които ръководят или непосредствено участват в пожарогасителни и аварийно-спасителни дейности, се зачисляват индивидуални ДА.
(2) Допуска се групово зачисляване на ДА на не повече от 4 служители от състава на различни дежурни смени, като за всеки служител се осигурява индивидуална лицева маска, съответстваща на марката и модела на зачисления му апарат.
(3) Не се допуска групово зачисляване на ДА на ръководния състав на РСПБЗН, оперативните щабове (ОЩ) при ОДПБЗН и Централния оперативен щаб (ЦОЩ) при ГДПБЗН-МВР.
 
Чл. 12.
(1) Всички служители, които ръководят или непосредствено участват в пожарогасителни и аварийно-спасителни дейности, се освидетелстват от лекарска комисия в съответствие с "Ред за медицинско освидетелстване на служителите от НСПБЗН - МВР, работещи с ДА" (приложение № 5).
(2) Медицинското свидетелство по ал. 1 се съхранява в личните кадрови дела на служителите, като регистрационният му номер се вписва в изискващия се от чл. 13, ал. 1 допуск.

Глава трета
ДОПУСК ЗА РАБОТА С ДИХАТЕЛНИ АПАРАТИ
 
Чл. 13.
(1) Служителите и стажантите от НСПБЗН, служителите, курсантите и обучаемите в АМВР получават допуск за работа с ДА (приложение № 6) след медицинско освидетелстване по чл. 12 и успешно завършен курс за първоначално професионално обучение за работа с ДА.
(2) Допуск за работа с ДА се издава на основание на оценяване на знанията и уменията, придобити по време на теоретичните, теоретико-практическите модули и практическите стажове.
(3) Първоначалното професионално обучение по ал. 1 се извършва в АМВР.
(4) Учебните програми за първоначално професионално обучение на личния състав за работа с ДА по ал. 3 се изготвят от АМВР и се съгласуват с директора на НСПБЗН - МВР.
(5) За служителите, работещи с ДА до влизане в сила на тези правила, допуск по ал. 1 се издава от директора на ОДПБЗН. В допуска и в персоналния отчетен картон (приложение № 7) се вписва номерът на документа, удостоверяващ завършената първоначална подготовка за работа с ДА в АМВР.
(6) Забранява се работата с ДА на служители без допуск за работа с ДА.
(7) На служителите, работещи с ДА, се провеждат инструктажи за безопасността на труда съгласно нормативните изисквания.
(8) Проведените инструктажи по ал. 7 се отразяват в дневника за периодичен (извънреден) инструктаж по безопасност на труда, а за новоназначени служители и стажанти - в дневника за първоначален инструктаж.

Глава четвърта
ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА ДЛЪЖНОСТНИТЕ ЛИЦА ПРИ РАБОТАТА С ДИХАТЕЛНИ АПАРАТИ

Чл. 14. Директорът на ОДПБЗН координира и контролира цялостната дейност по осигуряване дихателната защита на личния състав на територията на съответната област. Той е длъжен да:
1. знае експлотационните характеристики на ДА в ОДПБЗН и правилата за тяхното съхранение и експлоатация;
2. знае наличността и техническото състояние на ДА в ОДПБЗН и предприема мерки за поддържането им в постоянна готовност за използване;
3. организира и контролира съхранението и експлоатацията на ДА на ОДПБЗН и техническото освидетелстване на бутилките за ДА;
4. организира обучението и контролира нивото на подготовка на личния състав от ОДПБЗН за експлоатацията на ДА;
5. информира директора на НСПБЗН за възникнали проблемни въпроси, свързани с дейността по осъществяване на дихателната защита.

Чл. 15.
(1) Началникът на отдел (сектор) "Пожарогасителна и аварийно-спасителна дейност" (ПГ и АСД) към ОДПБЗН отговаря за обучението, подготовката и оперативната готовност на личния състав от ОДПБЗН за работа с ДА, дейността на ЦДЗ по съхранението, техническото обслужване, ремонта, отчетността и спазването на изискванията за безопасна работа с ДА в ОДПБЗН. Той е длъжен да:
1. знае експлотационните характеристики, устройството на ДА и правилата за тяхното съхранение и експлоатация;
2. познава нормативните актове и инструкциите на производителите на ДА, уреждащи работата и правилата за експлоатация на ДА;
3. организира и контролира техническото обслужване и ремонта на ДА, числящи се на ОДПБЗН;
4. организира и контролира провеждането на тренировките и подготовката на личния състав от ОДПБЗН за работа с ДА.
(2) Служителят, определен за ръководител на ЦДЗ, отговаря за цялостната дейност на ЦДЗ в ОДПБЗН, пълначните и изпитвателните пунктове и пряко ръководи дейността на техниците по ДЗ. Той е длъжен да:
1. знае експлотационните характеристики, устройството на ДА в ОДПБЗН и правилата за тяхното съхранение и експлоатация;
2. познава нормативните актове и инструкциите на производителите на ДА, уреждащи работата и правилата за експлоатация на ДА;
3. познава нормативните актове, уреждащи безопасната експлоатация на съоръженията под налягане и тези с повишена опасност, свързани с дейността на ЦДЗ;
4. ръководи провеждането на техническото обслужване и ремонта на ДА, числящи се на ОДПБЗН;
5. планира и анализира дейността на ЦДЗ и разработва мероприятия за нейното развитие;
6. обобщава потребностите от резервни части за ДА, числящи се на ОДПБЗН, и ги заявява ежегодно в ГДПБЗН чрез директора на ОДПБЗН.

Чл. 16. Началникът на РСПБЗН организира, ръководи и контролира цялостната дейност по осигуряване на дихателна защита в службата и отговаря за комплектоването на личния състав с ДА и подготовката му за работа с тях. Той е длъжен да:
1. знае експлотационните характеристики, устройството на ДА в РСПБЗН и правилата за тяхната експлоатация;
2. знае наличността, техническото състояние на ДА в РСПБЗН и да взема мерки за поддържането им в постоянна готовност за използване;
3. контролира правилната експлоатация на ДА, числящи се на РСПБЗН;
4. проверява готовността на личния състав за работа с ДА;
5. познава нормативните актове и инструкциите, уреждащи съхранението и експлоатацията на ДА.

Чл. 17. Началникът на група "ПГ и АСД" в РСПБЗН отговаря за обучението, подготовката и оперативната готовност на личния състав от РСПБЗН за работа с ДА, дейността по съхранението, отчетността и спазването на изискванията за безопасна работа с ДА в РСПБЗН. Той е длъжен да:
1. знае експлотационните характеристики, устройството на ДА в РСПБЗН и правилата за тяхното съхранение и експлоатация;
2. познава нормативните актове и инструкциите на производителите на ДА, уреждащи работата и правилата за експлоатация на ДА;
3. знае наличността, техническото състояние на ДА в РСПБЗН, организира и контролира съхранението на ДА и воденето на отчетните документи на ДА, числящи се на РСПБЗН;
4. организира и контролира провеждането на тренировките и подготовката на личния състав от РСПБЗН за работа с ДА.

Чл. 18. Ръководителят на дежурната смяна (ДС) осъществява непосредственото ръководство на дихателната защита в ДС и отговаря за готовността на ДС за работа с ДА. Той е длъжен да:
1. знае експлотационните характеристики, устройството на ДА в РСПБЗН и правилата за тяхното съхранение и експлоатация;
2. провежда тренировката на личния състав от ДС за работа с ДА;
3. знае степента на подготовка за работа с ДА на всеки служител от ДС;
4. организира, ръководи и контролира извършването на оперативна проверка и проверка № 1 от ДС;
5. организира, ръководи и контролира извършването на проверка за изправността и наличността на резервните ДА и бутилки за тях, намиращи се в РСПБЗН, както и на тези, намиращи се на дежурство в противопожарните машини;
6. ръководи работата на ДС в негодна за дишане среда и да участва в състава на група, ако тя се ръководи от по-старши началник.

Чл. 19. Командирът на екип (КЕ) отговаря за готовността на подчинените му служители от екипа за работа с ДА и за правилната експлоатация на ДА. Той е длъжен да:
1. знае степента на подготовка за работа с ДА на всеки служител от екипа;
2. знае техническите характеристики, устройството на ДА и правилата за безопасна експлоатация и извършване на оперативна проверка и проверка № 1 на ДА в РСПБЗН;
3. ръководи работата на служителите от екипа в непригодна за дишане среда и да участва в състава на група, ако тя се ръководи от по-старши началник;
4. извършва оперативна проверка и проверка № 1 на зачисления му ДА;
5. контролира възстановяване готовността на ДА на екипа след използването им;
6. контролира наличността и изправността на резервните бутилки за ДА, намиращи се на дежурство в противопожарната машина на екипа.

Чл. 20.
(1) Личният състав, непосредствено осъществяващ ПГ и АСД и дейности по оказване на първа медицинска помощ на пострадали (ПМПП), отговаря за техническото състояние на зачисления му ДА и е длъжен да:
1. знае експлотационните характеристики, устройството на зачисления му ДА и правилата за безопасна експлоатация;
2. знае и изпълнява задачите на групата, в която е включен при работа, в негодна за дишане среда;
3. извършва оперативна проверка и проверка № 1 на зачисления му ДА;
4. следи постоянно за измененията на обстановката в непригодна за дишане среда и да докладва на ръководителя на групата (занятието) при забелязана промяна на обстановката;
5. да поддържа постоянна връзка при работа в негодна за дишане среда с работещите в съседство служители и ръководителя на групата (занятието);
6. уведоми незабавно ръководителя на групата (занятието) при недостиг на въздух, неизправности в ДА, внезапно прилошаване и др.;
7. поставя и сваля лицевата маска на ДА само в годна за дишане среда, по разпореждане на ръководителя на групата (занятието).
(2) Водачът на специален автомобил (ВСА) отговаря за техническото състояние на зачисления му ДА. Той е длъжен да:
1. знае експлотационните характеристики, устройството на зачисленият му ДА и правилата за безопасна експлоатация;
2. извършва оперативна проверка и проверка № 1 на зачисления му ДА;
3. да следи постоянно за изменение на обстановката по външни признаци при изпълнение на оперативни задачи от екипа и докладва на КЕ при забелязана промяна;
4. поддържа постоянна връзка с КЕ по време на работа на екипа в негодна за дишане среда;
5. установява противопожарния автомобил в годна за дишане среда;
6. уведоми незабавно КЕ, ако противопожарният автомобил е застрашен от разрастване на произшествието, и да премести автомобила на място, определено от КЕ.

Глава пета
ТРЕНИРОВКИ НА ЛИЧНИЯ СЪСТАВ ЗА РАБОТА С ДИХАТЕЛНИ АПАРАТИ
 
Чл. 21.
(1) Теоретичната и практическата подготовка на личния състав от структурните звена на НСПБЗН за работа с ДА се провеждат в съответствие с тематичните планове за професионална подготовка без откъсване от работа съгласно "График за тренировка на личния състав за работа с ДА" (приложение № 8).
(2) Тренировките за работа с ДА на служителите, работещи по направление "ПГ и АСД" и носещи оперативно дежурство, се провеждат един път седмично през цялата календарна година.
(3) Тренировките за работа с ДА на останалите служители, работещи по направление "ПГ и АСД", и на служителите по направление "ДПК и ПД", работещи с ДА, се провеждат един път месечно през цялата календарна година, под ръководството на директора на ОДПБЗН (началника на РСПБЗН).
(4) Тренировките на обучаемите в АМВР се провеждат съгласно утвърдените учебни програми.
 
Чл. 22.
(1) Тренировките на личния състав от НСПБЗН се провеждат с времетраене и обем на извършената работа в съответствие с "Тренировки на личния състав за работа с ДА" (приложение № 9).
(2)Тренировките на личния състав се провеждат в нормална или задимена среда, с психо-физическо натоварване.

Чл. 23.
 (1) За провеждане на тренировки на личния състав в задимена среда във всяка РСПБЗН се обособява помещение (димна камера), което да позволява намаляване на видимостта - затъмняване, задимяване или по друг начин, без да се застрашава здравето на служителите.
(2) Димната камера за тренировка с ДА се устройва в самостоятелно помещение, с не по-малко от два изхода, водещи директно навън и отварящи се по посока на евакуацията врати, и се оборудва с вентилация, осигуряваща кратност на въздухообмена, позволяващ отстраняването на дим от обема на камерата (помещението) за не повече от една минута.
(3) Със служителите, намиращи се в димната камера за тренировки, се поддържа постоянна връзка с цел осъществяване контрол на състоянието им.
(4) В РСПБЗН, където няма обособено помещение (димна камера) за тренировка, се използват подходящи помещения, отговарящи на изискванията за успешна евакуация по ал. 2.

Чл. 24. Всички служители от структурните звена на НСПБЗН - МВР, на които се числят ДА, са длъжни да познават организацията на дихателната защита и да участват в провежданите тренировки за работа с ДА.

Глава шеста
РАБОТА С ДИХАТЕЛНИ АПАРАТИ

Чл. 25.
(1) Най-малката тактическа единица, която изпълнява самостоятелни задачи при тренировки и работа с ДА в непригодна за дишане среда, е групата.
(2) Всяка група се състои най-малко от двама служители и се ръководи от най-старшия член на групата.
(3) Съставът на всяка група се състои от служители от един екип.
(4) Допуска се сформиране на група от служители от различни екипи, когато ръководител на групата е:
1. ръководителят на дежурна смяна при група, сформирана от състава на една и съща дежурна смяна;
2. началникът на РСПБЗН (началник сектор, група "ПГ и АСД" в РСПБЗН) при група, сформирана от служители от една и съща РСПБЗН.
(5) По изключение в състава на една група могат да се включват служители от различни структурни звена на НСПБЗН в следните случаи:
1. невъзможност да бъдат спазени изискванията за минимален брой служители в една група;
2. произшествия, ликвидирането на които е свързано с провеждане на масова евакуация (спасяване) на застрашени хора;
3. непосредствено ръководство на групата от ръководителя на оперативните действия (РОД);
4. изпълнение на трансгранични операции или международни мисии от екипи на НСПБЗН;
5. при обучение на курсанти в АМВР.
(6) Влизането в негодна за дишане среда на допълнително пристигнали на произшествието сили или ръководни служители се разрешава само в състава на група за работа с ДА.

Чл. 26.
(1) Ръководителят на групата отговаря за спазване на всички изисквания за безопасна работа с ДА. По време на работа в негодна за дишане среда той е пряк ръководител на служителите от състава на групата и е длъжен:
1. да знае поставените задачи на групата и начина за изпълнението им;
2. да разясни поставените задачи на личния състав на групата и обяви мерки за безопасност по време на работа;
3. да провери съответствието между необходимите и наличните ДА преди изпълнение на поставените задачи;
4. да укаже на групата месторазположението на поста за безопасност (ПБ) и контролно-пропускателния пункт (КПП);
5. да определи място за поставяне на ДА, подаде команда и контролира извършването на оперативна проверка (ОП); след доклада на служителите за успешно проведена ОП да подаде команда за влизане в негодна за дишане среда;
6. да обяви на групата и на ПБ (КПП) контролното налягане на ДА и времето за начало на изтегляне на групата преди навлизане в негодната за дишане среда;
7. да поддържа постоянна връзка с ПБ и чрез него да докладва на РОД (началника на оперативен участък, ръководителя на занятието) за обстановката и предприетите действия от групата;
8. да следи за състоянието на личния състав от групата, да контролира изразходването на въздуха в бутилките на ДА и при достигане на обявеното контролно налягане или начало на времето за изтегляне или при задействане на сигнално устройство на ДА на член от групата да изведе групата от негодната за дишане среда;
9. да поддържа връзка с всички членове на групата и КПП;
10. да предприеме всички мерки за извеждане на групата в пълен състав и в годна за дишане среда;
11. незабавно да докладва на РОД (или занятието) при влошаване състоянието на служител от групата или при забелязване на неизправност на ДА на член от групата;
12. да определи мястото и да подаде команда за снемане на ДА след излизане от негодната за дишане среда;
13. да осигури подмяната на бутилките на ДА да се извършва в годна за дишане среда;
14. да контролира своевременното привеждане на ДА в готовност за използване и да организира почивка на състава на групата след излизането от негодната за дишане среда;
15. когато ръководителят на групата е и РОД, преди навлизане на групата в негодна за дишане среда назначава отговорник на ПБ и определя свой заместник.
(2) Началото на времето за изтегляне от негодната за дишане среда се определя от ръководителя на групата, съобразно ДА с минималното показание на манометъра, отчитащ налягането на въздуха в бутилката (бутилките).

Чл. 27.
(1) На служител, пострадал при работа в негодна за дишане среда, незабавно се оказва помощ под ръководството на ръководителя на групата. При това е необходимо:
1. да се изведе пострадалият в годна за дишане среда, да се свали лицевата маска на апарата му и да му се окаже първа помощ; при необходимост се организира транспортирането на пострадалия до най-близкото болнично заведение;
2. да се подаде информация чрез ПБ (КПП) до РОД;
3. да се провери налягането на въздуха в бутилката (бутилките) на ДА на служителя, състоянието на лицевата маска и свързващите съединения.
(2) При невъзможност да се извади пострадалият в годна за дишане среда се проверява налягането на въздуха в бутилката (бутилките), състоянието на лицевата маска и свързващите съединения. При наличие на достатъчно въздух в бутилката (бутилките), технически изправен ДА и лицева маска се забранява свалянето на лицевата маска на пострадалия до изнасянето му извън негодната за дишане среда.

Чл. 28.
(1) Всяка група влиза в негодна за дишане среда и излиза от нея в пълен състав.
(2) Забранява се разделянето на групата и оставането на сам служител в негодна за дишане среда.

Чл. 29. Преди навлизане на група в негодна за дишане среда РОД (или занятието) организира пост за безопасност (ПБ) и назначава отговорник.
 
Чл. 30. Постът за безопасност се организира в годна за дишане среда. Служителят, определен за отговорник на ПБ, е длъжен да:
1. не допуска служители без ДА и служители, оборудвани с ДА, но не включени в състава на група, да навлизат в негодната за дишане среда;
2. поддържа постоянна връзка с ръководителя на групата, работеща в негодната за дишане среда, и РОД (началника на КПП);
3. не допуска присъствие на външни лица в района на работа на групата и ПБ;
4. наблюдава за оперативната обстановка в района на ПБ и за всички изменения, застрашаващи работата на групата и ПБ незабавно информира РОД и ръководителя на групата;
5. уведоми незабавно ръководителя на групата за извеждане на групата от непригодната за дишане среда на друго място, определено от РОД, ако постът за безопасност е застрашен от разрастване на произшествието;
6. контролира поименно броя на служителите, влезли и излезли от негодната за дишане среда, като попълва контролен дневник I степен (приложение № 10), отбелязва времето при влизане на служителите, налягането на въздуха в бутилките на ДА, обявеното време за начало на изтегляне и времето за излизане от негодна за дишане среда;
7. подава информация на ръководителя на групата за продължителността на работа в негодна за дишане среда и времето, оставащо до обявеното време за изтегляне на групата;
8. сигнализира ръководителя на групата и информира незабавно РОД при просрочване на обявеното време за изтегляне на групата.
 
Чл. 31.
(1) При сложна и продължителна оперативна намеса, както и при участие на няколко групи, работещи на различни места в негодна за дишане среда, РОД организира контролно-пропускателен пункт (КПП).
(2) При организиране на КПП РОД назначава началник на КПП, а при необходимост - и негови помощници.
(3) Началникът на КПП е подчинен непосредствено на РОД, а при сформиране на щаб - и на началника на щаба.
(4) На началника на КПП са подчинени всички служители, определени за негови помощници и за отговорници на ПБ.
(5) Началникът на КПП е длъжен да:
1. инструктира личния състав на групите преди влизане в негодна за дишане среда и да осигури готовността им за работа в съответствие с разпорежданията на РОД или началника на щаба;
2. осигури своевременната подмяна на групите, работещи в негодна за дишане среда, в съответствие с разпорежданията на РОД;
3. контролира броя на групите, влезли и излезли от негодната за дишане среда, като попълва контролен дневник II степен (приложение № 11) за регистриране работата с ДА и води на отчет почиващите и резервните групи;
4. поддържа постоянна връзка с ПБ и контролира наличието на връзка между ПБ и работещите в негодната за дишане среда групи;
5. осигурява постоянна информация на РОД за състоянието на работещите групи;
6. осигури необходимия запас от резервни ДА и пълни бутилки с налягане, съответстващо на изискванията по чл. 51, ал. 1;
7. организира почивка на изтеглящите се групи, техническо обслужване на ДА и подмяна на бутилките;
8. осигури наблюдение за състоянието на служителите от почиващите групи;
9. осигури топло помещение за служителите, работили при ниски температури;
10. осигури осветяване района на КПП в тъмната част на денонощието.
(6) На КПП задължително се осигуряват:
1. не по-малко от два резервни ДА;
2. не по-малко от една (един комплект) резервна (и) бутилка (и) за всеки ДА;
3. аптечка с медикаменти за оказване на първа помощ;
4. дезинфекционен препарат за обработка на лицевите маски на ДА.

Чл. 32.
(1) Ръководителят на оперативните действия определя местоположението на пунктовете за почивка, техническо обслужване на ДА и оказване първа помощ на пострадали от работещите групи.
(2) При ниски температури и липса на подходящо помещение се допуска за почивка на личния състав, техническо обслужване на ДА и оказване на медицинска помощ да се използват кабините на противопожарните машини.

Чл. 33.
(1) След работа в негодна за дишане среда, при наличие на радиоактивно, биологично или химическо замърсяване, РОД организира почистването (деконтаминацията) на ДА.
(2) Служителите, определени да извършат почистването (деконтаминацията) на ДА, задължително работят с ДА и подходящи защитни облекла и други лични предпазни средства съобразно степента на съществуващия риск за тяхното здраве.
(3) Ръководителят на оперативните действия организира своевременната подмяна на служителите по ал. 2.

Чл. 34.
(1) В негодна за дишане среда групите се придвижват в колона по един.
(2) Водач на всяка група е нейният ръководител.
(3) Последният служител в групата се определя от ръководителя и е длъжен да следи за реда на придвижване и за състоянието на останалите служители от групата.
(4) При изтегляне на групата от негодна за дишане среда ръководителят на групата се придвижва последен.

Чл. 35.
(1) По време на работа с ДА служителите са длъжни да следят показанията на манометъра на използвания от тях апарат.
(2) При работа с ДА, чийто манометри не са изведени на отделен тръбопровод, служителите от групата взаимно следят и се информират за показанията на манометрите.
(3) За изтегляне на групата от негодна за дишане среда се предвижда резерв от въздух в бутилката (бутилките), равен на един път и половина от изразходвания до мястото на работа.

Чл. 36. В подземни комуникации с голяма площ, жп и автотунели и други инфраструктурни обекти със сложна планировка разузнаване се извършва едновременно от не по-малко от две самостоятелни групи, ръководени най-малко от КЕ или ръководители на ДС.

Чл. 37.
(1) Подмяната на групите се извършва в годна за дишане среда.
(2) По разпореждане на РОД и при осигуряване на допълнителни мерки за безопасност се допуска подмяната на групите да се извършва в негодна за дишане среда.
(3) След подмяна групите, завърнали се от работа, подменят бутилката (бутилките) на ДА, извършват проверка № 1 на ДА и остават в резерв.

Чл. 38. При решаване на сложни оперативни задачи РОД осигурява на КПП (ПБ) не по-малко от една резервна група преди въвеждане на останалите групи в негодната за дишане среда.

Чл. 39. При масово спасяване на хора и при работа в помещения с непосредствен изход към годна за дишане среда се разрешава изпращането едновременно на всички групи, с изключение на служителите от ПБ и КПП.

Чл. 40.
(1) Резервните групи на КПП (ПБ) поддържат постоянна готовност за въвеждане.
(2) При получаване на съобщение за произшествие с някоя от групите или прекъсване на връзките с която и да е от тях РОД незабавно организира оказване на помощ и съдействие, като изпраща резервна група.
(3) Необходимостта от почивка и нейната продължителност преди повторното влизане на групите в негодна за дишане среда се определя от РОД.

Чл. 41. При работа в негодна за дишане среда и при висока температура в помещенията РОД е длъжен да:
1. инструктира служителите лично или чрез началника на КПП (ПБ) за особеностите при изпълнение на поставената задача, възможните усложнения и укаже допълнителни мерки за безопасност;
2. определи за ръководители на групите най-малко КЕ или ръководители на ДС;
3. предприеме мерки за намаляване на температура и подобряване видимостта в помещенията, в които работят групите.

Чл. 42. При работа с ДА служителите са длъжни да:
1. спазват стриктно обявените от РОД (началника на КПП, ръководителя на групата, ръководителя на занятието) мерки за безопасност и изискванията за безопасна експлоатация на ДА;
2. следят за състоянието на другите служители от групата и да не се отделят от групата;
3. поддържат постоянна връзка с ръководителя на групата;
4. прекратят работа и незабавно да уведомят ръководителя на групата при нарушено или затруднено дишане, или влошаване на общото им физическо състояние;
5. уведомят незабавно ръководителя на групата и предприемат мерки за продължаване използването на апарата до излизане в годна за дишане среда при повреда на ДА или лицевата маска;
6. уведомят незабавно ръководителя на групата при задействане на сигнално устройство на ДА.

Чл. 43. При отрицателни температури на въздуха за осигуряване на безотказната работа на ДА е необходимо:
1. резервните бутилки и ДА да се съхраняват в отоплените кабини на противопожарните машини или в топлоизолирани контейнери;
2. да се избягва омокрянето на ДА по време на работа;
3. подмяната на бутилките на ДА да се извършва в помещения с положителни температури или в кабините на противопожарните машини.

Чл. 44. Поставянето на ДА се разрешава само след извършване на проверка № 1 (или оперативна проверка) и по команда "Апарата - постави". При тази команда служителят стабилизира апарата с раменните и поясния ремъци, отваря до край вентила (вентилите) на бутилката (бутилките) за въздух, сваля каската от главата си и поставя лицевата маска, извършва няколко дълбоки вдишвания и поставя каската на главата си.

Чл. 45.
(1) Свалянето на ДА се извършва по команда "Апарата - свали". При тази команда служителят сваля каската и лицевата си маска, затваря вентила (вентилите) на бутилката (бутилките), освобождава апарата от остатъчно налягане, откопчава поясния ремък, разхлабва до край раменните ремъци, сваля ДА и поставя каската на главата си.
(2) Свалянето на ДА при използване на защитно облекло, покриващо ДА, се извършва след почистване и събличане на облеклото при осигурен резерв от въздух в бутилката (бутилките) на ДА.

Чл. 46.
(1) Всички възникнали въпроси в процеса на работа с ДА, свързани с безопасността на служителите при изпълнение на оперативни задачи (тренировки) и неуредени с тази инструкция, се решават от РОД (ръководителя на занятието) съобразно създалата се обстановка.
(2) При изпълнение на международни мисии от екип (и) на НСПБЗН организирането и осъществяването на дейности, насочени към осигуряване на дихателна защита на личния състав и спазването на правилата за безопасна експлоатация на ДА, се провеждат под непосредственото ръководство на ръководителя на екипа или определени от него длъжностни лица.

Глава седма
ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ДИХАТЕЛНИТЕ АПАРАТИ НА ОПЕРАТИВНО ДЕЖУРСТВО. ВИДОВЕ ПРОВЕРКИ НА ДИХАТЕЛНИТЕ АПАРАТИ

Чл. 47.
(1) За всеки служител от състава на ДС се осигурява ДА, който по време на дежурството се съхранява в противопожарната машина на съответния екип.
(2) Дихателните апарати и резервните бутилки в противопожарните машини се съхраняват в гнезда, облицовани с мек материал и оборудвани с приспособления за укрепване.
(3) Резервните бутилки за ДА се съхраняват отделно от ДА.
(4) За всеки ДА на дежурство се осигурява най-малко една резервна бутилка (един комплект бутилки) в противопожарната машина и най-малко две бутилки (два комплекта бутилки) в ПДЗ.
(5) Лицевите маски на ДА на дежурство са свързани към апаратите и се съхраняват в защитни калъфи.

Чл. 48.
(1) Дихателните апарати на личния състав, свободен от дежурство, както и резервните бутилки в структурни звена на НСПБЗН се съхраняват в ПДЗ (или ЦДЗ).
(2) Помещенията на ПДЗ (ЦДЗ) се държат постоянно заключени, като ключовете за тях се съхраняват в диспечерския пункт.
(3) Върху съхраняваните в ПДЗ (ЦДЗ) ДА се поставя етикет с номера на ДА, имената и длъжността на служителя (служителите), на който (които) е зачислен.
(4) В ПДЗ се съхраняват само изправни, почистени и готови за работа ДА.
(5) Пълните, празните и неизправните бутилки за ДА се съхраняват поотделно, на рафтове, обозначени с трайно закрепени табели с надписи "пълни", "празни", "за ремонт".

Чл. 49. Взимането на ДА от личния състав, който застъпва на дежурство, и прибирането на ДА в ПДЗ след дежурство се извършва под ръководството на ръководителя на ДС.

Чл. 50. За времето, през което ДА се намират на ремонт или за проверка № 2, на служителите се зачисляват ДА от резервните.
 
Чл. 51.
(1) Бутилките на ДА и резервните бутилки в противопожарните машини и ПДЗ в РСПБЗН, както и резервът от пълни бутилки в базите за ДЗ и ЦДЗ се съхраняват напълнени с въздух, с налягане:
1. за ДА с работно налягане 20 МРа (± 10 %) - не по-малко от 18 МРа;
2. за АДЗ с работно налягане 30 МРа (± 10 %) - не по-малко от 27 МРа.
(2) Бутилки с налягане на въздуха, по-малко от указаното в ал. 1, се снемат от дежурство и се предават за напълване.
(3) Наличността на резервните ДА и бутилки за въздух, намиращи се в противопожарните машини и ПДЗ, се проверява от застъпващата на оперативно дежурство ДС под ръководството на нейния ръководител.
(4) Най-малко веднъж седмично под ръководството на ръководителя на ДС се проверява налягането на всички резервни бутилки в РСПБЗН, като измереното налягане се отразява в дневник (приложение № 12).
(5) Предаването на празните бутилки за напълване и получаването им от пълначния пункт се извършват под контрола на ръководителя на ДС и се отразява в дневник (приложение№ 13).

Чл. 52. На ДА периодично и преди използването им се извършват проверки за установяване на техническата им изправност и годност за експлоатация - проверка № 1, оперативна проверка (ОП) и проверка № 2.
 
Чл. 53.
(1) Проверка № 1 на ДА се извършва при смяна на ДС след пълно външно почистване и след смяна на бутилката (бутилките) лично от служителя, на когото е зачислен ДА, или от техник по ДЗ, присъстващ на местопроизшествието.
(2) Проверка № 1 се провежда под ръководството на ръководителя на ДС по команда "Апарата - провери".
(3) Проверка № 1 се извършва в съответствие с инструкциите на производителя на ДА и включва:
1. външен оглед на ДА;
2. проверка налягането на въздуха в бутилката (бутилките);
3. проверка херметичността на съединенията, работещи под високо и тези под средно налягане;
4. проверка изправността на сигналното устройство (звуковия сигнал);
5. проверка херметичността на съединенията, работещи под ниско налягане;
6. проверка плътността на лицевата маска и изправността на клапана за издишване;
7. проверка изправността на белодробния автомат и механизма (ако има такъв) за аварийно подаване на въздух.
(4) Дейностите по ал. 3 се извършват съгласно инструкциите за експлоатация на производителите на ДА, като се спазват и следните указания:
1. външният оглед по ал. 3, т. 1 включва: проверка на комплектоването на ДА; наличието на видими външни повреди; прогонване на ремъците;
2. проверката по ал. 3, т. 2 включва: отвиване вентила на бутилката (бутилките) и отчитане на налягането по показанията на манометъра;
3. проверката на херметичността на съединенията по ал. 3, т. 3 включва: отвиване вентила на бутилката (бутилките); затваряне на вентила на бутилката (бутилките); проследяване чрез показанията на манометъра за наличие на неплътности и пропуски;
4. проверката по ал. 3, т. 4 включва: отвиване вентила на бутилката (бутилките); затваряне на вентила на бутилката (бутилките); проследяване за време една минута за промяна показанията на манометъра с не повече от 1 МРа; плавно намаляване степента на налягане и проследяване при какви показания на манометъра ще се задейства сигналното устройство;
5. проверката на херметичността на съединенията по ал. 3, т. 5 включва: при снета лицева маска, затворен вентил на бутилката (бутилките) и липса на налягане се създава разреждане (опит за вдишване) в съединенията, работещи под ниско налягане, при което се следи за наличие на неплътности и пропуски;
6. проверката по ал. 3, т. 6 включва: снетата от ДА лицева маска се поставя на главата, лично от служителя се затваря с длан засмукващият отвор, след вдишване и задържане на дъха се следи за наличие на неплътности и пропуски (навлизане на въздух); при същите условия се извършва издишване, при което се установява изправността на изпускателния (издихателния) клапан;
7. проверката по ал. 3, т. 7 се извършва при наличие на достатъчно количество въздух в ДА и при условие че не са установени неизправности по ал. 3, т. 1 - 6; тя включва: отваряне на вентилите на бутилката (бутилките); поставя се лицевата маска и се правят няколко вдишвания и издишвания, при което се следи за нормалното действие на белодробния автомат; механизмът (ако има такъв) за аварийно (допълнително) подаване на въздух се задейства няколко пъти и се следи за нормалното му действие.
(5) Резултатите от проверка № 1 се докладват на ръководителя на дежурната смяна (ръководителя на групата или занятието): "Господин началник, апаратът изправен (неизправен), отчетено налягане .... МРа (атм)."
(6) Резултатите от проверка № 1 при смяна на дежурните се отразяват в дневник (приложение № 14).
(7) Забранява се използването на ДА, на който не е извършена проверка № 1.

Чл. 54.
(1) Оперативна проверка на ДА се извършва преди непосредственото използване на ДА от служителя, но когото е зачислен ДА.
(2) Оперативна проверка се провежда под ръководството на ръководителя на групата (занятието) или РОД по командата: "Апарата - провери."
(3) Оперативната проверка включва:
1. поставяне на ДА и пристягане на раменните и поясния ремъци;
2. отваряне вентила (вентилите) на бутилката (бутилките) и отчитане на налягането на въздуха в нея (в тях);
3. поставяне на лицевата маска и пристягане на регулиращите ремъци;
4. проверка притока на въздух чрез дълбоки вдишвания;
5. проверка на механизма за аварийно (допълнително) подаване на въздух (ако има такъв);
6. по време на изпълнението на т. 2, 3, 4 и 5 се следи за херметичността на всички елементи на ДА, работещи на ниско, средно и високо налягане.
(4) Ръководителят на групата лично отчита по показанията на манометрите на ДА налягането на въздуха в бутилката (бутилките) на всеки един от членовете на групата.
(5) Служителите докладват за резултатите от ОП на ръководещия проверката по реда си на готовност: "Господин началник, апаратът изправен (неизправен), отчетено налягане .... МРа (атм)."
(6) Отчетеното налягане на въздуха се вписва от ПБ в контролен дневник I степен (приложение № 10).
(7) Не се допуска извършване на оперативна проверка на ДА, на които не е извършена проверка № 1.
(8) При ДА, чиито манометри не са изведени на отделен тръбопровод, служителите от групата взаимно се информират за показанията на манометрите.
 
Чл. 55.
(1) Проверка № 2 на ДА се извършва не по-рядко от един път в годината по утвърден от директора на ОДПБЗН график, както и при:
1. поява на неизправности в ДА, изискващи ремонт;
2. при пълна дезинфекция на ДА;
3. покриване изискванията на производителя на ДА.
(2) Проверка № 2 се извършва в ЦДЗ от техник по ДЗ и включва:
1. разглобяване ДА на основните възли и части;
2. оглед, промиване, дезинфекция и оценка на годността на всички части;
3. почистване, дезинфекция, проверка плътността на лицевата маска и изправността на изпускателния (издихателния) й клапан;
4. подмяна на всички износени или с изтекъл експлоатационен срок уплътнения и части;
5. регулиране, настройване на отделните възли и сглобяване на ДА;
6. извършване на проверка № 1.
(3) Резултатите от проверка № 2 на всеки ДА се регистрират в отчетния картон на ДА (приложение № 15).
(4) Дейностите по ал. 1 , т. 1 - 5 се извършват съгласно инструкциите за експлоатация на производителя на ДА.
(5) Предаването на апаратите за проверка № 2 и/или ремонт в ЦДЗ и получаването им се извършват под контрола на началника на РСПБЗН (ръководителя на ДС) и се отразява в дневник (приложение № 16).

Чл. 56. Преди въвеждане в експлоатация на разконсервирани ДА техникът по ДЗ задължително извършва проверка № 2 на ДА.

Чл. 57.
(1) Забранява се пълненето на бутилки за ДА с въздух при:
1. изтекъл срок на предписаното или поредното им освидетелстване;
2. повреди по тялото или дъната (пукнатини, забележимо изменение на формата, силна корозия и др.);
3. липса на необходимите надписи и щемпелувания върху тях;
4. неизправност на спирателната им арматура;
5. нарушена херметичност;
6. наличие на друг газ или замърсявания.
(2) Напълването на нови и разконсервирани бутилки се извършва съгласно указанията на производителя, като след продухване с въздух:
1. всяка бутилка се напълва с въздух до налягане 4ё5 МРа, след което въздухът се изпуска и бутилката отново се напълва до работното налягане, обозначено върху корпуса й;
2. се проверява херметичността на бутилката след напълване.
(3) Остатъчното налягане на въздуха в бутилките, изпратени за зареждане, трябва да бъде не по-малко от 0,5 МРа.

Чл. 58.
(1) Бутилките на ДА се освидетелстват при спазване на определения срок на предписаното или поредното им освидетелстване.
(2) Преди техническо освидетелстване на бутилките визуално се проверява наличието на щемпелувани (трайно маркирани) върху тях данни за:
1. производител;
2. производствен (фабричен) номер на бутилката;
3. дата (месец и година) на изработване (изпитване) и дата на следващото изпитване;
4. работно налягане (MРa);
5. пробно налягане (MРa);
6. вместимост на бутилката (dm3);
7. маса на бутилката (kg);
8. знак на производителя.
(3) Мястото на бутилката, върху което са нанесени паспортните данни, се загражда с рамка от боя, покрива се с безцветен лак или се обозначава по друг начин, съответстващ на изискванията на производителя и действащите норми и стандарти.
(4) След освидетелстване върху бутилките се щемпелува (маркира) датата на последващото им освидетелстване и се поставя знак на извършилия хидравличната проверка.
(5) Първоначалното боядисване и надписването на бутилките за ДА се извършва от производителя, а след въвеждането им в експлоатация - от техника по ДЗ.

Чл. 59.
(1) След получаване на лицеви маски и ДА от склад, от друга служба или след прекарана инфекциозна болест от служителя, на когото е зачислен ДА, задължително на маската и ДА се извършва дезинфекция.
(2) Дезинфекцията на лицевите маски и ДА се извършва съгласно указанията на производителя на апарата.
(3) След сглобяване на ДА се извършва проверка № 1.
(4) Използването на масла за смазване на металните части на ДА се забранява.

Чл. 60.
(1) За осигуряване на точност и достоверност на измерванията манометрите на ДА преминават периодичен метрологичен контрол от оправомощени лица.
(2) Извършването на метрологичен контрол се удостоверява със знак за последваща проверка, трайно закрепен върху манометъра.

Глава осма
ОТЧЕТНИ ДОКУМЕНТИ И РЕД ЗА ПОПЪЛВАНЕТО ИМ
 
Чл. 61.
(1) За контрол на техническото състояние, отчетност на извършените проверки на ДА и работата с тях в структурните звена на НСПБЗН - МВР се водят отчетни документи.
(2) В РСПБЗН и УПБЗН се водят следните отчетни документи:
1. персонални отчетни картони за работа с ДА на служителите (приложение № 7);
2. контролен дневник за регистриране работата с ДА от I степен (приложение № 10);
3. контролен дневник за регистриране работата с ДА от II степен (приложение № 11);
4. дневник за проверка налягането на резервните бутилки на ДА (приложение № 12);
5. дневник за предаване за пълнене и приемане на напълнените бутилки за ДА (приложение № 13);
6. дневник за регистриране на извършените проверки № 1 на ДА (приложение № 14);
7. дневник за предаване за ремонт, проверка № 2 и приемане на ДА (приложение № 17).
(3) В ЦДЗ и пълначните пунктове към ОДПБЗН се водят следните дневници:
1. дневник за извършен вътрешен оглед и хидравлично изпитване на бутилки за сгъстен въздух за ДА (приложение № 4);
2. отчетен картон на ДА (приложение № 15);
3. дневник за регистриране извършването на проверка № 2 и ремонт на ДА (приложение № 16);
4. дневник за отчитане времето за работа на компресорна инсталация за сгъстен въздух (приложение № 18);
5. дневник за отчитане пълненето на бутилки за сгъстен въздух (приложение № 19).

Чл. 62.
(1) Персоналните отчетни картони на личния състав, носещ оперативно дежурство, се съхраняват от ръководителя на съответната ДС.
(2) Персоналните отчетни картони на ОЩ при ОДПБЗН и на ЦОЩ при ГДПБЗН се съхраняват от началниците на щабове.
(3) Персонален отчетен картон на служителя се открива при постъпването му на служба и в него се отразяват времето му за работа с ДА и условията, при които е работил (тренировка, занятие, пожар, авария и др.) през целия период на службата му.
(4) При преместване на служител в друго структурно звено на НСПБЗН и при командироването му за по-дълъг период от време персоналният му отчетен картон се изпраща по служебен ред.
(5) Всички вписвания в персоналните картони се извършват от ръководителя на дежурната смяна или от началника на РСПБЗН (УПБЗН, началниците на ОЩ при ОДПБЗН и началника на ЦОЩ при ГДПБЗН).

Чл. 63.
(1) За всеки ДА се създава дело, което съдържа инструкция за експлоатация на производителя, отчетен картон, знаци за метрологичен контрол, паспорт, гаранционна карта, технически описания и др.
(2) Досиетата на ДА се съхраняват в ЦДЗ, като всички вписвания в тях се извършват от техника по ДЗ.

Чл. 64.
(1) Всички вписвания в отчетните документи, предвидени в инструкцията, се извършват четливо, без корекции, съкращения на думи и се потвърждават с подпис на лицето, извършило вписването.
(2) Отчетните документи в РСПБЗН (УПБЗН) се попълват от съответните длъжностни лица, отговорни за съответната дейност, и от служителите, на които са зачислени ДА.
(3) Отчетните документи в ЦДЗ се попълват от техниците по ДЗ.
(4) Отчетните документи в РСПБЗН (УПБЗН) се съхраняват:
1. персонални картони на служителите - 5 години след приключване на служебната дейност на служителя;
2. дневник за регистриране на извършените проверки № 1, ремонт, проверка № 2 и приемане на ДА от ремонт - 5 години;
3. контролни дневници за регистриране работата с ДА от I и II степен - 10 години;
4. дневници за проверка налягането на резервните бутилки и за предаване за пълнене и приемане на напълнените бутилки - 5 години.
(5) Отчетните документи в ЦДЗ се съхраняват:
1. дневник за техническо освидетелстване на бутилките за ДА - 5 години след бракуване на бутилките;
2. отчетен картон на ДА - 5 години след бракуване на ДА;
3. дневник за регистриране извършването на проверка № 2 и ремонт на ДА - 5 години след бракуване на ДА;
4. дневник за отчитане времето за работа на компресорите за ДА - 5 години след бракуване на компресора;
5. дневник за отчитане пълненето на бутилките на ДА - 5 години;
6. протоколи за извършен вътрешен оглед и хидравлично изпитване на бутилки за сгъстен въздух - 5 години след бракуване на бутилките;
7. протоколи за анализ на въздуха - безсрочно.

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 1. Тази инструкция се издава на основание чл. 21, т. 11 от Закона за МВР.

§ 2. Инструкцията отменя Инструкцията за работа с изолиращи противогази в поделенията на общата и ведомствената противопожарна охрана, рег. № I-91 от 29.III.1983 г. и Инструкцията за медицинско освидетелстване на служителите от НСПАБ - МВР, работещи с изолиращи апарати със сгъстен въздух, рег. № I-5 от 19.I.1999 г.

§ 3. Изпълнението на инструкцията се възлага на директорите на НСПБЗН - МВР, ДМТОСО - МВР и ректора на АМВР, а контролът по нейното изпълнение - на главния секретар на МВР.
 
Приложение № 1 - Приложение № 19

Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив