Инструкция № 92-00-111 на Комитета по стандартизация и метрология от 1997 г. за организация на дейността по граничния контрол на качеството на продуктите от внос и за износ

КСМ

Държавен вестник брой: 69

Година: 1997

Орган на издаване: КСМ

Дата на обнародване: 02.02.2006

Раздел I
Общи положения

Чл.1. С тази инструкция се определят:
1. редът за извършване на граничния контрол на продуктите (стоките) от внос за съответствие с изискванията на Българските държавни стандарти (БДС) и Отраслови нормали (ОН) за безопасност, качество, опазване на околната среда, живота и здравето на хората и при износ за съответствие с договорените условия;
2. условията и редът за издаване на разрешения за облекчен режим на контрол за безопасност и качество на продуктите от внос и за износ (по-нататък разрешения за облекчен режим), валидни за определен срок;
3. приложението на Заповед No 171 от 6.VII.1995 г. на министъра на финансите, министъра на здравеопазването, министъра на земеделието и хранителната промишленост и председателя на Комитета по стандартизация и метрология (ДВ,бр.74 от 1995 г.).

Чл.2. Граничният контрол се извършва от Дирекция "Граничен контрол на качеството на продукцията от внос и за износ" към Комитета по стандартизация и метрология при Министерския съвет (ДГККПВИ към КСМ при МС) на територията на граничните контролно-пропускателни пунктове и митническите учреждения в страната.

Раздел II
Освобождаване на продуктите от внос и за износ на територията на граничните КПП и митническите учреждения в страната

Чл.3. Продуктите от внос и за износ съгласно Заповед No 171 от 6.VII.1995 г. се освобождават чрез подпечатване на митническите декларации и регистрирането им от специалистите "Граничен контрол" (ГК) на ДГККПВИ, работещи на съответните гранични и митнически пунктове.

Чл.4.
(1) Продукти от внос без наличие на разрешение за облекчен режим от КСМ и без маркировка "СЕ", приета в Европейския съюз, се освобождават, като фирмата вносител представя:
1. съдебна, митническа и данъчна регистрация и пълномощно за представителство в случаите, когато документите не са представяни от титуляра;
2. инструкция за употреба на български език, когато се изисква от БДС;
3. писма и удостоверения по чл. 10, ал.2, т.7.
(2) За установяване на съответствието с БДС и ОН за безопасността и качествените показатели на внесената партида специалистите ГК вземат проба за изпитване в акредитирана измервателна лаборатория (АИЛ) от КСМ по реда, определен от съответния БДС, и попълват протокол за вземане на проба.
(3) Вносителят подписва декларация и не реализира в търговската мрежа партидата от продукта, представен за изпитване, преди получаване на резултатите от АИЛ и разрешение от специалиста ГК от съответното звено за граничен контрол (ЗГК). Партидата се съхранява на посочен от вносителя адрес за негова сметка.
(4) Проби за анализ се вземат и по искане на митническите служби и МВР при нарушена цялост на партидата и нередовни документи след предварително обоснована мотивировка на съответните ведомства пред ДГККПВИ.

Чл.5.
(1) Продукти, които имат маркировка "СЕ", приета в Европейския съюз, се освобождават без изпитване в АИЛ след представяне от фирмата вносител на:
1. документите по чл. 4, ал.1;
2. декларация за съответствие по EN 45014 по образец (приложение No 1), попълнена от фирмата вносител по данни на производителя;
3. удостоверение за съответствие за маркировка "СЕ" на продукта с изискванията за безопасност.
(2) При последващ внос на същия продукт фирмата вносител следва да ползва разпоредбите на раздел III.

Чл.6. Продукти от внос, за които има издадено разрешение за облекчен режим от КСМ по реда на чл. 10, ал.2, се освобождават без изпитване в АИЛ след представяне само на документите по чл. 4, ал.1, т.1.

Чл.7. Освобождаването на продукти за износ се извършва след представяне на документите по чл. 4, ал.1, т.1, разрешение за облекчен режим по чл. 10, ал.3, а при отсъствие на такова - след представяне на следните документи:
1. технически изисквания към продукта от страна на чуждестранния купувач, написани в договора;
2. протоколи (сертификати) от изпитване на извадка (проба), изпитана в АИЛ, акредитирана от КСМ, взета от специалиста ГК от партидата, предназначена за износ.

Чл.8. (1) Нефтопродуктите се освобождават по реда, определен със Заповед No 307 от 1994 г. на министъра на финансите, министъра на търговията и председателя на КСМ (ДВ,бр.104 от 1994 г.).
(2) Употребявани продукти с търговско предназначение се освобождават по ред, определен в Указания на директора на ДГККПВИ за прилагането на Заповед No РД-09-118 от 1992 г. на министъра на здравеопазването, министъра на индустрията и търговията и председателя на Комитета по стандартизация, сертификация и метрология (ДВ,бр.22 от 1992 г.).
(3) Вносни и транзитно преминаващи отпадъци и опасни вещества се освобождават по реда на чл. 8 от ПМС No 268 от 1996 г. (обн.,ДВ,бр.94 от 1996 г.;попр.,бр.3 от 1997 г.).
(4) Стоки с нетърговска цел: мостри, за обзавеждане на собствени офиси, консумативи за собствени машини и оборудване, единични бройки за лични нужди, експонати за панаири и изложби, стоки с рекламна цел (с фирмени надписи) от внос и за износ се освобождават след попълване на декларация от вносителя/износителя по образец (приложение No 2).

Чл.9. Разрешението за отклонение от БДС на продукти от внос се взема от председателя на КСМ при МС.

Раздел III
Издаване на разрешения за облекчен режим на контрол за безопасност и качество на продукти от внос и за износ (разрешения за облекчен режим)

Чл.10.
(1) Разрешения за облекчен режим по чл. 1, т.2 се издават от председателя на КСМ на фирмата вносител/износител с писмо.
(2) Разрешения за облекчен режим на продукти от внос се издават след представяне на следните документи:
1. писмена молба до председателя на КСМ;
2. сертификат за произход;
3. декларация за съответствие със стандартите по EN 45014 по образец (приложение No 1);
4. сертификати за съответствие с изискванията за безопасност, като CE, TUV, GS, FCC и др.;
5. протоколи от изпитвания в акредитирана от КСМ лаборатория на извадки/проби от партиди, взети от специалиста ГК, извършени през последните 12 месеца, предшестващи искането за облекчен режим, ако няма сертификати по т.4;
6. инструкция за употреба на български език, когато такава се изисква от БДС;
7. при продукти, за които има допълнителни изисквания в нормативни актове с тарифни позиции, посочени в приложение No 3, се представят документи, както следва:
а) за средства за измерване, подлежащи на метрологичен контрол - свидетелство за одобрен тип или съгласувателно писмо от Националния център по метрология (НЦМ);
б) за игрални автомати за хазартни игри - съгласувателно писмо от НМЦ;
в) за крайни далекосъобщителни устройства - удостоверение за одобряване на типа от Комитета по пощи и далекосъобщения (КПД);
г) за хранителни продукти, алкохол, цигари, сапуни, перилни препарати и други изделия на химическата промишленост - санитарно разрешение от Министерството на здравеопазването (МЗ);
д) за котли и горелки, включително газонафтови и газомазутни горелки - разрешение за внос от Държавната инспекция за технически надзор (ДИТН);
е) за изделия на хладилната техника - съгласувателно писмо от Министерството на околната среда и водите (МОСВ);
ж) за изделия, машини и съоръжения, предназначени за работа в пожароопасна и взривоопасна среда, и за такива, които при експлоатация създават пожарна или взривна опасност - съгласувателно писмо от Научноизследователския институт по противопожарна охрана (НИИПО).
(3) Разрешения за облекчен режим на продукти за износ се издават след представяне на следните документи:
1. писмена молба до председателя на КСМ;
2. технически изисквания към продукта от страна на чуждестранния купувач, записани в договора;
3. протоколи от изпитвания в акредитирани от КСМ лаборатории на извадки/проби, взети от специалист ГК от партиди, предназначени за износ, извършени в последните 12 месеца, предшестващи искането за облекчен режим, ако има такова изискване в договора.

Чл.11.
(1) Срокът на валидност на издадените разрешения за облекчен режим по чл. 10 е от 6 месеца до 3 години в зависимост от вида на продукта.
(2) Разрешенията за облекчен режим могат да бъдат удължавани за нов срок по ал.1 при следните условия:
1. писмена молба до председателя на КСМ;
2. всички документи по чл. 10, ал.2, т.2, 3, 4, 6, 7 за продукти от внос и по чл. 10, ал.3, т.2 и 3 за продукти за износ;
3. протоколи от нови изпитвания или документи от производителя, удостоверяващи, че не са настъпили промени в продукта.

Чл.12. Не се допуска облекчен режим на внос за акцизните стоки: кафе, алкохолни напитки, етилов алкохол, алкохолни препарати, цигари от тютюн или заместители на тютюна.

Чл.13. Разрешения за облекчен режим се издават на името на заявителя или на името на официалните му представители.

Чл.14. Решенията на председателя на КСМ могат да бъдат обжалвани по реда на Закона за административното производство.

Заключителни разпоредби

§ 1. За освобождаване на продукти от внос и за износ и за издаване на разрешение за облекчен режим се събират държавни такси по Тарифа No 11 за таксите, които се събират в системата на КСМ (ДВ,бр.41 от 1997 г.).
§ 2. Тази инструкция се издава на основание чл.6, ал.2 от Закона за стандартизацията (обн.,ДВ,бр.48 от 1964 г.;изм. и доп.,бр.81 от 1964 г.,бр.48 от 1967 г.,бр.92 от 1969 г.,бр.47 от 1970 г.,бр.74 от 1975 г.,бр.102 от 1977 г.,бр.102 от 1981 г.,бр.85 от 1985 г.,бр.33 от 1988 г.,бр.13 от 1997 г.) във връзка с чл.15, 16 и 22 от Правилника за прилагането на Закона за стандартизацията (обн.,ДВ,бр.47 от 1973 г.;изм. и доп.,бр.20 и 74 от 1975 г.,бр.15 от 1989 г. и бр.72 от 1993 г.).
§ 3. Тази инструкция отменя Инструкция No 92-00-58 от 15 май 1997 г., издадена от председателя на Комитета по стандартизация и метрология (обн.,ДВ,бр.48 от 1997 г.;попр.,бр.50 от 1997 г.).

Председател: М. Цоков

Приложение № 1
към чл. 5, ал.1, т.2

ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА СЪОТВЕТСТВИЕ

Аз (Ние) ............................ (наименование на доставчика) ................. (адрес) декларирам(е) на собствена отговорност, че продуктът ......................... (наименование, тип или модел, номер на партидата, извадката) ........................... (пробата или серията, евентуално произход и брой на екземплярите) за който се отнася тази декларация, е в съответствие със следния(те) стандарт(и) или друг(и) нормативен(и) документ(и) .............................. (наименование и/или номер и дата на издаване на стандарта(ите) или друг(ите) нормативен(и) документ(и) (ако е необходимо) и в съответствие с предписанията на Директива ............................ ................(място и дата на издаване) ................. (фамилия и подпис или равностоен знак на упълномощено лице)
БДС EN 45014

Приложение № 2
към чл. 8, ал.4

ДЕКЛАРАЦИЯ
за освобождаване на стоки с нетърговска цел

Долуподписаният(та) ....................... ЕГН ........ президент (управител) на фирма ............................. (адрес на централния офис, тел./факс; съдебна регистрация и данъчен номер)

ДЕКЛАРИРАМ:

че ........................................... (подробно описание на стоката) внос от (износ за) ............................. ще бъде използвана с цел .................... (за обзавеждане на собствени офиси, мостри, консумативи за собствени машини и оборудване, единични бройки за лични нужди, експонати за панаири и изложби, стоки с рекламна цел с фирмени надписи)
Известна ми е отговорността по чл.313 от Наказателния кодекс за неверни данни.
.......... (дата)
Декларатор:

Приложение № 3
към чл. 10, ал.2, т.7

Списък
на тарифните позиции, за които се изисква съгласуване от други ведомства и министерства

За тарифни позиции:

09.01.; 09.02,; 09.04.; 09.05.00.00; 09.06.; глава 17; глава 18; 22.03.00.00. до 22.08.; 24.02.; глава 32; 34.03.11.00.; 34.03.91.00.; 34.01.; 35.06.; 33.01.; 33.02.
Санитарно разрешение за внос от Министерството на здравеопазването

За тарифни позиции:

85.17.; 85.20.20.00.
Удостоверение за одобряване на типа от Комитета по пощи и далекосъобщения.

За тарифни позиции:

84.23.; 90.12.; 90.15.; 90.16.; 91.06.; 91.07.00.00.; 90.17.30.00.; 90.18.11.00.; от 90.24. до 90.31. вкл.; 95.04.10.00.; 95.04.30.00.
Свидетелство за одобрен тип или съгласувателно писмо от Националния център по метрология.

За тарифни позиции:

84.15.; 84.18.
Съгласувателно писмо от Министерството на околната среда и водите.

За тарифни позиции:

84.16.10.00.; 84.16.20.00.; 84.03.
Разрешение за внос от Държавната инспекция за технически надзор.

За тарифни позиции:

36.05.00.000; 73.21.; 95.05.90.000.
Съгласувателно писмо от Научноизследователския институт по противопожарна охрана при Министерството на вътрешните работи.

Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив