Инструкция № I-185 от 2003 г. за определяне реда за възстановяване на идентификационния номер на пътно превозно средство

МВР

Държавен вестник брой: 62

Година: 2003

Орган на издаване: МВР

Дата на обнародване: 14.03.2004

Раздел I
Общи положения

Чл.1.

С тази инструкция се определя редът за възстановяване на идентификационния номер (ИН) на пътно превозно средство (ППС).


Чл.2.

Възстановяването на ИН представлява повторно нанасяне на оригиналния ИН по механичен начин върху рамата (купето или шасито) на ППС.


Чл.3.

Не подлежи на възстановяване ИН на ППС, чийто оригинален (автентичен) номер не е установен.

Раздел II
Случаи, при които се извършва възстановяване на ИН

Чл.4.

Възстановяване на ИН на ППС се извършва при:
1. пътни превозни средства, които са били обект на кражба с установени интервенции в ИН и впоследствие са върнати на собствениците по действащия законов ред;
2. пътни превозни средства с наличие на корозия или друг дефект в областта на ИН вследствие на продължителна експлоатация, както и на такива, при които с предстоящи ремонтни дейности би могло да се заличи частично или напълно ИН;
3. пътни превозни средства, чиито ИН са нарушени вследствие на механично и химично третиране при извършено изследване с цел идентификацията им.

Раздел III
Назначаване и дейности на комисии по възстановяване на ИН

Чл.5.

Случаите, при които ИН на ППС подлежат на възстановяване, се разглеждат от комисии в състав: експерт от направление "Експертнокриминалистическа дейност" (НЕКД) при Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР), базовите научно-технически лаборатории (БНТЛ) или научно-техническите лаборатории (НТЛ) при регионалните дирекции на вътрешните работи (РДВР), оперативен работник по криминална линия и служител от "Пътна полиция - КАТ", които се определят с писмена заповед от директорите на СДВР и РДВР в страната.


Чл.6.

Комисията разглежда придружаващите превозното средство документи и сверява идентификационните данни, съдържащи се в тях, за съответствие с наличните по него.


Чл.7.

Комисията издава протокол за възстановяване на ИН. В него се прави кратко описание на ППС, състоянието на ИН, извършените от комисията действия и приложените документи. Отразява се установеният оригинален ИН на превозното средство, който подлежи на възстановяване. Изготвеният протокол се подписва от председателя и членовете на комисията.


Чл.8.

На основание протокола, изготвен по чл. 7, директорът на СДВР/РДВР издава заповед за възстановяване на ИН. Заповедта се изпраща със съпроводително писмо до изпълнителя по чл. 11, в което се указва съдържанието на ИН и определените места за нанасянето му.

Раздел IV
Изисквания при възстановяване на ИН

Чл.9.

Идентификационният номер се нанася на явно и достъпно място върху неподвижно закрепена метална част от купето на ППС в близост до номера, поставен от завода производител.


Чл.10.

Съществуващият ИН, който е бил обект на интервенция, се заличава със знака "Х".


Чл.11.

Идентификационният номер се нанася в авторемонтните бази при дирекция "Материално-техническо осигуряване и социално обслужване" (ДМТОСО) и РДВР.


Чл.12.

Идентификационният номер се нанася по механичен начин с еднакви за всички региони матрици (щампи) и уникален шрифт.


Чл.13.

(1) След нанасянето на ИН ППС се представя пред комисията по чл. 5 за поставяне на допълнителни щамповани знаци, защитни стикери и издаване на удостоверителен талон.
(2) Допълнителните щамповани знаци се поставят от двете страни на нанесения ИН. Те са с унифицирана графика и пореден номер за съответния регион.
(3) Стикерите са самозалепващи се и представляват оптически защитни елементи, които се саморазрушават при опит за разлепване. Те носят логото на "Пътна полиция - КАТ" и осемзначен пореден номер, на който първите две цифри означават кода на региона. Стикерите са по три броя с еднакви номера, като два от тях се поставят на подходящи места в купето на автомобила, а третият се залепва върху удостоверителния талон.
(4) Удостоверителният талон съдържа данни за марката, модела, ИН и датата на издаването. В него се отразява информация за мястото (местата) на поставяне на ИН и защитните стикери, като са предвидени и полета за залепване на третия защитен стикер, подпис на длъжностно лице и печат.

Допълнителна разпоредба

§ 1. Дирекция "Материално-техническо осигуряване и социално обслужване" осигурява матриците за нанасяне на ИН, а след графическо проектиране в Института по специална техника (ИСТ) - и щампите за ограничителните знаци, защитните стикери и удостоверителните талони.

Преходни и заключителни разпоредби

§ 2. Тази инструкция се издава на основание чл.143, ал.4 от Закона за движението по пътищата.
§ 3. Изпълнението на тази инструкция се възлага на директорите на СДВР, РДВР, ДМТОСО и ИСТ.
Министър: Г. Петканов

Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив