Инструкция № IЗ-723 от 16 април 2007 г. за взаимодействието между Министерството на вътрешните работи и Националната служба за охрана при Президента на Република България

Министерството на вътрешните работи и Националната служба за охрана

Държавен вестник брой: 40

Година: 2007

Орган на издаване: Министерството на вътрешните работи и Националната служба за охрана

Дата на обнародване: 21.05.2007

Раздел I
Общи положения

Чл. 1.
(1) С тази инструкция се урежда взаимодействието между Министерството на вътрешните работи (МВР) и Националната служба за охрана (НСО) при президента на Република България, осъществявано на територията на страната.
(2) Министерството на вътрешните работи и Националната служба за охрана осъществяват взаимодействието си при запазване на своята независимост.

Чл. 2.
(1) Взаимодействието по чл. 1, ал. 1 се осъществява за осигуряване охраната и обезпечаване сигурността на лица и обекти, определени като подлежащи на охрана от НСО в закон или акт на Министерския съвет.
(2) Взаимодействие между МВР и НСО се осъществява и с цел планиране, организиране и провеждане обучение на служителите на двете ведомства.

Чл. 3. Сигурността на охраняваните лица и обекти се обезпечава посредством извършването на оперативни, технически, охранителни или други специализирани дейности и мероприятия, организирани и провеждани съвместно от МВР и НСО.

Чл. 4. Министерството на вътрешните работи и Националната служба за охрана извършват постоянен обмен на информация при спазване на Закона за защита на класифицираната информация, Закона за Министерството на вътрешните работи и Закона за защита на личните данни.

Раздел II
Органи за управление

Чл. 5.
(1) Взаимодействието между МВР и НСО се осъществява под общото ръководство на министъра на вътрешните работи и началника на НСО или на упълномощени от тях длъжностни лица.
(2) В пределите на предоставените им правомощия дейност по ал. 1 упражняват съответно главният секретар на МВР и заместник-началниците на НСО.
(3) Непосредственото ръководство и координацията се осъществяват от ръководителите на основните структурни звена по чл. 9 ЗМВР и началниците на самостоятелните структурни звена в НСО.

Чл. 6. При крупно оперативно-охранително мероприятие главният секретар на МВР и началникът на НСО могат съвместно да издават актове за организирането и провеждането му.

Чл. 7. Служителите, които ще участват в конкретно съвместно действие или мероприятие, се определят със заповеди от съответните ръководители по чл. 5, ал. 1, 2 или по ал. 3.

Раздел III
Съвместни действия на служителите от МВР и НСО

Чл. 8.
(1) Министерството на вътрешните работи и Националната служба за охрана чрез оперативните си дежурни центрове незабавно взаимно се уведомяват:
1. при получаване на информация за предстоящо съвместно мероприятие;
2. за непосредствено възникнала необходимост от извършване на съвместно действие;
3. за всяко изменение на оперативната обстановка.
(2) Информацията по ал. 1, т. 1 се съобщава и писмено.

Чл. 9.
(1) Ръководителите по чл. 5 от двете ведомства заедно оценяват степента на застрашеност на лицата или обектите по чл. 2, ал. 1, планират, организират, набелязват мерки с конкретни задачи за всички звена, участващи в съвместното действие или мероприятие, и ги координират.
(2) За успешното осъществяване на съвместното действие или мероприятие ръководителите по ал. 1 отговарят за обезпечаването му с необходимата информация.

Чл. 10.
(1) Служителите от МВР и НСО, на които са възложени задачи във връзка с организирането и провеждането на съвместно действие или мероприятие, осъществяват помежду си всички необходими контакти, като:
1. обсъждат предприемането на всички действия за елиминиране на риска при провеждане на действието или мероприятието;
2. проучват цялостно мястото, посетителите, възможните маршрути за придвижване;
3. очертават периметъра, подлежащ на охрана, като включват в него всички обекти, сгради, помещения, транспортни средства и маршрути, свързани с предвидено пребиваване и придвижване на охраняеми лица, както и местата, определени като възможни за извършване на нападение;
4. съвместно извършват охранителни обследвания на обектите, в които живеят, работят, пребивават охранявани от НСО лица или в които предстои провеждането на мероприятие с тяхно участие;
5. изготвят подробен общ сценарий за мероприятието и резервни варианти, а в случаите на по-крупни мероприятия - и съвместен управленски план;
6. уточняват начина на съобщаване помежду си и механизмите за координация и съгласуване с ръководителите на съвместното действие или мероприятие.
(2) Служителите по ал. 1 изпълняват точно поставените задачи, като отчитат динамиката в оперативната обстановка. Всяка промяна в нея се съгласува с ръководителите на съвместното действие или мероприятие.
(3) На служителите по ал. 1 се предоставя без прекъсване актуална, точна и изчерпателна информация, съобразена с изпълняваната от тях задача.

Раздел IV
Действия от страна на Министерството на вътрешните работи при организиране и провеждане на съвместни действия и мероприятия

Чл. 11.
(1) При получаване на информация, свързана със съвместно действие или мероприятие по охрана на лица или обекти по чл. 2, ал. 1, МВР незабавно я предоставя на НСО.
(2) В рамките на функционалната си компетентност основните структурни звена по чл. 9 ЗМВР:
1. предоставят актуална информация, свързана с охраняваните от НСО лица или обекти, относно:
а) промени в оперативната обстановка;
б) наличие на данни за терористични заплахи;
в) незаконно притежаване на оръжие от лица в близост до обектите на охрана;
г) наличие на застрашаващи прояви на граждани, регистрирани или издирвани за извършени тежки престъпления;
д) установено заплашително поведение от страна на лица с психични отклонения и др.;
2. организират и координират силите и средствата, участващи в съвместно действие или мероприятие, с цел осигуряване на безопасното и безпрепятственото придвижване по маршрутите за движение в страната, при пилотиране или съпровождане на транспортните средства на охраняваните лица;
3. по реда на Закона за частната охранителна дейност осигуряват необходимото за мероприятието съдействие на лицата, осъществяващи частна охранителна дейност;
4. организират и осъществяват дейности във връзка с осигуряване на пожарната безопасност в обектите и районите на пребиваване на охраняваните лица;
5. по съгласувани програми и при спазване на нормативно установените условия обслужват професионалните, научно-техническите и образователните потребности на НСО.

Раздел V
Действия на Националната служба за охрана при организиране и провеждане на съвместни действия и мероприятия

Чл. 12. При получаване на информация, свързана със съвместно действие или мероприятие, НСО незабавно я предоставя на МВР.

Чл. 13. В рамките на функционалната си компетентност длъжностните лица от НСО, които участват в организирането и провеждането на съвместно действие или мероприятие:
1. изготвят проекти на документите, необходими за организирането и провеждането му;
2. предоставят необходимите за организирането и провеждането му програми, планове, схеми, таблици, оперативни интереси или друга актуална информация;
3. изпращат оперативно-тактическо формирование от свои служители (авангард), когато това е необходимо за обезпечаване сигурността на охраняваните лица.

Заключителни разпоредби

§ 1. Инструкцията се издава на основание чл. 7, т. 21 във връзка с чл. 21, т. 2 и 11 от Закона за Министерството на вътрешните работи и чл. 24, т. 4 от Правилника за устройството и дейността на Националната служба за охрана при президента на Република България във връзка с чл. 7, ал. 3 от Закона за нормативните актове.

§ 2. Тази инструкция отменя Наредба № 16 от 1994 г. за организацията на взаимодействието между Министерството на вътрешните работи и Националната служба за охрана при президента на Република България (ДВ, бр. 37 от 1994 г.).

Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив