Инструкция № Iз-1063 от 05.06.2007 г. за издаване на визи на граничните контролно-пропускателни пунктове

Министерство на вътрешните работи и Министерство на външните работи

Държавен вестник брой: 50

Година: 2007

Орган на издаване: Министерство на вътрешните работи и Министерство на външните работи

Дата на обнародване: 26.06.2007

Чл. 1. С тази инструкция се урежда дейността по издаване на визи на чужденци на граничните контролно-пропускателни пунктове.

Чл. 2. Органите за граничен паспортно-визов контрол могат да издават еднократни визи на граничните контролно-пропускателни пунктове само по изключение, когато това се налага от държавния интерес или от извънредни обстоятелства и при спазване на следните условия:
1. чужденецът притежава редовен документ за задгранично пътуване или друг заместващ го документ;
2. чужденецът представи при необходимост документи, доказващи целта на влизане и престой в страната, както и доказателства, удостоверяващи, че притежава достатъчно средства за осигуряване на издръжка и подслон според продължителността и условията на престоя в Република България, както и за завръщане в държавата по постоянното си пребиваване или за преминаване през Република България;
3. чужденецът не е включен в информационния масив на нежеланите в страната чужденци по чл. 21а ЗЧРБ;
4. чужденецът не представлява заплаха за националната сигурност и обществения ред;
5. чужденецът не е имал възможност предварително да подаде молба за виза;
6. чужденецът е в състояние да представи при поискване документи, доказващи наличието на непредвидими или наложителни причини за влизане в страната;
7. връщането в страната на произход или транзитното преминаване през трета държава са осигурени.

Чл. 3.
(1) На граничните контролно-пропускателни пунктове могат да бъдат издавани само еднократни визи за транзитно преминаване със срок 36 часа и за краткосрочно пребиваване със срок до 15 дни.
(2) Визите по ал. 1 могат да бъдат издавани само на граничните контролно-пропускателни пунктове, посочени в приложение № 4 към чл. 12, ал. 1 от Наредбата за условията и реда за издаване на визи.

Чл. 4. Чужденец, който подава заявление за издаване на транзитна виза на границата, е длъжен да притежава необходимите визи, за да продължи пътуването си до следващите по маршрута държави или до държавата - цел на пътуването, ако такива са необходими.

Чл. 5. При явяване на чужденец - гражданин на някоя от държавите, посочени в приложение № 1 към чл. 3, ал. 1 от Наредбата за условията и реда за издаване на визи, на граничния контролно-пропускателен пункт без положен стикер с българска виза в документа си за пътуване компетентното длъжностно лице установява целта на пътуване на чужденеца и извършва предварителна преценка за наличие на обстоятелствата по чл. 2.

Чл. 6. В случай че бъде взето решение за започване на процедура по издаване на виза на граничния контролно-пропускателен пункт, кандидатът собственоръчно попълва и лично подписва заявление за издаване на съответния вид виза, заедно с което представя и документите по чл. 21 от Наредбата за условията и реда за издаване на визи.

Чл. 7.
(1) При предявяване на искането за виза чужденецът заплаща в двоен размер дължимата такса за обработка на заявлението за виза. Таксата за издаване на съответния вид виза съгласно Тарифа № 3 за таксите, които се събират за консулско обслужване в системата на Министерството на външните работи по Закона за държавните такси, също се дължи в двоен размер и се заплаща в случай, че бъде взето решение за издаване на визата.
(2) Компетентното длъжностно лице информира чужденеца, че таксата за обработка на заявлението за виза не подлежи на възстановяване в случай, че в хода на проверката се установи, че са налице основания за отказ за издаване на визата.
(3) Компетентното длъжностно лице информира чужденеца за разрешения максимален срок на пребиваване в страната въз основа на издадената на границата виза.
(4) При отказ или невъзможност на чужденеца да заплати таксите по ал. 1 компетентното длъжностно лице предприема процедура за отказ за влизане в Република България.

Чл. 8.
(1) Органите за граничен паспортно-визов контрол задължително съгласуват издаването на виза на граничните контролно-пропускателни пунктове с дирекция "Консулски отношения" на Министерството на външните работи.
(2) Съгласувателните становища могат да бъдат изпращани по телекс, телефакс или електронна поща.

Чл. 9. Визовият стикер се попълва четливо на ръка със синьо мастило и се полага на свободна страница в документа за пътуване на чужденеца. Началникът на граничния контролно-пропускателен пункт или началникът на смяната се подписва в долния десен ъгъл така, че подписът да бъде разположен едновременно върху стикера и върху страницата от документа.

Чл. 10. Незабавно след допускане на чужденеца в страната се изпраща уведомителна телеграма до направление "Гранична контролно-пропускателна дейност" в Главна дирекция "Гранична полиция", в която се посочва серийният номер на издадената виза.

Чл. 11. Заявлението за издаване на виза, попълнено от чужденеца, се изпраща в дирекция "Консулски отношения" чрез Главна дирекция "Гранична полиция", след което данните на чужденеца се въвеждат в Системата за визов контрол.

Допълнителни разпоредби

§ 1. Употребените в тази инструкция термини имат следния смисъл:
1. "държавен интерес" е налице при посещения, свързани с покана за участие в международни прояви на територията на Република България, както и при посещения на членове на официални делегации, куриери, превозващи хуманитарни пратки, и в други случаи, свързани с политическите, икономическите и културните интереси на Република България;
2. "извънредни обстоятелства" са стихийни и природни бедствия, аварии, катастрофи, грабежи и обстоятелства, довели до прилагането на неотложна медицинска помощ, както и други събития, настъпили не по волята на чужденеца, които той не е могъл да предотврати или предвиди.

Заключителни разпоредби

§ 2. Тази инструкция се издава на основание § 11 от заключителните разпоредби на Наредбата за условията и реда за издаване на визи (обн., ДВ, бр. 49 от 2002 г.; изм., бр. 118 от 2002 г., бр. 15, 21 и 80 от 2004 г., бр. 56, 85 и 96 от 2005 г.) във връзка с чл. 9г от Закона за чужденците в Република България (обн., ДВ, бр. 153 от 1998 г.; изм., бр. 70 от 1999 г., бр. 42 и 112 от 2001 г., бр. 45 и 54 от 2002 г., бр. 37 и 103 от 2003 г., бр. 37 и 70 от 2004 г., бр. 11, 63 и 88 от 2005 г., бр. 30 и 82 от 2006 г., бр. 11 и 29 от 2007 г.).

§ 3. Инструкцията отменя Инструкция № 1 от 1 юни 2005 г. за издаване на визи на граничните контролно-пропускателни пунктове по реда на чл. 9, ал. 6 от Закона за чужденците в Република България (ДВ, бр. 50 от 2005 г.).

§ 4. Изпълнението на инструкцията се възлага на министъра на външните работи и министъра на вътрешните работи.

Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив